
Apple juhli vuosi sitten iPhonen kymmenvuotista taivalta julkaisemalla muotoilultaan ja fyysiseltä toteutukseltaan merkittävästi modernisoidun iPhone X:n. Tuolloin iPhone uudistui enemmän kuin vuosiin. Tänä vuonna syyskuun 12. päivä palattiin pitkälti vanhaan tuttuun kaavaan, kun Apple julkisti kolme uutta iPhone-mallia: XS:n, XS Maxin ja XR:n.
Uutuuksista XS-mallit sijoittuvat iPhone-malliston huipulle ja XR hieman edullisempaan hintaluokkaan. Kaikesta huolimatta kaikki kolme kuuluvat high-end-hintaluokkaan. XS-mallit ovat seuraajia iPhone X:lle ja XR puolestaan iPhone 8 –malleille. Logiikka on sinällään hieman hassua, sillä yhdestä tuli kaksi ja kahdesta puolestaan yksi.
iPhone XS –mallien myynti alkoi syyskuun 28. päivä ja niiden saatavuus oli alkuun hieman vaihtelevaa. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä lokakuun lopulla saatavuus on jo parantunut selvästi. Pienikokoisemman iPhone XS:n lähtöhinta on 1179 euroa (64 Gt) ja suuremman XS Maxin 1279 euroa. 512 Gt:n XS Maxista pyydetään peräti 1679 euroa, joka tekee siitä ylivoimaisesti kalleimman Suomen markkinoilla laajasti myynnissä olevan älypuhelimen.
Tutustumme tässä artikkelissa iPhone XS Maxiin kattavasti runsaan parin viikon testijakson pohjalta. Artikkelissa tutustutaan laitteen fyysiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, ohjelmistoon, akunkestoon ja suorituskykyyn. Lisäksi artikkelissa on oma kappaleensa pienemmälle iPhone XS –mallille, jota käsittelemme suppeammin lähinnä eroavaisuuksien osalta. Apple ei tarjoa Suomessa lehdistökontaktia tai tarjoa testikappaleita, joten io-tech päätyi ostamaan XS Max -testikappaleen itse. iPhone XS saatiin puolestaan lainaan tukkuri ALSO:lta.
Pakkaus ja sen sisältö
iPhone XS –mallien pakkaukset ovat tyyliltään tuttua kauraa yrityksen aiemmista puhelinmalleista. Valkoisen pahvirasian pinnassa on realistisilla mittasuhteilla toteutettu värikuva sisältä löytyvästä laitteesta.
Toisin kuin tämän hintaluokan puhelimilta saattaisi odottaa, pakkausten sisältö on hyvin pelkistetty. Toimitussisältöön kuuluu itse puhelimen ohella pikakäyttöohjeet ja takuuehdot, Apple-tarroja, USB-Lightning-kaapeli sekä pienikokoinen mutta tehoton viiden watin peruslaturi.
Vielä viime vuoden mallien mukana toimitettu 3,5 mm:n kuulokeadapteri on jätetty pois pakkauksen sisällöstä, joten Apple pääsee rahastamaan sitä tarvitsevia käyttäjiä vielä ylimääräisen kymmenen euron edestä. Pari sataa miljoonaa iPhonea vuodessa myyvälle Applelle adaptereista koituu helposti kymmenien miljoonien lisätienestit.
iPhone XS Max: Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma
Lyhyesti todettuna iPhone XS Max on ensisilmäyksellä kuin suurennettu iPhone X ja lähempi tarkastelu tukee ensihuomiota. Ei jää epäselväksi, että Apple on keskittynyt tänä vuonna teknisiin päivityksiin muotoilullisten uudistusten sijaan. Toki eroja löytyy muutamista pienistä yksityiskohdista, jotka käymme läpi myöhemmin tässä artikkelissa.
Apple uudisti huippumallinsa ulkoasua merkittävästi viime vuonna, joten iPhone XS näyttää sen ansiosta edelleen modernilta ja ajantasaiselta. Muotoilu on hyvin pyöristettyä sekä kehyksen että kulmien osalta. Itse laite on sivuprofiililtaan tasapaksu lätyskä kamerakyhmyä lukuun ottamatta.
6,5-tuumaisen näytön myötä XS Max on luonnollisesti markkinoiden kookkaammasta päästä, mutta näyttökoon perusteella ei silti kannata tehdä suurempia johtopäätöksiä esimerkiksi aiempien sukupolvien iPhoneihin verrattuna. Yhden käden käyttö on kuitenkin paikoin haastavaa erityisesti näytön vastakkaiselle reunalle ylettymisen suhteen. Yläreunan toimintoihin yltäminen ei ole suurimpia ongelmia, sillä tarjolla on näytön alareunasta pyyhkäisemällä ruutunäkymää alaspäin ”pudottava” avustustoiminto. Koko ruutunäkymän kutistustoimintoa ei kuitenkaan ole tarjolla.
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 157,5 x 77,4 x 7,7 mm
- Paino: 208 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 84,4 %
iPhone XS Maxin ulkomittoja on helpointa kuvailla iPhone 8 Plussan kaltaisiksi. Suoritus on sinällään vakuuttava, että näytön läpimitta on kasvanut kokonaisella tuumalla ja pinta-ala runsaalla 23 %:lla. Apple onkin uusimmissa puhelimissaan siirtynyt ikään kuin ääripäästä toiseen – vielä iPhone 8 –malleissa näytön reunat olivat poikkeuksellisen suuret, nyt X- ja XS-malleissa vastaavasti markkinoiden pienimmästä päästä.
Edeltäjämalliksi laskettavaan viimevuotiseen iPhone 8 Plussaan verrattuna XS Max on 0,9 mm lyhyempi, 0,7 mm kapeampi ja 0,2 mm paksumpi. Paino on lisääntynyt kuudella grammalla.
Pahimmista kilpailijoista 6,4-tuumaisella näytöllä varustettu Samsung Galaxy Note9 on puolestaan 4,4 mm pidempi, 1,0 mm kapeampi ja 1,1 mm paksumpi. Vaaka näyttää Note9:n kohdalla seitsemän grammaa alhaisempaa lukemaa.
iPhone XS Max –testikappaleemme edusti tummanharmaata ”tähtiharmaa”-värivaihtoehtoa. Lisäksi saatavilla on valkoisella takakuorella varustettu ”hopea” sekä uutena vaihtoehtona ”kulta”.
iPhone X:n tapaan XS-mallien rakenne koostuu Applen ja Corningin yhdessä kehittämästä erikoislasista sekä metallirungosta. Rungossa on käytetty ruostumatonta terässeosta, joka tekee puhelimesta raskaamman mutta myös arvokkaamman tuntuisen. Applen mukaan kullanvärisen ja tähtiharmaan värivaihtoehdon kehyksen väri on saatu aikaan PVD-kaasufaasipinnoitteella. Kyljen pinta on kiiltävä, mutta samalla testikappaleessamme nikkelimäisen tummanharmaa. Ainakin harmaa värivaihtoehto kerää kylkiin erittäin herkästi näkyviä tummia sormenjälkiä.
Etu- ja takakuoren lasi on Applen mukaan kaikkien aikojen kestävintä älypuhelinlasia. Väitteellä saattaa olla ainakin jotain perää, sillä XS-mallit ovat pärjänneet varsin hyvin YouTubessa julkaistuissa pudotustesteissä. Esimerkiksi JerryRigEverything-kanavan testeissä iPhone XS selvisi useasta pään korkeudelta suoritetusta pudotuksesta asvaltille. Lasien rikkoontumista kannattaa silti välttää viimeiseen asti, sillä XS Maxin takalasin uusiminen maksaa Applen huollossa peräti 640 euroa ja näyttökin noin 360 euroa.
Päädyistä väännellessä iPhone XS Maxin rakenne elää hyvin vähäisesti ja lasien liimauksista on havaittavissa pientä natinaa. Yleinen käsituntuma on erittäin tukeva ja yhtenäinen. Rakenteella on IP68-suojaus (2 metrin vesiupotus enintään 30 minuutin ajan), joka toimii kuitenkin lähinnä varo-ominaisuutena. Applen mukaan vesi- ja pölytiiviys eivät ole pysyviä tiloja, ja tiiviys saattaa heikentyä tavallisen kulumisen seurauksena, joten takuu ei kata kosteusvaurioita.
iPhone XS Maxin takakuoren lasi on reunoilta pyöristetty ja muutoin täysin tasainen. Lasi saumautuu metallikylkiin varsin sulavasti ja pyöristetyt kyljet takaavat mukavan otteen. Takalasin ja metallin välissä ei ole muovista puskurikaistaletta toisin kuin etulasin ja kehyksen välissä, joka ei ainakaan teoriassa ole pudotuskestävyyden kannalta hyvä asia.
Tähtiharmaan testikappaleemme takalasi keräsi varsin herkästi sormenjälkiä, jotka näkyivät selvästi valoa vasten. Pitävyydeltään lasikuori on varsin tyypillinen lajinsa edustaja – kuivissa käsissä liukas, mutta kosteissa näpeissä varsin pitävä. Miinusta takakuori ansaitsee yläkulman kohollaan olevasta kamerakyhmystä, joka aiheuttaa sen, että puhelin pääsee keikkumaan häiritsevästi, jos sitä käytetään pöydällä.
iPhone XS Max: Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat
Yksi iPhone XS –mallien keskeisimmistä uudistuksista on uusi A12 Bionic –järjestelmäpiiri, joka valmistetaan huippumodernilla seitsemän nanometrin prosessilla. Piiri koostuu keskeisimmiltä osin kuudesta prosessoriytimestä, neliytimisestä grafiikkasuorittimesta ja toisen sukupolven Neural Engine –tekoälysuorittimesta.
Suorituskykyisiä Vortex-prosessoriytimiä on kaksi kappaletta ja niiden maksimikellotaajuus on yksin 2,5 GHz ja kahdestaan 2,38 GHz. Applen mukaan suorituskyky on parantunut 15 % A11-piirin Monsoon-ytimiin nähden. Kevyemmästä kuormasta vastaavat neljä Tempest-prosessoriydintä, jotka toimivat noin 1,55 GHz:n maksimikellotaajuudella. Applen mukaan niiden virrankulutus on pienentynyt jopa 50 % A11-piirin Mistral-ytimiin nähden.
Grafiikkasuorituskyvyn osalta A12-piiristä löytyy neliytiminen Applen itsensä kehittämä grafiikkasuoritin, jonka valmistaja lupaa tarjoavan 50 % enemmän suorituskykyä A11-piiriin nähden. Parantunut suorituskyky on saavutettu yhden lisäytimen ohella ottamalla käyttöön muistinpakkaustekniikan.
Neural Engine –tekoälysuorittimessa on nyt edeltäjämallin kahden ytimen sijaan kahdeksan ydintä. Suorituskyvyn kerrotaan parantuneen A11-piirin 600 miljardista operaatiosta viiteen biljoonaan operaatioon sekunnissa.
Lisää A12 Bionic –piirin sielunelämästä voi lukea englanniksi Anandtechin-erittäin syvääluotaavasta artikkelista.
iPhone XS -mallien tekniset ominaisuudet:
- Apple A12 Bionic -järjestelmäpiiri (2 x Vortex CPU, 4 x Tempest CPU, 4-ydin Apple GPU, 8-ydin Neural Engine)
- 4 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
- 64, 256 tai 512 Gt tallennustilaa (64 Gt versiossa vapaana noin 48,1 Gt)
- LTE Cat.16 (1000/150 Mbit/s), 4CA (carrier aggregation), LAA, 4×4-MIMO, nano-SIM + eSIM
- Wi-Fi 802.11 ac, 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO
- Bluetooth 5.0, NFC
- A-GPS, GLONASS, Galileo ja QZSS
Mobiiliyhteydet on toteutettu iPhone XS –malleihin erillisellä Intel XMM7560 LTE-modeemilla, joka ei siis ole integroituna järjestelmäpiiriin. Se tarjoaa korkeat, joskaan ei aivan markkinoiden huippua edustavat Cat.16-nopeusluokan maksimisiirtonopeudet. Laitteessa on vain yksi nano-SIM-korttipaikka, mutta Telian asiakkaat voivat ottaa dual-SIM-ominaisuuden käyttöön puhelimeen sisäänrakennetun eSIM:n avulla.
Tallennustilavaihtoehtoja on tarjolla kolme. Hinnat-alkaen mallissa sitä on 64 Gt, joka alkaa olla reilusti yli tuhannen euron hintaluokassa kohtuuttoman vähän, etenkin kun huomioidaan, että käyttöjärjestelmä vie kapasiteetistä heti kättelyssä 15,9 Gt, eikä laitteesta löydy laajennusmahdollisuutta muistikortin avulla. 256 Gt:n tallennustilan saa toki pulittamalla 170 euroa lisää ja syvät taskut omistaville huipulla on tarjolla myös puolen teran tallennustilavaihtoehto.
RAM-muistia iPhone XS –malleissa on neljä gigatavua, joka on kasvanut edeltäjämallista gigatavulla. Määrä ei ole käytännön tasolla suoraan verrattavissa Android-puhelimiin, sillä iPhonen iOS-käyttöjärjestelmä poikkeaa merkittävästi Androidista.
iPhone XS Maxin alapääty saattaa äkkiseltään näyttää samalta kuin viimevuotisessa iPhone X:ssä, mutta lähemmässä tarkastelussa voi huomata pari eroavaisuutta. Ensinnäkin reikien sijoittelu Lightning-liitännän suhteen ei ole enää symmetrinen, joka saattaa häiritä herkimpien esteetikkojen silmää. Vasemmalla puolella on nyt vain kolme aukkoa, sillä sinne on sijoitettu myös uusi antenniraita, joka puuttui iPhone X:stä. Oikeanpuolimaisia reikiä on puolestaan määrällisesti yksi enemmän kuin iPhone X:ssä, johtuen XS Maxin suuremmasta koosta.
Aivan kuten iPhone X:ssä vasemmanpuoleisten reikien takana on barometrin paineentasausventtiili ja oikeanpuoleisten takana puolestaan toinen stereokaiuttimista. Jos reikiä tutkii erittäin tarkkaan, voi niiden pohjalla havaita erittäin hienojakoisen metallisen suojaverkon.
iPhone XS Maxin stereokaiuttimista toinen sijaitsee laitteen yläosassa kuulokkeen yhteydessä. Äänenlaatu on älypuhelimien parhaimmistoa ja kaiuttimet pystyvät toistamaan älypuhelimien mittapuulla hyvin myös matalampia ääniä. Alapäädyn kaiutin keskittyy enemmän matalien äänien toistoon ja kuulokkeeseen sijoitettu toinen kaiutin toistaa enemmän korkeita taajuuksia. Maksimiäänenpaine oli mittauksissamme testaamiemme puhelimien korkeimmasta päästä (80,5 dBA 30 cm:n päästä).
Keskellä sijaitseva Lightning-liitäntä on edelleen Applen oman standardin mukainen, mutta saa nähdä löytyykö sitä enää ensi vuoden malleista, sillä yritys siirtyi tuoreissa iPad Pro –malleissa USB Type-C:n käyttöön. 3,5 mm:n ääniliitäntää ei ole, joten langalliset kuulokkeet on kytkettävä Lightning-porttiin. Harmi vain, ettei adapteria toimiteta enää mukana, vaan käyttäjän on ostettava sellainen erikseen. Puhelimen mukana toimitettavat EarPods-kuulokkeet ovat sentään suoraan liitäntään sopivat.
iPhone XS Maxin näyttö ulottuu pieniä reunuksia lukuun ottamatta aivan puhelimen alareunaan asti, joten fyysistä kotipainiketta ei iPhone X:n tapaan enää ole olemassa, vaan navigointi tapahtuu pyyhkäisyeleillä. Kotinäkymään pääsee näytön alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä ja takaisin näytön reunaa pyyhkäisemällä. Elekomennot toimivat erittäin hyvin, mutta suurinäyttöisessä puhelimessa niiden käyttö on yhdellä kädellä paikoin hieman hankalaa.
iPhone XS Maxin näyttö on läpimitaltaan 6,5 tuumaa, eli ylivoimaisesti suurin mitä Applen puhelimissa on koskaan nähty. Ero 5,8-tuumaiseen iPhone XS:ään tai 5,5-tuumaiseen iPhone 8 Plussaan on selvä. Näytön kuvasuhde on iPhone X:n tapaan 19,5:9, mutta resoluutiota on kasvatettu hieman epätavalliseen 1242 x 2688 pikseliin, jonka tarkoituksena on pitää pikselitiheys samana kuin pienemmässä XS-mallissa.
Näytön ”reunattomuuden” toteutus on yksi markkinoiden parhaimmista. Reunukset eivät ehkä ole aivan markkinoiden kapeimmat, mutta ne ovat tasalevyiset näytön jokaisella reunalla yläosan lovea lukuun ottamatta. Etenkin näytön alareunan kapean reunuksen on aiemmin kerrottu tekevän näyttöpaneelista erittäin kalliin valmistaa ja tästä syystä vastaavia näyttöjä ei ole toistaiseksi juurikaa nähty muiden valmistajien puhelimissa. Näyttölasin reunoja kiertää musta muovilista, josta ei ole ainakaan haittaa näyttölasin suojelemisessa puhelimen saadessa kovan iskun.
Näytön toteutus on myös muilta osin varsin ominaisuusrikas. Paneeli tukee HDR10- ja Dolby Vision –värintoistoa ja True Tone –ominaisuus säätää näytön valkotasapainoa ympäristön mukaan kuusikanavaisen valosensorin avulla. Kosketuksentunnistuksen päivitystaajuus on 120 hertsiä. 3D Touch ominaisuus tarjoaa paineentunnistuksen ja käyttöjärjestelmään on integroitu paljon sitä hyödyntäviä toimintoja.
Näyttölovi on samankokoinen kuin iPhone X- ja XS-malleissa ja se kattaa noin puolet näytön leveydestä. Apple tuntuu hieman itsekin ”häpeilevän” lovea, sillä iPhone XS –mallien vakiotaustakuva on suunniteltu niin, että sen musta taustaväri piilottaa loven olemassaolon kotinäkymässä käytännössä kokonaan. Sovellukset on suunniteltu niin, että lovi jää niiden ”otsikkoriville” eikä siten häiritse niiden käyttöä. Videotoiston ja gallerian valokuvat voi halutessaan laajentaa koko näytölle, jolloin kuva leviää myös loven ympärille. Näytön asetuksissa olisikin mukavaa nähdä lisäys, jolla sisällön voisi halutessaan rajata loven ulkopuolelle. Näyttölovi rajaa ilmoitusrivin toiminnallisuutta myös siltä osin, etteivät esimerkiksi akun varausprosentti tai Bluetoothin kuvake mahdu näkymään näytön ylänurkassa.
iPhone XS Maxin näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,5-tuumainen AMOLED–näyttöpaneeli, 19,5:9 kuvasuhde
- 1242 x 2688 pikseliä, 458 PPI
- reunoilta pyöristetty suojalasi
- 3D Touch, True Tone, Night Shift
- HDR10 ja Dolby Vision -tuki
- 120 Hz kosketuksentunnistus
iPhone XS Maxin näytön kuvanlaatu on kokonaisuudessaan erittäin hyvää. Värintoisto on luonnollista ja tarkan oloista. TrueTone-automatiikka kannattaa pitää päällä, sillä ilman sitä näytön värimaailma taittaa sinertävään päin. Pienenä maininnan arvoisena miinuksen näytössä on havaittavissa kilpailijoita selvempää valkotasapainon muuttumista purppuraan suuntaan, kun puhelinta kallistaa vähänkin sivusuunnassa. AMOLED-paneelille tyypillisesti musta on täysin mustaa ja lisäksi näytön maksimikirkkaus on erinomaisella tasolla – yksi testaamiemme AMOLED-näyttöjen parhaimmistoa. Näytön luettavuus auringonpaisteessa vaikuttaisi erittäin hyvältä, vaikka Suomen syyssäästä johtuen emme päässeetkään toteamaan asiaa optimaalisissa olosuhteissa.
Kuten jo edellä sivuttiin, näytön yläreunaan on toteutettu varsin suurikokoinen lovi, johon sijoitettu sama tekniikkakattaus kuin viimevuotisessa iPhone X –mallissa. Kasvojentunnistuksessa käytettävä Face ID –tekniikka vaatii merkittävän osan tilasta. Kuulokkeen vasemmalla puolella sijaitsee infrapunakamera, joka lukee kuulokkeen oikealla puolella sijaitsevan etukameran vieressä olevan infrapunapisteprojektorin kasvoille heijastamaa pistekarttaa muodostaen kasvoista kolmiulotteisen kartan.
Testijaksolla Face ID –kasvojentunnistus toimi varsin luotettavasti ja nopeasti, joten sormenjälkitunnistinta ei jäänyt suoranaisesti kaipaamaan, vaikka markkinoiden parhaat sormenjälkitunnistimet ovatkin hieman Face ID:tä nopeampia. Face ID:n kasvojentunnistustiedot tallennetaan rautatasolla A12-piirin suojattuun Secure Enclave –osioon.
Loven keskelle sijoitettu kuuloke sisältää myös mikrofonin ja toimii samalla myös toisena stereokaiuttimista. Kuuloketta suojaa tiheä metalliverkko, joka hieman näyttölasin pinnan alapuolelle upotettuna keräsi testijaksolla hieman likaa itseensä.
Teknisesti etukamera ei ole kokenut muutoksia viime vuodesta. Kamerasensorin tarkkuus on seitsemän megapikseliä ja sen edessä on f2.2-aukkosuhteen objektiivi, joka ei nykymittapuulla ole erityisen valovoimainen. Salamana etukamera käyttää näytön taustavaloa ja syvyysefektissä sekä kasvojen valaistusefekteissä se hyödyntää tekoälyä sekä kasvojentunnistuksen pisteprojektoria.
iPhone XS Maxin vasemmassa kyljessä sijaitsevat äänenvoimakkuuspainikkeet sekä mykistyskytkin, josta äänet saa kytkettyä nopeasti pois päältä. Yhden käden käyttöä ajatellen näppäimet voisivat sijaita hieman alempana. Oikeassa kyljessä sijaitsee SIM-korttipaikka sekä lukituspainike, joka aktivoi pitkään painettaessa Siri-virtuaaliavustajan.
Korttikelkka on metallia ja tiivistetty IP68-suojauksen saavuttamiseksi. Harmillisesti kelkassa on edelleenkin paikka vain yhdelle nano-SIM-kortille. Muistikorttipaikkaa Apple ei edelleenkään tarjoa mobiililaitteisiinsa, vaan käyttäjän on tyydyttävä maksamaan tukeva lisähinta suuremmasta tallennuskapasiteetista. Dual-SIM-ominaisuus on toteutettavissa puhelimeen integroidun eSIM-piirin avulla, mutta Suomessa eSIM-liittymiä tarjoaa toistaiseksi vain Telia.
iPhone XS Maxin sisälle integroidun li-ion-akun kapasiteetti on 3174 mAh (12,08 Wh), eli noin 17 % enemmän kuin vastaavan kokoluokan iPhone 8 Plussassa. Applen mittapuulla kyseessä on suurin akku mitä iPhoneissa on nähty, mutta muihin vastaaviin älypuhelimiin nähden se on edelleen keskitasoa pienikokoisempi. Applen mukaan yhdellä latauksella saavutetaan jopa 25 tunnin puheaika, 13 tunnin internetinkäyttöaika, 15 tunnin videotoistoaika tai 65 tunnin musiikkitoistoaika.
iPhone XS –mallit tukevat myös langatonta Qi-standardin mukaista latausta. Pikalataus on tuettuna USB PD –standardia hyödyntävillä latureilla, mutta kyseistä laturia ei toimiteta pakkauksen mukana. Applen mukaan pikalaturilla akku on mahdollista ladata tyhjästä 50 %:iin puolessa tunnissa.
iPhone XS: Muotoilu, materiaalit ja tekniset yksityiskohdat
Koska iPhone XS ja XS Max ovat suurilta osin muotoilullisesti ja teknisesti identtisiä, keskitymme tässä kappaleessa lähinnä seikkoihin, joiden osalta XS-perusmalli eroaa suuremmasta Max-mallista.
Siinä missä XS Max on kuin suurennettu versio iPhone X:stä, on 5,8-tuumaisella näytöllä varustettu perus-XS lähestulkoon identtinen viimevuotisen mallin kanssa. Eroa löytyy parista pienestä yksityiskohdasta, jotka ovat käytännön kannalta merkityksettömiä, joskin hieman korkeampi kamerakyhmy saattaa estää yhteensopivuuden joidenkin iPhone X:n suojakuorien kanssa. Helpoiten iPhone XS:n erottaa iPhone X:stä väristä, jos käyttäjä on valinnut uuden kullanvärisen vaihtoehdon. Kaksi muuta värivaihtoehtoa ovat samat kuin edeltäjässä.
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 143,6 x 70,9 x 7,7 mm
- Paino: 177 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 82,9 %
iPhone XS:n ulkomitat ovat täysin identtiset iPhone X:n kanssa. Painoa on puolestaan kolme grammaa enemmän. Kyseessä on nykymittapuulla kohtalaisen hyvin yhdellä kädellä käsiteltävissä oleva laite ja esimerkiksi iOS:n paluupyyhkäisyele näytön vasemmasta reunasta on huomattavasti XS Max -mallia helppokäyttöisempi. Näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on erittäin hyvä 82,9 %.
Saman 5,8 tuuman näyttökokoluokan kilpailijoista Galaxy S9 on 4,1 mm pidempi ja 2,2 mm kapeampi sekä 0,8 mm paksumpi. Huawei P20 on puolestaan 5,5 mm pidempi, 0,1 mm kapeampi ja yhtä paksu. Kilpailijat ovat runsaat kymmenen grammaa kevyempiä.
Fyysisesti XS:n rakenne on identtinen XS Maxin kanssa – kehys ja sisärunko terästä, kuoret lasia. Koko komeus on IP68-suojattu. Kädessä XS tuntuu ehkäpä vielä pykälän yhtenäisemmältä, kiitos pienemmän koon. Esimerkiksi väänneltäessä rakenne ei jousta juuri lainkaan eikä mitään ylimääräisiä natinoita ole kuultavissa.
iPhone XS:n näyttö on teknisiltä ominaisuuksiltaan tuttu iPhone X:stä. Läpimitaltaan 5,8-tuumainen AMOLED-paneeli on pikselitiheydeltään sama 458 PPI kuin suuremman XS Maxin näyttö. Myös muut tekniset ominaisuudet ovat yhteneväiset Maxin kanssa, joten pienemmän mallin ostaja ei joudu luopumaan näytön suhteen käytännössä mistään. Näytön yläreunan lovi on tosin näytön leveyteen suhteutettuna suurempi, sillä loven leveys on molemmissa malleissa sama.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 5,8-tuumainen AMOLED–näyttöpaneeli
- 19,5:9 kuvasuhde
- 1125 x 2436 pikseliä, 458 PPI
- reunoilta pyöristetty suojalasi
- 3D Touch, True Tone, Night Shift
- HDR10 ja Dolby Vision -tuki
- 120 Hz kosketuksentunnistus
Myös kuvanlaatua koskevat samat huomiot kuin XS Maxin näyttöä. Näyttö on maksimiasetuksella erittäin kirkas ja toistaa värit luonnollisesti.
Rautapuolen ominaisuudet ovat iPhone XS:ssä lähes identtiset XS Maxin kanssa, mikä on hyvä asia, sillä esimerkiksi Samsung on viime aikoina rajannut Galaxy S –mallistossaan pienemmän mallin ominaisuuksia muutenkin kuin pelkän näytön ja akun koon osalta. Myös Apple käytti vielä viimevuotisissa iPhone 8 –malleissa enemmän RAM-muistia ja parempaa kameraratkaisua suuremmassa Plus-mallissa. iPhone XS:n ja XS Maxin välillä erot ovat siis näytössä ja akun koossa.
iPhone XS:n lasisen takakuoren alla on 2658 mAh (10,12 Wh) litium-ioniakku, jonka kapasiteetti on pienentynyt hieman iPhone X:n 2716 mAh akusta. Syynä tähän on pääosin uusi yksikennoinen L:n muotoinen akkurakenne, kun vielä edeltäjässä akku koostuu kahdesta kennosta. Hieman pienentyneestä kapasiteetista huolimatta Apple lupaa akunkeston parantuneen puolella tunnilla. Saman kokoluokan Android-kilpailijoihin nähden akku on hieman pienenpuoleinen, mutta tuttuun tapaan Applen akkukapasiteetteja ei kannata verrata suoraan Android-puhelimiin.
Aivan kuten suurempi XS Max, myös XS tukee langatonta Qi-standardin mukaista latausta. Myös USB PD –pikalataus on tuettuna, mutta viiden watin vakiolaturi ei sitä tarjoa.
Kamera
HUOM! Tämä kappale koskee molempia iPhone XS –malleja, koska kummassakin käytetään täysin identtistä kameratoteutusta.
iPhone XS –mallien takakameran toteutus on pääosin tuttu iPhone X:stä, joskin pieniä uudistuksia on tapahtunut. Kamera sijaitsee edelleen kyhmyssä takakuoren ylänurkassa, mutta kyhmyn korkeus on kasvanut hieman, ollen nyt noin 1,4 mm. Kahden kameran väliin on sijoitettu neljän LED-valon TrueTone-salama.
Kameran suojana on safiirilasi, mutta kuten edellisissäkin iPhoneissa, se on laadultaan puhdasta safiiria heikompaa ja naarmuuntuu suunnilleen yhtä helposti kuin Gorilla Glass –suojalasit (JerryRigEverything testasi naarmutuskestävyyden videollaan).
Kameran tekniset tiedot:
- 12 megapikselin 1/2,55-tuumainen kuvasensori (1,4 um pikselikoko), f1.8 aukkosuhde, 26 mm kinovastaava polttoväli, optinen vakain
- 12 megapikselin 1/3,4-tuumainen kuvasensori (1,0 um pikselikoko), f2.4 aukkosuhde, 52 mm kinovastaava polttoväli, optinen vakain
- 2x optinen zoom, 10x digitaalinen zoom
- Tarkennus: Focus Pixels PDAF
- Safiirilasinen linssisuoja
- 4-ledinen True Tone ‑salama
- Videokuvaus: 4K 60 FPS, 1080p 240 FPS
iPhone XS –mallien kaksoistakakameran merkittävin uudistus iPhone X:ään verrattuna on laajakulmakameran uusi aiempaa suurikokoisempi sensori. Kamera käyttää nyt 1,4 mikrometrin pikseleitä, joka ainakin teoriassa tarkoittaa hyvää hämäräkuvausominaisuuksien kannalta. Applen mukaan kuvadataa voi myös lukea kennolta nyt kaksi kertaa nopeammin, josta on hyötyä esimerkiksi edistyneessä HDR-kuvauksessa.
Molempien takakameroiden tarkkuus on 12 megapikseliä ja niistä molempien parina on optinen kuvanvakain. Toinen kameroista käyttää pienempää pikselikokoa ja on varustettu kaksinkertaisen optisen zoomauksen mahdollistavalla normaaliobjektiivilla.
iPhone XS-mallien kameran toiminta vastaa pitkälti iPhone X:n kameraa. Sovellus käynnistyy ripeästi ja on lähes välittömästi kuvausvalmiina. Tarkennus tapahtuu varmasti ja melko nopeasti, joskaan ei aivan markkinoiden parhaimpien tasoisesti. Kuva tallentuu välittömästi suljinpainiketta painaessa ja halutessaan kuvia näpyttää usean peräjälkeen.
iPhone XS –mallien kamerasovellus ei ole muuttunut käyttöliittymältään oikeastaan lainkaan viime vuodesta. Plussaa se ansaitsee yksinkertaisuudesta ja helppokäyttöisyydestä, miinusta taasen kilpailijoista löytyvien ominaisuuksien – kuten manuaalisäätöjen – puuttumisesta. Asetusten säätö pitää edelleenkin tehdä puhelimen asetusvalikon kautta, joka on erittäin epäkäytännöllistä ja hidasta. On erikoista, ettei Apple ole voinut vielä tähänkään päivään mennessä toteuttaa asetusvalikon pikalinkitystä kamerasovellukseen.
Käyttöliittymässä kuvaustila (nopeutettu, hidastettu, video, kuva, muotokuva, neliö, panoraama) valitaan tuttuun tapaan pystysuunnassa selattavasta listasta kuvauspainikkeen vierestä. Toteutus on hieman kömpelö, sillä listaa voi selata vain yhden pykälän kerrallaan, tai vaihtoehtoisesti valita painamalla jonkun näkyvillä olevista tiloista (kaikki tilat eivät näy kerrallaan listassa). Moniin kilpailijoihin nähden zoomauspainike on sijoitettu fiksusti suljinpainikkeen viereen, jolloin sen käyttö onnistuu myös yhdellä kädellä kuvatessa.
iPhone XS –mallit tallentavat kuvat edelleen X-mallissa käyttöönotettuun HEIF-tiedostomuotoon, joka mahdollistaa kuvien tiedostokoon merkittävän pienentämisen (jopa alle puoleen JPEG:stä) ilman kuvanlaadun kärsimistä. Puhelin muuttaa kuvat automaattisesti JPEG-muotoon, kun ne siirretään ulos USB-johdon kautta, jos siirtokohteena ei ole macOS High Sierra-, High Sierra- tai Mojave –käyttöjärjestelmällä varustettu tietokone.
Pienenä miinuksena kameralla otettuihin kuviin liittyen Apple näyttää edelleen kaikki puhelimeen ladatut kuvat samassa DCIM-kansiossa, joka tekee kuvien siirtämisen tietokoneella todella rasittavaksi. Toisin sanoen esimerkiksi kaikki viestisovelluksissa vastaanotetut kuvat ovat kameran kuvien seassa ja ne pitää poistaa sieltä tietokoneelta käsin yksi kerrallaan.
Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia 12 megapikselin kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.
Hyvässä valaistuksessa iPhone XS –mallien kamera tekee kaikin puolin erinomaisen hyvää jälkeä. Jälki on 12 megapikselin luokassa yksityiskohtaista ja luonnollista. Paikoin kuvien varimaailma ja terävöinti saattaa olla aavistuksen ylikorostunutta, mutta sekä ultraluonnollisesta jäljestä pitävien puristien sekä näyttävämpää lopputulosta arvostavien peruskäyttäjien välillä sitä voi pitää varsin onnistuneena kompromissina. Kohinaa on hyvin vähän.
iPhone XS –mallien kamera osaa hyödyntää uutta Smart HDR –tekniikkaa (älykäs HDR), joka hyödyntää useita eri peräkkäin otettuja kuvia sekä myös neljää ennen suljinpainikkeen painamista tallennettua kuvaa lopullisen otoksen muodostamisessa. Lopputuloksena on parempi dynamiikka ja enemmän yksityiskohtia. Jälki on myös luonnollista, joten käyttökokemuksiemme perusteella älykäs HDR kannattaa pitää päällä.
Heikossa valossa iPhone XS –mallien kamerat jatkavat erinomaista suorittamistaan. Kuvia kokonaisuutena tarkastellessa jälki on yksityiskohtaista ja terävää ja kohinanvaimennus toimii hyvin. Häiritsevä kohina pysyy hyvin kurissa, mutta kohinanvaimennus ei tuhoa kuvien yksityiskohtia. Toki pikselitasolla tarkasteltaessa heikon valon otoksissa on havaittavissa maalausmaista pehmentymistä, mutta markkinoilta ei löydy ainuttakaan puhelinkameraa, joka ei sitä tekisi.
Markkinoiden parhaimpiin kamerapuhelimiin, eli mm. Samsungin Galaxy S9- ja Note9-malleihin sekä Huawein kolmen kameran huippumalleihin verrattuna iPhone XS –mallit pärjäävät varsin hyvin ja on monilta osin painotuksista sekä pienistä nyansseista kiinni, minkä jälki on parasta. Kilpailijoihin nähden iPhone XS -mallien kamerat eivät ehkä onnistu taltioimaan aivan yhtä hyvin valoa ja värejä heikoimmissa valaistusolosuhteissa. Kohina ja terävyys ovat puolestaan niiden vahvuus.
Heikossa valossa kamera-automatiikka venyttää suljinajan pisimmillään 1/4 sekuntiin, kiitos optisen kuvanvakaimen ja edistyneen kuvaprosessoinnin. Herkkyys nousee vain harvoin yli ISO 1000 –arvon.
Kaksoiskamera mahdollistaa edeltäjämallin tavoin kaksinkertaisen optisen zoomauksen, joka on toimiessaan käytännöllinen ja valokuvauskokemusta monipuolistava lisä. iPhone XS –mallien tapauksessa zoom-kamerassa on pienemmät pikselit ja heikompi valovoima, mutta positiivisena puolena optinen kuvanvakain.
Hyvässä valaistuksessa zoom-kamera tekee hyvää jälkeä ja siitä on oikeasti iloa, kun halutaan päästä lähemmäksi kohdetta.
Hämäräolosuhteissa tilanne on sen sijaan sama kuin aiemmissa zoom-kamerallisissa iPhoneissa, eli zoom-kamera kytkeytyy pois käytöstä ja kuvat muodostetaan perinteisesti laajakulmakameran kuvasta tehdyllä digitaalisella rajauksella, jolloin kuvanlaatu ei ole kummoista oikeaan optiseen zoomiin verrattuna. Muotokuvatilaa käyttämällä zoom-kameraa voi huijata toimimaan myös hämärässä, mutta heikon valovoiman vuoksi kuvista tulee helposti varsin pimeitä.
Nappasimme nopeasti vertailukuvat samoista päivä- ja yötilanteista iPhone XS Maxilla sekä pahimmiksi kilpailijoiksi laskettavilla Samsung Galaxy Note9:llä sekä Huawei Mate 20 Prolla.
Päiväkuvaustilanteessa kaikki kolme puhelinta tekevät erittäin hyvää jälkeä, mutta Note9 jää muita epäterävämmän kuvan vuoksi hieman peränpitäjäksi. Noten kuvan värimaailma on tosin kolmikon vähiten ylikorostunut ja iPhonessa vastaavasti selvästi eniten. iPhonen dynamiikka on parempaa kuin kilpailijoissaan. Mate 20 Pron 40 megapikselin otos on puolestaan selvästi yksityiskohtaisempi ja terävämpi kuin iPhonen ja Note9:n 12 megapikselin kuvat.
Yökuvaustilanteessa iPhonen kohinanvaimennus toimii kolmikosta parhaiten ja tekee luonnollisinta jälkeä mutta kuvan värimaailma ja yleisilme on joukon hailakoin ja lattein. Mate 20 Pro puolestaan yliterävöi kuvaa joukosta eniten, joka saa sen näyttämään kokonaisuutena katsottuna terävimmältä, vaikka erot pikselitasolla eivät lopulta olekaan niin suuria. Mate 20 Pro saa myös näkymästä irti eniten värejä. Note9:n kuva jää kahden vertailukumppaninsa välimaastoon ollen valoisampi ja toistaen värejä paremmin kuin iPhone, mutta painottaen valkotasapainoa samalla liiallisesti kellertävään. Yökuvat otettiin iPhonella ja Note9:llä 12 megapikselin tarkkuudella ja Mate 20 Pro:lla 10 megapikselin tarkkuudella, koska kuvanlaatu oli sillä parempaa kuin täydellä 40 megapikselin tarkkuudella.
Parhaan laadun 4K 60 FPS –video tallentuu aina modernilla H.256-pakkauksella (High@L5.1, CABAC / 2 Ref Frames) ja kuvauskohteen mukaan melko paljon vaihtelevalla, monia kilpailijoita korkeammalla 100-150 Mbit/s bittivirralla. Äänet tallentuvat 192 kbit/s stereoäänenä.
Apple on tuonut iPhone XS –mallien videotallennukseen vihdoin stereoäänen ja toteuttanut sen tavallista stereoääntä laajemman tilaäänen muodostavalla toteutuksella. Testiemme perusteella äänenlaatu on kamerapuhelimeksi erittäin hyvä ja tarkka.
iPhone XS –malleilla tallennetun videon kuvanlaatu on erinomaista ja siitä on hankala keksiä negatiivista huomautettavaa. Värimaailma on onnistunut, kuva terävää ja sulavaa sekä dynamiikka hyvää. Optinen kuvanvakain on aina käytössä ja lisäksi muilla paitsi 4K 60 FPS –tarkkuudella käytössä on myös elektroninen vakautus.
iOS 12 -käyttöjärjestelmä
iPhone XS –mallit ovat varustettu iOS-käyttöjärjestelmän tuoreimmalla versiolla, joka on tänä syksynä numeroltaan 12. Suuressa kuvassa iOS 12 sisältää lähinnä maltillisia ominaisuuslisäyksiä edelliseen versioon nähden. Esimerkiksi käyttöliittymän ulkoasuun tai perusrakenteeseen ei ole tehty suuria muutoksia, vaan parannukset keskittyvät pääosin yksittäisiin ominaisuuksiin ja sovelluksiin. Ensisijaisesti Apple kertookin keskittyneensä käyttöjärjestelmän suorituskykyyn ja tehneensä esimerkiksi sovellusten käynnistymisestä jopa tuplasti nopeampaa. Suorituskykyparannukset koskevat erityisesti tilanteita, joissa laite on kuormitettuna. Pinnan alta löytyy myös mm. ARKit 2 –rajapinta, joka tuo uusia ominaisuuksia laajennetun todellisuuden sovellusten toteuttamiseen.
iOS on ollut jo vuosia tunnettu hyvästä päivitystuestaan. Tietoturvakorjauksia ei ehkä ole tarjolla aivan yhtä usein kuin tiheimmin päivittyviin Android-puhelimiin, mutta päivityksiä uusiin käyttöjärjestelmäversioihin voi odottaa useamman vuoden ajan. Esimerkiksi nyt saataville tullut iOS 12 –päivitys on saataville viisi vuotta vanhalle iPhone 5s –mallille. Testijaksomme aikana iPhone XS Max sai sekä iOS 12.0.1- että iOS 12.1 –päivitykset, joista jälkimmäinen sisälsi myös muutamia uusia ominaisuuksia.
Edellistä iOS-versiota käyttäneille uusimpaan version siirtymisen ei pitäisi tuottaa mitään sopeutumisongelmia. Käyttöliittymän keskeisimpiä osia ovat sovelluskuvakkeet sisältävä kotinäkymä, kustomoivavan widget-valikoiman sisältävä Tänään-näkymä, ilmoituskeskus joka ajaa myös lukitusnäkymän virkaa sekä Ohjauskeskus, joka pitää sisällään pikatoimintoja puhelimen keskeisimmistä ominaisuuksista. Viimeksi käytettyjen sovellusten moniajonäkymässä pienenä maininnan arvoisena uudistuksena sovelluskortteja voi nyt sulkea simppelisti ylöspäin pyyhkäisemällä.
Vanhemmista iPhone-malleista siirtyvien pitää sen sijaan opetella navigoinnissa käytettävät pyyhkäisyeleet, jotka esiteltiin viime vuonna iPhone X:n yhteydessä. Yksinkertaisuudessaan kotinäkymään pääsee alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä, moniajonäkymään pyyhkäisemällä alareunasta ylös ja jättämällä sormen hetkeksi näytölle sekä taaksepäin näytön vasemmasta reunasta pyyhkäisemällä. Ohjauskeskukseen päästään näytön oikeasta ylänurkasta alaspäin pyyhkäisemällä. Ilmoitusvalikon avaaminen tapahtuu puolestaan näytön yläreunan keskeltä alaspäin pyyhkäisemällä. Apple on toteuttanut pyyhkäisynavigoinnin hyvin ja sen käyttöön tottuu varsin nopeasti.
Applen omien sovellusten valikoima on kasvanut hiljalleen vuosien mittaan ja iPhone XS –malleissa niitä on yhteensä 35 kappaletta, sisältäen viestien kaltaiset perussovellukset sekä erikoisempia kuten Apple Watch –älykellon yhteyssovelluksen. Lisäksi sovelluskaupasta voi halutessaan ladata tusinan verran Applen ilmaisia lisäsovelluksia.
iOS 12:n sovellusilmoitukset löytyvät edelleen ilmoituskeskuksesta, joka avautuu näytön yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä ja on samalla integroitu myös lukitusnäkymän yhteyteen.
Ehkäpä merkittävämpänä uudistuksena iOS 12 tuo mukanaan ilmoitusten pinoamisominaisuuden, joka on jo jonkin aikaa löytynyt Android-puhelimista. Toisin sanoen saman sovelluksen ilmoitukset näkyvät yhteen ryhmiteltynä ja käyttäjä voi halutessaan laajentaa sovelluskohtaisen ilmoituspinon sekä tarkastella esimerkiksi viestejä yksittäin. Ilmoitusten poistamista on myös helpotettu ja esimerkiksi viesteihin voi vastata suoraan ilmoitusnäkymästä käsin. Tämä tekee ilmoitusten hallinnasta ja poistamisesta huomattavasti joustavampaa.
Ilmoitusten hallintaominaisuuksia on lisäksi monipuolistettu ja käyttäjä voi esimerkiksi valita mitkä ilmoitukset toimitetaan ilman merkkiääntä ja näytetäänkö ilmoitus vain ilmoitusvalikossa (ei lukitusnäkymässä). Tarvittaessa ilmoitukset voi kytkeä kokonaan pois päältä ja puhelin osaa myös ehdottaa muutoksia ilmoitusasetuksiin käyttäjän tottumusten pohjalta (esimerkiksi pitkään käyttämättä olleen sovellusten ilmoitusten kytkeminen pois päältä).
Googlen uusimman Android-version tapaan myös iOS:n tuoreimmassa versiossa on myös keskitytty käyttäjän hyvinvointiin uuden Ruutuaika-ominaisuuden (Screen time) muodossa. Ruutuaika mahdollistaa puhelimen käytön seurannan varsin seikkaperäisesti.
Omaa puhelimen käyttöä voi seurata päivä- ja viikkotasolla, jonka lisäksi sovellus muodostaa viikkoraportteja puhelimen käyttöön liittyen. Sovelluksesta voi seurata ruutuaikaa ja sen jakautumista eri sovelluksiin, puhelimen nostokertoja päivää kohden sekä puhelimeen saapuvia ilmoituksia.
Käyttäjä voi myös halutessaan asettaa rajoituksia puhelimen ja sovellusten käytölle. Käyttötauko rajaa puhelimen käytön vain valittuihin sovelluksiin tietyllä aikavälillä. Sovellusrajoitukset mahdollistaa puolestaan päiväkohtaisten aikarajojen asettamisen eri sovellustyypeille, kuten vaikkapa sosiaalisen median sovelluksille. Sallittua aikarajaa voi mukauttaa päiväkohtaisesti ja sallia esimerkiksi viikonlopulle eri ajat kuin arkipäiville. Kun aikaraja tulee täyteen, täytyy käyttäjän syöttää koodi, jolla puhelimen käyttöä pääsee jatkamaan.
Ruutuaika-asetukset voi laajentaa koskemaan yhteisesti käyttäjän kaikkia iOS 12 –laitteita ja lisäksi Perhejako-ominaisuuden avulla vanhemmat voivat seurata ja hallita lasten puhelimenkäyttöä Ruutuajan avulla.
Hyvinvointitoimintoihin lukeutuu myös paranneltu Älä häiritse –ominaisuus, joka hiljentää äänet ja ilmoitukset käyttäjän määrittelemäksi ajaksi ja tuo ne esille, kun rajoitettu aika loppuu. Älä häiritse –tilan voi määrittää loppumaan nukkumisajan mukaan, eli seuraavaan herätykseen. Uusina ominaisuuksina loppumisajan voi myös määrittää tunnin päähän, päivän loppuun, sijainnin mukaan tai kalenteritapahtuman päättymisen mukaan.
Viime vuonna iPhone X:n yhteyteen esitelty Animoji-ominaisuus on kokenut parannuksia iOS 12:n myötä. Face ID –infrapunakameran avulla animoitavia emoji-hahmoja on nyt neljä uutta (t-rex, haamu, koala, tiikeri) ja ilmeiden tunnistus on nyt entistä tarkempaa. Hahmot osaavat nyt näyttää kieltä ja nikata silmää. Animojeista tehtävien videoleikkeiden pituus on kasvatettu 10 sekunnista 30 sekuntiin.
Täysin uusi ominaisuus on Memoji, joka on käytännössä käyttäjästä itsestään tehtävä Animoji-hahmo. Käyttäjä pääsee muokkaamaan hahmon pään itseään muistuttavaksi, mutta ominaisuus ei ole yhtä kattava tai tarkka kuin Samsungin vastaava toteutus.
iOS 12:n viestintäsovelluksissa tapahtuneista uudistuksista ehkäpä suurin on ryhmäpuheluiden saapuminen FaceTime-videopuhelusovellukseen. Tarkalleen ottaen ryhmäpuhelupäivitys tuli tuoreimman iOS 12.1 –päivityksen mukana. Nyt FaceTime mahdollistaa ryhmäpuhelut jopa 32 henkilön kanssa. Puhelun ollessa käynnissä äänessä olevan henkilön kuva näkyy näytöllä isoimpana ja muut osallistujat pienempinä kuvina. Vanhemmissa laitteissa (iPhone 6 Plus, iPad Mini 3, iPad Air ja vanhemmat) ryhmäpuheluissa toimii vain ääni.
Viestit-sovelluksessa (Messages) uutta on uudistettu vähemmän tilaa vievä alareunan sovellustoimintopalkki sekä uuden videoihin ja kuviin liitettävät tehostesuodattimet, suodattimen ja tekstitehosteet sekä kuvakkeet. Animoji-hahmoja voi myös sijoittaa reaaliaikaisesti käyttäjän kasvojen tilalle. Samoja tehosteita voi myös hyödyntää FaceTimessä.
Siri Oikotiet on uusi sovelluskaupasta ilmaiseksi ladattava lisäsovellus, joka mahdollistaa käyttäjän usein käyttämien toimintojen tallentamisen valmiiksi makroiksi. Yksinkertaistettuna oikotie mahdollistaa useiden ketjutettujen toimintojen suorittamisen automaattisesti yhdellä komennolla. Oikotien voi käynnistää joko sovelluksesta, pikakuvakkeesta tai puhekomennolla Sirin kautta.
Esimerkiksi ”nukkumaan”-komennolla voi samalla kertaa asettaa vaikkapa Älä häiritse –tilan päälle, kytkeä herätyksen, sammuttaa valot asunnosta Koti-sovellukseen kytketyn älyvalaistusjärjestelmän kautta ja lähettää viestin nukkumaanmenosta. Luodut oikotiet näkyvät sovelluksen Kirjastossa ja valmiita Applen tekemiä oikotiekokonaisuuksia voi lisätä kirjastoon sovelluksen gallerian kautta.
Siri-virtuaaliavustaja on myös kokenut itsessään uudistuksia. Siri-ehdotukset ovat käyttäjälle lukitusnäkymässä tarjottavia toimintoja, joita Siri luo käyttäjän käyttörutiinien perusteella. Testijaksolla Siri ei tosin tarjonnut ehdotuksia kovinkaan montaa kertaa.
Siri osaa nyt myös etsiä käyttäjälle salasanoja Apple-tilille tallennettujen tunnusten joukosta, käynnistää taskulampun sekä etsiä kuvia galleriasta ihmisten ja paikkojen mukaan. Osa uudistuksista, kuten kielikäännösten tekeminen, ei toistaiseksi toimi Suomessa. Sirin toiminnassa on muutenkin vielä paikoin parannettavaa täysin sujuvan käyttökokemuksen saavuttamiseksi, sillä se tarjoaa edelleen turhan usein Google-hakua vastaukseksi komentoon tai pyyntöön.
Kuvat-galleriasovelluksessa uutta on Sinulle-välilehti, joka tarjoaa automaattisia Muistot-koosteita menneistä tapahtumista sekä muuta automaattisesti kuvavirrasta valittua sisältöä. Välilehdellä on myös esittelyssä olevia kuvia, joihin sovellus tarjoaa lisättäväksi tehosteita tai muokkauksia. Sovellus osaa myös ehdottaa kuvien jakamista tapahtumasta tai matkalta mukana olleille henkilöille.
Hakutoiminto tukee tapahtumien, paikkojen ja yritysten nimiä ja mahdollistaa useamman hakusanan käyttämisen samanaikaisesti.
Uutena sovelluksena työkalut-kansioon sijoitettu Mittanauha-sovellus mahdollistaa kappaleiden mittaamisen laajennetun todellisuuden ja takakameroiden avulla. Kokeilimme ominaisuutta useammassa eri tilanteessa ja vaikka toteutus vaikuttaakin hauskalle ja intuitiiviselle, eivät mittaustulokset ole aivan niin tarkkoja, että ominaisuutta voisi käyttää luotettavien tuloksien saamiseen. Tyypillinen heitto mitoissa oli 1-4 cm, jos mittapisteet oli määritelty kohteeseen huolellisesti. Totesimme myös, että monimutkaisemmissa tai heikommin valaistuissa ympäristöissä mittanauhalla saattoi olla hankaluuksia kappaleiden tunnistamisessa oikein.
Tietoturvapuolelle on tuotu useita pieniä lisäominaisuuksia, joihin käyttäjä ei välttämättä osaa kiinnittää huomiota ilman erillistä opastusta. Tällaisia ovat mm. Safari-selaimen seurannan ja yksilöivien tietojen keräämisen esto, mahdollisuus tallentaa Face ID –tunnistukseen kahdet eri kasvot, tekstiviestinä saapuvien turvakoodien automaattitäyttö sovelluksiin, käyttöjärjestelmän automaattipäivitykset, vahvojen salasanojen automaattiehdotus ja tallennus, salasanojen jakaminen muiden luotettujen iOS-laitteiden kanssa AirDropilla sekä toistuvien salasanojen tunnistus ja korvausominaisuus tallennettujen salasanojen listauksessa.
Suorituskyky
iPhone XS Max vietti io-techin ympärivuorokautisessa testissä runsaan parin viikon ajan lokakuun loppupuolella. Laitteen kanssa ei havaittu suurempia ongelmia muutamaa sovelluksen hetkellistä jäätymistä lukuun ottamatta. Testijaksolla puhelimeen saapui yksi päivitys (iOS 12.0.1). iPhone XS ei puolestaan ollut käytännön testissä, vaan sitä testattiin vain toimistoympäristössä XS Maxin rinnalla.
Siinä missä iPhonet ovat ”kärsineet” aiemmin hieman käyttöliittymäanimaatioiden aiheuttamasta viiveestä, ovat iPhone XS –mallit peruskäytössä huippunopeita. Apple on selvästi onnistunut karsimaan käyttöliittymän viivettä ja nopeimpiin Android-puhelimiin lukeutuva OnePlus 6 on iPhone XS –mallien rinnalla käytännössä yhtä nopea. Tämä on uusilta iPhoneilta erinomainen suoritus ja samalla taso, jota yli 1000 euron puhelimelta voikin odottaa.
iPhone XS –mallien pelisuorituskyky on älypuhelinmarkkinoiden ehdotonta huippua, kiitos todella suorituskykyisen A12-järjestelmäpiirin. XS on aavistuksen XS Maxia suorituskykyisempi, kiitos alhaisemman näyttöresoluution, mutta erot ovat varsin pieniä. Samaa A12-piiriä käyttävä XR-malli on kuitenkin Applen markkinoiden suorituskykyisin selvästi alemmasta näyttötarkkuudesta johtuen. Kaikki testaamamme raskaamman pään mobiilipelit (PUBG Mobile, Asphalt 9, NBA Live Mobile) pyörivät XS Maxilla ja XS:llä sulavasti, kuten odottaa saattaa.
Synteettisissä suorituskykytesteissä käytetyt sovellukset poikkeavat jonkin verran Android-puhelimien testeistä, koska kaikkia samoja sovelluksia ei ole saataville iOS:lle. Verrokeiksi valittiin A11-piirillinen edeltäjämalli iPhone X, Snapdragon 845 –piirillinen OnePlus 6 sekä pahimpiin kilpailijoihin lukeutuva Exynos 9810 -piirillinen Samsung Galaxy Note9.
Huomionarvoista on, että vaikka testit on ajettu samoilla testisovelluksilla, eivät tulokset ole täysin vertailukelpoisia eri käyttöjärjestelmästä johtuen. Lisäksi grafiikkasuorituskykyä mittaavista testeistä 3DMarkissa ja GFXBenchissä iPhoneilla ajetut tulokset on saatu Metal-rajapintaa käyttäen, kun taasen Android-laitteissa käytössä olivat Vulkan- ja OpenGL ES 3.1 –rajapinnat.
Applen uuden A12-piirin suorituskyky on tiivistettynä lähestulkoon murskaavaa. Kuten tulostaulukosta voi huomata, iPhone XS Max nappaa ykkössijan lähes kaikissa testeissä ja vieläpä selvällä erolla. 3DMarkissa OnePlus 6 saa paremmat pisteet, mutta laitteet käyttävät testissä eri rajapintaa. Kokonaisuudessaan grafiikkasuorituskyky on erinomaista, kuten GFXBenchin tulokset osoittavat. Prosessorisuorituskyvyssä A12-piiri on selvästi markkinoiden nopein ja noin 10–15 % nopeampi kuin edeltäjämallissa, joka sekin pärjää edelleen erinomaisesti tämän vuoden kilpailijoita vastaan.
Maininnan arvoisena seikkana A12-piiri vaikuttaisi tosin kärsivän jonkin verran suorituskyvyn laskemisesta rasituksessa, sillä esimerkiksi GFXBench-grafiikkatestin tulokset laskivat useamman kymmenen prosenttia muutaman peräkkäisen testiajon jälkeen. XS-mallit lämpenevät takakuoresta selvästi pidemmässä rasituksessa, mutta epämiellyttäväksi lämpötila ei kuitenkaan nouse.
Akunkesto (iPhone XS Max)
Applella on virrankulutuksen ja suorituskyvyn osalta tietyllä tavalla jopa melko vahva etulyöntiasema Android-puhelimiin nähden, sillä yritys suunnittelee puhelimiensa raudan ja ohjelmiston täysin talon sisäisesti. Tästä syystä myöskään iPhonejen akkujen koot eivät ole koskaan noudatelleet samaa linjaa Android-puhelimien kanssa, sillä Applella on ollut mahdollisuus optimoida laitteensa paljon pidemmälle.
Ennakkoon odotukset iPhone XS Maxin akunkeston suhteen olivat iPhone X:n ja iPhone 8 Plussan pohjalta varovaisen positiiviset ja laite myös täytti odotukset melko hyvin.
Runsaan parin viikon testijaksolla akun käyttäytyminen oli johdonmukaista, eikä se jättänyt testaajaa pulaan kertaakaan kesken päivän. Parina päivänä puhelin oli käytössä myös ulkomailla, jolloin käyttö oli tavanomaista raskaampaa ja roaming vaikutti osaltaan akunkestoon.
Kuvaajaa tulkitessa kannattaa ottaa huomioon, että iOS ei mittaa näytön päälläoloaikaa samalla tavalla kuin Android-puhelimet, vaan ajat ovat vastaavalla käytöllä selvästi pidempiä. iPhonen ajat eivät siis ole suoraan vertailukelpoisia Android-kilpailijoihin nähden.
Kevyehköllä arkikäytöllä XS Maxin akkua oli päivän (noin 16 h) päätteeksi jäljellä keskimäärin 60–70 %. Tuolloin iOS:n akunhallinta näytti näytön päälläoloajaksi noin 2-2,5 tuntia, joka Android-laitteella vastaa oman käyttöni tuntien karkeasti arvioiden noin 1-1,5 tunnin päälläoloaikaa. Keskiraskaalla käytöllä akun varaus laski päivän aikana noin 40–50 % haarukkaan, näytön päälläolon liikkuessa neljän tunnin molemmin puolin.
Parina raskainta käyttöä sisältäneenä päivänä näytön päälläoloaika liikkui kuuden tunnin molemmin puolin ja akun varaus laski 15–25 % tietämille. Akuuttia vaaraa akun loppumisesta kesken päivän ei kuitenkaan tuolloinkaan ollut. Kertaalleen laitetta käytettiin yhdellä latauksella myös kahden päivän yli, jolloin toisen päivän iltana akkua oli jäljellä noin 35 % melko maltillisella 3,5 h näytön päälläololla.
Kokonaisuudessaan totesimme iPhone XS Maxin akunkeston hyväksi, joskaan ei aivan markkinoiden terävimmän kärjen tasoiseksi. Kevyellä ja keskitasoisella käytöllä yhdellä latauksella pitäisi pärjätä suht vaivatta parin päivän yli ja testikokemuksien perusteella kolmekaan päivää ei välttämättä ole ongelma kevyellä käytöllä.
Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, satunnaisia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Puhelinta käytettiin automaattisella näytön kirkkaudella.
Applen tuotepakkauksen mukana toimittama viiden watin (5 V, 1 A) peruslaturi on lähestulkoon vitsi, kuten jo artikkelin alussa sivusimme. On suorastaan kuluttajaa aliarvioivaa jättää pikalaturi pois reilusti yli tuhannen euron puhelimen vakiovarustuksesta, vaikka puhelin itsessään tukisi USB Power Delivery –standardin mukaista pikalatausta.
Vakiolaturin latausnopeus on suorastaan hävyttömän huono – puolessa tunnissa akku ei täyty tyhjästä edes 20 %:iin, tunnin lataamisen jälkeen akun varaus on noussut vasta kolmannekseen. Tyhjästä täyteen lataaminen kestää vakiolaturilla lähes 3,5 tuntia. XS-mallissa toimenpide onnistuu noin kolmessa tunnissa. Tehokkaammalla USB PD –pikalaturilla vauhti on aivan toinen – puolessa tunnissa XS Maxin akku täyttyy noin puolilleen. Pikalataukseen tarvitaan yhteensopivan laturin ohella myös Applen USB-C to Lightning -kaapeli, sillä pakkauksen mukana toimitettavalla vakiokaapelilla se ei onnistu.
Langattoman Qi-lataustekniikan tuki on iPhoneissa käytännöllinen lisä – hyvällä langattomalla laturilla latausnopeus on lähes samaa luokkaa langallisen vakiolaturin kanssa.
Yhteenveto
Siinä missä Apple otti iPhone X:n kanssa vuosi sitten aimo harppauksen eteenpäin muotoilullisesti, ovat tämänvuotiset XS-mallit jälleen ”vain” maltillisempi tekniikkapäivitys. Uudistukset ovat pääosin odotettuja, eikä varsinkaan uutta XS-mallia voi oikein suositella viimevuotisen X-mallin omistajille. XS Max tarjoaa sen sijaan iPhone 8 Plussan omistajille jo hieman aihetta harkinnalle. Apple ansaitsee myös tunnustuksen siitä, ettei pienikokoisempaa XS-mallia ole karsittu teknisesti suurempaan XS Maxiin nähden.
Kuten sanottua, ulkoisesti sekä iPhone XS:n ja XS Maxin toteutus on tuttua kauraa iPhone X:stä – Max toki tarjoaa tutun konseptin hieman suurempiin ulkomittoihin pakattuna. Kokonaisuus on arvokkaan ja laadukkaan tuntuisesti tehty, kuten tämän hintaluokan laitteilta toki sopiikin odottaa. XS Max ansaitsee tosin pienenpienen miinuksen väännellessä kuuluneista natinoista – tässä hintaluokassa rungon toivoisi jo olevan kova kuin kivi. Lasirakenne ansaitsee edelleen siltä osin kritiikkiä, että Apple pyytää takakuoren korjauksesta noin 600 euroa. IP68-suojaus on mukava ominaisuus, mutta takuuseen ei puhelinta sen nojalla kannata Applen mukaan kiikuttaa.
XS Maxissa myös suurinäyttöisten iPhonejen ystävät saavat vihdoin lähes reunattoman näytön ja modernin näytön ja ulkomittojen välisen kuvasuhteen. Muutos iPhone 8 Plussasta on huima. Kuvanlaadultaan AMOLED-näyttö on hyvä ja kirkkaudeltaan erinomainen. Näyttöloven koosta tulee hieman miinusta ja Apple ei tarjoa sen piilottamista mahdollistavia asetuksia Android-puhelimien tapaan. Perus-XS:n näyttö ei tarjoa oikeastaan mitään merkittävää uutta iPhone X:ään nähden.
Rautapuolella uusi A12-järjestelmäpiiri sementoi iPhonen asemaa jälleen yhä vahvemmin suorituskykyisimmän älypuhelimen paikalle. Suorituskykyparannukset ovat jälleen merkittäviä, joskaan ei mullistavia. Applen suorituskyky-ylivoimasta kertoo hyvin se, että vuoden takainen A11-piiri pärjää edelleen erinomaisesti tänä vuonna julkaistuille kilpailijoille.
RAM-muistin määrän nousu kolmesta neljään gigaan on mukava evoluutiollinen parannus, joskaan iPhone-mallien muistimäärät eivät koskaan ole olleet suoraan vertailukelpoisia Android-laitteiden kanssa. Hinnat alkaen –mallin 64 gigatavun tallennustila ei sen sijaan ole enää hyväksyttävä lähes 1200-1300 euron puhelimissa. Apple haluaa selvästi edelleenkin nyhtää asiakkailtaan kaiken irtoavan rahan kalliiden muistilisäysten muodossa.
iPhone XS Maxin akunkesto osoittautui parin viikon testijakson pohjalta varsin hyväksi. Akun kapasiteetti on suurin Applen puhelimien historiassa ja se riittää varsin hyvin päivän käyttöön myös aktiivisemmassa käytössä. iPhone XS:n akunkestoa emme päässeet käytännössä toteamaan, mutta XS Maxin ja iPhone X:n käyttökokemusten perusteella uskallamme arvella sen olevan myös hyvää tasoa. Miinusta ropisee onnettoman hitaasta viiden watin vakiolaturista, joka on suorastaan häpeällinen tämän hintaluokan puhelimien kaverina. Yleisen Qi-standardin mukaisesta langattomasta latauksesta tulee sen sijaan plussaa.
Kamerapuolella iPhone XS –mallit tarjoavat tasapainoisen ja helppokäyttöisen kokonaisuuden. Kuvanlaatu on hyvässä valossa suorastaan erinomaista ja heikossakin valossa markkinoiden parhaimmistoa. Myös videokuvan laatu on kamerapuhelimien huippua ja tuettuna ovat vihdoin myös stereoäänet. Miinusta kamera ansaitsee asetusten hankalasta toteutuksesta, manuaalikuvaustilan puutteesta ja RAW-kuvausmahdollisuuden uupumisesta.
iOS-käyttöjärjestelmän uusin 12-versio ei tarjoa tänäkään vuonna mitään mullistavia uudistuksia. Ulkoasu on pysynyt pitkälti samana viime vuoteen nähden. Viilauksia on lisätty sinne tänne ja monet niistä jäävät varmasti useimmilta käyttäjiltä huomaamatta. Merkittävimmistä uudistuksista mainittakoon parannettu ilmoitusvalikko, uuden hyvinvointiominaisuudet, Oikotiet-sovellus, Facetime-ryhmäpuhelumahdollisuus sekä monipuolisemmat tietoturvaominaisuudet. Plussaa tulee myös pitkästä päivitystuesta, josta Android-käyttäjät voivat vain haaveilla. Lisäksi tutkimusten ja asiantuntijoiden mukaan iOS on edelleen Androidia edellä käyttäjän yksityistietojen käyttöön ja tietoturvaan liittyvissä asioissa, vaikka etenkin jälkimmäisessä ero onkin hieman kaventunut viimeaikoina. Miinuksina iOS:n kustomoitavuus on edelleen paikoin suppeaa Android-puhelimiin nähden ja Apple tykkää edelleen tehdä tiettyjä valintoja käyttäjän puolesta. Myöskään yhden käden käyttö ei onnistu täysin sujuvasti suurinäyttöisellä iPhone XS Maxilla.
Uudet iPhone XS ja iPhone XS Max ovat yhdet markkinoiden ehdottomasti parhaista, elleivät jopa sopivilla kriteereillä painotettuina parhaat älypuhelimet tällä hetkellä. Valitettavasti Applen hinnoittelu alkaa kuitenkin olla karannut täysin käsistä, eikä jopa reilusti yli 1500 euroon nousevaa hintaa pysty enää mitenkään perustelemaan järjellä. Toki jos raha ei oikeasti ole este, iPhone XS –mallit ovat varteenotettava vaihtoehto huippuälypuhelinta hankkivalle, mutta muussa tapauksessa markkinoilta saa rahoilleen selvästi parempaakin vastinetta.
Plussaa
- Laadukkaan tuntuinen ja miellyttävästi pyöristetty rakenne
- iPhone XS:n näppärä koko
- Kuvanlaadultaan hyvä AMOLED-näyttö
- Näytön ja ulkomittojen välinen suhde markkinoiden parhaimmistoa
- IP68-suojaus varauksin
- A12-järjestelmäpiiri on ylivoimaisesti älypuhelinmarkkinoiden suorituskykyisin
- eSIM-tekniikka käytettävissä ensimmäisten joukossa
- Kameran helppokäyttöisyys ja kuvanlaatu kaikissa olosuhteissa
- Takakameran vakautettu 2x optinen zoomaus varauksin
- Erinomainen 4K-videokuvaus 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella ja hyvällä äänenlaadulla
- Hyvä akunkesto
- Hyvät stereokaiuttimet
- Face ID –kasvojentunnistus varauksin
- Langattoman Qi-latauksen tuki
- Nopeasti toimiva käyttöjärjestelmä sujuvalla elenavigoinnilla
- iOS:n erittäin pitkä päivitystuki
- iOS:n Androidia tiukempi käyttäjätietojen suoja
Miinusta
- Erittäin korkea hinta
- 64 Gt:n tallennustila edullisimmassa mallivaihtoehdossa
- Ei muistikorttipaikkaa
- Ei kuulokeliitäntää eikä kuulokeadapteria pakkauksessa
- Dual-SIM hyödynnettävissä vain eSIM:n avulla
- iPhone XS Maxin yhden käden käytettävyys varauksin
- Hidas viiden watin vakiolaturi
- Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne erityisen arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
- Takuu ei kata kosteusvaurioita IP68-suojauksesta huolimatta
- iOS:n paikoittainen rajoittuneisuus Androidiin nähden
Yksi aika merkittävä ongelma on järjestelmäpiirivalmistajan ajurituen loppuminen. Edes Qualcomm ei tietääkseni tarjoa piireilleen ajuritukea kovin monen vuoden ajan, jolloin käyttöjärjestelmän päivittäminen menee hankalaksi, vaikka laitevalmistaja niin haluaisi. Applella tuo on helppoa, koska kaikki on omaa – käyttöjärjestelmä, laitteet ja niissä käytettävä järjestelmäpiiri.
Ei ehkä, mutta voisitko varauksetta suositella antiikkisen Androidin käyttöä, jos luurin ominaisuudet tekniset käyttäjälle vaan riittävät? Minä en ainakaan voisi. Ihan samahan se on PC puolella, kyllä XP edelleen boottaa ja sitä voi käyttää, mutta kenenkään ei tulisi käyttää sitä.
Varmasti hankaloittaa, mutta väitän jälleen kerran että tähänkin on syynä se että valmistajilta ei painostusta asian parantamiseen tule.
Ja jos oma suunnittelu tekee softatuen tarjoamisesta helppoa, niin onko Huawein Kirin tai Samsungin Exynos luureissa sitten ollut historiallisesti erityisen hyvä softatuki?
Ymmärrän toki sen, että homma ei ole niin yksinkertaista, että vaan päätetään tarjota softatukea jolloin luurit maagisesti päittävät itse itsensä, vaan siihen liittyy piirisarjavalmistaja ja käyttöjärjestelmäkustomaatiot ja mallivalikoiman laajuus ja työntekijäresurssit yms. yms. yms. Mutta eivät nuo ole mitään taivaasta tippuneita tekijöitä, vaan tehtyjen päätösten seurausta ja varsinkin isoimmilla toimijoilla on varmasti näihin kosolti ollut vaikutusvaltaa (ja ironisesti moni pienempi kykenee siitä huolimatta parempaan).
Applella on kyllä sinänsä suht fiksu tuo julkaisupolitiikka, kun tulee yks ykköspuhelin per vuosi. Nyt tuli XR lisukkeena, mutta tietää, että XS on seuraavan vuoden se ykköspuhelin. Jos ostaa esim. Oneplussan, niin takaraivossa on ajatus siitä, että noin 6kk päästä tulee tod.näk parempaa rautaa suht samaan hintaan.
Tämä tässä on itellekin yksi androidin miinuksista ja päinvastoin applen plussista. Kun on tämmöinen ”tarve” pitää sitä huippuluuria taskussa niin applella se onnistuu vaivattomimmin kun tulee juuri se 1 julkaisu vuodessa. Androidilla taas tulee lähes kaikilta 2 huippumallia ja jos ei oo merkkiriippuvainen niin testiin ”täytyy” ottaa se kymmenkunta mallia vuodessa:D
Tietty jos pixeleihin siirtyis ni olis myös se kerta vuoteen julkaisutahti?:)
Tää on aika paljon fiilikseen vaikuttava asia kyllä. Vähän sama juttu kun Samsungilla ja Huaweilla on puolivuosittain uusi julkistus joko S/P tai Note/Mate-sarjasta. Varsinkin Huawein omistajana tuntui kyllä siltä että se valmistajan huomion valokeila vaihtui perävaloihin heti kun uusi lippulaivamalli tuli.
Applella toi kokemus valokeilassa olosta on ihan toista maata kun puhelimet myös jatkaa valikoimassa pitkiä aikoja, nyt ehkä X isoimpana poikkeuksena sitten 5C-mallin.
Noh jos se puhelin tulee käyttöön jollekin peruskäyttäjälle niin ihan helpposti.
Vai meinaatko että lähikaupassa tulee rosvo viereen ja varastaa siitä luurista kaikki datat? Menee hiukan pirujen maalaamiseksi.
Samalla tavalla monelle ne iOS:n päovotykse5 on niitä asioita jotka eivät voisi vähempää kiinnostaa.
Varmaan myös noin, mutta sama tilanne on esim. monessa EU-maassa ja en tiedä sitten osataanko täällä käyttää laskinta paremmin kun omenoita menee sen verran vähemmän kaupaksi. Ja puhelimet ovat nyt vain yksi esimerkki. Joka paikassa ovat meuhkaamassa vapaan kaupan puolesta kunhan se vain tarkoittaa että heidän tuotteitaan saataisiin paremmin kaupaksi.
Noihin päivitysväleihin on pakko sanoa, että ihan normaalilla käytöllä 5v puhelin on aika lailla fyysisesti jo niin räjähtänyt että uusi kapula pitää hankkia joka tapauksessa. Akkuhan nyt ei varmasti kestä noin pitkään ja senkin vaihtohinnoilla Apple on kyllä kunnostautunut (ja olihan niiden vanhempien omenaluurien keinotekoisesta hidastamisestakin haloota hetki sitten). Toisaalta eipä anteroleirissäkään enää montaa kalikkaa ole mihin akun voisi itse vaihtaa. Muutenkin se 5v vanha luuri on tällä kehitystahdilla niin antiikkinen että vastaavat ominaisuudet saa parilla saturaisella uutena kaupasta. Kytkydiilitkin on sen 1-3v ja porukkaa alkaa uuden kalikan polte häiritsemään usein jo ekan vuoden jälkeen.
Ja samaa mieltä olen että miinus lasikuorista. Pidän erittäin tarkkaa huolta kapuloistani, mutta aina voi sattua jotain. Parikymmentä vuotta tässä on selvitty ilman suojakuoria, mutta nyt ensimmäinen ns. täyslasiluuri on ollut jo pari kertaa huollossa ennen kuin taivuin ostamaan tuollaisen ihan hanurista olevan luukullisen pappasuojakuoren sen suojaksi. Kumallakin kerralla napsahti takalasi ja tilanteet juurikin sellaisia ettei niille oikein mitään voinut. Olisi voinut ketuttaa jos olisi ollut vaikka tuo iPhone 8, jossa sen takalasin vaihto olisi jotain 350$.
Onko ne ”rosvot” siis kiinnostuneita vain valveutuneista ja tietoturva orientoituneista käyttäjistä, vai onko tietoturvapäivitykset vaan kaikille turhia?
Kuinka useasti on sellainen tilanne, että pitäisi siirtää kuvia koneelle "keskellä ei mitään"? Harvoin, mutta itse asiassa olin pari vuotta sitten tuossa tilanteessa keskellä Karibianmerta. Halusin välttämättä päästä shoppaamaan läppärillä muutamaa luurilla otettua kuvaa. Ei yhteyksiä ja pilvetön taivas. iPhonen ja Macbookin omistajana tuo kyllä sujui hienosti Airdropilla. Ei mitään ongelmia ja voisin väittää perstuntumalla, että käytännössä yhtä nopeasti kuvat (ja yksi video) siirtyi Airdropilla kuin kaapelillakin. Hemmetin kätevähän tuo on, mutta tosiaan hyvin harvassa on tilanteet, joissa internetyhteys ei ole riittävä ja joutuisi turvautumaan edes siihen Airdroppiin. Tällä hetkellä itsellä iPhone 256 gigan tallennustilalla ja teran verran pilvitilaa. Luuriin siis mahtuu mukavasti pidemmänkin yhteydettömän jakson kuvat ja videot. Kuvia käsittelen pääasiassa vasta kotona iMacillä, ja voisin sanoa että 99,5% tapauksista kuvat ovat jo koneella valmiina käsiteltäväksi, kun herätän mäkin unilta. Huomattavasti enemmän mua vituttaa siirtää kuvia järkkäristä koneelle kanssa, koska muistikortin kanssa venkuloiminen.
katso liitettä 159146
Yhtäkään kunnollista reikää ei noissa puhelimissa ole joka ei vaatisi joko fyysistä pääsyä laitteeseen tai jonkun epämääräisen softan asentamista jostain epämääräisestä paikasta. Näin niinkuin pääpiirteisesti.
Tehoköyttäjät jotka mahdollisesti sitten asentavat sovelluksia sovelluskauppojen ulkopuolelta, riski onkin sitten ihan eri tasolla.
No ihan yhtä näppärästi tuo google tuntuisi synkkaavan noi kuvat/videot pilveen ellei sitä erikseen lähde kieltämään. Tai sitten voi käyttää vaikka samsungin palveluita, onedriveä tai jos haluaa pitää täyden kontrollin niin tuota ehdottamaani syncthingiä. Itse olen laittanut talon joka mobiilivehkeen synkroinoimaan datan kun pääsevät koti-wlanin piiriin. Saisi tuon verkonkin yli, mutta kuten sanoit, niin puhelimen oma muisti on useimmiten riittävä puskuri niitä poissaoloja varten. MacOs on tuettu, mutta yllättäen ei iOS syynä tod.näk Applen protektionistinen politiikka. Joka tapauksessa tuo Airdrop on kiva niin pitkälle kun myyt sielusi Applelle. Yksi antero jossain, niin heti menee paletti sekaisin. Sama tietty toisin päin eli tuot sen yhden iOS:n anteroleiriin, niin kaikki onkin paljon vaikeampaa. Android/Windows/Linux on kuitenkin sen verran dominoiva että niillä saa kaiken hoidettua. Applen kanssa taas mukaan tulee ennemmin tai myöhemmin se joku ei-Apple sotkemaan asioita.
Mä myin sieluni jo vuonna 2009 Applelle, enkä oo kyllä vieläkään nähnyt syytä yrittää edes pakoon. 😀
Kotona lähes kaikki mahdollinen on Applea, paitsi Time Capsulet ja Airportit vaihtui Googlen Wifiin. Myös pilvipalveluista käytän iCloudia, koska sen kanssa ei oo ollut vielä ongelmia. En oo juurikaan joutunut sotkeutumaan Windows-maailmaan vuoden 2008 jälkeen, paitsi töissä kärsin Windows 10:n kanssa. Toki itseäni kiinnostaa vain helppo käytettävyys kotona sekä vapaa-ajalla, ja siinä Apple on kyllä ylivoimainen edelleen. Työaikana kaikenlainen säätäminen sitten lämmittää insinöörin mieltä! 🙂 Androidia jouduin käyttämään noin kuukauden verran pari vuotta sitten, ja Samsungin S6 oli ainakin niin kamala kokemus että paljon saa tehdä kääntääkseen minut Android-leiriin.
Eli kun jenkki ostaa Applea hän on tyhmä lippua heiluttava punaniska, mutta kun Säsuomalainen ostaa Nokiaa, Korealainen Samsungia tai kiinalainen Huaweita on hän viisas ja objektiivinen talousajatteluja?
Ja jos Applen suosio on vaan firman kotimaasta kiinni niin miksei Microsoft myynyt yhtä hyvin? (Tai mikseivät he osta vaan Pixeliä tai Motorolaa)
Jenkkimarkkina on erilainen juu, mutta jotain rajaa nyt.
Jos hajottaa paljon luureja kannattaa ostaa halpa puhelin (tai kunnon suojakuori). Mutta tuossa on kyllä paljon ihan käyttäjäkohtaista eroa. Toisilla 5v vanha on ulkoisesti kuin uusi, toiset ei millään pääse vuotta halkaisematta näyttöä. Tunnen molempia tyypejä, itse tuolta väliltä mutta lähempänä ensimmäistä.
Ja kyllä, halppisluureilla pääsee halvemmalla ja/tai voi uusia tiheämpään. Mutta osa ei sitä halua.
Kyllä sitä malwarea eksyy Play Storeenkin säännöllisesti.
Mutta edelleen kysyn, että onko ne tietoturvapäivitykset siis kaikille paitsi muita sovelluskauppoja tai sideloadausta käyttäville turhia?
Ööh, eikös Pixelit ja Motorolat ole ihan noiden ei-jenkki-androidvalmistajien laitteita? Microsoft oli nyt pahasti myöhässä muutenkin koko ekosysteeminsä kanssa. Apple on USA:ssa kuin pickup-Fordi eli jonkunlainen amerikkalaisuuden mittari. Eikä se ole tuulesta temattua että USA ei ole enää pitkään aikaan ollut mikään avoimen kaupan esikuva ja nykyinen porkkanamies sitä vain kärjistää. Ja ennen kuin aletaan keulia liikaa, niin alkuperäinen pointtini oli siis se, että jenkkien kotimarkkinat antavat virheellisen kuvan Applen suosiosta. Muu maailma on aika vahvasti Android-vetoinen. Toki joitakin poikkeuksia löytyy, mutta joka paikassa antero kuitenkin ensimmäisenä OS-mittareissa. Apple pelaa hyvin, mutta tätä menoa uusien ideoiden puuttuessa markkina-asema kutistuu vääjämättä. Nythän jo myyvät vanhoja malleja pidempään kun ei porukka enää osta uusimpia joko korkean hinnan takia tai sitten uusien killeriominaisuuksien puuttuessa. Tietysti olisi nyt oikeasti hyvä että androidille saataisiin joku rehellisesti hyvä ja samalla lailla edes vähän avoin vaihtoehto. Ei ole hyvä sekään että kaikki langat on googlen käsissä.
Ja tuohon "hajoittaa paljon luureja", niin tämä lasikalikka on nyt ensimmäinen luuri jonka olen onnistunut parinkymmenen vuoden aikana fyysisesti rikkomaan. Pari kertaa on joku kalikka kastunut, mutta siihen ei nyt suojakuoret pahemmin auta. Olen itse pitänyt siitä että jos ostan siistin näköisen puhelimen niin voin sitä katsellakin ilman että se tarvitsee tunkea heti jonkun läppäkortongin alle piiloon. On niitä puhelimia tippunut enenkin mutta jännästi ne ovat paremmin sitä kestäneet: Samsungeja, Lumioita, Nokioita jne. Samoin esim. nulikan parin saturaisen Huliwei on saanut kestää vaikka mitä ja edelleen ehjä vaikka neljä kertaa halvempi kuin oma "huippupuhelimeni". Toki elämä on valintoja, mutta olisihan se kiva jos sillä rahalla saisi myös kestävyyttä ilman että on heti joku kumipamppu a'la CAT.
Ja sama kysymys minullakin on noista tietoturvapäivityksistä. Olen kyllä noita lukenut kun niitä on ilmestynyt, mutta vieläkin on tuntuma että normikäyttäjälle suhteellisen epärealistisia uhkia. Mitä nyt jotain selailin, niin kerneli tuntuisi olevan suhteellisen pitävä, mutta Qualcommin stakkiin tuntuisi löytyneen joitakin vakavampia haavoittuvuuksia. Mutta tuntuisi kuitenkin olevan näitä "lataa tuntematon tiedosto ja poista tämä ja tämä tsekkaus pois käytöstä"-tyyppiä:
Android Security Bulletin—July 2018 | Android Open Source Project
En tiedä mitkä ovat yhdistäviä seikkoja iOS:n korkeaan markkinaosuuteen, mutta seuraavissa maissa iOS jyrää merkittävästi enemmän kuin keskimäärin maapallolla:
USA – 56%
Japani – 70%
UK – 53%
Irlanti – 43%
Sveitsi – 63%
Kanada – 63%
Australia – 61%
Singapore – 43%
Ruotsi – 60%
Kaikki muut ovat Suomea vauraampia paitsi Britteinsaaret ja ne taas ovat englantia puhuvia. IOS jyrää myös etenkin maissa joissa englanti on valtakieli, sekä niissä maissa missä BKT per asukas on korkein.
Käytännössä sanoisin, että jenkkien ja brittien "consumer credit" kulttuuri ja rahoitusmarkkinat ovat etenkin nimenomaan luottojärjestelmien osalta varsin kehittyneet. Osarilla ostettaessa ei ole ehkä niin paljon väliä, että maksaako puhelin 35e vai 30e kuussa, jos tulotaso on 3000e/kk?
Hmm, itse käytin:
IDC – Smartphone Market Share – OS
• Statista – The Statistics Portal for Market Data, Market Research and Market Studies <– joka alkoi mussuttaa premium-jäsenyydestä parin vilkaisun jälkeen
https://android.jlelse.eu/apple-vs-android-a-comparative-study-2017-c5799a0a1683
Tulotaso on varmaan merkittävä vaikuttaja, mutta englannin ottamisen yhdeksi faktoriksi on mielestäni outoa. Eikös kummassakin ole lokalisaatio-ominaisuudet ihan pätevät vai viittaatko nyt Siriin ja Google Assistantiin? Samoin tuosta listasta puolet on sellaisia joissa valtakieli on joka tapauksessa joku muu kuin englanti Tulotaso on sinänsä helppo mittari, koska ihminen nyt vain useimmiten ostaa kalliimpaa jos on enemmän rahaa. Osittain sen takia että joku tuote voi olla ihan teknisesti parempi, mutta Applen tapauksessa ehkä enemmänkin sen takia että sen status on parempi. Sitten tulee tietenkin kulttuurilliset erot eli missä mikäkin asia koetaan parempana ja siten kalliimman hinnan hyväksyttäjänä esim. Suomi ja Saksa ovat vahvoja Android-maita ja ehkä kumpaakin yhdistää jonkunlainen insinöörikulttuuri ja käytännöllisyys. Italia, Espanja myös vahvoja Android-maita; ehkä eri statusvälineet, BKT-ero, tiedä häntä. Kauko-Idässä taas Japani ainoa iOS-poikkeus, muuten Android valta-asemassa. Kiina lukumäärällisesti varmasti merkittävin. BKT lienee kuitenkin hyvä yleismittari sillä aika default luksustuote kuitenkin kyseessä. Applen ongelma nyt kuitenkin on se, että perusteluita korkeammalle statukselle on vuosi vuodelta vähemmän. Ehkä hieman sulavampi käyttöliittymä (makuasia) ja nopeampi prossu (käytännön hyöty normaalissa käytössä?), mutta siinä se alkaa olla. Takana on ne ajat jolloin tuli iMac, iPod, iPad…jotka oikeasti olivat jotain uutta ja hienoa. Apple elelee nyt pitkälti näillä vanhoilla savuilla mutta samoin kuin esim. autonvalmistajat luksumallejaan esitellevät, niin jatkuvasti pitäisi tuoda jotain oikeasti uusia, ostohousut jalkaan pakottavia featureita.
Hohhoijaa…
Ensinnäkin jos nyt stereotypiointiin lähdetään, niin en nyt näkisi iPhonea mitenkään erityisen Trump-pickup kansanosan puhelimena, jos nyt on pakko jotain ihmisryhmää stereotypisoida. Jos nyt veikata pitäisi, niin väittäisin että siltä iPhonen omistajalta jenkeissä löytyy todennäköisemmin vähemmän todennäköisemmin Prius tai joku Premium eurokärry. Mutta kun puhutaan yli 50% markkinaosuudesta, niin eiköhän noita käyttäjiä nyt löydy kaikenmoisista ihmisistä.
Siinä ei ole mitään uutta, että Apple myy halppismalleina edellisten vuosien lippulaivoja. Eli niitä ei myydä "nyt jo" vaan edelleen, kuten alusta asti. Pikemminkin "nythän jo" Applelta on parina viime vuonna tullut uusi halvempi malli (8/XR), sen sijaan että olisi vain myyty vanhoja uuden lippulaivan rinnalla. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa se viime vuoden lippulaiva myös poistui tuotannosta.
Kukaan ei tietääkseni ole väittänyt, että jenkkimarkkina olisi edustava otos koko maailmasta. Ei se ole sitä ikinä ollut, ei myöskään ajalla ennen iPhonea, jolloin siellä hallinnoi (Kanadalainen) Blackberry ja Windows CE, kun muuta maailmaa veti Nokia ja Symbian. Mutta tämän selittäminen vain jollain jenkkien tyhmyydellä, kun eivät ymmärrä kuinka ihania Android luurit ovat on aika typerää. Jotenkin et vieläkään suostu näkemään, että kiinalaiset suosivat keskimääräistä enemmän kiinalaisvalmistajien puhelimia, korealaiset korealaisvalmistajien ja suomalaiset suomalaisvalmistajien. Eikä vapaakauppa tarkoita sitä, että ostetaan ulkomaisia tuotteita, se tarkoittaa että saadaan ostaa mitä halutaan. Varmasti Applen kotimaalla on joku osuus jenkkimarkkina asemaan, osin kuluttajien suosiessa Applea, osin Applen "suosiessa" kotimarkkinaansa. Mutta kuten sanottu niin tulotaso ja luurien hinnat selittävät vähintään ythä paljon Jenkeissä myydään aivan varmasti myös keskimääräistä enemmän Samsungin Galaxy S sarjaa, verrattuna johonkin Aasian kehittyviin markkinoihin. Eli siis ylipäätään kalliita puhelimia.
100€ budjettiluurien yhdistämiinen samaan kategoriaan tonnin lippulaivojen kanssa ei oikein tee tarkastelusta järkevää, ainakaan jos jätetään tämä tekijä huomiotta. Jos tarkasteltaisiin markkina-osuuksia hintaluokittain, niin Applen suosio olisi paljon tasaisempaa ympärimaailman. Ei toki täysin tasaista, mutta paljon tasaisempaa.
Ja luurien hajoittamiseen, että en tarkoittanut tuota kenellekään henkilökohtaisesti. Mutta se nyt on niin, että toisilla luurit tuppaavat keskimäärin hajoamaan paljon herkemmin kuin toisilla. Ja toiset tykkä suojata puhelimensa ja toiset ei. Mikä on ihan ok, jokainen saa tehdä juuri niinkuin tykkää. Mutta mitään yleistystä että luurit vaan automaattisesti hajoavat (fyysisesti) tai menevät huonoon kuntoon (ulkoisesti) vuodessa-parissa ei pidä mennä tekemään sen perusteella, että itselle käy näin. Ei ne kaikilla mene. Toki se voi vaikuttaa siihen omaan ostopäätökseeen ja luurin hintaluokkaan, ja ymmärrän sen hyvin.
Vähän offtopic mutta eikö täällä joku väittänyt että jos käytät puhelimella maksamista niin sinut kidnapataan ja sormet katkotaan että saadaan puhelin auki?
Mutta joo, kyl ne päivitykset jää monilla käyttäjillä tekemättä vaikka puhelin niitä tyrkyttäisi ainakin jonkin aikaa. Toisaalta todella monet käyttävät puhelimen aina ns. loppuun. Minullakin on yksi tuttu joka valitteli vielä viime vuonna puhelimen akkua ja kirosi että iPhone on ihan huono. Hänellä oli iPhone 4 käytössä, joka oli siis jo 6-7 vuotta vanha.
En lähtisi vähättelemään tietoturvapäivitysten merkitystä tänä päivänä.
Ihmiset ostelevat kännykällä tuotteita internetistä (Visa, Paypal, etc).
Tämän lisäksi liittävät normaalit maksukortit käytettäväksi suoraan luurista.
Pieni markkina-alue ja oma kummallinen kieli suojaavat meitä suurelta osalta mutta kun aletaan käyttää standardeja google pay ja apple pay ei kielellä ole enää merkitystä.
Tosi nopealla googetuksella löytyy lukuisia tapoja saastuttaa käyttäjän päivittämätön luuri lähettämällä viesti/sposti kännykkään.
https://www.quora.com/Is-it-safe-to-use-an-old-Android-device
Eihän meillä tietokonepuolella onnistuisi kryptot ja monet muut murheet jos käyttäjät ymmärtäisivät mitä klikkailevat.
Päivityksillä paimennetaan lampaita. Vähän kun pitää olla lakeja jotka kieltävät varastamisen. Kaikilla meillä ei ole samanlainen aivojuoksu…
En toki voi, mutta en kyllä suosittelisi 4-5-vuotiaan iPhonenkaan käyttöä, mitä nyt sellaisia on tullut satunnaisesti nähtyä ja käytettyä vuosien varrella. Esimerkiksi olen tässä "ylläpitänyt" isoäitini muutaman sukupolven vanhaa iPadia (olisiko Air tai Air 2), eikä sen toiminta ole enää parin uusimman päivityksen jälkeen ollut mitään kovin kehuttavaa (hidastelee, tökkii). Äidilläni vielä hiljattain käytössä ollut Samsung Galaxy Tab 2 vuodelta 2012 ei ollut toiminnaltaan merkittävästi pahempi.
Fakta kuitenkin on, että moni peruskäyttäjä tyytyy aika vähään ja saa sillä asiansa hoidettua, vaikka meidän harrastajien silmistä se saattaakin vaikuttaa käsittämättömältä. Itse tunnen olevani siltä osin onnekas, että olen päässyt tutkailemaan näitä asioita paljon myös peruskäyttäjien näkökannalta, etten ole jumiutunut täysin tarkastelemaan näitä laitteita pelkästään sen "teknisen kiiman" välityksellä.
Toki on myös valmistajien omista valinnoista kiinni ja Apple on pelannut vuosien varrella korttinsa tuon suhteen erittäin hyvin. Äärimmilleen vietynähän suurimmilta valmistajilta (Samsung, Huawei) olisi päivitysten suhteen paras ratkaisu olla kehittänyt jo vuosia sitten oma käyttöjärjestelmä Applen tapaan. Markkinoilla ei kuitenkaan ole tilaa suurelle määrälle eri ekosysteemejä, joten tuo olisi valmistajalle suuri riski.
Valmistajien rahanteon kannalta lyhyenä pysyvä laitteiden päivityssykli on toki hyvä asia, kun taasen kuluttajien kannalta huono. Kuluttajat ovat valitettavasti jo tottuneet laitteiden lyhyeen käyttöikään, joten siitä on varsinkaan yksittäisen Android valmistajan äkkiseltään hankala lähteä muuttamaan markkinoille ajettua "ilmastoa". Kyllähän monet Apple-käyttäjätkin päivittävät puhelimensa jopa vuosittain uuteen, vaikka todellista tarvetta ei softatuen puolesta olisi vielä pitkään aikaan. Ahneutta eri muodossa vähän jokaiselta valmistajalta tahollaan.
Olen samaa mieltä siinä, että nämä puolivuosittaiset julkaisusyklit alkavat mennä jo älyttömyyksiin. Pahimmillaan edellinen malli ei ole tullut lähestulkoon kauppoihin, kun uutta jo julkaistaan. Sitten itse tuotteet jättävät ajoittain paljonkin toivomisen varaa. Toki tiivis päivityssykli ajaa osaltaan kehitystä nopeammin eteenpäin, mutta näkisin ettei ainakaan tuo vuosittainen sykli asiaa merkittävästi hidastaisi – parivuotinen saattaisi jo jonkin verran.
Samsungihan kehitteli omaa käyttistä vielä Android 2.x aikana (ekan Galaxy S aikoihin) joka kanssa perustu linuxsiin. Tulihan niillä ainakin muutama puhelinkin ulos tuolla käyttiksellä.
Ja samsungin piti siirtyä siihen kokonaan mutta toisin kävi.
Opetetaanko nämä Applen puollustelut jossain facebook ryhmässä tai foorumilla, kun tuntuvat aina olevan lähes samoja ja ilmestyvän samoihin aikoihin?
Aikaisemmin kaikki hokivat kilpaa paljonko vanhasta puhelimesta saa myytynä <applemode>(eikös se ole vähän köyhien hommaa jos pitää tuollaisia miettiä)</applemode> ja nyt kaikki hokevat kilpaa miten iPhoneen saa pidempään päivityksiä, kuin Androidiin.
Onhan Samsungilla ollut tosiaan noita Tizen-puhelimia useampikin ja myös Huawein huhuttiin muutama vuosi sitten kehittelevän omaa käyttistään "backupiksi" Androidille. Noihin täysin uusiin alustoihin liittyy vaan niin monta riskitekijää, ettei sellaisen lanseeraaminen onnistuneesti ole nykyisessä markkinatilanteessa helppoa.
Onpa hyvä, että sinä vaihdat puhelinta 2-3v välein. On kuluttajan kannalta 100% varmuudella parempi, että ne päivitykset saa siihen puhelimeen vielä senkin jälkeen, koska kaikki eivät osta uutta puhelinta ostamisen ilosta vaan vanhan hajottua/muututtua liian hitaaksi.
Tuntuu täällä porukka kilpaa myös perustelevan sitä, miksi apple on jotenkin huonompi kuin muut. Nuo kaksi seikkaa: päivitykset ja jälleenmyyntiarvo ovat ne yleisimmät ja kaikkien tiedossa olevat seikat, jotka ovat paremmin kuin kilpailijoilla.
[ot]Mikään muu valmistaja ei omista yhtä äänekästä vihajoukkoa kuin Apple. Nvidia julkaisee melkein 2ke näyttiksen, joka lakkaa toimimasta parin kk käytön jälkeen, mutta silti se on paras kaikista.
Apple julkaisee macbookin i9, joka kärsii lämpöongelmista ja koko internet räjähtää. Apple korjaa ko. Ongelman softapäivityksellä, mutta sekään ei ole ok koska eikö Apple testaa laitteitaan ennen myyntiä!?! :facepalm:[/ot]
Aivan yhtä hyvä perustelu, kuin nämä jotka eivät muistikorttia tarvitse niin ei kukaan muukaan tarvitse.
Ja sillä, että vain Apple fanit kiertävät eri foorumeilla vihjailemassa muiden olevan köyhiä jos eivät osta Applea ei tietenkään ole mitään merkitystä asiassa?
Mielestäni tässä tapauksessa vain metsä vastaa kuten sinne huudetaan.
Mutta päätän tämän offtopicin XS Max testiketjussa omalta osaltani tähän.
Olipas melkoista Apple-fanituspostia kolme sivua. Todella vaikeaa on kenellekään suositella yli 1000e puhelinta, missä ei rahoilleen saa vastinetta. Jos hinta olisi järkevämmällä tasolla, niin asia olisi aivan eri.
Itse olin Apple käyttäjä monta vuotta, mutta kun tuote ei miksikään muutu, niin aloin katselemaan ruohoa aidan toiselta puolelta.
Se että tuote pysyy 10v samana on hyvä ja huono asia.
Itselle tuntui että olisi vankilassa sen iOS:ssän kanssa. Varsinkin iTunes tökki pahasti.
Laadukkaita vehkeitä ja asiakkaat tietää mitä saavat Applea ostaessaan.
Jos X:än saisi jostain ”edukkaasti”, niin voisin ehkä koittaa taas. Applen saa kuitenkin aina myytyä eteenpäin
Kukaan ei käsittääkseni sanonut näin, vai sanoiko?
No nyt meni jo olkiukkoiluksi. En tiedä missä harhakuvitelmissa elät, jos mielestäsi Apple-Fanit kiertävät eri foorumeita ylipäätään vain promotakseen Applea. Tai, että kukaan tässä ketjussa olisi sanonut ketään köyhäksi? Jos aikomuksenasi olisi oikeasti keskustella rakentavasti, et tee sitä perättömillä väitteillä. Tälläkin kommentillasi todistit sen, mitä jo aiemmin totesin:
En minäkään jokaisessa samsung-ketjussa käy kommentoimassa, kuinka muovisia ja paskoja ne puhelimet on (henk. koht. mielipide) niinkuin eräät nimimerkit tekevät Applen tuotteiden ollessa kyseessä.
Sen verran tullut tuossakin maassa pyörittyä ja tuttuja/sukulaisia myös siellä, että jotain uskonnollisuuteen viittaavaa aattellisuutta Applen luureihin tuntuisi kyllä liittyvän kuten myös edelleen sitä kotimaisuuden suosimista, joka on ihan ymmärrettävää tiettyyn pisteeseen asti. Se että jos maassa on 50% iOS-kattavuus ja Applen kaikki puhelimet ovat kuitenkin enemmän tai vähemmän premium-luokkaa hintatasoltaan, niin on tuo luku aika suuri siihen nähden että 43% porukasta tienaa alta 25k$ vuodessa. Joka tapauksessa tämä stereotypiakeskustelu on nyt alkuunkin sen verran off-topiccia myös minulta, että lopetan omalta osaltani tämän rönsyn tähän.
Noihin uusiin juttuihin, niin sanon edelleen vain että iMac, iPod, iTunes, iPad, iPhone. Kyllä nuo mullistavia olivat aikoinaan ja ensimmäisiä jotka toivat isosti jotain uutta markkinoille. Ennen noita killerituotteita Apple horjui konkurssin partaalla. Nyt on hyvä pohja rakennettu, mutta näyttäisi pahasti siltä että Jobsin poismentyä, loppuivat myös uudet suunnannäyttöjulkistukset.
Luurien nykypäivän kestävyys ei nyt ole yksistään vain minun keksintöni. Ei näissä arvosteluissa turhaan tule sitä miinusmerkkiä lasikuorista ja korjauskustannuksista myös muilla saiteilla. Varmaan ihmiset tykkää ostaa näitä helyjä kun niitä valmistetaan, mutta ei se vie sitä ongelmaa pois että ne ovat paljon rikkoutumisherkempiä kuin puhelimet ennen. Ja kun valmistuksessa käytetään yhä enemmän halpoja tekniikoita esim liimaa tursutetaan joka väliin, niin kyllähän se alkaa haista yhä pahemmalle. Puhelimen korjaus tehdään niin kalliiksi että on yhä pienempi kynnys ostaa se uusi kalikka vaikka rikki mennyt luuri olisi suhteellisen tuorekin. Tähän pitäisi saada jotain rotia, koska ilmaston lämpeneminen jne.
Tottakai luurien kestävyys on eri kuin ennen. Ennen luureissa oli tuuman näyttö puolisenttiä läpinäkyvän muovi-ikkunan alla ja kaikki oli pakattu paksuihin muovikoteloihin. Laitappa tollanen 5,5-6" näyttö samanlaiseen niin se on jo reppumalli. Toki paljon asioita joita voisi tehdä kestävämmin. Esim takalasi voisi olla muovia, mutta se ei poistaisi sitä että se etulasi menisi silti rikki. Mielestäni tuo on hyvä systeemi että luureista tehdään niin pieniä kuin niistä saadaan tehtyä ja jokainen lisätköön päälle fyllinkiä niin paljon kuin haluaa erilaisilla kuorilla ja suojilla. Paksut kumikuoret sujautettuna muutaman villasukan sisään ja saa jo heitellä luuria miten haluaa.
Juu, yritin ehkä enemmänkin tuossa sanoa että kun puhelimet ovat nyt herkempiä rikkoontumaan, niin silti uskon että niistä voitaisiin tehdä myös helpommin korjattavia. Nyt näyttäisi voiton maksimointi menevän juurikin siihen suuntaan että melkein mikä tahansa korjaus on sikakallis.
Tähän päälle vielä sellainen lisäys, että olisi kuluttajan ja laitteen käyttöiän kannalta hyvä, jos laitteen rakenne olisi suunniteltu vielä niin, että helpoimmin hajoavat ja yleisimmät huoltokohteet olisivat nopeasti vaihdettavissa. Apple on tehnyt viimeisimmissä puhelimissaan näin näytön ja akun suhteen.
Applen sivuilta:
Vain näytön korjaus
iPhone XS Max 361,40 €
iPhone XS 311,40 €
iPhone XR 221,40 €
iPhone X 311,40 €
Muut viat (takuun ulkopuolella)
iPhone XS Max 641,40 €
iPhone XS 591,40 €
iPhone XR 431,40 €
iPhone X 591,40 €
Aika hinnoissa kyllä ovat…Akun vaihto kuitenkin siedettävästi 29-89€ välillä.
Jep, tuo takakuorihan onkin se ongelma ja siksi sitä myös artikkelissa kritisoin. Herkästi pudotessa rikkoontuva osa, jonka vaihtamisesta on tehty todella hankalaa (koko muu puhelin pitää purkaa ympäriltä) ja kallista.
Akun vaihtohan on Applen toimesta hyvinkin kohtuullisen hintaista – kaikki käyttäjät eivät taida edes tietää tuota.
En ole kriitikko, mutta Xiaomin lippulaivoihin, mm. 5v vanhaan Xiaomi Mi3:een on tulossa vielä tässä kuussa uusin MIUI 10.
Kiitokset loistavasta arvostelusta.
Ostaisin mielelllään tuon pienemmän xs mallin 256gt versiona mutta kun tuo hinta on aivan liian korkea ja lisäksi vielä laskee pikalaturin,näytönsuojan ja pakolinen suojakuori niin ei tarvitse miettiä asiaa sen enempää.
Itse en ole iphone puhelinta ikinä omistanut mutta jo päivitysten suhteen olisi se android puhelinta järkevämpi ostos.
Tuossahan annoit itse syyn, miksi yli tonnin iPhonella saa rahoilleen vastinetta. Tietenkin jokaisella vähän eri kriteerit luurille ja maksimi hinta johon venyä. Itse arvostan nimenomaan sitä helppokäyttöisyyttä ja käyttäjäystävällistä käyttökokemusta. Tuote pysyy vuodesta toiseen samana, kuitenkin parantuen koko ajan vuodesta toiseen. Käyttökokemus on hyvin pitkälle hiottu. Mun mielestä luurin kuuluu olla juurikin sellainen.
Android-puolelta viimeisimmät kokemukset ovat Samsungin S6:n kuukauden käyttöjakso pari vuotta takaperin ja nyt viime viikkoina joutunut satunnaisesti säätämään isäni Tab S4:n kanssa. Samsungit ovat yleisesti ottaen Android-maailman lippulaivoja, mutta molemmat ovat silti olleet hyvinkin luotaantyöntäviä kokemuksia. Nykyäänkin vielä tuossa tabletissa on suuria yhteensopivuusongelmia sovellusten kanssa, sovellukset skaalautuvat miten sattuu näytölle ja ovat melko bugisia verrattuna vastaaviin iOS-sovelluksiin. Tietenkin sovellukset ovat niiden kehittäjien vastuulla (suosituimmat perussovellukset toimivat jo paremmin nykyään kuin pari vuotta sitten), mutta sovellukset ovat iso osa käyttökokemusta tuossa kokonaisuudessa. Ja ihan tällaiseenkin ongelmaan törmäsin, kun ostin Googlen Play -kaupasta elokuvan, niin se ei sitten jostain syystä toiminutkaan suoriltaan. Piti ladata muistaakseni VLC tai vastaava sovellus. Pieniä asioita, jotka ainakin vaikuttavat minun päätökseeni.
Tällä hetkellä työnantajan kautta puhelinetuna mikä puhelin vain saatavilla, mutta vaikkei puhelinetua olisi niin en epäröisi heittää yli tonnia iPhoneen.
No itse käytän vielä windows puhelinta mikä on yhtä helppokäyttöinen mikä applen laitteet eikä se tarjoa mitään mullistaavaa vaikka pistäisin tuon 1400€ ja tuo design oli kuinka tyylikäs tahansa niin suojakuori peittää sen mikä on pakollinen lasikuorisen puhelimen kanssa.
Ei toi 10 euron läpinäkyvä silikonikortsu peitä mitään ja suojaa aivan riittävästi.
No kyllä se nyt peittää kokonaan sen hienon lasisen takakuoren eli lasinen takakuori vaatii vähintään sen silikonikuoren, joka peittää sen lasikuoren…
![[IMG]](https://store.storeimages.cdn-apple.com/4981/as-images.apple.com/is/image/AppleInc/aos/published/images/M/KY/MKY02/MKY02?wid=572&hei=572&fmt=jpeg&qlt=95&op_usm=0.5,0.5&.v=0)
Kuinka mullistava vaikka wanhojen hyvin Jobs aikojen iPhone 3GS nyt sitten oli?
Ei nuo S mallit edelleenkään ole ikinä olleet mitään maailmaa mullistavia uutuuksia. Viime vuoden X olikin sitten ehkä muutos iPhonen kehityskulun aikana. Ja toisekseen kuinka maailmaa mulliistava julkaisu sitten vaikka Galaxy S9 oli S8:n verrattuna?
Tai olivatko ne iPod:in vuosittaiset päivitykset nyt jotain maailmaa mullistavia joka ikinen vuosi?
Nyt liikkuu maalitolpat.
Juttu lähti siitä, että esitit ettei softapäivityksillä ole väliä, koska puhelimet kuluvat muutenkin niin huonoon kuntoon ennen kuin softa ehtii vanhentua. Tuo nyt vaan ei ole mikään objektiivinen fakta, vaan monella ne luurit kestää siisteinä vuodesta toiseen. Kaikilla ei.
Se että luuri on helppo ja järkevän hintainen korjata on hyvä asia, ja ehdottomasti kannattamisen arvoinen. Ymmärrän ihan hyvin kritiikin sitä kohtaan, että X/XS/XS Max takalasi on aivan törkeän hintainen vaihtaa, varsinkin kun kyseessä ei ole mikään älyosa (näyttökin on edukkaampi vaihtaa laseineen).
Tuo on kuitenkin ihan eri kysymys kuin se meneekö puhelin automaattisesti huonoon kuntoon tai resuiseksi muutamassa vuodessa tai edes että tiputtelevatko kaikki niitä (ei ja ei). Jos sinulla puhelin menee muutamassa vuodessa niin resuiseen kuntoon, että se on pakko vaihtaa, tai luureilla on tapana usein tippua niin silloin tämä kannattaa varmasti huomioda luurivalinnassa (tai ostaa se suojakuori). Mutta älä yleistä tätä kaikkiin muihin, monilla laitteet kestää siistinä vuosikausia ja myyntipalstat ja huuto.net on täynnä todisteita.
Jos taas sinulla ei mene luurit huonoon kuntoon etkä tipputele niitä, niin sitten kai ainakin todistettavasti kaikilla näin ei käy.
Kulumisen kannalta lasi on pikemminkin parempi vaihtoehto kuin muovikuori, varsinkin jos se muovikuorikin on kiinteä. Järkevään hintaan vaihdettavissa oleva lasi olisi minusta oikein hyvä ratkaisu.
Testeissä tuo lasi ei ole muuten ollut edes kovin helposti särkyvä, vaihtohinta toki edelleen on edelelen naurettavan suolainen.
Nohuh, taidat olla niitä Apple-uskovaisia. Kyllä se eka iPhone oli kosketusnäyttöliittyminen täysin uudenlainen käyttäjäkokemus. Mutta tämä keskustelu menee nyt aivan joutavaksi ja argumenttisi joko ohittavat täysin pointtini tai muuten vain ontuvat. En näe että tätä siten kannattaa jatkaa pidemmälle.
Mulla oli vuonna 2014 parin viikon ajan Lumia 520. Ei todellakaan lippulaivamalli, mutta sai vähän tuntumaa Windows-luuriin ja se vasta oli karsea. Hemmetin tyylikäs, mutta käyttökokemus oli niin ahdistavan kankea että alkoi kyllä sääliksi käydä henkilöitä, jotka joutuvat käyttää pakosta esimerkiksi työpuhelimena. Sen lisäksi sovellusvalikoima oli todella suppea ja kaikista "yleisistä" sovelluksista ollut edes virallista versiota.
Ja suojakuorikin on vähän jokaisen oma valinta. Pari kertaa nykyinen luuri on tippunut parketille, muttei mitään jälkiä ole vielä ilmaantunut vuoden käytön jälkeen. Taskusta tullut jotain hiusnaarmuja näyttöön, mutta takakuorikin on vielä naarmuton. Pieniä jälkiä saa mielestäni syntyä, sillä käyttöä varten tämäkin on tehty. Tähän mennessä aikaisemmillakin luureilla aina pärjännyt ilman suurempia jälkiä sen 2-3v, mitä käytän luuria. Huonolla tuurilla se näyttö voi mennä säpäleiksi, mutta sen verran pieni todennäköisyys ollut mulla, etten ole nähnyt tarpeelliseksi käyttää mitään kokoluurikortonkia.
Ööö :confused:
Tuo oli eka silikonisuojakuva, joka Applen sivuilta löytyi. Se "läpinäkyvä" vasta tekeekin koko kalikasta halvan näköisen muovikääryleen ja on jokseenkin sama onko silloin takakuori polykarbonaattia, metallia tai melkein mitä vain; pinta, heijastukset, tuntuma on muovia.
Uusimmassa TM:ssä oli Huliwein, Samsungin ja Applen lippulaivakalikat vertailussa. Huawei näytti voittaneen, ei paljolla mutta pienellä erolla Appleen. Hintaero kuitenkin rapiat 500€ (1000/1500€) näiden kahden välillä. Muistia Huliweihin saa muutamalla kympillä nopsaan enemmän muistikorttipaikan ansiosta. Joka tapauksessa alkaa Apple-vero olla aika jäätävää luokkaa.
Aa, no selvä. Pitää kuoria toi oma pois kun sä tiedät asian puhelimen omistajana paremmin. Kiitos vinkistä!
Kun sulla nyt tuntuu olevan joku patouma mielessäsi Applea kohtaan ja etenkin tuota takalasia, niin satuitko huomaamaan, että noissa kaikissa luettelemissasi löytyy toi takakuoren lasirakenne myös? Olisihan se hirveää laittaa siihen halpa muovinen kuori lisäksi. Me voidaan jatkossa siis kaikki jättää samsungit ja Applet kauppaan, kun kerran TM meille kertoi että Huawei on paras! Paitsi vuoden päästä, kun siitä loppuu valmistajalta käyttöjärjestelmäpäivitykset ja siitä vuoden päästä tietoturva. Huomauttaisin myös, että tällä foorumilla paras noista kolmesta taisi arvostelujen perusteella olla Samsung ja olen varma, että jollain arvostelijalla se Apple olisi paras. Joten eiköhän se ole parasta tehdä niin, että minä ja 30% suomalaisista jatkaa Applen käyttäjinä ja sinä voit ostaa sen Huawein, niin kaikki on tyytyväisiä. (tai ainakin Applen käyttäjät ovat ;))
Siitä me ollaan samaa mieltä, että Applen laitteeseen voisi laittaa sen muistikorttipaikan, mutta se nyt vaan ei tunnu kuuluvan valmistajan toimintatapoihin, mikä ei siis ole mielestäni hyväksyttävää. Mutta esim. macbookeissa ei voi vaihtaa/lisätä sisäistä muistia, eikä ilmeisesti uudessa mac minissäkään.
Otappa huomioon että tuohon Mate 20 Prohon käy vain Huawein oma nano-memorycard, ei siis mikään normaali mikrosd-kortti. Kortteja saa tällä hetkellä ainoastaan Huaweilta ja hinnat taitaa olla jotain ihan muita kuin "muutamia kymppejä"
Haukut Windows Phone alustan alkaenmallin perusteella jossa oli Windows Phone 8… just just…
Tosin itse oli asiasta samaa mieltä ennen kuin kokeilin Windows Phone 10:llä olevaa Nokia Lumia 930:stä.
Mielipiteeni käänty niin ympäri että Xiaomi Mi Max 2 android luuri vaihtu Microsoft Lumia 950:n.
Toki tuo Xiaomi jää hyllyyn kun mahtava puhelin on kaikenpuolin.
Totta, muistin tuon nyt kun asiasta mainitsit eli siitä voi tosiaan tulla isompi lasku jos tarvitsee enemmän kuin sen 128GB mikä puhelimen mukana tulee. Sidenotena Applen kanssa samoille pisteille päässyt Samsungin S9 Note maksaa myös sen tonnin ja siinä on normi muistikorttipaikka eli tuo lähes 500€ hintaero pätee edelleen. Tuolla erolla pitäisi olla jo oikeasti jotain selkeästi parempaa tai ihmeellisempää tuoda pöytään, mutta eipä ole. Täälläkin tutut Apple-nimimerkit parhaansa kyllä yrittävät raapiessaan kivien alta argumentteja että tuo rahastuksen maku saataisiin naamioitua, mutta nyt ei tahdo enää sekään riittää.
Kovasti ottaa jollakulla näköjään päähän muiden ostamat puhelimet. :think: