Testissä Asuksen 27-tuumainen ja 240 Hz:n PG27AQDM-pelinäyttö, joka on varustettu 1440p-resoluutiolla ja OLED-paneelilla.

Asus ROG Swift OLED PG27AQDM on varustettu samalla LG:n valmistamalla 27-tuumaisella OLED-näyttöpaneelilla kuin aiemmin testaamamme LG:n UltraGear 27GR95QE-B, mutta se on suositushinnaltaan 100 euroa kalliimpi (1199 vs 1299 €).

Asus tarjoaa LG:n näyttöön verrattuna pelaajahenkisempää ulkoasua, selvästi kirkkaamman paneelin ja ongelmattomamman käyttöönoton ja käyttökokemuksen suoraan myyntipakkauksesta. Suurimpana heikkoutena ovat HDMI 2.0 -standardin näyttöliittimet, jotka tukevat maksimissaan 120 hertsin virkistystaajuutta, kun ne LG:ssä ovat uudempaa 2.1-versiota ja mahdollistavat 240 hertsin virkistystaajuuden käytön DisplayPortin lisäksi myös HDMI:n kautta.

Hyvää

  • Mustan taso oikeasti mustaa, lähes ääretön kontrasti
  • Laadukas paneeli värien ja väritarkkuuden osalta
  • Toistaiseksi kirkkain testaamistamme OLED- ja QD-OLED-paneeleista kirkkain
  • Korkea virkistystaajuus
  • Erittäin alhaiset viiveet ja erittäin vähäinen liikesumeus korkeimmalla virkistystaajuudella
  • Jalustassa hyvät säätömahdollisuudet

Huonoa

  • HDMI 2.0 -näyttöliitännät
  • Korkea hinta

Asuksen vastine vuoden 2023 OLED-pelinäyttöjen odotettuun 27-tuumakokoon on ROG Swift OLED PG27AQDM, joka käyttää samaa LG:n OLED-paneelia kuin aiemmin testaamamme LG UltraGear 27GR95QE-B. Asus lupaa OLED-näyttönsä yltävän 1000 nitin HDR-kirkkauteen ja värintoiston kattavan 99 prosenttia DCI-P3-väriavaruudesta alle kahden Delta E -arvon kera. Vasteajan valmistaja lupaa olevan LG:n näytöstä tutut vaivaiset 0,03 ms. Asus on asentanut näytön sisuksiin jäähdytyssiilin ja se mainostaa 5 % alhaisempaa lämpötilaa verrattuna kilpailijoiden 27-tuumaisiin OLED-paneeleihin.

Tutustumme tässä artikkelissa tuttuun tapaan näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit. Vertaamme Asuksen näyttöä etenkin LG:n UltraGear 27GR95QE-B:hen, koska näytöissä on käytössä sama paneeli ja ne ovat hinnoiteltu samaan reilun tuhannen euron hintaluokkaan.

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

Asus ROG Swift OLED PG27AQDM on siis varustettu LG:n 27-tuumaisella tasaisella OLED-paneelilla, jonka natiiviresoluutio on 2560×1440 ja maksimivirkistystaajuus 240 hertsiä. Virkistystaajuuden synkronoinnista huolehtii AMD Freesync Premium ja se on myös G-Sync -yhteensopiva näyttö. Näytön hinta Suomessa on artikkelin kirjoitushetkellä alkaen noin 1200 euroa.

Näytön ominaisuudet

  • Paneelin tyyppi: OLED
  • Paneelin koko: 27″
  • Paneelin kaarevuus: –
  • Natiiviresoluutio: 2560×1440
  • Virkistystaajuus: 240 Hz
  • DisplayHDR: HDR10
  • Vasteaika: 0,03 ms (GtG)
  • Ulkomitat (ilman jalustaa): 60,5 x 35,1 x 5,0 cm
  • Paino (jalustalla): 6,9 kg
  • VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
  • Virkistystaajuuden synkronointi: AMD FreeSync Premium & VRR (HDMI 2.0) & NVIDIA G-Sync Compatible

PG27AQDM:n paneelissa on mattapinta, jolla on pyritty ehkäisemään heijastuksia ja näytön takaosassa on RGB-valaistu ROG-logo. Valmistajan omien sanojen mukaan näytön ulkoasu on cyberpunk-henkinen.

Jalustan muotoilu ja materiaalit mukailevat Asuksen lippulaivapelinäyttöjen jalustoja. Alaosan kolmijalka on metallia, runko-osa on päällystetty muovilla ja jalustan alaosan valolla voidaan heijastaa valmiita tai itse tehtyjä kuvia pöydän pintaan. Näytössä on 100×100 Vesa-kiinnitysstandardi ja virransyötöstä vastaa pienikokoinen ulkoinen virtalähde.

Jalustasta löytyy kattavat säätömahdollisuudet eli sen kallistuskulma on +20 asteesta -5 asteeseen, kääntökulma 30 astetta molempiin suuntiin ja korkeussäätöä löytyy noin 11 cm verran sekä pivot eli näytön saa käännettyä pystyyn.

Näyttöliittiminä on kaksi HDMI 2.0- sekä DisplayPort 1.4 DSC -näyttöliitin. Lisäksi näytöstä löytyy 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, kaksi USB Type-A 3.2 -liitintä sekä USB Type-B -liitin. Koska käytettävissä on vain HDMI 2.0 -näyttöliitännät, joilla maksimi virkistystaajuus puolittuu 120 hertsiin, on PC-pelikäytössä järkevin ratkaisu käyttää DisplayPort-liitäntää.

Näytön OSD-valikoissa voidaan liikkua näytön takaosasta löytyvällä pienellä ohjaustikulla ja kahdella painikkeella tai vaihtoehtoisesti voidaan käyttää Asuksen Display Widget Center -ohjelmistoa.

Näytöstä löytyy neljä erilaista työkalua kuvan kiinnipalamisen ehkäisemiseksi. Tämän lisäksi OLED-paneelia viilentevä jäähdytyssiili. Tästä huolimatta kuvan kiinnipalamisen riski on olemassa samoin, kuten kaikkien OLED- ja QD-OLED-paneelien kanssa, joka kannattaa huomioida näyttöä ostaessa. Asus tarjoaa OLED-näytöilleen kahden vuoden takuun.

 

Mittaus- ja testitulokset

Asus ROG Swift OLED PG27AQDM on tehtaalla kalibroitu ja mukana toimitetaan kalibrointiraportti. Kaikki testit on ajettu testien aikaan tuoreimmalla firmware-versiolla, joka tämän artikkelin kirjoitushetkellä oli MCM103.

Näytön eri mittaukset suoritimme SpyderX Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin SpyderX Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa.

OLED-paneelin kohdalla mittasimme myös kirkkauksia eri kokoisilla valkoisilla ikkunoilla. Tähän mittaukseen käytimme NVIDIAn LDAT-työkalua.

Lisäksi uutena hankintana näyttötestien mittalaitteisiin ostimme OSRTT- eli Open Source Response Time Tool -laitteen, jonka on kehittänyt Andrew McDonald TechTeamGB:stä. Nimensä mukaisesti OSRTT mittaa näyttöpaneelin viivettä.

HUOM! Tehdasasetuksista poiketen mittaukset on tehty Asuksen näytöstä löytyvä Uniform Brightness -tila käytössä, joka rajoittaa maksimikirkkauden tietylle tasolle, jolla se pysyy samana valaistavien pikselien määrästä huolimatta. Jos tila ei ole päällä, mittalaitteemme antamat tulokset esimerkiksi väritarkkuudesta eivät ole kohdallaan. Sama ilmiö havaittiin aiemmissa testeissä myös toisen Asuksen OLED-paneelillisen näytön kohdalla (PG42UQ).

 

Kirkkaus

PG27AQDM:n mitattu maksimikirkkaus SDR-tilassa 100% valkoisella ikkunan koolla oli 304 cd/m², kun Uniform Brightness -tila oli kytkettynä päälle ja tällä tuloksella se on toistaiseksi io-techissä testatuista OLED- tai QD-OLED-paneeleista kirkkain.

Kun Uniform Brightness ei ole päällä, kirkkaus oli ikkunan koosta riippuen 271 – 560 cd/m² ja kuten graafista on nähtävissä, muissa io-techissä testatuissa OLED- ja QD-OLED-näytöissä Uniform Brightnessia vastaava tila on käytössä aina SDR-tilassa. Maksimikirkkaudeksi HDR-tilassa mittasimme 1080 cd/m², kun ruudun koko on 10 % tai alle. Näin ollen myös HDR-tilan maksimikirkkaus oli PG27AQDM:n kohdalla testijoukkomme toistaiseksi paras.

 

Värintoistoalue

PG27AQDM kattoi testeissämme 100 % sRGB-, 92 % AdobeRGB- ja 97 % DCI-P3-väriavaruudesta, ollen väriavaruuden osalta testiemme kärkipäätä, tasoissa samalla paneelilla varustetun LG Ultragear 27GR95QE-B:n kanssa.

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

PG27AQDM:stä löytyy 5 eri asetusta gammalle, jotka mittaustemme perusteella olivat jokainen 0,1 alakanttiin eli oletus gamma 2.2 mitattiin arvoon 2,1.

 

Väritarkkuus

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

PG27AQDM:n väritarkkuuden keskiarvoksi mitattiin 1,28 Delta-E, suurimpana poikkeamana keltainen väri yli 5 Delta-E:n poikkeamalla. Samalla paneelilla varustettuun LG:n 27GR95QE-B:n verrattuna väritarkkuus oli Asuksessa parempi.

 

Väritasaisuus

Väritasaisuudessa suurin poikkeama mitattiin paneelin vasempaan alareunaan yli 3 Delta-E:n arvolla. Väritasaisuus oli kokonaisuudessaan melko hyvällä tasolla, mutta se jäi hieman LG:n 27GR95QE-B:n tasaisuudesta.

 

Valotasaisuus

Myös valotasaisuudessa suurin poikkeama oli paneelin vasemmassa alareunassa 9 % poikkeamalla ja myöskään valotasaisuudessa PG27AQDM ei yltänyt LG 27GR95QE-B:n tasolle. Sekä valo- että väritasaisuuden heikommat tulokset saattavat johtua Asuksen näytön suuremmista kirkkauksista.

 

Tehonkulutus

 

Mittasimme tehonkulutusta seinästä Cotech EMT707CTL -mittarilla näytön täydellä kirkkaudella, kun taustana oli valkoinen taustakuva. PG27AQDM:n maksimikirkkaudeksi mitattiin 61 wattia, joka oli 11 wattia enemmän kuin LG:n 27GR95QE-B:llä.

 

Katselukulmat

Näytön katselukulmaksi luvataan 178 astetta.

 

Viive

Kuvasimme näyttöä ns. pursuit-camera-tekniikalla UFO-testissä selvittääksemme paneelin pikselien vasteajan mahdollisesti aiheuttavat liikesumeudet.

OLED-paneelin nopea vasteaika ja 240 hertsin korkea virkistystaajuus yhdessä muodostivat erittäin tarkan kuvan liikesumeutta mitatessa. Alemmilla virkistystaajuuksilla liikesumeutta oli huomattavasti enemmän, mutta nopean pikselivasteajan ansiosta ns. häntimistä ei juuri ollenkaan.

 

OSRTT (Open Source Response Time Tool)

Uusin hankintamme näyttötestien mittauslaitteisiin on OSRTT eli Open Source Response Time Tool. Laitteen on kehittänyt ja käsin rakentanut Iso-Britannialainen Andrew McDonald TechTeamGB -sivustolta ja se on nykyisin käytössä monilla näyttötestaajilla. OSRTT:n avulla voidaan mitata näyttöpaneelin viivettä ja sen ohjelmisto tuottaa tuloksista helppolukuisia lämpökarttoja ja lisäksi myös tarkempi yksittäisten tulosten tarkastelu onnistuu interaktiivisessa graafissa.

Vasteajat olivat mittauksissa OLED-paneelille tyypillisesti todella pieniä. Tiukalla toleranssilla (RGB 5) mitatuissa viiveissä lämpökartat loistavat vihreänä kautta linjan kaikilla mitatuilla virkistystaajuuksilla. PG27AQDM:n vasteajaksi mitattiin 0,92 millisekuntia kaikilla virkistystaajuuksilla ja ilman minkäänlaista huomattavaa yli- tai aliampumista.

 

 

Myös sisääntuloviiveen osalta tulos oli huippuluokkaa eli keskiarvoltaan 2,1 millisekuntia.

 

Vasteaikojensa ja sisääntuloviivensä osalta PG27AQDM menee vertailutaulukkomme kärkeen 0,9 ms vasteajalla ja 2,1 ms sisääntuloviiveellä.

HUOM! Jatkotesteissä löydettiin bugi Asuksen ROG Swift OLED PG27AQDM -näytön firmwaresta liittyen Adaptive Sync -ominaisuuteen ja sen valintaan.

Kun Adaptive Sync on pois päältä, näytön input lag on reilu 8 ms ja kun se on päällä input lag laskee on noin 2 millisekuntiin. Ennen testejä päivitimme firmwaren uusimpaan (MCM103) ja samalla myös näyttö resetoituu automaattisesti tehdasasetuksille.
Resetin jälkeen Adaptive Sync on vakiona päällä eli input lagin PITÄISI olla noin 2 millisekuntia, mutta jos ennen resettiä Adaptive Sync on ollut pois päältä, on input lag reilu 8 millisekuntia. Kun Adaptive Sync kytketään pois päältä on input lag edelleen 8 millisekuntia, mutta kun se kytketään uudestaan päälle input lag laskee vihdoin 2 millisekuntiin.

1) Emme tiedä, miksi input lag on 8 millisekuntia Adaptive Sync pois päältä ja 2 millisekuntia Adaptive Sync päällä
2) Emme tiedä, miksi tuo 8 millisekunnin input lag kulkeutuu tehdasresetin jälkeen Adaptive Sync päällä -tilaan, jos Adaptive Sync on ollut pois päältä ennen resettiä

Bugi on joka kerta toistettavissa ja raportoitu Asuksen kontaktille.

 

Käyttökokemukset

Asus ROG Swift OLED PG27AQDM oli suoraan myyntipaketista tehdasasetuksilla ja sisäänasennetulla firmware-versiolla täysin käyttökunnossa, toisin kuin LG:n 27GR95QE-B:n kohdalla törmättiin isompiin ongelmiin, jos firmwarea ei ollut päivitettynä tai aluksi edes saatavilla.

Oletuksena näytön Uniform Brightness -tila ei ole käytössä ja mittaustemme perusteella näytön vasteajat olivat tällöin heikommat (Average Perceived Time 0,92 vs 7,44 ms) ja paneeli ampui värejä yli etenkin kirkkaaseen valkoiseen mentäessä. Tämän vaikutus ei kuitenkaan käytännön testaajaamme (Sampsa) omissa PUBG-pelisessioissa häirinnyt, mutta jos vasteajat ovat itselle lähellä sydäntä, kannattaa siis mittausten valossa Uniform Brightness -tila kytkeä päälle ja rajoittaa SDR-tilassa kirkkaus noin 300 cd/m² tasolle.

Tekstin lukeminen oli OLED-paneelin alipikseliasettelun takia samalla melko kehnolla ja suttuisella tasolla kuin muidenkin testaamiemme OLED-paneelien kohdalla, joten näyttöä voi suositella lähinnä pelikäyttöön, johon se on pääasiassa tarkoitettukin. Siinä missä kehuimme LG:n 27GR95QE-B:n kattavia ja hyvin sijoitettuja liitäntöjä, PG27AQDM:n kohdalla liitännät ovat sijoitettu perinteisesti näytön alaosaan ja HDMI-näyttöliitäntöinä on vain vanhempaa 2.0-versiota, jolloin niiden kautta ei pystytä saavuttamaan näytön maksimivirkistystaajuutta eli 240 hertsiä vaan on tyytyminen 120 hertsiin.

Ulkonäkönsä puolesta Asuksen PG27AQDM tarjoaa enemmän pelaajahenkistä visuaalisuutta erilaisine RGB-valaistuksineen kuin LG 27GR95QE-B.

 

Loppuyhteenveto

Asus ROG Swift OLED PG27AQDM käyttää samaa LG:n 27-tuumaista OLED-paneelia kuin aiemmin testaamamme LG 27GR95QE-B eli se on pääpiirteittäin sama näyttö, mutta 100 euroa kalliimmalla 1299 euron suositushinnalla. 2560×1440-resoluutio, 240 hertsin virkistystaajuus ja OLED-paneeleille tyypilliset erittäin pienet viiveet tekevät siitä monelle pelaajalle unelmanäytön, mutta valitettavasti kalliilla noin 1200 euron hinnalla se myös jää toistaiseksi unelmaksi valtaosalle pelaajista.

Molempien näyttöjen jalustat ovat varustettu kattavilla säätömahdollisuuksilla, mutta Asuksen jalusta on hieman laadukkaamman oloinen ja siinä on enemmän pelaajahenkisiä RGB-valaistuksia. Koska kyseessä on sama näyttöpaneeli, molempien näyttöjen väriavaruudet ja väritarkkuudet olivat suurin piirtein samalla viivalla, mutta Asuksen paneeli on huomattavasti kirkkaampi sekä SDR- että HDR-tilassa. Mahdollisesti tästä johtuen Asuksen näytön väri- ja valotasaisuudet eivät aivan yltäneet LG:n näytön tasolle. Myös viiveet ovat molemissa hyvin alhaisia, mutta Asuksen vasteajat olivat hieman matalammat ja yleisesti tasaisemmat. Molempien näyttöjen kohdalla puhutaan kuitenkin hyvin pienistä viiveistä, joita käytännön testaamisella on hyvin vaikea erottaa. LG:n näytössä liitännät ovat kattavammat ja sisältävät HDMI 2.1 -näyttöliittimet, siinä missä Asuksen näytössä on vain HDMI 2.0 -versiot.

LG:n Ultragear 27GR95QE-B:hen saa lisää kirkautta valikoista kytkemällä Smart Energy Saving -virransäästötilan pois päältä ja lisäksi testeihimme toimitettu näyttö oli varustettu vanhalla firmware versiolla, joka rampautti 120 hertsin pakotuksella näytön käyttöä huomattavasti. Kyseinen bugi on nyt korjattu uusimmassa firmwaressa, mutta näytön ostajan pitää tiedostaa asia ja firmware on syytä ehdottomasti päivittää ennen käyttöönottoa. Asuksen PG27AQDM taas oli suoraan paketista otettuna valmis toimintaan ilman ylimääräistä säätöä.

Hyvää

  • Mustan taso oikeasti mustaa, lähes ääretön kontrasti
  • Laadukas paneeli värien ja väritarkkuuden osalta
  • Toistaiseksi testaamistamme OLED ja QD-OLED -paneeleista kirkkain
  • Korkea virkistystaajuus
  • Erittäin alhaiset viiveet ja erittäin vähäinen liikesumeus korkeimmalla virkistystaajuudella
  • Jalustassa hyvät säätömahdollisuudet

Huonoa

  • Rampautetut HDMI 2.0 -näyttöliitännät
  • Korkea hinta
This site uses XenWord.
;