Testasimme OnePlussan toisen sukupolven Nord -kuulokkeet – vastamelutoiminnon mukanaan tuovat Nord Buds 2:t.

Kokonaisuutena OnePlus Nord Buds 2 -nappikuulokkeet ovat arvoisensa seuraajat alkuperäisille Nord Budseille. Kuulokkeet eivät suoranaisesti mullista markkinoita, kuten eivät alkuperäisetkään viime vuonnakaan tehneet, mutta ne ovat edelleen edullisessa hintaluokassa tasavarmat valinnat kohtalaista äänenlaatua kaipaaville kuluttajille. 20 eurolla nousseen suositushintansa vastapainona kuulokkeet tuovat mukanaan heikohkon vastamelutoiminnon, joka on kuitenkin hintaluokassaan riittävä.

Samassa hintaluokassa kilpailevista Xiaomi Redmi Buds 3 Proista OnePlussan uutuusnapit onnistuvat nousemaan ohi pykälän paremmalla äänenlaadulla, mutta OnePlussan kanssa on edelleen tehtävä kompromissi langattoman latauksen ja Bluetooth Multipoint -tuen puutteen myötä, minkä lisäksi mikrofonit jättävät tuulisissa oloissa toivomisen varaa.

Plussaa

  • Mukava istuvuus
  • Taajuuskorjain
  • IP55
  • Vastamelu hintaluokassaan

Miinusta

  • Ei Bluetooth Multipoint -tukea
  • Latauskotelo ei tue langatonta latausta
  • Mikrofonien äänenlaatu tuulisissa olosuhteissa

Huomioitavaa

  • Kuulokkeet tukevat SBC- ja AAC-koodekkeja

OnePlus julkaisi uudet edulliseen hintaluokkaan sijoittuvat Nord Buds 2 -nappikuulokkeet Nord CE 3 Lite -älypuhelimen julkaisun yhteydessä huhtikuun alussa. Napit toimivat seuraajina viime vuonna julkaistuille alkuperäisille Nord Budseille tarjoten pääosin tutunnäköisen muotoiluin ja samat kaiutinelementit, mutta tuoden mukanaan pienemmän latauskotelon, kierrätysmuovin käytön rakenteessa ja uutena ominaisuutena vastamelutoiminnon.

Samalla nappien suositushinta on noussut 49 eurosta 69 euroon. 70 euron hintaluokassa vastamelu on kuitenkin edelleen kohtalaisen harvinainen ominaisuus, eikä sitä io-techin testissä ole nähty kuin pari vuotta sitten testatuissa Xiaomin Redmi Buds 3 Proissa, joiden nykyhinta vaikuttaisi pyörivän kohtalaisen lähellä Nord Buds 2:ta. Käytännön myyntihinta Nord Buds 2 -napeilla on artikkelin kirjoitusaikaan huhtikuun lopulla Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan edullisimmillaan noin 60 euroa eli kymmenisen euroa suositushintaansa edukkaampi.

 

Pakkaus ja sen sisältö

OnePlus toimittaa Nord Buds 2:t viime vuoden mallin pakettia muistuttavassa, joskin huomattavasti pienemmässä, mustasinisessä pahvipakkauksessa. Itse kuulokkeiden ja niiden latauskotelon ohessa toimitussisältöön kuuluvat:

  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • Ohjelappuset ja tarra
  • Kahdet vaihtotulpat kuulokkeisiin

OnePlus toimittaa vaihtotulpat pienessä vaaleassa muovipussukassa, joka repeytyy kohtalaisen helposti rikki sen liimapintaa avatessa.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Kuulokkeiden tekniset tiedot:

  • Mitat: 27,5 x 21,05 x 24,4 mm
  • Paino: 4,7 grammaa
  • IP55
  • Akunkesto 5 tuntia vastamelun kanssa, 7 tuntia ilman vastamelua
  • Akku: 41 mAh
  • Koodekkituki: SBC & AAC

Ulkonäöltään Nord Buds 2:t ovat erittäin tutut, sillä muotoilu on säilynyt käytännössä identtisenä edellismalliin nähden. Materiaaleissa on kuitenkin tapahtunut muutosta, sillä valmistaja mainostaa Nord Buds 2 -nappien muoviosissa käytettävän kierrätysmuovia. Ulkonäkö onkin sen mukainen, sillä nappien varret ovat nykypäivän kierrätysmuoviratkaisuille tyypilliseen tapaan hieman täplikkäät.

Istuvuudeltaan kuulokkeet ovat identtiset edeltäjiensä kanssa ja ainakin omiin korviini miellyttävät. Kuulokkeet asettuvat kohtalaisen syvälle korviin ja eivät ainakaan itselläni paina tai tunnu epämukavilta. Syvä istuvuus korvakäytävässä takaa kenties pykälän paremman pysyvyyden korvassa, mutta vastapainona kuulokkeet tömisevät korvalla kohtalaisen selvästi lenkkeilykäytössä. Lenkkeilykäyttöä ajatellen OnePlus tarjoaa napeille IP55-sertifikaatin, mikä on mukava nähdä näin edullisessa hintaluokassa.

Kuulokkeiden kaiutinelementit ovat paperilla säilyneet ennallaan 12,4 mm:n kokoisena ja titaanipinnoitettuna. Yhteysominaisuuksien osalta napit tukevat Bluetooth 5.3:a ja sen yli tavanomaisia AAC- ja SBC-koodekkeja. Bluetooth Multipoint -tukea napeista ei valitettavasti löydy.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 67,99 x 28,9 x 35,5 mm
  • Latauskotelon paino: 37,5 grammaa
  • IP55
  • Akkua kuulokkeille: 29 tuntia ilman vastamelua, 22 tuntia vastamelun kanssa
  • Akku: 480 mAh
  • USB-C

Kuulokkeiden akunkestoksi OnePlus lupaa vastamelun kanssa 5 tuntia ja ilman vastamelua 7 tuntia, mikä on käytännössä nykypäivän perustasoa. Latauskotelosta akunkesto on laajennettavissa vastaavasti 27 tai 36 tuntiin. Latauskotelo itsessään on yleismuodoltaan saman kaltainen kuin edeltäjämallissakin, mutta eroja on kuitenkin selvästi nappeja itseään enemmän. Nord Buds 2:n latauskotelon alaosa on napeista tuttuun tapaan kierrätysmuovinen ja täplikäs, mutta suurempana erona latauskotelo on havaittavasti edellismallien koteloa pienempi. Lisäksi kulmia on pyöristetty, minkä myötä kotelo sujahtaa entistä helpommin taskuun.

Latauskotelo latautuu USB-C-johdolla ja valmistajan mukaan 10 minuutin latauksella on saatavissa 5 tuntia kuunteluaikaa. Tyhjästä täyteen napit latautuvat 60 minuutissa ja sekä napit että latauskotelo puolestaan 90 minuutissa. Langatonta latausta Nord Buds 2:ien latauskotelo ei valitettavasti tue. Omalla tavallaan se on ymmärrettävää kuulokkeiden hintaluokassa, mutta toisaalta toissa vuonna testatut Redmi Buds 3 Prot tarjosivat 60 euron hintaan myös langattoman latauksen.

 

Ohjelmisto

Kuulokkeiden hallinta tapahtuu tuttuun tapaan OnePlussan omissa puhelimissa laitteen asetusten kautta ja muilla puhelimilla käytössä puolestaan on kolmannen osapuolen HeyMelody-sovellus. Sovelluksen kautta tarjolla on alkuperäisestä Nord Buds -mallista tutut säädöt, mutta mukaan on lisätty myös hieman uutta, kuten esimerkiksi vastamelun säätimet.

Myös taajuuskorjainta on muokattu hieman, sillä vanhojen esiasennettujen vaihtoehtojen sekä 6-kanavaisen vapaan korjaimen oheen on tuotu myös erillinen bassotasoja säätävä BassWave, jolla bassomäärän saa kovimmillaan jo naurettavan voimakkaaksi tai vaihtoehtoisesti lähes olemattomaksi. Bassokorostus on maksimiasennoillaan jo hieman kumiseva. Kovimman mahdollisen basson ystäville kyseessä on kuitenkin helppo säädin, jolla bassoa on helppo säätää nopeastikin ja tarvittaessa bassoa saa aika reilusti.

Kuulokkeiden elekomentoja voi muuttaa kuulokekohtaisesti ja tarjolla on yhden, kahden tai kolmen napautuksen eleiden lisäksi myös pitkän kosketuksen sekä pidemmän kosketuksen eleet, joihin voi valita haluamansa toiminnot muutamista vaihtoehdoista.

 

Äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Ulkonäön tapaan Nord Buds 2:t muistuttavat myös äänenlaadultaan edeltäjiään ollen hintaluokassaan edelleen miellyttävät kuunnella. Ääni on hieman lämmin, mutta kuitenkin erotteleva. Bassokorostusta kuulokkeissa on kohtalaisen paljon ja edeltäjään verrattuna Nord Buds 2:n basso vaikuttaisi kenties hieman jämäkämmältä, mutta vaikutelma voi johtua myös vastameluntoiminnon vuoksi pykälän paremmin vaimenevista taustaäänistä.

Taajuusvastemittauksin Nord Buds 2:iin tuli yläpäähän edeltäjiään selkeämpi piikki, mutta kyseessä on todennäköisesti jonkinlainen mittausvirhe laitteistossamme tai vastamelun hienoisen taustasuhinan aiheuttama virhe, sillä yhtä selvää eroa äänentoistossa ei kuitenkaan ollut havaittavissa. Nord Buds 2:t ovat edelleen keskialueeltaan hieman kuopalla ja aavistuksen lämpimään kallellaan olevat kuulokkeet, jotka ovat hintaluokassaan kohtalaisen hyvänkuuloiset. Ääntä voi myös muokata haluamaansa suuntaan HeyMelodyn taajuuskorjaimella.

Xiaomi Redmi Buds 3 Prot tarjoavat edelleen suoraan paketista pykälän Nord Buds -malleja erottelevamman keskialueen, mutta ne ovat kokonaisäänikuvaltaan väistämättä hieman latteat. Äänenlaadultaan alle 80 euron hintaluokassa ykkössijaa testaamistamme malleista pitävät edelleen Valcon NL21-napit, joiden kanssa on kuitenkin luovuttava vastamelusta sekä hallintasovelluksesta. Lisäksi kyseiset napit vaikuttaisivat poistuneen markkinoilta, sillä valmistajan sivuilta kuulokkeet ovat loppuunmyydyt.

Uutena ominaisuutena mukaan tuotu vastamelu ei onnistu markkinoita mullistamaan, mutta toisaalta se on kuulokkeiden 70 euron suositushinta huomioiden kohtalainen. Valmistaja lupaa vaimennuksen olevan teholtaan -25 dBA, mikä on myös lukuna huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi OnePlussan omien Buds Pro 2 -nappien luvattu -48 dBA.

Samassa hintaluokassa vastamelua ei kovinkaan monella kilpailijalla ole tarjolla ja parin vuoden takaisiin Xiaomi Redmi Buds 3 Proihin verrattuna vastamelu vaikuttaisi olevan jotakuinkin samalla tasolla. Xiaomi onnistuu kuitenkin hävittämään tasaista matalataajuista ääntä aavistuksen paremmin. Käytännössä vastamelu onnistuukin vaimentamaan lähinnä vain tasaisen matalan huminan, kuten julkisessa liikenteessä moottorin äänet tai esimerkiksi kahviloiden ilmastoinnin. Korkeampia ääniä kuulokkeet vaimentavat aavistuksen, mutta äkillisiin ääniin vastamelu ei vaikuttaisi tarttuvan käytännössä ollenkaan. Esimerkiksi kahvilan viereisessä pöydässä keskustelevien ääniin vastamelutoiminnolla ei vaikuttaisi olevan minkäänlaista vaikutusta.

Mikrofonin ääniesimerkki

 

Mikrofonit Nord Buds 2 -napeissa kuulostavat kohtalaisen hyvältä niin kauan kun niiden ei tarvitse poistaa ympäristön ääniä. Sisätiloissa tai ulkona hyvällä säällä kävellessä ääni pysyy selkeänä. Pyöräillessä tuulen humina onnistuu peittämään käytännössä kokonaan puheäänet alleen ja äänestä tulee käyttökelvoton.

 

Yhteenveto

Kokonaisuutena OnePlussan Nord Buds 2 -nappikuulokkeet ovat arvoisensa seuraajat alkuperäisille Nord Budseille. Kuulokkeet eivät suoranaisesti mullista markkinoita, kuten eivät alkuperäisetkään viime vuonnakaan tehneet, mutta ne ovat edelleen edullisessa hintaluokassa tasavarmat valinnat kohtalaista äänenlaatua kaipaaville kuluttajille. Viime vuoden malliin verrattuna mukaan on myös tuotu vastamelu, joka on käytännössä teholtaan huomattavan heikko, mutta kuitenkin kiva pieni lisä tämän hintaluokan napeille.

Samalla myös kuulokkeiden latauskoteloa on pienennetty ja nappien rakenteessa on alettu käyttämään kierrätysmuovia. Napeissa on kuitenkin edelleen omat miinuksensakin, sillä OnePlus ei ole tuonut latauskoteloonsa tukea langattomalle lataukselle, minkä lisäksi napeista puuttuu Bluetooth Multipoint -tuki. Ominaisuuspuutteet ovat hintaluokassaan kuitenkin ymmärrettäviä, joskin Xiaomin Redmi Buds 3 Proista kyseiset ominaisuudet löytyvät. Myös mikrofonit jättävät laadussaan huomattavan paljon toivomisen varaa, mikäli napit joutuvat vaimentamaan esimerkiksi tuulen ääntä.

Päivitysten mukana kuulokkeiden hintakin on noussut 20 eurolla, minkä myötä uutuusnapit eivät suoranaisesti tuo mukanaan selvästi edeltäjiään parempaa hinta-laatusuhdetta. 70 euron suositushintaansa Nord Buds 2:t ovat kuitenkin hyvä valinta, mikäli hakusessa on nimenomaan vastamelua tukevat kuulokkeet, sillä äänenlaadultaan ne onnistuvat olemaan pykälän samassa hintaluokassa kilpailevia Redmi Buds 3 Proita miellyttävämmät.

Huomion arvoisena seikkana vanhempia Nord Budseja on saanut alennuksista 40:n tai jopa 30 euron hintaan, jolloin uusien suositteleminen edeltäjiensä yli ainakaan suositushintaansa voi olla jopa hieman haastavaa, sillä vastamelutoiminnon voimakkuus on huomattavan heikko.

Plussaa

  • Mukava istuvuus
  • Taajuuskorjain
  • IP55
  • Vastamelu hintaluokassaan

Miinusta

  • Ei Bluetooth Multipoint -tukea
  • Latauskotelo ei tue langatonta latausta
  • Mikrofonien äänenlaatu tuulisissa olosuhteissa

Huomioitavaa

  • Kuulokkeet tukevat SBC- ja AAC-koodekkeja
This site uses XenWord.
;