Cooler Master esitteli tuoretta suorituskykyyn panostavaa MasterLiquid PL Flux -sarjaansa alun perin viime kesänä Summer Summit -virtuaalitapahtumassaan ja nyt uutuudet on julkaistu myös virallisesti ja ne ovat saapumassa markkinoille 5. tammikuuta.
Uusi PL360 Flux sijoittuu valmistajan mallistossa viime syksynä testatun ML360 Illusionin yläpuolelle ja keskittyy valmistajan omin sanoin tarjoamaan mahdollisimman hyvää suorituskykyä, mutta siitä huolimatta RGB-valaistustakaan ei ole unohdettu.
MasterLiquid PL360 Fluxin suositushinta Suomessa on 219,99 euroa.
- Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux -tuotesivut
- Hinta.fi, Haku: Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux
Tässä artikkelissa tutustumme Cooler Master MasterLiquid PL360 Fluxin ominaisuuksiin ja ajamme aiemmistakin jäähdytysartikkeleista tutut suorituskykytestit. Verrokkeina coolerille toimivat be quiet! Silent Loop 2 360 mm, Arctic Liquid Freezer II 360, Noctuan NH-D15 sekä Cooler Masterin oma MasterLiquid ML360 Illusion.
Cooler Masterin toimittaa uutuuscoolerinsa violetissa pakkauksessa, jonka sisällä on itse coolerin lisäksi:
- 3 x PL-Fluxille tehdyt 120 mm:n tuulettimet ARGB-valaistuksella
- USB-liitäntäinen RGB-ohjain
- Ohjelappuset
- Tarvittavat ruuvit ja kiinnitystarvikkeet
- Cooler Masterin omaa Mastergel-lämpötahnaa
Ruuvit ja muut kiinnitystarvikkeet Cooler Master toimittaa selvästi nimetyissä uudelleen suljettavissa muovipusseissa, joista useimmat valmistajat voisivat ottaa mallia.
Ohjekirjan Cooler Master on toteuttanut kirjamaiseen muotoon. Ohjeet ovat vain kuvalliset, mutta käytännössä erittäin selkeät, sillä osien säilytyspussien nimet kertovat hyvin niiden käyttötarkoitukset.
MasterLiquid PL360 Fluxin tekniset tiedot:
- Mitat: 394 x 119,6 x 27,2 mm (itse kenno noin 358 x 117,6 x 16,2 mm)
- Materiaali: Alumiini
- Jäähdytinkennon tiheys: 20 FPI
- Letkujen pituus 40 cm
- Letkujen ympärysmitta 12 mm
- Yhteensopivuus: Intel LGA2066, 2011(-v3), 1700, 1200, 115x ja AMD AM4, AM3(+), AM2(+), FM2(+), FM1 ja TR4
- Takuu: 5 vuotta
PL360 Fluxin jäähdytinkenno on alumiininen ja kohtalaisen tiheä, mutta ei kuitenkaan suoranaisesti massasta erottuva. Kennon päädyssä oleva täyttöportti on kuitenkin positiivinen yllätys, sillä teoriassa coolerin nesteiden uudelleentäyttäminen siis voi olla mahdollista. Valitettavasti toimenpide ei kuitenkaan ole suoranaisesti suositeltu, sillä korkin päällä on tarra, joka kertoo takuun umpeutumisesta, mikäli sen avaa.
Letkut coolerissa ovat tyypillisen pituiset, mutta 12 millimetrin paksuudellaan ne ovat aavistuksen kilpailijoitaan paksummat ja kohtalaisen jäykät, joten coolerin sijoittelu ei yllä aivan markkinoiden helpoimpien joukkoon.
Yhteensopivuuden Cooler Master lupaa käytännössä kaikille nykyaikaisille kuluttajaemolevyille, mukaan lukien Intelin tuoreimmalle LGA 1700 -kannalle. Pykälän kenties joukosta erottuvampana ominaisuutena tuki löytyy myös Threadrippereiden käyttämälle TR4-alustalle, jolle sopivat kiinnikkeet toimitetaan suoraan paketissa.
Blokkiyksikön tekniset tiedot:
- Mitat: 89 x 75 x 40 mm
- Pumpun liitännät: 4-pinninen standardiliitäntä emolevylle, 3-pinninen ARGB-liitäntä
- Pumpun pyörimisnopeus: 3000 RPM
Blokkiyksikkö Cooler Masterin uutukaisessa on huomattavan pieni ja vain 40 mm:n korkeudellaan se sopinee varsin monipuolisesti koteloon kuin koteloon. Pyöreähkön blokkiyksikön kansilevy on vapaasti käyttäjän pyöritettävissä ja RGB-valojen ollessa päällä siihen ilmestyy Cooler Masterin logo, jota ei käytännössä ole havaittavissa ollenkaan ilman valaistusta.
Liitäntöjen osalta tarjolla ovat standardit 4-pinninen PWM-virtaliitäntä suoraan emolevyn tuuletinliittimeen liitettäväksi sekä standardi 5-volttinen ARGB-liitin, jonka niin ikään voi liittää suoraan emolevylle.
Pumpun nopeudeksi Cooler Master ilmoittaa 3000 RPM, mutta pumpun teknologia on kuitenkin Cooler Masterin mukaan tavanomaisesta poikkeava, minkä vuoksi ainakin testiemolevymme tunnisti lukemat kolminkertaisina ja rekisteröi noin 9300 RPM:ää, eli todellisuudessa pumppu pyöri noin 3150 RPM:n kierrosnopeuksilla. Väärät lukemat voivat korjaantua tulevaisuudessa esimerkiksi emolevyjen päivitysten mukana. Nollan prosentin PWM-asetuksella pumppu pysähtyy kokonaan ja myös emolevylle rekisteröityy tällöin 0 RPM:n lukemat.
Pumppu muodostuu kahdesta erillisestä kammiosta ja sen sisäiset mikrokanavat ovat valmistajan mukaan ultraohuita parantaen lämmön siirtymistä.
Blokkiyksikön pohja PL360 Fluxissa on neliskanttinen ja kuparinen. Pohjassa ei ole esiasennettua lämpötahnaa, mutta valmistaja toimittaa paketissa tarvittavat lämpötahnat. Muistakin cooleritesteistä tuttuun tapaan tässä testissä kyseistä tahnaa ei kuitenkaan käytetty, vaan sen sijaan käytössä oli Noctuan NT-H2.
PL360 -tuuletinten tekniset tiedot:
- Koko 120 x 120 x 25 mm
- Ominaisuudet: 0-2300 RPM, 32 dBA, 72,37 CFM, 2,96 mmH2O
- Liitännät: 4-pinninen virtaliitin, 3-pinninen RGB-liitin
Cooler Masterin omat uutuustuulettimet luottavat blokkiyksikön tavoin standardiliitäntöihin, mikä on aina mukava ominaisuus, sillä se mahdollistaa niin tuuletinkierrosten kuin myös valaistuksen ohjaamisen suoraan emolevyltä haluamillaan ohjelmistoilla.
Tuuletinten ominaisuukattaus on varsin kattava ja 2300 RPM:n nopeuksilla ne ovat myös huomattavan nopeat. Tuuletinten ilmanvirta- ja painelupaukset ovat tavanomaista korkeammat, mutta se on toki ainakin osittain seurausta suurista kierrosnopeuksista.
Standardiliitännöistä huolimatta Cooler Master toimittaa coolerinsa mukana myös oman toisen sukupolven RGB-ohjaimensa. Kyseessä on kolme 3-pinnistä ARGB-liitäntää tarjoava ohjainpalikka, joka ottaa virtansa SATA-liitännästä ja kytkeytyy emolevyn USB 2.0 -paikkaan. Tietokoneen sisällä ohjain pysyy paikallaan magneetilla. Ohjaimen kautta osien RGB-valaistusta voi muuttaa Cooler Masterin omalla MasterPlus+-ohjelmistolla, joka itsessään toimi testijaksolla hyvin.
Valitettavasti ML360 Illusionista tuttuun tapaan ohjain aiheutti testikokoonpanomme X570-emolevyllä piirisarjatuulettimen pyörimistä kovalla nopeudella tietokoneen ollessa sammuksissa. SATA-virtakaapelin irrottaminen vaikutti korjaavan ongelman ja ohjainpalikka kykeni edelleen valaisemaan AIO:n ilman lisävirtaakin. Kyseessä on todennäköisesti emolevykohtainen ongelma, eivätkä kaikki sitä kohtaa, mutta tästä syystä meidän testeissämme valot ohjattiin emolevyn kautta.
Testikokoonpanoon Cooler Master MasterLiquid PL360 Fluxin asentaminen on varsin helppoa ja pitkälti ML360 Illusionista tuttua. Blokkiyksikössä on pienet urat, joihin ruuvataan kiinni sopivat kiinnitystarvikkeet ja AMD:n AM4-alustalla cooleri käyttää emolevyn omia vakiokiinnikkeitä.
Valitettavasti ML360 Illusionista tuttuun tapaan kiinnitykseen käytettävissä sormiruuveissa ei ole ruuvimeisselin paikkaa, minkä myötä varmasti tarpeeksi tiukan kiinnityksen saaminen voi olla hieman haastavaa.
Positiivisena puolena ja niin ikään Illusionista periytyen tuuletinten kiinnitykseen on tarjolla sormiruuvit, jotka nopeuttavat tuuletinten asentamista huomattavasti. Mahdollisena pienenä miinuspuolena ne toki vaativat myös pykälän tavanomaisia ruuveja enemmän tilaa.
Tietokoneeseen asennettuna blokkiyksikkö on ilman virtoja varsin hillityn näköinen, mutta tietokoneen käynnistyksen myötä sekä tuulettimista, että blokkiyksikköä kiertävästä renkaasta ilmaantuva valoshow on varsin näyttävä. Illusion-sarjan AIO:n tapaan myös Fluxille on annettava kehut blokkiyksikön valojen tyylikkään sulavasta ilmeestä ilman erikseen selvästi nähtävissä olevia valopisteitä.
Huomioita asennuksesta:
- Sormiruuvein kiinnitettävät tuulettimet nopeuttavat asennusta, mutta vaativat hieman tavanomaisia ruuveja enemmän tilaa.
- Coolerin mukana ei toimiteta työkaluja, joten ristipäämeisseli on oltava omasta takaa
- Coolerin kiinnitys emolevylle on helppoa, mutta sormiruuveissa ei ole paikkaa ruuvimeisselille, joten tiukan kiristyksen saaminen voi olla haastavaa
- Coolerin valot ovat päällä ollessaan varsin näyttävät
Testikokoonpano ja testimetodit
Testikokoonpanona toimi muistakin Oulussa tehdyistä jäähdytintesteistä tuttuun tapaan AMD:n Ryzen 9 3900 XT -pohjainen kokoonpano, jonka tarkempiin ominaisuuksiin, käytettyihin ohjelmistoihin ja testimetodeihin voit tutustua erillisellä tietosivulla.
Tuuletinten kierrosnopeudet
Mittasimme coolerin mukana toimitettavien vakiotuuletinten kierrosnopeudet koko niiden toiminta-alueelta 10 prosentin välein PWM-ohjauksella.
Cooler Masterin uudet tuulettimet tarjoavat varsin vakuuttavan säätövaran ja minimissään tuulettimet pyörivät vain 340 RPM:n kierrosnopeuksilla. Valitettavasti nuo nopeudet saavutettiin 20 prosentin PWM-asetuksella, eli nopeuksien hienosäätövaraa menetetään hieman niiden ollessa pysähdyksissä jo 10 prosentin asetuksella.
Maksiminopeudeksi meidän tuuletinyksilöillä mittautui noin 2240 RPM. Maksimilukemissa tuuletinten säätövara on keskivaihetta karkeampi, sillä hyppy 90 prosentin 1910 RPM:n ja 100 prosentin 2240 RPM:n välillä on huomattavan suuri. Tokikaan näillä nopeuksilla hienosäädölle ei useinkaan juuri ole tarvettakaan.
Melumittaukset ja melun arviointi korvakuulolta
Tuuletinten kohtalaisen korkealle yltävät kierrosnopeudet näkyvät myös niiden äänenpaineessa ja 49 desibelin maksimimelutasolla ne nousevatkin vertailujoukkion äänekkäimpään kaartiin. Toisaalta mitenkään poikkeuksellisen äänekkäät ne eivät siltikään ole, vaan melutaso on käytännössä samalla tasolla aavistuksen hitaampien be quiet Silent Loop 2:n tuuletinten kanssa.
Alimmilla reilun 300 RPM:n kierrosnopeuksillaa Cooler Masterin uutuustuulettimet pysyivät käytännössä äänettöminä, mutta jo 600 RPM:n kierrosnopeuksissa ne alkoivat erottumaan kohtalaisen selvästi pohjamelutasosta ja alle 1300 RPM:n lukemissa ne olivatkin jatkuvasti koko vertailujoukkion äänekkäimmät tuulettimet. Erot äänenpaineissa eivät ole järin suuria, mutta kuitenkin hiljaisessa huoneessa havaittavia. Erityisesti korvaan pistää noin 600 RPM:n nopeuksissa kotelosta kuuluva kevyt matalataajuinen värähtelevä humina.
1300 RPM:n yläpuolella melutasot normalisoituvat lähemmäs kilpailijoitaan ja sijoittuvat Cooler Masterin oman Illusion-mallin ja AIO-coolereiden jäähdytystehon kärkipaikkaa testeissämme toistaiseksi pitävän be quiet! Silent Loop 2:n väliin.
Pumpun melutaso ei täydelläkään teholla rekisteröitynyt desibelimittariin saakka, mutta korvalla täyden tehon pumppu on kuultavissa hiljaisessa tilassa kohtalaisen selvästi tasaisen korkeana äänenä, joka kuitenkin peittyy kohtalaisen helposti tuuletinten huminaan.
Lämpötilamittaukset vakiotuulettimilla
Ympäristön lämpötila oli kokoonpanon rasitustestien aikaan noin 23 astetta ja kuvaajassa on ilmoitettu delta-T-arvot, eli prosessorin lämpötilasta on vähennetty testihetkellä vallinnut ympäristön lämpötila.
Testit ajettiin kahdella eri tuuletinnopeudella – täydellä teholla ja normalisoituna 38 desibelin tasolle. Näin saamme selville maksimaalisen jäähdytyskyvyn, johon cooleri yltää, mutta myös vertailukohdan kaikkien mallien välillä yhtenevällä äänentuottomäärällä.
AIO-coolereiden pumput pidettiin testeissä täydellä teholla.
Selvästi korkeahkojen äänenpaineiden vastapainona PL360 Flux ylsi vakiotuulettimillaan täydellä teholla io-techissa testattujen 360 mm:n AIO-nestecoolereiden kärkeen yhdessä niin ikään varsin äänekkään be quiet! Silent Loop 2:n kanssa.
Cooler Masterin uutuus jatkoi hyvää menestystään myös realistisempaa käyttötilannetta mukailevassa 38 dBA:n äänenpaineessa, jossa sen lämpötilat asettuivat 51 asteeseen eli vain asteen päähän be quiet! Silent Loop 2:sta. Käytännössä yhden asteen heitto voi mennä myös osittain virhemarginaaliinkin ja Cooler Masterin uutukaista voikin pitää jäähdysteholtaan testijoukkomme kärkeä yhdessä be quiet!:n kanssa edustavana.
Lämpötilamittaukset referenssituulettimilla
Noctuan NF-A12x25-referenssituulettimilla ajoimme testit täydellä teholla saadaksemme kuvan maksimaalisesta jäähdytyskyvystä, minkä lisäksi ajoimme testit erittäin hiljaisilla 650 RPM:n kierrosnopeuksilla, jotta näemme myös jäähdytinkennojen kyvyt pienessä ilmavirrassa. AIO-jäähdytinten pumput ovat testeissä täydellä teholla.
Huom! Noctuan NH-D15:n tulokset graafissa on ajettu coolerin 140 mm:n vakiotuulettimilla.
Referenssituulettimilla Cooler Master asettui tuttuun paikkaan ollen Noctuiden alhaisemmilla kierrosnopeuksilla tasoissa Arcticin ja be quiet!:n kanssa, mutta mielenkiintoisesti yltäen täydellä teholla jopa hieman kilpakumppaneidensa ohi. PL360 Fluxin jäähdytin sopineekin hyvin pykälän kovemmille kierrosnopeuksille, joita myös coolerin omat tuulettimet tukevat.
Yhteenveto
Cooler Master Master Liquid PL360 Flux sijoittuu 220 euron hinnallaan 360 mm:n AIO-nestecoolereiden kalliimpaan kastiin ja on selvällä erolla kaikkia verrokkina olleita coolereita kalliimpi. Ulospäin se ei kuitenkaan joukosta onnistu merkittävästi erottumaan vaan RGB-valaistus muistuttaa valmistajan aiempaa ML360 Illusionia ja selkein kuluttajalle näkyvä ero onkin huomattavasti kilpailijoitaan nopeammilla kierrosnopeuksilla toimivat tuulettimet.
Tuulettimet osoittautuivatkin testissä varsin tehokkaiksi – myös hitaammillakin asetuksilla kuin täydellä teholla – ja käytännössä cooleri ylsi be quiet! Silent Loop 2 360 mm:n rinnalle testeissämme käyneiden 360 mm:n AIO-nestecoolereiden kärkeen. Valitettavasti tuulettimissa on myös omat miinuksensakin, sillä niiden äänenpaineet ovat hiljaisilla rasitustilan ulkopuolella todennäköisesti käytössä olevilla kierrosnopeuksilla jonkin verran kilpailijoitaan äänekkäämmät. Sen myötä PL Fluxia ei suoranaisesti voi suositella mahdollisimman hiljaista kokoonpanoa kaipaaville.
Ulkonäöllisesti cooleri muistuttaa hieman edullisempaa ML360 Illusion -mallia, mutta pykälän hillitympänä, vaikka varsin näyttävä RGB-valaistus coolerista löytyykin. Myös asennus on edullisemmasta sisaruksestaan tuttu ja siten huomattavan helppo. Valitettavasti sormiruuveista puuttuvat ruuvimeisselipaikat tekevät blokkiyksikön kiinnittämisestä edelleen pykälän osaa kilpailijoista hankalampaa. Toisaalta tuulettimille tarjolla olevat sormiruuvit puolestaan nopeuttavat asennusta mukavasti.
Kokonaisuudessaan MasterLiquid PL360 Flux edustaa luokkansa tehokkaimpia AIO-nestecoolereita, mutta 220 euron hinta on väistämättä korkea. Cooler Master ei tarjoa joistakin kalliimman pään AIO-coolereista tuttua blokkiyksikköön asennettua näyttöä, vaan laitteen valaistus on varsin tavanomainen ja käytännössä vastaavan huippuluokan suorituskyvyn saa myös noin 160 euron hintaisen be quiet! Silent Loop 2 360 mm:n mukana, mikäli RGB-valaistusta on valmis tinkimään.
Plussaa:
- Helppo asennus
- Luokkansa kärkeen yltävä suorituskyky
Miinusta:
- Hinta
- Hiljaisilla kierrosnopeudella kilpailijoitaan äänekkäämmät tuulettimet
Huomioitavaa:
- Coolerilla on 5 vuoden takuu
- Blokkiyksikkö on pienehkö 40 mm:n korkeudellaan
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä
Keskustele aiheesta forumilla