DeepCool on selvästi keskittynyt AG400:ssa olennaisimpiin asioihin, eli käytettävyyteen, suorituskykyyn ja hiljaisuuteen. Kiinnitysratkaisu on tukeva ja varsin helppo, ja vaikka avuksi tarvitaankin ruuvimeisseliä, ei tuuletinta tarvitse irrottaa asennuksen ajaksi. Suorituskyky on tästä hintaluokasta testaamiemme coolereiden terävintä kärkeä yltäen jopa hyväksi todetun SilentiumPC Fera 5:n ohi. Lisämainintana suorituskyky vaikuttaisi olevan suhteessa kilpailijoihin parempaa, mitä hiljaisemmalla pyörimisnopeudella tuuletinta käytetään. Hyvän suorituskyvyn kruunaa tuuletin, joka pysyy hiljaisena melko korkeille kierrosnopeuksille saakka.

DeepCool AG400 on testiemme perusteella erinomainen valinta tarpeeseen, jossa halutaan pätevä ilmajäähdytteinen prosessoricooleri kohtuulliseen hintaan. Viimeisimpien sukupolvien tehosyöpöimpien prosessorien kaveriksi kannattaa katsoa ratkaisua järeämmästä hintaluokasta, mutta vähänkin maltillisemman lämpökuorman taltuttamiseen AG400 on erittäin pätevä valinta ja ansaitsee io-techin Toimituksen valinta -kunniamaininnan. Näyttävyyttä kaipaavalle noin viiden euron lisähinta mustasta ja RGB-valaistusta versiosta ei myöskään ole kohtuuton.

Plussaa:

  • Hintaluokassaan erinomainen suorituskyky
  • Hyvän nopeus-melusuhteen tarjoavat tuulettimet
  • Selkeät asennusohjeet
  • Helpohko ja tukeva kiinnitys
  • Yhteensopivuus

Miinusta:

  • Tuulettimessa ei pysäytysmahdollisuutta

Huomioitavaa:

  • Saman coolerin musta versio ARGB-tuulettimella on vain viitisen euroa kalliimpi
  • AM5- ja LGA 1700 -yhteensopiva suoraan pakkauksesta

 

Kiinalainen DeepCool on uudistanut kuluneen vuoden aikana brändiään ja samalla myös tuotemallistoaan.

Valmistajan mukaan AG400 rakentuu yrityksen kalliimpien mallien pohjalle, mutta coolerista on riisuttu pois vähemmän tärkeitä ominaisuuksia ja jätetty jäljelle suorituskyvyn kannalta oleellisimmat. Uusi AG-mallisto on suunnattu Gammaxx-malliston jatkoksi ja AK-mallien alapuolelle.

AG400:n suositushinta Suomessa on 29,90 euroa, eli varsin kilpailukykyinen luokassaan. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä hinta Suomessa on edullisimmillaan noin 26 euroa. Saatavilla on myös musta A-RGB-valaistu versio, jonka suositushinta on viisi euroa enemmän (34,90 €).

 

Pakkaus ja ohjeistarvikkeet

AG400:n valkoinen tuotepakkaus on hieman pelkistetympi kuin kalliimmissa AK-sarjan malleissa. Pakkauksen sisällä cooleri on suojattu vaahtomuovipehmustein ja oheistarvikkeet ovat pahvirasiassa uudelleensuljettaviin pusseihin jaoteltuina.

Pakkauksen toimitussisältö on:

  • AG400-prosessoricooleri
  • 1 kpl 120 mm tuuletin esiasennettuna
  • AMD- ja Intel-kiinnitystarvikkeet
  • Asennusohjeet
  • pieni pussillinen lämpötahnaa

 

Tuotteen ominaisuudet ja rakenne

Tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 150 x 125 x 72 mm (tuulettimen kanssa)
  • Massa: 614 grammaa (tuulettimen kanssa)
  • Materiaalit: kuparilämpöputket, alumiinirivasto
  • 4 kpl 6 mm nikkelöityjä kuparilämpöputkia, suorakontakti
  • Alumiinilamellien määrä: 51 kpl per torni
  • Ripojen väli 1,8 mm, ripojen paksuus 0,4 mm
  • Yhteensopivuus:
    • AMD AM4 & AM5
    • Intel LGA1700, 1200, 115x
  • Takuu: 2 vuotta

Ulkoisesti AG400 näyttää hyvin tyypilliseltä edullisemman hintapisteen tornicoolerilta. Myös sisarmalli AK400 saattaa tulla ensi alkuun mieleen, mutta lähemmässä tarkastelussa erojakin alkaa löytyä.

AG400:n rivaston päältä on jätetty pois kalliimmille AK-malleille ominainen muovinen peitelevy, joten lämpöputkien päät ovat näkyvillä. Parin ylimmän jäähdytysrivan keskelle on muotoiltu aukko, jonka keskelle on leikattu DeepCoolin logo. Fyysisiltä mitoiltaan alumiinrivasto on hyvin saman kokoinen, mutta merkittävänä erona torni sijaitsee pohjaosaan nähden epäkeskeisesti, joka parantaa AG400:n yhteensopivuutta muistien kanssa entisestään. Lisäksi AG400:n rivastossa on muutama lamelli vähemmän ja myös lamellien paksuudessa ja väleissä on mittaustemme perusteella pientä eroa.

Alumiinilamellit on kiinnitetty lämpöputkiin puristusliitoksella, kuten tässä hintaluokassa on tyypillisesti tapana. Tämän huomaa myös cooleria käsitellessä, sillä rivasto ikään kuin ”soi” hieman sitä sormella pyyhkäistessä. Laatuvaikutelma ja viimeistelyn taso on tässä hintaluokassa melko tavanomaista – ei erityisen hyvää, mutta ei huonoakaan. Rivaston otsapinnassa on molemmin puolin yrityksen muista malleista tuttu ruutukuviointi. Nikkelöityjä kuparilämpöputkia on neljä kappaletta ja ne läpäisevät rivaston molemmista päistään pareittain.

Coolerin pohjaosa perustuu alumiiniseen runko-osaan, jossa on integroituna jousitetut kiinnitysruuvit, sekä suorakontaktitekniikkaa hyödyntäviin lämpöputkiin. Kontaktipinta on keskivertoa pienempi – noin 35 x 40 mm. Pohjassa voi nähdä hienojakoiset kaarevat työstöjäljet, jotka voi tuntea myös kynnellä. Myös lämpöputkien reunakohdat voi tuntea kynnellä. Kontaktipinta on koneistettu käytännössä täysin suoraksi.

Valmistaja lupaa coolerille kahden vuoden takuun, eli vuoden vähemmän kuin kalliimmille AK-malleille.

Tuulettimet:

  • 2 kpl 120 x 120 x 25 mm PWM -tuuletin
  • nestelaakerointi
  • Kierrosalue: 500 – 2000 RPM
  • Ilmavirta: 75,9 CFM (maksimi)
  • Äänenpaine: 31,6 dBA (maksimi)
  • Paineentuotto: 2,53 mmH2O (maksimi)
  • Teho: 2,04 W

AG400:n tuulettimet eivät ole samat kuin aiemmin io-techissä testatuissa AK-sarjan malleissa tai LS-sarjan nestecoolerissa, vaan DeepCool on pyrkinyt pitämään kulut pienempinä käyttämällä karsitumpaa mallia (jonka mallinimi ei ole selvillä).

Ulkoisina eroina AG400:n tuulettimesta puuttuu suuret kumiset kiinnityselementit ja sen sijaan vain cooleria vasten asettuvalla puolella on kumiset värinänvaimennustassut. Lisäksi kehyksessä on pieniä muotoilueroja, roottori vaikuttaisi olevan valmistettu eri muoviseoksesta ja laakeroinniksi kerrotaan pelkkä nestelaakerointi (Hydro Bearing) dynaamisen nestelaakeroinnin sijaan (FDB). Tarkempia eroja valmistaja ei kerro.

Tuuletin tukee PWM-ohjausta ja kierrosalueeksi luvataan noin 500-2000 RPM.  Ilmoitetut ilmavirran ja paineentuoton suoritusarvot ovat hieman korkeammat kuin AK-sarjan malleissa käytetyssä FK120-mallin tuulettimissa, johtuen ilmeisesti ainakin osittain korkeammasta maksiminopeudesta.

Maininnan arvoisena seikkana havaitsimme testijaksolla tuulettimen värisevän/tutisevan jonkin verran etenkin korkeammilla kierrosnopeuksilla. Saimme valmistajalta toisen testikappaleen, jossa tutinaa ei enää esiintynyt, joten kyse oli mitä ilmeisimmin viallisesta tuuletinyksilöstä.

Tuulettimen kiinnittämisessä käytetään näppäriä metallilankakiinnikkeitä, jotka ovat tuttu ratkaisu myös yrityksen muista malleista. Kiinnikkeet pysyvät hyvin kiinni paikallaan tuulettimen ollessa irrotettuna. Mukana toimitetaan kiinnikkeet vain yhdelle tuulettimelle, vaikka kahdenkin kiinnittäminen olisi mahdollista.

 

Asennus

DeepCoolin ohjevihkonen on selkeälukuinen – se perustuu mustavalkoisiin kuviin ja tekstiä ei juurikaan ole. Cooleri on yhteensopiva uusimpien LGA 1700- sekä AM5-kantojen kanssa. Tukea AMD:n Threadripper-kannoille sekä Intelin LGA20xx-kannoille ei sen sijaan ole, joka on tässä hintaluokassa ymmärrettävää.

Itse cooleri ei tarvitse valmistelua asennusta varten, sillä tuuletin on valmiiksi kiinnitettynä ja kiinnitysruuvit kiinni pohjalevyssä. Intel-suorittimet käyttävät coolerin mukana tulevia taustalevyjä, kun taasen AMD-suorittimien kanssa käytetään emolevyn omaa taustalevyä. Muutoin kiinnitysperiaate on pitkälti samanlainen. Kiinnitysratkaisu on samanlainen kuin aiemmin testatussa AK400-mallissa.

Emolevyn etupuolelle asetetaan muoviset korokepalat, joiden päälle ruuvataan metallinen asennuskehikko. Toimenpide onnistuu kotelon ollessa pystyssä, mutta vaatii hieman malttia ja sorminäppäryyttä. Pikku miinuksena kehikon ruuvit vaativat ristipäistä ruuvimeisseliä, kuten myös itse coolerin kiristysruuvit. Lopputulos on sinällään tukeva ja toimivan oloinen. Plussaa AG400 ansaitsee siitä, ettei tuuletinta tarvitse irrottaa coolerin kiinnittämiseksi.

Yhteensopivuuden osalta AG400 on markkinoiden parhaimmistoa ja rajoitteeksi muodostuu lähinnä 150 mm:n korkeus, joka sekään ei ole ongelma useimmissa tavallisissa miditornikoteloissa. Rivaston epäkeskeinen rakenne takaa, ettei käyttäjän tarvitse huolehtia yhteensopivuusongelmista muistikampojen tai muiden prosessorikantaa ympäröivien komponenttien kanssa.

Huomioita asennuksesta:

  • Selkeät kuvalliset ohjeet
  • Kaikissa ruuveissa tarvitaan ruuvimeisseliä
  • LGA1700- ja AM5-yhteensopivuus suoraan pakkauksesta
  • Tuuletinta ei tarvitse irrottaa asennuksen ajaksi
  • Tuulettimen metallilankakiinnitys on fiksu ja helppokäyttöinen
  • Epäkeskeinen rakenne takaa ongelmattoman muistiyhteensopivuuden

 

Testikokoonpano

Käyttämäämme cooleritestikokoonpanoa on uudistettu hiljattain aiemmasta. Cooler Master MasterCase H500P Mesh –kotelo (jäähdytystä uudistettu) sekä virtalähde ovat pysyneet samoina, mutta kokoonpano on nyt Ryzen 9 3900X -pohjainen ja se on kellotettu toimimaan kiinteällä 4,0 GHz kellotaajuudella kaikilla 12 ytimellä 1,25 voltin jännitteellä. Näillä eväin se tuottaa maksimirasituksessa melko tarkkaan 150 watin lämpökuorman.

Testikokoonpanon ensisijaisena tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman ennustettava lämpökuorma luonnollisessa käyttöympäristössä prosessoricoolerien suorituskyvyn vertailuun. Tuloksia ei siis kannata vertailla lukijan oman kokoonpanon lämpötiloihin, vaan ainoastaan io-techin tällä kokoonpanolla mittaamat tulokset ovat keskenään vertailukelpoisia. Rasituksena käytetään Prime95-sovelluksen custom-tilaa pienellä vakioidulla (16 kt) FFT-koolla.

Lisää testikokoonpanosta ja testimetodeista voi lukea erilliseltä tietosivulta.

Verrokkina tässä artikkelissa on käytetty io-techin aiemmissa testeissä erinomaisesti pärjännyt noin 30 euron hintainen SilentiumPC Fera 5, Arcticin oma maailmalla suorituskykyiseksi todettu noin 40 euron hintainen Freezer 34 eSports sekä ilmajäähdytyksen kärkipäätä edustava Noctua NH-D15 chromax.black.

  • AMD Ryzen 9 3900X, kaikki ytimet 4,0 GHz (40 x 100 MHz) 1,25 V
  • Asus ROG Strix X570-F Gaming -emolevy
  • Kingston HyperX Fury DDR4 16 Gt kit
  • WD Blue SN500 250 Gt M.2 SSD
  • be quiet Straight Power 10 700W –virtalähde
  • Asus ROG Strix Radeon RX570 Gaming -näytönohjain
  • Cooler Master MasterCase H500P Mesh -kotelo
  • DeepCool AG400, SilentiumPC Fera 5 (verrokki), Arctic Freezer 34 eSports (verrokki), Noctua NH-D15 chromax.black (verrokki)

 

  • Windows 10 64-bit
  • Prime95 30.9 build 3 (12 worker threads, custom, AVX on, Min & Max FFT 16 kt, Run FFTs in-place)
  • HWInfo
  • AMD Ryzen Master
  • Fan Control

Tuulettimien kierrosnopeusmittaukset

Mittasimme coolerin mukana toimitettujen vakiotuulettimien kierrosnopeudet koko toiminta-alueella ja koko PWM-ohjausvälillä (0-100 %) kymmenen prosenttiyksikön pykälin.

AG400:n kierrosalue mukaili testeissämme varsin hyvin valmistajan ilmoittamia lukemia. Säätöalueen alapäässä on hieman turha tasainen alue, sillä kierrosnopeus lähtee nousemaan vasta 19 % PWM-arvosta ylöspäin. Profiililtaan kierrosnopeuskäyrä on hyvin samankaltainen verrokkien Fera 5:n ja Freezer 34 eSportsin kanssa. AG400 ei valitettavasti tue tuulettimen pysäyttämistä kokonaan.

 

Melumittaukset ja melun arviointi korvakuulolta

Melumittausten tulokset noudattivat melko pitkälti aiemmin testaamamme AK400-mallin tuloksia, AG400:n ollen alakierrosalueella jopa aavistuksen hiljaisempi, mutta vastaavasti ylärekisterissä äänekkäämpi. 37 desibelin vakiointitaso saavutettiin noin 1500 RPM:n pyörimisnopeudella, joka on testaamiemme coolereiden joukossa parempaa päätä.

Maksiminopeudella mittasimme 42 desibelin melutason, jolloin cooleri piti melko maltillista puhinaa sekä pientä ujellusta moottorista. Yleisvaikutelma maksiminopeudellakin oli melko tasainen ja siedettävä.

1500 RPM:n tietämillä humina vaimenee havaittavasti, joka näkyy myös kuvaajassa. Alle 1200 RPM:n nopeudella AG400 alkaa olla jo oikeasti hiljainen pitäen lähinnä vaimeaa huminaa ja läheltä kuunneltuna pientä tasaista surinaa. 700 RPM:n nopeudella mittari ei enää erottanut cooleria taustamelusta ja korvakuulolta tehtyjen havaintojen perusteella cooleri on lähes äänetön – noin 10 cm päästä voi havaita pientä väreilyä ja huminaa.

Kokonaisuudessaan AG400 on aiemmin testaamiemme DeepCoolin ilmajäähdytteisten coolerien tapaan korkeammillakin kierroksilla siedettävä, keskikierrosalueella erittäin käyttökelpoinen ja kierroalueen puolivälin alapuolella jo lähes äänetön.

 

Lämpötilamittaukset

Rasitustesteissä prosessorin 12 ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla 24 työsäikeen avulla 30 minuutin ajan (tai kunnes lämpötilat lopettivat nousemisen). Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana noin 21-22 asteessa. Ccooleri puhalsi ilmaa vaakasuunnassa kohti takatuuletinta. Lämpötahnana käytettiin Noctuan NT-H2:ta.

Rasituksessa AG400 aloitti lyömällä maksiminopeudella erittäin hyvät lukemat pöytään. Prosessorin lämpötila nousi Prime-rasituksessa 85 asteeseen, eli tismalleen samaan lukemaan kuin Arctic Freezer 34 eSports -coolerilla. Myöskin erittäin hyväksi luokassaan todettu SilentiumPC Fera 5 jäi kaksikosta 1,5 astetta, joka pyöristyy kuvaajassa pariin asteeseen. Täydellä nopeudella AG400 pärjää siis erittäin hyvin luokassaan.

Kun tuulettimen pyörimisnopeus lasketaan erittäin alhaiseen ja hiljaiseen 600 RPM:ään, ei AG400 pysty pitämään lämpötilaa alle prosessorin 95 asteen maksimirajan, kuten ei pysty muutkaan testaamamme tämän hintaluokan coolerit.

Tarkentavana taustoituksena etenkin alhaisen pyörimisnopeuden suorituskykyyn liittyen tosielämän moniydinrasitusta realistisemmin mukailevassa Cinebench R23 -testissä AG400 on kolmikon paras, kun Fera 5:llä lämpötila nousi 3 astetta ja Freezer 34:llä peräti 9 astetta korkeammaksi. Tämän perusteella AG400 vaikuttaisi tarjoavan selvästi kolmikon parasta jäähdytyspotentiaalia vielä alemmillakin tuuletinnopeuksilla. Cinebench R23 -moniydinrasituksessa testiprosessorin lämmöntuotto oli melko tarkalleen 100 wattia.

37 desibeliin vakioidulla melutasolla AG400:n tuulettimen pyörimisnopeus oli kilpailijoihinsa nähden 100-200 RPM matalampi. Kilpailussa Fera 5:een verrattuna se ei näyttänyt haittaavan, sillä lämpötilalukema oli molemmilla tismalleen sama. Freezer 34 eSports sen sijaan ylsi pari astetta viileämpään lämpötilaan 200 RPM nopeammin pyörivän tuulettimensa turvin.

 

Yhteenveto

Aiemmin testaamamme hieman kalliimpi DeepCool AK400 -cooleri oli sinällään hyvä tuote, mutta ei pystynyt erottumaan edukseen tiukkaan kilpaillussa markkinassa, vaikka valmistaja sittemmin laskikin sen hintaa. Nyt testattu AG400 on ikään kuin edullisempi toteutus samasta aiheesta ja kokemustemme perusteella tarjoaa hyvää suorituskykyä ja hyvän vastineen rahalle.

DeepCool on selvästi keskittynyt AG400:ssa olennaisimpiin asioihin, eli käytettävyyteen, suorituskykyyn ja hiljaisuuteen. Kiinnitysratkaisu on tukeva ja varsin helppo, ja vaikka avuksi tarvitaankin ruuvimeisseliä, ei tuuletinta tarvitse irrottaa asennuksen ajaksi. Suorituskyky on tästä hintaluokasta testaamiemme coolereiden terävintä kärkeä yltäen jopa hyväksi todetun SilentiumPC Fera 5:n ohi. Lisämainintana suorituskyky vaikuttaisi olevan suhteessa kilpailijoihin parempaa, mitä hiljaisemmalla pyörimisnopeudella tuuletinta käytetään. Hyvän suorituskyvyn kruunaa tuuletin, joka pysyy hiljaisena melko korkeille kierrosnopeuksille saakka.

DeepCool AG400 on testiemme perusteella erinomainen valinta tarpeeseen, jossa halutaan pätevä ilmajäähdytteinen prosessoricooleri kohtuulliseen hintaan. Viimeisimpien sukupolvien tehosyöpöimpien prosessorien kaveriksi kannattaa katsoa ratkaisua järeämmästä hintaluokasta, mutta vähänkin maltillisemman lämpökuorman taltuttamiseen AG400 on erittäin pätevä valinta ja ansaitsee io-techin Toimituksen valinta -kunniamaininnan. Näyttävyyttä kaipaavalle noin viiden euron lisähinta mustasta ja RGB-valaistusta versiosta ei myöskään ole kohtuuton.

Plussaa:

  • Hintaluokassaan erinomainen suorituskyky
  • Hyvän nopeus-melusuhteen tarjoavat tuulettimet
  • Selkeät asennusohjeet
  • Helpohko ja tukeva kiinnitys
  • Yhteensopivuus

Miinusta:

  • Tuulettimessa ei pysäytysmahdollisuutta

Huomioitavaa:

  • Saman coolerin musta versio ARGB-tuulettimella on vain viitisen euroa kalliimpi
  • AM5- ja LGA 1700 -yhteensopiva suoraan pakkauksesta