Kokonaisuudessaan Apple Watch Ultra on erinomainen älykello, jonka kohdeyleisö on kuitenkin hyvin rajattu. Parannetun akunkestonsa myötä kellon käyttökokemus on selvästi perusmalleja miellyttävämpi. Siitä huolimatta peräti 1009 euron hinnallaan Ultraa ei käytännössä voi suositella tavanomaista älykelloa ja normaalia arkiliikunnan seurantaa kaipaavalle kuluttajalle, vaan Applen mallisto kaipaisi perusmalleista paremmalla akunkestolla varustettuja versioita.
Apple Watch Ultran kohdeyleisöön osuvat iPhoneja käyttävät ihmiset, jotka tietävät tarvitsevansa nimenomaan erittäin kestävän kokonaisuuden ja mahdollisuuden seurata sukellussyvyyttäkin ilman että älyominaisuuksista tarvitsisi tehdä lainkaan kompromissia. Lisäksi Ultraa harkitsevan käyttäjän taskujen on oltava jo varsin syvät.
Plussaa
- Akunkesto
- Sukelluskestävyys
Miinusta
- Korkea hinta
- Ei langatonta latausta Qi-standardilla
- Ei tukea muille kuin iPhoneille
Applen Watch-malliston kellot ovat olleet jo pitkään Apple-käyttäjille tasaisen varma älykellovalinta. Kellojen muotoilu on säilynyt pääpiirteiltään ennallaan, mutta näytön ja ulkomittojen suhdetta on parannettu pariin otteeseen ja ominaisuuksia on päivitelty tasaiseen tahtiin. Lisäksi tavallisen reilun 400 euron Series-malliston rinnalle on tuotu edullisempi SE-mallisto hieman karsituilla ominaisuuksilla. Tänä vuonna mallistoa laajennettiin kuitenkin jo kolmannella kellolla, nimittäin nyt testiin päätyneellä peräti 1009 euron suositushinnalla varustetulla Apple Watch Ultralla.
SE-mallistosta poiketen kellomalliston huipulle sijoittuva Ultra tuo mukanaan myös uudistuneen muotoilun titaanisella rakenteella, mutta Apple Watchin sukuilme uutukaisessakin on kuitenkin edelleen tunnistettavissa. Titaanisen uusiksi muotoillun rakenteen lisäksi Ultra on perusmalleja suurikokoisempi ja sille luvataan tuplasti pidempi akunkesto, sukellusseurantamahdollisuus sekä paremmat kestävyysluokitukset niin lämpötiloille kuin myös vedelle.
Tässä testiartikkelissa tutustumme Apple Watch Ultraan vajaan parin viikon ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta. Apple ei tarjoa testikappaleita kotimaassamme, joten Apple Watch Ultran toimitti lainaan ystävällisesti DNA.
Pakkaus ja sen sisältö
Apple Watch Ultran paketti on viime vuoden Series 7:stä poikkeavasti neliskanttisemman muotoinen, mutta yhä edelleen pakkauksen sisällä on omat pahvipakettinsa itse kellolle sekä sen rannekkeelle. Lisäksi toimitussisältöön kuuluu:
- Magneettinen latauslätkä kiinteällä USB-C-kaapelilla
- Pika-ohje- ja takuutietolappuset
Latauslätkä on viime vuoden Series 7:stä tuttu USB-C-liitäntää käyttävä malli. Kiinteä kaapeli on pienoinen miinus, sillä sen myötä latauslätkää ei voi suoraan liittää esimerkiksi puhelimen laturiin. Sen sijaan laturin johtoa on vaihdettava, tai vaihtoehtoisesti kellolle pitää kuljettaa mukana omaa verkkovirtalähdettään.
Langatonta Qi-latausta Apple Watch Ultra ei tue, mikä on yli 1000 euron kellolle harmillinen miinus.
Kellon rakenne ja yksityiskohdat
Ulkoisesti Apple Watch Ultra on tunnistettavissa Applen älykelloksi jo ensisilmäyksellä, mutta Series- ja SE-malleista uutuus kuitenkin erottuu pykälän kulmikkaampana. Näyttölasin reunat ovat täysin tasaiset ja reunasta alkaa suoraan kellon titaaninen runko. Lisäksi runko myös laajenee oikean kyljen painikkeiden suojaksi.
Kello on 49 mm:n kellotaulullaan ja 14,4 mm paksuudellaan myös perusmalleja suurikokoisempi ja kädessä kohtalaisen massiivinen, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellisen suuri tai suoranaisen kömpelö. Tasainen näyttö ja painikkeiden suojaksi ulkoneva rakenne tekevät kellosta kuitenkin työkalumaisemman kuin sinänsä hillityn tyylikkäät perusmallit.
Kellon OLED-näytön resoluutio on 410 x 502 ja sen luvataan yltävän valmistajan Pro-mallin kelloista tuttuun tapaan jopa 2000 nitin kirkkauteen.
Kellon ominaisuudet:
- 1,92” LTPO OLED -näyttö, 410 x 512 -resoluutio, 338 PPI, 2000 nit (cd/m²)
- Mitat: 49 x 44 x 14,4 mm
- Paino: 61,3 grammaa
Kellon oikeassa kyljessä on Applen aiemmista kelloista tutut kruunupainike, jota käytetään sisällön rullaamisen lisäksi kellon kotipainikkeena sekä sovellusvalikon käynnistyspainikkeena ja alempi painike, joka näyttää aiemmin käytetyt sovellukset ja mahdollistaa niiden välillä hyppimisen. Vasempaan kylkeen Apple on lisännyt uuden Action-painikkeen, johon käyttäjä voi valita haluamansa pikatoiminnon kuten urheiluseurannan käynnistyksen. Painiketta pohjassa pitämällä puolestaan on mahdollista käynnistää hätäsireenitila, jossa kello toistaa hätä-ääntä maksimissaan 86 desibelin voimakkuudella.
Apple lupaa Watch Ultralle myös Series 8:sta löytyvän IP6X-pölykestävyyden oheen WR100-vedenkestävyyden, eli tuplat perusmallien 50 metrin teoreettisestä syvyyskestävyydestä, minkä lisäksi perusmalleista poiketen vedenkestävyys luvataan myös todelliselle sukellussyvyydelle 40 metriin saakka (EN13319). Vedenkestävyyden ulkopuolelta Ultra on myös MIL-STD 810H -sertifikaatti kestävyydestään ja ympäristön käyttölämpötilojen osalta kellolle luvataan tuki -20–55 °C perusmallien 0–35 °C sijaan.
Kellon tausta on muistakin Apple Watcheista tuttuun tapaan keraaminen ja myös sensorikattaus on pääosin tuttu – mukana ovat sykkeen ja veren happipitoisuuden mittaukset, minkä lisäksi Ultra tukee myös EKG-mittausta, jonka Apple esitteli alun perin Series 4:ssä ja Series 8:nkin tukemaa lämpötilamittausta, jota käytetään ainakin kuukautisseurantaan.
Ultran erottavia ominaisuuksia ovat sen syvyysmittari sukeltamista varten, minkä lisäksi mittari kykenee mittaamaan myös veden lämpötilan.
Rannekkeen kiinnitys kelloon on Apple Watch Ultrassa aiemmista Applen kelloista tuttu valmistajan oma ratkaisu, eli rannekkeiden täytyy olla juuri Applen kellolle tehtyjä, jotta niitä voi käyttää. Testilaitteemme oranssi Alpine-ranneke on kankainen ja sen kiinnitys G-koukuksi nimetyllä metallilla on varsin helpon ja jämäkän tuntuinen. Ainakaan omaan silmääni ranneke ei kenties ole erityisen tyylikäs, vaan se huokuu enemmän urheiluun tai eräilyyn sopivaa muotoilua, kuten lienee tavoitekin.
Kellon suorituskyky ja ohjelmisto
Apple Watch Ultran sisällä sykkii valmistajan S8-järjestelmäpiiri, jonka parina on langattomista yhteyksistä huolehtiva W3-piiri sekä Ultra Wideband-taajuuksista huolehtiva U1-piiri. Piirivalikoima on siis identtinen Series 8 -kellon kanssa.
Kellon tekniset tiedot:
- S8 -järjestelmäpiiri, W3-piiri langattomille yhteyksille ja U1-piiri Utra Wideband -yhteyksille
- 32 Gt tallennustilaa
- Bluetooth 5.3, Wi-Fi 802.11 b/g/n (2,4 GHz + 5 GHz), LTE, GPS (L1+L5), GLONASS, Galileo, QZSS, BeiDou
Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on Apple Watchien vakikattaus, kuten Wi-Fi-verkot ja NFC, jolla onnistuu lähimaksaminen Apple Pay -järjestelmän kautta. Joukosta erottuvana ominaisuutena kaikki Ultra-mallit tukevat LTE-yhteyksiä, eli myyntiin ei tullut lainkaan pelkkiin Wi-Fi-yhteyksiin tyytyvää vaihtoehtoa. Lisäksi GPS-yhteyksien osalta käyttöön on otettu kaksitaajuuksinen yhteys, minkä myötä tarkkuuden luvataan parantuneen.
1000 euron hinta huomioiden kaksitaajuuksinen yhteys on toki myös toivottavaa, sillä kyseessä ei ole mikään ennennäkemätön tekniikka, vaan esimerkiksi huomattavasti edullisemmat Huawei Watch GT 3 -kellot tukevat kaksitaajuista GPS:ää. GPS:n lisäksi Apple mainostaa päivittäneensä Ultraan myös mikrofonejaan, minkä myötä puheluiden pitäisi onnistua entistä paremmin haastavammissa olosuhteissa.
Bluetooth-tuki kellossa on päivitetty 5.3:een, mutta käytännössä kuluttajalle näkyvää vaikutusta sillä ei ainakaan toistaiseksi ole. Puhelimen lisäksi Bluetooth-yhteys on mahdollista muodostaa myös kuulokkeisiin ja LTE-yhteyksiä tukevana kellolla onnistuukin niin puheluiden puhuminen kuin myös suoraan striimauspalvelusta musiikin toistaminenkin.
Käyttöjärjestelmä kellossa on käytännössä identtinen kuin viime vuonna testatussa Series 7:ssä ja toissa vuonna testatussa Series 6:ssa. WatchOS:n versionumerot ovat päivittyneet ja ominaisuudet kehittyneet, mutta käyttöliittymän ulkonäkö ei ole muuttunut. Käyttökokemus on tuttuun tapaan erittäin sulava, eikä kellon kanssa ollut havaittavissa merkittäviä hidasteluita. Apple Watch tukee myös kolmannen osapuolen sovelluksia, joilla kellon ominaisuuskattausta voi laajentaa.
Myös puhelimen puolella tarjolla on tuttu kattaus ja kellon käyttöönotto on tuttuun tapaan helppoa. Kellon itsensä asetuksia säädetään Watch-sovelluksesta, terveystiedot löytyvät Terveys-sovelluksesta ja liikuntatiedot puolestaan Kuntoilu-sovelluksesta.
Valitettavasti tuttuna miinuspuolena kellon parittaminen onnistuu edelleen vain iPhone-puhelimen kanssa, eli edes Applen iPad ei voi olla kellon pääasiallisena kumppanina. Tuttuun tapaan kellon voi kyllä jälkikäteen yhdistää myös iPadiin terveys- ja liikuntatietojen jakamista varten, mutta täydet ominaisuudet ovat käytettävissä vain Applen puhelimen parina.
Käyttökokemukset ja akunkesto
Myös käytettävyydeltään Apple Watch Ultra tuntuu varsin tutulta. Kyseessä on edelleen henkeen ja vereen Apple Watch ja siten käytännössä helpoin ja toimivin ratkaisu älykelloksi iPhonen pariksi, mutta perusmalleihin nähden käyttökokemuksen erot ovat useille käyttäjille varsin pienet.
Älypuolen jutut toimivat kuten ennenkin, eli ilmoitukset saapuvat luotettavasti ja niihin voi vastata monipuolisesti, minkä lisäksi myös puheluiden puhuminen onnistuu kellon välityksellä, joko omalla LTE-liittymällä tai Bluetoothin yli. Valmistaja mainostaa panostaneensa Ultran mikrofoneihin entistä enemmän, eli teoriassa vaikeammissa olosuhteissa äänenlaatu on todennäköisesti perusmalleja parempi, mutta normaalissa päivittäisessä käytössä puheluiden laatu ei ole suoranaisen heikko perusmalleissakaan – ainakaan tavanomaisimmissa tilanteissa ja hyvissä olosuhteissa.
LTE:n myötä kellolla onnistuu myös musiikin kuunteleminen esimerkiksi Spotifyn tai valmistajan oman Apple Musicin kautta, jolloin esimerkiksi lenkille ei välttämättä tarvitse ottaa lainkaan puhelinta, vaan kello hoitaa niin musiikin kuin myös liikunnanseurannan. Uutuuspuhelinten tapaan Apple on tuonut myös kaikkiin tämän vuoden kelloihinsa uudet sensorit, jotka tunnistavat, mikäli käyttäjä joutuu autokolariin, minkä myötä kello kykenee soittamaan apua automaattisesti.
Watch Ultran terveysominaisuudet ovat käytännössä perusmalleista tutut ja vakaan laadukkaasti toimivat. EKG-mittaus ja veren happipitoisuuden seuranta vaikuttivat toimivan hyvin, mutta testeissämme tuloksia ei valitettavasti ole mahdollista verrata ammattitason laitteistoon, eli tuloksien luotettavuutta on mahdotonta arvioida.
Kello osaa seurata sykettä ja sen tasaisuutta lepotilassakin, eli ainakin teoriassa kello kykenee myös itsekseen varoittamaan sykkeen epätasaisuuksista, joskaan testijaksolla sellaisia tilanteita ei tullut vastaan. Viime vuonna mukaan esiteltyä unenseurantaa on myös kehitetty ja nykyään Applen kello kykenee erottelemaan myös kevyessä unessa, syvässä unessa ja REM-unessa vietetyt ajat.
Kilpailijoihin nähden terveysominaisuuksissa on kuitenkin puutteitakin, sillä Apple Watch Ultra ei tue verenpaineen mittausta yksinään, kuten Huawei Watch D, eikä edes erillisen verenpainemittarin avulla Samsungin Galaxy Watch -mallien tapaan.
Liikuntaseuranta puolestaan toimi tasaisen varmasti kuten aiemmissakin Apple Watcheissa ja GPS-yhteys löytyi vikkelään. Kello selvästikin kommunikoi puhelimen kanssa GPS:ää hakiessaan, eli yhteys on muodostettu ikään kuin valmiiksi liikuntaseurannan käynnistyessä. Kaksitaajuusyhteyden hyötyjä ei välttämättä testijaksolla kuitenkaan nähty, sillä Oulussa GPS-yhteydet ovat toimineet ainakin allekirjoittaneen silmään kohtalaisen tarkasti aiemmillakin malleilla. Tiheämmässä kaupunkiympäristössä tai muissa heikomman yhteyden sijainneissa yhteys voi kuitenkin Ultrassa olla perusmalleja vakaampi.
Se missä Ultra sitten onnistuu käyttökokemuksen osalta nousemaan edukseen on rakenneosiossa jo mainittu kestävyys, sekä mahdollisuus käyttää kelloa entistä monipuolisemmin erilaisissa vesiharrastuksissa. Vedenkestävyyden myötä Apple Watch Ultra toimii sukelluskellona, joka kykenee mittaamaan sukelletun syvyyden ja jykevämmän sekä paremmin säätä kestävän rakenteen ansiosta myös muu extreme-urheilu on todennäköisesti kellolla paremmin toteutettavissa. Parantuneiden säätilojen kestävyyden sekä suuremman akun myötä kello voisi sopia perusmalleja paremmin myös raskaampaan eräilyyn.
Akunkestoksi Apple lupaa normaalikäytössä 36 tuntia, eli 1,5 vuorokautta. Testijakson kevyessä käytössä, jossa liikuntaseurantaa tapahtui käytännössä vain lyhyiden kävelyretkien ajan akku kesti yhdellä latauksella kolme kokonaista vuorokautta. Akunkesto onkin laitteen ominaisuuksiin nähden jo varsin hyvä. Esimerkiksi viikonloppureissu onnistuu tarvittaessa ilman laturiakin, mikäli käytössä ei tarvitse olla jatkuvaa GPS-seurantaa.
Alhaisen virran tilassa Apple lupaa akunkestoksi 60 tuntia, mutta tällöin taustadatan käyttöä rajoitetaan ja ilmoitukset voivat viivästyä. Lisäksi alhaisen virran tila kytkee pois päältä sykkeen mittauksen taustalla, sykeilmoitukset, epäsäännöllisen rytmin ilmoitukset sekä veren happitason mittaukset, eli taustalla tapahtuvat terveysominaisuudet yksinkertaistuvat selvästi. Testijaksolla tehdyn kokeilun perusteella ilmoitukset toimivat kuitenkin alhaisen virran tilassakin hyvin ja unenseuranta sekä käsin päälle asetettu liikuntaseuranta onnistui ongelmitta.
Yhteenveto
Kokonaisuudessaan Apple Watch Ultra on erinomainen älykello, jonka kohdeyleisö on kuitenkin hyvin rajattu. Parannetun akunkestonsa myötä kellon käyttökokemus on selvästi perusmalleja miellyttävämpi. Siitä huolimatta peräti 1009 euron hinnallaan Ultraa ei käytännössä voi suositella tavanomaista älykelloa ja normaalia arkiliikunnan seurantaa kaipaavalle kuluttajalle.
Apple Watch Ultran kohdeyleisöön osuvat iPhoneja käyttävät ihmiset, jotka tietävät tarvitsevansa nimenomaan erittäin kestävän kokonaisuuden ja mahdollisuuden seurata sukellussyvyyttäkin ilman että älyominaisuuksista tarvitsisi tehdä lainkaan kompromissia. Lisäksi Ultraa harkitsevan käyttäjän taskujen on oltava jo varsin syvät.
Toisaalta mikäli kellolta ei kaipaa niin paljoa älyä, vaan hakusessa on nimenomaan sukelluskestävyys ja kaksitaajuus GPS tarjoaa myös Huawei Watch GT 3 Pro kyseiset ominaisuudet alle puoleen Applen hinnasta. Huawei jättää kuitenkin älyominaisuudet selvästi pelkistetymmiksi.
Peruskäyttäjälle Watch Ultran kenties ainoa merkittävä päivitys on jopa kolmeen päivään kasvanut akunkesto. Applen kellomallisto kaipaisikin perusmallistoon tehtyä parannusta akunkestoon ilman Ultran järeämpiä ominaisuuksia, mikä voisi toimiva tavalliselle kuluttajalle edullisempana vaihtoehtona. Sukelluskestävyys ja juuri titaanista tehty kestävämpi runko ovat kuitenkin ominaisuuksia, joiden houkuttavuus ei ole kaikille kuluttajille yhtä suuri.
Plussaa
- Akunkesto
- Sukelluskestävyys
Miinusta
- Korkea hinta
- Ei langatonta latausta Qi-standardilla
- Ei tukea muille kuin iPhoneille
Aika suolainen hinta kyllä on täytyy sanoa.
Ymmärtääkseni kyseinen Suunto on älyominaisuuksiltaan vähän eri tason laite kuin Apple Watch.
Näyttö on hyvä ja tasaiset reunat tuo tiettyä mukavuutta.
Ilman muuta (kai, itse käyttänyt vain "urheilukelloja" en "älykelloja"). Kuitenkin kun AW Ultran hinnalla saa sekä AW 8:n, että vaikka tuon Suunnon, niin melko niche tapaus, että AW Ultra olisi parempi valinta. Urheilukelloissa (ja ymmärtääkseni AW:ssä) kehitys on myös sen verran pientä, että jos ostaa AW7:n ja jonkun pari vuotta vanhan huippu-urheilukellomallin, niin pääsee 600-750 eurolla.
Vähän sama kun en ymmärrä kuka ostaa 2500€ peliläppäriä, kun samaan hintaan saa tehokkkaamman pöytäkonesetin ja hyvän akkukeston kevytläppärin matkoille.
Kuinka moni oikeasti sitten jaksaa pallotella kahden eri kellon ja ekosysteemin välillä varsinkin jos maksaa sen hinnan jolla olisi saanut Ultran? Toiseksi käytät vertauksessasi sitä karvalakki AW 8 etkä sitä joka oikeasti vastaa tai on lähimpänä Ultraa eli niitä malleja joissa on ruostumaton teräs, safiirilasi ja 4G. Nuo ko. Apple Watchit maksaa 850-900e. Ultra maksaa 1000e.
Jos jo valmiiksi haluaa Apple Watchin muut ominaisuudet ja kaipaa urheilu/hiking/sukellus yms. ominaisuuksia niin aika itsestäänselvää että heittää sen 150e lisää ja nappaa Ultra vs jokin laihalais-tason ratkaisu jossa palloilee kahden kellon kanssa.
Safiirilaseille yms. en itse näe juuri järkeä, mutta myönnän, että en tajunnut, että Applella on noista Garmin tyylinen mallisto yhden mallin sijaan. Jos tosiaan on kyseessä 900->1100€ hinnannousu niin asia toki ihan eri.
Itselle kevyempien & pienempien kellojen ystävänä en kyllä ymmärrä sitäkään miten joku viitsii kantaa ranteessaa noita isoja möhköjä, mikä osaltaan puoltaisi 2 laitteen taktiikkaa.
Eihän Apple Watchit paina juuri mitään. Kevyt tämä Ultrakin on.
GPS näissä ollut urheilukäyttöön surkea. Pyöräilytouhuissa GPS päivittää aivan liian hitaasti ja oikoo reittiä ihan liikaa.
Sykevyötä ei voi tietääkseni myöskään parittaa tähän.
Eli urheiluun on ihan eri kellot.
Tässä on tupla GPS ja toimii samalla tavalla kuin muissa urheilukelloissa, missä ko. ominaisuus löytyy. Sykevyönkin voi parittaa, muttei tarvi jos ei halua koska rannemittaus korreloi äärimmäisen vahvasti Polarin H10 ekg-vyön kanssa jopa vaikeissa lajeissa kuten pyöräilyssä ja painonnostossa, toisin kuin missään muussa kellossa.
Onko sulla kokemusta vai heitätkö vain lonkalta?
En ole vielä nähnyt rannemittausta joka korvaisi vyön.
No tuo nyt ei vaan ole mahdollista tai sitten laitat jotain dataa asiasta. Siis sykevyöstä ja rannemittauksesta.
Täällä on varsin hyvä testi, jossa verrataan rannemittauksia vyön tuloksiin. Ei nuo kellot toki samalle tasolle pääse, mutta Apple pääsee kyllä lähelle.
Juu, nykyään ehkä 50% ajasta pyöräillessä vyö mukana kun eroa ei juuri tule verrattuna pelkkään Apple Watchiin. Lähinnä jos haluan kellon hihan päälle otan vyön mukaan. Salilla taas remmeillä mavettaessa käytän vyötä, koska pitkävartiset remmit nousee vähän turhan ylös ranteisiin ja kello on tiellä.
Tässä pari "oikeaa urheilukelloa" vs. Apple Watch Ultra, korrelaatio verrattuna H10 mittariin ulkopyöräillessä.
katso liitettä 1002210
katso liitettä 1002211
katso liitettä 1002212
Enpä voi sanoa olevani eri mieltä minkään tässä kirjoittamasi suhteen
Ei paino ole ongelma mielestäni mitä on kuutisen viikkoa Ultra ollut ranteessa nyt.
Vaikka speksien mukaan Ultran paino onkin 61.3g, ranteessa ero ei ole merkittävä, varsinkaan perinteisiin kelloihin verrattuna. Huom! tämän sivuston arvostelussa Ultran painoksi kerrotaan 40,9g.
Kokokaan ei lopulta niin valtava ole, vaikka oma ranne on vain n. 17cm varsinkin, kun käytän siinä normi 42-45mm rannekkeita (omat suosikit on orkkis nahkaranneke ja milanonlooppi, myös tavalliset sport-rannekkeet istuu oikein hyvin). Vinkkinä kellon kokoa kokeillessa kannattaa katsoa peilin kautta kämmen vaikka rintakehää vasten koska ranne anatomiasta johtuen kapenee normaalissa "paljonko kello on" asennossa. Omaan ranteeseen ja silmään Ultran omat rannekkeet on karmeita arkikäyttöä ajatellen ja esim. kokonsa takia Ocean-rannekkeen kanssa voi unohtaa pitkähihaisien vaatteiden käytön.
Itse kellosta tunnelmat on vielä kaksijakoiset. Varsinaisesti tarvetta minulla ei ole Ultran kaltaiselle kellolle ja pyörittelin pitkään vaihtoehtona teräksistä 8-sarjalaista mutta Ultra on käytännössä saman hintainen ja useamman perinteisen Apple Watch-mallin jälkeen teki mieli vaihtelua. Tasainen näyttö on periaatteessa mukavan erilainen perinteiseen Apple Watchiin verrattuna mutta käytön kannalta eleet joissa reunasta sipaistaan näyttöä, on Ultran terävän reunan takia paljon ikävämmät käyttää kuin perinteisen kaarevan näytön kanssa, oma sormi tai kynsi usein tökkääkin näytön reunaan sulavan sipaisun sijaan. Myös näytön kirkkaus ei normaaleissa olosuhteissa kummemmin eroa vanhasta mallista muuten kuin, että tämä menee pimeässä tilassa himmeämmäksi kuin tavallinen ja kirkkaassa vastaavasti kirkkaammaksi. Safiirilasi heijastelee aika paljon ja tekeekö safiirilasi vai joku muu asia eroa, mutta perusmallin Apple Watchin näytön kuva on hieman miellyttävämpi ja tarkempi omaan silmään. Testikuvilla näyttöä testaillessani, oli vanhassa kellossani vähän tasaisempi laatuinen paneeli muutenkin.
Aktiivisen näytön ala on aika lailla sama 45mm kanssa, tässä on vain reunaa enemmän (ei lasissa niinkään vaan rungossa). Toisaalta näyttö on pyöristyksensä takia huomattavasti kapeampi ylä- ja alareunasta kuin tavallisessa 45mm mallissa.
Painikkeet on laadukkaan tuntuiset ja hieman jämäkämmän oloiset kuin perusmallissa. Kuori on periaatteessa oikein laadukkaasti tehty mutta siihen saa arkikäytössä aika helposti naarmuja, joten kömpelönä pitää olla varovainen ettei sitä sipaise mitään vasten, joten tuossa suhteessa arkikellona jonka haluaisin säilyvän uuden näköisenä, on alumiinisen mallin anodisoitu kuori paljon kestävämpi näissä tilanteissa. Myös miinuksena on muovinen näyttöä kiertävä antennin suoja vai miksi tätä sanotaan, se nuhraantuu aika helposti.
Akun kesto on ihan OK entiseen pari vuotta vanhaan verrattuna. Vertailun vuoksi perheenjäsenen samanlaisen päiväohjelman päätteeksi oli Ultran akusta 75% jäljellä, kun 8-sarjan 41mm näytti 66%. Vanha kelloni oli vastaavassa tilanteessa jo reilusti alle 50%.
Artikkeliin oli jäänyt vanhasta pohjasta väärä paino, eli tuo Applen itse ilmoittama 61,3 grammaa on nyt päivitetty myös artikkeliin.
Itselle tärkeää on unenseuranta ja jos kelloa joutuu latailemaan Applen tapauksessa päivittäin tai parin päivän välein niin ei hyvä. Kesken päivän kellon lataaminen ei ole luontevaa. Toivoisi että 2022 myynnissä olevissa kelloissa olisi vähintään viikon normaalikäyttöä kestävä akku
Subjektiivinen mielipiteesi on huomioitu, yllättävän kopioitu design siihen nähden.
Unenseuranta on muuten myös watchOS 8 päivityksen myötä markkinoiden parhaimmistoa. Akunkestossa on toivomisen varaa, mutta sama tarina on kaikilla oikeilla älykelloilla ja sitten köykäisemmillä aktiivisuusrannekkeilla menee pitempään. Series seiskasta lähtien latausnopeus on kuitenkin sitä luokkaa, että yhden urheilusuorituksen päivänä itselle on riittänyt kun kellon nakkaa suihkujen ja hampaiden pesujen ajaksi laturiin mistä nettoaa noin vuorokauden verran virtaa. Kahden urheilusuorituksen päivinä joutuu lataamaan kauemmin.
Unenseuranta on hyvä mutta vielä parempi on AutoSleep joka osaa tulkita koska menet nukkumaan että ei tarvitse aktivoida uni-tilaa erikseen.
Lämpötilanseuranta oli pettymys. Laskee 5 päivän aikana jonkun keskiarvon ja alkaa sitten näyttämään +1 jne. Ei siis kerro mikä on lämpötila.
Tää on kiva, mutta samaa luokkaa kuin toivoisi älypuhelimiin viikon akkukestoa normaalikäytössä. Melkolailla mahdotonta toteuttaa tyhmentämättä rankasti ominaisuuksia tai kasvattamatta kokoa kauheaksi mohloksi.
Ilmeisesti viittaat tuolla tilanteeseen, että kello on ranteessa 24/7? Silloin ei Ultrakaan ole ratkaisu tuohon. Itselläni ollut Applen kelloja viimeiset 5-6 vuotta enkä ole koskaan nähnyt akun kestoa ja päivittäistä latausta ongelmana, kun en pidä kelloa suihkussa tai saunassa. Tosin itselläni ollut tapana vanhat kellot pitää tallessa ja käyttää niitä eri tarkoituksissa. Nyt on päiväkellona Ultra, unikellona edellinen malli ja kolmantena sitä edellinen, jota harvakseltaan pidän ranteessa jotain hazardimpaa hommaa kuten remppaa tai renkaavaihtoa tehdessä, jossa on todennäköistä kolhia kelloa.
Sitä paitsi varsinkin uudemmissa malleissa (7:sta alkaen) latausaika on lyhentynyt huomattavasti. Ultralla pääsee pari päivää helposti yhdellä latauksella, kolmekin menee jos ajaa tyhjäksi asti mutta kannattaisi ennemmin latailla ajoissa eikä ajaa tyhjäksi koska akun kunto säilyy parempana, kun ei ole jatkuvasti kerralla 100% > 0% > 100% syklejä. Itselläni nyrkkisääntönä laittaa laturiin viimeistään, kun akussa on 1/3 jäljellä.
Unohtuikin mainita designistä omassa käyttöarviossani, että omasta mielestäni tämä on ranteessa paljon paremman ja siromman näköinen kuin tuotekuvissa. Omakin reaktio oli tähän tuotejulkaisun yhteydessä, että onpa ruma kello vaikka sen lopulta näkemättä luonnossa laitoin tilaukseen. Menee omasta mielestä ulkonäön puolesta ihan virallisemmissakin tilaisuuksissa kellona, kun käyttää jotain muuta kuin Ultran omia rannekkeita. Esimerkiksi Applen milanonloopin tai nahkarannekkeen kanssa todella tyylikäs yhdistelmä. Myös Apple Link Bracelet olisi hieno tämän kanssa mutta 350,- rannekkeesta on jo minustakin vähän turhan suolainen hinta ottaen huomioon, että tuokaan ei täsmää värinsä puolesta täysin Ultraan, jos tuota olisi titaanisena niin voisi mennä kaikesta huolimatta tilaukseen.
Tuo oli varmaan typo? Se yksityiskohtainen unenseuranta tuli WatchOS 9:ssä tänä syksynä.
Terveys apin kautta puhelimessa näet tarkan mittauslukeman raakadatan kautta. Käyrä näyttää noita plusmiinus arvoja, mutta raakadata kertoo kahden desimaalin tarkkuudella lukeman. Löytyy alareunasta näytä kaikki tiedot kohdasta.
Juu tuon huomasin. Kun katselin AutoSleepilla, että siellä näkyi tuo lämpötila.
Markkinoilla ei ole kelloa, josta löytyisi samat ominaisuudet kuin tästä kellosta, mutta viikon akunkestolla.
Jos sinulle on tärkeää vain ainoastaan unenseuranta, Apple Watch ei todennäköisesti ole oikea laite juuri sinulle. Kyseinen laite on tarkoitettu käyttäjille, jotka haluavat panostaa enemmän monipuolisiin urheilu- ja älyominaisuuksiin kuin akunkestoon.
Siihen ettei varsinaisia asteita näytetä suoraan ja miksi niiden ilmestyminen sinne yleensä alkaa viiveellä, on käsittääkseni syynä se, että ihon pinnasta mitattuna ruumiinlämpö ei ole kovinkaan tarkka. Tuo mittaustulos taitaa olla jonkin algortmin avulla ympäristön lämpötila huomioiden tehty "mittaus" pyrkien jossain määrin vakioituun olotilaan (unen aikana mitattu). Oma Ultra ei ole ranteessa nukkuessa, joten siinä ei näy vielä viikkojen käytönkään jälkeen mitään mittausta tämän suhteen.
Safiirilasi puolestaan oli se syy miksi itse hankin steel-version perusmallin sijaan toistamiseen. Mulla oli ennen se ihan alkuperäinen steel malli ("series 0") ja vaikka sitä tulikin kolhittua joka paikkaan vuosien varrella, näytön lasiin ei tullut jälkiä.
Yllättävän iso osa painosta tulee rannekkeesta. Tämä on kevyin mihin olen törmännyt ja sen kanssa kello on sangen huomaamaton jo. Alunperin ajattelin käyttää tätä öisin mutta nyt se on 24/7 käytössä. Nahka/metalliranneke tulee vaihdettua jos pitää edustaa.
katso liitettä 1004149
Itse pidän kelloa päivällä vasemmassa kädessä, yöllä oikeassa. Näin kelloa jaksaa käyttää myös unenseurantaan.
Hinnassa kannattaa ottaa huomioon ilkeähkö tilanne valuuttakurssissa. Aikaisempi Series 7 Titanium Edition oli myös 799USD…
Oliko tuo USD veroilla vai ilman?
Veikkaisin, että vähintään puolet ostajista on kuitenkin sellaisia joilla ei oikeasti ole tarvetta tämän kellon erikoisominaisuuksille, paitsi ehkä paremmalle akun kestolle.
Mielenkiintoista on myös se, että nykyinen Apple Watch 8 stainless steel on 799 USD, eli täsmälleen sama hinta kuin Ultrassa. Eurohinta meillä on jostain syystä Ultrassa kuitenkin 50 EUR kalliimpi kuin 8:n teräskuorisessa.
Asian vierestä, olipa mielenkiintoista havaita Applen Accessory Design Guidelines dokumenttia selaillessa (mikäli sitä oikein tulkitsin), että Ultran ja 8:n paksuudessa on aika mitätön ero (14,4 mm vs 13,14 mm), kun se ilmoitetaan kokonaispaksuutena sensorit mukaan lukien molemmista. Ultran virallinen mitta sisältää kaiken mutta 8:n ei.
Käsittääkseni USD hinnoissa harvemmin verollista ilmoitetaan. Applen nettisivujen USD hinnat on verottomia.
Jees, se mille käyttäjäsegmentille tuon on Apple suunnannut ja kuka sitä lopulta ostaa, ovat kuitenkin eri asioita
Tätä en olekaan huomannut, erikoista tuo 50Eur ero hinnassa.
AW Ultra on kyllä onnistunut tuote sille segmentille, kenelle Apple sitä markkinoi. Peruskäyttäjälle täysi overkill, liian iso ja kallis.
Totta, näinhän se on.
Ultran eurohinta lähemmin linjassa alumiinikuorisen 8:n kanssa taalahintaan. Olisiko ehkä haluttu tehdä teräksistä hieman nykyistä houkuttelevammaksi täällä. Jotenkin luulen ettei näitä kovin paljoa täällä myydä.
Tämä on aika outo tuote siinä mielessä, että se on pitkälti sama kuin 8 mutta eri kuoret ja parilla lisäominaisuudella höystetty. Kokokin näyttää oikeastaan isolle kulmikkaamman muotoilun takia. Spekseissä erot ei lopulta niin suuret olekaan ja ranteessa vielä pienemmät. Hinta on pitkä ja sen puolesta tuo asettuu paremmin teräksisen kuin alumiinisen vaihtoehdoksi.
Omalla kohdalla Ultra valikoitui teräksisen sijaan akun keston ja sen oletetun käyttöiän sekä uuden muotoilun takia. En nähnyt itselleni järkevänä maksaa teräksisestä tällaista summaa, kun akku tuskin on sen pitkäikäisempi kuin aikaisemmassa 6-sarjalaisessani, eli on alle 2 vuodessa todella heikossa hapessa.
Oma Watch 6:nen on reilun kahden vuoden käytön jälkeen 88% battery health-tasolla.
Apple-Storessa akun vaihdattaminen uuteen maksaa 79-99€ (maasta riippuen), joka on minusta ihan ok-hinta 800€ kellon elvyttämisestä. Pitää vaan miettiä, että koska tuon sitten jaksaa tehdä kun toistaiseksi tämä jaksaa nykyiselläkin akulla.
Sama juttu omassa ja akun kesto selvästi heikentynyt. Tuossa juuri yksi syistä miksi valitsin nyt Ultran käytännössä saman hintaisen teräskellon sijaan. Ultrassa tulee käytännössä puolet vähemmän lataussyklejä samassa ajassa, joten uskoisin, että tuon kanssa menee jopa 3-4 vuotta, että on heikentynyt samaan.
Käsittääkseni tuo tarjoushinta koskee vain silloin, kun akun kuntomittari ja Apple oma testi näyttää alle 80%. Tuossa muuten voi mennä kauan, vaikka akun kesto olisikin laskenut selvästi…
Mielenkiintoista, että oma AW3 5 vuoden takaa on edelleen 100% akun kunto ja akun kestossa ei minkäänlaista eroa havaittavissa siihen mistä se oli uutena. Menee 2 vrk keveästi ja on vielä yli 1/3 akkua jäljellä. Sitten taas perheen molemmat AW6:et on juuri tuolla 88% tasolla jotain 21 kuukautta vanhoina ja akun kesto molemmissa heikko verrattuna siihen mitä oli uutena. Arvelisin, että AOD kuormittaa enemmän akkua.
Oma Apple Watch on ensi helmikuussa 2 vuotta ollut käytössä ja nyt akun kunto näyttää 81%. Mennyt kyllä yllättävän nopeasti noin huonoksi. Pitää varmaan miettiä akun vaihtoa.
Kohta siihen saa edullisen vaihdon Applen kautta. Silloin käytännössä saat uuden kellon, ei näihin pelkkää akkua vaihdeta vaan se on vaihtolaite tilalle.
Onks tuohon jotain takarajaa asetettu jos tuo 2 vuotta alkaa lähestymään? vai niin kauan kuin Apple Watch SE on tuettujen listalla saa kertaalleen vaihdettua?
Näin minä sen olen ymmärtänyt, että tuo on takuun ulkopuolisen vaihdon hinta, sitä kauanko se tarjous on voimassa, en ole varma. Ymmärtääkseni myös akun kunnon pitää olla nimenomaan alle 80%, koska tilalle tulee uusi kello (muutenhan tuossa voisi vaihdella muutamalla kympillä uutta kelloa aina, kun siltä tuntuu tai kelloon tulee joku pikkunaarmu).
Jep. Samalla tavalla toimi vanhalla 6s-puhelimella joku vuosi sitten, että sai minimaalisen halvalla hinnalla vaihdettua akun.
Pitääkin seurata tuo Apple Watchin akun toimintaa, heti kun on tarpeeksi alas vajonnut tuo kunto niin tilaan sen vaihdon.