io-tech testasi Honorin kameraominaisuuksiin keskittyvän huippumallin.

Honorin toukokuisen 20 –malliston uutuuksista kalleinta Honor 20 Pro –mallia jouduttiin lopulta odottamaan markkinoille pisimpään. Yritys halusi mitä ilmeisimmin odottaa markkinoilla vallinneen tilanteen rauhoittumista ennen Pro-mallin lanseerausta. Joidenkin huhujen mukaan Pro ei olisi ehtinyt saamaan Google Play –palveluiden sertifiointia, mutta Honorin edustaja ei vahvistanut tiedon paikkaansapitävyyttä.

Niin tai näin, Honor 20 Pro on nyt Suomessa kaupoissa, sillä sen myynti alkoi 12. elokuuta. Suomalaisten kuluttajien kannalta hinnoittelu on positiivisen aggressiivista, sillä hinta on 100 euroa muuta Eurooppaa edullisempi – 499 euroa. Vertailukohtaa hinnan muutoksesta edeltäjämalliin nähden ei ole, sillä Honor 10:stä ei ollut saatavilla Pro-versiota.

Tässä artikkelissa tutustutaan Honor 20 Prohon runsaan viikon testijakson pohjalta. Käymme läpi ensisijaisesti eroavaisuuksia Honor 20 –malliin nähden, joten pohjalle voi olla hyvä lukea aiempi Honor 20 –testiartikkelimme.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Honor 20 Pro toimitetaan samantyylisessä vaaleassa pakkauksessa kuin edullisempi sisarmallinsa, mutta ulkoasua on tehty hieman herraskaisemmaksi pienten hopeanväristen koristepisteiden avulla. Pakkauksen sisällä majailevat oheistarvikkeet ovat samat kuin sisarmallissa. Mukana on USB Type-C –kaapeli, 22,5 watin SuperCharge-laturi, 3,5 mm:n sovitin USB Type-C –liitäntään sekä korttikelkan irrotustyökalu. Testikappaleemme mukana ei toimitettu käyttöohjetta tai muuta paperitavaraa, mitkä kuitenkin tietojemme mukaan kuuluvat kaupasta ostettavien puhelimien pakkauksen sisältöön.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

 

Ulkoisesti Honor 20 Pro muistuttaa hyvin paljon edullisempaa sisarmalliaan, mutta lähemmässä tarkastelussa voi havaita pieniä eroavaisuuksia. Etupuolelta katsottuna laitteet ovat käytännössä identtisiä keskenään, mutta Pron kyljet ovat hieman pyöristetymmät ja suurimmat erot löytyvät takapuolelta, missä Pron takalasin reunat ovat kaarevat ja kamerakyhmy suurikokoisempi. Takakuoren pyöristetymmän muotoilun myötä ero käsituntumassa on selkeä.

Rakenteeltaan Honor 20 Pro on erittäin tukevan ja laadukkaan oloinen. Rakenne ei elä tai pidä ääniä väännellessä lainkaan. Osien sovitus oli ainakin testikappaleessamme moitteetonta. Sisarmallin tapaan laitteen kehys on kiiltäväksi pinnoitettua alumiinia ja etu- ja takakuori lasia, jonka tarkempaa tyyppiä valmistaja ei kerro. Etulasin ja kehyksen välissä on kapea musta muovilista. Rakennetta ei ole suojattu vedeltä tai pölyltä.

Värivaihtoehtoja ovat Phantom Blue ja Phantom Black, joista testikappaleemme edusti ensin mainittua ja jälkimmäinen on nimestään huolimatta lähempänä violettia kuin mustaa.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 154,6 x 74,0 x 8,44 mm
  • Paino: 182 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 84,2 %

Honor 20 Pro on pikkuriikkisen suurempi kuin Honor 20, pääosin suuremmasta akusta johtuen. Tarkalleen ottaen Pro 0,3 mm pidempi ja 0,5 mm paksumpi kuin perusmalli. Painoa on kahdeksan grammaa enemmän kuin Honor 20:ssä.

Nykymittapuulla Honor 20 Pro on kooltaan keskitasoa ja useimmat sen kilpailijoista on hieman suurikokoisempia suuremmasta näyttökoosta johtuen. Esimerkiksi OnePlus 7 on 3,1 mm pidempi, 0,8 mm leveämpi ja 0,2 mm ohuempi. ZenFone 6 on puolestaan 4,5 mm pidempi, 1,4 mm leveämpi ja 0,8 mm paksumpi.

182 gramman paino on tässä kokoluokassa haitarin yläpäästä, mutta siitä huolimatta se tuntuu kädessä varsin tasapainoiselta ulkomittojen suhteen.

Huawei ja Honor ovat onnistuneet viime aikoina puhelimiensa näyttävämpien värivaihtoehtojen kanssa ja tämä pätee myös Honor 20 Pron kohdalla. Testikappaleemme Phantom Blue –väri on samanaikaisesti tyylikäs ja näyttävä. Väri on käytännössä turkoosi ja tummenee kohti takakuoren reunoja. Lasiin on toteutettu heijastusefekti, joka vaihtelee valaistuksen mukaan. Phantom Black on toteutukseltaan hyvin samankaltainen, mutta värisävynä on purppura.

Toisin kuin Honor 20:ssa, Pro-version takakuoren lasi on siis muotoiltu kaarevaksi kaikilta reunoiltaan – pyöristys on voimakkaampi pitkillä sivuilla. Lasin pinta on varsin liukas, joka kannattaa huomioida puhelinta käsitellessä sekä vähänkin kaltevalle tasopinnalle laskiessa. Lasi kerää myös herkähkösti sormenjälkiä, mutta ne eivät onneksi näy pahimmalla mahdollisella tavalla. Takakamera on selvästi kohollaan, joka aiheuttaa merkittävää keinumista, kun puhelinta käytetään pöydällä.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu Honor 20:n tapaan puhelimen oikeanpuoleiseen kylkeen virta-/lukituspainikkeen yhteyteen, joka jakaa varmasti mielipiteitä. Ratkaisun vahvana puolena kylkitunnistin on käytännössä aina sormen ulottuvilla, oli puhelin sitten kädessä tai pöydällä. Tunnistin on kyljessä pienessä syvennyksessä, joten sormi löytää sen näppituntumalla helposti. Huawei-konsernin puhelimille tyypilliseen tapaan tunnistin on myös erittäin nopea ja varmatoiminen. Lukitus avautuu tunnistinta lyhyesti näpäyttämällä ja sormenjälki ei jää tunnistumatta juuri koskaan. Henkilökohtaisesti ohjelmoin tunnistimeen molempien käsien peukalot ja keskisormet, joilla avaaminen onnistui kaikissa tilanteissa sujuvasti.

Honor 20 Pron rautapuolen kattaus sisältää Huawein tämän hetken parasta osaamista, eli Kirin 980 –järjestelmäpiirin, joka tarjoaa hyvää suorituskykyä, mutta ei aivan pärjää 500 euron hintapisteen parhaimmistolle. Seitsemän nanometrin prosessilla valmistettava piiri on käytössä myös lukuisissa muissa Huawein kalliimman hintaluokan puhelimissa ja se sisältää neljä Cortex-A76- ja neljä Cortex-A55-prosessoriydintä, Mali –G76 MP10 –grafiikkasuorittimen sekä nopean LTE-modeemin, joka tukee Cat.21-nopeusluokan yhteyksiä (1400/200 Mbit/s). Honor ei valitettavasti ole ilmoittanut mitä 4G-nopeuksia itse puhelin tukee. Järjestelmäpiirin jäähdytys on toteutettu kontaktilla metallirungon kanssa, kuten valmistajan julkaisemasta purkuvideosta näkyy.

Honor 20 Pro on tarjolla Suomessa ainoastaan yhtenä muistivarianttina – RAM-muistia on nykymittapuulla varmasti riittävät kahdeksan gigatavua ja tallennustilaa mukavat 256 gigatavua. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti ole, joten siltä osin muhkea tallennustilan määrä on tervetullut.

Puhelimen sisäisen litium-polymeeriakun kapasiteetti on 4000 mAh, eli 250 mAh enemmän kuin Honor 20:ssa. Akun lataaminen tapahtuu mukana toimitettavalla 22,5-wattisella SuperCharge-pikalaturilla, jolla valmistajan mukaan saadaan lataus tyhjästä puolilleen vain 30 minuutissa. Kokemustemme mukaan lupaus pitää varsin hyvin paikkansa ja täysi lataus saavutetaan noin 1,5 tunnissa.

Tekniset ominaisuudet:

  • HiSilicon Kirin 980 –järjestelmäpiiri (2 x 2,6 GHz Cortex-A76 CPU, 2 x 1,92 GHz Cortex-A76 CPU, 4 x 1,8 GHz Cortex-A55 CPU, Mali-G76 MP10 GPU, 1, LTE-modeemi)
  • 8 Gt LPDDR4x RAM
  • 256 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa (vapaana noin 243,2 Gt)
  • LTE-yhteydet, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 5.0
  • GPS (L1 & L5), Galileo (E1 & E5a), Beidou (E1 & E5a), GLONASS, NFC, QZSS
  • 4000 mAh akku, USB Type-C 2.0, 22,5 watin SuperCharge-pikalataus

Honor 20 Pron näyttö on sama kuin Honor 20:ssa, eli 6,26-tuumainen IPS-näyttö 19,5:9-kuvasuhteella. Näytön reunukset ovat melko pienet ja suhdeluku ulkomittoihin nähden on kohtalaisen hyvä 84,1 %.

Etukamera on sijoitettu näyttöpaneelin vasempaan ylänurkkaan toteutettuun 4,5 mm:n reikään, joka on tuttu ratkaisu View20-mallista. Toteutus jakaa varmasti mielipiteitä, mutta positiivisina puolina Honor 20 Pron kamerareikä on markkinoiden pienikokoisin, eikä se hukkaa merkittävästi tilaa näytön yläreunasta. Käytössä reiän ei havaittu olevan juurikaan häiriöksi.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,26-tuumainen 19,5:9 IPS LTPS –näyttöpaneeli
  • 1080 x 2340 pikseliä, 412 PPI
  • reunoilta pyöristetty suojalasi

Näyttö on se osa-alue, jossa valmistaja on päätynyt jossain määrin säästämään. Siitä johtuen tai huolimatta näyttö on kaikin puolin varsin perustasoa. Näytön maksimikirkkaus on hyvää keskiluokkaa, mutta tummien värien toisto ja kontrasti eivät ole markkinoiden parhaiden IPS-näyttöjen tasoa. Oletuksena käytössä oleva Eloisa-väritila toistaa värit ylikorostuneina ja valkotasapainon sinertävänä, mutta Normaali-väritilalla värintoiston saa muuttumaan hyvinkin neutraalin luonnolliseksi. Auringonpaisteessa näyttö on täysin käyttökelpoinen, mutta ei markkinoiden parhaimmistoa.

Honor 20 Pron yläpäädyn sisältö on sama kuin sisarmallissa – tarjolla on mikrofonin aukko sekä infrapunalähetin, jota voi hyödyntää kaukosäädinsovelluksen avulla. Kuulokeritilä on sijoitettu sulavasti näyttölasia kiertävään kapeaan muovikehykseen. Monivärinen ilmoitus-LED on sijoitettu kuulokeritilän taakse, jonka seurauksena sen näkyvyys kaikkiin suuntiin ei ole erityisen hyvä.

Etukamera on sijoitettu näyttöpaneelin vasempaan ylänurkassa sijaitsevaan reikään ja sen tarkkuus on 32 megapikseliä. Kameran parina on f2.0-aukkosuhteen kiinteätarkenteinen objektiivi. Etukameran kuvanlaatu on varsin hyvää ja luonnollista, mutta korkea megapikselimäärä ei realisoidu täysin kuvien tarkkuudeksi.

Korttikelkka on sijoitettu puhelimen vasemman kyljen yläosaan ja se tarjoaa paikat kahdelle nano-SIM-kortille.

Honor 20 Pron alapäädystä löytyy mikrofoniaukko, USB 2.0 Type-C –liitäntä sekä viisi pyöreää kaiuttimen aukkoa. 3,5 mm:n ääniliitäntä puuttuu kokonaan ja johdolliset kuulokkeet on liitettävä USB-liitäntään mukana toimitettavalla adapterilla. Näytön alareunus on kohtalaisen kapea, mutta ei aivan samaa luokkaa muiden reunusten kanssa. Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa ja halutessaan ne voi korvata valmistajan omilla pyyhkäisyeleillä, jotka toimivat sujuvasti.

Kaiuttimia Prosta löytyy perusmallin tapaan vain yksi kappale ja se sijaitsee alapäädyssä. Monokaiuttimen äänenlaatu on valitettavasti sisarmallin tapaan keskinkertainen. Mittasimme sen maksimiäänenpaineeksi 30 cm päästä noin 73 dBA, joka on keskitasoa alhaisempi lukema viimeaikaisten testaamiemme puhelimien keskuudessa. Myös äänenlaatu on keskinkertainen – matalat taajuudet puuttuvat lähes kokonaan ja ääni kuulostaa ohuelta.

 

Kamera

Takakamera näyttää äkkiseltään samalta kuin Honor 20:ssa, mutta lähemmässä tarkastelussa voi huomata kamerakehyksen olevan kooltaan hieman suurempi ja korkeampi. Kamerakehyksen suurempi koko johtuu ensisijaisesti optisen kuvanvakaimen vaatimasta lisätilasta. Kameroiden alapuolelle kamerakehykseen on sijoitettu lasertarkennuksen sensorit. Kamerakehyksen ulkopuolella sijaitsevat LED-salama sekä makrokamera.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin 1/2” Quad Bayer pääsensori (Sony IMX586), 0,8 µm pikselikoko, f1.4, 28 mm kinovastaava polttoväli, OIS
  • 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1/3,1” kuvasensori, f2.2, 13 mm kinovastaava polttoväli
  • 8 megapikselin telekamera, 1/4,4” kuvasensori, f2.4, 80 mm kinovastaava polttoväli, OIS
  • 2 megapikselin makrokamera, f2.4, 4 cm tarkennusetäisyys
  • PDAF-automaattitarkennus, lasertarkennus, AI-kohteentunnistus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 30&60 FPS, 720p 960 FPS

Honor 20 Prossa on siis neljä takakameraa edullisemman sisarmallinsa tavoin, mutta toteutus muutamilta keskeisiltä osin ratkaisevasti edistyneempi. Pääkamerassa käytetään samaa Sonyn 48 megapikselin IMX 586 –kuvasensoria, jossa käytetään Quad Bayer –suodatinta. Pääkameran parina oleva laajakulmaobjektiivi on kuitenkin neliakselisesti optisesti vakautettu ja sen aukkosuhde on ensimmäisenä kamerapuhelimena markkinoilla saatu kasvatettua todella valovoimaiseen f1.4-arvoon. F1.4 aukko päästää sensorille 50 % enemmän valoa f1.8-aukolliseen objektiiviin nähden.

Myös kehyksessä ylimpänä sijaitseva superlaajakulmakamera käyttää samaa 16 megapikselin sensoria kuin Honor 20 ja sen f2.2-aukkosuhteen objektiivi tarjoaa 117 asteen kuvakulman. Kehyksen ulkopuolelle sijoitettu kahden megapikselin makrokamera on myös tuttu sisarmallista ja se mahdollistaa tarkentamisen neljän senttimetrin päähän.

Kehyksen alin kamera on sen sijaan vaihdettu kahdeksan megapikselin sensoriin, jonka parina on kolminkertaisen optisen zoomauksen mahdollistava teleobjektiivi. Kinovastaavalta polttoväliltään 80 mm:n objektiivissa on pääkameran tapaan neliakselinen optinen kuvanvakain.

Videotallennus on mahdollista 4K-tarkkuudella 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella, sekä hidastuskuvaus lyhyinä pätkinä jopa 960 FPS ruudunpäivitysnopeudella 720p-tarkkuudella.

Honor 20 Pron kamera käynnistyy nopeasti ja on lähes viiveettä kuvausvalmiina. Kuva tallentuu hyvässä valaistuksessa heti suljinta painaessa, mutta ennen seuraavan kuvan ottamissa havaittavissa on hyvin pieni viive, jos suljinta näpyttää useamman kerran peräjälkeen. Tarkennus toimii testiemme perusteella nopeasti ja luotettavasti.

Kamerasovellus (testikappaleessa versio 9.1.0.319) on identtinen Honor 20:n kanssa ja pitkälti tuttua kauraa Huawei-konsernin muista Android Pie -käyttöjärjestelmää käyttävistä puhelimista, joten sitä koskevat pitkälti samat heikkoudet ja vahvuudet kuin esimerkiksi View20- ja P30-malleja. Toteutus on varsin monipuolinen, mutta käytettävyyteen kaivattaisiin edelleen viilauksia.

Pikatoimintokuvakkeet sijaitsevat vasemmassa reunassa ja kameratilalistaus oikeassa. Lisää kameratiloja löytyy hieman hankalasti erillisestä valikosta. Zoomaus-/kameranvaihtopainike on sijoitettu edelleen hankalasti näkymän alareunaan, jossa sitä ei yllä käyttämään yhdellä kädellä. Onneksi zoomaus onnistuu kuitenkin portaattomasti sormea pystysuunnassa näytöllä liu’uttamalla.

Miinusta ropisee edelleen myös kameran resoluutioasetuksesta, joka on käytävä vaihtamassa asetuksista, jos haluaa päästä hyödyntämään sensorin täyttä 48 megapikselin resoluutiota. Tälle olisi hyvä löytyä oma pikakuvake kuvausnäkymän vasemmasta reunasta. Lisäksi on erikoista, että kameranvaihto-/zoomauspainike häviää näkymästä 48 megapikselin tilassa, vaikka kuvat otetaan joka tapauksessa eri kameroilla.

Vasemman reunan pikakuvakkeesta kytkettävä AI-tekoälytila korostaa kuvien värejä ja kontrastia, eikä sen käyttö ole ainakaan luonnollisista otoksista pitäville suositeltavaa. AI-tilan vaikutusta kannattaa kuitenkin kokeilla ja päätellä sen tarpeellisuus omien mieltymysten pohjalta.

Manuaalikuvaustila (ammattilainen) on sijoitettu hieman hankalasti kuvaustilavalikkoon, joten siihen ei pääse käsiksi suoraan kuvausnäkymästä. Tarjolla on säädöt valotuksen mittaukselle (matriisi, keski- ja pistemittaus), herkkyydelle (ISO 50 – 204800), suljinajalle (1/4000 – 30 s), valotuksen kompensoinnille (-4 … +4), tarkennustavalle (AF-S, AF-C, manuaali) sekä valkotasapainolle. Asetusvalikosta saa kytkettyä päälle raakakuvauksen (RAW).

Honor 20 Pro tarjoaa kuvaajan käyttöön kolme erilaista polttoväliä sekä lisäksi 5x hybridizoomausmahdollisuuden, mitkä kokonaisuutena tarjoavat varsin monipuoliset valokuvaustyökalut erilaisiin tilanteisiin. Yllä on havainnollistettuna samasta paikasta otetut kuvat eri kameroilla ja polttoväleillä.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa Honor 20 Pro tekee kokonaisuudessaan miellyttävää jälkeä. Dynamiikka on hyvällä tasolla ja kohina pysyy olemattomana. Värintoisto on melko luonnollista ja silmää miellyttävää. Kuvien terävyydessä tai yksityiskohdissa ei ole kokonaisuutena katsottaessa valittamista, mutta pikselitasolle mentäessä yksityiskohdat ovat paikoin hieman pehmentyneitä ja suttaantuneita. Paikoin pientä viilaamista voisi löytyä myös kuvien kontrastista, joka ylikorostuu joissain kuvaustilanteissa hieman. Nämä ovat edullisemmasta Honor 20 –mallistakin tuttuja seikkoja, jotka Honor pystyy todennäköisesti vielä halutessaan viilaamaan kohdalleen softapäivityksillä.

Kuvausnäkymässä pikakuvakkeen avulla päälle kytkettävissä oleva AI-tekoälytila tunnistaa kuvauskohteet suht hyvällä tarkkuudella ja se korostaa etenkin värejä karkkimaisemmaksi, joten sen käyttö ole suositeltavaa luonnollista jälkeä kaipaavalle.

Heikommassa valossa Honor 20 Pron pääkamera tekee erittäin vahvaa jälkeä. Valkotasapaino on pääosin luonnollista sekä värien toisto on erinomaista ja kamera pystyy ahmimaan kuviin enemmän valoa kuin ihmissilmä. Lisäksi haastavammissa valaistusolosuhteissa kamera pystyy taltioimaan sellaisia yksityiskohtia ja värejä, jotka eivät ole ihmissilmin nähtävissä.

Kohinanvaimennusta ei ole säädetty liian aggressiiviseksi, joka näkyy varsin terävän näköisenä kokonaisuutena, mutta toisaalta pikselitasolla tasaisena hienojakoisena kohinana sekä pieninä roskan näköisinä artifakteina. Lähempää yksityiskohtia tarkastellessa kuvassa voi luonnollisesti havaita pehmentymistä ja yksityiskohtien suttaantumista, mutta yksikään markkinoiden kärkipään kamerapuhelin ei toistaiseksi selviä kyseisestä tehtävästä puhtain paperein.

Jostain syystä Honor 20 Pron automatiikka ei venytä suljinaikaa alle 1/17 sekunnin edes erittäin heikossa valossa, joka on hieman kummallista ottaen huomioon, että kamerassa on optinen kuvanvakain, joka edullisemmasta sisarmallista puuttui. Optisesti vakautetuissa kilpailijoissa on nähty jopa triplasti pidempiä suljinaikoja. Herkkyys pysyi testijaksolla useimmiten alle ISO 1000 –arvon ja nousi korkeimmillaan 3200-arvoon, joka on hieman vähemmän kuin Honor 20:ssa.

Honor 20 Pron pääkamera ottaa kuvat oletuksena 12 megapikselin tarkkuudella Sony IMX586 –kamerasensorin Quad Bayer –suodatinta hyödyntäen, mutta asetuksista on mahdollista valita myös 48 megapikselin täysi tarkkuus. Lisäksi vaihtoehtona on myös 48 megapikselin AI Ultra Clarity –tila, joka muodostaa otosta pari sekuntia ja parsii sen kasaan useamman kuvan datasta.

Jostain kumman syystä Honor 20 Pro käyttäytyy 48 megapikselin tilassa pitkälti samalla tavoin Honor 20:n kanssa: kuviin ei taltioidu juurikaan enempää yksityiskohtia 12 megapikselin otoksiin verrattuna. Tämä on varsin erikoista, sillä samaa kamerasensoria käyttävässä View20:ssa 48 megapikselin tarkkuudella kuviin taltioituu havaittavasti enemmän yksityiskohtia.

Erikseen valittavissa olevassa Ultra Clarity –tilassa kuviin sen sijaan taltioituu enemmän yksityiskohtia, mutta samalla dynamiikka heikkenee, kohina tulee hieman näkyvämmäksi ja kuvan ulkoasusta tulee joissain tilanteissa epärealistisemman oloinen mm. värien korostumisen ja kontrastin suhteen. Tilanteesta ja tarpeesta riippuen Ultra Clarity –tilan käyttöä kannattaa kuitenkin harkita, jos kuvaan on tarvis saada mahdollisimman paljon yksityiskohtia. Heikossa valossa Ultra Clarityn käytöstä ei ole juurikaan iloa, vaan kamerasta löytyy siihen tarkoitukseen omat erikoiskuvaustilansa.

Ultralaajakulmakamera tekee kameran käytöstä monipuolisempaa ja se mahdollistaa kuvien ottamisen mm. läheltä isoja kohteita sekä ahtaissa tiloissa. Kuvaajan apuna on automaattinen reunavääristymän poisto, joka tekee varsin hyvää jälkeä.

Ultralaajakulman kuvanlaatu ei yllä kahden muun kameran tasolle, mutta se tuottaa siitä huolimatta käyttökelpoista jälkeä. Kuvien värintoisto ei ole aina täysin luonnollista ja dynamiikka on heikompaa kuin muissa kameroissa. Siitä huolimatta kuvat ovat kokonaisuudessaan hyvinkin käyttökelpoisia. Läheltä kuvatessa on hyvä huomioida ultralaajakulmakameran automaattitarkennuksen puuttuminen.

Heikossa valossa ultralaajakulmakamera on pulassa ja tietyn pisteen jälkeen kuvista tulee hyvin pimeitä ja värintoistoltaan kuolleita. Käytettävyyttä hämärässä voi kuitenkin parantaa hieman Yö-kuvaustilan avulla, jolloin kuviin saa lisää valoa ja värejä, vaikkakin kokonaisilme jää herkästi melko pehmeäksi.

Honor 20 Pro tarjoaa häviöttömän zoomausmahdollisuuden pääkameraan nähden kolminkertaisella polttovälillä (78 mm) varustetun telekameran muodossa. Vaikka kamera on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä, taltioituvat kuvat 12 megapikselin tarkkuudella. Tarjolla on myös viisinkertainen hybridizoom, joka hyödyntää pääkameran ja telekameran kuvadatan yhdistämistä kuvanlaadun parantamiseksi.

Telekameran kuvanlaatu ei häviä hyvässä valaistuksessa merkittävästi pääkameralle, joten sitä voi käyttää varsin huoletta. Värintoisto ja dynamiikka ovat varsin hyvällä tasolla ja jälki on yksityiskohtaista. Testiemme perusteella telekamera toimii myös heikossa valaistuksessa ja se on jossain määrin käyttökelpoinen, mutta sen kuvanlaatu ei ole verrattavissa pääkameraan, sillä jälki jää pimeämmäksi ja pehmeämmäksi. Jos kuvaajalla on malttia, on Yö-tilalla saatavissa telekameran kuviin lisää yksityiskohtia ja terävyyttä.

Viisinkertaisen zoomauksen pääkameraan nähden tarjoava hybridizoom vastaa 130 mm:n kinovastaavaa polttoväliä. Käyttökokemustemme perusteella hybiridizoom ei Honor 20 Prossa tarjoa juuri lainkaan kuvanlaadullista parannusta 3x-zoomiin verrattuna, vaan se toimii lähinnä kauempana olevan kohteen nopeana rajausmahdollisuutena kuvan jälkikäsittelyn sijaan. Tämä oli pieni pettymys, sillä Huawei-konsernin puhelimissa on nähty myös optiseen zoomiin nähden kuvanlaatua parantavia hybridizoom-ratkaisuja.

Aivan kuten Honor 20:ssa, myös Prossa erillinen kahden megapikselin makrokamera vaikutti testiemme perusteella kokolailla turhalta ominaisuudelta. Makrokameralla pääsee kyllä lähelle (4 cm) ja sillä voi taltioida suht pieniä yksityiskohtia, mutta kuvien värimaailma jää vääristyneen hailakaksi ja totesimme, että parempaan lopputulokseen pääsee useimmissa tilanteissa pääkameraa käyttämällä.

Yö-tilan toiminta on tuttua Honor 20- ja View20-malleista. Kamera muodostaa kuvaa useamman sekunnin ajan ottaen käytännössä useita peräkkäisiä kuvia ja käsittelemällä niistä lopulta mahdollisimman hyvän lopullisen otoksen. Kamera ottaa huomioon käyttäjän käden liikkeet sekä tärinän ja hyödyntää kuvien yhdistämisessä järjestelmäpiirin tekoälyprosessointia.

Aivan kuten Huawei-konsernin muutkin viimeaikaiset huippumallit, myös Honor 20 Pro pystyy tekemään Yö-tilassa parhaimmillaan suorastaan hämmästyttäviä temppuja, eli kaivamaan lähes sysimustasta ympäristöstä tunnistettavia kohteita ja värejä. Yö-tilan varsinainen tarve on kuitenkin vähentynyt parantuneen automatiikan myötä ja sitä kannattaa kokemustemme mukaan käyttää lähinnä tele- ja ultralaajakulmakameroiden kanssa sekä tilanteissa, joissa valoa on oikeasti hävyttömän vähän hyödynnettävissä. Jos olosuhteet eivät ole vielä lähellä pilkkopimeää, tekee automaattikuvaustila pääkameralla useimmiten luonnollisempaa jälkeä.

Honor 20 Pro tukee muiden konsernin huippumallien tapaan 4K-videon taltiointia ”vain” 30 FPS –ruudunpäivitysnopeudella. Syy löytyy järjestelmäpiirin rajoitteista. Videon pakkausmuodon (H.264 tai H.265) voi valita asetuksista. 4K 30 FPS –videon bittivirta vaihteli tallennustilanteesta riippuen melko paljon. H.264-pakkauksella (High@L5.1, CABAC/1 Ref Frames) se vaihteli noin 32-44 Mbit/s haarukassa videosta riippuen. H.265-pakkauksella bittivirta pieneni noin kolmanneksella. Myös ruudunpäivitysnopeus liikkui 30 FPS asetuksella todellisuudessa 29 FPS:n molemmin puolin. Ääni tallentuu stereona varsin hyvällä 192 kbit/s laadulla.

4K-tarkkuudella värintoisto osoittautui paikoin jopa turhankin räikeäksi, kuten oheisesta esimerkkivideostakin voi huomata. Puhelimen vaihtaessa kameraa (zoomatessa) on paikoin havaittavissa pientä tökkimistä sekä selvää kuvan värintoiston, laadun ja prosessoinnin muuttumista. 1080p-pätkissä värimaailma oli syystä tai toista haaleampaa.

Kamera hyödyntää taltioidessa sekä optista- että elektronista vakautusta, joista kumpikaan ei ole kytkettävissä pois päältä. 4K-tarkkuudella vakautuksessa oli havaittavissa paikoin pientä nykimistä. Vakautus toimii kohtalaisen hyvin, mutta ei markkinoiden parhaimpien toteutusten tasoisesti.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Honor 20 Pron ohjelmistototeutus on identtinen Honor 20:n kanssa, joten seuraavat kappaleet ovat lainattu pienin muokkauksin suoraan Honor 20 –artikkelista:

Honor 20 Pro käyttää Magic UI 2.1 –käyttöliittymää, joka on hyvin kevyesti muokattu muunnelma Huawein EMUI 9.1 –käyttöliittymästä ja sen alla pyörii Androidin uusin 9 Pie –versio. Kuten on jo tullut vuosien varrella tunnetuksi, EMUI on peittää vakio-Androidin ulkonäön alleen varsin kattavasti ja toteutus jakaa mielipiteitä. On hieman harmi, ettei Honor ole vieläkään saanut muokattua Magic UI:ta enemmän omanlaisekseen, sillä nykyisellään EMUI:sta poikkeava nimeäminen tuntuu varsin turhalta.

Magic UI:n sovellustarjonta koostuu Googlen vakiosovellusten sekä Honorin omien sovellusten yhdistelmästä. Päällekkäisyyksiä on muutama (galleria, musiikki, sähköposti, selain). Testikappaleessamme oli lisäksi esiasennettuna Facebook, Amazon, Booking.com sekä Fortnite-asennusohjelma, joista kaikki olivat onneksi poistettavissa puhelimesta. Tuttuun tapaan käyttöliittymä sisältää myös useita vakio-Androidista puuttuvia toimintoja ja ominaisuuksia, joista monet tuovat käyttöön lisäarvoa.

Honor ei ole antanut erityisiä lupauksia Honor 20 Pron tulevien ohjelmistopäivitysten suhteen, jota ei voi pitää nykypäivänä erityisen hyvänä asiana. Jos peilataan taaksepäin edeltäjämallien päivitystilannetta, Honor 10 sai Android Pie –päivityksen jo tammikuussa ja myös vuotta vanhempi Honor 9 sai Pie-päivityksen hieman myöhemmin keväällä, joten siltä osin kaksi seuraavaa Android-versiopäivitystä näyttävät todennäköiseltä. Testijakson aikana elokuun alkupuoliskolla puhelin sai ohjelmistopäivityksen, joka toi mukanaan heinäkuun tietoturvakorjaukset. Myöskään niiden suhteen ei kuitenkaan ole annettu tarkempia lupauksia.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Honor 20 Pro vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin puolentoista viikon ajan elokuun puolivälin molemmin puolin. Puhelimen toiminnassa ei havaittu ongelmia testijakson aikana. Puhelin sai testijaksolla yhden .142-loppuisen ohjelmistopäivityksen.

Edullisemman sisarmallin tapaan Pron käytännön suorituskyvyssä ei havaittu mitään valittamista – käyttökokemus on viiveetön ja sulava. Edeltäjämalli Honor 10:n kanssa rinnakkain vertailtuna Honor 20 on hieman, mutta havaittavasti nopeampi lähes kaikissa toimenpiteissä. Samaa järjestelmäpiiriä käyttävään Huawein huippumalli P30 Prohon nähden emme havainneet mitään eroa niin sovellusten avautumisnopeudessa kuin sovellusten välillä siirtyessäkään.

Testasimme Honor 20 Prolla myös muutamia raskaamman pään mobiilipelejä, kuten PUBG Mobilea, Fortnitea ja Asphalt 9:ää, jotka kaikki pyörivät moitteetta. Esimerkiksi PUBG Mobilea pelattiin sujuvasti parhailla grafiikka-asetuksilla. Honor 20 Pro tukee sisarmallinsa tapaan lisäksi GPU Turbo 3.0 –ominaisuutta, jonka tarkoituksena on optimoida pelisuorituskykyä ja järjestelmäpiirin voimavaroja pelikäytössä. Puhelin lämpeni pelatessa hieman, mutta ei mainittavasti.

Suorituskykytesteissä otimme verrokiksi 500 euron hintaluokasta Snapdragon 855 –piirillisen OnePlus 7:n, Snapdragon 730 –piirillisen Samsung Galaxy A80:n sekä edeltäjämalli Honor 10:n, joka käyttää Kirin 970 –järjestelmäpiiriä.

Samaa Kirin 980 –piiriä käyttävällä edullisemmalla Honor 20 –mallilla havaitsimme epätavallisen alhaisia tuloksia tietyissä testisovelluksissa, mutta Honor 20 Pron kanssa emme törmänneet vastaavaan, vaan testeistä tuli Kirin 980 –piirilliselle puhelimelle tyypillisiä tuloksia. Raaka suorituskyky on noin 500 euron hintaluokassa hyvää, mutta se ei pärjää etenkään grafiikkapuolella Snapdragon 855 –piirillisille puhelimille.

CPU Throttling –sovelluksella toteutetussa rasitustestissä (katso kuvankaappaus) prosessoriytimien suorituskyvyn rajoittaminen toimi hyvin samaan tapaan Honor 20:n kanssa. Runsaan seitsemän minuutin ajan prosessoriytimet toimivat lähes täydellä suorituskyvyllä, jonka jälkeen se alkoi laskea kellotaajuuksia jaksottaisesti ja suorituskyky laski runsaaseen 60 %:iin maksimista. GFXBenchin pitkäaikaista grafiikkarasitusta testaavassa akkutestissä suorituskyky laski (katso kuvankaappaus) parin ensimmäisen minuutin jälkeen noin puoleen maksimista, kun järjestelmäpiirin lämpötila nousi yli 40 asteen. Testien perusteella Honor 20 Pron järjestelmäpiirin lämpötilanhallinta vaikuttaisi olevan melko varovaista, mutta siitä huolimatta varsin normaalia. Pidemmässäkään rasituksessa puhelimen ulkopinnan ei havaittu lämpenevän merkittävästi.

 

Akunkesto ja latautumisnopeus

Ennakko-odotukset Honor 20 Pron akunkeston suhteen olivat varsin positiiviset, sillä hieman pienemmällä akulla varustettu sisarmalli pärjäsi kyseisellä osa-alueella varsin hyvin. Akunkesto osoittautui testijaksolla myös käytännössä erinomaiseksi ja vielä hieman sisarmalliaan paremmaksi.

Tyypillisenä testijakson päivänä (noin 16 h) näytön päälläoloaika liikkui noin 1,5–2,5 tunnin haarukassa, jolloin akussa oli päivän päätteeksi varausta jäljellä noin 65–75 %. Puhelin joutui testijaksolla useampaan otteeseen myös raskaampaan käyttöön, jolloin akun varaus hupeni noin 3,5–4,5 tunnin näytön päälläoloajalla 40-50 %:n tuntumaan. Kertaalleen näytön päälläoloaika oli päivän päätteeksi yli 6,5 tuntia ja akkua oli edelleen jäljellä yli 20 %.

Yhdellä latauksella selvittiin testijaksolla useampaan kertaan myös kahden päivän yli. Useimmilla kerroista näytön päälläoloaika liikkui kokonaisuudessaan neljän tunnin molemmin puolin ja akun varausta oli toisen päivän päätteeksi jäljellä vielä mukavat 30–35 %. Vielä hieman kevyemmällä käytöllä emme pidä käyttökokemuksien pohjalta 3-4 päivänkään toiminta-aikoja lainkaan mahdottomina.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Testasimme Honor 20 Prolla myös akun latautumisnopeuden 22,5 watin SuperCharge-vakiolaturia käyttäen. Valmistaja lupaa jopa 50 %:n lataustason puolessa tunnissa, joka piti testiemme mukaan varsin hyvin paikkansa. Tunnissa tyhjään akkuun latautui noin 85 % varaus. Vaikka laturin teho ja akun koko ovat identtiset View20-mallin kanssa, otti Honor 20 Pron latautuminen täyteen jostain syystä noin vartin pidempään. Täysi lataus otti testissämme noin tunnin ja 40 minuuttia – viimeinen 10 % vei noin puolisen tuntia.

 

Yhteenveto

Ennakko-odotukset Honor 20 Pron suhteen olivat varsin kovat, sillä sen odotettiin paikkaavan osan hyvin suoriutuneen sisarmallinsa puutteista. Testijakson edetessä laitteen todettiin täyttävän odotukset suurimmilta osin, mutta muutamilta osin jäi vielä hieman parannettavaa.

Ulkoisesti Honor 20 Pro näyttää hyvin samalta kuin edullisempi Honor 20, mutta takakuoren kaarevareunaisesta muotoilusta johtuen käsituntuma on yllättävänkin paljon mukavampi. Takakuoren värityksestä Honor ansaitsee kehut – toteutus on samaan aikaan tyylikäs ja näyttävä. Vesisuojausta ei ole mutta eipä sitä löydy kovin monesta muustakaan tämän hintaluokan puhelimesta.

Rautapuolen kattaus on tuttu Huawei-konsernin muista kärkipään malleista ja tarjolla on pääosin hyvää vastinetta rahalle tässä hintaluokassa. Kirin 980 –piiri on suorituskykyinen, mutta ei pysty päihittämään Snapdragon 855 –piiriä käyttäviä kilpailijoita. Muistimäärät ovat tässä hintaluokassa erittäin mukavat, joskin muistikorttipaikan puutteesta tulee miinus. Näyttö on perushyvää tasoa, mutta ei pärjää markkinoilta löytyville AMOLED-paneeleille. Kylkeen sijoitettu huippunopea sormenjälkitunnistin osoittautui testijaksolla erittäin näppäräksi. Akunkesto on erittäin hyvällä tasolla, kuten Huawein huippumalleissa on viime aikoina ollut tapana. Miinusta ropisee ääniliitännän puuttumisesta ja heikohkosta kaiuttimesta.

Honor 20 Pron takakamerakokonaisuus on erittäin kovaa tasoa, verrataan sitä sitten mihin tahansa markkinoilta tällä hetkellä löytyvään puhelinkameraan. Ultralaajakulman, laajakulman ja kolminkertaisen zoomin yhdistelmä on erittäin toimiva ja monipuolinen ja etenkin pääkamera tekee hyvää jälkeä lähes kaikissa olosuhteissa. Pientä viilaamista voisi vielä löytyä kuvaprosessoinnista pikselitason yksityiskohtien suhteen. Kameran suurin heikkous löytyy videokuvauspuolelta, mistä löytyisi vielä parannettavaa niin kuvanlaadun kuin kameran vaihdon toteutuksenkin osalta.

Ohjelmistopuolella Magic UI 2.1 on edelleen käytännössä vain uudelleennimetty Huawei EMUI 9.1, joka vaikuttaa hieman tarpeettomalta kikkailulta. Allekirjoittaneen mielestä uudelleennimeäminen olisi ajankohtaista vasta sitten, kun käyttöliittymä poikkeaa merkittävästi emokonsernin toteutuksesta. Magic UI:n melko kattava kustomointi vakio-Androidiin nähden ei ole kaikkien mieleen, mutta se toimii nopeasti ja tarjoaa mukavan valikoiman valmistajan lisäämiä hyötyominaisuuksia. Päivitysten suhteen Honor ei valitettavasti ole antanut mitään lupauksia, joka on nykymarkkinoilla selvä miinus. Epävarmuustekijät USA:n mustan listan osalta eivät pitäisi koskea Honor 20 Prota, sillä laite on saanut Googlen sertifioinnit jo ennen kauppasaarron alkamista.

Honor 20 Pro on hintaluokkansa mielenkiintoisimpia älypuhelimia ja jos etsii noin 500 euron hintaluokan kokonaisvaltaisesti monipuolisinta kamerapuhelinta, se on tässä. Honor 20 Pron kamera ei häpeä valokuvauskäytössä muiden markkinoiden terävimmän kärjen kamerapuhelimien rinnalla. Tarkan harkinnan jälkeen päätimme kuitenkin jättää ”toimituksen valinta” –erikoismaininnan antamatta, johtuen sekalaisesta joukosta pieniä miinuksia sekä ensisijaisesti Honorin epämääräisestä linjasta ohjelmistopäivitysten tulevaisuuden suhteen. Siitä huolimatta Honor 20 Pro tarjoaa huippuluokan vastinetta rahalle ja on ehdottomasti harkinnan arvoinen vaihtoehto etenkin valokuvausominaisuuksia puhelimessaan painottaville.

Hyvää:

  • Jämäkkä rakenne ja käteen istuva muotoilu
  • Kirin 980 –piirin suorituskyky varauksin
  • Runsaat muistimäärät (8 & 256 Gt) hintaluokassaan
  • Erinomainen akunkesto
  • Takakameran monipuoliset ja käyttökelpoiset polttovälivaihtoehdot
  • Kameran kuvanlaatu etenkin hämäräolosuhteissa
  • Huippunopea ja varmatoiminen sormenjälkitunnistin
  • Sujuvasti toimiva ja monipuolinen Magic UI -käyttöliittymä
  • Hinta

Huonoa:

  • Lasirakenteen pudotuskestävyys
  • Ei 3,5 mm:n ääniliitäntää
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Kaiuttimen heikohko äänenlaatu
  • Kameratilojen välillä liikkuminen on hieman kankeaa
  • Turhahko makrokamera
  • Kattavasti kustomoitu MagicUI -käyttöliittymä ei kaikkien mieleen
  • Ohjelmiston epäselvä päivitystuki

 

 

This site uses XenWord.
;