Testasimme 150 euron hintaiset Jabra Elite 5 -nappikuulokkeet.

Kokonaisuudessaan Jabra Elite 5:t eivät 150 euron suositushintaansa onnistu hyvistä puolistaan huolimatta täysin vakuuttamaan. Nappien äänenlaatu voinee vastata mahdollisimman neutraalia ja bassoiltaan kevyehköä toistoa kaipaavien tarpeisiin, mutta valitettavasti vapaasta taajuuskorjaimestaan huolimatta kuulokkeita ei voi kuitenkaan suositella voimakkaamman basson ystäville, minkä lisäksi vastamelun toiminnassa olisi parannettavaa.

Plussaa

  • AptX-tuki
  • Multipoint-tuki
  • Akunkesto (7 tuntia vastamelun kanssa)
  • Ohjelmistossa on tarjolla taajuuskorjain
  • Fyysiset painikkeet varauksin

Miinusta

  • Vastamelun satunnainen sekoilu
  • Hillitty bassotoisto varauksin

Olemme io-techissa testanneet viimeisen vuoden aikana nappikuulokkeita useilta älypuhelinmaailmasta tutuilta valmistajilta. Kyseisten mallien lisäksi ja osittain jopa niiden sijaan suomalaisten jälleenmyyjien myydyimpien kuulokkeiden listoilta löytyy usein muitakin valmistajia, kuten Jabra, joiden tuoreet Elite 5 -nappikuulokkeet ovat nyt saapuneet io-techin testipenkkiin.

149,99 euron suositushintaansa Jabra Elite 5:t tarjoavat IP55-sertifikaatin, kuusi mikrofonia puheluiden puhumista varten, aktiivisen vastamelutoiminnon ja 7 tunnin akunkeston, joka on laajennettavissa 28 tuntiin latauskotelon kanssa. Elite 5:t tukevat perinteisten SBC- ja AAC-koodekkien lisäksi myös AptX:ää.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan Jabra Elite 5 -kuulokkeita saa artikkelin kirjoitusaikaan lokakuun alkupuolella edullisimmillaan suositushintaansa. Julkaisun yhteydessä napit olivat kuitenkin hetken aikaa saatavilla valmistajalta itseltään 129,99 euron hintaan.

Pakkaus ja sen sisältö

Jabra toimittaa kuulokkeensa vaaleassa pahvipakkauksessa, jossa on värillinen kuva itse napeista. Kuulokkeiden lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:

  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • Takuu- ja ohjelappuset
  • Kahdet vaihtotulpat kuulokkeisiin

Vaihtotulpat Jabra toimittaa pienessä muovilätkässä, jonka taustapuolen liima vaikuttaisi asettuvan kiinni uudelleen kohtalaisen hyvin, eli tulpat on helppo pitää tallessa.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Jabra Elite 5 -kuulokkeiden tekniset tiedot:

  • Mitat: 20,54 x 20 x 27 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Paino: 5 grammaa
  • IP55
  • Akunkesto: 7 tuntia ANC:n kanssa, 9 tuntia ilman ANC:tä

Ulkonäöltään Elite 5:t ovat kohtalaisen hillityt. Joukosta erottuvana yksityiskohtana koko kuulokkeiden taustapinta on fyysinen painike. Käytössä ei siis ole lainkaan hipaisueleitä, jotka ovat nykypäivän nappikuulokkeissa varsin yleisiä.

Nappien fyysiset painikkeet jakanevat käyttäjien mielipiteitä hieman. Ne ovat toimintavarmuudeltaan omassa luokassaan, sillä vahinkopainalluksia ei käytännössä tule ja oma sormi tuntee aina, milloin painallus on todella tapahtunut. Toisaalta samaan aikaan painikkeen painaminen korvakäytävää päin voi tuntua osalle käyttäjistä epämiellyttävältä, vaikka painikkeen vaatima voima ei kovin suuri olekaan.

Istuvuudeltaan Elite 5:t ovat omaan korvaani miellyttävät. Kuulokkeet ovat kevyet ja pienehköt, minkä myötä niitä voi käyttää pidempiäkin ajanjaksoja kohtalaisen hyvin. Korvaan napit asettuvat suhteellisen löyhästi, minkä myötä ne eivät välttämättä tunnu suoranaisen tiukoilta ja siten paikallaan pysyviltä, mutta vastapainona ne kumisevat kohtalaisen vähän juoksukäytössä. Tulppien kiinnitysosat kuulokkeissa ovat yllättävän pienet, mutta valmistajan omat tulpat tarttuvat niihin varsin jämäkästi.

Lenkkeilykäyttöön napit soveltuvat myös IP55-luokituksensa myötä, eli kuulokkeet on pöly- ja roiskevesisuojatut.

Kaiutinelementit Jabra Elite 5 -napeissa ovat 6 mm:n koollaan kohtalaisen pienet, mutta vastapainona valmistajan koodekkituki Bluetooth 5.2 -yhteyden yli on pykälän tavanomaista kattavampi. Perinteisten SBC- ja AAC-koodekkien lisäksi Elite 5:t tukevat myös AptX:ää, joka tarjoaa pykälän kahta aiemmin mainittua korkeamman bittivirran. Jabran napit tukevat myös Bluetoothin omaa multipoint-yhteyttä, eli kuulokkeisiin voi yhdistää kaksi laitetta kerralla.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: noin 38,9 x 64,1 x 26 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Latauskotelon paino: 40 grammaa
  • Akkua kuulokkeille: 21 tuntia ANC:n kanssa, 27 tuntia ilman ANC:tä
  • USB-C, langaton Qi-lataus

Kuulokkeiden akunkestoksi Jabra lupaa 7 tuntia vastamelun kanssa, mikä on nykypäivänä langattomien nappikuulokkeiden parempaa päätä tavanomaisen akunkestolupauksen ollessa noin 5 tunnin seutuvilla. Latauskotelosta kuulokkeille on saatavissa kolme täyttä latausta lisää.

Latauskotelo itsessään on onnistuneen muotoinen. Kotelo on siro ja mahtuu helposti pieneenkin taskuun, vaikka sillä leveyssuunnassa onkin kohtalaisen paljon mittaa. Kotelo tukee USB-C-latauksen lisäksi myös langatonta latausta, mikä onkin 150 euron hintaluokassa jo odotettavissa.

 

Ohjelmisto

Ohjelmistona Jabra Elite 5 -kuulokkeille toimii valmistajan oma Jabran Sound+-sovellus, joka on saatavilla niin Androidille kuin myös iOS-laitteille. Mielenkiintoisesti kuulokkeita käyttöön ottaessa Jabra tarjoaa mahdollisuuden kustomoida vastamelutoiminnon käyttäjän korvaan sopivaksi useasta vaihtoehdosta, joista valitaan parhaiten itselle toimiva.

Omaan korvaani eroja vaihtoehtojen välillä oli havaittavissa ja käytännössä toiminto voinee parantaa vastamelun toimivuutta osalle käyttäjistä. Toisaalta vaikutuksen merkittävyyttä on vaikea arvioida, sillä monilla muilla vastamelukuulokkeilla, jotka eivät kyseistä kustomointimahdollisuutta tarjoa, vastamelu on toiminut itselleni moitteetta.

Vastamelun säädön lisäksi käyttäjän on mahdollista muovata myös kuulokkeiden äänenlaatua, sillä sovelluksessa on tarjolla viisikanavainen taajuuskorjain ja kuusi esiasennettua taajuuskorjainprofiilia. Lisäksi Sound+:n kautta on mahdollista säätää tavanomaiseen tapaan myös kuulokkeiden painikkeiden toiminnot, mutta harmillisena pienenä miinuksena äänenvoimakkuuden säätöä niihin ei ole mahdollista asettaa.

Kuulokkeiden oma ohjelmisto ansaitsee kehut äänipalautteestaan, joka on toteutettu puhepalautteena, eli esimerkiksi vastamelusta ympäristöäänten vahvistukseen siirtymisen kuulokkeet puhuvat englanniksi käyttäjän korvalle. Suomea kuulokkeet eivät kuitenkaan osaa.

 

Äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaadultaan Elite 5:t ovat osin toimivat, mutta parannettavaakin niissä olisi. Taajuusvastekäyrä napeissa on jopa harvinaisen tasainen. Vastamelutoiminnon kanssa keskialueelle tulee selvää kukkulaa, joka todennäköisesti johtuu vastamelun taustasuhinan aiheuttamasta häiriöstä testilaitteistossa, sillä ainakaan omaan korvaani vastamelu ei aiheuta korville yhtä selvää eroa äänessä.

Elite 5 -nappien ääni voikin ainakin jossain määrin miellyttää mahdollisimman neutraalia ääntä kaipaavaa, mutta bassotoisto on väistämättä jo selvästi heikohko, eikä kuulokkeissa tule suoranaisesti potkua edes bassoltaan lähtökohtaisesti voimakkaisiin kappaleisiin. Omaan makuuni äänimaisema jääkin erityisesti vakioasetuksillaan valjuksi basson jäädessä muiden taajuuksien jalkoihin.

Ohjelmistossa tarjolla oleva bassoa korostava taajuuskorjaimen esiasetus nostaa basson käytännössä maksimiin, mitä sovelluksesta on saatavilla ja sen kanssa ääni muuttuu omaan makuuni paremmaksi basson saadessa hieman lisää potkua. Erityisen voimakkaaksi bassoa ei kuitenkaan maksimiasennollakaan saa. Lisäksi alabassojen voimakkuus ei muutu merkittävästi, vaan aivan alimpiin bassoihin toisto heikkenee jonkin verran ja kuulokkeiden pienten kaiutinelementtien rajat tulevat todennäköisesti hieman vastaan.

Vastamelutoiminto Elite 5 -napeissa on luokassaan vaimennustasoltaan perushyvä, mutta ei 150 euron hintaan mitenkään poikkeuksellinen. Sovelluksensa säätövarasta huolimatta äänet eivät vaimene sen enempää kuin samassa hintaluokassa kilpailevissa OnePlus Buds Proissa tai Samsung Galaxy Buds Proissakaan.

Valitettavana miinuspuolena Jabrojen vastamelussa havaittiin testijaksolla useaan kertaan selvää bugisuutta ja vastamelutoiminto alkoi satunnaisesti hurisemaan ikään kuin aaltojen huminaa muistuttavana äänenä. Humina korjaantui useimmiten asettamalla kuulokkeet korvaan uudestaan, mutta saattoi toistua esimerkiksi saman kävelylenkin aikana pariinkin otteeseen.

Mikrofonin ääniesimerkki

 

Mikrofonit Jabra Elite 5:ssä eivät ole suoranaisesti mitenkään poikkeavat, mutta kuitenkin toimivat 150 euron hintaan. Jo ulkona kävellessä ääni muuttuu hieman tukkoiseksi ja pyöräillessä ääni jopa rikkoo todella selvästi alkuun, mutta tasoittuu kunhan kuulokkeet ymmärtävät ymäpäristönsä äänitason. Positiivisena puolena valmistajan mainostamat useat mikit tekevät selvästi tehtävänsä, sillä tuulen äänet eivät äänitteelle käytännössä pääse.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Jabra Elite 5:t eivät 150 euron suositushintaansa onnistu hyvistä puolistaan huolimatta suoranaisesti vakuuttamaan. Nappien äänenlaatu voinee vastata mahdollisimman neutraalia ja bassoiltaan kevyehköä toistoa kaipaavien tarpeisiin, mutta valitettavasti vapaasta taajuuskorjaimestaan huolimatta kuulokkeita ei voi kuitenkaan suositella voimakkaampaa bassoa kaipaaville ja omaan makuunikin basso jää täydellä asetuksellaankin hieman liian heikoksi. Lisäksi vastamelun kanssa havaitut bugit ovat Elite 5:ien hintaluokassa väistämättä jo suuri miinus.

Toisaalta positiivisena huomiona mikrofonien taustamelun vaimennus ansaitsee kiitosta, vaikka äänenlaadussa osittain parannettavaa olisikin, minkä lisäksi AptX-koodekkituki on nappikuulokkeille vielä kohtalaisen harvinainen herkku, joka tarjoaa AAC:ta paremman bittivirran Android-laitteille.

Julkaisunsa yhteydessä Elite 5:iä myytiin 130 euron hintaan, mihin kyseessä on kohtalainen kokonaisuus, mutta normaaliin 150 euron suositushintaan niitä on heikosti toimivan vastamelunsa kanssa vaikea suositella. 100–150 euron hintahaitariin pykälän tasapainoisemman kokonaisuuden ovat tarjonneet esimerkiksi viime vuoden OnePlus Buds Prot sekä Samsungin alkuperäiset Galaxy Buds Prot, jotka ovat kuitenkin vähitellen poistumassa myynnistä.

Plussaa

  • AptX-tuki
  • Multipoint-tuki
  • Akunkesto (7 tuntia vastamelun kanssa)
  • Ohjelmistossa on tarjolla taajuuskorjain
  • Fyysiset painikkeet varauksin

Miinusta

  • Vastamelun satunnainen sekoilu
  • Hillitty bassotoisto varauksin
This site uses XenWord.
;