Nokia 6 oli ensimmäinen HMD Globalin aikakauden Nokia-älypuhelin ja se on nyt myös ensimmäinen malli, joka on päässyt toiseen sukupolveensa. Toisen sukupolven Nokia 6 ensiesiteltiin tammikuun alussa Kiinassa ja kansainvälinen esittely tapahtui pari kuukautta myöhemmin MWC-messuilla kolmen muun mallin kanssa. Toisen sukupolven ”kuutonen” tunnetaan Nokia 6 (2018) ja Nokia 6.1 –mallinimillä.
Nokia 6 (2018):n myynti alkoi Suomessa huhtikuun puolivälissä 299 euron suositushintaan. Hinta on noussut edeltäjästä 50 eurolla. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan hintataso oli toukokuun puolivälissä edullisimmillaan suositushinnan kieppeillä.
Tutustumme tässä artikkelissa Nokia 6 (2018):aan täysimittaista testiartikkelia lyhyemmän noin viikon testijakson pohjalta.
Pakkaus ja sen sisältö
Tuotepakkaus on tyyliltään samanlainen kuin yrityksen muissakin malleissa. Melko litteän valkoisen pahvirasian kannessa on värikäs kuva puhelimesta. Pakkauksen mukana toimitetaan 18-wattinen pikalaturi (9 V 2 A, 12 V 1,5 A), USB Type-C –kaapeli, korttikelkan irrotustyökalu (puuttuu kuvasta), perusmalliset nappikuulokkeet mikrofonilla sekä pikakäyttöohjeet usealla eri kielellä.
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Ulkoisesti uusi Nokia 6 on ilmiselvä seuraaja viimevuotiselle edeltäjälleen (alemmissa kuvissa). Tutun kulmikas muotoilu on käytännössä identtistä, merkittävimmät muutokset ovat tapahtuneet ulkomitoissa sekä tyylikkäämpään suuntaan muuttuneessa värimaailmassa. Yleisilme on modernimpiin kilpailijoihin nähden hieman vanhahtava 16:9 kuvasuhteen näytöstä johtuen.
Edeltäjämallin tapaan uuden Nokia 6:n yhdestä palasta koneistettu alumiininen kuorirakenne on yksi markkinoiden tukevimmista ja myös HMD:n edustaja kertoi MWC:ssä, että rakenteen yksi keskeisimpiä suunnittelulähtökohtia on ollut juuri jämäkkyys ja kestävyys. Toteutus ei ole siroin tai hienostunein, mutta laatuvaikutelma on tässä hintaluokassa huipputasoa. Rakenne ei elä tai ääntele väänneltäessä piirun vertaa.
Aivan kuten edeltäjänsä, uusi Nokia 6 tuntuu kädessä hieman möhkälemäiselle ja kulmikkaalle, etenkin jos on jo tottunut uuteen 18:9-kuvasuhteen näyttöformaattiin. Yhden käden käytössä kannattaa varautua pieniin hankaluuksiin, sillä ohjelmistopuolelta ei löydy kovinkaan laajoja apuja sen suhteen.
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 148,8 x 75,8 x 8,2 mm
- Paino: 172 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 73,2 %
Toisen sukupolven Nokia 6:n ulkomitat ovat leveyden ja paksuuden suhteen lähes samat edeltäjämalliin nähden, mutta pituutta on saatu kutistettua peräti 5,2 mm, joka on mukava suoritus. Samalla näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on kasvanut 16:9 kuvasuhteen näyttöä käyttävälle puhelimelle kohtalaisen hyväksi. Pienentyneistä ulkomitoista huolimatta paino on kasvanut kolmella grammalla, joka on kuitenkin edelleen hyvässä tasapainossa ulkomittojen kanssa.
Kilpailijoihin nähden uusi Nokia 6 on varsin leveä ja lyhyt puhelin. Leveys on jopa 5,5-tuumaisilla 16:9 näytöillä varustettujen puhelimien joukossa suuremmasta päästä. Pituus on vastaavasti kokoluokan parhaimmistoa. Esimerkiksi Motorola Moto G6 Plussaan nähden Nokia 6 (2018) on 11,2 mm lyhyempi, 0,3 mm kapeampi ja 0,2 mm paksumpi. Vastaavalla 5,5-tuumaisella näytöllä varustettuun OnePlus 5:een verrattuna se on puolestaan 5,4 mm lyhyempi, 1,7 mm leveämpi ja 0,9 mm paksumpi.
Nokia 6 (2018):n värivaihtoehtoja ovat musta-kupari, valko-hopea ja sini-kulta, joista kahden jälkimmäisenä mainitun saatavuus on ainakin tämän artikkelin julkaisuhetkellä Suomessa olematon.
Rautaosastolla uusi Nokia 6 tuo mukanaan selviä parannuksia edeltäjämalliin nähden. Snapdragon 430 –piirin tilalle on päivittynyt selvästi suorituskykyisempi Snapdragon 630, joka sisältää kahdeksan 2,2 GHz maksimikellotaajuudella toimivaa Cortex-A53-prosessoriydintä sekä Adreno 508 –grafiikkasuorittimen. Muistimäärät 3 ja 32 gigatavua ovat samat kuin edeltäjämallissa.
Yhteyspuolella parannuksia on tapahtunut lähinnä Bluetoothin osalta, joka on päivittynyt modernimman järjestelmäpiirin myötä 5.0-versioon. LTE-yhteydet edustavat nykymittapuulla melko lailla lähtötasoa, sillä Cat.4-nopeusluokka mahdollistaa 150 megabitin latausnopeuden ja 50 megabitin lähetysnopeuden.
Tekniset ominaisuudet:
- Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri (8 x 2,2 GHz Cortex-A53, Adreno 508 GPU, LTE-modeemi)
- 3 Gt LPDDR4 RAM
- 32 Gt eMMC 5.1 -tallennustilaa (vapaana noin 20 Gt), micro-SD-muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
- LTE Cat.4 (150/50 Mbit/s), Dual SIM
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 5.0
- GPS, GLONASS, BDS, FM-radio, NFC
Uuden Nokia 6:n alaosan toimintoja ja asettelua on muutettu edeltäjästä. Näytön alapuolelle sijoitetuista kapasitiivisista navigointinäppäimistä sekä sormenjälkitunnistimesta on luovuttu ja navigointinäppäimet sijaitsevat nyt ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa. Laitteessa käytetty vakio-Android ei valitettavasti mahdollista niiden järjestyksen muuttamista.
Alapäädyn järjestystä on myös muutettu ja USB-liitäntä on vaihdettu modernimpaan Type-C-malliin, jonka siirtonopeus on kuitenkin edelleen USB 2.0 –tasoa. Kaiutin on siirretty alapäädyn oikeasta reunasta vasempaan ja samalla HMD Global on valitettavasti päättänyt luopua stereokaiuttimista, joka on harmillinen kehityssuunta. Äänenlaadultaan kaiutin edustaa tavanomaista perustasoa.
Aivan kuten edeltäjämallissa, yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan 3,5 mm:n ääniliitäntä ja vasemman kyljen yläosassa on korttipaikat kahdelle nano-SIM:ille ja micro-SD:lle. Toinen SIM ja muistikortti ovat vaihtoehtoisia keskenään, eikä puhelimen sisään mahdu siis samanaikaisesti kolmea korttia.
Etukameran tarkkuus ja objektiivin speksit (8 Mpix, 1,12 um pikselikoko, f2.0, 84-asteinen kuvakulma) ovat pysyneet samoina kuin edeltäjämallissa, mutta automaattitarkennuksesta on jostain syystä luovuttu. Näyttölasiin tehty kuulokeaukko on melko suurikokoinen ja sen pohjalla olevaan muoviseen suojaverkkoon kerääntyi testijaksolla jonkin verran hienojakoista pölyä. Ilmoitusvalo ei valitettavasti kuulu tämänkään Nokia-mallin varustukseen.
Nokia 6:n näyttö on pysynyt teknisiltä ominaisuuksiltaan identtisenä edeltäjämalliin nähden, vaikka ulkomitat näytön ympärillä ovatkin pienentyneet selvästi. Toisin kuin useimmissa muissa tänä vuonna julkaistavissa puhelimissa, näytön kuvasuhde on edelleen 16:9. Näyttöön liittyviä ohjelmistopuolen lisäominaisuuksia ovat mm. yötila, kellonajan ja ilmoitustietoja sammutetulla näytöllä puhelinta nostaessa näyttävä ”himmennetty näyttö” sekä näytön herätys kahdesti sormella napauttamalla.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 5,5-tuumainen 16:9 IPS LCD –näyttöpaneeli
- RGB-alipikseliasettelu
- 1080 x 1920 pikseliä, 403 PPI
- Gorilla Glass 3 –lasi, pyöristetyt reunat
- Yötila, Himmennetty näyttö, herätys kaksoisnapautuksella
Näytön kuvanlaatu on monilta osin samantyyppinen edeltäjämallin kanssa. Maksimikirkkaus on hyvää keskitasoa, tummien sävyjen toisto LCD-näytöksi hyvää ja kuva näyttää terävältä. Värintoisto on jonkin verran purppuran suuntaan kallellaan vaaleilla taustoilla, eikä värejä voi harmillisesti säätää näytön asetuksista. Näytön luettavuus auringonpaisteessa on erinomainen ja katselukulmat erittäin laajat.
Takakuori on koneistettu yhdestä alumiinikappaleesta ja se on saanut pintaansa mattamustan pinnoitteen, joka piilottaa melko hyvin alleen myös ala- ja yläreunassa sijaitsevat mustat antenniraidat. Kuoren ulkoreunat sekä kameran ja sormenjälkitunnistimen reunukset on hiottu kiiltäviksi ja niihin on lisätty kuparinvärinen viimeistely. Takakuori on keskeltä tasainen ja kaartuu hyvin loivasti reunoja kohden.
Kuoren mattamusta pinnoite ei ole täysin immuuni sormenjäljille, sillä rasvaisemmat tahrat näkyvät pintaa sopivassa valossa katsottaessa. Metallipinta on kuivissa sormissa melko liukas, mutta kulmikkaat kyljet auttavat puhelimen pitämisessä hyppysissä. Kylmissä olosuhteissa metalli viilenee luonnollisesti epämiellyttävän viileäksi.
Sormenjälkitunnistin on siirretty edeltäjämallista näytön alapuolelta takakuoreen kameran alapuolelle. Tunnistin on aavistuksen kuoren pinnan alapuolella ja se onkin mukavasti sormen ulottuvilla ja tunnusteltavissa. Toiminnaltaan tunnistin ei ole aivan markkinoiden nopeimpia, mutta riittävän nopea olemaan aiheuttamatta ärsytystä.
Puhelimen sisään integroitu akku on edelleen kooltaan 3000 mAh, eli sama kuin edeltäjämallissa. Kapasiteetti ei ole nykymittapuulla erityisen suuri, mutta on positiivista että akun koko ei ole ainakaan pienentynyt, vaikka puhelimen koko on pienentynyt selvästi edeltäjämallista. Akku tukee nyt myös 18 watin pikalatausta.
Kamera
Takakameran sijainti on sama kuin edeltäjämallissa, mutta toteutukseen on tehty pieniä viilauksia. Hieman halvahkolta näyttäneen kehyksen sijaan takakamera sijaitsee nyt kuoren pinnasta noin puolisen milliä kohoavassa kyhmyssä, jonka koko on kasvanut hieman viime vuodesta. Kamera sijaitsee kyhmyn yläpäässä ja kaksois-LED-salama alapäässä. Uutta on Zeiss-teksti, joka viittaa yhteistyöhön kameran suunnittelussa.
Kameran tekniset tiedot:
- 16 megapikselin kuvasensori, 1,0 um pikselikoko, f2.0 Zeiss–objektiivi
- PDAF-tarkennus
- Kaksisävyinen LED-salama
- Videokuvaus: 4K 30 FPS
Teknisiltä ominaisuuksiltaan kamera on pysynyt lähes identtisenä edeltäjämallin kanssa. Ainoana erona Zeiss-yhteistyön ohella on videokuvauksen maksimitarkkuus, joka on noussut 4K 30 FPS –laatuiseksi. Kyseessä on alemmassa keskihintaluokassa hiljalleen yleistyvä ominaisuus, joten on hyvä että myös HMD on toteuttanut sen puhelimeensa.
Kamerasovellus käynnistyy kohtalaisen nopeasti, eikä tarkennuksen tai kuvien ottamisen nopeudessakaan ole juuri valittamista. Käyttöliittymää on hieman uusittu ja kehitystä on tapahtunut parempaan suuntaan. Jostain syystä testilaitteellamme kameran kanssa esiintyi jonkin verran kaatumisia heti käynnistyksen jälkeen (etsinnäkymä ”jäätyi” paikalleen ja kuvaussovellus piti käynnistää uudelleen), mutta se ei rajoittunut pelkästään Nokian omaan kamerasovellukseen. Asiaan saadaan toivottavasti päivitys lähitulevaisuudessa.
Videokuvauksen valinta tapahtuu nyt pyyhkäisyeleen sijaan omasta painikkeestaan ja vasemman reunan pikakuvakeriviin on ilmestynyt Nokia 8:ssa esitelty kaksoiskuvausmahdollisuus (etu- ja takakameralla samaan aikaan) sekä videokuvan suora livestriimaus YouTubeen tai Facebookiin.
Manuaalikuvaustilasta on tehty merkittävästi monipuolisempi ja sen käyttöliittymä on päivitetty menneiltä vuosilta tuttuun ja kehuja saaneeseen Nokia Camera –tyyliin, jossa manuaalisäädöt avautuvat kehämuodostelmaan suljinpainikkeen viereen. Manuaalitilan saa aktivoitua näppärästi kuvauspainiketta vasemmalle pyyhkäisemällä ja samalla tavalla aukeavat myös kaikkien manuaalisäätöjen kehät.
Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.
Hyvässä valaistuksessa Nokia 6 tekee varsin hyvää jälkeä. Kuvat ovat teräviä, yksityiskohtaisia ja värimaailmaltaan melko luonnollisia. Lähempää tarkasteltuna tasaväristä kohinaa on havaittavissa jonkin verran, mutta siitä ei ole kuvissa mitään käytännön haittaa. Dynamiikka ei ole kameran vahvimpia ominaisuuksia ja haastavammissa olosuhteissa taivas palaa melko reilusti puhki, vaikka käytössä olisikin automaattinen HDR-tila. Manuaalista HDR-tilaa käyttäessä ongelma korjaantuu melko hyvin, mutta kuvan ottaminen on hieman hitaampaa.
Valon vähentyessä kameran heikkoudet tulevat esiin. Otoksista tulee kasvavissa määrin pehmeitä ja hennommat värisävyt katoavat lähes kokonaan. Nykymittapuulla kamera on myöskin varsin heikko vangitsemaan valoa ja otoksista tulee jopa pimeämpi, kuin miltä kohde näyttää ihmissilmään.
Automatiikan käyttämä suurin ISO-arvo on 2000 ja pisin suljinaika 1/14 sekuntia, joka on melko tyypillinen kuvanvakaimettomalle puhelimelle. Testasimme manuaalitilassa suljinajan ja herkkyyden nostamista, josta seurauksena kuvista tuli kyllä valoisampia, mutta lisäksi kuviin ilmestyi melko näkyviä riisinjyvämäisiä vaaleita kohina-artifakteja.
Merkittävänä parannuksena edeltäjään nähden videokuvan tallennus onnistuu nyt 4K 30 FPS –laadulla. Käytännössä taltiointi tapahtuu perinteisellä H.264-koodekilla (Baseline@L5.1, 1 Ref Frames) .mp4-kääreeseen noin 42 Mbit/s bittivirralla ja noin 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella ja hyvälaatuisella 256 kbit/s stereoäänellä. 1080p 30 FPS videon bittivirta on noin 20 Mbit/s.
Videokuvan laatu on 4K-tarkkuudella tämän hintaluokan parhaimmistoa ja yleiselläkin tasolla varsin hyvää. Värit toistuvat hyvin, dynamiikka on kohtalaisen hyvää ja kuva on erittäin terävää ja yksityiskohtaista. Tietyissä tilanteissa tarkennuksen liian herkkä edestakainen hakeminen saattaa ärsyttää. Elektroninen kuvanvakautus on käytössä 1080p-tarkkuudella, mutta ei 4K-tarkkuudella, jonka voi huomata esimerkkivideon lopusta.
Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä
Käyttöjärjestelmäratkaisu on yhteneväinen muiden HMD Globalin tänä vuonna julkaisemien älypuhelimien kanssa. Käytössä on Android Oreon tuorein 8.1.0-versio, jonka on valmistajan mukaan tarkoitus pysyä tuoreena myös lähitulevaisuutena, sillä Nokia 6 (2018) kuuluu Googlen Android One –ohjelmaan. Versiopäivityksiä on luvassa vähintään kahden vuoden ajan laitteen julkaisusta ja tietoturvapäivityksiä vastaavasti kolmen vuoden ajan. Samassa hintaluokassa kovinkaan moni puhelin ei pysty tällä hetkellä samaan.
Kuten aiemmin testatussa Nokia 7 Plussassa, myös Nokia 6 (2018):n käyttöjärjestelmä on asiaankuuluvasti lähes kustomoimaton. Muutoksina täysin koskemattomaan Androidiin on lähinnä oma kamerasovellus sekä tukisovellus. Lisäksi positiivisena mahdollisuutena vakio-Android tarjoaa nykyään mahdollisuuden valita ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä mitä Googlen lisäsovelluksia asennetaan, jolloin esimerkiksi Duo-videopuhelusovelluksen ja Google Play kirjat-, -pelit-, -elokuvat- ja –musiikki-sovellukset voi jättää asentamatta.
Vakio-Androidin heikkoudet ovat tutut muista sitä käyttävistä laitteista. Tietyt kustomoiduista käyttöliittymistä löytyvät käyttöä helpottavat pienet lisäominaisuudet puuttuvat Nokia 6 (2018):n varustuksesta ja esimerkiksi näytön säätöjen ja navigointipainikkeiden järjestyksen vaihtamista saattaa tulla osalla käyttäjistä ikävä.
Suorituskyky
Nokia 6 (2018) vieraili io-techin käyttötestissä toukokuun alkupuolella runsaan viikon ajan, eli täysimittaiseen testiin nähden lyhennetyn ajan. Puhelimeen päivitettiin heti testijakson alkajaisiksi uusin Android 8.1.0 –versio ja huhtikuun tietoturvapäivitykset. Puhelin toimi testijaksolla muuten ongelmitta, mutta kamerasovelluksen kanssa havaittiin kaatuilua koko testijakson ajan.
Käyttöjärjestelmän toimintanopeudessa ei ole Nokia 6:lla mitään valittamista, vaan kaikki toimii, kuten 300 euron puhelimelta sopii odottaa. Esimerkiksi aktiivisessa moniajossa eri sovellusten välissä liikkuessa latausajat ovat kuitenkin hieman pidempiä kuin ylempien hintaluokkien puhelimissa. Vertailimme käytännön toimintanopeutta rinnatusten ensimmäisen sukupolven Nokia 6 –malliin käyttöliittymän siirtymissä, sovellusten avaamisessa ja sovellusten välillä liikkumisessa, joiden kaikkien osalta erot olivat melko pieniä, joskin uudemman mallin eduksi.
Pelikäytössä suorituskyky on parantunut selvästi edeltäjämallista, jossa se oli varsin rajallista. Raskaammatkin pelit pyörivät kohtalaisen hyvin, kunhan on tarvittaessa valmis karsimaan grafiikkaherkuista. Esimerkiksi PUBG Mobilessa sujuvan ruudunpäivitysnopeuden saavuttaminen vaatii asetusten selvää karsimista. Rasituksessa puhelimen takakuori lämpenee vain hyvin maltillisesti.
Synteettisissä suorituskykytesteissä verrokkina käytettiin Snapdragon 430 –piirillistä Nokia 6:tta sekä suunnilleen 300 euron hintaluokkaan sijoittuvaa Snapdragon 630 –piirillistä HTC U11 Lifeä sekä Kirin 659 –piirillistä Huawei Mate 10 Liteä.
Sekä prosessori- että grafiikkasuorituskykyä mittaavissa testeissä Nokia 6 (2018):n Snapdragon 630 –järjestelmäpiiri kykenee tarjoamaan hyvää suorituskykyä alemmassa keskihintaluokassa. Noin 300 euron hintaluokassa parempaan pysyvät lähinnä tarjouksessa olevat viime vuosien huippumallit sekä edullisimmat Snapdragon 636 –piirilliset puhelimet kuten Xiaomi Redmi Note 5. Tallennustilan suorituskyky on varsin tavanomaista eMMC 5.1 –ratkaisua käyttävälle laitteelle.
Kokonaisuudessaan Nokia 6 (2018):n raaka suorituskyky on parantunut merkittävästi edeltäjämalliin nähden ja se on hyvää tasoa laitteen hintaluokka huomioiden. Etenkin pelikäytössä tietyt rajoitukset suorituskyvyn suhteen kannattaa kuitenkin ottaa huomioon.
Akunkesto
Kuvaajan mittapisteistä vihreät ovat kirjattu yhden päivän, punaiset kahden päivän ja siniset kolmen päivän käytön jälkeen.
Runsaan viikon testijakson aikana akunkesto yllätti positiivisesti. Käyttö oli yhtä päivää lukuun ottamatta melko maltillista, jolloin yhdellä latauksella päästiin ongelmitta toistuvasti kahden päivän yli. Maltillisella noin 1-1,5 tunnin näytön päälläoloajalla akun varaus laski päivän (noin 16 h) aikana 70–80 %:iin. Kahden päivän jälkeen akkua oli jäljellä parhaimmillaan puolet, kun näytön päälläoloaika oli maltilliset vajaa pari tuntia. Melko raskaassa käytössä akku riitti juuri ja juuri toisen päivän yli, kun näyttö oli päällä yli neljä tuntia. Kertaalleen saavutettiin vaivatta kolmen päivän lataukseton jakso noin tunnin päiväkohtaisella näytön päälläoloajalla.
Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.
Merkittävänä parannuksena edeltäjämalliin nähden Nokia 6 tukee nyt pikalatausta USB Type-C –liitännän kautta, joka parantaa käyttömukavuutta lataamisen suhteen merkittävästi. Testiemme mukaan valmistajan lupaus 0-50 % latautumisesta puolessa tunnissa pitää kohtalaisen hyvin paikkansa, mutta latausnopeus hidastuu loppuvaiheessa ja täyteen latautumiseen pitää tyypilliseen tapaan varata vajaa pari tuntia.
Yhteenveto
Runsaan viikon testijakson pohjalta Nokia 6 (2018) jätti kokonaisuudessaan positiiviset fiilikset. Valmistaja on korjannut monia viime vuoden mallin puutteita ja nyt kokonaisuus on tasapainoisempi, vaikka hinta onkin noussut jonkin verran.
Monien nykypäivän lasikuoristen puhelimien rinnalla Nokia 6:n rakenteen tukevuus on ehdoton vahvuus. On myös kehujen arvoista, että HMD on onnistunut nipistämään pituudesta viitisen millimetriä edeltäjämalliin nähden. Siitä huolimatta kyseessä on näytön läpimittaan nähden melko leveän tuntuinen puhelin, joka tekee kokonaisvaikutelmasta hieman vanhahtavan.
Rautaominaisuuksiltaan Nokia 6 on hintaluokassaan varsin tavanomainen ja tasapainoinen laite. Snapdragon 630 tarjoaa hyvää suorituskykyä ja käytetyt muistimäärät ovat tyypillisiä tämän hintaiselle laitteelle. USB Type-C –liitäntä on toivottu päivitys ja on hienoa, että sen kautta onnistuu myös pikalataus. Akun kapasiteetti ei tunnu erityisen suurelta, mutta se riittää käytännössä melko hyviin suorituksiin. Edeltäjämallista löytyneiden stereokaiuttimien sekä etukameran automaattitarkennuksen poistamista on sen sijaan hankala ymmärtää ja pikkumiinus tulee myös ilmoitusvalon puutteesta.
Kamerapuolella tarjolla on toimiva perussuoritus, joka jatkaa pitkälti samaa linjaa edeltäjämallin kanssa. Kuvien yksityiskohdat ovat ehkä parantuneet aavistuksen ja videopuolella 4K-tuki on plussaa – vieläpä varsin hyvälaatuisesti toteutettuna. Hämäräkuvauksessa kuvanlaatu ei sen sijaan ole nykymittapuulla erityisen kummoista – jälki on pehmeää ja valo ei keräänny kennolle pahimpien kilpailijoiden ahneudella.
Softapuoli noudattaa tuttua linjaa muiden Nokia-älypuhelimien kanssa ja nyt Android One –ohjelman myötä taattuna on myös kahden vuoden käyttöjärjestelmäpäivitystuki ja kolmen vuoden tietoturvapäivitystuki. Puhdas tuoreimman version Android on sulava ja nopea, mutta heikkoutena tehokäyttäjät saattavat jäädä kaipaamaan pieniä kustomointeja, joita muut valmistajat tarjoavat muokatuissa ohjelmistoissaan.
HMD Global on tehnyt kuutoseen lähes kaikki ne parannukset, joita ensimmäisen sukupolven mallilta vuosi sitten toivoimme, mutta siitä huolimatta se jää hieman vajaaksi nappisuorituksesta. Keskiluokassa hyvien vaihtoehtojen tarjonta on lisääntynyt ja samalla Nokia 6:n hintataso on noussut. Kyseessä on tasapainoisen hyvä, mutta fyysisesti hieman vanhahtavan tuntuinen laite. Tilannetta ei myöskään helpota tieto, että HMD Global on jo julkaissut kiinassa toteutukseltaan huomattavasti modernimman X6-mallin, joka saatetaan nähdä myös Suomen markkinoilla. Jos niin tapahtuu, Nokia 6:n asema käy hyvin ahtaaksi.
Nokia 6 (2018) on kelpo puhelin, jonka hankinnasta tulee tuskin pettymään, kunhan perusasiat ovat tiedossa. Erityisesti laitetta voi suositella niille, jotka etsivät tukevarakenteista ja luotettavaa laitetta, jonka valinnassa viimeisimmillä trendeillä ei ole suurta painoarvoa. Yleisesti ottaen samaan rahaan on kuitenkin tarjolla laitteita, jotka ovat mittasuhteiltaan modernimpia ja tietyiltä yksityiskohdiltaan parempia, joten Nokia 6 ei ole 300 euron hintaluokassa välttämättä se ykkösvaihtoehto.
Plussaa
- Pituus pienentynyt edeltäjämallista selvästi
- Erittäin jykevä metallirakenne
- Kameran kuvanlaatu hyvässä valossa varauksin
- Nokia Camera -manuaalikuvaustila
- Kameran hyvä 4K-videokuvan laatu
- Hyvä akunkesto
- 18 watin pikalataustuki ja pikalaturi toimitetaan mukana
- Dual SIM
- FM-radio
- Vakio-Android takaa nopeat käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivitykset
Miinusta
- Puhelimen leveys varauksin
- Kameran kuvanlaatu hämärässä
- Vakio-Androidin kapea lisäominaisuusvalikoima
- Pakkasella kylmä ja kuivissa käsissä liukas takakuori
- Ei ilmoitusvaloa
- Edeltäjämallista poistetut stereokaiuttimet ja etukameran automaattitarkennus
Muutamia kirjoitusvirheitä siellätäällä, joten double check suositeltavaa. Muuten hyvä artikkeli ja hyvä puhelin. Jos Nokialla tämä tahti jatkuu näiden puhelimien kanssa, ni aion jatkossakin pysyä heidän asiakkaana. :tup:
Useampi korjattu jo, välillä niitä sinne muutama unohtuu, kun kovalla vauhdilla näitä pistetään eetteriin :beye:
Onkohan artikkelissa asia virhe?!
Oma Nokia 6.1 kyllä näkee kodin 5Ghz wifi verkon ja kytkeytyy siihen myös. GSM arenan specs lappukin sanoo "Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, hotspot".
Oikeassa olet, saamastani HMD:n speksilistauksesta puuttui 5 GHz maininta ja se oli siirtynyt myös artikkeliin. Nyt korjattu :tup:
Näköjään tuossa 802.11n:ssä on jo valinnaisena tuki 5 GHz:n verkoille. 802.11ac on puolestaan pelkästään 5 GHz. Luulisi HMD:n/Nokian edes mainitsevan markkinointimateriaaleissaan tuesta 5 GHz:n verkoille kun tuo 802.11 a/b/g/n ei vielä kerro ollenkaan varmaksi, tukeeko laite kyseisiä langattomia verkkoja vai ei.
Ilmoitusvalo on kyllä iso miinus omalla henkilökohtaisella tasolla. Mikähän senkin estää laittamasta? 🙁 Hyvä arvostelu!
Tästä oli Barcelonassa illallisella puhetta mm. Juho Sarvikkaan kanssa ja saatiin kyllä suomalaisen median toimesta mielestämme aika hyvin perusteltua se, miksei vilkaisunäyttö korvaa kokonaan ilmoitusvaloa. Pitää toivoa, että viimeistään ensi vuoden malleissa on jo ilmoitusledi :geek:
Olenkohan minä ainoa jonka mielestä ilmoitus ledin puuttuminen on lähinnä plussaa. Edellisessä puhelimessa se lähinnä ärsytti kun laittaa näytön kiinni ja se aarnivalo kiiluu siellä aina. Aina sillä jotain ilmoitettavaa tuntui olevan.
On kyllä omituista, se ledi ja jokin jännitteensäätöpiiri ei montaa kymmentä senttiä maksa jossain Kiinassa.
Kuten tuossa jo Kepe mainitsikin, kyllähän sen valon saa aina pois päältä jos häiritsee – monissa tapauksissa jopa ihan sovelluskohtaisesti.
Valon saa pois asetuksista jos häiritsee.
Jaajoo sitäpä en muistanut että se valinnainen on. Vaan joo laite tuntuu 5Ghz purkkiin juttelevan. Tosin itse sitten vaihdoin 2.4Ghz taajuudelle kun se sentäs kuuluu joka huoneeseen. 🙂
Onkos näissä missään Nokian uudessa anteroluurissa ”pysyvää” vilkaisunäyttöä, kuten lumioihin sai? Vai onko vaan että palaa pari sekunttia jos luuria nostaa/kättä heilauttaa?
Ah, kun kaivelin asiaa lisää, niin 802.11a toimii myös vain 5 GHz:n taajuudella. Eli jos spekseissä listataan 802.11 a/b/g/n, siitä voi ilmeisesti päätellä laitteen tukevan myös 5 GHz:n verkkoja, vaikka 802.11a itse on yhtä vanha kuin 802.11b ja tukee vain 54 mbps maksiminopeuksia. Jos taas on vain 802.11 b/g/n niin sitten menee arpapeliksi 5 GHz:n tuen suhteen.
Johan on ihme soppa tämäkin :confused:
On tää kyllä ihan ok luuri näin kuukauden käyttökokemuksella, mitä nyt välillä jäätyy muutamaksi sekunniksi totaalisesti, eniten whatsapissa kuvaa lisätessä. Miinusta myös siitä kun Telian mobiilidata lakkasi toimimasta ja sormenjälkilukija on vieläkin vähän väärässä kohtaa.
Joo rupesi harmittamaan minuakin. Nakkasin kiinni 5Ghz tolppaan ja ajoin speedtestin. 93/10 Mbit/s down/up .. joka on aikalailla oman netin maksimit (100/10 kaapeli). Eli on ainakin parempi kuin tuo 802.11a:n perus nopeus.
Joo rupesi harmittamaan minuakin. Nakkasin kiinni 5Ghz tolppaan ja ajoin speedtestin. 93/10 Mbit/s down/up .. joka on aikalailla oman netin maksimit (100/10 kaapeli). Eli on ainakin parempi kuin tuo 802.11a:n perus nopeus.
Eli Nokia 6 (2018) tukee tuota 802.11n:n optionaalista 5 GHz:n taajuutta, koska se tukee kovempia nopeuksia kuin 802.11a:n 54 mbps.
Sitä päivää odottaessa, että Nokioihin palaa AMOLED-paneelit ja RGB (S-Stripe, eikä mikään PenTile) -alipikseliasettelulla.
Jep. Mulla on ollut tämä käytössä nyt 1 kk ja eipä muuta morkattavaa ole kuin tuo kameran hämärä kuvaus kuten artikkelissakin ja USB portin USB 2.0 nopeus. Tosin molemmat oli ostaessa tiedossa enkä välittänyt kun duunin puolesta on paljon kalliimpi luuri hyvällä kameralla. Oma käyttö on paljon kevyempää kun testaajalla joten akku kestää sen 3 päivää, joskus jopa 4.. mikä tuntuu ihan erikoiselta kun edellistä anteroa sai tökkiä töpseliin joka hiton päivä. 🙂
Tuohon hintaan liene voi ostaa paljon paskemmankin laitteen.
Joh. Toivottavasti 5 malli saa samantyyppiset päivitykset tälle vuodelle…
Ja ehkä se 32gigaa tallennustilaa 16 sijaan. Oli ainut syy miksi viitonen jäi viimevunna hankkimatta. 16 on vähän nihkusti. Mutta kuutosen uusittu versio on oiva peli!
Jotenkin itse kyllä kaipaisin näissä mielipidettä äänenlaadusta sekä sisään, että ulospäin. Nimenomaan puhelukäytössä. Tätä kun on todella hankala ennen ostamista kokeilla. Puhelimen toiminta puhelimena on mielestäni suht tärkeä seikka.
Kuullaan ehdotuksia siitä miten tuon vertailukelpoisesti ja kohtuuvaivalla saisi toteutettua:think: Pyrin kyllä mainitsemaan jos ongelmia tai jotain poikkeavaa esiintyy, mutta aika harvoin ainakaan itse olen sellaisiin törmännyt, koska pääosin kaikilla laitteilla nuo puheluhommat sujuvat ainakin omassa käytössäni hyvin.
Tämän hintaluokan laitteissa ei varmaan pitäisi yllättyä kompromisseista, mutta kyllä vähintään ilmoitusledi pitäisi saada mahtumaan. Seuraavaan malliin sitten myös OLED-paneeli. OnePlus on käyttänyt 5,5″ 1080p OLEDia jo vuosikaudet, joten kai sitä aika halvalla jostain saa. Siihen saisi sitten myös always-on ilmoitusnäytön.
Siis tuo 802.11b vs 802.11a on niin vanha juttu, että +10 vuotta aikaa sitten a ja b kertoivat suoraan kummasta taajuudesta on kyse. A = 5GHz, B = 2.4GHz. Tämä on alan vakiotermistöä.
Jos laitteen speksissä tosiaan lukee 802.11 a/b/g/n =5GHz & 2,4GHz. Jos taas speksissä lukee 802.11 b/g/n = vain 2,4GHz (bszkaa nykypäivänä).
Mitä nyt HMD:n edustajien kanssa olen asiasta keskustellut, niin tuohan ei ole ollut heidän näkökannaltaan kompromissi, vaan eivät yksinkertaisesti ole pitäneet sitä tarpeellisena vilkaisunäytön rinnalla.
Kivalta vaikuttava puhelin vaikka enemmän tykkäsin "vanhan" Nokian Lumian pyöreistä reunoista. Harmi kun HMD ei nähtävästi aio sallia bootloadereiden avaamista. Lähtisi varmaan ostoon hetikohta jos onnistuisi.
Hyvin mahdollista. Toinen rajoittava tekijä on varmaan CPU tehot. En ole tällä katsonut millään CPU valvontatyökalulla paljonko CPU:ta palaa USB tiedonsiirrossa, mutta SnapDragon 801:llä se vei melkeen 100% ydhestä coresta. Joten sekin voi olla syynä.
Samapa tuo molemmat rajoitteet oli tiedossa (kamera ja usb) enkä ollut valmis maksamaan kummastakaan sitä vaadittua tuplahintaa. =)
Mahtava testi jälleen, kyllä ioTechin kännykkätestit ovat laadukkuudessaan ja kattavuudessaan ainutkertaisia Suomessa, tai jopa koko maailmassa. Luettavuus ensi luokkaa ja oikeasti testataan myös kamera. Kamera tuntuu eri paikoissa jäävän pureutumatta ihan systemaattisesti. Mutta ei onneksi iotekillä! 😀
Oliko testatun nokialaisen videon stereoääni oikeasti ns. kohtuu hyvää, eli ei tietystikään mitää hifi-laatua voikaan olla, mutta silleen pätevää? Tuosta demovideosta on hankala hahmottaa tuulijyminän vuoksi. Oliko videoaudion bittivirta sama 256 kbps myös 1080p -formaatissa kuvatessa?
Yksi pieni asia olisi minulla ehdotteena: videoaudion bittivirtanopeuden voisi jatkossa mainita myös kaikilla testatuilla resoluutioilla, tai mainita, että se on sama myös alemmilla resoluutioilla, jos niin on.
Onko mitään järkeä ottaa tätä Nokia 6 (2018) verrattuna Nokia 8 (2017 syksyllä ilmestynyt) jota saa tismalleen samaan 299 e hintaan?
Kasissa tuplamäärä tallennustilaa, enemmän muistia ja hinta tismalleen sama. Molempiin saa Oreo-version Androidista.
Eipä oikeastaan 😀 Päivityksiä kuutonen tulee saamaan hieman pidempään ja kasi ei välttämättä saa enää ensi vuonna Android Q -päivitystä (versiopäivitystuki 2v julkaisusta)
Surkea akun kesto ainakin omassa kappaleessani. Täydestä akusta alle kahden tunnin ajomatkan jälkeen 15% varausta jäljellä. Taustalla ei mitään sovelluksia, ainoastaan Google Maps päällä. Myös vaikeuksia löytää ja säilyttää gps-signaali. Melkoinen pettymys noiden suhteen. Tätä on turha ottaa mukaan kalalle/metsälle maastokarttoja varten :/
Lisäksi usb-portissa oli uutena jotain muovia. Viikon ihmettelin kun laturin piuha ei mennyt pohjaan asti ja irtoili itsestään. Neulalla ronkkimalla sai paskat pois ja laturi pysyy paikallaan.
Aika mielenkiintoista. Itsellä ei moista ongemlaa esiinny. Viimeviikonloppuna hortoilin PE ja LA ympäri Roomaa molempina päivinä yli puolet vuorokaudesta. Siitä ajasta liene Google mapsia hyödyntäen vähintäänkin 4h päivässä. Muutakin tuli tehtyä luurilla ja kuvattua hitosti, yhtenäkään päivänä ei alle 15% tippunut.
Oletko kokeillut jollain task manager tyyppisellä arpoa onko joku softa tiltannut ja syö jatkuvasti CPU tehoja tjsp? Lähinnä kiinnostaa onko tuo nyt kyseisen kappaleen ongelma, vai jonkun softan ongelma. Muutamalle sukulaiselle näistä mitään ymmärtämättömälle pitäisi sopivaa halpis puhelinta suositella niin miettinyt tämän suosittelemista.
Kuten tuossa jo yllä mainittiin, niin ei tuo ihan normaalilta kuullosta. Näkyykö siellä akkustatistiikoissa jotain erikoista mikä söisi akkua (esim google play palvelut yms)? Helpoin keino varmaan yrittää cachen tyhjennys ensin, tai jos se ei auta niin sitten lähtisin vielä (valitettavasti) tekemään ihan tehdasasetusten palautusta ja aloittamaan puhtaalta pöydältä.
Jos nuokaan ei auta niin voihan olla että on akkuviallinen yksilö kyseessä, mutta enemmän tuo kuulostaisi joltain softajumilta.
Kuten nyt varmaan tuosta jo pystyy heti päättelemään, kyseessähän ei ole normaali tilanne, jos akku tyhjenee tuota tahtia. Softapuolella joku bitti poikittain tai sitten kyseisessä yksilössä ihan rautapuolella jotain vikaa. Oletko kokeillut puhelimen uudelleenkäynnistyksen jälkeen tuota navigointia uudelleen?
Hieman samankaltaisia tapauksia kuulee silloin tällöin itse kunkin valmistajan malleihin liittyen.
Tuosta tuli mieleen, että tällä kyseisellä 6.1:llä esiintyi jotain akun varauksen katoamista ostoviikolla. Siinä oli joku alkuvuoden pätsi versio anterosta, en muista mikä. Boottaaminen autoi siihen sitten väliaikaiseti. Kun tuli päivitys Android 8.1.0 / 1 May 2018 ei tälläistä enää sattunut.
@Turtlerssi Ohan sulla luuri jo tuolla pätsillä?
Valitettavasti tuo luuri ei välttämättä ala lataamaan / löydä uusinta pätsiä vaikka se olisi julkaistu ja yrittää sitä manuaalisesti hakea. Ilmeisesti luurit on jaoteltu joihinkin patch grouppeihin jotta palvelun kaista ei tukkeudu. Tiesin tuon 1 May 2018 pätsin jo olevan tälle luurille, mutta silti en sitä heti saanut ladattua.. parin päivän päästä puhelin sitten totesi että olisi uusi pätsi tarjolla.
Kyseisellä ajomatkalla oli vielä Android 8.0 käytössä. Päivitin eilen järjestelmän 8.1:een. Aamulla töihin lähtiessä otin puhelimen laturista ja nyt on 31% akkua jäljellä. Osan työpäivästä kuuntelin nettiradiota, muuten melko vähäisellä käytöllä. Tänään näyttö on ollut päällä 2t 6min.
Suurimmat virrankuluttajat:
Freedome VPN 36%
Chrome 16%
Puhelin 7%
Äänipuhelut 5%
Näyttää aika normaalilta lukemilta tällä hetkellä, lukuunottamatta tuota Freedomen virrankulutusta. Testaan Mapsin juhannusreissulla, kun ajelen mökille saman matkan, jolla viimeksi söi akun hetkessä.
Tuo freedomen kulutus vaikuttaa hieman kohtuuttomalta.
Aika perus puhelin… hukkuu massaaan. Toki Suomessa Nokia nimi myy
Jos sulla tuo Freedome on samalla päällä kun näyttelyt Mapsia yms joka tarvitsee nettiä niin se kyllä kasvattaa virrankulutusta. Fsecu kun vielä taustalla ajelee nitä ohjelmistoskannauksia.
Vaikutta niin kohtuuttomalta, että kehittäjä voisi hieman katsella koodiaan josko siellä olisi jotain typeryyksiä. Jos chrome on toiseksi suurin kuluttaja ja mapsia ei edes näy tuossa listassa, niin vahvasti epäilen ettei ihan mahdottomia datamääriäkään ole luukutettu, joten ei voi verkkoliikenteen putkittaminen ja salaaminen syödä noin paljon. Eli optimointivaraa luulisi olevan.
Satasen pienemmällä hintalapulla olisi ok, 300€ on hieman liikaa tuollaisesta raudasta.
Aika harvassa on vastaavilla spekseillä varustetut 200e puhelimet Suomen markkinoilla :think:
No ei niitä täältä kannatakaan ostaa. :btooth:
Sen takia Nokia 8 299e hintaan onkin huomattavasti järkevämpi ostos.
Mistäs sitä tuohon hintaan saa?
Nokia 6.1:lle oli näköjään tullut uusi päivitys, joka tuo mukanaan navigointipainikkeet akun säästämiselle. Osaako joku kertoa, mistä painikkeista on kyse?
Tuotehaku | Hinta.fi
Siis akkua säästävät navigointipainikkeet. Oisko tämä, vaikka lähde onkin jo wanha: Android 8.1 Oreo Update Includes Navigation Button Dimming | Androidheadlines.com
Niin miten tuo "navigation buttons for battery saving" sitten kääntyy mutta oletin, että kyseessä olisi jokin painike, jolla kytkentään virransäästötila tms.