Noctuan NH-U12A chromax.black on tyylikäs, suorituskykyinen, hiljainen, kokoluokassaan hyvin yhteensopiva, helppokäyttöinen ja laadukkaasti viimeistelty ilmajäähdytteinen prosessoricooleri, josta on vaikea keksiä suurta negatiivista sanottavaa – muuta paitsi hinta. 120 euron hinta on suoraan sanoen todella raju. NH-U12A chromax.black sopiikin lähinnä käyttäjälle, jolle hinnalla ei ole väliä ja joka haluaa juuri nämä ominaisuudet tarjoavan coolerin. Jos hinta ei haittaa ja muut ominaisuudet osuvat täydellisesti yksiin omien tarpeiden kanssa, on kyseessä aivan varmasti erinomainen valinta. Kaikille muille markkinoilta löytyy sen sijaan rahalle parempaa vastinetta tarjoavia vaihtoehtoja.
Plussaa:
- Hyvä suorituskyky
- Erinomaisen nopeus-melusuhteen tarjoavat tuulettimet
- Tuulettimissa pysäytysmahdollisuus
- Selkeät asennusohjeet
- Helppokäyttöinen ja tukeva kiinnitys
- Hyvä yhteensopivuus pienin varauksin
- LGA1700-tuki suoraan paketista, tuki myös tuleville suorititinkannoille
Miinusta:
- Korkea hinta
Huomioitavaa:
- Saman coolerin ei-musta versio on 20 euroa edullisempi
Noctua esitteli viidennen sukupolven NH-U12-coolerinsa alkuvuodesta 2019 ja uudisti tuossa yhteydessä pitkäikäisintä malliaan lisäämällä lämpöputkien määrää kahdella ja kasvattamalla rivaston pinta-alaa 37 %:lla. NH-U12A-mallin pariksi lisättiin yrityksen uusimman sukupolven NF-A12x25-tuulettimet. Uutuuden suositushinta oli tuolloin 99,90 euroa. NH-U12A asemoituu ikään kuin ulkomitoiltaan kompaktimmaksi lippulaivamalliksi NH-D15 -huippumallin rinnalle.
Pikakelaus loppuvuoteen 2021 ja Noctua sai vihdoin julkaistua myös odotetun mustan chromax.black-version NH-U12A:sta. Legendaarinen NH-D15-huippumalli oli saanut saman käsittelyn jo syksyllä 2019. Erona alkuperäiseen malliin on siis vain mustaksi pinnoitetut metalliosat sekä mustat tuulettimet. Suositushinnaksi Noctua ilmoitti melko suolaiset 119,90 euroa. Sillä se asemoituu kahdella tuulettimella varustettujen yksitornicoolereiden ylimpään segmenttiin. Ehkäpä erikoisinta hinnoittelussa on, että mustan NH-D15-lippulaivamallin suositushinta on 20 euroa alhaisempi.
Tämän artikkelin julkaisuhetkellä kesäkuun puolivälissä NH-U12A-mallien hintataso Suomessa on edullisimmillaan suositushinnan tasolla.
Pakkaus ja ohjeistarvikkeet
NH-U12A chromax.blackin pakkaus on tyyliltään mattamusta koristeltuna ruskeilla yksityiskohdilla. Pakkauksen pinnassa kattava yhdistelmä tuotekuvia ja teknisiä tietoja. Pakkauksen sisällä tuote on suojattu pahvikehikoilla ja oheistarvikkeet ovat siististi omassa rasiassaan.
Pakkauksen toimitussisältö on:
- musta NH-U12A-prosessoricooleri
- 2 kpl 120 mm tuuletinta esiasennettuna
- AMD- ja Intel-kiinnitystarvikkeet
- Asennusohjeet
- ristipäinen ruuvinväännin
- NA-YC1-tuuletinhaaroituskaapeli
- 2 kpl Low-noise-adapteri
- ruiskullinen NT-H1-lämpötahnaa
- metallinen kotelomerkki
Tuotteen ominaisuudet ja rakenne
Tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 158 x 125 x 112 mm (tuulettimen kanssa)
- Massa: 1220 grammaa (tuulettimen kanssa)
- Materiaalit: kuparilämpöputket, kuparipohja, alumiinirivasto, musta pinnoite
- 7 kpl 6 mm kuparilämpöputkia
- Alumiinilamellien määrä: 50 kpl per torni
- Ripojen väli 1,8 mm, ripojen paksuus 0,5 mm
- Yhteensopivuus:
- AMD AM4 & AM5
- Intel LGA1700, 1200, 1151, 1150, 1155, 1156, 2011 & 2066
- Takuu: 6 vuotta
NH-U12 on Noctuan perinteikkäin tuotemalli, sillä se oli ensimmäinen julkaistu tuotemalli loppuvuodesta 2005. NH-U12 on kehittynyt hiljalleen vuosien vieriessä – lämpöputkien määrä on lisääntynyt, jäähdytyspinta-ala on kasvanut ja rakenne on muuttunut epäsymmetriseksi. Itseasiassa alkuvaiheessa NH-U12:ta myytiin vain ilman tuulettimia, sillä Noctualla ei ollut mallistossaan vielä omia tuulettimia.
Jos NH-U12A on tuttu cooleri, ei chromax.black-malli tarjoa muuta uutta kuin mustan värin. Kyseessä on melko suurikokoinen yhden tornin cooleri, jonka molemmille puolille on asennettuna 120 mm tuulettimet. Laatuvaikutelma ja viimeistely ovat erittäin hyvällä tasolla, kuten Noctuan tuotteilta on vuosien saatossa opittu näkemään.
NH-U12A chromax.blackin alumiinirivasto on pohjaosaan nähden hieman epäkeskeinen, joka mahdollistaa täyden muistiyhteensopivuuden uusimmilla Intel- ja AMD-työpöytäkokoonpanoilla. Epäkeskeisyys on noin sentin luokkaa. Rivasto on yhteydessä kupariseen pohjaosaan seitsemällä U:n muotoisella lämpöputkella ja lämpöputket on juotettu kiinni rivastoon ja pohjaan. Rivaston otsapinta on muotoiltu eri tavoin tulo- ja poistopuolella ja rivaston kyljet on muotoiltu umpinaisiksi, joten ilma ei pääse karkaamaan ulos sitä kautta.
Kuparipohjan kontaktipinta on nikkelöity ja siinä on sekä kynnellä tunnettavissa että valoa vasten nähtävissä pieniä kaarevia työstöuria. Kooltaan kontaktipinta on melko suuri, noin 44 mm suuntaansa. Mittaustemme mukaan pohja on melko suora, joskin lämpöputkien suuntaisesti sekä ristisuunnassa havaitsimme pientä kuperuutta keskellä.
Cooleri on yhteensopiva Intelin uusimman LGA 1700 -kannan sekä AMD:n tulevan AM5-kannan kanssa. Lisäksi valmistaja lupaa ilmaiset kiinnitystarvikkeet myös kaikille tuleville suoritinkannoille, jos coolerin käyttäminen niiden kanssa on vain fyysisesti mahdollista.
Tuulettimet:
- 2 kpl 120 x 120 x 25 mm NF-A12x25 PWM -tuuletin
- SSO2-laakerointi
- Kierrosalue: 450 – 2000 RPM
- Ilmavirta: 60,1 CFM (maksimi)
- Äänenpaine: 22,6 dBA
- Paineentuotto: 2,34 mmH2O
- Teho: 1,68 W
Tuulettimina toimii mustat versiot Noctuan NF-A12x25 PWM -tuulettimista. Tuulettimet on valmistettu Sterrox-polymeeristä, jonka ansiosta roottori muuttaa muotoaan hyvin vähän ja Noctua on voinut suunnitella roottorin ja kehyksen välisen raon hyvin pieneksi (0,5 mm). Roottorin keskiö on metallivahvistettu ja sen sisällä on Noctuan oma itsekeskittävä öljynpainelaakerointi (SSO2), koneistettu messinkinen laakerikuori sekä Smooth Commutation Drive 2 -moottori.
Tuulettimien kierrosalue on melko laaja ja lisäksi PWM-ohjainpiiri tukee tuulettimen pysäyttämistä 0 % PWM-asetuksella.
Tuulettimien kiinnityksessä Noctua käyttää perinteisiä metallilankakiinnikkeitä, jotka ovat erittäin helppokäyttöiset pienten venyttämistä helpottavien klipsujen ansiosta.
Noctua tarjoaa lisävarusteena NA-HC7- ja NA-HC8-kuoria, joiden avulla käyttäjä voi piilottaa coolerin rivaston. HC8-malli on saatavilla mustana ja valkoinsena, HC7-malliin on puolestaan vaihdettavissa värikäs korostusosa, joka näkyy kuoren päällä olevien aukkojen läpi. Kuoret on valmistettu pulverimaalatusta millimetrin vahvasta alumiinista. Kehikko kiinnittyy cooleriin rivaston päälle metalliklipsulla kiinnitettävään sovittimeen magneettien avulla. Testeissämme emme havainneet kuoresta vaikutusta suorituskykyyn.
Noctuan käyttöohjeet ovat tuttuun tapaan selkeät ja helppolukuiset. AMD:n ja Intelin prosessorikantojen ohjeet on jaettu omiin ohjelappuihinsa. Mustavalkoisissa ohjekuvissa oleellisia kohtia on korostettu värein. LGA 1700 -kiinnikkeet löytyvät suoraan pakkauksesta.
Noctuan SecuFirm 2 -kiinnitysratkaisu on ollut jo vuosia erittäin pätevä ja helppokäyttöinen. Chromax.black-versiossa kaikki metalliset kiinnitystarvikkeet ovat väriltään mustaksi pinnoitettuja, joka istuu hyvin teemaan. Kaikkien kiinnitystarvikkeiden asentaminen emolevylle onnistuu vaivatta ilman työkaluja. Ainoastaan itse coolerin kiristämiseen tarvitaan ruuvimeisseliä ja sekin toimitetaan pakkauksen mukana.
Yhteensopivuuden kannalta NH-U12A:n ei pitäisi aiheuttaa suurempia ongelmia. Cooleri on epäkeskeisyyden ansiosta hyvin yhteensopiva muistien kanssa ja 125 mm leveänä se ei tunkeile vielä näytönohjaimen alueelle. Pienemmissä koteloissa 158 mm korkeus onkin todennäköisesti raja, joka tulee ensimmäisenä vastaan.
Huomioita asennuksesta:
- Selkeät ohjeet
- Loogiset ja helposti käsin asennettavat kiinnitystarvikkeet
- LGA1700-yhteensopivuus suoraan pakkauksesta
- Tuulettimen metallilankakiinnitys on fiksu ja helppokäyttöinen
- Coolerin kiristämisessä tarvitaan ristipäistä ruuvimeisseliä, joka toimitetaan mukana
Testikokoonpano
Käyttämämme Cooler Master MasterCase H500P Mesh –koteloon rakennettu testikokoonpano perustuu Gigabyten Z370 Aorus Gaming 7 ATX-emolevyyn sekä ”korkattuun” Intelin Core-i7 8700K –prosessoriin ja sen ensisijaisena ja ainoana tarkoituksena on toimia mahdollisimman hyvänä lämmönlähteenä coolereille. Rasituksena käytetään nykyään Prime95-sovelluksen custom-tilaa pienellä vakioidulla (16 kt) FFT-koolla.
Verrokkeina testeissä ovat sekä high-end-luokan kärkinimiin lukeutuva Noctua NH-D15, NH-U12A:n kanssa hyvin samankaltaisen toteutuksen jakava noin 75 euron hintainen Cooler Master MasterAir MA612 Stealth sekä noin 70 euron hintainen DeepCool AK620.
Lisää testikokoonpanosta ja testimetodeista voi lukea erilliseltä tietosivulta.
- Intel Core i7-8700K, delidded, kaikki ytimet 4,6 GHz (46 x 100 MHz) 1,34 V
- Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7 (Intel Z370 -piirisarja)
- Kingston HyperX DDR4 2666 MHz CL15 HX426C15FBK2/16 16 Gt kit
- Intel SSDSA2MH080G1GN 2,5″ SSD 80 Gt SATA 3Gb/s
- be quiet Straight Power 10 700W –virtalähde
- Gigabyte Radeon R9 285 -näytönohjain
- Cooler Master MasterCase H500P Mesh -kotelo
- Noctua NH-U12A chromax.black, Cooler Master MA612 Stealth (verrokki), Deepcool AK620 (verrokki), Noctua NH-D15 chromax.black (verrokki)
- Referenssituulettimet: Noctua NF-F12 iPPC-2000 PWM, Noctua NF-A14 iPPC-2000 PWM
- Windows 10 64-bit
- Prime95 30.7 build 9 (12 worker threads, custom, AVX on, Min & Max FFT 16 kt, Run FFTs in-place)
- HWInfo 7.16
- Intel Extreme Tuning Utility 7.6.0.37
- Gigabyte EasyTune
- Gigabyte System Information Viewer
Suorituskykytestit
Mittasimme coolerin mukana toimitettujen vakiotuulettimien kierrosnopeudet koko toiminta-alueella ja koko PWM-ohjausvälillä (0-100 %) kymmenen prosenttiyksikön pykälin.
Kierrosalue oli mittaustemme perusteella hyvin lähellä valmistajan ilmoittamaa, joskin alapäästä nopeus yltää vielä ilmoitettua alemmas ja lineaarisesti nollaan asti. Vaikka Noctua ei mainosta sitä erityisemmin coolerinsa yhteydessä, tuulettimet tukevat siis myös pysäyttämistä 0 %:n PWM-asetuksella, joka on aina hyvä lisä laajaan säätöalueeseen. Kierrosnopeus nousee melko lineaarisesti samassa suhteessa PWM-ohjausarvon kanssa.
Melumittauksissa NH-U12A yllätti positiivisesti yltäen aivan mittaamiemme coolereiden kärkipäähän. Noin 1000 RPM:ään asti tuuletin pysyi mittarin erottamattomissa taustamelusta ja 40 dBA taso rikkoutui mittauksissamme noin 1700 ja 1800 RPM:välimaastossa. Testeissä käyttämämme vakioitu 38 dBA taso saavutettiin 1500 RPM nopeudella.
Käytännössä korvakuulolta cooleri on alle 1000 RPM kierrosnopeuksilla hyvin hiljainen ja havaittavissa on lähinnä läheltä kuunnellessa pientä rahinaa ja hurinaa. 700 RPM nopeudella cooleri on käytössä äänetön jopa hyvin läheltä (10 cm) päästä kuunnellessa. Täydellä nopeudella cooleri on jo melko äänekäs ja pitää selvää ilman suhinaa sekä pientä ujellusta. 1200 RPM tietämillä melutaso hiljenee havaittavasti ja siitä ylöspäin vastaavasti lähtee kasvamaan voimakkaammin.
Kokonaisuudessaan NH-U12A chromax.black on etenkin kierrosalueensa alapuoliskossa hyvin hiljainen cooleri. Ylärekisterissä äänen tyyli ei ole aivan yhtä miellyttävää kuin osassa kilpailijoista.
Rasitustesteissä prosessorin kuutta ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla 12 työsäikeen avulla 30 minuutin ajan (tai kunnes lämpötilat tasottuivat). Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana noin 22,5-23 asteessa. Testicoolerit asennettiin puhaltamaan ilmaa kotelossa vaakasuuntaisesti, jolloin ne käyttivät pääosin etutuulettimilta tulevaa ”tuoretta ilmaa” ja puhalsivat sen kohti 140 mm takatuuletinta sekä takapaneelin poistoaukkoja. Lämpötahnana käytettiin Noctuan NT-H2:ta.
Vakiotuulettimilla NH-U12A chromax.blackin suorituskyky ei ollut varsinainen yllätys suuntaan eikä toiseen. Täydellä nopeudella se jäi noin pari astetta ”isoveli” NH-D15:n taakse ollen samalla aavistuksen hiljaisempi. DeepCoolin AK620:een eroa jäi melko merkityksetön yksi aste ja MA612 Stealth puolestaan hävisi NH-U12A:lle kolmisen astetta. Kaikkien coolerien melutaso maksimikierroksilla oli parin desibelin haarukassa, eikä yksikään ollut merkittävästi muita hiljaisempi.
Alhaisella noin 600 RPM tuuletinnopeudella erot NH-U12A:n ja verrokkicoolerien välillä kasvoivat ja tuplatornimallien pystyi selvästi havaita hyötyvän suuremmasta jäähdytyspinta-alastaan. NH-U12A:n ero NH-D15:een repesi seitsemään asteeseen ja AK620:een kolmeen asteeseen. Cooler Master MA612 Stealth puolestaan pysytteli edelleen takana kolmen asteen turvin.
38 desibeliin vakioidulla melutasolla lämpötila nousi vain noin pari astetta maksiminopeuteen nähden, joka on hyvä kompromissi huomattavasti laskeneeseen melutasoon nähden.
Verrokkeihin nähden voimasuhteet eivät juurikaan muuttuneet, sillä NH-D15 ja AK620 pysyivät edelleen NH-U12A:n edellä ja MA612 Stealth puolestaan takana.
Toisessa testivaiheessa vaihdoimme coolereihin erillisellä testikokoonpanosivulla tarkemmin esitellyt Noctuan melko korkealle kiertävät referenssituulettimet (NF-F12 iPPC 2000 PWM). Ajoimme testit referenssituulettimien maksimi- (PWM 100 %, 2000 RPM) ja alhaisella (PWM 30 %, ~600 RPM) nopeudella, minkä avulla saimme hahmoteltua coolereiden jäähdytysrivastojen tarjoaman vertailukelpoisen suorituskykyalueen ääripäiden välillä. Yhteneväisillä tuulettimilla ajettavat testit tuovat esiin coolereiden tuulettimien ja jäähdytysrivasto-osan väliset erot ja antavat hieman osviittaa siitä, kannattaako käyttäjän mahdollisesti vaihtaa tuulettimet toisenlaisiin.
Huomionarvoisena seikkana verrokki Noctua NH-D15:n referenssitestit ajettiin suuremmalla NF-A14 iPPC 2000 PWM -tuulettimella, koska se joukon ainoana käyttää 140 mm tuuletinkokoa.
Referenssituulettimilla ero vakiotuulettimiin pysyi olemattoman pienenä ja mittausvirheen puitteissa. Tavallaan olisin kuitenkin odottanut, että uudet NF-A12x25-tuulettimet olisivat olleet vanhempia NF-F12-verrokkituulettimia suorituskykyisemmät samalla kierrosnopeudella.
Verrokeista eniten referenssituulettimista vaikutti hyötyvän Cooler Master, jonka lämmöt tippuivat useamman asteen ja kuroivat eron NH-U12A:han jo varsin pieneksi. AK620 ei sen sijaan pärjännyt referenssituulettimilla aivan yhtä hyvin kuin omillaan, eli siltä osin Deepcool voi olla tyytyväinen tuuletinoptimointiinsa.
Yhteenveto
Noctuan NH-U12A chromax.black on tyylikäs, suorituskykyinen, hiljainen, kokoluokassaan hyvin yhteensopiva, helppokäyttöinen ja laadukkaasti viimeistelty ilmajäähdytteinen prosessoricooleri, josta on vaikea keksiä suurta negatiivista sanottavaa – muuta paitsi hinta.
120 euron hinnallaan se on yksi kalleimmista, ellei jopa kallein perinteinen ilmajäähdytteinen prosessoricooleri Suomen markkinoilla. Hinta on todella raju, ottaen huomioon että suurempi ja tehokkaampi NH-D15-sisarmalli maksaa 15-20 euroa vähemmän, saman coolerin ei-musta versio on 20 euroa edullisempi ja vähintään vastaavaa suorituskykyä on tarjolla markkinoilta puolella NH-U12A chromax.blackin hinnasta. Mukana toimitetaan toki kaksi lähes 30 euron hintaista tuuletinta, mutta siitäkin huolimatta noin 70 euroa pelkästä yksitornisesta jäähdytysrivastosta on liikaa.
NH-U12A chromax.black sopii lähinnä käyttäjälle, jolle hinnalla ei ole väliä ja joka haluaa juuri nämä ominaisuudet tarjoavan coolerin. Jos hinta ei haittaa ja muut ominaisuudet osuvat täydellisesti yksiin omien tarpeiden kanssa, on kyseessä aivan varmasti erinomainen valinta. Kaikille muille markkinoilta löytyy sen sijaan rahalle parempaa vastinetta tarjoavia vaihtoehtoja.
Plussaa:
- Hyvä suorituskyky
- Erinomaisen nopeus-melusuhteen tarjoavat tuulettimet
- Tuulettimissa pysäytysmahdollisuus
- Selkeät asennusohjeet
- Helppokäyttöinen ja tukeva kiinnitys
- Hyvä yhteensopivuus pienin varauksin
- LGA1700-tuki suoraan paketista, tuki myös tuleville suorititinkannoille
Miinusta:
- Korkea hinta
Huomioitavaa:
- Saman coolerin ei-musta versio on 20 euroa edullisempi
On se tuning/hieno, mutta tuo hinta 🤔😅 tuossa ois kyllä vuosiksi eteenpäin prossun jäähyä.
5/5 – ostaisin uudelleen jos ilmajäähyn tarvitsisin.
On. U12A:ssä on kaksi lämpöputkea enemmän ja 37 % suurempi rivasto.
Muuta vikaa ei ole kun hinta kun kerran saa d15 chromax halvemmalla.
80€ olisi ollut sopiva hinta julkistuksen aikana ja pikkuhiljaa laskea se 70€ tasolle.
Tämä tuli 12700K kaveriksi julkaisussa kun ei oikein muista niitä hemmetin kiinnikkeitä löytynyt. En ole katunut. Näpsäkän kokoinen pienempäänkin koteloon ja helppo asentaa. Jäähdytys potenttiaalia riittävästi.
Jos vaan D15 mahtuu koppaan, tämä U12A on kuitenkin ihan reilusti pienempi.
Muuten oot kyllä ihan oikeassa, liian hintava.