io-tech testasi HMD Globalin Nokia X-malliston edullisemman mallin - Nokia X10.

Aiemmin testatun Nokia X20:n tavoin X10 osoittautui testijaksollaan pienoiseksi pettymykseksi, mutta siitä huolimatta kyseessä on selvästi hinta-laatusuhteeltaan kaksikosta se parempi malli – X10 tarjoaa käytännössä identtisen käyttökokemuksen lähes identtisessä ulkokuoressa satasen edullisempaan hintaan ja ainoat pellin alle tehdyt leikkaukset näyttäytyvät arkikäytössä hyvin pieninä eroina. 6 Gt:n RAM-muisti vaikuttaisi ainakin allekirjoittaneen käytössä riittävän erinomaisesti Snapdragon 480 5G:n parina ja 48 megapikselin pääkamera ei juurikaan käytännössä kalpene X20:n 64 megapikselin ratkaisulle.

Siitä huolimatta hintaluokka on myös X10:n suurin ongelma. Laite on peruskäytössä toimiva ja käyttäminen on myös pääosin sulavaa, mutta se ei vain yksinkertaisesti pärjää käyttökokemuksena hintaluokkansa pahimmille kilpailijoille, kuten vastaavaan hintaan saatavilla olevalle OnePlus Nord CE:lle. Jos pitkä päivitystuki on tärkeä, on silloin puolestaan tarjolla 50 euroa kalliimmalla Samsungin Galaxy A52 4G, joskin silloin on luovuttava myös 5G:stä. Jos HMD Globalin X-sarjalaisen ostaminen kuitenkin kiinnostaa miinuksistaan huolimatta kilpailijoita enemmän, on X10 selvästi X20:tä parempi paketti laitteiden nykyisillä hinnoilla.

Plussaa

  • Kolmen vuoden päivitystuki ja takuu
  • Akunkesto

Miinusta

  • Hinta
  • Suorituskyky hintaluokassaan varauksin
  • Ei 4K-videokuvausta
  • Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu
  • Suurehkot näytön reunukset
  • Vain 60 hertsin virkistystaajuus näytössä
  • Ei stereokaiuttimia

Huomionarvoista:

  • Puhelimen mukana ei toimiteta verkkovirta-adapteria

HMD Global julkisti maaliskuun lopulla puhelintensa uuden nimeämiskäytännön ja läjän uusia puhelimia. Vielä tällä hetkellä uuden malliston huipulle sijoittuvat X-sarjaan kuuluvat X20 ja X10, joista ensimmäisen olemmekin jo ehtineet io-techissäkin testaamaan. X20 ei suoranaisesti onnistunut vakuuttamaan, sillä sen sisältämä Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri ei yksinkertaisesti yllä 400 euron hintaluokan kilpailijoiden tasolle, vaikka 8 gigatavun RAM-muisti ja 128 gigatavun tallennustila hyviä lukemia olivatkin.

Nyt testilaboratorioon on saapunut myös kaksikosta edullisempi Nokia X10, joka tuli markkinoille hieman isosisaruksensa perästä sata euroa edullisempaan 299 euron hintaan kahtena värivaihtoehtona – meidänkin testissä käynyt tumman turkoosin sävyinen metsä ja valkoinen lumi.. Edullisemmasta hinnasta huolimatta X10 tarjoaa saman järjestelmäpiirin ja käytännössä identtisen ulkonäön, sillä laite pohjautuu samaan runkoon kuin X20:kin.

Edullisemman hinnan tieltä on kuitenkin tehty myös leikkauksia, sillä tallennustila on puolitettu 64 gigatavuun ja RAM-muistimäärä pudotettu 6 gigatavuun. Myös kameraratkaisua on muutettu, sillä 64 megapikselin pääkameran sijaan käytössä on 48 megapikselin sensori, mutta ultralaajakulmakamera, makrokamera ja syvyystietokamera ovat säilyneet ennallaan.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan X10 on saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä 290 euron hintaan, eli noin kymmenen euroa suositushintaa edukkaammin. X20 puolestaan on edullisimmillaan reilut 380 euroa, eli sen julkaisuhinnasta on karsiutunut vajaat 20 euroa.

Tässä artikkelissa tutustumme Nokia X10:een vajaan viikon ympärivuorokautisten käytön pohjalta täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä vuodossa.

5G-liittymän verkkotestejä varten tarjosi ystävällisesti DNA.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Nokia X10 toimitetaan valmistajalle tutussa neliskanttisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee värillinen kuva itse laitteesta. Suoraan paketista ottaessa puhelimen päällä on paksu reunoiltaan selvästi tuntuva muovinen suojakalvo, joka on mukana myös tämän artikkelin testikuvissa. Käyttöjaksolla kalvo otettiin irti, sillä se oli hellesäillä selvästi lasipintaa tahmeampi. Puhelimen itsensä lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:

  • pikaohje- ja takuutietolappuset
  • korttikelkan avaustyökalu
  • kompostoituvasta muovista valmistettu suojakuori
  • USB-A -> USB-C -kaapeli

Nokia X20:n tavoin myöskään X10:n mukana ei siis toimiteta verkkovirta-adapteria, mikä on edelleen tänä päivänä selvästi harvinaisempaa näin edullisessa hintaluokassa, vaikka se kalliimmissa laitteissa onkin alkanut vähitellen yleistymään. Mukana toimitettava latauskaapeli käyttää kuitenkin toisena päänään perinteistä Type-A-liitäntää, minkä myötä suurimmalta osalta käyttäjistä löytyneen X10:lle käyvä laturi.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkonäöllisesti X10 ei yllätyksiä tarjoa, sillä puhelin käyttää X20:n kanssa identtistä runkoa.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 168,9 x 79,7 x 9,1 mm
  • Paino: 210 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 79,9 %
  • Näytön suojana Gorilla Glass 3, muovirunko ja takakuori

Ulkomitoiltaan Nokia X10 on selvästi suurikokoinen laite, jonka 6,67-tuumainen näyttö ei riitä perustelemaan ulkomittoja, vaan puhelimen näytön reunukset ovat selvästi paksummat kuin nykypäivän laitteissa on totuttu. Myös 210 gramman paino tuntuu kädessä varsin selvästi.

Yhdessä kädessä puhelin on jossain määrin käytettävissä selvästi pitkiä sivujaan kohden kaareutuvan takakuorensa myötä, minkä lisäksi puhelin itsessään on muutenkin miellyttävän pyöreä ja käteen sopivan muotoinen. Suuria ulkomittoja muotoilu ei kuitenkaan onnistu häivyttämään.

X20:n tavoin X10 käyttää rakenteessaan niin kehyksensä kuin takakuorensa osalta muovia, joka on positiivisena puolena kohtalaisen laadukkaan tuntuista. Takakuoren pinta on X20:n tavoin matta, mutta kylkien värityksessä on siirrytty kiiltävästä takakuorta mukaillen mattapintaiseksi.

Vastaavasta rungosta huolimatta myös fyysisissä ominaisuuksissa on tehty pieni leikkaus X20:een nähden, sillä X10:n näytön suojana on vain Gorilla Glass 3 -lasi Gorilla Glass 5:n sijaan. Minkäänlaista vedenkestävyyttä puhelimelle ei luvata, joten sen kastelemista kannattanee välttää kaikissa muodoissaan.

X10:n vasemmalta kyljeltä löytyy valmistajalle tyypillinen Google Assistant -painike. Painikkeen voi kytkeä asetuksista pois päältä, mutta ainakaan testijakson puitteissa asetuksista ei löydetty vaihtoehtoa, joka antaisi ohjelmoida painikkeen haluamaansa toimintoon.

  • Alapääty:
    • mikrofoni
    • monokaiutin
    • USB-C 2.0 -liitäntä
    • 3,5 mm:n audioliitäntä
  • Yläpääty:
    • mikrofoni
  • 8 megapikselin etukamera, f2.0

Nokia X10 ei sisällä stereokaiuttimia, vaan tarjoaa vain monokaiuttimen, mikä on nykypäivänä jo pienoinen miinus, mutta audion ystäville laitteesta löytyy kuitenkin edelleen 3,5 mm:n kuulokeliitäntä.

Näytön ylälaidan keskellä sijaitsevassa reiässä lepäävä 8 megapikselin etukamera kykenee X10:ssä kohtalaiseen jälkeen, mutta kalliimmalle X20:lle se häviää. Kuvien värintoisto jää jonkin verran haaleammaksi ja yksityiskohtien määrä heikommaksi. Lisäksi hämärässä kuviin syntyy vihertävä yleisilme, jota X20:n kuvissa ei ollut nähtävissä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,67” IPS LCD -näyttö
  • 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 395 PPI
  • 450 cd/m² (nit) tyypillinen maksimikirkkaus
  • 60 hertsin virkistystaajuus

Rungon lisäksi myös näyttö Nokia X10:ssä vaikuttaisi olevan kalliimmasta sisaruksestaan tuttu – IPS-paneelina se ei yllä AMOLED-näyttöjen kontrasteihin, mutta tarjoaa kuitenkin silmämääräisesti hyvän kuvanlaadun. 450 nitin maksimikirkkaus ei yllä aivan parhaimmistoon, mutta on kuitenkin riittävä, jotta puhelimesta sai suurimman osan ajasta selvää aurinkoisena kesäpäivänäkin.

Suurimpana miinuksena näytölle toimii sen 60 hertsin virkistystaajuus useiden kilpailijoiden tarjotessa nykyään nopeampia vaihtoehtoja. Nokia X20:stä tuttuna mielenkiintoisena huomiona X10:n näyttö on toteutettu siten, että polarisoituja aurinkolaseja käyttäessä kuva katoaa näkyvistä puhelinta vaakatasossa pitäessä.

X20:stä tuttuun tapaan näyttö ei ole X10:n ainoa hintaluokastaan jälkeen jäävä tekijä. Kyseessä on toki 100 euroa sisarusmalliaan edullisempi laite, mutta siitä huolimatta sisällä sykkivä Snapdragon 480 5G jää jälkeen kilpailijoiden tarjonnasta. Esimerkiksi OnePlus Nord CE tarjoaa vastaavaan hintaan Snapdragon 750G:n jossa on toki sama GPU-piiri, mutta nopeampi CPU. X10:n käyttämän Snapdragon 480 5G:n tarjoaa puolestaan tarjouksissaan lähes puoleen Nokian hinnasta, eli 150 euroon, saatavilla ollut Moto g50.

Myös 64 gigatavun tallennustila on osittain pienoinen pettymys. Se ei ole hintaluokassa huono lukema, mutta se on vähemmän kuin kovimmilla kilpailijoilla. 6 Gt:n RAM-muisti sen sijaan on luokassaan hyvä lukema.

4470 mAh:n akku on lukujen valossa väistämättä pienoinen pettymys, kun ottaa huomioon kuinka iso puhelin kyseessä on. Lukema ei missään nimessä ole huono, mutta se on vähemmän kuin joidenkin kilpailijoiden tarjoama 5000 mAh. Nopeimmillaan akku on ladattavissa 18 watin teholla, mutta sitä varten on ostettava erillinen laturi, sillä mukana sitä ei toimiteta. Positiivisena puolena puhelin tukee USB PD -standardia ja latautui täyttä nopeutta myös iPad Pron verkkovirta-adapterilla.

Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on hintaluokassaan tavanomainen kattaus, eli 5G, Bluetooth 5.0 ja Wi-Fi 5. Osa kilpailijoista tosin tarjoaa tukensa jo tuoreemmille Bluetoothin 5.1- ja 5.2-standardeille. Oikean kyljen virtapainikkeeseen sijoitettu sormenjälkilukija toimi testijaksolla hyvin.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 480 5G (2 x 2,0 GHz Kryo 460, 6 x 1,8 GHz Kryo 460 CPU, Adreno 619 GPU)
  • 6 Gt RAM-muistia
  • 64 Gt tallennustilaa (vapaana n. 47 Gt), microSD-korttipaikka (käyttää toisen SIM-kortin paikan)
  • 5G-tuki, SA & NSA, Sub 6 GHz (n1, n3, n7, n28, n38, n41, n78)
  • LTE, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 5.0, NFC
  • (A)GPS(L1), Glonass(L1), Galileo(E1), Galileo (E1), BeiDou
  • Sormenjälkilukija oikean kyljen virtapainikkeessa, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • 4470 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 18 watin latausnopeus

 

Kamera

Nokia X10:n kamerat sijaitsevat valmistajalle tyypilliseen tapaan takakuoren ylälaidan keskellä pyöreässä kamerakehyksessä. Kehys nousee aavistuksen takakuoren pinnan yläpuolelle, mutta keikkumaan puhelinta ei juurikaan saa, ellei sitä varta vasten yritä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin pääkamera, automaattitarkennus
  • 5 megapikselin ultralaajakulmakamera, kiinteä tarkennusetäisyys
  • 2 megapikselin makrokamera
  • 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.4
  • LED-salama, Zeiss-optiikka
  • Videokuvaus: 1080p 60 FPS

Kamerajärjestelmänsä osalta Nokia X10 sisältää vain pienen muutoksen kalliimpaan sisarukseensa nähden – 64 megapikselin pääkamerasta on siirrytty 48 megapikselin malliin. Muilta osin kamerajärjestelmä on lukujen valossa identtinen, eli käytössä on 5 megapikselin ultralaajakulmakamera, 2 megapikselin makrokamera ja 2 megapikselin syvyystietokamera.

Videokuvausta laite tukee korkeimmillaan 1080p 60 FPS -tasolla, mikä on väistämättä 300 euron hintaluokassa pettymys, sillä 4K-videokuvaus on tämän luokan laitteilla erittäin yleistä.

Kamerasovellus on X20:stä tuttu. Sovellus on helppokäyttöinen ja myös X10:ssä sen toiminta oli sulavaa. Massasta erottavimpana ominaisuutena kamera tarjoaa erillisen elokuvatilan, joka kuvaa 21:9-kuvasuhteen videota, jonka bittivirraksi voi valita joko 50 Mb/s tai 24 Mb/s. Tila tukee myös H-log-videomuotoa, joka kuvaa selvästi tavanomaista haaleammalla kontrastilla jättäen enemmän käsittelyvaraa jälkieditointiin.

Kamerasovelluksen zoomausvaihtoehdoissa on tarjolla myös 2x-tila, joka käyttää valitettavasti Nokia X20:n tavoin digitaalista zoomia suoraan sensorilta tehtävän rajauksen sijaan. X20:stä pienentyneen kameran resoluution myötä 2x-tilan jälki on myös selvästi heikompaa, eikä kuviin juurikaan tarkkoja yksityiskohtia kerry.

Nokia X10:n pääkamera kykenee päivänvalossa hyvään jälkeen. Kuvien värintoisto on miellyttävää, ja yksityiskohtiakin kertyy kiitettävästi. Dynamiikassa voisi kuitenkin olla parannettavaa, sillä kirkkaana kesäpäivänä taivas palaa suhteellisen helposti puhki.

Nokia X20:n 64 megapikselin kameraan verrattuna kuvanjälki on hyvin samankaltaista. X10:n pienempi resoluutio on kuitenkin nähtävissä kuviin zoomatessa, minkä lisäksi värit ovat X20:n kamerassa toisinaan hieman syvempiä.

Hämärässä X10:n ja X20:n pääkameroiden erot jatkuvat hyvin pieninä. X10:n kamera onnistuu kuitenkin yleensä keräämään hieman enemmän valoa tuottaen siten parempia lopputuloksia kuin kalliimpi sisaruksensa. X20:n tavoin myös X10:n kuviin kertyy hämärässä kohinaa, mutta se pysyy kuitenkin yksisävyisenä, eikä onnistu häiritsemään. Se ei myöskään syö yksityiskohtia kuvista liian pahasti ja hämäräkuvat säilyvätkin varsin käyttökelpoisina.

Yökuvatilassa X10:n aavistuksen X20:tä parempi hämäräsuorituskyky jatkuu lopputulosten ollessa yleensä aavistuksen kirkkaampia. Valitettavana miinuspuolena X20:n tavoin X10:n yökuvatila on käytettävissä vain pääkameralla, eli ultralaajakulmakameran heikkoa hämäräsuorituskykyä sillä ei voi korvata.

Ultralaajakulmakamera puhelimissa on lukujen valossa identtinen. Resoluutio on pysynyt 5 megapikselissä ja kuvat myös näyttävät hyvin samankaltaisilta. Kuvanlaatu ei yllä luokkansa parhaimmistoon, vaan yksityiskohdat jäävät kameralla kohtalaisen sumeiksi jo päivänvalossa. X10:n kuvien värintoistossa on jälleen hieman eroja X20:een, sillä joissakin tilanteissa kalliimpi malli kontrastoi kuvia selvästi X10:tä enemmän, minkä myötä esimerkiksi varjot voivat tummua umpeen. Automaattitarkennuksen puutteen myötä ultralaajakulmakameralla ei voi kuvata tarkkoja lähikuvia.

Hämärässä ultralaajakulmakameran suorituskyky romahtaa X20:stä tuttuun tapaan, mutta tällä kertaa X10:n hämäräsuorituskyky on selvällä erolla vielä kalliimpaa sisarusta heikompaa. Vähäisen yksityiskohtamäärän ja selvästi liian tumman kuvan lisäksi X10:n ultralaajakulmakameran hämäräkuviin syntyy jopa värillistä selvästi näkyvää kohinaa.

Myös makrokameroiden osalta rauta on säilynyt muuttumattomana. Muista kameroista poikesten makrokuvissa ei ole myöskään X10:n ja X20:n välillä selvästi havaittavia eroja värintoistossa. Kuvanlaatu on hyvässä valaistuksessa luokassaan kohtalaisen hyvää ja 5 megapikselin resoluutiollaan sen tarkkuuskin on makrokameroiden korkeampaa päätä. Kiinteästä tarkennusetäisyydestä on kuitenkin annettava miinusta.

Hämärässäkin makrokameraa voi käyttää. Värintoisto heikkenee, mutta kuvaan kertyy edelleen kohtalaisesti yksityiskohtia.

X20:stä tuttuun tapaan myös X10 antaa valita kuvanvakaimen käytettäväksi myös vain pääkameralla käytössä olevaa 1080p 60 FPS -videota kuvatessa, mutta siitä huolimatta kuvassa ei selvästikään vakainta ole, vaan kuva jää hyvin heiluvaksi. Tämän myötä 30 FPS:n tilassa saakin yleensä selvästi parempaa jälkeä.

Videokuva itsessään ei laadultaan onnistu vakuuttamaan. Kuvanvakaimen toiminta ei ole järin sulavaa, vaan kuva nytkähtelee selvästi, minkä lisäksi Full HD -resoluution rajat ovat selvästi nähtävissä ja kuva on suhteellisen pehmyttä. Suurempana ongelmana kuva on myös erittäin kontrastoitunutta, minkä seurauksena tummat alueet voivat tummua umpeen. Videokuva onkin X10:ssä värintoistoltaan jonkin verran heikompaa kuin kalliimmalla X20:llä.

Alla Nokia X20:llä X10:n vertailukuvia vastaavissa tilanteissa:

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Nokia X10:n sisällä pyörii Androidin tuorein 11-versio, jonka päällä ei juurikaan valmistajan omia muokkauksia ole nähtävissä. Testijaksolla Androidin tietoturvapäivitykset olivat toukokuun tasolla, joten aivan tuoreimpiin puhelin ei ole vielä ehtinyt päivittyä, mutta hyvin ajantasainen laite kyseessä silti on.

Ajantasaisuus onkin X10:n selkein myyntivaltti, sillä X20:n tavoin HMD Global on luvannut myös edullisemmalle X-sarjalaiselleen kolmen vuoden tietoturvakorjaukset, kolmen vuoden suuret Android päivitykset ja kolmen vuoden takuun, joista kaksi viimeisintä ovat markkinoiden huippua viimeisimmän ollessa selvästi omassa luokassaan. Kuitenkin esimerkiksi Samsung lupaa peräti neljän vuoden tietoturvakorjaukset 350 euron suositushintaiselle Galaxy A52 4G:lle, joten siltä osin X10 ei aivan parhaimmaksi Android-maailmassakaan yllä.

Lähes koskemattoman näköisestä Androidista huolimatta X10:n mukana on muutamia lisäsovelluksia, jotka laite myös esittelee asennuksessaan lisäsovelluksina. Hämmentävästi tuossa asennusvaiheessa näistä ei voi valita vain haluamiaan, vaan kaikki on asennettava, mutta positiivisena puolena ne on mahdollista poistaa itse jälkikäteen.

Suorituskykynsä osalta Nokia X10 ei yllä 300 euron kilpailijoiden tasolle. Snapdragon 480 5G on hyvä piiri ja se toimii hyvin päivittäisissä askareissa, mutta siitä huolimatta se yhdessä 60 hertsin näytön kanssa saavat puhelimen tuntumaan selvästi edullisemmalta laitteelta. Tuntumaa ei myöskään helpota selvästi paksuhkot näytön reunukset. 300 euroon onkin saatavilla esimerkiksi OnePlus Nord CE, jonka sisällä sykkivä Snapdragon 750G on selvästi tehokkaampi piiri, minkä lisäksi OnePlussan näyttökin on nopeampi.

X20:een verrattuna 2 gigatavua pienempi RAM-muisti ei testijaksolla käytännössä ollut nähtävissä, vaan puhelin toimi hyvin pitkälti identtisesti kalliimman sisaruksensa kanssa. Pelaamiseenkin piiri toimii kiitos Snapdragon 750G:stä tutun Adreno 619 -grafiikkapiirin ja PUBG Mobile suostui pyörimään kolmanneksi alimmilla grafiikka-asetuksilla, joskin täysin sulavan kokemuksen sai vasta toiseksi alimmilla. Saman suorituskyvyn kuitenkin tarjoaa myös 150 euron hintaan saatavilla oleva Moto g50, jonka 4 Gt:n RAM-muistikaan ei testijaksollaan ongelmaksi osoittautunut.

Käytännön kokemuksissa 4470 mAh:n akku ei osoittautunutkaan pettymykseksi, jota pelkän lukeman perusteella olisi voinut odottaa. Puhelin kesti suhteellisen hyvin käyttöä kolme kokonaista työpäivää hieman reilun tunnin näytön päälläoloajoilla ja kahden päivän ylitystä puhelimella voitane pitää helppona. 18 watin lataustehoa testasimme iPad Pron verkkovirta-adapterilla, jolla puhelin latautui tyhjästä täyteen reilussa kahdessa ja puolessa tunnissa, eli kohtalaisen hitaasti.

Akun latausnopeus:

  • 15 min – 15 %
  • 30 min – 28 %
  • 1 h 49 min – 90 %
  • 2 h 37 min – 100 %

5G-verkkoja testasimme totuttuun tapaan Oulun keskustan alueella DNA:n verkossa. Puhelin löysi verkot hyvin ja pysyi niissä myös ilman ongelmia. 5G-verkon lisäksi puhelimen antennirakenne toimi luokassaan hyvin myös Bluetooth-laitteille, eikä esimerkiksi kuulokkeiden kanssa havaittu häiritsevää katkeilua.

 

Yhteenveto

Aiemmin testatun Nokia X20:n tavoin X10 osoittautuu testijaksollaan pienoiseksi pettymykseksi, mutta siitä huolimatta kyseessä on selvästi hinta-laatusuhteeltaan kaksikosta se parempi malli – X10 tarjoaa käytännössä identtisen käyttökokemuksen lähes identtisessä ulkokuoressa ja ainoat pellin alle tehdyt leikkaukset näyttäytyvät arkikäytössä hyvin pieninä eroina.

Fyysiseltä rakenteeltaan X10 on sisaruksensa tavoin selvästi kookas ja huomattavan paksut näytön reunukset muistuttavat enemmän menneisyydestä kuin muista 300 euron hintaluokkaan saatavilla olevista laitteista. Myös kokonaan muovinen rakenne on X10:lle pienoinen miinus, mutta 300 euron hintaluokassa se ei vaivaa samalla tavalla kuin 400 euron laitteessa.

X20:n tavoin X10:n suurin myyntivaltti on sen päivitystuki. HMD Global lupaa laitteelle 3+3+3-tuen, joka tarkoittaa siis kolmen vuoden suuria Android-päivityksiä, kolmen vuoden tietoturvapäivityksiä ja kolmen vuoden takuuta, joista jälkimmäinen on ehdottomasti markkinoiden huippua. Muutenkin päivitystuki yltää 300 euron hintaluokan huippuun, mutta aivan markkinoiden kärkeen se ei yllä, sillä 350 euron hintaluokassa tarjolla oleva Galaxy A52 lupaa kolmen vuoden suurten päivitysten kylkeen peräti neljän vuoden tietoturvakorjaukset.

Valitettavasti päivitystuen vastapainona puhelimella on myös omat miinuksensa, sillä Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri ei yksinkertaisesti onnistu vakuuttamaan 300 euron hintaluokassa, vaikkakin parempi valinta se tähän hintaluokkaan on kuin X20:n 400 euron luokkaan. Siitä huolimatta saman piirin tarjoaa peräti 150 euron tarjoushintaan saatavilla ollut Moto g50. Myös 60 hertsin virkistystaajuuteen rajoitettu näyttö on jo 300 euronkin hintaluokassa väistämättä pettymys.

Alun perin harmillisen pieneltä vaikuttanut 4470 mAh:n akku puolestaan osoittautui testijaksolla positiiviseksi yllätykseksi, sillä se kesti suhteellisen hyvin kolme kokonaista työpäivää kevyellä käytöllä. Myös 6 Gt:n RAM-muisti on luokassaan hyvä lukema, eikä se peruskäytössä näyttäytynyt ainakaan allekirjoittaneelle lainkaan poikkeavana toimintana X20:n 8 gigatavuun verrattuna.

Kamerajärjestelmän osalta X10:n pääkameraa on leikattu X20:een verrattuna, mutta siitä huolimatta kuvanlaatu on erittäin lähellä, eikä sekään riitä perustelemaan laitteiden välistä 100 euron hintaeroa. Pääkamera tuottaa muutenkin kohtalaista jälkeä, mutta valitettavasti X20:n tavoin makro- ja ultralaajakulmakamerat eivät pärjää kilpailussa tässä hintaluokassa.

Hintaluokka onkin X10:n suurin ongelma. Laite on peruskäytössä ehdottomasti toimiva ja käyttäminen on myös pääosin sulavaa, mutta se ei vain yksinkertaisesti pärjää käyttökokemuksena hintaluokkansa pahimmille kilpailijoille, kuten vastaavaan hintaan saatavilla olevalle OnePlus Nord CE:lle. Jos pitkä päivitystuki on tärkeä, on silloin puolestaan tarjolla 50 euroa kalliimmalla Samsungin Galaxy A52 4G, joskin silloin on luovuttava myös 5G:stä. Jos HMD Globalin X-sarjalaisen ostaminen kuitenkin kiinnostaa miinuksistaan huolimatta kilpailijoita enemmän, on X10 selvästi X20:tä parempi paketti laitteiden nykyisillä hinnoilla.

Plussaa

  • Kolmen vuoden päivitystuki ja takuu
  • Akunkesto

Miinusta

  • Hinta
  • Suorituskyky hintaluokassaan varauksin
  • Ei 4K-videokuvausta
  • Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu
  • Suurehkot näytön reunukset
  • Vain 60 hertsin virkistystaajuus näytössä
  • Ei stereokaiuttimia

Huomionarvoista:

  • Puhelimen mukana ei toimiteta verkkovirta-adapteria
This site uses XenWord.
;