io-tech testasi Nubian uuden Red Magic 5G -pelipuhelimen.

ZTE on varmasti monelle alaa seuraavalle tuttu Androidin alkuaikojen Blade-puhelinmalleistaan, jotka nousivat edullisen hintansa myötä varsin suosituiksi puhelimiksi, etenkin custom rom -harrastajien keskuudessa. Viime vuosina ZTE:n anti markkinoille, etenkin Suomessa, on ollut varsin massasta poikkeamatonta, eikä samanlaista ”hittiä” ole yhtiöltä nähty.

ZTE:n alabrändinä aloittanut Nubia on monelle varmasti vielä huomattavasti tuntemattomampi tapaus. Vuonna 2015 Nubia irtaantui ZTE:stä omaksi sisaryrityksekseen ja toimii tätä nykyä täysin omillaan.

Nubian puhelinmallisto sisältää Red Magic -pelipuhelinsarjan, jonka ensimmäinen malli näki päivänvalon vuonna 2018. Sitä seurasi Red Magic Mars -malli ja viime vuonna vuoroon tuli Red Magic 3. Maaliskuussa julkaistu uusin Red Magic 5G on puhelinsarjan viides malli ja toistaiseksi sitä on saatavissa vain valmistajan oman verkkokaupan kautta. Red Magic 5G:n suurimpia erikoisuuksia ovat markkinoiden ensimmäinen 144 hertsin AMOLED-näyttö, järjestelmäpiirin tuulettimella toteutettu aktiivijäähdytys, kaksi kapasitiivista kosketuspainiketta puhelimen kyljessä sekä puhelimen takakuoresta löytyvä RGB-valo.

Valmistajan omasta nettikaupasta puhelin on tarjolla neljänä vaihtoehtona. 579 euron perusmalli (8 Gt + 128 Gt) on saatavissa Eclipse Black ja Hot Rod Red -värivaihtoehtoina, kun taas testikappeleemme 12+256 Gt -versio on saatavissa Eclipse Black- ja Pulse-värivaihtoehtoina. Kalliimman mallin hinta on 649 euroa. Muihin markkinoilta löytyviin Snapdragon 865 -puhelimiin verrattuna hinnoittelu on siis erittäin kilpailukykyistä.

Tässä artikkelissa tutustumme Nubian Red Magic 5G -pelipuhelimeen noin viikon käyttökokemusten pohjalta hieman täysimittaista arvostelua lyhyemmässä muodossa ja keskitymme erityisesti laitteen erikoisominaisuuksiin.

 

Pakkaus ja sisältö

Red Magic 5G toimitetaan suurikokoisessa ja ulkoisesti näyttävässä pakkauksessa, jonka väritys vaihtelee itse puhelimen värivaihtoehdon mukaan. Testikappaleemme Pulse-värivaihtoehdossa pakkaus on varsin monivärinen ja sen päällä on futuristinen kuva. Itse paketin päältä ei pystyisi arvaamaan mikä puhelin tai tuote itse paketissa on sisällä.

Paketissa toimitetaan itse puhelimen lisäksi punainen USB Type-C -kaapeli, 18 watin verkkovirta-adapteri, korttikelkan irroitustyökaly, käyttöohjeet ja Red Magicin logolla varustettuja tarroja.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Red Magic 5G on ulkoisesti hyvin massasta erottuva puhelin. Ensisilmäyksellä puhelimesta erottuu takakuoren räikeä ja tulevaisuudenpuhuva värimaailma, jossa takakuori on jaettu punaiseen ja turkoosiin puolikkaaseen. Aikaisemmin io-techissä katsastettuun Red Magic 3S:ään nähden puhelin on ulkoisesti hieman muuttunut, mutta pääosin laitteissa noudatetaan samanlaista teemaa.

Rakenteeltaan Red Magic 5G on varsin tukeva. Runko on alumiinia ja näyttöä suojaa Corning Gorilla Glass -lasi, jonka versiota valmistaja tosin ei kerro. Puhelimen laatutuntuma on kunnossa, mutta ulkonäöltään puhelin on hieman ronski ja ehkä liiankin silmäänpistävä. Käsituntuma on kuitenkin laadukas, eikä puhelin natise tai vääntyile rasituksenkaan alla. IP-suojausta puhelimella ei ole.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 168,6 x 78 x 9,8 mm
  • Paino: 218 g
  • Näytön- ja ulkomittojen suhde: 82,5 %

Red Magic 3S:ään verrattuna uuden Red Magic 5G:n koko on hieman kutistunut, mutta puhelin on edelleen 6,65 tuuman näytöllä varustettujen laitteiden kookkaammasta päästä. Hieman suuremmalla näytöllä varustettu OnePlus 8 Pro on 3 milliä lyhyempi ja yli 4 milliä kapeampi. Myös paksuutta OnePlus 8 Prolla on melkein 1,5 mm vähemmän. Painon osalta OnePlus 8 Pro on myös noin 20 grammaa kevyempi.

Red Magic 5G:n alapääty ei ole järin yllättävä. Alhaalta löytyy SIM-korttikelkka, USB Type-C -liitin, joka tukee jopa 3.1-luokan nopeuksia, mikrofonin aukko sekä toinen puhelimen ”3D Stereo” -kaiuttimista. Yläpäädystä puolestaan löytyy 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä mikrofoniaukko.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,65” AMOLED näyttö
  • 144 Hz virkistystaajuus, 240 Hz kosketuksentunnistus
  • 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 388 ppi
  • 4096 kirkkaustasoa, DC-himmennys
  • 100 % DCI-P3-väriavaruus

Red Magic 5G:n etupuolen valtaava kookas 6,65” näyttö on ensisilmäyksellä varsin näyttävä. AMOLED-paneelia käyttävän näytön kontrastitoisto on äärimmäisen hyvä, kuten AMOLED-näytöillä on ollut tapana. Värien osalta näyttö korostaa värejä varsin voimakkaasti ja vielä enemmän jos asetuksista valitaan erillinen ”Värikäs” väritila.

Näytön alle on sijoitettu myös sormenjälkitunnistin. Valitettavasti Nubian toteutus on yksi heikoimmista, mitä testeissämme on tullut vastaan. Puhelimen sormenjälkitunnistin on todella epätarkka ja lyhyen testijakson aikana hyvällä tuurilla puhelin saatiin auki kahdella yrityksellä.

Näytön suurin erikoisuus on älypuhelimissa ensimmäistä kertaa nähtävä 144 hertsin virkistystaajuus. Olemme io-techissä testanneet jo useamman 120 hertsin virkistystaajuudella varustetun puhelimen, joten samat kommentit osuvat myös Red Magic 5G:n näyttöön. 144 hertsin virkistystaajuuden hyötyjä esimerkiksi 120 hertsin näyttöön verrattaessa on peruskäytössä varsin hankala havaita, mutta tarkkasilmäinen voi huomata eron jos molempia näyttöjä käytetään rinnakkain.

Näytön yläpuolelle jäävään suurehkoon kaistaleeseen on sijoitettu 8 megapikselin etukamera sekä puhelimen toinen stereokaiutin, joka on sijoitettu kuulokeritilän taakse. Puhelimen markkinoinnissa kaiuttimia mainostetaan 3D Stereo -termillä ja ne ovat varsin kovaääniset ja suurimmillakaan äänenvoimakkuuksilla ei ole huomattavissa äänen säröytymistä.

Takapuolelta Red Magic 5G poikkeaa varsin erikoisella ulkonäöllään ja se varmasti herättää huomiota julkisilla paikoilla. Ulkonäöllä on selkeästi haettu kohderyhmää pelipuolelta ja ehkä hieman nuoremmasta kuluttajasta, joille räikeä ulkonäkö ja eroavuus massasta saattaa olla yksi ostopäätökseen vaikuttava tekijä.

Takakuori on muotoiltu reunoilta hieman pyöristetyksi ja puhelin istuu pyöristysten ansiosta käpälään varsin mukavasti. Viime vuoden 3S-mallista poiketen takakuoreen ei tänä vuonna ole toteutettu tuuletusreikiä vaan ne sijaitsevat laitteen sivureunoilla. Kuten pelipuhelimelle on olennaista, on takakuoren Red Magic teksti sekä alaosasta löytyvä Red Magic -logo varustettu RGB-valaistuksella. Kyseiset valot ovat mukautettavissa puhelimesta löytyvien asetusten kautta, mutta valaistus on käytössä vain pelitilassa, minkä ulkopuolella sitä voi käyttää ainoastaan ilmoitusvalona tai latauksen merkkivalona.

Useista normaaleista puhelimista poiketen Red Magic 5G:n sivuosissa on pelaamiseen liittyviä lisäominaisuuksia, jotka saattavat tarjota paljonkin lisäarvoa runsaasti pelaaville käyttäjille. Puhelimen vasemmalta sivulta löytyy erillinen pelitilakytkin, tuuletusaukko sekä lisälaitteiden kytkemiseen tarkoitettu magneettinen peliportti. Oikealta sivulta puolestaan löytyvät perinteisten äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeiden lisäksi kaksi kosketuspintaa ja reikärivistö, jonka takaa löytyy puhelimen tuuletin.

Puhelimen jäähdytysjärjestelmään kuuluva tuuletin on varsin kovaääninen, etenkin jos puhelinta ladataan tehokkaalla pikalaturilla. Perusasetuksilla pikalatauksen aikana tuulettimen kierrosluku nousee maksimiin ja se on selkeästi kuultavissa myös kauempaa.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Red Magic 5G pitää sisuksissaan pääosin suorituskykyisimpiä komponentteja mitä Android-laitteisiin on saatavissa. Järjestelmäpiirinä toimii Snapdragon 865, joka tarjoaa tämän hetken parasta pelisuorituskykyä, mitä Android-puhelimille on tarjota. Piirin jäähdytys on erikoisemmin toteutettu ja pohjautuu tuulettimen sekä höyrykammiotekniikan yhdistelmään. Puhelimen sisällä oleva tuuletin imee ilmaa sisään toiselta kyljeltä ja puhaltaa sen ulos vastakkaiselta puolelta. Nubia kertoo, että viime vuoden Red Magic 3S:ään verrattuna jäähdytyspinta-alaa on saatu kasvatettua yli 50 %.

Järjestelmäpiirin parina on joko 8 tai 12 gigatavua LPDDR5 RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa on tarjolla 128 tai 256 gigatavua, mutta tukea muistikorteille ei ole. Tallennustila pohjautuu UFS 3.0 -tekniikkaan, mikä tarkoittaa muistinopeuden osalta markkinoiden parhaimmistoa. Akkukoko on kuitenkin tippunut viime vuoden 3S-mallista ollen nyt 4500 mAh. Akku tukee myös erittäin tehoasta 55 watin pikalatausta, mutta Euroopassa laitteen mukana toimitetaan vain 18 watin pikalaturi ja teholaturi on täällä ostettava erikseen. Tehokkaamman 55 watin laturin pitäisi valmistajan mukaan pystyä lataamaan akku tyhjästä täyteen 40 minuutissa ja jo vartin lataamisella luvataan yli 50 % täyttöastetta.

Puhelimesta löytyy myös tuki 5G-verkoille niin NSA- kuin SA-tekniikoillle. mmWave-tuki kuitenkin uupuu. Varustukseen kuuluu myös WiFi 6 sekä Bluetooth 5.1 -tuki.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 585, 3 x 2,42 GHz Kryo 585, 4x 1,8 GHz Kryo 585 CPU, Adreno 630 GPU), X55 -5G-modeemi
  • 8, 12 tai 16 Gt LPDDR5 RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt UFS 3.0 -tallennustilaa
  • 5G (n41/78), NSA & SA, LTE-A, Dual SIM
  • Wi-Fi 6 dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo
  • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, stereokaiuttimet, DTS:X/DTS 7.1
  • 4500 mAh akku, USB Type-C (USB 3.0), 55 watin lataus

 

Kamera

Red Magic 5G kamerarykelmä sijaitsee takakannen yläosassa ja sisältää kolme erillistä kameraa. Pääkameran virkaa toimittaa Sonyn uusin IMX 686-sensori, joka tarjoaa 64 megapikselin tarkkuuden. Sensorin parina on f1.8 aukkosuhteen objektiivi. Toisena kamerana on 8 megapikselin ultralaajakulma ja kolmas kamera on nykyisten älypuhelintrendien mukaisesti 2 megapikselin makrokamera.

Kameran tekniset tiedot:

  • 64 megapikselin pääkamera (Sony IMX686), f1.8, 26 mm, 1/1.72″, 0.8 µm, PDAF
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.0, 1,12 µm
  • 2 megapikselin makrokamera
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 8K 30 fps, 4K 60 fps, Hidastusvideo 1080p 120 fps tai 240 fps

Kamerassa käytettävä 64 megapikselin Sony IMX 686 -sensori on tuttu jo muutamasta muustakin lippulaivapuhelimesta. Sensori käyttää Quad Bayer -suodinta luoden 16 megapikselin kuvia. Puhelimella on kuitenkin mahdollista ottaa myös sensorin täyden resoluution kuvia.

Videokuvauksen osalta tarjotaan Snapdragon 865 -järjestelmäpiirille tyypillisesti uutena mahdollisuutena 8K-videokuvausta. Valmistajan mukaan 8K-videota pystytään kuvaamaan täydellä 30 fps nopeudella, joka on myös Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin tukema maksimi.

Red Magic 5G:n kamerasovelluksen käyttöliittymä on hyvin samankaltainen kuin muiden nykyisten lippulaivapuhelinten kamerasovellukset. Kuvaustilojen välillä liikutaan sivuttaissuuntaisella pyyhkäisyllä. Eri kameroiden välillä voi vaihdella näytöllä näkyvän painikkeen kautta. Huomasimme kuitenkin, että jostain kumman syystä ultralaajakulmakamera ei ole käytettävissä näytöllä näkyvissä eri kameravalinnoissa. Emme testijaksolla löytäneet mahdollisuutta normaalitilassa vaihtaa kameraa ultralaajakulmatilaan. Kamerasovellus tosin tarjoaa tilalle digitaalisesti toteutettuja 3x,5x ja 10x zoom tiloja.

Hyvässä valaistuksessa Red Magic 5G pystyy tuottamaan kohtuullisen miellyttävää jälkeä, mutta se ei pärjää missään tapauksessa muille vastaavaa sensoria käyttäville puhelimille. Päiväkuvissa suurin ongelma on varsin helposti havaittava kohina sekä yliaggressiivinen terävöitys, joista jälkimmäinen tekee usein paljon yksityiskohtia sisältävistä kuvista epäluonnollisia. Kuvien väritoisto on yleensä hieman ylikorostunutta. Dynamiikan osalta kamera ei tarjoa tasaista suorituskykyä ja osassa kuvissa dynamiikka on kunnossa, mutta sitten taas osassa pielessä. Ongelma on selkeästi Nubian kameran ohjelmistossa, koska Sonyn sensorit ovat tunnetusti hyvin optimoituina tarjonneet erittäin hyvätasoista dynamiikkaa. Päiväsaikaan otettujen kuvien yksityiskohtia kamera kuitenkin pystyy tallentamaan hyvin.

Hämärällä alkaa puhelimen kameraohjelmiston rajat tulemaan vastaan ja kuvien perusilme on varsin pehmeä ja kohinaa alkaa näkymään kuvissa jo huomattavasti selkeämmin. Kuvien yksityiskohdat alkavat myös kadota huomattavasti selkeämmin. Positiivisena seikkana voidaan todeta värientoisto, jonka kamera hoitaa hyvin luonnollisena.

Kun kyseessä on selkeästi mobiilipelaamiseen keskittyvä puhelin on odotettavaa, että puhelimen kamera ei ole ollut kehityksen osalta mikään prioriteetti. Nubia luottaakin speksilistalla näkyviin numeroihin enemmän kuin itse puhelimen tuottamaan kuvadataan ja sen laatuun. Ei Red Magic 5G:n kamera aivan laaduton ole, mutta markkinoilta löytyy tässä hintaluokassa kilpailijoita joiden kameralaatu on parempaa.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akkukesto

Red Magic 5G on varustettu Nubian omalla Red Magic OS -käyttöjärjestelmällä, jonka pohjana toimii Googlen viimeisin Android 10 -käyttöjärjestelmä. Red Magic OS on versiota 3.0 ja sen pohjalla olevan Android 10 -käyttöjärjestelmän tietoturvapäivitykset ovat maaliskuulta, eli artikkelin kirjoittamisvaiheessa kolme kuukautta vanhoja.

Harmillisesti viime vuoden Red Magic 3S -puhelimen käyttöjärjestelmän osalta on otettu takapakkia, sillä viime vuoden mallin käyttöliittymä oli suhteellisen puhdasta Androidia mukaileva, kun taasen tänä vuonna paketti on pistetty osin uusiksi. Päällisin puolin Red Magic OS 3.0 on edelleen hyvin puhdasta Android-käyttöjärjestelmää mukaileva, mutta pinnan alla löytyy monia puutteita ja suoranaisia ongelmia.

Suoranaisesti Nubian oma kädenjälki näkyy lähinnä erillisessä pelitilassa ja muutamissa asetusvalikon vaihtoehdoissa, kuten RGB-valon asetussovelluksessa sekä itse lisävarusteena myytävän gaming dockin asetuksissa. Lisäksi asetusvalikoissa on erillinen alavalikko puhelimen tuulettimen toiminta-asetuksille.

Valitettavasti Red Magic 5G:n suurin ongelma liittyy puutteisiin, sillä ohjelmisto on aivan käsittämättömän keskeneräinen ja täynnä pieniä bugeja. Suurin ongelma liittyyy käyttöjärjestelmän vakauteen, tai lähinnä sen puutteeseen, nimittäin testijakson aikana puhelin saattoi toistuvasti kaatua, tai ”kaataa” käynnissä olevan ohjelman ilman mitään sen kummempia ilmoituksia. Ohjelmien kaatumista ei kuitenkaan tapahtunut pelitilassa, vaan ainoastaan kun käytössä oli puhelimen normaalikäyttö.

Toinen iso ongelma on olematon päivityslupaus, nimittäin Nubian osalta puhelimelle ei ole annettu minkäänlaista päivityslupausta ja myös tämä osa tuli testijakson loppupuolella selväksi, kun saimme tiedon valmistajalta, että puhelimelle on julkaistu ohjelmistopäivitys ja se kannattaa asentaa OTA-päivityksenä tai manuaalisesti lataamalla päivitystiedosto verkosta ja asentamalla se puhelimen päivityssovelluksen kautta. Valitettavasti OTA-päivitystä ei testipuhelin ikinä saanut, joten kokeilimme myös manuaalista päivittämistä, joka sekään ei onnistunut, koska päivitysohjelma kaatui heti kun päivitystä yritti aloittaa.

Suorituskyvyn osalta Red Magic 5G ei jätä käyttäjää kylmäksi. Huippuluokan järjestelmäpiiri yhdistettynä 144 hertsin näyttöön takaavat sulavan käyttökokemuksen. Vielä kun mukaan heitetään runsas 12 gigatavun RAM-muisti niin puhelimesta ei tehot ainakaan lopu kesken. Akunkesto vaikutti viikon testijakson perusteella varsin kohtuulliselta, mutta raskas pelaaminen tietysti verottaa akkua hyvin napakkaan tahtiin. Latauksen osalta tuki löytyy nopealle 55 watin lataukselle, mutta Euroopassa kyseinen laturi tulee ostaa erikseen ja paketin mukana tuleva 18 watin pikalaturi ei todellakaan ole kovin nopea.

 

Peliominaisuudet

Pelihenkisyyden ulospäin näkyvimmät seikat lienevät nykymarkkinoiden pelaajaestetiikkaa noudattava värimaailma ja RGB-valaistus takakannessa. Pelipuhelimena varustukseen kuuluu vähemmän yllättäen myös erillinen pelitila, joka kytketään käyttöön vasemman kyljen yläreunassa olevalla kytkimellä.

Kaikki puhelimen peliominaisuudet on rajattu pelitilan taakse, joka aktivoidaan kääntämällä vasemman reunan pelikytkin päälle. Kyseisen tilan käynnistyttyä perinteinen Android-käyttöliittymä vaihtuu vaakatasossa toimivaan tilaan, jonne käyttäjän on itse lisättävä sovellukset, joita sieltä voidaan avata. Kyseinen tila on omiaan tuomaan puhelimelle hieman konsolimaisempaa tuntumaa pelejä käynnistäessä. Tilassa on erikoisuutena myös oikealta vedettävän lisävalikon takaa löytyvä hallintapaneeli, josta on tarkasteltavissa suoraan järjestelmäpiirin kellotaajuuksia ja lämpötiloja.

Pelitilasta on myös mahdollista asettaa päälle erilaisia ylikellotusprofiileja ja 4D-Shock, joka käyttää puhelimen värinämoottoria pelien tukena konsoliohjainten värinöiden tapaan. Kyseinen tila kuitenkin vaatii tuen peliltä itseltään ja ominaisuutta tukevia pelejä on olemassa vasta kourallinen. Call of Duty -pelillä ominaisuutta testatessa se osoittautui varsin toimivaksi lisäksi pelikokemukseen.

Puhelimen molemmista kyljistä löytyvien ritilöiden takaa ilmaa ulos työntävä tuuletin käynnistyy periaatteessa pelkästään pelitilassa. Peruskäytössä tuuletin on äänetön, ellei puhelimeen kytketä tehokasta USB Power Delivery -pikalaturia. Pikalatauksen osalta tuulettimen käyttäytymistä voidaan muuttaa suoraan asetusvalikon kautta.

Testiemme perusteella kovassa rasituksessa tuulettimen ollessa maksimikierroksilla (16000 RPM) sen tuottama ääni on erittäin kova ja pienestä tuulettimen koosta johtuen sen äänessä on myös korkeataajuista ininää. Pikaisten rasitustestien pohjalta tuuletin kuitenkin toimii ja sen avulla puhelin pystyy tarjoamaan maksimaalista suorituskykyä huomattavasti pidempään kuin ilman tuulettimen päällä oloa.

Oikean kyljen ääripäissä sijaitsevat olkanäppäiminä toimivat kosketuspinnat puolestaan osoittautuivat yllättävänkin hyödylliseksi lisäksi puhelimella pelaavalle. Pelitilasta on mahdollista asettaa pelikohtaiset asetukset, jotka määrittävät mihin kohtaan näytöllä kosketuspinnan painaminen aiheuttaa kosketuksen ja tämän myötä esimerkiksi Call of Duty Mobile -pelissä oli mahdollista asettaa vasen pinta tähtäykseksi ja oikea ampumiseksi, mikä osoittautui peliä pelatessa varsin oivalliseksi lisäksi pelkkään kosketusnäyttöön verrattuna.

Ajoimme Red Magic 5G:lle myös muutaman synteettisen rasitustestin. Yllä oleva CPU Throttle -rasitustesti ajettiin 20 minuutin kestolla normaalitilassa sekä pelitilassa mahdollisella Super Performance tilalla. Tämän lisäksi testit ajettiin ilman tuuletinta sekä tuulettimen pyöriessä maksimikierroksilla. Red Magic 5G:n suorituskyky on varsin pätevää ja jopa ilman tuuletinta sen ”järeä” jäähdytys pystyy pitämään suorituskyvyn korkeana.

Ajoimme myös raskaamman GFXBenchin sisältämän Manhattan-akkutestin, jolla saimme testattu myös graafista suorituskykyä isommalla rasituksella. Suorassa graafisessa suorituskyvyssä tehoerot jäävät varsin pieniksi ja tuulettimen hyöty on lähinnä hieman alhaisempi lämpötila. Molemmilla asetuksilla puhelimen takakuoren yläosa tuntui käteen selkeästi lämpimältä, mutta ei polttavan kuumalta. Ero tuulettimen ja ilman tuuletinta ajon välillä olivat varsin havaitsemattomat.

Yhteenvetona suorituskyvystä voi todeta, että puhelin pystyy kovassakin rasituksessa pitämään tasaisen suorituskyvyn niin prosessorn kuin myös näytönohjaimen osalta. Tuulettimen hyöty on kokonaisuuten hyvin pieni, se auttaa lähinnä pitämään lämmöt hieman alhaisempana, mutta samalla tuottaa kohtuullisen paljon meteliä.

 

Yhteenveto

Aivan kuten aikaisempi Red Magic 3S -puhelin, myös uusi Red Magic 5G -puhelin jätti erittäin ristiriitaiset tunnelmat testijakson lopuksi. Hintaluokassaan puhelin tarjoaa erittäin suorituskykyistä rautaa ja näppäriä jippoja suorituskyvyn ylläpitämiseksi.

Erinomaisen suorituskyvyn lisäksi puhelimesta löytyy hyvä AMOLED-paneeliin perustuva suurikokoinen näyttö, joka on varustettu myös korkealla 144 hertsin virkistystaajuudella. Aivan kärkipaikoille näyttö ei pääse värintoiston osalta, mutta kategoria huomioon ottaen tämä ei ehkä ole se tärkein asia puhelimessa.

Pelaamiseen puhelimesta löytyy muutamia erittäin mukavia lisäominaisuuksia, kuten oikealla sivulla sijaitsevat kosketuspinnat, joiden avulla peleissä niihin voidaan määritellä pelinsisäisiä toimintoja. Kohtalaisen laadukkaat stereokaiuttimet sekä värinäefektit tuovat myös peleihin huomattavasti enemmän fiilistä.

Red Magic 5G sisältää kuitenkin valtavia ongelmia, lähinnä ohjelmistopuolella, jotka heikentävät käyttökokemusta rajulla kädellä. Suurin ongelma on koko järjestelmän epävakaus, joka esiintyy mm. sovellusten kaatumisena tai jumiutumisena. Jo pelkästään käyttöjärjestelmän epävakauden takia puhelinta on vaikea suositella peruskäyttöön ja se soveltuukin lähinnä mobiilipelaamisesta intohimoisesti kiinnostuneille käyttäjille.

Lisäksi puhelimen massiivinen koko vaikeuttaa jo sen käyttöä ja varsinkin yhdellä kädellä käyttäminen alkaa olla tietyissä tilanteissa jo mahdotonta. Fyysisen koon lisäksi puhelin on myös erittäin painava. Puhelimen sisältämä tuuletin osoittautui myös testijaksolla lähinnä ärsyttäväksi lisäksi, vaikka itse tuuletin on pääosin täysin hiljainen peruskäytössä ja aktivoituu lähinnä tehokkaalla pikalaturilla tai raskaammissa pelisessioissa. Tuulettimen vuoksi puhelimesta puuttuu IP-suojaus.

Viimeisenä niittinä Red Magic 5G:lle voidaan pitää täysin olematonta päivityslupausta. Jos testijakson kokemukset OTA-päivityksen epävarmuudesta, saati manuaalisen päivityksen epäonnistumisesta antavat minkäänlaista osviittaa tulevasta, ei tie tule olemaan kovinkaan ruusuinen. Red Magic 5G:tä vaivaakin monilta osin samat ongelmat kuin muitakin pelipuhelimia, eli itse pelaaminen on ollut puhelinta suunniteltaessa pääosassa ja kaikki muu on jätetty taka-alalle. Toisaalta tässä hintaluokassa ei juuri kilpailijoita ole, muita kuin muut kiinalaiset pelipuhelinbrändit (mm. Black Shark) sekä kalliimman hintaluokan isot nimet, kuten Asuksen tuleva ROG Phone III. Myös Lenovolta on huhuiltu Legion-pelipuhelinta tälle vuodelle.

Plussaa:

  • Tukevan tuntuinen rakenne
  • Snapdragon 865 -piirin suorituskyky
  • Suurikokoinen 144 hertsin AMOLED-näyttö
  • 5G SA & NSA -tuki
  • Kosketustunnistuksella toimivat olkapainikkeet pelikäytössä
  • Laadukkaat stereokaiuttimet
  • Tehokas pikalataustuki
  • Hinta

Miinusta:

  • Käyttöjärjestelmän epävakaus peruskäytössä
  • Epävarmat päivitykset ja niiden toimivuus
  • Heikko näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Ei IP-suojausta
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Äänekäs tuuletin tietyissä tilanteissa
  • Kameraohjelmistosta puuttuva ultralaajakulmakamera
  • Mukana toimitetaan vain 18 watin pikalaturi

Huomioitavaa:

  • Suurikokoinen puhelin
  • Ulkonäkö poikkeuksellisen räikeä
  • 3,5 mm kuulokeliitäntä

 

This site uses XenWord.
;