Sonyn Xperia XZ -sarjan lippulaivapuhelimien julkaisutahti on viime vuosina tapahtunut puolen vuoden välein, eikä tämäkään vuosi tee poikkeusta. Alkuvuodesta julkaistu ja huhtikuussa io-techissä testattu XZ2-lippulaivamalli oli pienoinen pettymys. Hieman myöhemmin keväällä julkaistun ja hiljattain io-techissä testatun XZ2 Premiumin edustama Xperia Premium -mallisto on puolestaan jatkanut kerran vuodessa -julkaisutahtiaan sekoittaen palettia osaltaan entisestään.
Tilanteen erikoisuus tuli hyvin esille, kun XZ2 Premium -malli saatiin vihdoin elokuun lopulla kauppoihin ja Sony esitteli samaan aikaan IFA-messuilla uuden XZ3-lippulaivamallinsa, joka on saapunut myyntiin Suomessa lokakuussa. Kuluttajille tilanne on hieman ikävä sekä sekava, koska malleja tuntuu tulevan välillä julki juuri ja juuri kun edellinen malli on saatu kauppojen hyllylle. Alkuvuodesta julkaistu XZ2-malli ehti olla kaupoissa noin kuusi kuukautta.
Xperia XZ3 saapui siis myyntiin lokakuun 5. päivä ja sen suositushinta Suomessa on 799 euroa. Hinta.fi-hintavertailun mukaan hintataso ei artikkelin kirjoitushetkellä ole juuri muuttunut.
Tutustumme tässä artikkelissa Xperia XZ3 -malliin noin kahden viikon käyttökokemuksien pohjalta.
Pakkaus ja sen sisältö
Sony toimittaa XZ3:n harmaassa pahvirasiassa, joka on ulkoasultaan tuttu aikaisemmista XZ-sarjan puhelimista. Tyyliltään pelkistetyn paketin kannessa on hopeinen Xperia XZ3 -teksti. Arvostelukappaleen paketin sisältä löytyi puhelimen ohella pikakäyttöohje, takuutiedot, 3,5 mm:n kuulokeadapteri USB Type-C -liitäntään, USB Type-C -kaapeli sekä normaali 7,5-wattinen laturi, joka on tämän hintaluokan laitteessa harmittavan vähätehoinen.
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Sony uudisti laitteidensa muotoilun helmikuun lopulla MWC-messuilla julkaistujen Xperia XZ2 -puhelinten yhteydessä ja Xperia XZ3 noudatteleekin Xperia XZ2:n esittelemää muotokieltä hyvin tarkasti. Sony on luopunut laatikkomaisesta muotoilustaan ja uudet XZ-sarjan puhelimet noudattelevat pyöreitä ja sulavaia linjoja.
Mitään kovin mullistavaa ei Xperia XZ3:n muotoilu tarjoa, jos laitetta verrataan alkuvuoden Xperia XZ2:n ulkonäköön – merkittävin ero löytyy näyttölasin kaarevaksi muotoilluista reunoista. XZ3:n kulmat ovat pyöristettyjä ja takakuoren reunat on pyöristetty kohti laitteen sivuja. Puhelimen rakenne on edelleen pääosin lasia, mutta laitteen etu- ja takalasin yhdistävä runko on materiaaliltaan alumiinia.
Rakenteessa on havaittavissa pientä elämistä ja kovemmalla voimalla väänneltäessä rungosta on kuultavista pientä rutinaa. Yleisesti rakenne on kuitenkin laadukasta ja jämäkkää. Sony on myös suojannut rakenteen vedeltä ja pölyltä XZ3:n IP65- ja IP68-standardien mukaisesti.
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 158 x 73 x 9,9 mm (XZ2: 153 x 72 x 11,1 mm)
- Paino: 193 grammaa (XZ2: 198 grammaa)
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 80,5 % (XZ2: 76,1 %)
Ulkoisilta mitoiltaan XZ3 on kokenut pieniä muutoksia verrattuna alkuvuoden XZ2-malliin. Laitteen pituus on kasvanut viidellä millillä ja leveyttä on tullut yksi millimetri lisää. XZ3 on kuitenkin noin kaksi millimetriä ohuempi XZ2:een verrattuna ja laitteen paino on myös pienentynyt viisi grammaa. Mittasuhteiltaan XZ3 on muihin lippulaivapuhelimiin verrattaessa hieman vanhanaikainen, koska XZ3:n kuuden tuuman näyttö käyttää nykyisin jo hieman ”vanhahtavaa” 18:9-kuvasuhdetta.
Käsituntumaltaan XZ3 istuu kaikesta huolimatta mukavasti käteen ja pyöristetyt kulmat ja reunat helpottavat laitteen käsittelyä yhdellä kädellä. Laitteen pituus on kuitenkin kasvanut sen verran, että yhdellä kädellä käytettäessä yläreunaan ylettämiseksi vaaditaan pienimuotoista sormiakrobatiaa. Käyttöliittymästä kuitenkin löytyy yhden käden käyttöä helpottava tila.
XZ3:n sisuksista ei löydy yllätyksiä ja tekniset ominaisuudet ovat pitkälti yhteneväisiä XZ2-malliin verrattaessa. Järjestelmäpiirinä on odotetusta Qualcommin uusin Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri ja sen suorituskyky on edelleen parasta mitä Android-markkinoilla on tarjolla. Järjestelmäpiirikilpailu on kuitenkin kiristymässä, kun Huawein uutta Kirin 980 -piiriä käyttävä Mate 20 -sarja on artikkelin kirjoitushetkellä juuri nähnyt päivänvalon.
Puhelimen yhteyksistä vastaa järjestelmäpiiriin integroitu Cat.18-nopeusluokan LTE-modeemi, jonka maksimitehot vaativat tietysti operaattorituen ja huippunopeuksien saavuttaminen jää vain harvoille alueille.
Järjestelmäpiirin parina on high-end-puhelimelle nykyisin varsin niukka neljän gigatavun RAM-muisti ja 64 gigatavun tallennustila, joka on myös varsin niukasti nykyisille 800 euron hintaluokan laitteille. Laitteesta on joillain markkina-alueilla saatavissa myös kuuden gigatavun RAM-muistilla varustettu malli, jossa tallennustila on pidetty edelleen 64 gigatavussa. Tallennustilasta on paketista otettaessa vapaana noin 49 gigatavua, mutta sitä voi kasvattaa erillisellä micro-SD-muistikortilla.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri (4 x 2,7 GHz Kryo 385 Gold CPU, 4 x 1,7 GHz Kryo 385 Silver CPU, Adreno 630 GPU, Hexagon™ 685 DSP, Spectra 280 ISP, X20 LTE-modeemi)
- 4 Gt LPDDR4 RAM (tai 6 Gt joillain markkinoilla)
- 64 Gt UFS-tallennustilaa (vapaana noin 49 Gt), micro-SD-muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
- LTE Cat.18 (1200/150 Mbit/s), 6CA, Dual SIM
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 5.0, NFC
- GPS, GLONASS, BDS, Galileo
- 3300 mAh akku, USB-Power Delivery –pikalataus (laturi hankittava erikseen), Qnovo Adaptive Charging, langaton Qi-lataustuki
Xperia XZ3 näytön alapuolelle jäävä reunus on nyky-standardeilla varsin leveä, mutta siihen ei ole sijoitettu navigointipainikkeita, vaan ainoastaan Sonyn oma logo. Navigointipainikkeiden sijainti näytön alaosassa ei ole kustomoitavissa, eli paluunäppäin sijaitsee aina vasemmalla puolella.
Näyttölasin alareunaan Sony on toteuttanut pienen loven, jossa sijaitsee puhelimen toinen stereokaiutin. Kaiuttimien äänenlaatu on hyvää, mutta täydellä äänenvoimakkuudella kaiuttimista oli kuultavissa hieman taustasuhinaa. Ohjelmistopuolella kaiuttimen avuksi on tuotu XZ2-mallissa esitelty toistettavaan materiaalin sopeutuvan dynaamisen värinämoottorin. Kun ominaisuuden kytkee päälle, pyrkii puhelin käyttämään värinämoottoria esimerkiksi musiikkia mukaillen. Ominaisuus tuntui jo XZ2:n kanssa turhalta ja myös XZ3:n osalta kytkin sen pois päältä hyvin nopeasti.
Puhelimen alalaitaan on sijoitettu ainoastaan USB Type-C -liitäntä sekä mikrofonin aukko. Sony on myös säilyttänyt myös kuvassa näkyvän erillisen kaksivaiheisen (tarkennus – kuvan otto) kamerapainikkeen, joka on sijoitettu puhelimen oikean kyljen alalaitaan.
Yläpäätyyn on sijoitettu korttikelkka sekä mikrofonin aukko. Korttikelkka sisältää nano-SIM-paikan, sekä paikan joko toiselle nano-SIM-kortille tai micro-SD-kortille. Sony on toteuttanut korttikelkan avaamisen muihin valmistajiin verrattuna huomattavasti kätevämmin ja kelkan saa auki ilman erillisiä työkaluja. Sonylle tyypilliseen tapaan puhelin käynnistää itsensä uudestaan aina, kun korttikelkka avataan.
Näytön yläpuolelta löytyy alareunan kanssa symmetrinen kaistale, johon on sijoitettu etukamera, valoisuus- ja etäisyyssensorit, monivärinen merkkivalo sekä kuuloke, joka toimii myös laitteen toisena kaiuttimena. Kuuloke on upotettu kohtalaisen syvään aukkoon, johon kertyy helposti hienojakoista likaa. Aukon syvyydestä ja pohjalla olevasta verkkomateriaalista johtuen mahdollinen kertynyt lika on hankala puhdistaa.
XZ3:n etukameran tarkkuus on kasvanut XZ2-mallista sen ollessa nyt jälleen 13 megapikseliä. Kamera perustuu 1/3 tuuman kuvasensoriin (1,12 um pikselikoko). Kameran parina on 23 mm:n kinovastaavalla polttovälillä varustettu f/1.9-aukkosuhteen objektiivi, joka tukee automaattitarkennusta.
XZ3:n näyttö on halkaisijaltaan kuusi tuumaa ja se on Sonyn ensimmäinen OLED-näyttö puhelimissa. Kuten aikaisemmin mainitsimme, on näytön reunat pyöristetty reunoilta kohtuullisen aggressiivisesti. Tarkkuudeltaan näyttö on 2880 x 1440 pikseliä. Huhujen mukaan paneeli saattaisi olla JDI:n (Japan Display Inc) ensimmäisiä AMOLED-näyttöjä, mutta Sony ei ole vahvistanut tietoa.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,0-tuumainen 18:9 OLED-näyttöpaneeli,
- Gorilla Glass 5 -suojalasi
- 2880 x 1440 pikseliä, 537 PPI
- HDR10-yhteensopiva
- Yötila, käsinetila, Always on Display
Laadullisesti näyttö ei aivan pärjää Samsungin lippulaivapuhelimien näytöille, mutta siitä huolimatta Sonyn OLED-näyttö on kaikilta osa-alueiltaan laadukasta tekoa. Näytön maksimikirkkaudella näyttö on juuri ja juuri luettavissa aivan kirkkaimmillakin keleillä. Värintoistoltaan näyttö nojaa hieman kylmempään sävyyn, joka aiheuttaa näytön värimaailmassa pienen sinertävyyden. Sinertävyys tulee parhaiten esiin laajemmilla katselukulmilla ja, kun näyttöä katsotaan sivusta.
Ohjelmallisesti näytön värimaailmaan on tarjolla kolme erillistä sävytilaa. Asetuksista löytyvä ”ammattilaistila” on kalibroitu sRGB-väriavaruuden mukaan ja tarjoaakin kaikkein luonnollisimman värimaailman muihin asetuksiin verrattuna. Valkotasapainoa voi säätää värikanavittain myös manuaalisesti.
Monien muiden reunoilta pyöristettyjen näyttöjen tapaan, myös Sonyn uutuudessa on havaittavissa pienimuotoista värien vääristymistä aivan näytön reunoilla. Valkoisella taustamateriaalilla näytön reunojen ylä- ja alalaidassa esiintyy selkeää sinistä hehkua, samaan tapaan kuin esimerkiksi Samsung Galaxy S9:n ja HMD Globalin Nokia 8 Siroccon testien yhteydessä huomattiin. Efekti ei Sonyn näytössä ole yhtä voimakas, mutta se on kuitenkin näyttöä katsomalla havaittavissa.
Kuten aikaisemmin totesimme, pohjautuu Sonyn uusi muotokieli vahvasti pyöristettyihin kulmiin ja reunoihin ja tämä näkyy myös laitteen takalasissa. Gorilla Glass 5 -suojalasia oleva takakansi istuu käteen mukavasti ja laitteen käsittely on helppoa. Puhelimen paksuudesta on saatu viilattua pois melkein kaksi millimetriä kevään Xperia XZ2 -malliin verratessa.
Testikappaleemme musta värivaihtoehto kerää varsin helposti sormenjälkiä ja puhelinta saa olla pyyhkimässä jatkuvasti, jos sen haluaa säilyvän näyttävän puhtaana. Kuten aikaisemmatkin Sonyn lasisella takakannella varustetut puhelimet, on Xperia XZ3 myös erittäin liukas ja puhelin lähtee helposti liukumaan vähänkin kaltevalla pinnalla. Testijakson aikana puhelin tippui useamman kerran kangaspäällysteiseltä sohvalta lattialle pelkästään takakuoren liukkauden johdosta.
XZ3:n sormenjälkitunnistin sijaitsee XZ2:n tapaan lähellä laiteen takakuoren keskikohtaa. Sijainti on edelleen täysin luonnoton eikä henkilökohtaisesti tule mieleen tilannetta, jossa sormi olisi luonnollisesti osunut tunnistimeen. Oli enemmän kuin poikkeus, että etusormella paineltiin ensin takakameran linssiä ennekuin itse sormenjälkitunnistimen sijainti löytyi. Normaalista käyttöasennosta tunnistimeen koskettaessa etusormi pitää vääntää luonnottomaan asentoon, tai vaihtoehtoisesti vaihtaa puhelimen asentoa kädessä merkittävästi. Itse tunnistimen toiminnassa ei ole valittamista, se on nopea sekä varmatoiminen silloin kun sormi sattuu siihen osumaan.
Lasisen takakuoren alle on sijoitettu 3300 mAh:n akku, joka on kasvanut 220 mAh:n verran Xperia XZ2:een verrattuna. Akun koko on kohtalaisen perinteinen vaikkakin nykyaikana se alkaa olemaan lippulaivapuhelinten pienemmästä päästä. Puhelin tukee aikaisemmista Sonyn puhelimista tuttua Qnovo Adaptive Charging -lataustekniikkaa sekä älykästä latausta, joiden luvataan parantavan akun elinikää merkittävästi. Puhelin tukee myös Qi-standardin langatonta latausta sekä USB3 -standardin mukaista USB Power Delivery -pikalatausta, kunhan sitä tukevan laturin ostaa erikseen.
Kamera
Takakameran sijainti keskellä takakuoren yläosaa on tuttu XZ2-mallista. Myös takakameran kameran on teknisesti sama kamera, joka löytyi kevään Xperia XZ2:sta. Sony jatkaa XZ3:n kanssa edelleen yhdellä takakameralla, eikä se ole tuonut XZ2 Premium -lippulaivamallissa nähtyä tuplakameraa uutuuteensa. Myöskään heinäkuun lopulla esiteltyä 48 megapikselin IMX586-sensoria ei lopulta huhuista huolimatta nähty XZ3:ssa.
Kamerasensorina toimii Sonyn lippulaivoille muutaman sukupolven aikana jo ominaiseksi muodostunut Exmor RS IMX400, joka tunnetaan markkinointinimellä Motion Eye. Kameran laajakulmaisen (25 mm) objektiivin aukkosuhde on nykypäivänä melko keskitasoa edustava f2.0, eikä siinä ole edelleenkään optista vakainta, sillä Sony luottaa elektronisen SteadyShot-vakaimensa suorituskykyyn. Kameraosastolla ei ole siis tapahtunut suurta muutosta.
Kameran tekniset tiedot:
- 19 megapikselin IMX 400 Exmor RS -kuvasensori (1,22 um pikselikoko, 1/2,3”-tuumainen kenno)
- 25 mm kinovastaava polttoväli, f2.0-aukko
- Lasertarkennus, ennakoiva PDAF
- LED-salama, värilämpötilasensori
- 4K-videokuvaus, 1080p 60 FPS, 960 FPS hidastuskuvaus (1080p) ja HDR-videot
Videokuvauksen osalta XZ3 tukee maksimissaan 4K-tarkkuutta, mutta vain 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Kevään XZ2-mallissa nähty 4K HDR -videotallennus on myös mukana XZ3:ssa. Lisäksi kuvasensoriin integroitu DRAM-muisti mahdollistaa myös lyhyiden 960 FPS superhidastusvideoiden kuvaamisen.
Sonyn kamerasovellus käynnistyy ripeästi ja on sen jälkeen välittömästi valmis kuvien ottamiseen. XZ3 automaattitarkennus on kokenut pientä parannusta ja kamera pystyy tarkentamaan nyt hieman nopeammin kuin aikaisempi XZ2-malli. Tarkennuksen osalta havaittiin kuitenkin aina välillä ongelmia löytää tarkennuskohta, joka aiheutti pientä tarkennuksen hapuilua ja viiveitä automaattitarkennukseen. Kamerasovelluksen käynnistykseen on useampi eri tapa, eli joko virtapainiketta tuplanapauttamalla tai painamalla kamerapainikkeen pohjaan. Kamerapainike on myös huomattava apu itse kuvaustilanteessa ja auttaa hieman korvaamaan puuttuvaa optista vakautusta, kun näyttöä ei tarvitse erikseen tökkiä tarkennuksen lukitsemiseksi. Sonyn kameraohjelmistolle tuttuun tapaan myös etsinnäkymän resoluutio laskee huomattavasti heikommaksi, kun kameran tarkennus on lukittu kohteeseen. Ominaisuus näyttää tottumattomaan silmään kuin kamera tekisi kuvalle jo valmiiksi prosessointia.
Itse kamerasovellus on kokenut pieniä muutoksia kevään XZ2-mallin julkaisusta. Käytettävyyttä on viilattu ja kuvaustilojen välillä vaihtamista on pyritty yksinkertaistamaan. Kamerasovelluksen asetuksia on kuitenkin edelleen ripoteltu sovellukseen hieman mielivaltaisesti ja epäloogisesti.
Kuvaustiloja vaihdetaan nyt kamerasovelluksen kuvausnäkymän vasemman reunan TILA-painikkeen kautta. Valokuvaus- ja videotilan välillä voidaan vaihtaa pystysuuntaan pyyhkäisemällä. Etu- ja takakameran välillä voidaan vaihtaa sivuttaisella pyyhkäisyllä. Automaattitilaan pääse takaisin alakulmassa olevasta nuolesta. Automaattitilassa löytyy vielä erillinen säätö valotuksen hienosäätöön sekä valkotasapainon säätämiseen. Kameraan on tuotu mukaan myös kuvauskohteiden tunnistus, joka automaattitilassa säätää kameran asetuksia kohteen mukaan. Sonyn toteutus eroaa hieman muiden valmistajien toteutuksista ja lopputulos ei ole värien osalta epätodellisen ylikorostunutta, kuten osalla muista valmistajista.
Kamera tarjoaa myös mahdollisuuden manuaalitilan käyttämiseen ja siitä löytyy säädöt tarkennukselle, suljinnopeudelle, ISO-arvolle, valotukselle sekä valkotasapainolle. Säätövalikoima on perustasoa nykyisillä puhelinkameroilla.
Ylle on liitetty testipuhelimen kameran automaattitilalla otettuja muokkaamattomia 19 megapikselin kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.
Sony on aikaisempina vuosina taistellut omien kameroidensa kanssa, mutta XZ2:n kanssa nähtiin jo hieman valoa synkän tunnelin päässä. Keväällä julkaistun XZ2:n kameran ja sen prosessoinnin huomattiin parantuneen edellisvuosiin verrattuna. Sama, parantunut trendi, jatkuu myös XZ3 osalta ja hyvässä valaistuksessa XZ3 tuottamat kuvat ovat varsin miellyttäviä. Värimaailma pysyy kuvissa luonnollisena ja sen kuvat ovat teräviä sekä yksityiskohtaisia. Pikselitasolla tarkasteltuna Sonyn prosessointi tuntuu jättävän kuviin kohtuullisen paljon kohinaa, jonka myötä yksityiskohdat säilyvät kuvissa varsin hyvin. Tämä on selvä muutos aiempaan nähden. Kameran dynamiikka on pääosin kunnossa, mutta joissain vastavaloon kuvatuissa tilanteissa kuvan värimaailma kääntyy hieman hailakampaan suuntaan, joka johtunee osittain objektiivin sisäisistä heijastuksista.
Hämäräkuvaukseen on myös saatu parannusta aikaiseksi. Heikommassa valossa kuvissa näkyvän kohinan määrä kasvaa selvästi, mutta XZ3 pystyy siitä huolimatta säilyttämään runsaasti yksityiskohtia. Kuvien värimaailma pysyy pääosin luonnollisena, vaikka vähäisessä valossa ”vesiväriefekti” onkin huomattavasti selkeämpää. Suljinajan osalta hämärässä kamera tuntui pysyttäytyvän pisimmillään 1/16 sekunnin suljinajoissa ja nosti ISO-arvoa aina 3200 saakka.
XZ3 mahdollistaa 4K-resoluution videon tallentamisen 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Monista kilpaijijoista löytyvä 4K 60 FPS kuvausvaihtoehto puuttuu. Käyttäjä voi valita H.264- ja H.265-pakkausmuotojen väliltä. 4K 30 FPS -video tallentuu H.264-koodekilla .MP4-kääreeseen noin 54 Mbit/s bittivirralla (High@L5.1) ja 156 kbit/s stereoäänillä. H.265-koodekilla sama video tallentuu 29 Mbit/s bittivirralla (Main@L5.1 @Main) ja samalla 156 kbit/s stereoäänellä.
XZ3 mahdollistaa myös 4K HDR -videoiden (alempi esimerkkivideo) tallentamisen. 4K HDR -video tallentuu aina H.265-koodekilla .MP4-kääreeseen noin 47 Mbit/s bittivirralla (Main 10@L5.1 @Main) ja äänet 156 kbit/s stereoäänillä. HDR-videon toistosta tosin pystyy nauttimaan vain HDR-kykyisellä näytöllä/televisiolla, joten sen katselukunta puhelinkäytössä jää hieman vähäiseksi. Huomionarvoisena seikkana ruudunpäivitysnopeus on alhaisempi 24 FPS.
Tavallisen 4K-videon kuvanlaatu on hyvää. Video on terävää ja yksityiskohtaista eikä kohinaa ole mukana huomattavasti. Videon värit toistuvat luonnollisina, mutta videon ruudunpäivityksen sulavuus ei luonnollisestikaan pärjää kilpailijoiden 60 FPS -videoille. Elektroninen videonvakautus (Sony Steadyshot) on käytössä ”Standard”-asetuksella 4K-laadulla, kun taas 1080p-laadulla on käytössä vielä erillinen aktiivinen Steadyshot-vakautus.
XZ3 superhidastusvideoihin käytettävä Super Slow motion -tila mahdollistaa 32-kertaisesti hidastettujen 960 FPS videoklippien tanneltamisen 720p (0,2 s) sekä 1080p (0,1 s) tarkkuuksilla. Sonyn toteutuksessa käyttäjän tulee itse valita hidastettava tilanne videota kuvatessa, joka on ajoituksellisesti todella hankalaa, kun hidastettava aika on niin lyhyt. Samaan videoon voidaan sisällyttää useampia hidastettuja pätkiä. 960 FPS videoiden osalta on hyvä muistaa, että valaistusolosuhteiden on oltava todella hyvät, sillä muutoin lopputulos tulee jäämään tummaksi ja todella rakeiseksi. Sisätiloissa superhidastusvideoita ei kannata yrittää kuvata, koska mm. loisteputket aiheuttavat videoon häiritsevää välkkymistä.
Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä
Softapuolella XZ3 tarjoaa käytännössä täysin saman käyttökokemuksen kuin kevään XZ2 tai XZ2 Premium. Ainoa isompi ero on paketista valmiina oleva Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmään pohjautuva Sonyn varsin kevyesti muokattu käyttöliittymä. Ulkoisesti käyttöliittymää on hankala erottaa Googlen puhtaasta Androidista ja tämä näkyy myös kilpailijoihin verrattuna huomattavasti vähäisempinä säätömahdollisuuksina.
Sovellusten osalta Sony käyttää pitkälti Googlen omia ohjelmia, mutta mukaan on lisätty muutamia omia lisäsovelluksia. Puhelinta käyttöönotettaessa käyttäjän on mahdollista erikseen valita mitä valmistajan omia ohjelmia jätetään asentamatta, josta pienet plussapisteet Sonylle. Muutamat Sonyn sovellukset, kuten Albumi ja Sähköposti menevät päällekkäin Googlen vakiosovellusten kanssa, jonka lisäksi mukana olevaa Facebook-sovellusta ei käyttäjän ole mahdollista poistaa. Kokonaisuutena Sonyn asentamia ohjelmia on 15 kappaletta ja joukossa on mm. Netflix, Playstation, Sony Music ja Xperia Lounge -sovellukset. Suurin osa ohjelmista on käyttäjän poistettavissa, mutta muutamat (kuten Facebook ja Playstation) ovat pultattu kiinteäksi osaksi käyttöjärjestelmää.
Vaikka Sonyn käyttöliittymä on rakennettu Android 9.0 Pie:n päälle, puuttuu siitä muutamia Googlen Android 9.0:n kanssa esittelemiä ominaisuuksia. Sony on esimerkiksi päätynyt poistamaan Android 9:n mukana tulevan eleohjauksen kokonaan, eikä sitä ole mahdollista aktivoida laitteen asetuksista. Myös Android Pie:n tuomat uudistukset moniajovalikkoon Sony on jättänyt pois, eli moniajovalikossa taustalla olevat sovellukset näkyvät edelleen pystysuuntaisena ikkunalistana, kun Googlen näkemys on iPhone-tyylinen sivuittain rullatava ikkunanäkymä.
XZ3:n uusi OLED-näyttö mahdollistaa myös ohjelmistopuolella uusia ominaisuuksia. Suurin näkyvä ominaisuus on Sonyn toteuttama Always On Display -ominaisuus. Sony mahdollistaa myös Always on Display:n laajan muokkaamisen ja näytölle voi valita haluamansa kellotyypin tai esimerkiksi aina näytössä näkyvän valokuvan. Always on Display -tilasta näytön saa aktivoitua nopeasti tuplanapautuksella.
Toisena uutena ohjelmistopohjaisena ominaisuuten on Sonyn uusi Side Sense -toiminnallisuus. Sony on rakentanut puhelimen OLED-näytön reunoille kosketuksen tunnistavan teknologian. Samankaltaista toteutusta on nähty viime aikoina HTC:n älypuhelimissa, mutta Sonyn toteutus on hieman erilainen. Sivutunnistus mahdollistaa esimerkiksi reunaa tuplanapauttamalla pikavalikon avaamisen laitteen käyttöliittymän sivulle. Tekoälyn avulla puhelimen tulisi oppia käyttäjän käyttötapoja ja pystyä ehdottamaan useasti käytettyjä sovelluksia. Idea on ihan näppärä, mutta sen toteutus ei ole vielä aivan toimiva. Testijakson alussa ominaisuus toimi varsin epäluotettavasti ja virhetunnistuksia tapahtui todelle useasti. Ominaisuus kytkettiin pois käytöstä muutaman päivän tuskastelujen jälkeen.
Sony on luvannut päivittää lippulaivamallejaan kahden vuoden ajan julkaisuhetkestä lähtien. Tietoturvapäivitysten osalta lupauksia ei ole annettu. Testilaitteellemme sai testijaksolla yhden päivityksen, joka toi samalla laitteelle lokakuun tietoturvapäivitykset.
Suorituskyky
Xperia XZ3 saapui io-techin testattavaksi syyskuun loppupuolella ja sitä käytettiin ympärivuorokautisessa käyttötestissa noin parin viikon ajan. Puhelimen kanssa ei törmätty sen kummempiin ongelmiin, eikä ohjelmistonkaan osalta havaittu pieniä hidasteluja lukuun ottamatta ongelmia. Muutamat kollegat valittelivat jatkuvista kameraohjelmiston kaatumisista, mutta tällaistä ei io-techin testijaksolla havaittu.
Kuten jo sisuksissa olevan raudan puolesta voi olettaa, puhelimen peruskäyttö sujui ilman sen kummempia ongelmia. Sonyn käyttöliittymän osalta pitää sanoa, ettei se ole aivan täysin sulava, vaan ajoittain valikoiden selaamisessa ja kotinäkymän välilehtiä selatessa näkyi pientä hidastelua. Tämä voi johtua myös Sonyn käyttämistä animaatioista esimerkiksi ruutujen vaihdossa. Hidastelut eivät kuitenkaan missään vaiheessa olleet ärsyttäviä tai edes helposti huomattavia. Kilpailijoihin verrattaessa sovellusten avaaminen ja käyttöliittymässä liikkuminen vaikuttaa nopeammalta kuin esimerkiksi Galaxy S9:ssä, mutta hitaammalta kuin OnePlus 6:ssa.
Pelikäytössä XZ3 suoriutui niin hyvin kuin Snapdragon 845 -piirilliseltä laitteelta voi odottaa. Suorituskyvyn osalta XZ3 sijoittuu muiden lippulaivapuhelinten joukkoon. Pidempien ja raskaimpien pelisessioiden jälkeen laitteen takakannen yläosa on varsin lämmin, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi ja laitteen käyttö onnistuu normaalisti.
Synteettisissä suorituskykytesteissä verrokkina käytettiin Exynos 9810 –piiriä käyttävää Samsung Galaxy S9:ää, Snapdragon 845 –piirillistä OnePlus 6:tta ja Kirin 970 –piirillistä Huawei P20 Prota. Samsung ja Huawei ovat Sonyn kanssa suunnilleen samassa hintakategoriassa, OnePlus puolestaan merkittävästi edullisempi.
Synteettisiin suorituskykytesteihin otimme verrokiksi pahimpia kilpailijoita, eli Exynos 9810 -piiriä käyttävän Samsung Galaxy S9:n, Snapdragon 845 -piiriä käyttävän OnePlus 6:n ja Kirin 970 -piirin sisältävän Huawei P20 Pron.
XZ3:n tulokset asettuvat suunnilleen samaan luokkaan muiden io-techin testaamien Snapdragon 845 -piirillisten puhelimien kanssa. Prosessorin suorituskykyä testaavissa testeissä XZ3 jää kuitenkin OnePlus 6:n taakse ja osassa testeissä se asettuu hyvin samalle tasolle Galaxy S9:n käyttämän Exynos 9810 -piirin kanssa. Graafisessa suorituskyvyssä niin Exynos, kuin myös Huawein Kirin 970, jäävät XZ3:n taakse.
Huomiona Huawei P20 Pron testituloksiin liittyen Anandtech havaitsi syyskuun alussa Huawein käyttävän Kirin 970 -piirillisissä puhelimissaan testisovelluksia tunnistavaa ”huijausta”, joka nostaa suorituskykyä todellista käyttötilannetta korkeammaksi. Tämä koskee todennäköisesti myös ainakin osaa taulukossa näkyvistä testituloksista.
Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset ovat nyt ajettu mukautetuilla paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten alhaisempia kuin aiemmissa io-techin artikkeleissa.
Akunkesto
Parin viikon testijakson pohjalta kokonaisvaikutelma Xperia XZ3:n akunkestosta muodostui hieman pettymykseksi. Xperia XZ3:n akkukesto tuntui heittelevän päivästä toiseen reilulla marginaalilla, eikä akunkestosta oikein saatu yhtenäistä linjaa, vaikka käyttö oli useina perättäisinä päivinä samanlaista ja tapahtui samanlaisessa käyttöympäristössä. Keskitasoisella 1-2 tunnin näytön päälläoloajalla akun varaus tippui 50 – 70 % välille. Raskaammalla noin 3 – 4 tunnin näytön päälläoloajalla akun varaus heitteli aina noin 10 % – 20 % välille, kun käyttö oli sekalaista ja sisälsi käyttöä niin WiFi-verkossa kuin myös 4G-verkossa. Pelkässä WiFi-verkossa käytettäessä akun varausta saattoi olla päivän päätteeksi jäljellä vielä lähemmäs 50 %.
Puhelimella ei selvitty kertaakaan kahden päivän yli, eikä kahden päivän käyttöä lähdetty edes kokeilemaan, koska oli harvinaisen selvää, että puhelin olisi pitänyt kytkeä laturiin jo seuraavan päivän iltapäivästä.
Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, satunnaista lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Puhelimeen oli myös kytkettynä Bluetooth-yhteydellä toimiva älykello.
Suoritimme Xperia XZ3:lle myös io-techin puhelintesteissä yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin Samsungin Galaxy S9, OnePlus 6 sekä Huawein P20 Pro. YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n välityksellä tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tunnin aikana akun varaus laski yksitoista prosenttia, joka tarkoittaa laskennallisesti noin reilun 9 tunnin toistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.
Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloiva GFXBench Manhattan -akkutesti antoi XZ3:lle noin 179 minuutin tuloksen, joka edustaa keskitasoa tämän vuoden high-end-puhelimien joukossa. Sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä XZ3:n tulos on jälleen keskitasoa ja vähän vajaalla 7,5 tunnin tuloksella se sijoittuu high-end puhelinten keskitasolle.
Sony toimittaa XZ3 myyntipakkauksessa 7,5-wattisen laturin ja sen avulla puhelimen lataaminen on tuskallisen hidasta. Puhelimen myyntihintaa ajatellen on perin outoa, että Sony on päätynyt jättämään pikalaturin pois myyntipakkauksesta. Vakiolaturilla akun lataaminen tyhjästä täyteen ottaa kokonaiset kolme tuntia. XZ3 tarjoaa myös mahdollisuuden kytkeä päälle Qnovon akun elinikää parantavan latausominaisuuden, joka mm. rajoittaa akun latausaikaa yöllä. Ominaisuuden toimiminen vaatii kuitenkin, että puhelin oppii käyttäjän lataustavat eli puhelinta tulee ladata samanlaisella aikataululla ensimmäisinä käyttöpäivinä. XZ3 tukee myös langatonta latausta, joka helpottaa akun varauksen ylläpitämistä myös pitkin päivää. Testijaksolla kuitenkin huomattiin, että XZ3 on hyvin tarkka puhelimen asettelusta langattomalle latausalustalle, jotta lataus ei pätki.
Yhteenveto
Sonyn Xperia XZ -sarja on harvoja puhelinmallisarjoja, joilla on puolivuosittainen julkaisusykli. Puolen vuoden välein tapahtuvat puhelinjulkaisut ovat aikaisempina vuosina aiheuttaneet sen, että kevään sekä syksyn puhelinten välillä eroja saa hakea suurennuslasilla. Sama ongelma vaivaa hieman myös uutta XZ3-puhelinta.
Keväällä julkaista Xperia XZ2 esitteli Sonyn uuden puhelinten muotokielen ja vaikka se onkin askel parempaan suuntaan verrattuna aikaisempiin, ei se kuitenkaan ole sellainen kehitysaskel mitä kuluttajat ovat toivoneet. Sony on päätynyt käyttämään nykyisin jo hieman harvinaisempaa 18:9-kuvasuhdetta, joka asettaa rajoituksia itse laitteen suunnitteluun. Nykymittapuulla isot (vaikka entiseen verrattuna pienentyneet) näytön ylä- ja alareunat tuovat puhelimella hieman vanhahtavan ulkonäön.
Fyysisesti ja muotoilultaan Xperia XZ3 on ehkä Sonyn paras puhelin mitä se on XZ-mallisarjaansa julkaissut. Kevään XZ2 oli käsituntumaltaan ja muotoilultaan onnistunut ja XZ3:ssa asioita on vielä hieman paranneltu. Puhelin istuu käteen mukavasti ja sen käsittely on helppoa, jopa yhdellä kädellä. Takalasin liukkaus, varsinkin kuivilla käsillä, aiheuttaa pieniä ongelmia, mutta muuten käsittely on varmaa eikä lipsahduksista tarvitse juuri olla huolissaan. Suurimmat miinuspisteet voi edelleen antaa sormenjälkitunnistimen sijoituksesta ja tunnistimelle on oikeastaan mahdotonta osua helposti normaalia käsittelyotetta käytettäessä. Etusormen joutuu pienimmilläkin käsillä taivuttamaan varsin epämukavaan asentoon, jotta sormenjäljen tunnistaminen onnistuu. Sormenjälkitunnistinta etsiessä tulee myös helposti tähmittyä puhelimen kameran linssi, joten se kannattaa puhdistaa säännöllisin väliajoin.
Xperia XZ3:n suurin uudistus on sen uusi OLED-tekniikkaa käyttävä näyttö. Näytön koko on kasvanut nyt kuuteen tuumaan, joka on aiheuttanut myös pienen fyysisten mittojen kasvun pituussuunnassa. Laadultaan näyttö asettuu OLED-näyttöjen parempaan yläluokkaan ja vaikka se ei aivan Samsungin huippulaadukkaiden näyttöjen rinnalle pääsekään, niin ei se myöskään jää paljoa jälkeen. Näytön suurin ongelma löytyy sen kirkkaudesta, joka on juuri ja juuri riittävä aurinkoisilla keleillä. Näytön reunat on myös pyöristetty varsin aggressiivisesti kohti puhelimen alumiinirunkoa ja tämä aiheuttaa näyttöön käytössä näkyviä värivirheitä. Suurimmat ongelmat tulevat valkotaustaisella materiaalilla, jolloin näytön reunoilla on selkeästi nähtävissä sinistä hehkua. Lisäksi näytön väriprofiili on hieman kylmempi mitä muissa OLED-näytöissä, mikä näkyy värien sinertävyytenä varsinkin, kun näyttöä katsotaan sivusta.
Kokonaisuutena Xperia XZ3:sta on hankala suositella suoralta kädeltä, vaikka puhelin on ehkä paras mitä Sony on viimeisen parin vuoden aikana tuottanut. Xperia XZ3 on oikeastaan sitä, mitä XZ2:n olisi keväällä pitänyt olla. Sony on myös vihdoin ottanut käyttöön OLED-näytön, joka on laadukas muutamia väriongelmia lukuun ottamatta. Ongelmat olisi luultavasti voitu välttää jättämällä näytön aggressiivinen reunojen pyöristys pois.
Xperia XZ3 korkea suositushinta asettaa sen kilpailemaan kovassa sarjassa markkinoiden isojen nimien kanssa. Samassa hintaluokassa löytyy kokonaisuutena myös parempia laitteita ja jopa useamman satasen halvemmalla saa tehoiltaan ja ominaisuuksiltaan vastaavan tai jopa paremman laitteen. XZ3:a on hankala suositella näiden vaihtoehtojen edelle.
Plussaa
- Laadukas ja jämäkkä rakenne
- Kameran kuvanlaatu kokonaisuutena
- Kevyesti muokattu Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä
- Hyvä AMOLED-näyttö varauksin
- Fyysinen kamerapainike
- 4K HDR -videoiden kuvaustuki
- Langaton lataus
- Snapdragon 845 -järjestelmäpiirin suorituskyky
- IP65/68-suojaus
Miinusta
- Lasirakenne on liukas ja rikkoutumisherkkä
- Näytön kaarevilla reunoilla esiintyvät värivirheet
- Sormenjälkitunnistimen sijainti
- Näytön kirkkaus ei riitä kirkkaimmilla keleillä
- Ei 3,5 mm ääniliitäntää
- Heikkotehoinen 7,5-wattinen vakiolaturi
- Ei 4K 60 FPS -videokuvausta
- Vain 4 Gt RAM-muistia
- Vain 64 Gt tallennustilaa
- Arvaamaton akkukesto
Pari huomiota osui silmään artikkelia lukiessa:
Järjestelmäpiirin tiedot tais lipsahtaa copy-pastella Kirin 970 piiristä, eikä SD845:sta.
Kamerapainikkeesta puhuttaessa viitataan kuvaan jossa painike näkyy. Tällaista kuvaa ei foorumin puolella näy ollenkaan, uutispuolellakin kuvaa etsiessä joutuu rullaamaan kolme näytöllistä ylöspäin.
Muuten hyvä artikkeli, jonka pohdinnoista on helppo olla samaa mieltä.
Juu prossutiedot oli väärin, mutta korjattu.
Täytyy tuo kuva korjata huomenna
Kyllä on saippupalan muotoinen takakansi.
Eihän tuota uskaltaisi päästää käsistä kuin johonkin kuoppaan, ettei se lähtisi valumaan karkuun heti kun joku kävelee/tömistelee lattiaa.
Hyvä ja kattava testi. En vain itse ole koskaan tajunnut tuota että "tilanne on ikävä jos malleja tulee usein markkinoille". Mitä väliä sillä on jos sitä tulisi vaikka joka viikko uusi jollain ihan minimaalisella päivityksellä? Ja joo vastauksena tähän tulee varmaan että kun sitten ne ei pysty päivittämään niitä kaikkia malleja. Mutta se on sitten oma arvostelun asiansa eli kuinka hyvin päivitykset tulee luuriin eikä tulisi suoraan korreloida siihen kuinka paljon niitä malleja tulee.
Kun katsoo noita Sonyn lippulaivamalleja, niin se toimii jo itsessään aika hyvänä vastauksena kysymykseen. Sen sijaan että julkaisevat kaksi (tai kolme) huippumallia vuodessa minimaalisilla muutoksilla, keskittyisivät nyt saamaan aikaiseksi edes yhden oikeasti hyvän laitteen aikaiseksi. Me testataan tuotteita kuluttajan näkökannalta, enkä ainakaan itse näe sitä kovin positiiviseksi asiaksi, jos valmistajan mallisto ja julkaisuaikataulu ovat kuluttajan kannalta sekavat. Ja tietysti tuohon päälle sitten ne päivityksiin ja jälkimarkkinointiin liittyvät potentiaaliset ongelmat.
Tiivistettynä tuosta Sonyn puolivuotisesta julkaisusyklistä ei ole tähän mennessä koitunut oikeastaan mitään hyvää.
Ja siinä vaiheessa kun aiheeseen perehtyneellä testaajallakin alkaa olla työtä muistaa, että mihin paikkaan mallistossa se mikäkin "XYZ" malli kuuluu ja mitä ominaisuuksia siitä löytyy, peli onkin jo menetetty tavallisen kuluttajan kohdalla.
Mutta sehän tässä varmaan onkin takana, ettei ostaja yrittäisikään perehtyä valintaan, vaan ostaisi sen mitä mainokset ja kauppias käskee.
katso liitettä 151233
Nykyisten Sonyjen muotoilu ei kyllä meikäläiseen iske sitten ollenkaan. Saippuarasialtahan tuo näyttää niinkuin moni sanoikin. Ja Kokkosen kanssa täysin samaa mieltä Sonyn nykylinjauksesta. Liian sekavaa, liikaa malleja. Panostaisivat määrän sijaan vaikkapa juuri siihen yhteen hiottuun laadukkaaseen tuotteeseen per vuosi. Kun lippulaivamalleista puhutaan siis.
"Laitteen korkeus on kasvanut viidellä millillä.." hmm olisko mielummin pituus ?
Noh joo, kyllähän tuo pituus on se mitä normaalisti käytetään :tup:
Kiitti artikkelista!
En kyllä itekkään keksi oikein perustelua tuolle 700€ hintalapulle, vaikka onkin reunoille kaartuva näyttö ja OLED-paneeli. Muutoin speksit aika tuhnut.
Ominaisuuksien puolesta vaikuttaisi tosiaan siltä, että kerta vuoteen olisi hyvä julkaisutahti. Ilmeisesti talousexcelit kertovat jotain muuta. Hieman vanhahtava 18:9-kuvasuhde pisti silmään, mihin tämä maailma on menossa. Evoluutio ei ihan pysy perässä, kun sormien pitäisi kasvaa 1cm/vuosi. :p
Eihän tuo sinällään ole "vanhahtava" mutta kun peilaa tämän vuoden trendeihin ja muihin lippulaivoihin niin onhan tuossa niihin verrattuna hiukan vanha design/ulkonäkö.
XZ3:ssa vaikuttaisi olevan paljon hyvää verrattuna aikaisempiin Sonyn lippulaivoihin mutta kokonaisuus jää silti hieman kilpailijoiden varjoon. OLED-näyttö on erinomainen uudistus, kamera vaikuttaa parantuneen ja akkuakin on saatu kasvatettua. Ongelmana vain on, että kilpailijat tuntuvat olevan askeleen edelle. Ehkä tämä olisi kaivannut sitä hypetettyä 48MP:n kamerasensoria? Yksi plussa on Android Pie käyttöjärjestelmä suoraan paketista mutta tuleeko tämä kuitenkaan saamaan päivityksiä yhtään sen pidempään kuin esimerkiksi Note9 (julkaistu Oreolla)?
Jos tuo OLED-näyttö ei ole JDI:n valmistama, niin kyseessä lienee sama LG:n paneeli kuin Pixel 2 XL:ssä ja parissa LG:n luurissa. Ainakin speksit täsmäävät LG:n paneelin kanssa ja JDI ei ole vielä aloittanut massatuotantoa OLED-paneelien osalta. Mutta pitänee vielä odotella teardown artikkeleja ennen lopullista arviota.
Nopeasti kyllä muuttunut kuvasuhteet, kun 18:9 alkaa olemaan "vanhaa". Ei siitä kuitenkaan kauaa ole kuin 16:9 vielä jylläsi. Henk. koht. toivoisin valmistajilta lisää softaratkaisuja helpottamaan kurottamista näytön yläosaan, vaikka toki kapeammat luurit helpottavat käsittelyä.
PS. Oli muuten ihan hauska lukea kaksi Sony arvostelua lyhyen ajan sisään kahdelta eri testaajalta. Molemmat kyllä osaavat hommansa :tup:.
Eihän tuo 18:9 mitenkään vanhaa vielä ole. Lovi vaan sekoittaa tuota pakkaa. Loven kanssa 19:9 ja ilman lovea 18:9
Sonyn talousexcelit ovat ainakin näyttäneet mobiililaiteliiketoiminnan kannalta miinusta jo pitkän aikaa, joten sen puolesta voisi olla ihan hyvä idea siirtyä vihdoin siihen puhelin per vuosi julkaisusykliin.
Saisi vain trendi jo pysähtyä.
Tällä menolla viiden vuoden päästä taskun on oltava puoli metriä syvä, että kännykkä mahtuu sinne ja pysyy siellä.
Tai ainakin odottaisivat josko taiteltavat puhelimet saataisiin reaalimaailmaan.
Tosin mieluummin ottaisin sen taiteltavuuden käyttöön näytön leveyden kasvattamisessa, ilman että tuntuisi yrittävän survoa taskuun viisituumaisen laudan pätkää.
Jo valmiiksi ongelmallisille akunkestoille hyppäys näytön koossa olisi kyllä paha haaste.
Voisi jo epäillä syytä pakkasen puolella oleviin lukemiin löytyvän tästä naurettavasta julkaisutahdista kuluineen.
Julkaisutahti olisi ymmärrettävä jos puhelimia löytyi kattavampi mallisto alkaen perusluureista.
Tosin josko tuotekehityskuluista on sitten pihistelty, kun ominaisuudet tosiaan tuntuvat kilpailijoihin nähden myöhästyneiltä.
Sony taitaa yrittää kuroa kiinni teknistä takamatkaansa näillä pikajulkaisuilla tekemällä pieniä paikkauksia kriittisimpiin ongelmakohtiin. XZ2 yritti kaventaa massiivisia reunuksia ja valitettavasti se johti siihen, että kaikki tekniikka vain siirrettiin reunoilta selkäpuolelle eli luurista tuli paksu ja epäkäytännöllinen. XZ3:n kohdalla en oikein ole edes varma, että mitä tällä haetaan. Luurissa näyttää olevan (Sonylle) uudenlainen paneeli ja ajantasainen resoluutio.
Mielellään tosiaan näkisi 5-5,5" tuumaisen mallin 16/18:9-kuvasuhteella hyvin pienillä kehyksillä.
Sonyn luureista löytyy monia puutteita, mutta näytön saa yllättävän monesta vaihdettua etupuolelta. Itse ainakin ostaisin mieluummin 1-3mm paksumman puhelin ihan tuon takia. Ei halpaluurissa ongelma, mutta yli 400€:n on.
@Juha Uotila Muistanko oikein että yksi poikkeus tässä Sonyn ohjelmistossa vs Googlen android pie on että viimeisimmt sovellukset näkymässä sovellukset eivät ole "kortteina" kuten Googlella?
Nähtävästi jäänyt yksi kuva pois tuosta käyttöliittymäosion alkukuvista :tup:
Mutta joo, on se "vanha" tyyli edelleen käytössä
Kiitokset taas hyvästä arvostelusta.
Sonylla on kyllä hieman pakka sekaisin jos todella haluavat 500€ puhelimesta 800.
Sillä hinnalla pitää jo olla ilman mitään suuria heikkouksia eikä kameranäppäin ja langaton lataus sitä pelasta.
Myös vaikuttaa siltä että oled näyttö syö virtaa turhan paljon.
Kuitenkin on positiivinen yllätys että kamera on saatu taas hieman parannettu vaikka vakain vielä uupuu.
Koko on sitä tablettiluokkaa mikä on tämän vuoden standardi.
Tästä on edelleen tablettiluokka vielä kaukana
Onko Sony tosiaan poistanut oman teemaeditorin pois käytöstä XZ3:ssa?
Aika jännä päätös, kun tässä kuitenkin on OLED-näyttö, jolla tummasta teemasta jopa hyötyisi akun kestonkin kannalta. Tosin Android Pien uusi teemavalitsin taitaa korvata puuttuvan ominaisuuden?