io-tech testasi Samsungin keskihintaluokkaisen 5G-älypuhelimen – Galaxy A51 5G:n

Samsung julkaisi alkuperäisen Galaxy A51:n joulukuussa seuraajaksi vuoden 2019 operaattorien myyntilistojen myydyimmäksi puhelimeksi nousseelle Galaxy A50:lle. io-techin testissä A51 sai kuitenkin kritiikkiä suorituskyvystään, sillä puhelin oli varustettu jo edeltäjästään löytyneellä Exynos 9610 -järjestelmäpiirillä.

Huhtikuussa Samsung esitteli A51-mallistaan pykälän korkeampaan hintaluokkaan sijoittuvan version – A51 5G:n. Kyseessä on ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan Galaxy A51:een verrattuna lähes identtinen puhelin, johon valmistaja kuitenkin päivitti järjestelmäpiirin tuoreeseen Exynos 980:een, kasvatti RAM-muistia kahdella gigatavulla ja lisäsi tuen 5G-verkkoyhteyksille. Päivitysten myötä puhelimen ulkomitat kasvoivat hieman, mutta näytön koko säilyi kuitenkin ennallaan, kuten myös kamerajärjestelmä.

A51 5G saapui myyntiin Suomessa kesäkuussa 479 euron suositushintaan ollen yli 100 euroa perusmallia kalliimpi. Puhelin on saatavilla kolmena värivaihtoehtona – Prism Cube Pink, Prism Cube White ja Prism Cube Black, joista viimeisintä testikappaleemmekin edustaa. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelinta on kuitenkin artikkelin kirjoitushetkellä elokuun lopussa saatavilla edullisimmillaan 399 euron hintaan, eli 80 euroa suositushintaa edukkaammin.

Tässä artikkelissa tutustumme Samsungin Galaxy A51 5G -älypuhelimeen hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin noin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta. Artikkelin pohjalle kannattaa lukea myös Galaxy A51 -testiartikkelin, sillä puhelimilla on huomattava määrä yhtäläisyyksiä.

Testikappaleen toimitti ystävällisesti DNA.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Samsung toimittaa Galaxy A51 5G:n aiemmista A-sarjalaisistaan tutussa kompaktissa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee värillinen kuva itse puhelimesta ja laitteen mallinimi. Puhelimen lisäksi pakkaukseen sisältyy 15 watin verkkovirta-adapteri, USB Type-C -kaapeli, perinteiset nappikuulokkeet sekä takuutieto- ja pikaohjelappuset.

Nappikuulokkeet ovat äänenlaadultaan niin sanottua peruskauraa, eikä niiltä kannata odottaa suurempia. Kuulokkeet ovat kuitenkin käyttökelpoiset ja äänenlaadultaan suhteellisen tasapainoiset, mutta nappirakenteensa myötä bassotoistolta ja ympäristön melunvaimennukselta alkeelliset. Myöskään käyttömukavuudeltaan kuulokkeet eivät arvostelijan korvassa yltäneet parhaimmiston joukkoon.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkonäöltään Galaxy A51 5G on tunnistettavissa tuoreeksi A-sarjalaiseksi. Puhelin on lähes identtinen alkuperäisen A51:n kanssa. Puhelimet vastaavat toisiaan niin näytön koon kuin myös kamerajärjestelmän osalta. Takaa tarkasteltaessa ero on kuitenkin  nähtävissä, sillä takakuoren viisto heijastekuviointi on korvattu vaakasuuntaisella.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 158,9 x 73,6 x 8,7 mm
  • Paino: 187 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 87,2 %

A51:n tavoin A51 5G on näyttönsä kokoon nähden siro puhelin. Perusmalliin verrattuna 5G-komponenttien, tehokkaamman järjestelmäpiirin ja suuremman akun lisääminen näkyy kuitenkin aavistuksen kasvaneessa koossa. A51 5G on 0,4 millimetriä pidempi ja 0,8 millimetriä paksumpi kuin edeltäjänsä. Käytännössä nämä muutokset eivät ole havaittavissa, ellei puhelimia vertaile rinnakkain. Myös painoa 5G-versiolle on tullut 15 grammaa lisää.

Samassa hintaluokassa kilpailevaan, kenties Galaxy A51 5G:n pahimpaan kilpailijaan, OnePlus Nordiin verrattuna Samsung on vain 0,6 mm pidempi, 0,3 mm leveämpi ja 0,5 mm paksumpi, vaikka Galaxy A51 5G:n näyttö onkin 0,06 tuumaa suurempi.

Maltillisten ulkomittojen lisäksi käsituntumaa parantaa varsin onnistunut muotoilu. Kiiltäväpintainen takakuori kaareutuu pitkiä sivujaan kohti, minkä seurauksena puhelin on helppokäyttöinen yhdelläkin kädellä. Kiiltävälle pinnalle tyypilliseen tapaan puhelin kerää sormenjälkiä kohtalaisen helposti. Vastapainona kiiltävä pinta kuitenkin antaa hyvin pitoa. Valitettavasti takakuori on muista A-sarjalaisista tuttuun tapaan muovia, mikä voi tarjota lasia paremman iskunkestävyyden, mutta vastapainona se naarmuuntuu huomattavasti lasikuorta herkemmin. Positiivisena puolena Samsungin käyttämä muovi on melko laadukkaan tuntuista. Puhelinta kiertävä kehys puolestaan on metallia, toisin kuin perus-A51:ssä. Kokonaisuudessaan Galaxy A51 5G onkin kädessä jämäkän tuntuinen puhelin, eikä se natise tai vääntyile rasituksenkaan alla.

Näytössä käytetty Corningin Gorilla Glass 3 ei ole enää valmistajan tuorein suojalasiversio, mutta kuitenkin tunnetun valmistajan tuote ja sinällään toimivaksi todettu. Minkäänlaista IP-luokitusta laitteelle ei ole luvattu, joten kastelemista sen kaikissa muodoissaan kannattaa välttää.

Galaxy A51 5G:n pohjassa sijaitsee USB 2.0 -nopeuksia tukevan USB Type-C -liittimen lisäksi puhelimen monokaiutin, yksi mikrofoneista ja 3,5 mm:n kuulokeliitäntä. Aiempien tuoreiden A-sarjalaisten tavoin myös A51 5G:n kuulokeliitäntä tarjoaa subjektiivisen testin perusteella varsin toimivan kokonaisuuden. Ääni pysyy puhtaana täydelläkin voimakkuudella ja suhteellisen vaikeasti ajettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita puhelin kykenee soittamaan jopa kohtalaisen kovalla äänenvoimakkuudella.

Ylälaidasta A51 5G eroaa perusmallista sinne siirretyn SIM-korttikelkan myötä. Valitettavasti korttikelkka ei tue kahden SIM-kortin käyttämistä muistikortin kanssa samaan aikaan, mikä on takapakkia perusmalliin nähden. Korttikelkan parina päädystä löytyy vain toinen puhelimen mikrofoneista. Näytön ylälaidan reiässä sijaitseva 32 megapikselin etukamera tuottaa yksityiskohtaista ja väreiltään miellyttävää jälkeä, joskin terävöintiä kuviin tulee helposti aavistuksen liikaa. Etukamera ansaitsee kuitenkin kehut näytön reiän pienuudesta, sillä A51:stä tuttuun tapaan A51 5G:n kameran linssin ympärillä ei ole juuri ollenkaan tyhjää tilaa. Vielä kun se olisi saatu sijoitettu aavistuksen lähemmäs näytön yläreunaa.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,5” Super AMOLED -näyttö, 60 Hz, HDR-tuki
  • 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 405 PPI
  • Gorilla Glass 3 -suojalasi

Samsungille ominaiseen tapaan näyttö on Galaxy A51 5G:n ehdottomasti parasta antia. 6,5-tuumainen Super AMOLED -paneeli tuottaa väreiltään eläväistä kuvaa, eikä näytön kirkkaudessakaan ole valittamisen aihetta. Vakioasetuksillaan näytön värintoisto on selvästi ylikorostunutta, mutta silmämääräisen arvion perusteella luonnolliselle väriasetukselle (toisena vaihtoehtona löytyvän eloisan sijaan) vaihdettuna näyttö vaikuttaisi toistavan värit todella hyvin. Näyttö tukee myös HDR-standardia ja muun muassa Youtuben HDR-videot toistuvatkin moitteetta. Valitettavasti Netflix ei jostain syystä suostu HDR-materiaalia puhelimessa toistamaan. Nykyisin yleistynyttä korkeamman virkistystaajuuden tilaa näytöstä ei kuitenkaan löydy, vaan käyttäjän on tyydyttävä perinteiseen 60 Hz:n päivitysnopeuteen.

Näytön alle sijoitettu optinen sormenjälkilukija osoittautui testijakson aikana suhteellisen toimivaksi. Tunnistimen kanssa havaittiin kuitenkin yllättävän paljon myös virheellisiä lukukertoja ja se tuntui olevan hieman yleistä tasoa kriittisempi sormen sijoituksen suhteen. Lukutarkkuus parani sopivan sijoituskohdan oppimisen myötä.

   

Teknisiltä ominaisuuksiltaan A51 5G eroaa suurimmin perusmallistaan. Suositushintaansa nähden puhelimen sisältämä rauta ei onnistu yllättämään, mutta käytännössä 400 eurolla myytäväksi laitteeksi ominaisuudet ovat ajankohtaiset. Järjestelmäpiirinä sykkii Samsungin oma 8 nanometrin prosessilla valmistettava Exynos 980, joka asettuu suorituskyvyltään lähelle Qualcommin Snapdragon 765G:tä jääden hieman jälkeen grafiikkasuorituskyvyssään, mutta vastaavasti pärjäten testeissä hieman paremmin CPU:n osalta. Järjestelmäpiirin erikoisuuksiin kuuluu integroitu 5G-modeemi, jonka pitäisi ainakin teoriassa mahdollistaa yhteydet erillispiiriä optimoidummalla virrankulutuksella.

Järjestelmäpiirin parina puhelimessa on 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa, mikä on suhteellisen standardi suoritus 400 euron hintaluokassa, mutta muun muassa jo aiemmin mainittu OnePlus Nord on asettanut rimaa hieman korkeammalle tarjoamalla 8 gigatavua RAM-muistia. Puhelimelle virtaa tarjoaa 4500 mAh:n akku, joka tukee maksimissaan 15 watin latausnopeutta. Android 10:n myötä Googlen asettamien vaatimusten mukaisesti myös Galaxy A51 5G tukee USB PD -standardia ja iPad Pron 18 watin verkkovirta-adapteri tunnistautui puhelimelle pikalatausnopeutta tukevaksi.

Yhteysominaisuuksien osalta Galaxy A51 5G on hintaluokassaan hyvällä tasolla. Alle 6 gigahertsin taajuusalueen 5G-tuen lisäksi myös puhelimen LTE-yhteyksien nopeudet ovat erittäin hyvät. Bluetooth ei kuitenkaan yllä aivan tuoreimpaan tasoon jääden versioon 5.0 ja hintaluokalle ominaiseen tapaan myös Wi-Fi 6-tuki uupuu valikoimasta.

Tekniset ominaisuudet:

  • Samsung Exynos 980 -järjestelmäpiiri (2 x 2,2 GHz Cortex-A77 + 6 x 1,8 GHz Cortex-A55, Mali-G57 MP5 -GPU)
  • 6 Gt RAM
  • 128 Gt UFS 2.1 tallennustilaa (128 Gt mallissa vapaana n. 105 Gt), muistikorttipaikka (Max. 1 Tt)
  • 5G-tuki, SA & NSA, Sub 6 GHz, LTE Cat.16/18, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac, Dual Band, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, Galileo, BDS, NFC, FM-radio
  • 4500 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 15 watin pikalataus

 

Kamera

Galaxy A51 5G:n kamerajärjestelmä on sijoitettu vasempaan yläkulmaan suhteellisen suurikokoiseen mustaan kamerakehykseen. Kehys ei kuitenkaan kohoa juurikaan takakuoren pinnasta, joten häritsevää keikkumista pöydällä käytettäessä ei ole havaittavissa. Kamerakehykseen on sijoitettu myös yhden LED:in salama.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin pääkamera (1/2”, 0,8 um pikselikoko, 26 mm), f2.0, PDAF-automaattitarkennus
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (123 asteen kuva), f2.2
  • 5 megapikselin makrokamera, f2.4
  • 5 megapikselin syvyystietokamera, f2.2
  • 32 etukamera (1/2,8”, 0,8 um pikselikoko, 26 mm), f2.2
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, hidastusvideo 1080p 120 FPS, 720p 960 FPS

Kameravalikoimansa osalta Galaxy A51 5G on identtinen perusmalli A51:n kanssa. Pääkamerana toimii 48 megapikselin Quad Bayer -suodinta käyttävä sensori f2.0-aukkosuhteen objektiivilla. 12 megapikselin ultralaajakulmakamera on varustettu edelleen yhdellä markkinoiden laajimmista objektiiveista tarjoten jopa 123 asteen kuvakulman. Makrokameran virkaa hoitaa 5 megapikselin sensori f2.4-aukkosuhteella. Neljäntenä kamerana toimii 5 megapikselin syvyystietokamera.

Videokuvausta puhelin tukee korkeimmillaan 4K 30 FPS- tai vaihtoehtoisesti 1080p 30 FPS -tasolla. Sisarusmalleistaan tuttuun tapaan Galaxy A51 5G ei hieman hämmentävästi tue 60 FPS videokuvausta 1080p-resoluutiolla, vaan 30 FPS:ää nopeampia videoita varten on siirryttävä hidastusvideoiden puoleen. Hidastusvideota puhelin tukee erittäin lyhyen tallennuspätkän jopa 960 FPS:n nopeudella.

Kamerasovellus A51 5G:ssä on identtinen aiemmin testattujen A51:n ja A71:n kamerasovellusten kanssa. Kyseessä on Samsungin One UI 2:n kamerasovellus, joka on mukavan helppokäyttöinen ja sulava toiminnaltaan. Kuvaustilojen välillä voi liikkua pyyhkäisemällä etsinnäkymää ja näkymästä löytyvien kuvaustilojen pikavalintojen määrää ja järjestystä käyttäjä voi mukauttaa myös itse. Sovelluksen toiminnan kanssa ei testijakson aikana tullut vastaan ongelmia.

Kuten samanlaisesta kamerajärjestelmästä olettaa saattaa, muistuttavat Galaxy A51 5G:llä otetut kuvat paljon Galaxy A51:n tuottamia otoksia. Päivänvalossa A51 5G:n pääkamera kykenee tuottamaan hyvää jälkeä. Kuvista tulee yksityiskohtaisia ja dynamiikka on kiitettävää. Värintoistokin on pääosin miellyttävää, mutta kameralla on tapana toisinaan ylikorostaa tiettyjä värisävyjä huomattavasti. Suuremmalta näytöltä tarkastellessa ja erityisesti kovia zoomatessa on nähtävissä Samsungin kuvankäsittelyn jälki. Toisinaan terävöitys ja kontrasti voivat olla suurella näytöllä tarkasteltaessa häiritsevän korostuneita.

A51 5G:n pääkamera pärjää hämärässäkin kohtuullisen hyvin. Kehitystä perus A51:een vaikuttaisi tulleen, mutta vanhan testipuhelimen puutteen myötä suora vertailu on valitettavasti mahdotonta. Dynamiikka pysyy luokassaan suhteellisen hyvänä, eivätkä kirkkaat kohdat pala kovinkaan helposti puhki. Vastapainona kuvista kuitenkin tulee usein hyvin synkkiä ja tummasta päästä alkaa kadota yksityiskohtia. Positiivisena puolena värintoisto ei heikkene erityisemmin. Kohinanvaimennus tekee hyvää työtä, vaikkakin kohinaa yksisävyisenä on nähtävissä suuremmalta näytöltä tarkasteltaessa. Vahvan vaimennuksen negatiivisena seurauksena yksityiskohdat kärsivät selvästi ja pahimmillaan kuvasta voi tulla hieman vesivärimäinen.

Ultralaajakulmakamera on sisarustensa tavoin markkinoiden laajimpia 123 asteen kuvakulmallaan. 12 megapikselin sensori kykenee tuottamaan hyvää jälkeä. Värintoisto on harmillisen poikkeavaa pääkameran kuviin verrattuna ja useimmiten kuvista tulee selvästi pääkameran kuvia haaleampia, joskin siten toisinaan hieman realistisempia. Kuitenkin hieman yllättäen vihreät sävyt tapaavat ylikorostua pääkameraa enemmän. Yksityiskohtien määrän ja dynamiikan osalta ultralaajakulmakamera tuottaa hyvässä valaistuksessa kiitettävää jälkeä.

Hämärässä ultralaajakulmakameran kuvanjälki heikkenee pääkameraa nopeammin, minkä lisäksi lopputulosten laadussa on enemmän vaihtelua. Kuvista tulee pääkameran tavoin synkkiä, mutta pääkamerasta poiketen myös kirkkaat valot palavat helposti puhki. Värintoisto pysyy kuitenkin hämärässäkin toimivana. Pääkameran tavoin yksityiskohtien määrä alkaa hämärässä heikentyä huomattavan paljon kohinanvaimennuksen toimiessa suhteellisen aggressiivisesti. Luokassaan hämäräsuorituskyky ei kuitenkaan ole huonoa.

Ultralaajakulmakamera on varustettu kiinteällä tarkennusetäisyydellä, eikä siitä löydy automaattitarkennusta, mikä on miinus, joskin suhteellisen yleistä yhä tässä hintaluokassa.

Galaxy A51 5G:n makrokameran resoluutio on markkinoiden ylempään päähän sijoittuva 5 megapikseliä. Kuvien laatu luokassaan onkin kiitettävää ja yksityiskohtaista, mutta valitettavasti värintoistoltaan kamera eroaa sekä pääkamerasta, että ultralaajakulmakamerasta. Värit ovat useimmiten onnistuneita, mutta erityisesti syvän violetit sävyt kukissa taittuvat helposti liian sinertävään.

Makrokameran kenties suurin heikkous on kuitenkin siitä puuttuva automaattitarkennus. Tarkennusväli on kiinteä noin 3-5 cm päähän, minkä seurauksena tarkan kuvan saaminen on useissa tilanteissa haastavaa. Vastaavasti esimerkiksi noin 50 euroa edullisemman Motorola Moto G 5G Plussan makrokamera on varustettu automaattitarkennuksella, joten sellainen ei olisi liikaa pyydetty myöskään A51 5G:ssä.

Useista edullisemman pään puhelimista tuttuun tapaan Galaxy A51 5G:n yökuvaustila pyrkii parantamaan kuvan dynamiikkaa, minkä seurauksena hämärässä usein puhki palavat kirkkaat yksityiskohdat pysyvät paremmin valotettuina yökuvaustilaa käytettäessä. Galaxy A51 5G pyrkii kuitenkin kyseisessä tilassa myös valottamaan kuvia selvästi normaalitilaa enemmän, minkä seurauksena kuvien tunnelma voi muuttua huomattavan paljon. Kuvanlaadultaan lopputulos on useimmiten tarkempi ja dynamiikaltaan parempi kuin alkuperäinen, joskin toisinaan hieman epärealistinen paremman valotuksen seurauksena.

Yökuvaustila on käytettävissä sekä pääkameran että ultralaajkulmakameran kanssa. Ultralaajakulmakameralla lopputulos yökuvaustilassa on samankaltainen pääkameran kanssa, eli se parantaa myös ultralaajakulman hämäräkuvauksen laatua.

Videokuvan osalta Galaxy A51 5G tuottaa osin hyvää jälkeä. Perusversiosta poiketen 5G-malli kykenee käyttämään digitaalista kuvanvakainta myös 4K-videota kuvatessa ja parasta kuvanlaatua kaipaaville 4K-tila onkin suositeltava. Kuva on yksityiskohtaista ja värintoistoltaan elävää, minkä lisäksi myös dynamiikka on hyvää. Valitettavasti digitaalisen kuvanvakaimen toiminnassa pääkameran osalta olisi parannettavaa ja liikkeessä kuvaan tulee helposti sykkivää efektiä kuvanvakaimen pyrkiessä pysymään perässä.

Myös ultralaajakulmakamera tukee videon kuvaamista 4K-resoluutiolla, mutta laadultaan video jää jälkeen pääkamerasta. Värintoisto on selvästi korostuneempaa, minkä lisäksi dynamiikkakin on heikompaa. Kuvassa on myös havaittavissa artefakteja esimerkiksi nurmikossa kuvan liikkuessa. Positiivisena puolena kuvanvakain toimii pääkameraa paremmin, eikä häiritsevää sykkimistä liikkeen yhteydessä ole havaittavissa.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Galaxy A51 5G on varustettu Android 10 -käyttöjärjestelmällä, jonka päällä pyörii Samsungin oma One UI -käyttöliittymä versionumerolla 2.1. Testijaksolla alla olivat kesäkuun tietoturvapäivitykset, joten aivan tuoreimmalla tasolla puhelin ei enää ole. Samsung kuitenkin lupaa Galaxy A51 5G:lle kolme suurta Android-päivitystä, joten päivitystuen suhteen puhelin kuuluu selvästi markkinoiden parhaimmistoon. Vastaavaa lupausta Android-versioille on tarjonnut ennen vain OnePlus ja Google.

Samsungin One UI -käyttöliittymä on pitkälti tuttu valmistajan aiemmistakin puhelimista. Kyseessä on vahvasti vakiokuntoisen Androidin alleen peittävä kokonaisuus, jonka mukana tulee huomattava määrä valmistajan esiasentamia sovelluksia. Hyvänä puolena suuri osa valmistajan sovelluksista on kuitenkin mahdollista poistaa.  Omien sovellusten lisäksi Samsungin muokkaukset antavat käyttäjälle kuitenkin myös kattavat mahdollisuudet tehdä puhelimesta ja sen käytettävyydestä itselleen sopivia. A51:n arviossa vielä negatiivisena puolena mainittua Samsung-tilin painotusta ei ollut havaittavissa enää samoissa määrin, mikä voi johtua joko erilaisesta käytöstä tai sitten Samsung on vähentänyt mainontaansa.

Exynos 980 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky on 400 euron hintaluokassa hyvää. Peruskäytössä minkäänlaisia hidasteluja ei ollut havaittavissa ja niin käyttöliittymän sisällä liikkuminen kuin myös kevyt sovelluskäyttö, kuten internet-selaus, oli sulavaa. Pelaamiseenkin piiri sopii hyvin ja Call of Duty Mobile asetti grafiikka-asetuksensa vakiona high-tasolle, mutta peli pyöri sulavasti myös very high -asetuksilla.

Suorituskyvyltään puhelin on siis hyvällä tasolla, mutta aivan luokkansa kärkeen Exynos 980 ei jokaisella osa-alueellaan yllä. OnePlus Nordista löytyvä Snapdragon 765G onnistuu voittamaan Samsungin järjestelmäpiirin synteettisten testien valossa grafiikkasuorituskyvyssä, mutta prosessorisuorituskyvyn osalta Exynos on pykälän tehokkaampi.

Akunkestoltaan Galaxy A51 5G osoittautui testijakson aikana toimivaksi. Reilun viikon aikana 5G-yhteyksien kanssa puhelin kesti suhteellisen vaivattomasti kaksi kokonaista työpäivää reilun neljän tunnin näytönpäälläoloajoilla. 4G-verkossa puhelimen akunkesto oli hieman parempaa kestäen helpohkosti 3 kokonaista työpäivää, mutta käytännössä ero oli pienempi kuin voisi ehkä odottaa lippulaivapuhelinten erillisten 5G-modeemipiirien virrankulutukseen tottuneena.

Pikalatausta A51 5G tukee 15 watin nopeudella, joka ei 400 euron hintaluokassa yllä enää aivan parhaimmistoon. Käytännössä akku latautui tyhjästä täyteen kuitenkin reilussa puolessatoista tunnissa (1h 36 min), mikä on kohtuullisen hyvä suoritus. Ensimmäisessä puolessa tunnissa puhelin saavuttaa reilun kolmanneksen ja tunnissa jo noin 80 prosenttia latauksesta.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Galaxy A51 5G on hyvä puhelin, joka saapuu markkinoille erittäin kilpailtuun hintaluokkaan. 479 euron suositushinnastaan huolimatta puhelinta on saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä edullisimmillaan 399 euroon, mikä on myös Samsungin kenties kovimman kilpailijan – OnePlus Nordin – suositushinta.

Perusmallin A51:n suorituskyvyn puutteet A51 5G onnistuu korjaamaan täysin ja Exynos 980 -järjestelmäpiiri takaakin puhelimelle sulavan toiminnan päivittäisissä askareissa. Myös muuhun kilpailuun verrattuna Exynos onnistuu pitämään pintansa ja hieman Snapdragon 765G:tä heikommasta grafiikkasuorituskyvystä huolimatta kyseessä on ehdottomasti hyvä järjestelmäpiiri luokassaan. Valitettavasti RAM-muistin osalta Samsung häviää hieman kilpailun parhaille tarjoten ”vain” 6 gigatavua muun muassa OnePlus Nordin sisältäessä 8 gigatavua. Määrää voi kuitenkin pitää riittävänä ja käytännössä testijakson aikana vähäisemmästä RAM-muistista ei koettu olevan havaittavaa haittaa.

4500 mAh:n akku on markkinoilla nykyisin ylempää keskikokoluokkaa. Lyhyehköllä testijaksolla akunkesto osoittautui kuitenkin hyväksi, joskaan ei poikkeavaksi. Muun muassa pykälää edullisempi Motorola Moto G 5G Plus – toinen Samsungin suurimmista kilpailijoista – tarjoaa 5000 mAh:n akkunsa myötä parempia toiminta-aikoja.

Rakenteeltaan Samsung onnistuu yllättämään positiivisesti. Muovisesta takakuoresta huolimatta puhelimen kehys on alumiinia ja kokonaisuudessaan kyseessä onkin jämäkän tuntuinen kokonaisuus. Puhelin myös istuu hyvin käteen ja sen näytön ja ulkomittojen väliset suhteet ovat hintaluokassaan hyvät. Myös näyttö itsessään ansaitsee kehut. Samsungin Super AMOLED -näyttö on ehdottomasti hintaluokkansa parhaimmistoa tarjoten niin hyvän kirkkauden kuin myös eläväisen, mutta silmämääräisesti tarkan, värintoiston. Näyttö ei kuitenkaan tue nykyisin yleistyneitä korkeampia virkistystaajuuksia vaan rajoittuu 60 Hz:iin.

Kameroiden osalta Galaxy A51 5G on tasainen suorittaja. Erityisesti päivänvalossa puhelimella on mahdollista saada todella hyviä kuvia, joita kuitenkin vaivaa toisinaan selvä tiettyjen värien ylikorostuminen. Hämärässä suorituskyky myös jää hieman vajaaksi ja kuvista tulee helposti tummia, joskin yökuvaustila onnistuu korjaamaan tilannetta hieman. Kamerajärjestelmän osalta heikkoudeksi on laskettava värienhallinta, sillä jokainen kolmesta kamerasta tuottaa toisistaan suhteellisen selvästi poikkeavaa väritoistoa, mikä heikentää kuvien yhtenäisyyttä huomattavasti.

Galaxy A51 5G:n tuorein myyntivaltti on Samsungin uusi kolmen vuoden päivityslupaus. Käytännössä Samsung siis lupaa Galaxy A51 5G:lle kolme suurta Android-versiopäivitystä, mikä on markkinoiden korkein lupaus yhdessä Googlen ja OnePlussan kanssa.

Yhteenvetona Samsung Galaxy A51 5G onkin hintaluokassaan erittäin hyvä puhelin, jonka suurimmat myyntivaltit lienevät laadukas AMOLED-näyttö, luokassaan melko sirot ulkomitat, erittäin hyvä päivitystuki ja yleisesti tasapainoinen suoritus monella osa-alueella. Kuitenkin vastaavaan hintaan saatavilla oleva OnePlus Nord onnistuu tarjoamaan kaiken tämän hieman heikommilla näytön ja ulkomittojen suhteella, mutta kuitenkin muutamien lisäominaisuuksien – kuten näytön korkeamman virkistystaajuuden, aavistuksen paremman grafiikkasuorituskyvyn, paremman kameran ja suuremman RAM-muistin – kera. Tämän myötä Galaxy A51 5G:tä onkin hankala suositella ykkösvaihtoehtona hintaluokassaan, vaikka kyseessä onkin ehdottomasti harkinnan arvoinen älypuhelin erityisesti jos pitkälle päivitystuelle on tarvetta. Tarjonta ja kilpailu noin 400 euron hintaluokassa on tällä hetkellä todella kovaa.

Plussaa

  • Akunkesto
  • Kuvanlaadultaan hyvä AMOLED-näyttö HDR-tuella
  • Kameroiden kuvanlaatu päivänvalossa
  • 5G-tuki integroidulla modeemilla
  • Hyvä näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Sujuva käyttökokemus
  • One UI -käyttöliittymän monipuoliset lisäominaisuudet
  • Samsung lupaa puhelimelle kolme suurta Android-versiopäivitystä

Miinusta

  • Ei ilmoituslediä
  • Ei IP-luokitusta
  • Kameroiden suorituskyky hämärässä
  • Ei 60 FPS -videokuvausta
  • Suurehko esiasennettujen sovellusten määrä

Huomionarvoista:

  • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • Samsungin One UI -käyttöliittymä peittää vakio-Androidin kattavasti alleen
  • HDR-tuesta huolimatta Netflix-sovellus ei toista puhelimella HDR-videoita

 

This site uses XenWord.
;