Testasimme Samsungin vajaan 1000 euron hintaisen Galaxy S24 -lippulaivapuhelimen.

Viime vuoden tavoin Samsungin Galaxy S24 -malliston perusversio on jälleen erittäin tasapainoinen lippulaivaluokan puhelin pykälän useimpia kilpailijoita pienemmässä kokoluokassa. Laitteella on edelleen omat miinuksensa, joista osa, kuten kiinteätarkenteinen ultralaajakulmakamera, on harmillisesti periytynyt jo aiemmista sukupolvista, mutta kokonaisuus on siitä huolimatta pääosin positiivinen. Puhelimen miinuspuolet ovat hintaluokassa toki harmillisia, mutta eivät kuitenkaan erityisen suuria.

S24:n pienehkö koko kiinnostanee osaa kuluttajista, sillä S24 toimii mittojensa puolesta hyvänä kilpakumppanina esimerkiksi Applen iPhoneille. Puhelimen suurin plussa on ehdottomasti sen seitsemän vuoden päivityslupaus, josta voisi toivoa kaikkien kilpailijoiden ottavan mallia.

Plussaa:

 • Erittäin hyvä päivityslupaus (7 suurta Android-päivitystä ja 7 vuoden tietoturvakorjaukset)
 • Lippulaivaluokan suorituskyky
 • High-end-luokassa keskivertoa kompaktimpi koko
 • Kokoon nähden hyvä akunkesto

Miinusta:

 • Ultralaajakulmakameran kiinteä tarkennusetäisyys
 • Telekameran heikko hämäräsuorituskyky
 • Vain 25 watin pikalataus ja yli tunnin latausaika tyhjästä täyteen varauksin
 • Hintaluokassaan 8 Gt RAM-muisti varauksin
 • 128 Gt:n tallennustila varauksin

Huomioitavaa:

 • Puhelimen mukana ei toimiteta verkkovirtalähdettä
 • Puhelimessa ei ole MicroSD-korttipaikkaa
 • Puhelimessa ei ole 3,5 mm:n kuulokeliitäntää

Samsungin Galaxy S -malliston muutokset ovat viime vuosina olleet ulkoisesti kohtalaisen pieniä, mutta kokonaisuuden kannalta kovin merkittävää se ei kuitenkaan ole ollut viime vuoden S23:n ansaittua io-techin testissä jopa Toimituksen valinta -kunniamaininnan. Korealaisvalmistaja jatkaa jälleen samalla linjalla pitäen tammikuun puolivälissä esiteltyjen S24-mallien muutokset varsin hillittyinä.

Perusmallin S24 sekä S24+ tuovat mukanaan viime vuoteen verrattuna entistä terävämpilinjaiset kyljet, mikä muistuttaa huomattavasti viimeaikaisista iPhoneista, mutta muilta osin ulkonäkö on lähes ennallaan. Myös kamerajärjestelmät ovat jopa raudaltaan identtisiä viime vuoden mallien kanssa, mutta järjestelmäpiiritasolla muutoksia on sentään tapahtunut. Muutoksen suunnasta voi kuitenkin ennakkoon olla montaa mieltä, sillä valmistaja siirtyi perus- sekä plusmalleissaan tänä vuonna S24 Ultra -huippumallista poiketen Qualcommin Snapdragoneista takaisin omiin Exynos-järjestelmäpiireihinsä.

Tässä artikkelissa tutustumme edullisempaan ja pienikokoisempaan Galaxy S24 -perusmalliin reilun viikon ympärivuorokautisen testijakson pohjalta. Koska Galaxy S24 ja S24+ ovat kokoaan ja sen myötä näyttöjään lukuun ottamatta lähes identtisiä keskenään, ovat myös arviot laitteista kohtalaisen yhteneviä.

Samsung Galaxy S24:n myynti käynnistyi Suomessa 30. tammikuuta ja tuttuun tapaan laite on saatavilla useina värivaihtoehtoina. Pohjamallin suositushinta 8 Gt:n RAM-muistilla ja 128 Gt:n tallennustilalla on 949 euroa ja 256 Gt:n tallennustilalla puhelimen saa omakseen 1009 eurolla. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan laitetta sai kuitenkin jo helmikuun puolessa välissä edullisimmillaan 865 eurolla.

 

Mitä uutta?

Ulkoisesti Galaxy S24 erottuu edeltäjästään käytännössä ainoastaan entistä terävämpikulmaisen rakenteensa myötä, minkä lisäksi näytön kokoa on kasvatettu hieman. Tarkat erot S24:n ja S23:n välillä ovat:

 • Galaxy S24 on 0,7 mm pidempi, mutta 0,3 mm kapeampi (147 x 70,6 x 7,6 mm vs 146,3 x 70,9 x 7,6 mm)
 • S24:n akku on 100 mAh suurempi (4000 vs 3900 mAh)
 • S24:n näyttö on 0,1” suurempi (6,2” vs 6,1”)
 • S24:n näytön pistemäinen maksimikirkkaus on 850 cd/m2 korkeampi (2600 cd/m2 vs 1750 cd/m2)
 • S24:n näyttö on LTPO-paneeli, jolle luvataan laajempi virkistystaajuusaluevaihtelu (1-120 hz vs 24-120 hz)
 • S24:lle luvataan kolme vuotta pidempi päivityslupaus tietoturvakorjauksille ja neljä vuotta pidempi Android-versiopäivityksille (7 vuotta molempia vs 4 suurta android-päivitystä ja 5 vuoden tietoturvakorjaukset)
 • S24 sisältää Exynos 2400 -järjestelmäpiirin (S23:ssa on Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy)
 • S24 sisältää suoraan Android 14 -käyttöjärjestelmän ja One UI 6.1 -käyttöliittymän

 

Pakkaus ja sen sisältö

Samsungin myyntipakkaus on säilynyt toteutukseltaan ennallaan. Mustan pienehkön paketin päällä komeilee värillinen kuva itse laitteesta. Puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat vain:

 • USB-C -> USB-C -kaapeli
 • Ohjelappuset ja korttikelkan avaustyökalu

Valmistaja ei ole enää vuosiin toimittanut lippulaivapuhelintensa mukana erillistä verkkovirtalähdettä, joten sellainen on ostettava itse. Valmistaja kuitenkin tukee USB PD -standardia, joten laturivalintaa ei tarvitse kohdentaa vain korealaisvalmistajan omiin tuotteisiin. Samsungin oma 25 watin laturi maksaa nykyisellään ilman kaapelia 25 euroa.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Fyysiset mitat:

 • Ulkomitat: 146 x 70,6 x 7,6 mm
 • Paino: 167 grammaa
 • Rakenne: alumiinikehys, Gorilla Glass Victus 2 näytön suojana ja takalasina
 • IP68-suojaus
 • Valmistajan kotimaa: Korean tasavalta
 • Valmistusmaa: Vietnam

Ulkoiselta olemukseltaan S24 on hyvin tutun oloinen laite. Viime vuoden S23:een verrattuna näyttöä on saatu kasvatettua 0,1 tuumaa, vaikka ulkomitoissa ei ole tapahtunut juurikaan muutosta. Selkein ulkoinen eroavuus on entistä kulmikkaammat kyljet, joiden myötä puhelimen käsituntuma ja ulkonäkö (kameratoteutusta lukuun ottamatta) muistuttaakin ensisilmäyksellä huomattavan paljon Applen viimeisimpiä iPhone-malleja.

Myös ulkomitat ovat kohtalaisen lähellä iPhone 15:ttä. Galaxy S24 on 1,6 mm lyhyempi, 1 mm kapeampi ja 0,2 mm ohuempi.

Käteen uusi kulmikas rakenne istuu ainakin omaan makuuni erinomaisesti ja yhdessä suhteellisen sirojen ulkomittojen kanssa laite kulkee mukana vaivatta. Aiempiin malleihin nähden käsituntumaero on kohtalaisen selvä kulmikkaammin muotoillun kehyksen kanssa, mutta erityisesti paremmaksi tai huonommaksi tuntumaa ei voi suoralta kädeltä väittää.

Rakenteen laaduntuntu on hyvällä tolalla alumiinisten kylkien ja Gorilla Glass Victus 2 -suojalasista valmistettujen etu- sekä takalasien kanssa. Samsungille tuttuun tapaan puhelimella on myös IP68-sertifikaatti vettä ja pölyä vastaan.

 • Alapääty:
  • SIM-korttikelkka
  • Mikrofoni
  • USB-C (3.2) -liitäntä
  • Toinen puhelimen stereokaiuttimista
 • Yläpääty:
  • Mikrofoni
  • Kuulokeritilään sijoitettu toinen puhelimen stereokaiuttimista
 • 12 megapikselin etukamera (S5K3LU-sensori, 1,12 um pikselikoko), f2.2, 25 mm kinovastaavuus, Dual Pixel AF

Tutun ulkonäön lisäksi myös puhelimen päätyjen ominaisuuskattaus on säilynyt tutunlaisena. Pohjan USB-C-liitäntä tukee edelleen lippulaivaluokkaan odotettuun tapaan 3.2-nopeuksia ja puhelimen äänentoisto tapahtuu stereokaiuttimien kautta. Kaiuttimien äänenlaatu on hyvä ja äänenvoimakkuuttakin niissä riittää hyvin. Ääni ei myöskään ala särkemään kovemmillakaan voimakkuuksilla.

Etukamera S24:ssä on viime vuoden mallista tuttu. Kuvanlaadultaan se on hyvässä valaistuksessa laadukas – värit toistuvat eläväisinä ilman ylikorostusta ja terävöitystäkään ei ole liiallisesti. Hämärässä etukamera käyttää automaattisesti hieman pidempään valottavaa yökuvatilaa, jonka kanssa jälki on kohtalaisen hyvää, mutta ei poikkeuksellista. Hämärässä kontrastin tumma pää korostuu pykälän liiallisesti.

Näytön tekniset ominaisuudet:

 • 6,2” LTPO AMOLED 2X -näyttö
 • 2340 x 1080 pikseliä, 416 PPI
 • 120 Hz (1–120 Hz), 2600 cd/m2 pistemäinen maksimikirkkaus

Samsung on kasvattanut S24:n näytön kokoa 0,1 tuumalla viime vuodesta pitäen silti ulkomitat lähes ennallaan. Näytön itsensä kuvanlaatu on viime vuodesta tuttuun tapaan erinomainen. Full HD -resoluutio on 6,2-tuumaiselle näytölle hyvin riittävä ja AMOLED-näytön värintoisto on luonnollista. Suuremman koon lisäksi näytön pistemäisen maksimikirkkaudenkin mainostetaan kasvaneen peräti 2600 nitiin – sitä pääsee hyödyntämään lähinnä HDR-materiaalia toistaessa. Testijaksolla talven aurinkoisinakin päivinä näytön kirkkaus oli riittävä, mitä voi toki myös olettaakin lippulaivaluokan puhelimelta.

Samsungin mukaan näytön virkistystaajuus toimii 1-120 hertsin välillä viime vuoden 24-120 hertsin sijaan, mutta käytännössä vain 1 hertsiä ei testijaksolla nähty, vaikka näytön pitäisi koskemattomana aloitusnäytöllä. Staattisissa kuvissa virkistystaajuus putosi yhden sijasta viime vuodesta tuttuun 24 hertsiin, mutta oli kuitenkin toiminnaltaan mukavan nopea. Esimerkiksi lukitusruudussa virkistystaajuus puolestaan oli varsin mielenkiintoiset 80 hertsiä.

Järjestelmäpiirinä Galaxy S24:ssä toimii yhden välivuoden jälkeen jälleen Samsungin omaa tuotantoa edustava Exynos 2400. Piirin CPU rakentuu yhdestä isosta 3,2 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-X4-ytimestä, viidestä Cortex-A720-ytimestä, jotka on jaoteltu kahteen 2,9 GHz:n kellotaajuudella toimivaan ja kolmeen 2,6 GHz:n kellotaajuudella toimivaan malliin sekä neljästä vähävirtaisemmasta 2 GHz:n Cortex-A520-ytimestä. Exynoksessa on siis kaksi vähävirtaista CPU-ydintä enemmän kuin sen tämän vuoden kovimpana kilpailijana toimivassa Snapdragon 8 Gen 3:ssa.

Galaxy S22 -mallien sisällä sykkineestä Exynos 2200:sta tuttuun tapaan grafiikkasuorittimena toimii edelleen AMD:n suunnitteluun pohjautuva Exclipse 940 -malli, jonka arkkitehtuuri on kuitenkin päivittynyt parissa vuodessa RDNA 2:sta RDNA 3:een.

RAM-muistia S24-perusmalliin on tarjolla ”vain” 8 Gt, mikä on 950 eurosta alkava hintataso huomioiden nykypäivänä jo pykälän kovimpia kilpailijoita vähemmän. Toistaiseksi se on kuitenkin omissa kokemuksissani riittänyt kaikkeen puhelimen käyttöön, mutta peräti 7 vuoden päivitystuki huomioiden 12 Gt:n RAM-muistia ei voisi pitää huonona ideana. 128 Gt:n tallennustila ei sekään enää erityisen suuri perusmalliin ole, mutta ei sitä alle tonnin laitteessa erityisen huononakaan voi pitää ja määrän saa tuplattua 60 euron lisäpanostuksella. Maininan arvoisena yksityiskohtana 128 Gt:n mallissa tallennustila perustuu UFS 3.1 -tekniikkaan, kun taasen 256 Gt:n mallissa käytössä on pykälää modernimpaa UFS 4.0 -tekniikkaa.

Akku S24:ssä on kasvanut 100 mAh:lla edeltäjäänsä nähden ollen kokoluokassaan suhteellisen hyvät 4000 mAh:a. Yhteysominaisuudet puolestaan ovat tavanomaiset sisältäen Wi-Fi 6E:n, sekä Bluetooth 5.3:n. Samasta hintaluokasta esimerkiksi OnePlus 12:sta löytyy jo WiFi 7 -tuki.

Tekniset ominaisuudet:

 • Exynos 2400 -järjestelmäpiiri
  • 1 x 3,2 GHz Cortex-X4
  • 2 x 2,9 GHz Cortex-A720
  • 3 x 2,6 GHz Cortex-A720
  • 4 x 2,0 GHz Cortex-A520
  • Xclipse 940 GPU
 • 8 LPDDR5X RAM-muistia
 • 128 (UFS 3.1) tai 256 Gt (UFS 4.0) tallennustilaa (256 Gt:n mallissa vapaana noin 237,5 Gt)
 • 5G NSA & SA, Sub6 (1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 26, 28, 38, 40, 41, 66, 75, 77, 78)
 • Dual SIM (NanoSIM + NanoSIM)
 • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6E), Bluetooth 5.3, NFC, GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
 • Ultraäänisormenjälkilukija näytön alla, stereokaiuttimet
 • 4000 mAh akku, USB Type-C (3.2), 25 watin USB PD -pikalataus
 • Android 14, OneUI 6.1
  • Päivityslupaus: 7 vuotta Android-päivityksiä ja 7 vuotta tietoturvakorjauksia kahden kuukauden välein

 

Kamera

Kamerat Galaxy S24:ssä sijaitsevat jonossa takakuoren vasemmassa yläkulmassa. Viime vuodesta tuttuun tapaan kameroilla ei ole erillistä saareketta, vaan ne nousevat yksittäin takakuoren pinnan yläpuolelle, mikä on omaan silmääni tyylikäs ja hillitty ratkaisu. Kamerat nousevat sen verran korkealle, että puhelin keikkuu, mikäli sitä yrittää käyttää pöydällä.

Kameran tekniset tiedot:

 • 50 megapikselin pääkamera (Isocell GN3, 1/1,57″, 1,0 um pikselikoko), F1.8, 85° kuvakulma, OIS, Dual Pixel AF
 • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (IMX564, 1/2,55″, 1,4 um pikselikoko), f2.2, 120° kuvakulma
 • 10 megapikselin 3x-telekamera (Isocell 3K1, 1/3,94″, 1,0 um pikselikoko), f2.4, 36° kuvakulma, OIS
 • LED-salama,
 • Videokuvaus: 8K 30 FPS (pääkameralla), 4K 60 FPS (kaikilla kameroilla)

Kamerajärjestelmä S24:ssä on säilynyt rautatasolla täysin identtisenä viime vuoden S23:een verrattuna. Mukana on siis edelleen 50 megapikselin pääkamera, 12 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 10 megapikselin telekamera pääkameraan nähden kolminkertaisella polttovälillä. Kokonaisuus on itsessään kohtalaisen monipuolinen, mutta vuonna 2024 ultralaajakulmakamerasta puuttuva automaattitarkennus alkaa olla jo harmillinen miinus. Sen myötä Galaxy S24:stä ei löydy yhtäkään varsinaisesti makrokuvaukseen kykenevää kameraa.

Videokuvausta Galaxy S24 tukee pääkamerallaan korkeintaan 8K 30 FPS -tasolla ja kaikilla kameroillaan 4K 60 FPS -tasolla. Kesken kuvaamisen kameran vaihtaminen onnistuu kuitenkin vasta 4K 30 FPS -videota kuvatessa.

Kamerasovellus korealaisvalmistajan uutuusmallissa on säilynyt pääpiirteiltään viime vuodesta tuttuna, joskin mukana lisänä vasemman puolen pika-asetuskattaukseen on tuotu mukaan mahdollisuus vaihtaa vakiotilan 12 megapikselin kuvien sekä pääkameran täyden 50 megapikselin kuvien välillä.

Kamerasovellus on käyttöliittymältään selkeä ja varsin nopeatoiminen.

Pääkameran kuvat ovat viime vuoden Samsungeista tuttuun tapaan hyvässä valaistuksessa varsin laadukkaita. Kamerarauta on säilynyt ennallaan, mutta Exynokseen siirtymisen myötä kuvan käsittely on voinut muuttua hieman. Viime vuoden kuviin verrattuna mitään järisyttävän suurta muutosta ei ole havaittavissa, mutta terävöityksen määrä vaikuttaisi vähentyneen hieman, minkä myötä kuvien yleisilme on hieman viime vuotta realistisempaa.

Kohinanvaimennus on edelleen miellyttävän luonnollista, eli yksityiskohtia ei hävitetä, vaan kohinan annetaan pienissä määrin muodostua. Värintoisto, dynamiikka ja kontrasti kuvissa ovat varsin laadukkaita ja yleisesti kännykkäkameroille haastavassa aurinkoisessa talvipäivässäkin valkotasapaino ja kontrasti pysyvät hyvin aisoissa tuottaen pääosin realistista jälkeä. Suurempisensoristen mallien erittäin näyttäviin lähikuviin Galaxy S24 ei 1/1,57-tuumaisella sensorillaan kykene, vaan kuvista näkee sensorin älypuhelinmaisen jäljen.

Hämärässä pääkamera käyttää automaattisesti päälle kytkeytyvää yötilaa, jonka saa halutessaan myös pois päältä. Heikossa valaistuksessa kamera pärjää hyvin tuottaen realistisia lopputuloksia. Saman hintaluokan OnePlus 12:lle pääkameran yökuvatila kuitenkin häviää jonkin verran, eli aivan markkinoiden kärkituloksesta ei ole kyse.

Ultralaajakulmakamera S24:ssä on jo paperilla laitteen kamerakattauksen pienoinen musta lammas, sillä tonnin ympärillä pyörivään hintaan siltä odottaisi jo automaattitarkennusta. Kiinteän tarkennusetäisyyden myötä ultralaajakulmakameralla ei onnistu lähikuvien ottaminen.

Kuvanlaadultaan ultralaaja on kuitenkin luokassaan kohtalaisen hyvä. Värintoisto on luonnollista ja dynamiikka hyvää, minkä myötä lopputulokset ovat hyvässä valaistuksessa laadukkaita. Exynos-piirin kuvankäsittely vaikuttaisi parantavan myös ultralaajakulmakameran jälkeä hieman viime vuoteen verrattuna, sillä kuvien kontrasti on luonnollisempaa.

Hämärässä ultralaajakulmakamera käyttää pääkameran tavoin automaattista yötilaa, joka sekin vaikuttaisi keräävän toimivan ehkä hieman viime vuoden mallia paremmin. Hämärässä kuvista tulee kuitenkin helposti kohtalaisen suttuisia ja suurta yksityiskohtamäärää niihin ei kannata odottaa. Tämä on kuitenkin ultralaajakulmakameroissa edelleen lippulaivaluokassakin varsin tavanomaista. Dynamiikka kuvissa on kuitenkin hämärässäkin hyvää.

Parista edeltäjämallista tuttuun tapaan Galaxy S24 -mallien 10 megapikselin telekameran kuvat ylöspäinskaalataan syystä tai toisesta edelleenkin 12 megapikseliin. Kuvanlaadultaan telekamera on luokassaan todella miellyttävä. Jälki on luonnollista ja suht käsittelemättömän näköistä. Yksityiskohtien tasolla terävöitys vaikuttaisi myös telekamerassa Exynoksen kuvankäsittelyn jälkeen olevan pykälän viime vuotta luonnollisempaa.

Hämärässä telekameran kuvanlaatu kuitenkin romahtaa varsin nopeasti. Lisäksi puhelimen automatiikka siirtyy jo varsin vikkelästi käyttämään pääkameralta tehtävää rajausta telekameran sijaan. Tilanteissa, joissa telekamera suostuu käyttöön, kuvien värimaailma kärsii huomattavasti ja yksityiskohdista tulee helposti maalausmaisia automaattisesta yökuvatilasta huolimatta. Pääkameralta rajatut kuvat puolestaan jäävät keinotekoisen terävöitetyn näköisiksi ja kuvanlaadultaan jopa heikoiksi.

Pääkameran 8K 30 FPS -video on vakautukseltaan laadukasta ja kuvanlaadultaankin pääosin hyvää. Kirkkaassa talven auringonpaisteessa kontrasti on kuitenkin hieman ylikorostunutta, minkä myötä varjoisammat alueet voivat tummua jopa tukkoon saakka. Kontrastin korostuminen on tuttua jo viime vuodesta, mutta sitä lukuun ottamatta videon kuvanlaatu on markkinoiden parempaa päätä.

8K 30 FPS -videon ominaisuudet:

 • 8K 30 FPS, H.265, 80,7 Mbit/s
 • Äänet: AAC LC, 256 kbit/s

4K 60 FPS -video puolestaan on käytännössä identtistä 8K-videon kanssa, joskin ymmärrettävästi pienemmän resoluution myötä yksityiskohdissa on hieman eroja. Harmillisesti hieman liian voimakas kontrasti vaivaa pääkameran videota myös 4K-tasolla.

Ultralaajakulmakamerankin 4K-video on varsin laadukasta, joskin hieman pehmeämpää kuin pääkameralla. Telekameralla video muistuttaa kuvanlaadultaan pääkameran tuottamaa, mutta on kuitenkin helposti hieman tärisevää, minkä myötä liikkeestä kuvaamista ei Samsungin telekameralla voikaan suositella.

4K 60 FPS -videon ominaisuudet:

 • 4K 60 FPS, H.265, 61,2 Mbit/s
 • Äänet: AAC LC, 256 kbit/s

 

Ohjelmisto, suorituskyky ja akunkesto

Ohjelmistona Galaxy S24:ssä toimii Googlen viimeisin Android 14, jonka päällä on korealaisvalmistajan oma One UI 6.1. Uudesta käyttöliittymä numerosta huolimatta käyttökokemus itsessään on hyvin tuttu ja selkeitä eroja aiempiin Samsungin käyttöliittymiin ei ainakaan ilman rinnakkain vertailua ole käytännössä havaittavissa ilmoitusvalikon uudistettua asettelua lukuun ottamatta.

Sovelluksia puhelin sisältää Samsungille tuttuun tapaan varsin suuren kattauksen. Googlen perussovellusten lisäksi mukana on myös Samsungin versiot useista sovelluksista sekä Microsoftin 365, OneDrive, LinkedIn ja Outlook. Positiivisena puolena käyttäjä voi kuitenkin poistaa itse suuren osan sovelluksista.

Ulkonäön sijaan One UI:n suurimmat päivitykset ovat tänä vuonna uudet tekoälytoiminnot, kuten muun muassa kuvien tekoälytäydentäminen niitä suoristettaessa tai tekoälyn avulla luotavat taustakuvat. Tekoälytoiminnot toimivat vaihtelevasti – parhaimmillaan niistä voi olla merkittävää apua, mutta toisissa tilanteissa niiden toimivuus jää vajaaksi. Tarkemmin tekoälyominaisuuksiin voi tutustua Galaxy S24 Ultran arvostelusta.

Tänä vuonna ohjelmistopuolelle Samsung toi kuitenkin S24-mallistoon yhden huomattavan suuren parannuksen – valmistaja lupaa ohjelmistotuen 7 suurelle Android-päivitykselle ja 7 vuoden tietoturvakorjauksille. Päivitystuki on puhelinmarkkinoiden ehdotonta kärkeä ja väistämättä selkeä myyntivaltti 1000 euron hintaluokassa myytävälle puhelimelle, jos käyttäjä arvostaa puhelimen pitkää käyttöikää ja elinkaarta.

Käyttökokemus puhelimelle on lippulaivaluokan laitteelle tyypillinen, eli sulava. Snapdragonin sijaan Exynokseen luottaminen ei päivittäisissä askareissa näy käytännössä mitenkään, sillä käyttökokemus oli testijaksolla moitteeton. S22:n Exynos 2200:aa vaivanneita grafiikkavirheitäkään ei tullut vastaan lainkaan.

Exynos 2400:n ollessa uusi piiri ajoimme sille myös perinteiset suorituskykytestit. Verrokkeina puhelimelle toimivat viime vuoden Samsung Galaxy S23 Ultra Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy piirillä sekä parin vuoden takainen S22 Ultra Exynos 2200:lla. Lisäksi taulukossa on mukana Samsungin tämän vuoden S24 Ultra, joka tarjoaa perusmallista poiketen Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -järjestelmäpiirin.

Exynoksen suorituskyky on tänä vuonna prosessoripuoleltaan lähellä tuoreinta Snapdragonia ja siten myös selkeä parannus viime vuoden malliin. Grafiikkasuorituskyvyssä Exynos kuitenkin häviää viimeisimmälle Snapdragonille sijoittuen viime vuoden ja tämän vuoden mallien väliin. Mielenkiintoisena huomiona Exynos 2400:n säteenseurantasuorituskyky on suhteessa tavanomaista grafiikkasuorituskykyä parempaa yltäen käytännössä tuoreimman Snapdragonin tasolle.

Raa’assa laskentatehossa piiri siis häviää Qualcommin vaihtoehdolle, eli Exynoksen käyttäminen Snapdragonin sijaan Euroopan markkinoilla on teoriassa pienoinen harmi, vaikkakin käytännön merkitys voi jäädä hyvin minimaaliseksi.

Parin vuoden takaiseen Exynos 2200:aan nähden tilanne on kuitenkin parantunut selvästi. Tänä vuonna Exynoksen suorituskyky on riittävän lähellä Snapdragonia, jotta puhelinvalintaa ei kannata tehdä piirin perusteella, jos Galaxy S24 muilta osin kiinnostaa.

Pitkäkestoisessa rasituksessa S24 on hieman tavanomaista heikompi, mikä on kuitenkin pienempää kokoluokkaa edustavalle laitteelle jopa hieman odotettavaakin. Osin suorituskykylasku voi toki johtua myös Exynoksen mahdollisesta lämmöntuotantoerosta Snapdragoniin verrattuna, mutta akunkeston osalta Samsung kuitenkin pärjäsi hyvin, joten erityisen suurta virtaongelmaa Exynoksessa ei ole.

Prosessorirasituksessa 15 minuutin CPU Throttling -testissä Samsungin suorituskyky laski varsin reilusti 58 prosenttiin maksimista ja grafiikkarasituksessa Wild Life Extreme Stress Testissä puolestaan vielä hieman reilummin 56,6 prosenttiin maksimista. Positiivisena puolena suorituskyvyn lasku on kohtalaisen lineaarista, eli siinä ei ole havaittavissa häiritseviä suuria hyppyjä suuntaan tai toiseen.

Akunkesto S24:ssä on kokoluokkaansa nähden hyvää. 4000 mAh:n akku kantoi puhelimen yhdellä latauksella toistuvasti läpi kahden kokonaisen päivän näytön päälläoloaikojen pyöriessä noin kahden ja kolmen tunnin välillä päivää kohden.

Samsungille tuttuna miinuspuolena S24:n latausnopeus ei ole edelleenkään erityisen korkea. Teoreettinen maksimilatausteho jää jo itsessään kohtalaisen alhaiseen 25 wattiin, minkä lisäksi puhelimen lataaminen tyhjästä täyteen kestää peräti 75 minuuttia. Viimeiset kymmenen minuuttia nappaavat suuren osan ajasta, sillä 90 prosentin varaus saavutettiin 51 minuutissa.

Akun latausnopeus (25 W, käytössä Samsungin maksimissaan 45 watin laturi):

 • 15 min: 28 %
 • 30 min: 56 %
 • 51 min: 90 %
 • 75 min: 100 %

 

Yhteenveto

Viime vuodesta tuttuun tapaan Samsungin Galaxy S24 -malliston perusversio on jälleen erittäin tasapainoinen ylemmän hintaluokan puhelin pykälän useimpia kilpailijoita pienemmässä kokoluokassa. Puhelimella on edelleen omat miinuksensa, joista osa on harmillisesti periytynyt jo viime vuodesta, mutta kokonaisuus on siitä huolimatta pääosin tasapainoinen ja onnistunut.

Rakenteeltaan S24 on arvokkaan tuntuinen. Laite muistuttaa ulkoisesti selvästi viime vuoden mallia, joskin kyljet ovat entistä kulmikkaammat, mikä on omaan silmääni ja käteeni onnistunut muutos. Osalle kuluttajista uusi ulkonäkö tuonee mieleen Applen viimeisimmät iPhone-mallit. Lähes ennallaan pysyneistä ulkomitoista huolimatta S24:n näyttö on kasvanut 0,1 tuumalla 6,2-tuumaiseksi. Kuvanlaadultaan näyttö on edelleen tuttuun tapaan hyvällä tasolla.

Rautapuolella Samsung on palannut tänä vuonna perusmallissaan omaan Exynos-järjestelmäpiiriinsä Qualcommin Snapdragonin sijaan. Suorituskyvyltään piiri ei yllä aivan Qualcommin uusimpien tasolle, mutta arkipäiväisissä perusaskareissa eroa ei käytännössä ole havaittavissa. Exynoksen takia Samusungin uutukaista ei kannatakaan kauppaan jättää. 950 euron suositushinta huomioiden 8 Gt:n RAM-muisti on nykypäivänä kenties hieman vähän, mutta toisaalta ainakin toistaiseksi se on ollut myös täysin riittävä ainakin omassa käytössäni. Tulevaisuuden suhteen se voi kuitenkin olla hieman epävarmempi, kuin osan kilpailijoista tarjoamat 12 tai 16 gigatavua.

Akunkesto S24:ssä osoittautui testijaksolla hyväksi. Puhelin jaksoi yhdellä latauksella toistuvasti kaksi kokonaista päivää sekalaista käyttöä. Akun latausnopeus tosin on harmillisesti edelleen kovin hidas – tyhjästä täyteen lataaminen kestää peräti 75 minuuttia.

Kamerajärjestelmä S24:ssä on identtinen viime vuoden S23:n kanssa, mutta uuden järjestelmäpiirin mukanaan tuoma uusi kuvankäsittely tuo mukanaan parannuksia kuvanlaatuun. Kuvien pikselitason terävöitystä on hillitty, minkä myötä jälki on luonnollisempaa. Kokonaisuudessaan kamerajärjestelmä on hintaluokassaan hyvä, mutta ultralaajakulmakameran automaattitarkennuksen puute ja telekameran heikko hämäräsuorituskyky ovat 950 euron laitteelle jo miinuksia.

Ohjelmistopuolella Samsung tarjoaa käytettävyydeltään tutun kokonaisuuden. One UI:n ulkonäkö pysyy makukysymyksenä, mutta käyttösulavuudeltaan ja ominaisuusvalikoimaltaan se ei jätä valittamisen varaa. Samsung on tänä vuonna tuonut mukaan myös varsin merkittävän uudistuksen päivitystukeen, sillä S24-malleille luvataan jopa 7 suurta Android-versiopäivitystä ja 7 vuoden tietoturvakorjaukset. Päivityslupaus on markkinoiden ehdotonta huippua ja mahdollistaa ainakin teoriassa mukavasti pidemmät käyttöajat 1000 euron hintaluokkaa hivuttelevalle laitteelle.

Kokonaisuutena S24 on muutamista harmillisesti sukupolvesta toiseen periytyneistä miinuksistaan huolimatta hintaluokassaan hyvä ja monipuolinen puhelin. Laite on ominaisuuksiltaan tasapainossa ja sen miinuspuolet ovat hintaluokassa toki harmillisia, mutta eivät kuitenkaan erityisen suuria. Puhelimen pykälän useimpia kilpailijoitaan pienempi koko kiinnostanee myös osaa kuluttajista, sillä S24 toimii kokonsa puolesta hyvänä kilpakumppanina esimerkiksi Applen iPhoneille. Puhelimen suurin plussa on ehdottomasti sen päivityslupaus, josta voisi toivoa kaikkien kilpailijoiden ottavan mallia.

950 euron hintaluokkana S24:lle kovan vastuksen tarjoaa kuitenkin myös OnePlus 12, jonka hämäräkuvausominaisuudet sekä pääkamera ovat parempia, mutta jonka koko on kuitenkin selvästi Samsungia suurempi.

Plussaa

 • Erittäin hyvä päivityslupaus (7 suurta Android-päivitystä ja 7 vuoden tietoturvakorjaukset)
 • Lippulaivaluokan suorituskyky
 • Lippulaivapuhelinten luokassa kohtalaisen kompakti koko
 • Kokoon nähden hyvä akunkesto

Miinusta

 • Ultralaajakulmakameran kiinteä tarkennusetäisyys
 • Telekameran heikko hämäräsuorituskyky
 • Vain 25 watin pikalataus ja yli tunnin latausaika tyhjästä täyteen varauksin
 • Hintaluokassaan 8 Gt RAM-muisti varauksin
 • 128 Gt:n tallennustila varauksin

Huomioitavaa

 • Puhelimen mukana ei toimiteta verkkovirtalähdettä
 • Puhelimessa ei ole MicroSD-korttipaikkaa
 • Puhelimessa ei ole 3,5 mm:n kuulokeliitäntää

 

This site uses XenWord.
;