io-tech testasi Sonyn Xperia XZ2 Premium -lippulaivapuhelimen.

Sonyn lippulaivapuhelimien julkaisusykli poikkeaa monien kilpailijoiden aikatauluista. Yritys julkaisee ”tavallisia” high-end-malleja puolen vuoden välein ja lisäksi se on julkaissut parin viime vuoden ajan niiden yläpuolelle asettuvia Premium-malleja vuoden syklillä. Kuluttajalle Sonyn julkaisupolitiikka saattaa olla välillä varsin epäselvä, etenkin kun yrityksen laitteet tulevat monesti markkinoille varsin pitkällä viiveellä.

Sony julkisti Xperia XZ2 –huippumallinsa helmikuun lopulla MWC-messuilla, mutta sen yläpuolelle asettunut Xperia XZ2 Premium julkistettiin vain vajaata paria kuukautta myöhemmin huhtikuun puolivälissä. Kyseessä oli helmikuussa 2017 julkaistun XZ Premiumin seuraaja. XZ2 Premiumin markkinoilletuloa jouduttiin kuitenkin odottamaan melko pitkään, sillä sen myynti alkoi Suomessa vasta elokuun lopulla. Samoihin aikoihin Sony ehti julkistaa jo Xperia XZ3 –mallin, jonka myynti alkoi lokakuun alussa.

Hieman sekavasta mallistotilanteesta huolimatta XZ2 Premium on edelleen Sonyn virallinen lippulaivapuhelin. Sen vahvistaa myös laitteen 899 euron suositushinta. Hinta.fi-hintavertailun mukaan Suomen hintataso on tämän artikkelin julkaisuhetkellä edelleen 900 euron luokkaa.

Tutustumme tässä artikkelissa Xperia XZ2 Premiumiin hieman täysimittaista testiartikkelia lyhyemmässä muodossa noin kahden viikon käyttökokemuksien pohjalta.

Pakkaus ja sen sisältö

Sony toimittaa XZ2 Premiumin harmaassa pahvirasiassa muiden XZ2-malliston puhelimien tapaan. Tyyliltään pelkistetysti kuvitetun paketin kannessa on hologrammin tapaan heijasteleva Xperia-teksti. Paketin sisältä löytyy puhelimen ohella, pikakäyttöohje, takuutiedot, 3,5 mm:n kuulokeadapteri USB Type-C –liitäntään, USB Type-C –kaapeli sekä 16,2-wattinen pikalaturi, joka on tehostaan huolimatta varsin pienikokoinen.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Heti pakkauksesta otettaessa huomio kiinnittyy XZ2 Premiumin suureen kokoon. 5,8-tuumaisella näytöllä varustettu laite näyttää ja tuntuu melkoiselta pullukalta – aivan kuin tavallinen XZ2 (kuvissa verrokkina) olisi ylensyönyt itsensä todella pulskaan kuntoon. Muotoilultaan XZ2 Premium noudattaa samaa uutta pyöristettyä linjausta XZ2:n kanssa. Kulmat ja kyljet ovat pyöristetty ja takakuoren muodot ovat kaarevan tyynymäiset. Edeltäjämalli XZ Premiumiin nähden muotoilu on muuttunut merkittävästi.

XZ2 Premiumin rakenne koostuu alumiinirungosta sekä Gorilla Glass 5 –lasista valmistetuista etu- ja takakuoresta. Näyttölasin reunat ovat pyöristetyt ja takakuori on muotoiltu kolmiulotteisen kaarevaksi. Materiaalien väliset saumat ovat melko sulavia.

Rakenne elää aavistuksen ja pitää pientä rutinaa väänneltäessä, mutta tuntuu yleisesti ottaen laadukkaalta ja tukevalta. Testijaksolla puhelin tippui kertaalleen vyötärön korkeudelta betonille, mutta  ainoastaan metallikehykseen tuli pieni kolhu. Sony on suojannut rakenteen vedeltä ja pölyltä IP65- ja IP68-standardien mukaisesti.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 158 x 80 x 6,4–11,9 mm
  • Paino: 236 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 72,4 %

Mittasuhteiltaan XZ2 Premium on vanhanaikainen, sillä laitteen 5,8-tuumainen näyttö perustuu ”vanhaan” 16:9-kuvasuhteeseen. Näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on nykymittapuulla erittäin heikko 72,4 %. Puhelin on myös erittäin painava – 236 grammaa – jonka tuntee välittömästi laitteen käteensä ottaessa.

Vertailun vuoksi XZ2 Premium on kaksi millimetriä pidempi, kolme millimetriä leveämpi ja paksummaista kohdasta neljä millimetriä paksumpi kuin 5,5-tuumaisella näytöllä varustettu edeltäjämalli XZ Premium. Pahimmista kilpailijoista esimerkiksi 6,3-tuumaista näyttöä käyttävä Samsung Galaxy S9+ on 0,1 mm pidempi, peräti 6,2 mm kapeampi ja 3,4 mm ohuempi sekä lähes 50 grammaa kevyempi. Erot ovat rajuja.

Erityisesti leveytensä takia XZ2 Premium on varsin kömpelö käsiteltävä etenkin yhdellä kädellä. Onneksi Sonyn käyttöliittymästä löytyy sentään nykypäivänä yhden käden käyttötila, joka painottaa näyttönäkymän pienennettynä ruudun alanurkkaan.

XZ2 Premiumin sisuksissa on Snapdragon 845 –järjestelmäpiiri, joka löytyy myös XZ2-, XZ2 Compact- ja XZ3-malleista. Sen prosessori- ja grafiikkasuorituskyky on edelleen parasta, mitä Android-markkinoilla on tarjota. Piiriin integroidun LTE-modeemin Cat.18-nopeusluokan maksimisuorituskyky on käytettävissä, jos vain operaattori sitä tukee.

Järjestelmäpiirin parina on lippulaivamalliin soveliaat kuusi gigatavua RAM-muistia, mutta 64 gigatavun tallennustila ei sen sijaan ole enää nykypäivää 900 euron puhelimessa. Kaiken lisäksi tallennustilasta on todellisuudessa vapaana vain noin 49,5 Gt. Onneksi sitä voi sentään laajentaa muistikortin avulla.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri (4 x 2,4 GHz Cortex-A73, 4 x 1,8 GHz Cortex-A53, Mali-G72 MP12 GPU, LTE-modeemi, NPU)
  • 6 Gt LPDDR4 RAM
  • 64 Gt UFS-tallennustilaa (vapaana noin 49,5 Gt), micro-SD-muistikorttipaikka (max. 400 Gt)
  • LTE Cat.18 (1200/150 Mbit/s), 6CA, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 5.0, NFC
  • GPS, GLONASS, BDS, Galileo
  • 3540 mAh akku, Quick Charge 3.0 –pikalataus, Qnovo Adaptive Charging, langaton Qi-lataustuki

XZ2 Premiumin näytön alapuolelle jäävä reunus on nykymittapuulla varsin leveä (noin 15 mm), mutta siitä huolimatta siihen ei ole sijoitettu navigointipainikkeita, vaan ainoastaan valmistajan logo. Navigointipainikkeiden sijainti näytön alareunassa ei ole kustomoitavissa, eli paluunäppäin sijaitsee aina vasemmalla puolella.

Näyttölasin alareunaan on toteutettu tyylikäs pieni lovi, joka toimii toisen stereokaiuttimen aukkona. Valitettavasti aukon pohjalle kerääntyy hankalasti puhdistettavissa olevaa likaa. Kaiuttimien äänenlaatu osoittautui pieneksi pettymykseksi. Matalampien äänien toisto ei ole markkinoiden parhaimmiston tasolla ja maksimiäänenvoimakkuudeksi mittasimme 30 cm etäisyydeltä keskitasoisen 75 dBA. Kuuntelukokemusta voi halutessaan vahvistaa Sonyn ääniä mukailevalla Dynamic Vibration System -värinäefektillä.

Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu ainoastaan USB 3.1 Type-C  –liitäntä sekä mikrofonin aukko. Kuvassa näkyy myös oikean kyljen alaosassa sijaitseva Sonyn puhelimille tyypillinen fyysinen kaksivaiheinen (tarkennus – kuvan otto) kamerapainike.

Yläpäätyyn on sijoitettu korttikelkka sekä mikrofonin aukko. Korttikelkka sisältää nano-SIM-paikan sekä paikan joko toiselle nano-SIM-kortille tai micro-SD-kortille. Käytännöllisenä yksityiskohtana korttikelkan irrottamiseen ei tarvita terävää työkalua, vaan sen saa kammettua ulos kynnellä. Sonyn aiemmista puhelimista tuttuna erikoisuutena puhelin käynnistää itsensä aina uudelleen, kun korttikelkka irrotetaan.

Näytön yläpuolelle jäävä reunus on leveydeltään suunnilleen samaa luokkaa alapuolisen reunuksen kanssa, eli nykymittapuulla varsin suurikokoinen. Reunukseen on sijoitettu tavanomainen tekniikkakavalkadi, eli etukamera, valoisuus- ja etäisyyssensorit, monivärinen merkkivalo sekä kuuloke, joka ajaa myös toisen kaiuttimen virkaa. Lasiin tehtyyn kuulokeaukkoon kertyy helposti likaa, joka on hankala puhdistaa.

Teknisesti melko edistyneen etukameran tarkkuus on 13 megapikseliä ja se perustuu 1/3,06 tuuman kuvasensoriin (1,12 um pikselikoko). Kameran parina on laajakulmainen 22 mm:n kinovastaavalla polttovälillä varustettu f2.0-aukkosuhteen objektiivi, joka tukee automaattitarkennusta. Kuvanlaatu on etukameraksi etenkin hyvässä valossa erittäin hyvää, eikä hämärässäkään hassumpaa.

XZ2 Premiumin ehdottomia erikoisuuksia on 5,8-tuumainen IPS-näyttö, joka edeltäjien tapaan tukee älypuhelimien mittapuulla huippukorkeaa 4K-tarkkuutta. Käytännössä tämä tarkoittaa lähemmäs 800 DPI:n pikselitiheyttä, jota lähelle ei pääse mikään muu markkinoilta löytyvä älypuhelin. Näytön kuvasuhde on edelleen ”vanhanaikainen” 16:9.

Sonyn X-Reality-kuvanparannustekniikka osaa kirkkauden, terävyyden, kohinan ja tekstuurien ohella myös parantaa sisältöä 4K-tarkkuudelle. 4K-tarkkuus ei kuitenkaan ole käytössä muissa kuin kuvia ja videoita katsottaessa – muutoin näyttö toimii Full HD –tarkkuudella, eli neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi. Näyttö tukee myös HDR10-värintoistoa, jota voi hyödyntää videostriimauksessa Netflixin ja Amazonin suoratoistopalveluissa.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,8-tuumainen 16:9 IPS LCD –näyttöpaneeli
  • RGB-alipikseliasettelu
  • 2160 x 3840 pikseliä, 765 PPI
  • HDR10-yhteensopiva
  • Yötila, käsinetila

Kuvanlaadultaan näyttö on luonnollisesti huipputarkka, mutta siitä pääsee nauttimaan vain multimediasisällön (kuvat, video) kanssa. Tarkkasilmäinen kyllä huomaa, että käyttöliittymässä on käytössä alempi tarkkuus. Värintoisto on kohtalaisen hyvää, mutta ei huipputasoa. Näytön asetuksista löytyvä ”ammattilaistila” on kalibroitu sRGB-väriavaruuden mukaan ja on kohtalaisen luonnollinen, mutta kärsii valkoisen osalta pienestä sinertävyydestä, jota voi onneksi paikata erillisten valkotasapainosäätöjen avulla.

Näytön tummien sävyjen toisto on kohtalaista, mutta ei edes IPS-näyttöjen parhaimmistoa. Maksimikirkkaus on keskitasoa ja luettavuus auringonvalossa keskinkertaista. Katselukulmat ovat erinomaiset.

Kuten jo aiemmin todettiin, kaikkiin suuntiin kaarevaksi muotoiltu Gorilla Glass 5 –lasinen takakuori istuu mukavasti käteen, mutta tekee samalla puhelimesta varsin paksun. Keskeltä paksuutta on peräti 11,9 mm, kun taasen metallikehyksen kohdalta paksuus on 6,4 mm. Lasi ei luonnollisestikaan ole pudotuskestävyyden kannalta paras mahdollinen materiaali.

Testaamassamme Chrome Black –värissä on kiiltävä metallinhohtoisen harmaa takakuori, joka on todella hanakka keräämään sormenjälkiä, eikä pinta pysy käytännössä hetkeäkään puhtaana eikä siistin näköisenä. Kuivissa käsissä ja muilla pinnoilla lasi on myös erittäin liukas.

Sormenjälkitunnistin sijaitsee XZ2-mallin tapaan lähes keskellä takakuorta, joka on erittäin epäluonnollinen sijainti, vaikka Sony mainostaakin sivuillaan aivan muuta. Normaalista käyttöasennosta tunnistimeen koskettaessa etusormi pitää vääntää luonnottomaan asentoon, tai vaihtoehtoisesti vaihtaa puhelimen asentoa kädessä merkittävästi. Tunnistimen sijainti tekee myös sen, että alempaa kameran linssiä tulee usein lääpittyä sormikopelolla tunnistinta etsiessä. Itse tunnistimen toiminnassa ei ole valittamista – se on varmatoiminen ja melko nopea.

Lasisen takakuoren alla sijaitsee 3540 mAh akku, jonka kapasiteetti on kasvanut runsaat 300 mAh edeltäjämallista, mutta joka ei edelleenkään ole erityisen suurikokoinen laitteen fyysiset mitat huomioiden. Puhelin tukee Qnovo Adaptive Charging –lataustekniikkaa sekä älykästä latausta, joiden luvataan parantavan akun elinikää merkittävästi. Tuettuna on myös Quick Charge 3.0 –pikalataus sekä Qi-standardia käyttävä langaton lataus.

 

Kamera

Takakameran sijainti keskellä takakuoren yläosaa on tuttu XZ2-mallista, mutta ensimmäistä kertaa Sonyn puhelimessa on kaksi takakameraa. Molemmat kamerat sijaitsevat takakuoren tasalla yhteisen suojalasin takana. Jostain tuntemattomasta syystä testikappaleemme kameran linssin pinnoite alkoi rapista pois testijakson aikana (kuva). Kyse saattaa olla yksittäistapauksesta. Kameran yläpuolelle on sijoitettu lasertarkennuksen sensori, LED-salama sekä ympäristön värilämpötilaa mittaava sensori.

Kameran tekniset tiedot:

  • 19 megapikselin värisensori (1/2,3”, 1,22 um pikselikoko), 25 mm kinovastaava polttoväli, f1.8, seitsemän linssielementtiä
  • 12 megapikselin mustavalkosensori (1/2,3”, 1,55 um pikselikoko), 25 mm kinovastaava polttoväli, f1.6, seitsemän linssielementtiä
  • Ennakoiva PDAF & laser-tarkennus
  • Erillinen AUBE-kuvasignaaliprosessori
  • LED-salama, värilämpötilasensori
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 4K HDR, 1080p 960 FPS superhidastus

Teknisesti Sonyn ensimmäisen kaksoiskameran toteutus on melko mielenkiintoinen, joskaan ei poikkeuksellinen. Alempana sijaitseva pääkamera perustuu XZ2-mallista tuttuun 19 megapikselin sensoriin, jonka pikselikoko on hieman perustasoa suurempi 1,22 mikrometriä. Sen parina on laajakulmainen G Lens –objektiivi, jonka aukkosuhde on XZ2-mallia valovoimaisempi f1.8. Optista vakautusta ei Sonylle tyypilliseen tapaan ole, sillä yritys luottaa sen suhteen ohjelmistopohjaisen vakautuksen voimaan.

Toisen kameran sensori on mustavalkoinen ja sen tarkoituksena on keskittyä keräämään valoisuusdataa ja parantaa sitä kautta hämäräkuvausominaisuuksia. Mustavalkosensori pystyy keräämään kolme kertaa enemmän valoa, joten teoriassa sen avulla voidaan parantaa kuvien dynamiikkaa ja alentaa kohinaa merkittävästi. Myös mm. Huawei on käyttänyt vastaavaa ratkaisua hinnakkaammissa puhelimissaan. Kahden kameran taltioima kuvadata yhdistetään erillisellä rautatason AUBE-kuvasignaaliprosessorilla.

Videokuvauspuolella XZ2 Premium tukee korkeimmillaan 4K-tarkkuutta, mutta vain 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Positiivisena seikkana laite kuitenkin tukee 4K HDR –videon tallentamista. Kuvasensoriin integroidun DRAM-muistin ansiosta tuettuna on myös lyhyt 1080p 960 FPS superhidastusvideo muiden XZ2-mallien tapaan.

Kamera käynnistyy kohtalaisen nopeasti ja on sen jälkeen välittömästi kuvausvalmiina. Tarkennus on kohtalaisen nopea, mutta ei aivan markkinoiden terävintä kärkeä. Kuvan ottamisessa on pienoinen viive, josta ei kuitenkaan ole haittaa normaalissa kuvauksessa. Nopeiten kamerasovelluksen saa päälle erillistä kameranäppäintä pohjassa pitämällä ja kameranäppäin on toki avuksi myös kuvatessa. Pienenä kauneusvirheenä etsinnäkymän kuvan resoluutio laskee havaittavasti heikommaksi tarkennuspisteen lukittuessa ja kuvaa otettaessa.

XZ2 Premiumin kamerasovellus on tuttu aiemmin io-techissä testatuista XZ2-malleista. Yleisvaikutelma on pysynyt samana jo muutaman viime puhelinsukupolven ajan. Sonyn kamerasovellus on varsin monipuolinen, muttei käytettävyydeltään selkeimmästä päästä, sillä osa toiminnoista on sijoitettu hieman epäloogisesti ja hajautetusti.

Kuvaustilan valinta tapahtuu näkymän vasemman reunan kuvakkeista tai vaihtoehtoisesti ruutua pystysuunnassa pyyhkäisemällä. Automaattitila on nimetty ”paras automaattisäätö” –nimellä ja sen käyttö ei lähtökohtaisesti vaadi käyttäjältä mitään toimenpiteitä suljinpainikkeen painamista lukuun ottamatta.  Pienenä plussana automaattikuvaustilassa on tarjolla valotuksen hienosäädön ohella myös oma liukusäätimensä valkotasapainon hienosäätöön. Kaksoiskameran valinnat, eli mustavalkotila ja syvyysterävyysefekti, ovat sijoitettuna omaan painikkeeseensa suljinpainikkeen alle. Kamerasovellus tukee kohteen automaattitunnistusta ja hyödyntää sitä automaattisäätöjen tekemisessä, mutta toteutus ei korosta lopputulosta epäluonnollisesti kuten osassa kilpailijoiden puhelimista.

Sonyn manuaalikuvaustila on nykymittapuulla perustasoa – kilpailijoilta löytyy monipuolisempiakin toteutuksia. Jostain syystä kameran täysi 19 megapikselin tarkkuus on käytössä vain manuaalitilassa – automaattitilassa maksimitarkkuudeksi on rajattu 17 megapikseliä. HDR-tilan voi ottaa käyttöön manuaalitilassa asetusvalikon kytkimestä. RAW-kuvaus ei valitettavasti ole tarjolla.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Valon määrän ollessa hyvä XZ2 Premium tekee pääosin erittäin hyvää jälkeä. Kuvien värimaailma on miellyttävän eloisa, mutta ei kuitenkaan häiritsevän ylikorostunut. Jälki on terävän näköistä ja kuviin tallentuu paljon yksityiskohtia. Joissain tilanteissa kontrasti ylikorostuu hieman. Dynamiikka on varsin hyvää, joskin tietyissä vastavalotilanteissa kuvan kokonaisilmeestä saattoi tulla hieman hailakka. Läheltä tarkasteltuna voi havaita jonkin verran tasaista kohinaa, joka on hyvä asia, sillä aiemmin Sonyn kohinanvaimennuksella on ollut tapana tehdä yksityiskohdista rumaa mössöä.

XZ2 Premium käyttää hämärässä uutta multiframe-kuvaprosessointia, jossa siis yhdistetään kuvadataa useammasta peräkkäin otetusta kuvasta. Lisäksi kamerasovellus tunnistaa automaattisesti kuvaajan vakaan käden tai kamerajalan käytön, jolloin se venyttää suljinaikaa pidemmäksi.

Eniten kuvanlaadussa on tapahtunut parannusta Sonyn aiempiin lippulaivamalleihin nähden juurikin hämäräkuvauksen osalta – ilmeisesti kiitos avustavan mustavalkokameran. Kuvat näyttävät kokonaisuudessaan hyviltä ja teräviltä ja kamera pystyy säilyttämään värejä varsin hyvin. Lähempää tarkasteltuna yksityiskohdat toki pehmenevät, mutta nähtävissä ei ole enää Sonyn aggressiivisen kohinanvaimennuksen jälkiä, vaan ennemminkin kohinaa, joka on erittäin miellyttävää huomata.

Pisimmillään kameran automatiikka venyttää suljinajan 1/8 sekuntiin, joka on kuvanvakaimettomalle kameralle varsin pitkä aika. Erittäin pimeissä olosuhteissa kamera voi kytkeä päälle superherkkyystilan, joka nostaa ISO-arvon korkeimmillaan 51200-arvoon. io-techin testeissä herkkyys nousi tosin suurimmillaan puoleen maksimiarvosta, joka sekin on erittäin korkea lukema. Tällöin kamera pystyy taltioimaan jopa pilkkopimeästä kuvan, jossa näkyy paljon enemmän kuin mitä ihmissilmä näkee. Esimerkiksi viimeinen esimerkkikuva on otettu tilanteesta, joka oli ihmissilmälle käytännössä pilkkopimeä.

XZ2 Premium mahdollistaa 4K-resoluution videon tallentamisen 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Käyttäjä voi valita H.264- ja H.265-pakkausmuotojen väliltä. 4K 30 FPS –video tallentuu H.265-koodekilla .MP4-kääreeseen noin 35 Mbit/s bittivirralla (Main@L5.1@Main) ja 156 kbit/s stereoäänillä. 4K HDR-video tallentuu alhaisemmalla 24 FPS ruudunpäivitysnopeudella, mutta samalla bittivirralla (Main 10@L5.1@Main). Vanhemmalla H.264-pakkauksella bittivirta on noin 55 Mbit/s luokkaa.

Tavallisen 4K-videon kuvanlaatu on varsin hyvää – terävää ja väreiltään luonnollista. Ruudunpäivityksen sulavuus ei luonnollisestikaan pärjää kilpailijoiden 60 FPS –videolle. Elektroninen Steadyshot-kuvanvakautus toimii varsin hyvin, vaikka ei ylläkään samaan huipputasaiseen jälkeen kuin 1080p 30 FPS –laadulla käytettävissä oleva aktiivinen Steadyshot-vakautus.

Super slow motion –tila mahdollistaa 32-kertaisesti hidastettujen 960 FPS videopätkien tallentamisen 720p (0,2 s) ja 1080p (0,1 s) tarkkuuksilla. Käyttäjän on valittava hidastettava kuvaushetki itse, joka saattaa olla ajoituksellisesti hankalaa, sillä hidastettava aika on niin lyhyt. Hidastettuja hetkiä voi sisällyttää samaan videoon useita. Valaistusolosuhteiden on oltava hyvät, sillä muutoin lopputulos jää tummaksi. Sisällä loisteputkivalaistuksessa hidastusvideoon tulee häiritsevää välkyntää.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Softapuolella Xperia XZ2 Premium tarjoaa käytännössä täysin saman kokonaisuuden, joka on nähty jo aiemmin io-techissä testatuissa XZ2- ja XZ2 Compact –malleissa. Käyttöjärjestelmä perustuu Android 8.0 Oreo –versioon ja Sony on kustomoinut käyttöliittymää vain hyvin kevyesti. Ulkoisesti kokonaisuus on hyvin lähellä vakio-Androidia. ”Vakio-Androidmaisuus” näkyy sekä hyvässä että huonossa – esimerkiksi säätömahdollisuudet ovat heikommat kuin monissa kilpailijoissa.

Sovellusten suhteen Sony luottaa pitkälti Googlen vakiotarjontaan, mutta on lisännyt sekaan muutamia omia lisäsovelluksiaan. Positiivisena seikkana käyttäjä voi jättää käyttöönoton yhteydessä  osan valmistajan lisäsovelluksista asentamatta, jos ei näe niille tarvetta. Muutama Sonyn oma sovellus, kuten Albumi ja Sähköposti, menevät päällekkäin Googlen vakiosovellusten kanssa. Lisäksi pikku miinuksena esiasennettu Facebook-sovellus ei ole käyttäjän kokonaan poistettavissa.

Sony on luvannut päivittää huippumallejaan vähintään kahden vuoden ajan julkaisuhetkestä lähtien. Tietoturvapäivitysten suhteen Sony ei ole antanut tarkkaa lupausta, mutta on luvannut julkaista kaikki tärkeät tietoturvakorjaukset parhaakseen näkemällä tavalla. Testikappale sai testijaksolla yhden päivityksen, joka sisälsi syyskuun tietoturvakorjaukset. Lokakuun korjauksia ei ollut vielä kuun puoliväliin mennessä saapunut. Android 9 Pie –päivityksen jakelun on luvattu alkavan 7. marraskuuta.

 

Suorituskyky

XZ2 Premium vieraili ympärivuorokautisessa käyttötestissä syyskuun loppupuolella noin parin viikon ajan ja sen pohjalta laitteesta saatiin muodostettua varsin hyvä kokonaiskuva. Puhelimen kanssa ei törmätty suurempiin ongelmiin, mutta ohjelmistotasolla havaittiin muutamia yksittäisiä temppuiluja, kuten muutama kamerasovelluksen kaatuminen.

Kuten laitteen rautaominaisuuksien pohjalta voi jo odottaa, puhelimen toiminta peruskäytössä on sulavaa ja ripeää. Kilpailijoihin rinnakkain vertailtuna käyttöliittymässä liikkuminen ja sovellusten avaaminen ja niiden välillä liikkuminen tapahtuu hieman nopeammin kuin Galaxy Note9:ssä, mutta hieman hitaammin kuin markkinoiden nopeimpiin lukeutuvassa OnePlus 6:ssa.

Pelikäytössä XZ2 Premium suoriutuu juuri niin hyvin kuin Snapdragon 845 –piirilliseltä laitteelta on kuluneen vuoden aikana totuttu odottamaan. Toisin sanoen suorituskyky on Android-markkinoiden huippua. Pidemmän pelisession aikana takakuoren yläosa lämpenee havaittavasti, muttei häiritsevästi.

Synteettisissä suorituskykytesteissä verrokkina käytettiin Exynos 9810 –piiriä käyttävää Samsung Galaxy Note9:ää, Snapdragon 845 –piirillistä OnePlus 6:tta ja Kirin 970 –piirillistä Huawei P20 Prota. Samsung ja Huawei ovat Sonyn kanssa suunnilleen samaa hintaluokkaa, OnePlus puolestaan merkittävästi edullisempi.

Suorituskykytestien tulosten suhteen XZ2 Premium ei tarjoa mitään yllätyksiä, joskin osassa testeistä tulokset olivat tuntemattomasta syystä hieman alhaisempia kuin parhaimmissa samaa piiriä käyttävissä kilpailijoissa. Prosessorisuorituskyvyssä samalla piirillä varustettu OnePlus 6 on testien mukaan hieman parempi, mutta ero ei ole vielä merkittävällä tasolla.

Grafiikkasuorituskyvyssä XZ2 Premium ei kärsi 4K-näyttönsä korkeasta resoluutiosta, sillä pelit ja testisovellukset toimivat laitteella Full HD –tarkkuudella. Tarkalleen ottaen esimerkiksi GFXBench-testissä näytön käytössä oleva tarkkuus on navigointinäppäimistä johtuen vielä hieman kilpailijoita pienempi, josta laite saa tuloksiin pientä etua.

Huomiona Huawei P20 Pron testituloksiin liittyen Anandtech havaitsi syyskuun alussa Huawein käyttävän Kirin 970 -piirillisissä puhelimissaan testisovelluksia tunnistavaa ”huijausta”, joka nostaa suorituskykyä todellista käyttötilannetta korkeammaksi. Tämä koskee todennäköisesti myös ainakin osaa taulukossa näkyvistä testituloksista.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset ovat nyt ajettu mukautetuilla paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten alhaisempia kuin aiemmissa io-techin artikkeleissa.

Akunkesto

Kuvaajan mittapisteistä vihreät ovat kirjattu yhden päivän ja punaiset kahden päivän käytön jälkeen.

Parin viikon testirupeaman pohjalta kokonaisvaikutelma Xperia XZ2 Premiumin akunkestosta muodostui positiiviseksi. Puhelin oli vajaan viikon ajan mukana lomareissulla, jonka aikana käyttö oli tavallista raskaampaa mm. roamingin, kameran ja Google Mapsin käytön myötä.

Keskitasoisella noin 1-2 tunnin näytön päälläoloajalla akun varausta oli päivän päätteeksi jäljellä vielä mukavat 60–75 %. Raskaammalla 3-4 tunnin näytön päälläololla akun varaus laski keskimäärin 15–35 %:n haarukkaan. Yhdellä latauksella selvittiin myös useampaan kertaan kahden päivän yli. Käyttö oli melko raskasta ja akkua oli toisen päivän iltana jäljellä noin 5-15 % yhteensä 4-5 tunnin näytön päälläoloajalla. Kevyemmällä käytöllä kolmen päivän akunkesto ei kokemustemme perusteella ole lainkaan mahdottomuus.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, satunnaista lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Sony toimittaa puhelimen mukana 16,2-wattisen pikalaturin, mutta sen avulla lataaminen on tuskallisen hidasta. Kokemustemme mukaan akun lataaminen tyhjästä täyteen ottaa noin 2,5 tuntia, joka on heikko tulos tässä hintaluokassa. Positiivisena seikkana XZ2 Premium tarjoaa akun elinikää pidentäviä latausominaisuuksia, joka mm. rajoittaa akun latausaikaa yöllä. Akun varauksen ylläpitämistä päivän mittaan helpottaa langattoman latauksen tuki, joka ei edelleenkään ole itsestäänselvyys kaikissa high-end-puhelimissa.

 

Yhteenveto

Sonyn Xperia Premium –mallit ovat olleet aina hieman oman tiensä kulkijoita, eikä uusin XZ2 Premium –mallikaan tee tässä poikkeusta. Laitteesta löytyy jonkin verran mielenkiintoista tekniikkaa, mutta kokonaisuus jää lopulta epämääräiseksi.

Fyysisesti XZ2 Premium on varsin erikoinen puhelin, eikä ansaitse toteutuksestaan ensisijaisesti kehuja. Puhelin käyttää vanhahtavaa 16:9 näyttöä, jonka myötä mittasuhteet ovat nykypäivän mittapuulla epätavalliset – laite on leveä ja näytön reunat ovat suuret. Lisäksi puhelin on todella painava ja paksu. Plussaa tulee rakenteen jämäkkyydestä, mukavasti pyöristetyistä muodoista sekä IP-suojauksesta.

XZ2 Premiumin mainittavin erikoisuus on 4K-tarkkuuden näyttö, jollaisia löytyy edelleen ainoastaan Sonyn puhelimista. Näytön huipputarkkaa kuvaa pääsee valitettavasti nauttimaan vain kuvia ja videoita katsoessa, sillä yleisessä käytössä näyttö toimii valitettavasti Full HD –tarkkuudella, eikä käyttäjä pääse vaikuttamaan asiaan. Muilta osin näytön kuvanlaatu on kohtalaisen hyvä, muttei huipputasoa.

Laitteessa käytetty järjestelmäpiiri on tuttu useimmista tämän vuoden high-end-puhelimista ja se tarjoaa Android-markkinoiden parasta suorituskykyä. RAM-muistia on riittävästi, mutta 64 gigatavun tallennustila ei ole enää nykypäivänä 900 euron puhelimelle hyväksyttävä, vaikka se onneksi onkin laajennettavissa muistikortilla. Plussaa ropisee myös akunkestosta, jonka totesimme olevan kohtalaisen hyvää. Langaton lataus on hyvä asia, mutta pikalataus toimii uuvuttavan hitaasti.

Uusi kaksoistakakamera on yksiselitteisesti paras, mitä Sonyn puhelimissa on tähän mennessä nähty. Sony on uudistanut kuvaprosessoinnissa käytettäviä algoritmeja ja päässyt pitkälti eroon aiempia Xperia-malleja vuosia riivanneesta kuvien yksityiskohtien yliprosessoidusta ilmeestä. Kuvien laatu on varsin tasapainoisen hyvää sekä valoisassa että hämärässä. Pientä miinusta ropisee kamerasovelluksen käyttölogiikasta, RAW-kuvauksen puutteesta ja 4K 60 FPS –videokuvauksen tuen uupumisesta. Itseään paljon kuvaavien kannalta on ilahduttavaa, että myös etukamera tekee hyvää jälkeä.

Ohjelmiston osalta XZ2 Premium ei tarjoa mitään uutta aiemmin julkaistuihin XZ2-malleihin nähden. Android-käyttöjärjestelmää on kustomoitu vain hyvin kevyesti, mutta joitain käyttäjälle hyödyllisiä lisäominaisuuksia, kuten näytön kuvanlaadun säädöt ja yhden käden tila, on lisätty valikoimiin. Sonyn omia sovelluksia on jonkin verran, mutta plussana lähes puolet niistä voi halutessaan jättää asentamatta käyttöönoton yhteydessä. Sony on ollut kohtalaisen hyvä viimeaikaisten huippumalliensa päivittämisessä, mutta tietoturvakorjausten suhteen yritys ei noudata mitään ennakkoon ilmoitettua agendaa.

Yhteenvetona Xperia XZ2 Premium on kilpailijoistaan poikkeava high-end-puhelin, joka sortuu suureen kokoonsa ja erikoisiin mittasuhteisiinsa. Jos heikko näytön ja ulkomittojen välinen suhde sekä suuri paino eivät haittaa, muuttuu laite pykälää houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi. On harmillistä, että 4K-näyttö on edelleen pitkälti myyntikikka, sillä sen hyödyntäminen on tehty varsin rajatuksi. Monet peruspalikat ovat kunnossa – hyvä suorituskyky, akunkesto ja kamera kuuluvat pakettiin. Parannettavaa löytyy tallennustilan, ääniliitännän ja latausnopeuden saralta. Kokonaisuudessaan XZ2 Premiumia on hankala suositella saman hintaluokan kilpailijoiden edelle, jos käyttäjällä ei ole tiettyjä spesifejä vaatimuksia puhelimen suhteen.

 

Plussaa

  • Tukeva rakenne ja miellyttävästi pyöristetty muotoilu
  • IP65/68-suojaus
  • Huipputarkka 4K-näyttö
  • Snapdragon 845 –järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Hyvä akkukesto
  • Langaton lataus
  • Hyvä kameran kuvanlaatu
  • Fyysinen kamerapainike
  • Vain kevyesti muokattu Android-käyttöjärjestelmä

Miinusta

  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne erityisen arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Kömpelön kokoinen ja erittäin painava
  • Sormenjälkitunnistimen sijainti
  • Näytön 4K-tarkkuus hyödynnettävissä vain videoita ja valokuvia katsellessa
  • Ei 4K 60 FPS -videokuvausta
  • Vain 64 gigatavun sisäinen tallennustila
  • Hidas lataus mukana tulevalla pikalaturilla
  • Ei 3,5 mm ääniliitäntää

 

This site uses XenWord.
;