io-tech testasi Sonyn uudet Xperia XZ2- ja XZ2 Compact -älypuhelimet.

Sonyn lippulaivamallien uusin sukupolvi esiteltiin MWC-messujen yhteydessä helmikuun loppupuolella. Xperia XZ2 ja Xperia XZ2 Compact ovat nimiensä mukaisesti seuraajat vuoden 2017 syksyllä myyntiin saapuneille Xperia XZ1:lle ja Xperia XZ1 Compactille. Noin puolen vuoden julkaisusykli on varsin raju, sillä moni on saattanut vasta hiljattain hankkia XZ1-mallisarjan laitteen itselleen.

Sony on saanut lukuisten eri toimijoiden ja nettikeskustelijoiden suunnalta usein palautetta siitä, että lippulaivojen design on jämähtänyt paikalleen ja se on koettu vanhanaikaiseksi etenkin näytön reunuksien suuruuden vuoksi. Nyt Sony on päättänyt ottaa uuden suunnan lippulaivoihinsa ja puhelimet ovatkin selkeästi eri näköisiä verrattaessa edeltäjiin. Muita oleellisimpia uudistuksia ovat uusi järjestelmäpiiri, 18:9-kuvasuhteen näyttö molemmissa malleissa, lisävalinnat kameran kuvaustiloihin (HDR + 960 FPS 1080p -hidastuskuvaus) sekä XZ2-malliin sisällytetty Dynaaminen värinä -toiminto sekä langaton lataus.

Artikkelissa tutustutaan molempiin uutuusmalleihin paneutumalla niiden suorituskykyyn, akunkestoon, ulkonäköön, rakenteeseen, teknisiin ominaisuuksiin, käyttöjärjestelmään ja lopuksi pohditaan kokonaisuutta yhteenvedon muodossa. Pohjalle voi lukea ensituntumat-artikkelimme helmikuun lopulta.

Laitteet saapuivat Suomessa myyntiin huhtikuun ensimmäisellä viikolla ja niiden suositushinnat ovat 599 ja 799 euroa. Hinnat ovat Suomessa huhtikuun lopulla edullisimmillaan noin suositushintojen tasoa. XZ2:een saatavilla olevat värivaihtoehdot ovat musta, kirkas hopea, syvä vihreä ja tuhkanpinkki. Compactissa taas tarjolla ovat musta, valkohopea, sammaleenvihreä ja korallinpunainen.

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Myyntipakkaus on säilynyt edeltäjien tavoin simppelinä ja melko neutraalina laatikkona. Ekologisuuden kannalta pienenä miinuksena pakkausten sisäkehykset on valmistettu muovista, vaikka nykypäivänä lähes poikkeuksetta vastaavat rakenteet ovat pahvia.

Suomessa myytävissä laitteissa mukaan on pakattu laitteen lisäksi laturi (Xperia XZ2:ssa 16,2 W pikalaturi; Xperia XZ2 Compactissa 7,5 W normaali), USB Type C -kaapeli, pikakäyttöohje sekä kuulokeadapteri käyttäjille, jotka käyttävät 3,5 millimetrin kuulokeliitännällä varustettuja kuulokkeita.

On hieman harmi, ettei laitteiden mukana toimiteta ulkomaiden tapaan erikseen lisävarusteena myytävää runsaan 30 euron arvoista EC270 Y-adapteria, jonka avulla puhelinta voidaan ladata (5 V; 0,5 A)samanaikaisesti, kun siihen on kytketty kuulokkeet.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet & yleisiä huomioita

Siinä missä edeltävät XZ1-mallit olivat tasapaksuja ja kulmikkaita, ovat uutuudet kasvaneet etenkin paksuutta selkeästi, mutta samalla näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on myös parantunut selvästi.

XZ2 on viisi milliä pidempi, kuin puoli tuumaa pienemmällä näytöllä varustettu edeltäjämalli (XZ1). Näytön laajemman kuvasuhteen ansiosta leveyttä on kuitenkin saatu kutistettua 1,4 mm:llä, joka on yhden käden käytettävyyden kannalta hyvä asia. Uudistuneen muotoilun myötä paksuus on kasvannut paksuimmasta kophtaa merkittävästi, mutta toisaalta reunoilta XZ2 on hieman edeltäjäänsä ohuempi. Saman näyttökokoluokan kilpailijoihin nähden kyseessä ei ole erityisen pieni laite, sillä esimerkiksi Galaxy S9 on viisi millimetriä lyhyempi ja 3,3 mm kapeampi. Paino on kasvanut merkittävästi (43 g) ja XZ2 onkin kokoluokassaan poikkeuksellisen painava laite, joka saattaa jo häiritä osaa käyttäjistä.

XZ2 Compact on kasvanut edeltäjämalliin nähden kuusi milliä pituussuunnassa ja millin leveyssuunnassa, vaikka näytön kokoa on tullut lisää kolme tuuman kymmenystä. Paksuus on lisääntynyt keskikohdasta kolmella millillä, mutta reunoilta laite on vastaavasti ohentunut. Modernissa high-end-luokassa XZ2 Compact on ylivoimaisesti pienikokoisin saatavilla oleva laite. Vaikka kyseessä on tiettävästi markkinoiden pienin 18:9-kuvasuhteen näytöllä varustettu puhelin, on 168 gramman paino kuin pari pykälää suuremmasta laitteesta. Laite tuntuukin kokoisekseen raskaalta, mutta ei häiritsevän painavalta.

Xperia XZ2 fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 153 x 72 x 6-11,1 mm
  • Paino: 195 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 76,1 %

Xperia XZ2 Compact fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 135 x 65 x 7-12,1 mm
  • Paino: 168 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 73,5 %

Siinä missä aiemmin Sonyn puhelimet ovat saaneet ehkä ihan aiheestakin kritiikkiä hitaasta muotoilullisesta uudistumisesta, on XZ1- ja XZ2-mallistojen välillä tapahtunut merkittävä muutos. Uudessa Ambient Flowksi nimetyssä muotoilussa sulavuus ja saumattomuus ovat edelleen keskiössä, mutta hieman eri tavalla kuin aiemmin. Kulmikkaat muodot ovat nyt kokonaan poissa ja myös päädyt ovat pyöristetyt. Edeltäjämallien takakuoret olivat täysin tasaiset, kun taasen XZ2-malleissa takakuori on kaikkiin suuntiin tyynymäisen kaareva ja laitteet keinuvat ja pyörivät helposti pöydällä ollessaan näyttöä koskettaessa. Molempien mallien varustukseen kuuluu IP65/68-tason suojaus vettä ja pölyä vastaan.

Molemmat laitteet tuntuvat väänneltäessä erittäin jämäkiltä ja samankaltaisilta toisistaan poikkeavista materiaalivalinnoista ja eriävistä koista huolimatta. XZ2:n kohdalla takakuoren materiaaliksi on valikoitunut kaikkiin suuntiin kaarevaksi muotoiltu Gorilla Glass 5 -lasi, joka on heijastuksineen tyylikkään näköinen, mutta kerää sormenjälkiä melko helposti. Testissä olleessa mustassa värivaihtoehdossa sormenjäljet eivät olleet kovinkaan häiritseviä, jos puhelinta ei erityisesti tarkastele epäsuotuisassa valossa.

XZ2 Compactin takapuoli on puolestaan mattapintaista polykarbonaattimuovia, jonka ansiosta laite on vaatimattomamman näköinen ulkonäöllisesti, mutta tarjoaa erityyppisen pidon niin kädessä kuin erilaisilla pinnoilla. XZ2:sta on todettava erikseen, että suojakuoren käyttö on erittäin suositeltavaa, etenkin kankaiset pinnat vauhdittavat laitteen todella helposti liukuun. Molemmista päädyistä ja kyljistä pyöristettyinä kumpikin laite istuu erittäin mukavasti käteen (XZ2 Compact kokonsa puolesta myös hieman pienikätisemmille).

Sormenjälkitunnistin on siirretty molemmissa laitteissa kyljestä takapuolelle, joka ei ole välttämättä erityisen hyvä ratkaisu. Tunnistimet toimivat luotettavasti ja nopeasti testijaksolla, mutta niiden sijoittelussa olisi parantamisen varaa. Etenkin suuremmassa XZ2:ssa sormi hakeutuu automaattisesti kameran linssille sormenjälkitunnistimen sijaan ja sormea joutuu koukistamaan tunnistinta käytettäessä epäluonnolliseen asentoon, mutta pienen totuttelun jälkeen epätavalliseen kohtaan sijoitetun lukijan sijoituspaikkaan jotenkuten tottuu.

Molempien mallien FHD+ -resoluutiolla varustetut IPS LCD -näytöt ovat mukavaa katseltavaa. Katselukulmat ovat kunnossa, värit osuvat suhteellisen hyvin kohdalleen ja niitä voi tarvittaessa säätää mieleisekseen asetusvalikosta kolmen eri väritilan avustuksella sekä säätämällä valkotasapainoa mieleiseen suuntaan. Maksimikirkkaus on molemmissa malleissa varsin korkea, mutta tummien värien toistossa ei päästä aivan yhtä lähelle sysimustaa kuin markkinoiden parhaissa toteutuksissa. 1080×2160-resoluutiolla varustettujen laitteiden pikselitiheydet ovat XZ2:ssa tavanomaiset 424 PPI ja pienemmällä näytöllä varustetun Compactin kohdalla varsin korkea 483 PPI. Näytöt tukevat HDR-värejä BT.2020-standardin mukaisesti, mutta toistaiseksi Netflixin kaltaiset suoratoistopalvelut eivät vielä tue kumpaakaan XZ2-mallia, joten HDR-kuvaa voi hyödyntää lähinnä laitteen omalla kameralla tallennettujen videoiden katsomisessa.

Näytön yläpuolelle sijoitettu etukamera on molemmissa malleissa tarkkuudeltaan viisi megapikseliä, joka on siis vähemmän kuin edeltäjämalleissa (8/13 megapikseliä). 1/5-tuumaisen kuvasensorin parina on f2.2-aukkosuhteen kiinteätarkenteinen objektiivi 23 mm:n laajakulmaisella kinovastaavalla polttovälillä. Etukameran kuvanlaatu on etenkin resoluutio huomioiden varsin hyvää, eikä jäljestä löydy suuremmin valittamista.

Xperia XZ2:n näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,7-tuumainen IPS LCD –näyttöpaneeli
  • RGB-alipikseliasettelu
  • 1080 x 2160 pikseliä, 18:9-kuvasuhde, 424 PPI
  • HDR BT.2020-tuki
  • 2.5D Gorilla Glass 5 –lasi

Xperia XZ2 Compactin näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,0-tuumainen IPS LCD –näyttöpaneeli
  • RGB-alipikseliasettelu
  • 1080 x 2160 pikseliä, 18:9-kuvasuhde, 483 PPI
  • HDR BT.2020-tuki
  • 2.5D Gorilla Glass 5 –lasi

Rautaominaisuuksiltaan XZ2-mallit ovat veistetty melko pitkälti samasta puusta. Konkreettiset eroavaisuudet fyysisestä koosta riippuvaisten näytön ja akun koon ohella ovat XZ2 Compactista uupuva langaton lataus, LTE-yhteyden pienet nopeuserot sekä Dynaaminen värinä -toiminto. On mukava nähdä, ettei Sony ole lähtenyt rampauttamaan pienempää Compact-mallia keinotekoisesti, kuten mm. Samsung ja Huawei ovat tehneet lippulaivamalliensa pienempien versioiden kanssa.

XZ2-mallit ovat ensimmäiset Suomen markkinoille saapuneet Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriä käyttävät älypuhelimet, jonka pitäisi lupailla ulkomaisten testien mukaan hyvää suorituskyvyn suhteen. Neljän gigatavun RAM-muisti ja 64 gigatavun UFS-tallennustila ovat kumpikin nykypäivän high-end-Android-puhelimelle ehdottomia minimiarvoja, joskin ne ovat edullisemmassa Compact-mallissa aavistuksen hyväksyttävämmät. Sonyn ohjelmisto lohkaisee tallennustilasta varsin suuren 15 Gt:n osan, joten on hyvä että molemmista malleista löytyy paikka muistikortille.

Snapdragon 845 -piirin sisältämä X20-modeemi mahdollistaa XZ2:ssa huippunopeat Cat.18-luokan siirtonopeudet, jos vain matkapuhelinverkko ja liittymä sellaisia tukee. Compactissa tila antenneille on ilmeisesti ollut hieman kortilla, joten sen käyttäjien on tyydyttävä hieman sisarmallia alhaisempaan, mutta edelleen varsin nopeaan Cat.15-luokan yhteyteen. Yhteysominaisuudet ovat molemmissa malleissa myös muilta osin varsin hyvässä kuosissa. Miinusta tulee lähinnä 3,5 mm ääniliitännän puutteesta.

Xperia XZ2:n tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 845 (Adreno 630 -grafiikkasuoritin & 4x Cortex-A75-prosessoriydintä 2,8 GHz:n taajuudella + 4x Cortex-A55-prosessoriydintä 1,77 GHz:n taajuudella)
  • Neljä gigatavua RAM-muistia
  • 64 gigatavua UFS-tallennustilaa (vapaana noin 49 Gt), microSD-korttipaikka (microSD-kortit tuettuna 400 Gt asti)
  • LTE Cat.18 (1200/150 Mbit/s), 5CA (carrier aggregation), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA, WiFi Direct, Miracast
  • Bluetooth 5.0, aptX HD & LDAC HD Audio
  • A-GPS, A-Glonass, Beidou, Galileo, QZSS
  • Eteen suunnatut stereokaiuttimet + Dynaaminen värinä -toiminto
  • 3180 mAh:n akku, USB Type-C 3.1, QuickCharge 3.0 -pikalataus, langaton lataus, Qnovo Adaptive Charging
  • Android 8.0.0 Oreo

Xperia XZ2 Compactin tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 845 (4x Cortex-A75 CPU 2,8 GHz, 4x Cortex-A55 CPU 1,77 GHz, Adreno 630 GPU, X20 LTE-modeemi)
  • Neljä gigatavua RAM-muistia
  • 64 gigatavua UFS-tallennustilaa (vapaana noin 49 Gt), microSD-korttipaikka (microSD-kortit tuettuna 400 Gt asti)
  • LTE Cat.15 (800/150 Mbit/s), 4CA (carrier aggregation), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA, WiFi Direct, Miracast
  • Bluetooth 5.0, aptX HD & LDAC HD Audio
  • A-GPS, A-Glonass, Beidou, Galileo, QZSS
  • Eteen suunnatut stereokaiuttimet
  • 2870 mAh:n akku, USB Type-C 3.1, QuickCharge 3.0 -pikalataus, Qnovo Adaptive Charging
  • Android 8.0.0 Oreo

Painikkeet ja liitännät on sijoitettu molemmissa malleissa samoihin paikkoihin lukuun ottamatta nanoSIM + microSD -kelkkaa, joka XZ2:ssa on laitteen yläpäädyssä ja XZ2 Compactissa vasemmassa kyljessä. Painikkeiden tuntuma on selkeän napsahtava, mutta pienehkö virtapainike olisi voitu merkitä esimerkiksi eriävällä karhealla pinnalla, jotta sormi hakeutuisi siihen helposti myös pimeässä/katsomatta.

Huomion arvoisia asioita ovat 3,5 millimetrin kuulokeliitännän puuttuminen molemmista laitteista sekä se, että kaksivaiheinen (1. porras tarkennus, 2. porras kuvan otto) fyysinen kamerapainike on säilytetty molemmissa malleissa. Kamerapainikkeesta voidaan käynnistää kamerasovellus sekä tarkentaa ja ottaa kuva koskematta näyttöön. Kamerapainikkeen toivoisi näkevänsä myös muiden valmistajien puhelimissa.

 

Kamera

Molempien mallien kamerasensorina toimii Sonyn lippulaivoille muutaman sukupolven aikana jo ominaiseksi muodostunut Exmor RS IMX400, joka tunnetaan markkinointinimellä Motion Eye. Kameran laajakulmaisen (25 mm) objektiivin aukkosuhde on nykypäivänä melko keskitasoa edustava f2.0, eikä siinä ole edelleenkään optista vakainta, sillä Sony luottaa elektronisen SteadyShot-vakaimensa suorituskykyyn. Kameraosastolla ei ole siis valtavaa muutosta viime vuoden malleihin nähden, mutta muutama uusi ominaisuus on saatu mukaan pakettiin.

Ensimmäinen uusi ominaisuus on Snapdragon 845 -järjestelmäpiirin Spectra 280 ISP:n (Image Signal Processor) mahdollistama HDR-videoiden kuvausmahdollisuus. Toinen mielenkiintoinen uudistus on 960 FPS -hidastuskuvauksen korkeampi resoluutio (nyt 1080p vrt. vanhemmissa malleissa 720p). Kuvattaessa HDR-videoita tulee ottaa huomioon, että ainoastaan HDR-materiaalia tukevat laitteet voivat toistaa värit oikein, joten toistaiseksi videoiden yleisö voi jäädä verrattain pieneksi.

Kameran tekniset tiedot:

  • 19 megapikselin IMX 400 Exmor RS -kuvasensori (1,22 um pikselikoko, 1/2,3”-tuumainen kenno)
  • 25 mm kinovastaava polttoväli, f2.0-aukko
  • Lasertarkennus, ennakoiva PDAF
  • LED-salama, värilämpötilasensori
  • 4K-videokuvaus, 1080p 60 FPS, 960 FPS hidastuskuvaus (1080p) ja HDR-videot

Ylle on liitetty testipuhelimen kameran automaattitilalla otettuja muokkaamattomia 19 megapikselin kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa XZ2-mallien kamera tekee yksityiskohtaista, värimaailmaltaan varsin luonnollista, terävää ja dynamiikaltaan hyvää jälkeä. Kuvan yksityiskohtia lähempää tarkasteltaessa havaittavissa on Sonyn aiemmista kamerapuhelimista tuttuja ”maalausmaisia” artifakteja, jotka sotkevat hieman pienimpiä yksityiskohtia, mutta eivät vaikuta kuvan kokonaisilmeeseen.

Hämäräkuvauksessa XZ2-mallit parantavat eniten edeltäjiinsä nähden. Tästä käy ilmeisesti kiittäminen kasvaneen prosessointitehon myötä mahdolliseksi tullutta kuvankäsittelyä, jossa yhdistellään kuvadataa useammasta eri perättäisestä otoksesta. Kamera pystyy onkimaan jopa hyvinkin heikoissa olosuhteissa kuvaan kohtalaisen hyvin valoa sekä värejä – yksityiskohtien selvän pehmenemisen kustannuksella. Hämärässä automatiikka venyttää tarvittaessa suljinajan aiempaa pidemmäksi, sillä pisimmillään kuvissa käytettiin 1/8 sekunnin suljinaikoja, jotka ovat pisimmästä näkemästämme päästä kuvanvakaimettomalle puhelimelle.

Kameralla kuvattiin videolaadun haivannollistamiseksi yksi 4K 30 FPS -video päivänvalossa, 1080p 60 FPS -kävelyvideo SteadyShot-vakautuksen demoamiseksi, 4K 30 FPS -video meluisassa keikkaympäristössä äänenlaadun havainnollistamiseksi ja 4K HDR -videot sekä yöllä että sisävalaistuksessa. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Käyttäjä voi valita asetuksista joko yhteensopivamman H.264-pakkausmuodon tai tehokkaamman ja modernimman H.265-pakkauksen (HEVC). Parhaalla tarjolla olevalla laadulla (4K 30 FPS) video tallentuu H.264-pakkauksella noin 55 Mbit/s bittivirralla ja H.265-pakkauksella (Main@L5.1@Main) noin 35 Mbit/s bittivirralla ja 156 kbit/s stereoäänellä .mp4-kääreeseen. 4K HDR -video tallentuu aina H.265-pakkauksella (Main 10@L5.1@Main) noin 35 Mbit/s bittivirralla, mutta alhaisemmalla 24 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

Videoiden kuvanlaatu on niin 4K- kuin 1080p-tarkkuuksillakin varsin hyvää – terävää, värintoistoltaan eläväistä ja dynamiikaltaan hyvää. Sonyn elektroninen SteadyShot-kuvanvakautus toimii varsin etevästi siloittaen videosta kaikki pahimmat tärähdykset ja heilahdukset. Älykästä aktiivista SteadyShot-vakautusta ei ole tarjolla 4K- ja 1080p 60 FPS -kuvanlaaduilla. HDR-videosta ei ole juurikaan iloa, jos käytössä ei ole HDR-kuvaa tukevaa näyttöä, sillä tavallisella näytöllä kuva näyttää lähinnä tavallista haaleammalta. HDR-videoiden yksityiskohtaisuus on myös tavallista 4K-videota heikompaa.

960 FPS -hidastusvideossa jo valmiiksi lyhyt kuvausaika lyhenee entisestään, jos käytössä on uusi korkeampi 1080p-tarkkuus, sillä kuvasensorin yhteyteen integroidun DRAM-muistin kapasiteetti loppuu nopeammin kesken. Täten hidastetun hetken (1080p-tarkkuudella 0,18 s) ajoittamisesta tulee entistäkin vaikeampaa ja sen vuoksi tietyissä tilanteissa kannattaa harkita pysyttäytymistä 720p-tarkkuudessa. Samsungin Galaxy S9 -malleissa nähtyä hidastushetken automaattitunnistusta ei Xperia XZ2 -malleista löydy.

 

Käyttöjärjestelmä

Sony toimittaa molemmat XZ2-mallit Android 8.0.0 Oreolla, eli ei aivan tuoreimmalla käyttöjärjestelmäversiolla. Posiitivisena seikkana kumpikin testaamamme puhelin sai huhtikuiset Androidin tietoturvakorjaukset ajallaan. Sony on luvannut hiljattain tarjoavansa lippulaivamalleilleen uusimmat Android-päivitykset kaksi vuotta laitteen julkaisusta. Tietoturvakorjausten suhteen Sony ei ole luvannut tarkkaa aikataulua, vaan kertoo yleisesti toimittavansa ne joko erikseen tai muiden päivitysten yhteydessä.

Sonyn näkemys Androidista ei ole juurikaan muuttunut puoli vuotta sitten testattuihin XZ1-malliston laitteisiin nähden. Käyttöliittymän yleisilme on varsin lähellä vakio-Androidia, joskin Sony on lisäillyt sinne tänne omia pieniä viilauksiaan ja esimerkiksi asetusvalikko on hieman vakiota värikkäämmillä kuvakkeilla koristeltu. Sony luottaa osittain omiin vakiosovelluksiinsa ja osittain Googlen sovelluksiin ja osa niistä aiheuttaa pientä päällekkäsyyttä (esim. galleria-, video- ja sähköpostisovellukset). Esiasennettuja ohjelmistoja on edelleen jonkin verran, mutta kätevänä ominaisuutena käyttäjä voi valita käyttöönoton yhteydessä jätetäänkö osa Sonyn ja Googlen lisäsovelluksista asentamatta. Osa Sonyn omista sovelluksista tuputtavat itseään ajoittain ilmoitusten muodossa, mutta mitan täyttyessä ilmoitukset saa onneksi poistettua käytöstä sovelluksen asetuksista. Muutaman esiaseennetun sovelluksen (kuten Facebook) saa poistettua käytöstä, muttei kokonaan puhelimen muistista.

Yksi massasta poikkeava uutuusominaisuus on ”Dynaaminen värinä”, jonka tarkoituksena on tuoda lisämakua esimerkiksi pelaamiseen ja videosisällön kuluttamiseen. Käytännössä tämä ilmenee siten, että äänenvoimakkuuden lisäksi voidaan säätää dynaamisen värinän voimakkuutta. Testijaksolla ominaisuutta päästiin testaamaan mm. Twitchissä ja YouTubessa. Mobiilipelien puolella sovelluksen täytyy tukea kyseistä ominaisuutta, jotta valinta tulee näkyviin ja tällöinkään se ei välttämättä aktivoidu lainkaan. Esimerkiksi Asphalt 8 -ajopelin introssa ominaisuus reagoi musiikkiin, mutta varsinaisessa kilpailussa puhelin ei värähdellyt lainkaan. Huomion arvoisena seikkana ominaisuus tuli valittavaksi myös uutissivustoilla, joissa on äänellä varustettuja videomainoksia.

Parhaimman tuloksen dynaamista värinää käyttäessä saa esimerkiksi musiikkikappaleissa, joissa on selkeä bassolinja, jolloin ominaisuus värisyttää puhelinta ”oikeaan” aikaan. Useimmiten kuitenkin värähtely tuntui sattumanvaraiselta. Nykyisellään ominaisuus tuo mieleen sen, että on saatu hauska idea ja kokeiltu onko se mahdollista toteuttaa. Ehkäpä jossain vaiheessa samankaltaiselle toiminallisuudelle keksitään oikeaa käyttöä esimerkiksi peleissä.

Oheisella kuvankaappausvideolla liikutaan Xperia XZ2:n käyttöliittymässä ja kamerasovelluksessa perustoimintojen ja ulkoasun havainnollistamiseksi.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Suorituskykyä testattiin käytännössä arkikäytöllä sekä pelaamalla raskaita mobiilipelejä kuten PUBG Mobilea ja Asphalt 8:aa. Snapdragon 845 -pohjaiset laitteet suoriutuivat hienosti haasteista eikä minkäänlaista hidastelua havaittu testijakson aikana. Pidemmissä pelisessioissa oli havaittavissa pientä kuumuutta laitteen takapuolella, mutta ei hälyttävissä määrin.

Todentaaksemme Snapdragon 845:n suorituskyvyn ajoimme muutamia yleisimpiä testisovelluksia. Tuloksista on luettavissa selkeä parannus suorituskyvyssä verrattaessa Snapdragon 835 -piirillisiin vuoden 2017 malleihin, lukuun ottamatta tallennusratkaisusta riippuvaisia kirjoitus- ja lukunopeuksia, joiden eroja on käytännössä kuitenkin mahdotonta huomata normaalissa käytössä niiden ollessa näin pieniä. Myös kilpaileviin Samsungin ja Huawein huippumalleihin nähden Xperia XZ2 -mallit tarjoavat kokonaisvaltaisesti tarkasteltuna selvästi parasta prosessori- ja grafiikkasuorituskykyä.

Akunkestoa testattiin tarkkailemalla näytön päälläoloaikaa arkipäiväisessä käytössä (SOT). Allekirjoittaneen käyttöön kuului testijaksolla muutama päivittäinen puhelu, WhatsApp-, Skype- ja Discord-viestittelyä, YouTube-videoiden katsomista sekä yleistä nettiselailua. SOT-aikojen tueksi ajettiin myös PCMarkin Work 2.0 Battery Life -testi.

Näytön päälläoloaika, arkikäytön pohjalta maksimiarvo (SOT, Screen On Time):

  • Xperia XZ2: noin 6 h 30 min
  • Xperia XZ2 Compact: noin 6 h 0 min

PCMark Work 2.0 Battery Life:

  • Xperia XZ2: 9 h 2 min
  • Xperia XZ2 Compact: 8 h 39 min

 

Yhteenveto


Sony on lähtenyt rohkeasti muuttamaan lippulaivamalliensa muotokieltä ja uusien 18:9-kuvasuhteen näyttöjen myötä myös näytön reunoja on saatu kutistettua merkittävästi edeltäjämalleihin nähden. Suunta on oikea, vaikka varsinkaan XZ2:n ulkomitat eivät ole edelleenkään erityisen kompaktit kilpailijoihin nähden. XZ2 Compact painii puolestaan piristävästi aivan omassa kokoluokassaan, jossa ei muilta valmistajilta ole harmillisesti nähty kilpailua vuosikausiin.

Xperia XZ2 ja XZ2 Compact tarjoavat melko vakuuttavan ominaisuuskattauksen ja molempia laitteita voi huoletta kutsua keskeisiltä varmoiksi valinnoiksi ilman vakavia heikkouksia. Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri tarjoaa tällä hetkellä parasta suorituskykyä Suomen markkinoilla, joten on hieman harmi etteivät muistimäärät ole pahimpien kilpailijoiden tasolla (etenkin kalliimmassa XZ2:ssa). Yhteysominaisuudet ovat XZ2-malleissa kunnossa, mutta analogisen ääniliitännän puute saattaa olla osalle kuluttajista ostopäätöksen pyörtävä seikka. Kamerapuolella tarjolla on varsin hyvää kuvanlaatua tuottava toteutus, joka ei kuitenkaan aivan yllä markkinoiden huippujen tasolle. Käyttöjärjestelmä tuskin aiheuttaa kovinkaan monissa ärsytystä, sillä se on kevyistä kustomoinneistaan huolimatta varsin lähellä vakio-Androidia.

Xperia XZ2 on parantanut edeltäjästään, eikä kyseessä ole lainkaan hassumpi kokonaisuus. Kaikesta huolimatta siitä jää puuttumaan merkittävät seikat, joilla se pystyisi erottumaan edukseen muista markkinoilta löytyvistä lippulaivamalleista. XZ2 Compact tarjoaa puolestaan varsin kohtuulliseen hintaan tehopakkauksen, jolle ei pienempien puhelimien ystävien näkökulmasta juuri kilpailijoita löydy. Jäi lopulta hyvin pienestä kiinni, että päätimme jättää sen ilman toimituksen erityssuosituksia.

Hyvää

  • Uudistunut ulkonäkö ja parantunut screen-to-body ratio
  • Poikkeuksellisen pienet ulkomitat (XZ2 Compact)
  • Tukeva rakenne
  • Snapdragon 845 -järjestelmäpiirin suorituskyky markkinoiden huippua
  • IP65/68-suojaus
  • Stereokaiuttimet
  • Hyvä akunkesto
  • Kameran kuvanlaatu
  • 18:9-kuvasuhteen näyttö HDR-tuella
  • Erillinen kamerapainike

Huonoa

  • Valmistajan omat sovellukset varauksin
  • 4K 60 FPS videokuvauksen puute
  • Kasvaneet ulkomitat edeltäjämalleihin nähden
  • 3,5 mm ääniliitännän puute
  • Pakkauksessa ei pikalaturia eikä langatonta latausta (XZ2 Compact)
  • Sormenjälkitunnistimen epäergonominen sijainti (etenkin XZ2)
  • Lasisen takakuoren liukkaus (XZ2)
This site uses XenWord.
;