io-tech testasi Xiaomin tuoreen edullisempaan hintaluokkaan tähtäävän Mi 10T Pro -lippulaivamallin

Kiinalainen Xiaomi julkaisi syyskuun lopussa uudet Mi 10T -sarjan älypuhelimet. Uutuussarja toimii seuraajana vain noin puoli vuotta vanhalle maaliskuussa länsimaissa julkaistulle Mi 10 -sarjalle, joka on jäänyt hiljalleen syksyn mittaan jo pois markkinoilta. Edeltäjämalliston perusmalli Mi 10 5G kävi io-techin testissäkin keskinkertaisin arvosanoin. Xiaomin aiempaan tuotantoon nähden kevään malliston hintataso oli noussut huomattavasti Snapdragon 865 -järjestelmäpiirien ja 5G-yhteyksien myötä. Tämä näkyi myös arvostelun tuloksessa, sillä puhelimen useista hyvistä ominaisuuksista huolimatta siihen kohdistui myös kovat vaatimukset vajaan 900 euron hintansa myötä.

Uuden Mi 10T-mallistonsa myötä Xiaomi omien sanojensa mukaan kuunnellut asiakaspalautetta ja ottanut askeleen lähemmäs juuriaan tuoden hintatason jälleen kilpailukykyisempään luokkaan. Xiaomi Mi 10T:n suositushinta Suomessa on 128 gigatavun tallennustilan kanssa 549 euroa ja Mi 10T Pron puolestaan 256 gigatavun tallennustilan kanssa 649 euroa, mikä tekee puhelimista yli 300 euroa edeltäjiään edullisempia. Hinnanalennuksen myötä RAM-muisti on kutistunut Pro-mallissa 12:sta 8 gigatavuun, mutta monin osin puhelimet kuitenkin muistuttavat myös edeltäjiään: järjestelmäpiiri on säilynyt ennallaan Snapdragon 865:ssä ja eroavaisuudet puhelinten välillä ovat edelleen lähinnä kamerajärjestelmässä 10T Pron tarjotessa 10 Prosta tuttuun tapaan 108 megapikselin pääkameran perusmallin 64 megapikselin sijaan.

Nyt io-techin testipenkkiin saapui Xiaomin uusi Mi 10T Pro -huippumalli, joka tuli Suomessa saataville 22. lokakuuta 649 euron suositushintaan kolmessa värivaihtoehdossa – sininen Aurora Blue, musta Cosmic Black ja hopeinen Lunar Silver, joista viimeksi mainittua testikappaleemme edustaa.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelinta on saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä marraskuun lopulla 640 euron hintaan, eli vajaa kymmenen euroa suositushintaa edukkaammin. Verkkokaupoissa saatavilla näyttäisi olevan myös 128 gigatavun mallia 539 euron hintaan. Kyseistä mallia Xiaomi ei ole virallisesti Suomeen lanseerannut, mutta sen Euroopan suositushinta on 599 euroa.

Tässä artikkelissa tutustumme Xiaomi Mi 10T Pro -älypuhelimeen noin puolentoista viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta hieman täysimittaista testiartikkelia lyhyemmin.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Xiaomi Mi 10T Pro toimitetaan mustassa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee suurikokoinen kullansävyinen 10T-teksti. Alalaidassa sijaitsee puhelimen Pro-lisänimike yhdessä 5G-maininnan kanssa. Ylälaidassa puolestaan ovat valmistajan Mi-logo ja maininta 108 megapikselin kamerasta. Pakkaus on hyvin tutun näköinen valmistajan edellisestä mallista, mutta värimaailma on vaihtunut hopeansävyisestä mustaan.

Itse puhelimen lisäksi myyntipakkaukseen sisältyy joustava läpikuultava suojakuori, kuulokeliitinadapteri USB Type-C -liitäntään, USB Type-C -latauskaapeli, SIM-kortin avaustyökalu, perinteiset takuu- ja ohjelappuset sekä 33 watin verkkovirta-adapteri, joka tukee puhelimen täyttä pikalatausnopeutta.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Mi 10T Prossa on jonkin verran sukunäköä edeltäjäänsä. Etupuolta peittää 6,67-tuumainen näyttö ja etukamera on sijoitettu vasemmassa yläkulmassa sijaitsevaan reikään. Näytön kaarevuudesta on kuitenkin luovuttu ja Mi 10T Pro:n etupuoli on tasainen. Takaa eroavaisuudet ovat selvempiä ja ne on nähtävissä välittömästi. Kamerakehikko on tutulla paikallaan, mutta allekkain sijoitelluista kameroista on siirrytty neliskanttisempaan muotoon, minkä lisäksi pääkameran linssi on kasvattanut kokoaan merkittävästi.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 165,1 x 76,4 x 9,33 mm
  • Paino: 218 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku: 85,2 %

Ulkomitoiltaan Mi 10T Pro on suhteellisen suurikokoinen puhelin. Muun muassa 0,12 tuumaa pienemmällä näytöllä varustettu OnePlus 8T on 4,4 mm lyhyempi, 2,4 mm kapeampi ja 0,89 mm ohuempi kuin Xiaomin uutuus. 6,78-tuumaisella näytöllä varustettuun OnePlus 8 Prohon verrattuna Xiaomi on vain 0,2 mm lyhyempi, mutta 2 mm leveämpi ja 0,8 mm paksumpi. Myös Xiaomin 218 gramman paino on melko suuri. Puhelin onkin jopa 19 grammaa OnePlus 8 Prota painavampi – Oneplus 8T:hen nähden painoeroa on 30 grammaa.

Suurehkoista ulkomitoista kenties eniten tuntuu puhelimen paksuus – 9,33 mm on nykypäivän lippulaivalle suhteellisen paljon. Paksuudesta huolimatta puhelimen pitkien kylkien loiva pyöristys helpottaa hieman laitteen käyttöä yhdellä kädellä, vaikkakaan yhden käden puhelin tämä ei kuitenkaan suurimmalle osalle käyttäjistä ole. Kyljistä ohuemmaksi muotoiltuun Mi 10 -edeltäjämalliin nähden Mi 10T Pro tuntuu muotoilultaan kömpelömmältä.

Rakenteeltaan Mi 10T Pro on perinteinen nykypäivän lippulaivamalli – laitetta kiertävä kehys on alumiinia ja näytön sekä takakuoren suojana toimii Gorilla Glass 5 -suojalasi. Lasi itsessään ei ole enää Corningin uusinta uutta, mutta kuitenkin tunnetun valmistajan suojalasina suhteellisen hyvä materiaali. Takalasi on pinnaltaan kiiltävä ja kerää todella helposti sormenjälkiä, jotka myös lähes peilimäisessä hopean värisessä puhelimessa loistavat verkkokalvoille kuin majakka pimeässä. Kiiltäväpintainen lasi tarjoaa kuitenkin suhteellisen hyvin pitoa käsissä, etenkin jos ne eivät ole täysin kuivat.

Virallista IP-luokitusta puhelimella ei ole, mutta valmistajan mukaan puhelimen pitäisi kestää roiskeita. Tähän viittaa myös mm. korttikelkan reunan tiiviste. Virallisen luokituksen puute on edullisemmissa lippulaivoissa jo yleinen käytänne, mutta kuitenkin sentään jonkinlaisen suojauksen löytyminen on ehdottomasti plussaa.

Mi 10T Pron alapäädyssä sijaitsee USB Type-C -liitännän seurana SIM-korttikelkka, yksi puhelimen mikrofoneista ja toinen puhelimen stereokaiuttimista. Stereokaiuttimista toinen on sijoitettu puhelimen kuulokeritilän taakse ja yhdessä ne tarjoavat asiallista ääntä, jota on hyvin vaikea vahingossa kädessä pitäessä vaimentaa.

Vain USB 2.0 -nopeuksiin jäävä siirtonopeus USB-liitännän kautta on ehdottomasti lippulaivaksi asemoituvalta mallilta miinus useiden kilpailijoiden tarjotessa vähintään USB 3.0 -nopeuksia. Miinuksen merkittävyys on kuitenkin käyttäjäkohtainen, sillä puhelimen ja tietokoneen välillä tiedostojen siirtoon kaapelin käyttäminen ei ole kaikille käyttäjille enää kovinkaan yleistä.

Yläpäädyssään Mi 10T Pro tarjoaa perinteisen toisen mikrofonin lisäksi myös infrapunalähettimen, joka on nykyisin puhelimissa suhteellisen harvinainen ominaisuus ja sen löytyminen miellyttänee osaa käyttäjäkunnasta. Käytännössä infrapunalähetintä voi käyttää esimerkiksi television tai muun kodin kauko-ohjattavan tekniikan ohjaamiseen sopivalla sovelluksella. Näytön ja yläkulman liitoskohdassa keskikohdan vasemmalla puolella sijaitsee myös puhelimen valkoinen ilmoitusledi, joka alkaa olla nykypuhelimissa harvinainen varuste. Vielä kun Xiaomi olisi saanut toteutettua sen monivärisenä.

Näytön vasemmassa yläkulmassa sijaitseva 20 megapikselin etukamera kykenee kiitettävään jälkeen. Terävyys ja värintoisto ovat kohdallaan, eikä kuva heikkene erityisen radikaalisti hämärässäkään. Vakiona kamerasovellus asettaa etukameraan ”kauneustehosteita”, mutta positiivisena puolena kamerasovellus muistaa niille tehdyt asetukset, joten niitä ei tarvitse aina etukameraa käytettäessä muistaa säätää päälle tai pois joka käyttökerralla.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,67” IPS LCD -näyttö, 144 Hz
  • HDR10+, 500 nit typ, 650 nit max
  • 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 395 PPI

Näytön koko Mi 10T Prossa on säilynyt ennallaan edeltäjäänsä nähden, mutta teknologia on vaihtunut AMOLED:sta perinteiseen IPS-LCD:hen ja kaarevista reunoista on luovuttu. Resoluutio on säilynyt 1080p-tasolla, mikä on vielä tämän hintaluokan laitteessa tavanomaista. Näyttö itsessään on silmämääräisen subjektiivisen arvion perusteella laadukas. Värintoisto on luonnollista, erityisesti, jos sen asettaa ”Alkuperäinen väri” -asetukselle. Asetukset tarjoavat lisäksi kattavat säätömahdollisuudet värilämpötilalle, joskin testikappaleen kohdalla lämpötila tuntui olevan kohdillaan suoraan paketista. Valmistaja lupaakin näytön värintoiston tarkkuutta kuvaavan DeltaE-arvon olevan vain 0,63, mikä on erittäin tarkka.

Kontrastiltaan IPS-paneeli ei teknologisten rajoitusten myötä ymmärrettävästi pärjää AMOLED-näyttöjen tarjoamalle täydelliselle mustalle, mutta Mi 10T Pron näyttö on kuitenkin kontrastinkin suhteen hyvällä tasolla. Kirkkauden osalta testijaksolla ei havaittu mitään ongelmia. Valmistaja lupaa näytön tyypilliseksi maksimikirkkaudeksi 500 nitiä ja pistemäiseksi kirkkaudeksi 650 nitiä, eikä näyttö jäänyt ainakaan syksyn vähäisissä auringonpaisteissa liian himmeäksi.

Uusi IPS-näyttö ei myöskään ole teknisesti pelkkä heikennys edeltäjän AMOLED-paneeliin nähden, sillä Mi 10T -malliston 90 hertsin virkistystaajuus on korvattu peräti 144 hertsiin asti yltävällä virkistystaajuudella. Puhelimen näyttö onkin päivittäisessä käytössä todella sulavan ja nopean tuntuinen. Asetuksista näytön nopeuden voi halutessaan myös pudottaa 90 tai 60 hertsiin, mikä voi teoriassa säästää hieman akkua. Näyttö tukee myös 7-vaiheista Adaptive Sync -ominaisuutta, joka osaa säätää virkistystaajuutta automaattisesti 30-144 hertsin välillä näytettävän sisällön mukaan. Xiaomin omien testien perusteella Adaptive Sync säästää akkua lähes 25 % jatkuvaan 144 hertsin virkistystaajuuteen verrattuna.

Näyttö tukee HDR 10+ -standardia ja myös Netflix-sovellus suostuu toistamaan puhelimella HDR-videoita.

 

Sisuskaluissa Mi 10T Prossa ei ole tapahtunut merkittävää eroa edeltäjäänsä verrattuna. Sisällä sykkii edelleen Qualcommin Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 8 gigatavua RAM-muistia ja 256 gigatavua tallennustilaa. Päivitystä uuteen 865 Plus -järjestelmäpiiriin ei siis ole tapahtunut, mikä on kuitenkin ymmärrettävää selvästi alennettu hintataso huomioiden.

8 gigatavun RAM-muisti on hintaluokalle varsin tyypillinen, mutta samalla heikennys edeltäjämallin 12 gigatavuun nähden. Käytännössä 8 gigatavua ei kuitenkaan testijaksolla loppunut missään vaiheessa kesken, joten miinuksen suuruus on hyvin käyttäjäkohtaista ja useimmille käyttäjille lähes merkityksetön. 256 gigatavun tallennustilasta puhelin ansaitsee kiitosta. Useissa tuhannenkin euron puhelimissa pohjamalliin on tarjolla 128 tai pahimmillaan jopa vain 64 gigatavun tallennustila, mikä saakin Suomessa Prosta tarjolla olevan 256 gigatavun mallin erottumaan positiivisesti joukosta. Lisäksi Mi 10T Pro on 50 euroa edullisempi, kuin sen kenties kovin kilpailija, OnePlus 8T, vastaavalla tallennustilalla.

Tallennustilan lisäksi myös akku on Mi 10T Prossa suuri. OnePlus 8T:hen verrattuna se on jopa 500 mAh:a suurempi 5000 mAh:n koollaan. Suuri akun koko selittääkin ainakin osittain Xiaomin suurehkoja ulkomittoja. Xiaomi käyttää akussa MMT-tekniikkaa (middle middle tab), jossa virta syötetään akkuun keskeltä kohti kennoston molempia päitä. Tällä saavutetaan Xiaomin mukaan korkeampi latausnopeus ja pidemin akun kestoikä. Pikalatauksen osalta tuettuna on maksimissaan 33 watin nopeus, mikä ei enää nykypäivänä ole aivan markkinoiden kärkeä, sillä OnePlus tarjoaa 8T-mallissaan peräti 65 watin latausnopeuden. Tästä huolimatta Xiaominkin pikalataus on ehdottomasti hintaluokassaan erinomainen. Lisäksi puhelin tukee myös USB Power Delivery 3.0 -standardia. Langaton lataus puhelimesta hintaluokalle tyypilliseen tapaan puuttuu.

Yhteysominaisuuksien osalta puhelin on suurimmilta osin hyvällä tasolla ja selvä lippulaiva. Tuki löytyy 5G:n lisäksi niin Wi-Fi 6:lle kuin myös Bluetooth 5.1:lle. 5G-yhteydet ovat tuettuna tuttuun tapaan alle 6 GHz:n taajuusilla, eli mmWave-tukea puhelimesta ei löydy. Miinuksena 5G tukee vain Non-Standalone-tekniikkaa, eli seuraavien 1-2 vuoden aikana käyttöön tuleva itsenäinen standalone-5G-verkkotekniikka ei ole tuettuna, joka kannattaa huomioida jos harkitsee puhelinta erityisesti tulevat 5G-verkkotekniikat mielessä. LTE-yhteyksien nopeutta valmistaja ei ole valitettavasti ilmoittanut, joten niiden vertailu ei ole mahdollista.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snpadragon 865 -järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 585 Gold, 3 x 2,4 GHz Kryo 585 Gold, 4 x 1.8 GHz Kryo 585 Silver, Adreno 650 GPU
  • 8 Gt RAM
  • 128 tai 256 gigatavua tallennustilaa (vapaana 256 Gt:n mallissa n. 239 Gt)
  • 5G-tuki, Non-Standalone, Sub 6 GHz (n1, n3, n7, n8, n20, n28, n38, n41, n77, n78)
  • LTE-A, Dual SIM,
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Dual Band, Bluetooth 5.1, (A)GPS, GLONASS, BDS, Galileo, QZSS, NFC
  • Stereokaiuttimet, infrapunalähetin, sormenjälkilukija
  • 5000 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 33 watin pikalataus, USB Power Delivery 3.0

 

Kamera

Xiaomi on sijoittanut Mi 10T Pron kamerat edeltäjämallista tuttuun paikkaan takakuoren vasempaan yläkulmaan. Puikulanmallisesta kehyksestä on kuitenkin luovuttu enemmän tämän vuoden Samsungeja ja Huaweita muistuttavan neliskanttisemman kehyksen tieltä. Tästä huolimatta kehys erottuu markkinoilla selvästi omanlaisenaan pääkameran erittäin suuren linssin myötä. Kamerakehys on selvästi kohollaan takakuoren pinnasta, minkä seurauksena puhelin myös keikkuu helposti sitä pöydällä käytettäessä. LED-salaman yläpuolella kamerakehyksessä sijaitsee puhelimen valoisuustunnistin.

Kameran tekniset tiedot:

  • 108 megapikselin pääkamera (Samsung HMX, 1/1,33”, 0,8 um pikselikoko, seitsemänelementtinen linssi), f1.69, PDAF, OIS
  • 13 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,12 um pikselikoko, 123 asteen kuvakulma, viisielementtinen linssi), f2.4
  • 5 megapikselin makrokamera (1,12 um pikselikoko, kolme-elementtinen linssi), f2.4, automaattitarkennus (2–10 cm)
  • 20 megapikselin etukamera (Samsung S5K3T2, 1/3,4”, 0,8 um pikselikoko, viisielementtinen linssi), f2.2
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 8K 30 FPS, 4K 60 FPS, hidastusvideo: 1080p 120 FPS

Edeltäjäänsä, Mi 10 Prohon, nähden Mi 10T Pron kamerajärjestelmää on karsittu varsin selvästi. Pääkamera on säilynyt ennallaan, mutta molemmista erillisistä telekameroista on luovuttu kokonaan. Sen sijaan Mi 10 Pro tarjoaa pääkameran tueksi ainoastaan 13 megapikselin ultralaajakulmakameran ja 5 megapikselin makrokameran. Tämän hintaluokan mittapuulla kameravalikoima on siis hyvin perustasoa.

Mi 10T Pron 108 megapikselin pääkamerasensori on Samsungin käsialaa ja tuttu io-techin testissäkin käyneestä Mi Note 10:stä sekä keväällä julkaistusta Mi 10 Prosta. Samsungin Galaxy S20 Ultran käyttämästä HM1:stä sensori kuitenkin eroaa ollen pykälän vanhempi malli. Selkeimpänä suoraan nähtävänä erona S20 Ultran sensori käyttää RGB-Bayer-suodinta tuottaen 108 megapikselin resoluutiostaan huolimatta 12 megapikselin kuvia. Xiaomin käyttämä HMX-sensori puolestaan käyttää perinteisempää Quad Bayer -suodinta tuottaen lopputuloksenaan 27 megapikselin kuvia. Myös täyden resoluution 108 megapikselin kuvien ottaminen on kuitenkin mahdollista.

Pääkameran objektiivi on rakenteeltaan seitsemänelementtinen ja sen aukkosuhde on f1.69. Valitettavasti edeltäjämallista löytyneestä laser-tarkennuksesta on luovuttu. Todennäköisesti leikkaus on tehty edullisemman hintatason perässä. Optinen kuvanvakain kamerassa on kuitenkin säilynyt (puuttuu Mi 10T -perusmallista).

Myös 13 megapikselin ultralaajakulmakamera on lukujen valossa leikkaus edeltäjänsä 20 megapikselin ultralaajakulmakamerasta. Aukkosuhde uudessa ultralaajakulmakamerassa on f2.4 ja tarkennusetäisyys on kiinteä, mikä on aina harmillinen miinus. Kolmantena kamerana Mi 10 Prossa on 5 megapikselin makrokamera f2.4-aukkosuhteella. Positiivisena puolena makrokamera tukee myös automaattitarkennusta, mikä helpottaa selvästi tarkkojen lähikuvien ottamista kiinteään tarkennusetäisyyteen verrattuna.

Videokuvausta Mi 10T Pro tukee pääkamerallaan korkeimmillaan 8K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella tai 4K-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella. Ultralaajakulmakamera rajoittuu 4K 30 FPS -tasoon. Kummallisena puutteena hidastusvideo rajoittuu 1080p 120 FPS -tasolle, vaikka perusmalli Mi 10T tarjoaa 960 FPS:n nopeuden 720p-resoluutiolla.

Kamerasovellus Mi 10T Prossa on pitkälti Mi 10:stä tuttu. Sovellus on suhteellisen helppokäyttöinen ja useimmat asetukset ovat nopeasti sormin saatavissa. Testijakson aikana sovelluksen kanssa ei myöskään havaittu minkäänlaista hidastelua tai muutakaan normaalista poikkeavaa toimintaa.

Sovelluksessa on kuitenkin puutteensa. Hieman hämmentävästi makrokuvaustila on piilotettu vasemmasta ylälaidasta avattavan lisävalikon taakse, vaikka kyseessä on oma kameransa. Ainakin allekirjoittanut pitäisi loogisempana sen sijoitusta muiden kuvaustilojen sekaan oikeaan laitaan. Toinen mielenkiintoinen ominaisuus on kameratilan vakioiminen itsensä täyden ruudun kuviin, vaikka kameran sensorin natiivi kuvasuhde on 3:2. Valittu kuvasuhde pysyy kuitenkin kameran muistissa, joten ongelma ei ole järin suuri.

Kamerasovellus on positiivisena puolena suhteellisen laajasti itse muokattavissa ja kuvaustiloja voi lisätä tai poistaa itse pikavalinnoista. Makrokuvaustilan kenties hieman hämmentävää sijoituspaikkaa ei valitettavasti kuitenkaan voi korjata.

Kuvanlaadultaan 108 megapikselin pääkamera on hyvässä valaistuksessa erittäin hyvä. Suurehko 27 megapikselin lopputulos on havaittavissa yksityiskohtien määrässä ja kuvat kestävät puhelimista yleisesti totuttua paremmin lähentämistä. Kohinaa kuvista on havaittavissa niihin zoomatessa, mutta se on pääosin suhteellisen vähäistä, huomaamatonta ja yksiväristä. Värintoisto on myös miellyttävää ja eläväistä olematta selvän ylikorostunutta. Miinuksensakin kameralla kuitenkin on, sillä kontrasti on selvästi ylikorostunutta ja tummat alueet menevät helposti tukkoon. Zoomatessa kuvista on myös nähtävissä digitaalisen käsittelyn jälki ja erityisesti kasvien yksityiskohdat voivat mennä hieman vesivärimäisen näköiseksi.

Valon vähentyessä pääkamera pitää pintansa hyvin. Värintoisto säilyy eläväisenä, minkä lisäksi kuviin kertyy suhteellisen hyvin yksityiskohtia, eivätkä ne jää liian tummiksi. Yksityiskohtaisuus kärsii luonnollisesti päivänvaloon verrattuna ja erityisesti kasvillisuus puuroutuu helposti, mutta nämä yksityiskohdat ovat nähtävissä vasta kuviin tarkemmin zoomatessa. Pistemäiset kirkkaat alueet palavat puhelinkameralle luonnolliseen tapaan suhteellisen helposti puhki, mutta siitä huolimatta dynamiikka on keskimäärin hyvällä tasolla.

Xiaomi Mi 10T Pron kuvissa on nähtävissä myös kameran suurehko sensorikoko. 1/1,33”:n koollaan se lähentelee jo pienimpien peilittömien järjestelmäkameroiden sensoria, mikä näkyy kuvien bokeh-, eli syvyysterävyysefektissä. Kohteita läheltä kuvatessa syntyy niiden taustalle varsin luonnollinen ja miellyttävän näköinen sumennus.

Mi 10T Pron ultralaajakulmakamera ei valitettavasti jatka pääkameransa asettamalla erittäin laadukkaalla linjalla, vaan on sen sijaan suhteellisen perustasoinen. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat yksityiskohtaisia keskialueiltaan, mutta laidoiltaan yllättävän pehmeitä. Värintoisto on hyvää, mutta kontrastin korostus on pääkameraa aggressiivisempaa, minkä seurauksena tummat alueet ovat usein pahastikin tukossa. Tämä saa sinänsä suhteellisen hyvän dynamiikan näyttämään tasoaan heikommalta. Myös kohinaa on pääkameran kuvia enemmän, mutta ei kuitenkaan haitaksi asti.

Valon määrän vähentyessä loppuvat ultralaajakulmakameran rahkeet harmillisen nopeasti. Kuvista tulee hämärässä hyvin tummia, minkä lisäksi yksityiskohtaisuus kärsii reilusti. Kohina pysyy aisoissa, mutta digitaalisen kohinanvaimennuksen jälki on nähtävissä kuvien erittäin pehmeässä lopputuloksessa. Positiivisena puolena dynaaminen alue ei hämärässäkään ole erityisen heikko, joskin tummat alueet tummuvat entisestäkin pahemmin tukkoon valovoimaisuuden loppuessa kesken.

Ultralaajakulmakamerassa ei ole automaattitarkennusta, minkä seurauksena terävien lähikuvien ottaminen sillä ei ole mahdollista. Automaattitarkennuksen puute on aina miinus, mutta vielä tässäkin hintaluokassa se on valitettavasti suhteellisen yleistä.

Xiaomi Mi 10T Pron yökuvaustila on käytettävissä sekä pääkameralla, että ultralaajakulmakameralla. Erot perustilaan eivät ole pääkameralla erityisen suuret, sillä puhelin pärjää jo perustilassakin hämärässä hyvin. Valotusta yökuvaustila lisää suhteellisen maltillisesti korjaten käytännössä vain harvat umpeen tummuneet kohdat. Selvempi ero on nähtävissä kirkkailla alueilla, joissa yökuvaustila pyrkii korjaamaan ylivalottuneita pistemäisiä alueita tuottaen dynamiikaltaan laajempaa jälkeä. Yleisilmeeltään pääkameran kuvat ovat yökuvaustilassa perustilaa parempia, mutteivat kuitenkaan mitenkään radikaalisti.

Pääkamerasta poiketen ultralaajakulmakamera ei tuota järin hyvää hämäräsuorituskykyä perustilassa, minkä seurauksena yökuvaustilan hyödyt ovat ultralaajakulmakameralla huomattavasti pääkameraa selvempiä. Kuvista tulee selvästi valovoimaisempia, minkä myötä myös yksityiskohtien määrä paranee. Dynamiikka parantuu tummien alueiden lisäksi myös yläpäästä tasoittaen kirkkaatkin kohdat. Lisäksi kohina vähenee huomattavasti. Kokonaisuudessaan hämärässä ultralaajakulmakameralla kuvatessa yökuvaustilaa onkin erittäin suositeltavaa käyttää.

Xiaomi Mi 10T Prosta ei löydy erillistä telekameraa, mutta kuvaussovellus tarjoaa kuitenkin 2x-tilan, joka on toteutettu rajaamalla suuresta 108 megapikselin kennosta 27 megapikselin alue zoomattua kuvaa varten.

Käytännössä 2x-tilan kuvien laatu on hyvää ja käyttökelpoista. Suoraan sensorilta rajattuna se on huomattavasti yksityiskohtaisempaa, kuin perustilasta zoomattu kuva olisi. Yleisominaisuuksiltaan niin hämärässä kuin myös valoisassa 2x-tila mukailee pääkameran kuvien laatua. Myös yökuvaustila on käytettävissä 2x-tilassa ja se toimii kuten pääkamerankin kanssa. Kokonaisuudessaan Mi 10T Pron 2x-tila on laadukas ja tuottaa keskimäärin parempaa jälkeä kuin monet keskinkertaiset telekamerat.

Xiaomi Mi 10T Pron 5 megapikselin makrokamera on luokkansa ylempää kastia resoluutioltaan, mutta siitä huolimatta ei-niin-toivottu toteutus tämän hintaluokan puhelimessa, sillä toimivan makrokuvauksen voisi toteuttaa myös automaattitarkenteisen ultralaajakulmakameran avulla, kuten osa kilpailijoista onkin tehnyt. Käytännössä 2 megapikselin kameroihin verrattuna Mi 10T Pron makrokameran tarkkuus on aivan omaa luokkaansa, minkä lisäksi muun muassa Xiaomi menee OnePlus 8T:n 5 megapikselin makrokamerasta edelle automaattitarkennuksellaan – kuvien ottaminen on huomattavasti helpompaa, kun tarkennus ei ole kiinteästi tietyn senttimäärän päässä.

Makrokameran värientoisto on luonnollista ja suhteellisen hyvää, mutta jäljessä on kuitenkin pientä vesivärimäisyyttä, joka on todennäköisesti seurausta kohinanpoistosta. Kuviin syntyvä bokeh-efekti ei ole erityisen kaunis, vaan siinä on nähtävissä huomattavat määrät kohinaa. Pykälän laadukkaampia lähikuvia voikin saada pääkameran 2x-tilaa käyttämällä, joskin tuolloin syvyysterävyysefekti on huomattavasti voimakkaampi.

Videokuvaa Xiaomin uutuus ottaa korkeimmillaan 8K 30 FPS -tasolla, mutta valitettavasti tuolloin kuvanvakautus pohjautuu täysin pääkameran optiseen vakaimeen. Digitaalinen vakain poistuu käytöstä myös 4K 60 FPS -videota kuvatessa. Tämän seurauksena kaksi korkeinta videomuotoa vaativat huomattavan vakaata kättä kuvatessa ja esimerkiksi kävellessä kuvasta tulee helposti heiluvaa. 4K 30 FPS -videota kuvatessa kamera käyttää optisen kuvanvakaimen tukena myös elektronista vakainta, minkä myötä kävellen kuvatusta videosta tulee selvästi tasaisempaa.

Kuvanlaadullisesti kaikki kolme korkeinta videomuotoa ovat lähellä tosiaan, eikä 8K-videon hyödytkään juuri esiintyneet testijaksolla edukseen, sillä sen katsomiseen ei ollut käytettävissä 8K-resoluutioista näyttöä. Video on kuvanlaadultaan keskitasoa. Värintoisto on suhteellisen miellyttävää, mutta kontrastia videoon muodostuu selvästi liikaa, minkä seurauksena tummat alueet tummuvat tukkoon. Myös digitaalinen terävöitys on nähtävissä värähtelynä suorissa viivoissa (esim. tiiliseinä) kameran liikkuessa.

Ultralaajakulmakameran video mukailee valokuvien linjaa ollen vielä pääkameraakin pahemmin ylikontrastoitunutta ja selvästi pehmeämpää. Ääni videoon pakkautuu molemmilla kameroilla huomattavan korkealla 320 kb/s bittivirralla.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Xiaomi Mi 10T Pro käyttää Xiaomin MIUI-käyttöliittymän tuoreinta 12-versiota ja sen alla pyörii yli vuoden vanha Android 10 -käyttöjärjestelmä. Tietoturvapäivitykset testijaksolla olivat syyskuun tasolla, eli aivan uusinta uutta puhelin ei tarjoa, mutta poikkeuksellisen vanhentunutkaan se ei ole. Uusin Android 11 -versio olisi kuitenkin tuoreessa ylemmän hintaluokan mallissa tässä vaiheessa vuotta jo toivottavaa nähdä. Muun muassa Mi 10T Prota aiemmin kauppoihin saapunut OnePlus 8T toimitetaan suoraan uusimmalla Android 11 -käyttöjärjestelmäversiolla. Xiaomille tuttuun tapaan valmistaja ei myöskään tarjoa minkäänlaista virallista päivityslupausta Mi 10T Prolle, mikä alkaa olla tämän hintaluokan puhelimessa ehdottomasti miinus. Xiaomi on luvannut päivitysten suhteen vain sen, että Mi 10T Pro tulee saamaan uudet päivitykset ensimmäisten joukossa ja muistuttaa toimittaneensa päivityksiä hyvin myös aiemmille malleilleen.

Testijakson aikana puhelimeen ei tullut yhtäkään päivitystä, joskaan se ei suoranaisesti yllätä tietoturvapäivitystenkin ollessa valmiiksi jo syyskuun tasolla. Android 11 -version beta on saatavilla puhelimelle samoin kuin myös valmistajan edelliselle Mi 10 Pro:lle. Vanhemmista puhelimista reilun puolentoista vuoden takaiselle Mi 9:lle päivitys on luvattu tulevaksi, mikä tekee siitä puhelimen toisen suuren versiopäivityksen. Jos vanhemmista Mi-sarjan malleista voi tehdä päätelmiä, niin Mi 10T Pron päivitystuki tulee lienee olemaan ainakin tuon parin vuoden mittainen. Kuten sanottua, varsinaista valmistajan lupausta tästä ei kuitenkaan ole.

Totuttuun tapaan MIUI peittää varsin kattavasti alleen vakiokuntoisen Androidin ja siten jakanee vahvasti käyttäjien mielipiteet. Yhtenä käytettävyyden kannalta allekirjoittaneen kokemusten mukaan huonosti toimineena muutoksena MIUI 12 käyttää vakiona iPhonesta tuttua tyyliä, jossa vasemmalta ylhäältä vedetään alas ilmoituspalkki ja oikealta ylhäältä pika-asetukset. Käytännössä tämä aiheutti useimmiten vahingollisia pika-asetusten vetämisiä ilmoitusten sijaan, sillä jako menee tasan ruudun keskeltä ja suuren kokonsa myötä on oikeakätisen henkilön on yhdellä kädellä haastavaa yltää näytön vasempaan yläkulmaan. Toistaalta kyseessä on kuitenkin osaltaan tottumiskysymys.

Edellä mainittu on kuitenkin muutettavissa asetuksista perinteiseksi Androidin tavaksi, jossa pika-asetukset löytyvät ilmoitusvalikon yläpuolelta. Myös MIUI:lle perinteinen tapa asentaa sovellukset aloitusnäytölle erillisen sovellusvalikon sijaan on kierrettävissä asetuksista sovellusvalikko päälle laittamalla. Käyttöliittymälle onkin annettava plussaa sen kattavista muokkausmahdollisuuksista, joiden avulla käyttäjä voi tehdä kokemuksestaan useimmiten itselleen mieluisan. Puhelimeen on esiasennettuna totuttuun tapaan Xiaomin omat sovellukset, jotka menevät osittain päällekkäin Googlen tarjoamien sovellusten kanssa, eikä näitä valitettavasti ole mahdollista poistaa. Kolmannen osapuolen esiasennetut sovellukset, kuten Netflix ja Facebook, ovat kuitenkin käyttäjän itse poistettavissa.

Mielenkiintoisena pikkubugina puhelimessa huomattiin Spotify-sovelluksen toistopainikkeen piirtyminen täysin valkoisena sen sijaan, että se näyttäisi pysäytyksen tai toiston ikonin tilanteen mukaan. Syytä grafiikkavirheelle ei testijakson aikana keksitty, eikä se mennyt pois puhelimen boottaamisella tai teeman vaihdollakaan. Käyttöön kyseisellä grafiikkavirheellä ei kuitenkaan ulkonäön lisäksi ole minkäänlaista vaikutusta.

Suorituskyvyn suhteen Mi 10T Pro täyttää sille lippulaivana asetetut odotukset leikiten. Snapdragon 865 ei ole enää markkinoiden suorituskykyisin piiri 865 Plussan myötä, mutta kyseessä ei missään nimessä ole silti hidastelija. Mi 10T Pro jaksaa yli päivittäisten askareiden leikiten, minkä lisäksi myös pelaamiseen potkua riittää hyvin. Call of Duty Mobile pyöri puhelimella sulavasti korkeimmilla kuvanlaatuasetuksilla ja max-tason FPS:llä. Järjestelmäpiirin hyvää suorituskykyä korostaa hyvin toimiva erittäin nopea 144 hertsin näyttö.

Järjestelmäpiirin lisäksi myös Mi 10T Pron 5000 mAh:n akku osoittautui testijaksolla hyväksi. Käytännössä puhelimen akku kesti poikkeuksetta kaksi kokonaista päivää ja testijaksolla kolmekin päivää ylitettiin vähäisemmällä käytöllä näytön päälläoloaikojen pyöriessä 3–4 tunnin seutuvilla. Testijaksolla puhelin oli 4G-tilassa, sillä Mi 10T Pro ei suostunut pitämään 5G:tä päällä Dual SIM -tilassa ja näyttö toimi 144 Hz:n virkistystaajuudella. 33 watin pikalatauksella akku latautui tyhjästä täyteen hieman reilussa tunnissa (1h 5 min), mikä on todella hyvä suoritus, joskaan OnePlus 8T:n huippunopealle 65 watin lataukselle se ei pärjää.

5G-verkkojakin kokeiltiin testijaksolla pikaisesti ja niiden nopeudet noudattivat jo tutuksi tullutta linjaa ollen latausnopeudellaan huomattavasti 4G-verkkoja nopeampia. DNA:n verkossa tehdyt testit tarjosivat Oulun keskustassa 4G-verkolla reilun 300 Mb/s nopeuksia, kun taas 5G-verkossa nopeudet ylsivät lähes 600 Mb/s tasolle. Lähetysnopeudet olivat kuitenkin jälleen 4G-verkolla pykälän nopeampia yltäen noin 100 Mb/s 5G:n jäädessä 80 Mb/s tasolle.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Xiaomi Mi 10T Pro on erityisesti hintaluokassaan todella kyvykäs puhelin, joka tarjoaa 650 euron hintaan suurimpina vahvuuksinaan markkinoiden kärkipään suorituskykyä, 144 hertsin virkistystaajuuteen yltävän näytön, 256 gigatavua tallennustilaa ja 5000 mAh:n akun. Hintaluokassaan sillä on vastassa kuitenkin myös kovaa kilpailua mm. juuri io-techin toimituksen valinnan voittaneen OnePlus 8T:n muodossa.

Fyysisiltä ominaisuuksiltaan Mi 10T Pro on selvä lippulaiva. Alumiinikehys kahden Gorilla Glass 5 -lasin välissä tuntuu jämäkältä ja laadukkaalta kädessä. Virallista IP-luokitusta puhelimella ei ole, mutta Xiaomi lupaa laitteelle silti roiskeenkestävyyttä. Edeltäjäänsä nähden Mi 10T Pro on ottanut tiettyjä askelia myös taaksepäin. Kameran laser-tarkennuksesta on luovuttu, kamerajärjestelmää on yksinkertaistettu ja langattomasta latauksesta on luovuttu. Näiden vastapainona puhelimen suositushinta on kuitenkin laskenut 300 eurolla. Edullisemmasta suositushinnasta huolimatta kaikki muutokset eivät suinkaan ole heikennyksiä, vaan esimerkiksi näytön virkistystaajuus on noussut 90:stä 144 Hz:iin.

Näyttö itsessään on kuitenkin aavistuksen epäselvä kehityksensä suunnasta. Korkeampi virkistystaajuus on ehdottomasti plussaa, mutta ainakin allekirjoittaneelle ero 90 Hz:n ja 144 Hz:n välillä on puhelinkäytössä suhteellisen vähäinen – tärkeämpi on käytännössä alkuperäinen hyppy 60:stä 90 hertsiin. Näyttö on nimittäin uutuusmallissa vaihtunut perinteiseen IPS-paneeliin AMOLED:n sijaan. Muutos ei välttämättä kaikkien mielestä ole pelkästään negatiivinen, mutta IPS-paneelin teknologiasta seuraavaa heikompaa kontrastisuhdetta ja kirkkautta ei voi täysin ohittaa. OnePlus 8T tarjoaa samassa hintaluokassa 120 hertsin virkistystaajuuteen yltävän OLED-näytön. Toisaalta Xiaomin käyttämä IPS-paneeli on kuitenkin kokonaisuudessaan laadukas.

Järjestelmäpiiri Mi 10T Prossa on edeltäjästään tuttu Snapdragon 865, joka sykkii myös mm. OnePlus 8T:n sisuksissa. Yhteysominaisuudet ovat muutoin kunnossa, mutta tulevaisuuden näkökannalta 5G Standalone-tuen puute saattaa olla osalle käyttäjistä miinus, etenkin kun kyseinen rajoite on 5G-puhelimissa varsin harvinainen. RAM-muistin määrä on tippunut 8 gigatavuun, joka löytyy myös OnePlussan perusmallista. Tallennustila on kuitenkin säilynyt ennallaan 256 gigatavussa, mikä on 650 euron hintaan erittäin hyvä suoritus. 599 euron hintainen OnePlus 8T tarjoaa esimerkiksi vain 128 gigatavua ja tilan tuplaamisesta saa maksaa sata euroa ekstraa. OnePlussassa tosin tällöin kasvaa myös RAM-muisti 12 gigatavuun.

OnePlus 8T:stä Xiaomin erottaa akun koko. Mi 10T Pron sisällä virtaa tarjoaa 5000 mAh:n akku, joka on 500 mAh:n OnePlus 8T:n akkua suurempi. Käytännössä puhelin jaksaakin sen voimin suhteellisen helposti kaksi kokonaista päivää ja vähäisemmällä käytöllä kolmannenkin. Vastaavasti OnePlussaan nähden Xiaomi jää kakkoseksi latausnopeutensa suhteen – 33 watin pikalataus on erittäin hyvä, muttei se pärjää OnePlussan erinomaiselle 65 watille. Käytännössä akun suhteen puhelimet ovat lopulta hyvin tasaisia – Xiaomi tarjoaa suuremman akun ja paremman akunkeston, mutta OnePlus tarjoaa nopeamman latauksen.

Xiaomi ansaitsee kehuja myös kamerajärjestelmästään – tosin vain osittain. 108 megapikselin pääkamera tuottaa laadukasta jälkeä niin päivänvalossa kuin myös hämärässä. Värintoisto on hyvää, dynamiikka kiitettävää ja tarkkuus erinomaista. Valitettavasti miinustakin on annettava, sillä kuvaa kontrastoidaan liikaa, minkä seurauksena tummat alueet tummuvat helposti tukkoon. Valitettavasti muut osat kolmoiskamerajärjestelmästä eivät ansaitse samoja kehuja, vaan ovat varsin tavanomaista keskitasoa. Ultralaajakulmakamera on hämärässä suorastaan huono, mutta yökuvaustila parantaa sen jälkeä hyvin. Makrokamera puolestaan ansaitsee kiitosta automaattitarkennuksesta. Edeltäjämallista löytyneiden telekameroiden poisjättäminen on miinus, vaikka 2x-zoomaus toimiikin kohtalaisen hyvin pääkameran kennolta toteutettuna rajauksena.

Selvimmät miinukset Xiaomi ansaitsee valmistajalle tuttuun tapaan ohjelmistopuolella. MIUI 12 -käyttöliittymästä voi olla montaa mieltä ja kokemukset sen käytettävyydestä tai ulkonäöstä ovat aina subjektiivisia, mutta ostajan kannattaa ottaa se huomioon, sillä se peittää vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen. Positiivisena huomiona on mainittava MIUI:n kehittyminen vähitellen monipuolisemmaksi – nykyisin käyttöliittymä antaakin suhteellisen hyvät mahdollisuudet ulkonäön muokkaukselle. Suurimmat miinukset ohjelmistolle on annettava Xiaomin epämääräisestä linjauksesta päivityslupausten suhteen. OnePlus 8T:lle taataan kaksi Android-versiopäivitystä ja kolmen vuoden tietoturvapäivitykset. Samsung puolestaan tarjoaa useille puhelimilleen – kuten kilpailijaksi laskettavalle Galaxy S20 FE:lle – kolmen vuoden suuret päivitykset ja tietoturvapäivitykset. Xiaomin kanssa tuen pituutta ei voi kuin arvailla aiempien vuosien pohjalta, mutta valmistaja on sanonut sen saavan uudet päivitykset ensimmäisten joukossa. Edellisten Mi-sarjan puhelinten perusteella päivitystuki lienee noin parin suuren Android-päivityksen mittainen, mutta käyttäjältä on löydyttävä luottoa Xiaomin pitämään linjaan.

Yhteenvetona Xiaomi Mi 10T Pro on hintaluokassaan erinomainen puhelin. Se tarjoaa hyvän akunkeston, erinomaisen suorituskyvyn ja todella laadukkaan pääkameran 649 euron suositushintaan. Jos on valmis karsimaan pääkameran tarkkuudesta ja kuvanvakaimesta sekä tallennustilan määrästä, Mi 10T -perusmalli irtoaa vielä 100 euroa edullisemmin. Puhelin on myös käsissä jämäkän tuntuinen ja muutkin kamerat hoitavat kohtalaisesti tehtävänsä, vaikkeivat pääkameraa lukuun ottamatta erityisemmin edukseen erotukaan. Aivan io-techin Toimituksen valinta -kunnimainintaa puhelin ei kuitenkaan ansaitse epämääräistä päivityslupausten ja muiden pienempien puutteiden myötä. Samaan hintaluokkaan muun muassa Samsung ja OnePlus tarjoavat jo selvän lupauksen siitä, kauanko he puhelintaan päivittävät, mikä on kehityssuunta, johon markkinoiden toivoisi kehittyvän laajemminkin. Jos päivityslupauksen puutteen herättämä mahdollinen epävarmuus ei ole ongelma, tarjoaa Xiaomi Mi 10T Pro 649 euron suositushinnalleen todella hyvää vastinetta ja kilpailijoihinsa nähden mm. suuremman akun, korkeaamman pääkameran resoluution ja korkeamman näytön virkistystaajuuden.

Plussaa

  • Laadukkaan tuntuinen ja jämäkkä rakenne
  • 256 gigatavun tallennustila
  • Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky
  • 144 hertsin näyttö
  • Stereokaiuttimet
  • Akunkesto
  • 33 watin pikalatausnopeus
  • Ilmoitusvalo
  • Pääkameran kuvanlaatu
  • MIUI 12 -käyttöliittymän tarjoamat muokkausmahdollisuudet ja lisäominaisuudet

Miinusta

  • USB Type-C -liitäntä tukee vain 2.0-nopeuksia
  • 5G tukee vain non-standalone-verkkotekniikkaa
  • Ei telekameraa
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei virallista päivityslupausta

Huomionarvoista:

  • MIUI 12 -käyttöliittymä peittää vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen
  • Puhelin on suhteellisen suurikokoinen
  • IP-luokituksen puutteesta huolimatta valmistaja lupaa kestävyyttä roiskeita vastaan
  • Ei 3,5 mm:n kuulokeliitäntää

 

This site uses XenWord.
;