io-tech testasi Xiaomin malliston kärkipäähän sijoittuvan Mi 8 -älypuhelimen.

Kiinalaisen Xiaomin puhelimien vyöry Suomeen jatkuu ja tällä kertaa vuorossa on Xiaomin viimeisin lippulaivapuhelin Mi 8. Puhelin julkaistiin alun perin Kiinassa jo kesäkuussa ja se on rantautunut suomalaisille jälleenmyyjille pikkuhiljaa elokuun aikana.

Mi 8:n Suomessa myyntiin tullut versio sisältää kuusi gigatavua RAM-muistia ja 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Mi 8 suositushinta on 499,90 euroa. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä myyntihinta on Hinta.fi-hintavertailun mukaan halvimmillaan 439 euroa.

Tutustumme tässä artikkelissa Xiaomi Mi 8:aan kattavasti runsaan parin viikon testijakson pohjalta. Artikkelissa tutustutaan laitteen fyysiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, ohjelmistoon, akunkestoon ja suorituskykyyn.

Pakkaus ja sen sisältö

Mi 8:n tuotepakkaus noudattelee samaa linjaa aikaisempien Xiaomin laitteiden tuotepakkauksien kanssa. Puhelin toimitetaan mustassa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee hopeinen kahdeksikko.

Pakkauksen sisältö noudattelee myös Xiaomilta jo aikaisemmissa laitteissa nähtyä sisältöä. Mukana itse puhelimen lisäksi pikaopas, 18 W Quick Charge 3.0 -pikalaturi, USB Type-C -latauskaapeli, muovinen suojakuori, SIM-korttikelkan irrotustyökalu sekä USB-C – 3,5 mm -ääniliitäntäadapteri. Kuulokkeita ei testilaitteemme pakkauksessa tullut.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Muotoilultaan Xiaomi Mi 8 ei ole kokenut suurempia muutoksia ja laite muistuttaa hyvin paljon aikaisemmin io-techin testattavana käynyttä Mi Mix 2S -puhelinta. Muotoilussa ei ole lähdetty hakemaan kovinkaan uniikkia tyylisuuntaa ja laitteen ulkoisia yhtäläisyyksiä Applen iPhone X -puhelimen kanssa ei voi olla huomaamatta. Viimeisen vuoden aikana useampi kiinalainen puhelinvalmistaja on muuttanut muotoiluaan ja laitteiden ulkonäköä huomattavasti enemmän Applen iPhone X:n suuntaan, mikä on aina puhelinmuotoilun kannalta harmittava suuntaus.

Mi 8 on Xiaomin ensimmäinen lippulaivapuhelin, jossa yhtiö on ottanut käyttöön etunäytössä näyttöloven. Näyttöloven ansiosta näyttö on saatu levitettyä aina puhelimen etupuolen ylänurkkiin asti. Näyttölovi aiheuttaa Mi 8:n käytössä muutamia ongelmia, johon palaamme myöhemmin artikkelissa.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 154,9 x 74,8 x 7,6 mm
  • Paino: 175 g
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 83,8 %

Mi 8 ulkomitat ovat pysyneet hyvin kompakteina ja kokonsa puolesta laite istuu käteen mukavasti. Näyttökokoon suhteutettuna laitteen koko on yksi sen positiivisia osa-alueita. Laitteen käsittely onnistuu hyvin myös yhdellä kädellä ja Xiaomin MIUI-käyttöliittymä tarjoaa erikseen vielä yhden käden käyttöä helpottavia ominaisuuksia.

Viime vuoden Mi 6 -malliin verrattuna Mi 8:n fyysiset mitat ovat kasvaneet jokaisella alueella (Mi 6 mitat: 145,2 x 70,5 x 7,5 mm), mutta samalla myös näytön läpimitta on kasvanut yli tuumalla (6,21” vs 5,15”). Osatekijänä tuumakoon merkittävässä kasvussa on toki näytön muuttunut kuvasuhde.

Testikappaleemme edusti sinistä värivaihtoehtoa. Puhelin on saatavilla myös mustana, valkoisena sekä kultaisena.

Aivan kuten Xiaomin muutkin viimeaikaiset lippulaivamallit, Mi 8:n rakenne on toteutettu laadukkaasti ja puhelin näyttää myös hienolta. Vaikka muotoilu ei ole millään tavoin omaperäistä, ei se laske puhelimen laatutuntumaa laisinkaan. Metalli- ja lasipintojen yhdistelyssä Xiaomi on onnistunut hyvin, eikä etulasin ja sivujen metallireunusten saumakohdissa ole havaittavissa sormiin tuntuvia rakoja.

Mi 8:n rakenne on myös jämäkkä eikä laitetta väänneltäessä ole havaittavissa rakenteen elämistä tai nitinöitä. Puhelimen laatutuntumaa on mahdotonta erottaa muista, jopa huomattavasti kalliimmista, lippulaivapuhelimista.

 

 

Mi 8 takaosa on myös Gorilla Glass 5 -lasia, joka ei tietenkään lupaa kovin hyvää pudotuskestävyydelle. Takaosan reunat kaartuvat myös kohtuullisen paljon laitteen sivuille, jossa ne yhdistyvät puhelinta kiertävään metallikehykseen. Reunojen pyöristykset auttavat laitteen käsituntumassa sekä yhden käden käytössä. Puhelimesta saa mukavan ja rennon otteen, eikä sitä tarvitse puristella käytön helpottamiseksi.

Suurin käytännön ongelma tulee takaosan lasipinnan liukkaudesta. Kuivissa käsissä laite muistuttaa saippuapalaa ja esimerkiksi hieman kaltevalle tai sileälle pinnalle asettaessa puhelin lähtee helposti liukumaan. Lasipinta on myös hyvin herkkä keräämään sormenjälkiä, tosin sinisessä värivaihtoehdossa sormenjäljet eivät näy niin dramaattisesti.

 

Tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Teknisesti Mi 8 pohjautuu pitkälti samoihin sisuskaluihin kuin aikaisemmin alkuvuodesta julkaistu Mi Mix 2S. Järjestelmäpiirinä toimii tuttuun tapaan Qualcommin Snapdragon 845 -piiri. 10 nanometrin viivanleveydellä valmistettu Snapdragon 845 sisältää tuttuun tapaan mm. neljä suorituskykyistä Kryo 385 Gold -prosessoriydintä, neljä virtapihiä Kryo 385 Silver -prosessoriydintä, Adreno 630 GPU:n sekä X20 LTE-modeemin, joka mahdollistaa 1,2 Gbit/s maksimilatausnopeuden.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri (4 x 2,7 GHz Kryo 385 Gold CPU, 4 x 1,7 GHz Kryo 385 Silver CPU, Adreno 630 GPU, Hexagon™ 685 DSP, Spectra 280 ISP, X20 LTE-modeemi)
  • 6 GT LPDDR4X RAM
  • 64 Gt UFS 2.1 -muistia (vapaana noin 53 gigatavua)
  • LTE Cat.18/12 (1200/100 Mbit/s), Dual SIM (dual standby)
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct
  • Bluetooth 5.0, NFC, Sormenjälkitunnistin
  • GPS, GLONASS, BeiDou
  • 3400 mAh akku, USB Type-C 2.0, Quick Charge 4+
  • Android 8.0 Oreo & MIUI 9.5 ( Android 9.0 ja MIUI 10 päivitys jakelussa)

Suomessa myyntiin on tuotu vain laitteen perusversio, jossa on kuusi gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua UFS 2.1 -tallennustilaa. Tallennustilan määrä on tässä hintaluokassa vielä jossain määrin hyväksyttävä ja se vastaa hyvin myös kilpakumppanien tarjontaa. Sisäistä tallennustilaa ei valitettavasti ole mahdollista kasvattaa erillisellä muistikortilla.

Xiaomille tyypillisesti Mi 8 on myös dual sim -tuella varustettu eli laitteeseen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia.

Mi 8 alapäädyn liitinasettelu ei ole muutoksia kokenut ja sieltä löytyy ainoastaan USB Type-C -mallinen latausliitäntä. 3,5 mm:n ääniliitäntää ei laitteessa ole, vaan paketissa toimitetaan mukana USB Type-C -adapteri, jolla 3,5mm kuulokkeet saa kytkettyä laitteeseen.

Alapäädystä löytyy myös kaiuttimen suojaritilä. Xiaomi on Mi 8:n osalta päätynyt käyttämään mono-kaiutinta ja toisen suojaritilän alla on laitteen yksi mikrofoneista.

Näytön alapuolelle on jätetty edelleen pieni noin viiden millimetrin kaistale ja sen kapeudesta johtuen laitteen navigointipainikkeet on toteutettu ohjelmistopohjaisesti. Painikkeiden järjestystä on mahdollista muokata ja lisäksi tarjolla on mahdollisuus käyttää MIUI:n tarjoamia näyttöeleitä, jolloin navigointipainikkeet saa piiloon ja koko näytön pinta-alan saa käyttöön.

Mi 8:n näyttö on kasvanut 6,21 tuuman kokoiseksi ja se peittää laitteen etupuolen lähes kokonaan.  Näyttö käyttää AMOLED-paneelia, joka tarjoaa syvät mustat sekä hieman korostetumman värimaailman LCD-paneeleihin verrattuna. Itse näytön tarkkuus on 1080 x 2248 pikseliä ja näytön kuvasuhteeksi muodostuu 18,7:9. Näytön ja ulkomittojen suhde on myös parantunut selvästi ja se on nyt kohtuullisen vakuuttava 83,8 %.

Xiaomi tarjoaa myös ohjelmistossaan muutamia näyttöön liittyviä lisäominaisuuksia, kuten lukitusnäytöllä näkyvän Always on Displayn sekä sinisen valon suodattimen.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,21-tuumainen AMOLED-näyttöpaneeli
  • 1080 x 2248 pikseliä, 18,7:9-kuvasuhde, 402 ppi
  • HDR10, DCI-P3
  • Corning Gorilla Glass 5
  • Always on Display, sinisen valon suodatin

Kuvanlaadultaan Mi 8 näyttöpaneeli on kelvollinen, mutta aivan kärkikastiin se ei yllä, tosin hintaluokka huomioiden tämä on varsin ymmärrettävää. Värit toistuvat Mi 8:n näytöltä hyvin ja näyttö sisältää myös tuen HDR10:lle ja DCI-P3 -väriavaruudelle. Näytön suurin ongelma on sen maksimikirkkauden riittämättömyys kirkkaimmilla keleillä. Kirkkaassa auringonpaisteessa näytön maksimikirkkaus tarjoaa juuri ja juuri luettavan käyttökokemuksen.

Mi 8:n näytön yläosa on laitteen alue, joka on kokenut suurimmat muutokset. Näytön yläosaan on toteutettu kohtuullisen leveä näyttölovi, johon on sijoitettu laitteen kuuloke sekä etukamerat. Loveen on sijoitettu myös infrapunakamera parempaa ja turvallisempaa kasvojentunnistusta varten. Positiivista on, että Xiaomi on päätynyt tekemään lovella jotain järkevää, eikä sitä ole tuotu puhelimeen vain huvin vuoksi. Harmillisesti kasvojentunnistus ei toimi kuin muutamissa maissa ja esimerkiksi jos kieleksi ja käyttöalueeksi valitsee Suomen, ei kasvojentunnistusta ole mahdollista ottaa edes käyttöön.

Puhelimen yläpäädyssä sijaitsee lisäksi yksi laitteen mikrofoneista, mutta esim. Mi Mix 2S:ssä ollutta infrapunalähetintä ei MI 8:ssa enää ole.

Mi 8 takakuoren Gorilla Glass 5 -lasi on liimattu paikalleen, mutta asiansa osaava omatoimikorjaaja pääsee tarvittaessa melko helposti käsiksi heti takakuoren alla sijaitsevaan 3400 mAh akkuun. Lasisesta takakuoresta huolimatta langaton lataus ei ole Mi 8:n normaaliversiossa tuettuna.

Puhelimen sormenjälkitunnistin sijaitsee Xiaomille hyvin tyypillisesti laitteen takakuoren yläosan keskellä ja sijoittelu on varsin onnistunut. Sormenjälkitunnistimen löytää helposti jopa sormituntumalla ja sen sijainti on hyvin luonnollinen.

Puhelimen oikealla kyljellä sijaitsevat metalliset painikkeet ovat jämäkät ja antavat varsin mukavan palautteen painalluksista. Virta- sekä äänenvoimakkuuden painikkeet ovat tosin hyvin lähellä toisiaan ja testijaksolla tuli useasti ensin painettua äänenvoimakkuuden säätöpainiketta, kun luuli sen olevan virtapainike.

 

Kamera

Mi 8:n kamera on rautaominaisuuksiltaan täysin vastaava kuin alkuvuonna esitellyn Mi Mix 2S:n kamera. Myös kameran ohjelmisto vastaa hyvin pitkälti Mi Mix 2S:n ohjelmistoa. Hieman koholla oleva kaksoiskamera on asennettu omaan metalliseen kehykseensä takakuoren vasempaan yläkulmaan ja sijoittelu sekä kamerakomponentin ulkonäkö muistuttavat hyvin paljon iPhone X:n tai Huawein P20:n kamerakomponentteja. Kamerasensorien väliin on sijoitettu kahta lediä käyttävä LED-salama.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin Sony IMX363 -kuvasensori (1/2,55″; 1,4 um pikselikoko), f1.8, neliakselinen optinen kuvanvakain, dual pixel PDAF
  • 12 megapikselin Samsung S5K3M3 -kuvasensori (1/3,4″; 1,0 um pikselikoko), f2.4
  • 2x optinen zoom
  • kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 30 FPS, 1080p 240 FPS hidastuskuvaus

Xiaomin kaksoiskameraratkaisu käyttää pääkamerana 12 megapikselin resoluutiolla ja melko suurikokoisilla pikseleillä varustettua Sonyn IMX363 -kuvasensoria. Sen parina käytettävä f1.8-aukkosuhteen objektiivi sisältää myös optisen kuvanvakaimen. Tarkennukseen kamera käyttää edistynyttä ja nopeaa Dual Pixel PDAF -tarkennusta.

Myös toinen kamera on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä, mutta se käyttää Samsungin S5K3M3 -kuvasensoria sekä pidempipolttovälistä objektiivia, jonka avulla Xiaomi on saanut toteutettua kameraan kaksinkertaisen optisen zoomin.

Xiaomin kamerasovelluksen käyttökokemus on pääosin sujuva. Sovellus avautuu ja toimii nopeasti eikä sen käytössä esiintynyt huomattavia viiveitä. Tarkennus toimii pääosin hyvin, mutta välillä testijaksolla huomattiin tarkennuksen kanssa pieniä lukittumisongelmia. Joissain tilanteissa ruutua napauttamalla tapahtuva tarkennuksen valinta saattoi hävitä ja tarkennuksen joutui suorittamaan uudestaan. Ongelma ei esiintynyt kovinkaan useasti, joten kyseessä oli luultavammin pieni ohjelmistovirhe. Kameran saa käynnistettyä suoraan lukitusnäytön pikakuvakkeesta tai vaihtoehtoisesti asettamalla pikalaukaisun virtapainikkeen tuplanapautukseen. Kamera käynnistyy myös äänenvoimakkuuden säätöpainiketta tuplanapauttamalla.

Käyttöliittymältään Xiaomin kamerasovellus on selkeä ja kaikki toiminnot ovat suoraan nähtävissä päänäkymässä. Kuvaustiloja pystyy vaihtamaan laukaisinpainikkeen yläpuolella olevasta listasta. Sovelluksen toiseen reunaan on sijoitettu tärkeimmät ominaisuudet, kuten salama, HDR-tilan valitsin sekä kameran AI-tila. Itse kameratilan asetuksia pääsee säätämään vasemmassa yläkulmassa olevan ”hampurilaiskuvakkeen” takaa. Kuvaustilojen asetukset ovat tilakohtaisia, eli esimerkiksi videokameran laatuasetukset löytyvät ainoastaan, kun videotila on käytössä.

Xiaomi on tuonut myös tekoälyn mukaan omaan kamerasovellukseensa. Tekoälyä Mi 8 käyttää monien kilpailijoiden tapaan kuvaustilanteiden ja -kohteiden tunnistamiseen ja kamera-asetusten säätämiseen kuvauskohteen perusteella. Tekoälytila on kytkettävä erikseen päälle kamerasovelluksen päänäkymässä olevasta AI-painikkeesta, eikä tila ole vakiona päällä. Xiaomi on jostain kumman syystä päättänyt asettaa oletuksena päälle asetuksen, jossa jokainen kuva saa oman ”Shot on Mi 8” -vesileiman. Asetus kannattaa ihan ensimmäiseksi käydä kytkemässä pois päältä.

Kamerasovelluksesta löytyy myös muutamia käteviä lisäominaisuuksia, kuten ”Suoristus”-nimellä varustettu ominaisuus, joka käyttää laiteen gyroskooppia näyttämään kuvaajalle vaakalinjan, jotta kuva tulee otettua suorassa. Zoom-kameran aktivoimiseen löytyy myös oma pikapainikkeensa kuvausnäkymästä.

Kamerasovelluksesta löytyy luonnollisesti oma manuaalitila, joka löytyy kuvaustilavalinnan viimeiseltä paikalta. Manuaalitila tarjoaa säädöt valkotasapainolle, tarkennukselle, suljinajalle (1/1000 – 32s), herkkyydelle (ISO 100 – 3200) sekä kameran valinnalle (laajakulma tai tele). RAW-muodossa kuvia ei pysty tallentamaan ollenkaan.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia 12 megapikselin kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat tarkkoja ja niissä on paljon yksityiskohtia. Kuvissa saattaa välillä esiintyä oudon paljon kohinaa, joka viittaisi mahdollisesti ohjelmistopuolen bugiin. Kuvien värimaailma on myös hyvällä tasolla, vaikka kuvissa on värien osalta havaittavissa pienimuotoista ylikorostuneisuutta. Kameran tarjoama dynamiikka on myös hyvällä tasolla, joskin aivan kirkkaimmilla keleillä kuvissa saattoi nähdä ongelmia dynamiikan osalta.

Mi 8 hyvä suorituskyky jatkuu myös heikommassa valaistuksessa. Hämärässä kuvissa on havaittavissa jo huomattavasti enemmän kohinaa, mutta kuvat ovat siitä huolimatta teräviä ja värimaailma myötäilee hyvin todellista kuvaustilanteen värimaailmaa.

Xiaomin Mi Mix 2S:ssä jo käyttämä AI-tila on myös Mi 8:ssa mukana. Kuten jo Mi Mix 2S:n arvostelussa kerroimme, AI-tila korostaa kuvien värimaailmaa vielä entisestään. Jos hakusessa on mahdollisimman luonnolliset kuvat, kannattaa AI-tila pitää myös jatkossa pois päältä myös Mi 8:ssa.

Mi 8:n kaksoiskamera tarjoaa myös mahdollisuuden käyttää kaksinkertaista optista zoomia. Kamerasovelluksesta löytyy tuttuun tapaan oma painike kameran vaihdolle. Kokonaisuutena toteutus on täysin vastaava kuin Mi Mix 2S:llä. Myös pimeämmällä Mi 8 antaa käyttää telekameraa ja sen optista zoomia, joka on selkeä valttikortti kilpailijoiden toteutuksiin nähden, joissa kamera siirtyy käyttämään digitaalista zoomausta hämärässä. Mi 8 kytkee digitaalisen zoomin käyttöön vasta todella pimeällä, jolloin kuvien ottaminen olisi jo muutenkin vähän turhaa.

 

 

Päätimme tarkastella zoomilla otettujen kuvien laatua verrattuna zoomaamattomiin otoksiin, jolloin voidaan arvioida toimiiko zoomi häviöttömästi kaikissa olosuhteissa. Vertailukuvissa on nähtävissä 2x zoomatun kuvan pikselitason 415 x 500 rajaus sekä ilman zoomia otetun kuvan vastaava rajaus samaan kokoon skaalattuna.

Kuvaparien välillä voi huomata eroja kuvien tarkkuudessa ja yksityiskohdissa. Kahdessa ensimmäisessä parissa optisella zoomauksella otetuissa kuvissa yksityiskohdat ovat säilyneet tarkkoina, kun taas digitaalisesti zoomattu kuvassa alkaa esiintymään jo pikselöitymistä eikä kuva ole tarkka. Kolmas kuvapari on otettu myöhään illalla ja kuvaparissa alkaa näkyä itse zoom-kameran heikompi aukkosuhde. Zoomattu kuva on kuitenkin edelleen suhteellisen tarkka, vaikka kohinaa kuvassa alkaakin olemaan jo huomattavasti. Xiaomille kuitenkin pienet plus pisteet siitä, että zoomia voi käyttää myös huomattavan hämärissäkin olosuhteissa. Kilpailijat yleisesti tässä tilanteessa siirtyvät käyttämään laajakulmakameran kautta tehtävää digitaalista zoomia.

 

Xiaomi Mi 8:n paras videolaatuvaihtoehto on 4K-tarkkuus 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeaudella. Puhelin ei tarjoa millään laatuasetuksella mahdollisuutta 60 FPS ruudunpäivitysnopeuteen, toisin kuin monet kilpailijat. 3K 30 FPS video tallentuu perusasetuksilla MP4-kääreeseen H.264-pakkauksella, joka on toteutettu hieman heikompilaatuisilla parametreilla (Baseline@L5.1, 1 Ref Frames) moniin kilpailijoihin verrattuna. Videon bittivirta on melko tavanomainen noin 42 Mbit/s ja ääni tallentuu stereona hyvällä 192 kbit/s laadulla. Kamerasovelluksen asetuksista on mahdollista valita myös H.265-pakkaus. Kamera käyttää 4K laadulla optista kuvanvakainta ja 1080p laadulla käytössä on optisen lisäksi elektroninen kuvanvakautus.

Kuvanlaadullisesti Xiaomin 4K video on kohtuullista. Terävyys on hyvällä tasolla ja värien toisto on eläväistä, mutta ei kuitenkaan yliampuvaa. Videolla ei ole havaittavissa samanlaista kohinaa kuin osassa kuvissa.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Testilaitteen saapuessa se oli varustettu vielä Android 8.0 -pohjaisella MIUI 9.5 -käyttöliittymällä. Testijakson jo loputtua Xiaomi julkaisi myös Mi 8:lle uuden Android 8.1 -versioon pohjautuvan MIUI 10 -käyttöjärjestelmänsä.

Testijakson käyttö pohjautui vanhaan, Mi Mix 2S:llä nähtyyn MIUI 9.5 versioon ja MIUI 10 -versiota ei keritty testijaksolla juuri pikavilkaisua enempää käyttämään. MIUI 10 tuo lähinnä ulkonäöllisiä muutoksia käyttöliittymään ja sitä on optimoitu enemmän koko etualan peittäville näytöille ja elekäyttöön.

MIUI on Huawein ja Samsungin toteutusten tapaan varsin kattava ja täydellisesti kustomoitu käyttöliittymä. MIUI on ottanut selkeitä nyansseja Applen iOS:stä ja käyttöliittymän värimaailma ja ulkonäkö muistuttavat huomattavasti Applen käyttöliittymää. MIUI 10 muuttaa hieman itse käyttöjärjestelmän ulkonäköä ja tuo mukanaan Android 9 tuomia ulkonäkömuutoksia.

Testijakson alussa laitteeseen saapui heti alkuun yksi isompi päivitys ja testijakson loppupuolella vielä itse MIUI 10:n tuova päivitys. Xiaomi ei ole virallisesti antanut lupauksia puhelimiensa käyttöjärjestelmä- tai tietoturvapäivityksistä ja testilaitteemme tietoturvapäivitykset olivat päivätty elokuulle vielä MIUI 10 -ohjelmistopäivityksen jälkeen.

Mi 8 eroaa edeltäjistään etenkin näytön yläosaan ilmestyneen näyttöloven osalta. Näyttölovi tuo myös muutamia ”ongelmia” itse laitteen käyttöön. Xiaomi on päätynyt käyttämään Mi 8:ssa varsin leveää näyttölovea. Näyttölovi on silmämääräisesti vastaava kuin Applen iPhone X -puhelimessa. Harmillisesti Xiaomin ratkaisu on ollut myös siirtää kellonaika näkymään laitteen loven vasemmalle puolelle, joka aiheuttaa käytännössä sen, että sovellusten ilmoituskuvakkeita ei mahdu yhtäkään kappaletta puhelimen tilapalkkiin. Ongelma ei ehkä kuulosta suurelta, ja varmasti osalle käyttäjistä sillä ei ole merkitystä, mutta henkilökohtaisesti ratkaisu aiheutti itselle vain harmia. Always on Display pelastaa asiaa jonkin verran, koska siinä näkyy ainakin pääosin sovelluksen ikoni, josta on tullut ilmoitus. Testijaksolla huomattiin useaan kertaan, että laite värisee ilmoituksen merkiksi, mutta Always on Displayllä ei näy mitään, eikä myöskään lukitusruudulla. MIUI kytkee vakiona lukitusnäytöllä näkyvät ilmoitukset pois päältä, ja ne tulee käydä erikseen kytkemässä päälle jokaiselle sovellukselle, josta halutaan ilmoitusten näkyvän lukitusnäytöllä. Ongelma ei ole valtava, mutta henkilökohtainen mielipide on, että tällaisia kikkailuja ja säätöjä ei pitäisi jättää käyttäjän tehtäväksi vaan oletuksena pitäisi olla, että puhelin näyttäisi ilmoitukset normaalisti kuten muissakin Android puhelimissa. Näyttöloven takia tehdyt kompromissit ilmoituskuvakkeiden kanssa vielä kasvattavat tällaisten ”pikkujuttujen” aiheuttamaa harmia.

Kuten kustomoidussa käyttöliittymissä on tapana, MIUI sisältää monia käyttöä helpottavia ominaisuuksia ja lisäyksiä. Suurimpana hyötynä monille on varmasti yhden käden käyttöä helpottava toiminto, jolla käyttöliittymä voidaan pienentää asetuksissa valittuun kokoon. Lisäksi käyttöön voi ottaa elepohjaisen navigoinnin, jolloin kotinäkymään pääsee esimerkiksi yhdellä ylöspäin pyyhkäisyllä näytön alareunasta. Takaisinpäin liikutaan näytön reunasta tapahtuvalla sivuttaispyyhkäisyllä ja moniajovalikkoon päästään, kun näytön alhaalta pyyhkäistään ylös ja liike pysäytetään näytön keskivaiheille. Käyttöliittymänavigointia voidaan helpottaa vielä erillisellä ”navigaatiopallolla”, mikä luo näytön reunaan alueen, jota napauttamalla avautuu navigaatiopainikkeet näkyville näytön reunaan.

Yksi iso miinus Xiaomin ohjelmistosta löytyy, nimittäin laite sisältää vain L3-tason Googlen Widevine DRM-komponentista. Mi 8:lla ei siis tästä syystä pysty katsomaan HD-tason ohjelmia erinäisistä suoratoistopalveluista, kuten esimerkiksi Netflixistä.

Viime aikoina useilla tekniikkauutissivustoilla on ollut juttuja Xiaomin tavasta esittää mainoksia esimerkiksi puhelimen Asetukset-valikossa. Testikappaleemme ei kyseisiä ilmoituksia esittänyt missään vaiheessa testijaksoa, joten vaikuttaisi että uutisoinnit saattavat koskea vain Aasian markkinoille tarkoitettuja versioita MIUI-käyttöjärjestelmästä. Xiaomi kuitenkin pakkaa käyttöjärjestelmänsä mukaan myös omia sovelluksiaan reilusti yli 20 kappaletta. Mukana on myös Facebookin oma sovellus, joka tosin on käyttäjän poistettavissa. Osan Xiaomin ohjelmista voi käyttäjä poistaa, mutta suurimman osan poisto käyttäjän toimesta ei ole mahdollista.

 

Suorituskyky

Xiaomi Mi 8 saapui io-techin toimitukseen elokuun loppupuolella ja puhelin otettiin heti käyttöön kahden viikon ympärivuorokautiselle testijaksolle. Puhelimeen saapui testijakson aikana yksi bugeja korjaava päivitys ja testijakson jo loputtua kookkaampi MIUI 10 -käyttöjärjestelmäpäivitys.

Käytännön suorituskyvyssä ei Mi 8:n kanssa havaittu ongelmia ja puhelimen lippulaivatason rauta pyöritti kustomoinneiltaan kattavaa MIUI -käyttöliittymää sulavasti ja nikottelematta. Sovelluksien avauksessa ei huomattu hidastelua ja sovellukset aukesivat rivakasti.

MIUI ansaitsee pienen miinuksen testijakson aikana huomatuista yhteensopivuusongelmista ja bugeista useamman eri sovelluksen kanssa. Suurimmat harmitukset liittyivät sovellusten ilmoituksiin ja ilmoitusasetuksiin. Useiden sovellusten kanssa ilmeni ongelmia, kun sovellusten ilmoitusasetuksia muutettiin. Jostain syystä MIUI ei suostunut tallentamaan haluttuja ilmoitusasetuksia esimerkiksi, jos sovelluksen ilmoitusääni haluttiin ottaa pois käytöstä. Lisäksi Xiaomi ei tue Android 8.0 Oreo:n mukana tulleita ilmoituskanavia.

Toinen ongelma esiintyi itse ilmoitusten kanssa ja vastaavaa ongelmaa on nähty myös Huawein EMUI:n kanssa. Testijaksolla huomattiin useaan kertaan, että sovellusten ilmoitukset tulevat huomattavasti jälkijunassa verrattuna esimerkiksi PC:lle tuleviin ilmoituksiin samoista ohjelmista. Gmail-sovelluksen kanssa oli runsaasti ongelmia sähköpostien saapumisten kanssa. Ongelmia luultavasti pystyy vähentämään virranhallinta-asetuksia säätämällä, mutta toivottavaa olisi, ettei käyttäjän tarvitsisi alkaa erikseen näitä säätöjä tekemään.

Puhelimen pelisuorituskykyä testattiin Need for Speed No Limits- sekä Modern Combat 5 -peleillä ja suorituskyky oli juuri sellaista, kuin lippulaivatason puhelimelta voi tällä hetkellä odottaa. Suorituskyky on oikeastaan niin hyvää, kuin se Android-puhelimella voi olla ja eroja muihin lippulaivapuhelimiin on mahdotonta havaita. Pidemmällä rasituksella puhelimen yläosa lämpenee hieman, mutta missään vaiheessa lämpö ei nouse häiritsevälle tasolle.

Synteettisissä suorituskykytesteissä tulokset ovat linjassa muiden Snapdragon 845 -piiriä käyttävien lippulaivojen kanssa ja ne edustavat niin prosessorin kuin myös grafiikkapiirin osalta markkinoiden huippua suorituskyvyssä. Mi 8 kanssa ei havaittu samanlaista tehonlaskua Slingshot Extreme -testin osalta kuin Mi Mix 2S:n testissä, jossa Mi Mix 2S:n tulos jäi huomattavasti muista Snapdragon 845 -piirillisistä puhelimista. Pelkkien numeroiden valossa Mi 8 jää muutamissa testeissä hieman OnePlus 6:n sekä Zenfone 5Z:n vanaveteen, mutta erot ovat häviävän pienet eivätkä ne ole havaittavissa todellisessa käytössä.

Verrokkina käytetyn Honor 10:n osalta kannattaa huomioida, että Huawei on jäänyt hiljattain kiinni testisovellushuijauksista, joten sen tulokset ovat todennäköisesti tosielämän suorituskykyä paremmat.

 

Akunkesto

Xiaomi Mi 8:n sisältämä kiinteä 3400 mAh akku antoi testijaksolle lähdettäessä positiiviset ennakko-odotukset.

Puhelimen testijakson käyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin sekä Slack:n käyttöä, nettiselailua, sähköpostien lukemista ja lähettämistä, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Tyypillisenä testijakson päivänä näytön päälläoloaika liikkui 2 – 2,5 tunnin välimaastossa ja akun varaus laski päivän aikana (~17 h) noin 40 – 45 % tietämille. Kevyellä käytöllä (näyttö päällä noin 1 h) akun varaus laski päivän aikana noin 65 % tienoille.

Puhelimella päästiin kahden päivän yli vain kertaalleen ja sen saavuttaminen vaati todella vähäistä käyttöä. Kokonaisuutena akun varaus tippui toisen päivän illalla 27 % ja näyttö oli ollut kahtena päivänä päällä yhteensä 1,5 tuntia.

 

Suoritimme Mi 8:lle myös io-techin puhelintesteissä yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin saman hintaluokan pahimmiksi kilpailijoiksi lukeutuvat Asus Zenfone 5Z, OnePlus 6 ja Honor 10. YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n välityksellä tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tunnin aikana akun varaus laski yksitoista prosenttia, joka tarkoittaa laskennallisesti noin reilun 9 tunnin toistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloiva GFXBench Manhattan -akkutesti antoi Mi 8:lle noin 177,9 minuutin tuloksen, joka jää hieman OnePlus 6:n saamasta tuloksesta. Sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä Mi 8:n tulos on hyvä ja lähes 10 tunnin tuloksella se sijoittuu high-end puhelinten tulosten kärkipäähän.

Kokonaisuutena Mi 8 akkukestossa ei ollut valittamista ja se sijoittuu hyvään keskiluokkaan. Kahden päivän käyttö on mahdollista, mutta se vaatii huomattavan kevyttä käyttöä. Mi 8 on hyvin linjassa monien kilpakumppanien akkukestojen kanssa, jos akkukestoa vertaillaan io-techin akkutestipatteriston pohjalta.

Mi 8:n mukana toimitetaan Qualcommin Quick Charge 3.0 -pikalatausta tukeva 18 watin pikalaturi. Itse puhelin tukee myös Quick Charge 4+ -standardia. Mukana tulevalla laturilla akun lataus täyteen ottaa noin 1,5 tuntia, joka on kohtalaisen hyvä suoritus. Tunnissa akku täyttyy 87 %:iin. Langatonta latausta ei Mi 8:n perusversiossa ole, joka on harmillista ottaen huomioon laitteen lasisen takakuoren.

 

Yhteenveto

io-tech on nyt testannut Xiaomin tämän vuoden lippulaivapuhelimet ja kokemukset niistä ovat olleet pääosin positiiviset, mutta ne eivät kuitenkaan ole saaneet aikaan varsinaista ”vau-elämystä”. Mi 8 ei tuo tähän juuri poikkeusta, vaan se tarjoaa sitä mitä Xiaomi parhaiten osaa, eli rakenteellisesti hyviä puhelimia varustettuna huippuraudalla sekä edullisella hinnalla.

Mi 8 ei juuri häikäise ulkoisesti, vaan sen muotoilu ja suunnittelu ovat hyvin tuttua Xiaomin puhelimille. Vahvat Apple-viittaukset ovat edelleen läsnä ja yritys tuntuu hieman jämähtäneen paikoilleen ja tuovan markkinoille toinen toistaan muistuttavia puhelimia. Tämä ei tietysti ole välttämättä huono asia, mutta henkilökohtaisesti puhelimilta toivoisi hiukan massasta eriävää muotoilua ja ulkonäköä.

Mi 8 suurin ongelma, kuten oli myös Mi Mix 2S:n kohdalla, on sen ohjelmistossa. MIUI on erittäin kokonaisvaltainen ja ”raskaasti” kustomoitu käyttöliittymä, joka toki tarjoaa monia käyttöä helpottavia ominaisuuksia, mutta varsinkin Mi 8:n osalta on Xiaomi joutunut tekemään isoja kompromisseja itse ohjelmistossa. Suurin ongelma Mi 8:n ohjelmistossa on puhelimen käyttämän näyttöloven tuomat ongelmat koskien sovellusilmoituksia. Leveän näyttöloven johdosta on Xiaomi päätynyt ratkaisuun, jossa normaalisti Androidin tilapalkissa näkyvistä sovellusten ilmoituskuvakkeista on luovuttu kokonaan. Käyttäjällä ei siis nopeasti puhelinta vilkaisemalla ole mitään mahdollisuutta tietää onko puhelimella lukemattomia ilmoituksia. Ongelmia esiityi ilmoitusten kanssa myös muussa muodossa. Lisäihmetystä aiheuttaa kasvojentunnistuksen puuttuminen useilta eri markkinoilta, Suomi mukaan lukien, vaikka se on rautatasolla tuettuna.

Kameroiden osalta Mi 8 sisältää ihan mukiinmenevää tekniikkaa, joka on samaa kuin alkuvuoden Mi Mix 2S:ssä. Pieniä eroja kuvanlaadussa on havaittavissa, mutta erot ovat sen verran pieniä, että voidaan puhua hyvin samanlaatuisista kameroista. Kamerat pärjäävät hyvin omassa hintaluokassaan, mutta markkinoiden kärkikahinoihin niillä ei ole asiaa. Tosin kärkipaikoille päästäkseen tarvitsee kuluttajan kaivella taskusta vielä useampi satalappunen lisää.

Omassa alle 500 euron hintaluokassaan Mi 8 on ihan harkinnan arvoinen puhelin, mutta on suositeltavaa käydä ensin kokeilemassa puhelinta jossain, jotta MIUI:n soveltuvuus omaan käyttöön tulee selväksi.

Hyvää:

  • Hinta
  • Laadukas rakenne ja käsituntuma
  • Hyvä näytön ja ulkomittojen suhde
  • Snapdragon 845 -piiri ja sen suorituskyky
  • Takakameran 2x optinen zoomaus toimii myös hämärällä
  • Akunkesto varauksin
  • Takakameran kuvanlaatu
  • 2x optinen zoom käytettävissä myös pimeällä

Huonoa:

  • Langattoman latauksen puuttuminen
  • Raskaasti kustomoitu MIUI -käyttöliittymä
  • Suurikokoinen näyttölovi
  • Näyttöloven aiheuttamat ongelmat
  • Kasvojentunnistus ei ole käytettävissä Suomessa
  • Geneerinen muotoilu ja ulkonäkö
  • Ei 3,5 mm ääniliitäntää
  • Tuki vain Widevine L3 -tasolle (estää HD-materiaalin suoratoiston)

 

This site uses XenWord.
;