io-tech testasi Xiaomin kohtuuhintaisen Redmi Note 8 Pro -älypuhelimen.

Xiaomi on Suomessa jo varsin tuttu valmistaja, kiitos parin viime vuoden aikana täkäläisillä markkinoilla kasvaneen laitemäärän ja näkyvyyden. Xiaomi on tullut maailmalla, ja miksei myös Suomessa, tunnetuksi erityisesti suorituskykyyn ja ominaisuuksiin nähden edullisista puhelimista.

Io-techin testiin saapunut Redmi Note 8 Pro on aikaisemmin testaamamme Note 8T:n isoveli ja se haastaa muiden valmistajien halvemman pään puhelimia todenteolla. Puhelin on myös ensimmäinen, joka käyttää Samsungin 64 megapikselin GW1-kamerasensoria sekä MediaTekin loppukesästä julkaisemaa Helio G90T -järjestelmäpiiriä.

Note 8 Pro näki päivänvalon ensin kiinassa elokuun loppupuolella ja sai virallisen Euroopan julkaisun noin kuukautta myöhemmin syyskuun lopulla. Suomeen puhelin on saapunut mm. DNA:n valikoimiin kahdessa eri konfiguraatiossa. Edullisempi niistä pitää sisällään 6 gigatavua muistia ja 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja sen suositushinta on 259 euroa. Io-techin testiin saapunut kalliimpi malli sisältää saman 6 gigatavun keskusmuistin, mutta sisäinen tallennustila on tuplattu 128 gigatavuun. Nyt testissä olevan mallin suositushinta on 279 euroa.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun perusteella laitteiden hinta ei artikkelin kirjoitushetkellä ole juuri suositushinnasta muuttunut. Edullisempaa 6+64 gigatavun versiota saa tällä hetkellä halvimmillaan 229 eurolla ja kalliimman mallin hinta on pysynyt suositushinnassa (279 euroa).

Xiaomi Redmi Note 8 Pro vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin kahden viikon ajan ja käymme tässä artikkelissa sen pohjalta läpi laitteen ominaisuuksia ja käyttökokemuksia. Testikappaleen toimitti DNA.

Pakkaus ja sen sisältö

Redmi Note 8 Pron valkoinen pahvinen myyntipakkauksen päällispuolella on näkyvissä kuva itse puhelimesta ja mallimerkintä. Itse pakkauksesta, puhelimen lisäksi, löytyy 18 watin pikalaturi, USB-C -tyypin latausjohto sekä taipuisasta muovista valmistettu tumma suojakuori.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkonäöltään Redmi Note 8 Pro on varsin geneerinen ja noudattelee jo aiemmissa Redmi-puhelimissa nähtyjä suuntaviivoja sekä muistuttaa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta edullisempaa Redmi Note 8T -mallia. Suurimmat erot ”pikkuveljeen” ovat takakameran sijainti, kapeampi leukakaistale näytön alapuolella sekä näytön koko.

Rakenteeltaan Redmi Note 8 Pro on tukeva ja laadukkaan oloinen. Rakenne ei elä tai pidä ääntä väännellessä lainkaan. Takakuoren ja alumiinisen rungon liittymäkohdissa ei havaittu myöskään puutteita vaan takalasi sulautuu alumiinireunukseen kiitettävän hyvin. Puhelin on myös roiskevesisuojattu (IP52), joka on melko harvinaista tässä hintaluokassa.

Värivaihtoehtoina tarjotaan valkoista (Pearl White), harmaata (Mineral Grey), vihreää (Forest Green) ja sinistä (Blue). Testilaitteemme edustaa harmaata Mineral Grey -värivaihtoehtoa, joka näyttää todellisuudessa enemmän mustalta kuin harmaalta.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 161,4 x 76,4 x 8,8 mm
  • Paino: 200 g
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 84,9 %

Note 8 Pro on pikkuveljeensä verrattuna fyysisesti hieman suurempi ja samalla painoa on tullut myös hieman lisää. Omassa hintaluokassaan Note 8 Pro sijoittuu fyysiseltä kooltaan samaan kokoluokkaan Honor 9X:n kanssa.

200 gramman paino on tässä hintaluokassa suuremmasta päästä, mutta kädessä laite ei miltään osin tunnu painavalta vaan paino on jakautunut kiitettävän tasapainoisesti.

Xiaomin käyttämät materiaalit erottuvat omassa hintaluokassaan edukseen. Näytön etu- sekä takapuolta suojaava lasi on valmistettu Corningin Gorilla Glass 5:stä. Lasisesta takakuoresta voi olla montaa mieltä, mutta laatutuntuma muovia käyttäviin laitteisiin on täysin eri planeetalta, tosin samalla pudotuskestävyyden osalta on tehty pakollinen kompromissi. Testikappaleemme mustanharmaa värivaihtoehto oli samalla varsin selkeä sormenjälkimagneetti ja takakuori on hyvin nopeasti sormenjälkien kyllästämä. Käsituntuma kärsii myös hieman lasin aiheuttamasta liukkaudesta, mutta liukkaus ei ole läheskään niin paha kuin osassa muita lasia materiaalinaan käyttäviä puhelimia. Myyntipaketissa tuleva TPU-kuori onkin suositeltu lisävaruste pidon parantamiseksi.

Puhelimen takalasi on käytännössä keskeltä tasainen, mutta takalasi kaartuu molemmilta reunoilta kohti alumiinirunkoa, jonka ansiosta laitetta on mukava käsitellä yhdellä kädellä ja se istuu käteen myös tukevasti. Takalasin yläreunan keskelle sijoitettu kamerakehys on selvästi kohollaan laitteen takalasista, joka aiheuttaa puhelimen varsin aggressiivista keinumista, kun puhelinta käytetään pöydällä.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu suoraan kaksoiskameran alapuolelle samaan kamerakoteloon. Sijoitus on hieman ongelmallinen, koska sormenjälkitunnistinta on käsituntumalla harmillisen vaikea erottaa kameralinsseistä eikä tunnistimelle ole tehty kunnollista syvennystä, vaan tunnistin sijaitsee samalla tasolla kameralinssien kanssa. Toiminnallisesti sormenjälkitunnistin on nopea, mutta välillä hieman liian tarkka sormen asennosta.

Redmi Note 8 Pro rautapuoli on myös mielenkiintoista. Note 8 Pro on varustettu MediaTekin viime elokuussa julkaistulla Helio G90T -järjestelmäpiirillä, joka pyrkii kilpailemaan Qualcommin Snapdragon 700 -sarjan sekä Huawein Kirin 810 -sarjan kanssa. Note 8 Pro:ssa käytössä oleva G90T-piiri on varustettu hieman korkeammilla kellotaajuuksilla perus-G90 versioon verrattuna.

Helio G90 valmistetaan TSMC:n 12 nanometrin FinFET-prosessilla ja se sisältää yhteensä kahdeksan prosessoriydintä. Käytössä on kahden Cortex-A76- ja kuuden Cortex-A55-prosessoriytimien yhdistelmä, jotka toimivat 2,0 GHz:n maksimikellotaajuudella (T-versiossa 2,05 GHz). Grafiikkasuorituskyvyn tarjoaa ARM:n Mali-G76 3EEMC4 -grafiikkasuoritin, joka toimii perusversiossa 720 MHz:n ja T-versiossa 800 MHz:n maksimikellotaajuudella. Tekoälyominaisuudet tarjoavat yhden TeraMAC:in (multiplier-accumulator) suorituskyvyn.

Paperilla uusi Helio G90 -piiri tukee jopa kymmentä gigatavua LPDDR4X RAM-muistia, QHD-tarkkuuden näyttöjä, UFS 2.1 -tallennustilaa, jopa 64 megapikselin kamerasensoreita, H.265-videopakkausta sekä Cat.12-nopeusluokan (1 Gbit/s, 3CA, 4x4MIMO) LTE-yhteyksiä integroidun modeemin avulla. Tuettuina ovat myös Bluetooth 5.0 sekä WiFi 5. Xiaomi ei valitettavasti ole ilmoittanut mitä 4G-nopeuksia itse puhelin tukee.

Puhelimen sisäisen litium-polymeeriakun kapasiteetti on 4500 mAh, joka sijoittuu tässä hintaluokassa aivan yläpäähän, vaikkakin hintaluokassa on jo nähty 4000 mAh:n akuilla varustettuja puhelimia. Akun lataaminen tapahtuu mukana toimitettavalla 18-wattisella pikalaturilla.

Tekniset ominaisuudet:

  • MediaTek Helio G90T -järjestelmäpiiri (2 x Cortex-A76, 6 x Cortex A55 CPU, Arm Mali-G76 3EEMC4 GPU)
  • 6 Gt LPDDR4 RAM
  • 64 tai 128 Gt tallennustilaa (128 Gt mallissa vapaana 115 Gt), microSD-muistikorttipaikka
  • LTE-yhteydet, Dual SIM
  • WiFi 802.11a/b/g/n/ac dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
  • GPS, GLONASS, BeiDou
  • 4500 mAh akku, USB 2.0 Type-C, 18 W pikalataus Quick Charge 4+

Redmi Note 8 Pro:n näyttö on 6,53-tuumainen IPS-paneeli 19,5:9-kuvasuhteella. Näytön reunukset ovat leveydeltään nykypäivän normien mukaiset ja suhdeluku ulkomittoihin nähden on tässä hintaluokassa melko hyvä 84,9 %. Pikkuveli-8T -malliin verrattuna Xiaomi on kuitenkin pienentänyt näytön alapuolella olevaa leukakaistaletta ja jättänyt siitä pois Redmi-mallisarjan logon ja näin mahdollistanut suurikokoisemman näyttöpaneelin käytön.

Etukamera on sijoitettu vesipisaramaiseen loveen. Toteutus jakaa varmasti mielipiteitä, mutta alle 300 euron hintaluokassa kameralovet ovat vielä tällä hetkellä varsin yleisiä. Kameran aukkosuhde on tyypillinen f2.0.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,53-tuumainen 19,5:9 IPS LCD -näyttöpaneeli
  • 1080 x 2340 pikseliä, 395 ppi
  • HDR-tuki

Tämän hintaluokan laitteissa näyttö on yleisesti osa-alue, jolla valmistaja joutuu säästämään ja sama pätee myös osittain Note 8 Pron kohdalla. Näytön värimaailma on perusasetuksilla (Auto-tila) kylmään kallellaan, mutta näyttöasetuksissa löytyy muutama säätö värimaailman muuttamiseen. Säädöistä huolimatta näytön värimaailmaa ei saa säädettyä täysin oman maun mukaan ja kaikilla asetuksilla (Default, Warm ja Cool) värimaailma oli yleisesti ottaen pielessä.

Jos näytön värintoisto ei ole Note 8 Pron vahvuuksia, niin teknisiltä ominaisuuksiltaan näyttö erottuu positiivisessa mielessä edukseen. Näytön kirkkaus on erittäin hyvällä tasolla ja sen pitäisi riittää myös kirkkaimmillakin keleillä, jota ei joulukuulle sijoittuneella testijaksolla juurikaan päästy kokeilemaan.

Note 8 Pron yläpäädystä löytyy siis mainittu kameralovi, johon on sijoitettu laitteen 20 megapikselin etukamera sekä yksivärinen (valkoinen) ilmoitus-LED. Loven yläpuolella aivan näytön ja alumiinirungon väliin on sijoitettu puhelimen kuulokeritilä. Alumiinirungossa on reikä puhelimen mikrofonille sekä infrapunalähettimelle, jota voi hyödyntää kaukosäädinsovellusten avulla. Korttikelkka on sijoitettu puhelimen vasemman kyljen yläosaan ja se tarjoaa paikan kahdelle nano-SIM-kortille, joista toisen voi korvata microSD-muistikortilla.

Note 8 Pro:n alapääty ei tarjoa juuri valtavirrasta poikkeavaa asettelua ja alapäädystä löytyykin monille erittäin tärkeä 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, USB Type-C -portti sekä monokaiutin. 3,5 mm:n kuulokeliitännän löytyminen on monille varmasti positiivinen asia, mutta tässä hintaluokassa liitäntä tuntuu olevan vielä varsin yleinen.

 

Kamera

Note 8 Pron takakuoren yläosan keskellä sijaitseva kookas kameratoteutus pitää sisällään varsin mielenkiintoisen kokoonpanon, tosin lähinnä vain pääkameran osalta. Kamerakehys on selkeästi lasitakakuoren pinnan yläpuolella ja kuten mainitsimme aiheuttaa pöydällä käytettäessä reilua keikkumista.

Kameran tekniset tiedot:

  • 64 megapikselin 1/1,7-tuumainen Samsung GW1-kuvasensori 0,8 um pikselikoolla, f1.8
  • 8 megapikselin sensori, f2.2, 120-asteen kiinteätarkenteinen ultralaajakulmaobjektiivi
  • 2 megapikselin syvyystietokamera
  • 2 megapikselin makrokamera
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 120 FPS, 720p 960 FPS hidastuskuvaus

Fyysisesti Note 8 Pron kamerajärjestelmä sisältää neljä kappaletta kamerasensoreita, joista kolme on hyödynnettävissä valokuvien ottamiseen. Mielenkiintoisin osio takakamerasta on sen pääkamera, joka käyttää Samsungin GW1-sensoria ja tarjoaa 64 megapikselin tarkkuuden. Sensori käyttää normaaliin tapaan Quad Bayer -suodatinta, joten perusasetuksilla 64 megapikselin sensori muodostaa 16 megapikselin kuvia. Pääkamera ei sisällä optista kuvanvakautusta, joka hintataso huomioon ottaen on täysin normaalia.

Muita kameroita on kahdeksan megapikselin ultralaajakulma sekä kahden megapikselin makrokamera. Neljäs kamera sijaitsee puhelimen LED-salaman kanssa kamerakotelon oikealla puolelle ja on kahden megapikselin syvyystietojen mittaamiseen tarkoitettu lisäkamera, jolla ei voi kuvata.

Videotallennus on mahdollista 4K-tarkkuudella 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella, sekä hidastuskuvaus lyhyinä pätkinä joka 960 FPS ruudunpäivitysnopeudella 720p-tarkkuudella.

Redmi Note 8 Pro:n kamerasovellus on tuttu muita Xiaomin puhelimia käyttäneille eikä se eroa millään tavoin Mi-sarjan puhelimissa olevasta sovelluksesta.

Pystysuuntaisena listana toteutettu kuvaustilavalikoima sijaitsee edelleen oikealla suljinpainikkeen vieressä ja erinäisiin toimintoihin liittyvät pikavalinnat vasemmassa reunassa. Pikavalinnoista on kätevä pääsy mm. tekoälytunnistuksen sekä HDR-tilan päälle kytkemiseen. Lisää pikatoimintoja löytyy vasemman ylänurkan ”hampurilaiskuvakkeen” takaa. Pienenä kummallisuutena makrokuvaustila ei löydy muiden kuvaustilojen joukosta vaan se aktivoidaan pikavalintojen joukossa olevasta kuvakkeesta.

Kamerasovellus myös tarjoaa painikkeen zoomaustilojen vaihtamiseen. Mielenkiintoisena yksityiskohtana painike löytyy myös 2x-vaihtoehdolle, vaikka puhelimesta ei löydy telekameraa. Käytännössä painike tarjoaa siis vain pikavalinnan kaksinkertaiselle digitaaliselle zoomille.

Hyvässä valaistuksessa Redmi Note 8 Pro tuottaa varsin käyttökelpoisia kuvia, mutta kuten hintaluokka huomioiden on odotetettavissa, on kuvissa hieman parannettavaa markkinoiden parhaimmistoon nähden. Note 8 Pro tykkää yliterävöittää kuvia ja joissain tilanteissa terävöinti nousee jo niin selväksi, että se on häiritsevää. Kuvien värimaailma on hieman korostettua, mutta korostusta ei ole viety äärimmäisyyksiin ja värien osalta kuvat ovat pääosion todellisuutta mukailevia. Samsungin GW1-sensori tallentaa kuviin mukavan määrän yksityiskohtia 16 megapikselin perustilassa. Dynamiikan osalta kamera pärjää omassa hintaluokassaan mainiosti.

Heikommassa valaistuksessa puhelimen hintaluokka alkaa näkyä ja kuvien yleisilme muuttuu pehmeäksi ja niissä alkaa esiintymään jo reilusti kohinaa. Yksityiskohtia kuviin kuitenkin tallentuu vielä varsin runsaasti eivätkä kuvat missään nimessä ole huonoja ja tulokset ovat hyvin linjassa muiden samassa hintaluokassa olevien puhelinten kanssa. Dynamiikan osalta on havaittavissa samanlaista toimintaa kuin Note 8T:n kanssa eli kirkkaimmat kohteet palavat helposti puhki.

Redmi Note 8 Pro:n toinen kamera on kahdeksan megapikselin tarkkuudella varustettu ultralaajakulma. Kuten monissa aikaisemminkin arvosteltavana käyneissä puhelimissa, ei Note 8 Pro:n ultralaajakulmakamera pystynyt tuottamaan kovin kaksisia tuloksia. Jopa varsin hyvässä valaistuksessa kuvat ovat pehmeitä ja yksityiskohtia kamera ei pysty enää tallentamaan juuri ollenkaan. Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmaa ei voi suositella käytettäväksi muuhun kuin ehkä sosiaalisen median käyttöön.

Erikoisempana havaintona Xiaomi mahdollistaa Redmi Note 8 Prolla myös kaksinkertaisella zoomauksella kuvien ottamisen, vaikka puhelimesta ei erillistä telekameraa löydykään. Kamera käyttääkin 64 megapikselin sensoria näiden kuvien ottamiseen ja zoomaus toteutetaan digitaalisesti. Valmistaja tosin ei kerro käytetäänkö alkuperäisenä lähteenä 64 vai 16 megapikselin kuvaa.

Laadullisesti hyvässä valaistuksessa otetut kuvat ovat onnistuneita ja ovat tasoltaan jopa verrattavissa normaalilla telekameralla otettuihin 2x kuviin.

Xiaomi mahdollistaa kamerasovelluksessa myös täyden 64 megapikselin tarkkuuden käytön, joten otimme muutaman kuvan eri tilanteissa 16 megapikselin sekä 64 megapikselin tilassa vertailua varten. Hyvässä valaistuksessa 64 megapikselin kuvat ovat yllätykseksemme täysin käyttökelpoisia. Kuvissa on tarkemmalla tarkastelulla havaittavissa hieman enemmän kohinaa, mutta vastapainona saa erittäin tarkkoja ja yksityiskohtaisia kuvia. Myös heikommassa valaistuksessa 64 megapikselin kuvien käyttäminen on vielä mahdollista, vaikka kuvien kohina nouseekin jo huomattavasti enemmän näkyväksi.

64 megapikselin kuvia ottaessa on hyvä huomata, että kuvat vievät tallennustilaa noin 17 megatavua per kuva, joka kannattaa huomioida puhelimen sisäisen tallennustilan osalta.

Kuten jo aiemmat Xiaomin puhelimet, niin myös Redmi Note 8 Pro tarjoaa käyttöön erillisen yökuvaus-tilan. Xiaomin yö-tilan toteutus on huomattavan erilainen verrattuna osaan muista valmistajista, jonka huomasimme jo Xiaomi Mi 9T -testissä. Yö-tilassa kamera vaikuttaa pystyvän tallentamaan paremmin yksityiskohtia tummista alueista ja samalla dynamiikka on parempaa, tuoden puhki palaneita kirkkaimpia kohteita takaisin. Yö-tilaa voi suositella käytettäväksi jopa hieman paremmin valaistuissa iltakuvissa, koska Xiaomin toteutus ei pyri ”tekemään yöstä päivää” vaan pyrkii parantamaan heikossa valaistuksessa otettujen kuvien ongelmakohtia. Miinuksena Yö-tila korostaa kontrastia tietyissä tilanteissa (keskimmäinen esimerkkikuva) jopa melko rajusti.

Note 8 Pro:n kolmas käyttäjän käytettävissä oleva kamera on alhaisella 2 megapikselin tarkkuudella varustettu makrokamera. Makrokameroista tuli vuoden 2019 loppupuolella eräänlainen uusi villitys, joita nähtiin etenkin halvemman keskihintaluokan laitteissa. Xiaomin kameraan pätee varsin pitkälti samat pointit kuin muiden laitteiden vastaaviin virityksiin. Makrokamera mahdollistaa huomattavasti lyhyemmän tarkennusetäisyyden, minkä takia sillä on mahdollista ottaa kuva erittäin läheltä kohdetta. Tähän kameran edut sitten jäävätkin, sillä kuvien värientoisto jää kylmäksi ja tarkkuus on myös erittäin heikkoa. Käytännössä saman tai jopa paremman tuloksen saa käyttämällä 64 megapikselin kameratilaa ja kroppaamalla kuvasta saman alueen.

Redmi Note 8 Pro mahdollistaa videon tallentamisen korkeimmillaan 4K 30 FPS laadulla ja H.264- sekä H.265-pakkaustavoilla. 4K-videokuvaus on mahdollista ainoastaan pääkameralla ja ultralaajakulmakameralla on mahdollista kuvata 1080p-videoita.

4K-laadulla videot tallentuvat H.264-koodekilla (High@L4.1, CABAC/1 Ref Frames) noin 50 Mbit/s bittivirralla ja ääni stereona 128 kbit/s bittivirralla.

Laadullisesti 4K-video on alle 300 euron puhelimelle kohtuullista. Suurimmat ongelmat videon osalta löytyy värimaailmasta, joka jostain syystä tuntuu olevan videotilassa hyvin ylikorostunutta. Vähänkään hämärämmällä tai heikommalla valaistuksella kuvassa alkaa näkymään kohinaa ja puuroutumista.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Redmi Note 8 Pro tulee paketista otettaessa jo yli 1,5 vuotta vanhalla Android 9 Pie -käyttöjärjestelmällä, jonka päälle on toteutettu Xiaomin oma MIUI-käyttöliittymän versio 10. Testijakson aikana puhelimelle saapui muutama päivitys, joista yksi sisälsi uusimman MIUI 11 version. Kuten Xiaomilla on tapana, ei MIUI 11 kuitenkaan päivitä pohjalla olevaa Android-käyttöjärjestelmää uusimpaan Android 10 -versioon vaan itse Android 10 -versiollista MIUI-päivitystä joudutaan vielä odottamaan. Note 8 Pro:n alle 300 euron hintaluokka antaa hieman tätä anteeksi, mutta samassa hintaluokassa löytyy useampi Android One -käyttöjärjestelmää käyttävä kilpailija, joille Android 10 on joko jo saapunut tai saapuu hyvin varmasti ennen Xiaomia. Xiaomi on kuitenkin lupaillut Android 10:iin pohjautuvaa päivitystä vuodelle 2020, mutta sen tarkempaa aikataulua yhtiö ei ole suostunut paljastamaan.

Testijakson loppupuolella saapui puhelimelle vielä yksi päivitys (MIUI 11.0.3 PGGEUXM), joka toi mukanaan Googlen marraskuun tietoturvapäivitykset, joten aivan retuperällä tietoturvan kannalta puhelimen ohjelmisto ei ole, tosin se on reilun kuukauden jäljessä esim. Android One -puhelimia.

MIUI:n käyttöliittymä peittää siis vakio-Androidin ulkoasun käytännössä kokonaan, mutta sitä on tuotu huomattavasti lähemmäs vakio-Androidin värimaailmaa kuin aikaisemmissa versiossa. Kaikki vakiosovellukset ovat Xiaomin omaa käsialaa, joiden lisäksi mukaan on heitetty kourallinen Googlen perussovelluksia, joista muutama (mm. kuvat, musiikki) menevät päällekkäin Xiaomin sovellusten kanssa.

Aikaisemmissa Xiaomin puhelinten testeissä olemme maininneet ilmoitusten kanssa jonkinlaisia ongelmia, välillä niitä ei ole esimerkiksi saanut näkyviin ilmoituspalkissa, mutta Note 8 Pro:n kanssa emme havainneet kummempia ongelmia ilmoitusten näkyvyyden kanssa. Ilmoitusasetukset on kuitenkin hyvä käydä tärkeimpien sovellusten osalta läpi, jotta ilmoitukset saa toimimaan luotettavasti ja halutulla tavalla. Toinen pieni ärsyttävyys liittyy Xiaomin MIUI-kotiruutujen organisoimiseen, koska Xiaomi ei edelleenkään anna mahdollisuutta ottaa käyttöön muissa puhelimissa jo tutuksi tullutta ohjelmavalikkoa, vaan kaikki sovelluskuvakkeet läiskitään kotiruuduille Applen iOS:n tapaan. Ominaisuus on kuitenkin ilmeisesti jossain vaiheessa tulossa ja se löytyykin jo mm. Pocophonessa olevasta Pocolauncherista sekä MIUI:n launcherin beta-versiossa Kiinassa.

Xiaomi ei ole tapansa mukaan antanut mitään virallisia lupauksia Mi 9:n tulevista päivityksistä, joten sillä saralla odotukset on pohjattava lähinnä lähihistorian tapahtumiin. Xiaomin tiedetään päivittävän puhelimiaan keskimääräistä pidempään, mutta kyseiset päivitykset eivät ole aina koskeneet Googlen virallisia versio- ja tietoturvakorjauksia.

 

Käyttökokemukset ja suorituskyky

Xiaomi Redmi Note 8 Pro vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin kahden viikon ajan. Testijakson aikana puhelimen toiminnassa ei havaittu teknisiä ongelmia, mutta ohjelmiston puolella esiin tuli muutamia pieniä häiriöitä ja bugeja. Yksi ongelmisto-ongelma liittyy näyttöön ja sen HDR-tukeen, nimittäin vaikka puhelimella on tuki näyttää HDR-sisältöä ja sen Widevine-taso näytti testisovelluksella olevan tarvittava L1, siitä huolimatta esimerkiksi Netflix- ja Youtube-sovelluksilla ei ole mahdollista katsoa HDR-materiaalia. Pienen Googlettelun tuloksena selvisi, että kyseessä on ilmeisesti ohjelmistobugista, johon Xiaomi on luvannut korjausta vuonna 2020 saapuvan Android 10 -päivityksen yhteydessä.

Suorituskyvyn osalta mielenkiinto kohdistui puhelimen sisällä olevaan MediaTek:n uuteen erityisesti pelikäyttöön optimoituun Helio G90T -järjestelmäpiiriin. Piiriä markkinoidaan erikseen pelaamiseen soveltuvana eikä testijakson aikana normaalissa käytössäkään havaittu minkäänlaista hidastelua.

Pelipuolella testasimme Redmi Note 8 Prolla myös muutamia raskaamman pään mobiilipelejä, kuten Asphalt 9:ää ja nämä pyörivät uudella piirillä täysin moitteetta. Puhelin ei pitempien pelisessioiden jälkeen tuntunut edes lämpiävän takakuorestaan, joten vaikuttaisi että puhelimen sisuksiin rakennettu jäähdytys toimii kuten pitää.

Synteettisissä suorituskykytesteissä verrokeiksi valittiin Qualcommin uudempaa Snapdragon 730 -piiriä käyttävä Mi 9T, Snapdragon 710 -piiriä käyttävä Nokia 8.1 sekä Kirin 980 -piiriä käyttävä Honor 20.

Suorituskykytestien tulosten perkaaminen oli erittäin mielenkiintoista luettavaa ja Redmi Note 8 Pro:n suorituskyky todella yllätti positiivisesti. Alle 300 euron puhelimessa on harvoin tullut vastaan tällaisia tuloksia ja tulosten perusteella MediaTek:n uusi Helio 90T -piiri pistää kampoihin jopa toisten valmistajien lippulaivapiireille. Piirin tarjoama raaka suorituskyky niin prosessorin kuin myös grafiikkapiirin osalta oli melkein jokaisessa testissä Qualcommin Snapdragon 700 -sarjaa (Nokia 8.1 ja Mi 9T) parempaa ja ainoastaan Honor 20:n käyttämä Kirin 980 -lippulaivapiiri pystyi peittoamaan sen.

CPU Throttling -sovelluksella testattiin prosessoriytimien toiminta pitkäaikaisessa (15 minuuttia) rasituksessa. Redmi Note 8 Pro:n jäähdytysratkaisu tuntuu toimivan mallikkaasti (katso kuvakaappaus) ja testin aikana prosessorin suorituskyky tippui vasta 10 minuutin ajon jälkeen runsaaseen 80 %:iin maksimista. GFXBenchin pitkäaikaista grafiikkarasitusta testaavassa akkutestissä suorituskyky laski (katso kuvankaappaus) vasta yli 20 minuutin jälkeen vain hieman, kun järjestelmäpiirin lämpötila nousi yli 37 asteen. Pidemmässäkään rasituksessa puhelimen ulkopinnan ei havaittu lämpenevän merkittävästi.

 

Akunkesto ja latautumisnopeus

Kuvaajan vihreät pisteet esittävät yhden päivän ja punaiset kahden päivän käyttöä.

Ennakko-odotukset Note 8 Pro:n akunkeston suhteen olivat varsin positiiviset suuren akkukapasiteetin ja virtapihimmän järjestelmäpiirin ansiosta. Akunkesto osoittautuikin testijaksolla myös käytännössä erittäin hyväksi.

Tyypillisenä testijakson päivänä (noin 16h) näytön päälläoloaika liikkui noin 1-2,5 tunnin haarukassa, jolloin akussa oli päivän päätteeksi varausta noin 70-85 %. Puhelimella olisi melkein jokaisena käyttöpäivänä pystynyt jatkamaan myös toisella päivälle, jolloin akun varaus oli huvennut hieman 50 % alapuolelle ja näytön päälläoloaika näytti 4,5 tuntia. Kokeilimme myös kertaalleen kolmen päivän käyttöaikaa ja siinä onnistuttiin. Kolmannen päivän lopulla puhelimen käyttöä tosin joutui jo hieman rajoittamaan, mutta lopulta akun varaus näytti tippuneen jo 5 %:iin ja näyttöaikaa oli kertynyt 7,5 tuntia.

Testijaksolla akunkeston mittaamista haittasi myös jonkinasteinen ohjelmistobugi, joka aiheutti Google Play Servicesin runsaan akunkulutuksen. Näinä muutamana päivän akun varaus oli tippunut alle 60 %:n näytön päälläoloajan ollessa hieman reilut 2,5 tuntia.

Redmi Note 8 Pro tukee pikalatausta 18 watin teholla ja paketin mukana toimitetaankin siihen kykenevä laturi. Vakiolaturilla mittasimme tyhjästä täyteen latautumisajaksi kaksi tuntia. Puolessa tunnissa 4500 mAh:n akusta ehtii täyttymään noin 37 %:iin ja tunnin lataamisen jälkeen ollaan reilussa 70 %:ssa. Viimeiset 10 % vievät vielä yli puoli tuntia.

 

Yhteenveto

Ennakko-odotukset Redmi Note 8 Pro:n suhteen olivat testijaksolla lähdettäessä varsin neutraalit, eikä puhelimelta oikein osannut odottaa mitään erikoisempaa. Heti ensimmäisten testipäivien jälkeen oli kuitenkin selvää, että käsissä on yksi tämän hetken kovimmista puhelimista alle 300 euron hintaluokassa.

Redmi Note 8 Pro on hyvä osoitus siitä, mitä Xiaomi pystyy parhaillaan tarjoamaan alemman hintaluokan laitteissa. Alle 300 euron hintaluokassa pöytään lyödään teknisesti sellainen paketti, että monella kilpakumppanilla on tarjota vastaavaa teho vasta seuraavassa hintaluokassa tai sitten edellisvuoden lippulaivamalleissa, joita on tarjolla hyvillä alennuksilla.

Ulkoisesti Note 8 Pro ei kerää erillisiä tyylipisteitä vaan se hukkuu oikeastaan muiden valmistajien samanlaiseen massaan. Puhelimen rakenne on kuitenkin tässä hintaluokassa erittäin hyvää eikä se häviä samassa hintaluokassa tai kalliimmissa oleville kilpakumppaneille. Plussaa tulee IP52-suojauksesta, jonka myötä puhelin ei hätkähdä pienistä roiskeista tai sateesta.

Rautapuolella Xiaomilla on tarjota hieman muista kilpakumppaneista poikkeavaa rautaa. Alle 300 euron hintaluokassa kilpakumppanit ovat lähtökohtaisesti tarjonneet Qualcommin jo hieman vanhemmilla Snapdragon 600 -sarjan järjestelmäpiireillä varustettuja laitteita, joihin verrattuna Xiaomin käyttämä MediaTek Helio G90T -järjestelmäpiiri on aivan eri ulottuvuudessa. Redmi Note 8 Pro:n suorituskyky on tällä hetkellä prosessorin osalta hyvin lähellä Qualcommin Snapdragon 845 -piirisarjaa ja samalla se peittoaa kalliimmissa laitteissa tarjolla olevat Snapdragon 710- ja 730-piirilliset laitteet.

Myös näyttöpuolella tarjolla on tässä hintaluokassa varsin asiansa ajavaa tavaraa, vaikkakin näytön värimaailma on hieman pielessä, ollen reilusti kylmään kallellaan. Takalasista kamerakoteloinnin yhteydessä olevan sormenjälkitunnistimen sijainti on alussa hieman ongelmallinen, mutta toimintanopeudeltaan sormenjälkitunnistimessa ei ole juuri moitittavaa. Myös monelle edelleen tarpeellinen 3,5 mm:n ääniliitäntä löytyy edelleen sekä nykylaitteissa monista puuttuva LED-ilmoitusvalo löytyy pisaraloven yhteydestä.

Note 8 Pro:n takakamerakokonaisuus on myös hyvin mielenkiintoinen, etenkin pääkamerana olevan Samsungin GW1-kameran osalta. Redmi Note 8 Pro on ensimmäinen puhelin, joka tätä uutta kamerasensoria käyttää ja kameran tuottama kuvanlaatu on myös varsin hyvää, etenkin koko sensorin 64 megapikselin tarkkuutta käytettäessä. Kuten monilla muillakin alemman hintaluokan puhelimilla ongelmat alkavat heikommassa valaistuksessa, mutta mukana oleva Yö-tila auttaa. Kolmantena kamerana käytettävä makrokamera on hieman turha lisäys ja sen olisi melkein voinut jättää puhelimesta kokonaan pois kokonaisuuden siitä juuri huonontumatta.

Ohjelmistopuolella MIUI-käyttöliittymä vaatii totuttelua eikä sovellu kaikille käyttäjille johtuen sen kattavasta kustomoinnista vakio-Androidiin nähden, mutta siitä huolimatta käyttöliittymä toimii ripeästi eikä siinä esiintynyt hidasteluja tai muutakaan suurempaa ongelmaa. Videopalveluita käyttävien tulee kuitenkin huomioida, että puhelin ei tällä hetkellä mahdollista HDR-materiaalin toistamista.

Omassa hintaluokassaan Redmi Note 8 Pro:lle on vaikea löytää suoranaista kilpakumppania, joka pystyisi tarjoamaan alle 300 euron hintaluokassa teknisesti vastaavanlaisen kokonaisvaltaisen paketin. Jos rankasti kustomoitu MIUI-käyttöliittymä ja hieman epämääräinen ohjelmistopäivitysstrategia ei häiritse on Redmi Note 8 Pro erittäin harkinnan arvoinen vaihtoehto. Pienten ohjelmisto-ongelmien ja -puutteiden (HDR-materiaalien toisto sekä ohjelmistovalikon puuttuminen) sekä epämääräisen päivityspolitiikan johdosta päädyimme jättämään Toimituksen valinta -kunniamaininnan antamatta, vaikka muuten puhelimesta ei juuri moitittavaa löydykkään. Alle 300 euron hintaluokassa ohjelmistopuoli nousee yhä vahvemmin yhdeksi tärkeäksi osa-alueeksi ja olisikin toivottavaa, että edes jonkinasteinen virallinen päivityslupaus puhelimille olisi saatavilla.

Hyvää:

  • Laadukas ja tukeva rakenne
  • Helio G90T järjestelmäpiirin suorituskyky
  • IP52-suojaus
  • 3,5 mm kuulokeliitäntä
  • Pääkameran kuvanlaatu hintaluokka huomioiden
  • Akunkesto

Huonoa:

  • Raskaasti kustomoitu MIUI-käyttöliittymä varauksin
  • Suuri määrä valmistajan omia sovelluksia
  • Valmistajalta ei selkeitä lupauksia päivitystuesta
  • Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu

 

This site uses XenWord.
;