Parhaiten Ryzen DRAM Calculator -sovelluksestaan tunnettu ukrainalainen Yuri ’1usmus’ Bubliy on kehitellyt Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuville prosessoreille uuden virranhallintaprofiilin. Miehen luotto profiiliinsa on niin kovalla tasolla, että hän on suositellut AMD:lle sen käyttöönottoa virallisena profiilina. Virranhallintaprofiili on tarkoitettu vain Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuville prosessoreille.
1usmusin mukaan hänen uusi virranhallintaprofiilinsa muokkaa tapaa, jolla prosessori ja Windows keskustelevat keskenään ja tulkitsevat CPPC-pyyntöjä (Collaborative Processor Performance Control). Tuloksena on hänen mukaansa nopeammin toimiva Precision Boost, joka osaa erotella taustaprosessit nykyistä paremmin todellisesta rasituksesta.
1usmusin mukaan virranhallintaprofiili paikkaa ennen kaikkea Windowsin skedulerin ”tyhmyyttä” ja varmistaa todellista suorituskykyä vaativien säikeiden ajon nopeimmilla ytimillä ja estää niiden heittelyn ytimeltä toiselle. Virranhallintaprofiilin kerrotaan hyödyttävän eniten kahta tai useampaa CCD-sirua (Core Complex Die) käyttäviä prosessoreita, mukaan lukien tulevat Threadripper-prosessorit.
Asian teknisistä yksityiskohdista syvemmin kiinnostuneille suosittelemme lämpimästi 1usmusin kirjoittamaa, TechPowerUpissa julkaistua artikkelia. Artikkelissa on mukana myös suorituskykyvartailuja AMD:n oman Ryzen Balanced -virranhallintaprofiilin ja 1usmusin profiilin välillä.
Artikkelin mukaan esimerkiksi Cinebenchin yhden ytimen testissä AMD:n vakioprofiili käyttää paitsi prosessorin huonoimmasta päästä olevia ytimiä, myös heittelee suoritettavaa säiettä ytimeltä toiselle. 1usmusin profiililla lähes koko rasitus jakautuu vain kahdelle ytimelle, jotka ovat prosessorin parhaimmistoa.
Ero näkyy myös kellotaajuuksissa, Ryzen 9 3900X -prosessorilla keskimääräinen maksimikellotaajuus AMD:n profiililla oli 4380 MHz, kun 1usmusin profiililla se oli 200 MHz korkeampi 4580 MHz. Lisäksi prosessorin Package Power Tracking laski 33:sta 24 prosenttiin, Thermal Design Current 20:sta 10 prosenttiin ja Electrical Design Current 27:stä 7 prosenttiin. Testissä oli käytössä AMD:n uusi AGESA 1.0.0.4B -BIOS ja nestejäähdytys.
Lähde: 1usmus @ Twitter, TechPowerUp
The Stilt muistaakseni kutsui kyseistä herraa täällä aiemmin puupääksi minkä jälkeen en ole hänen tuotoksiinsa suuremmin tutustunut. Syynä olivat kyseisen herran Ryzen 1 bioseista esittämät omituiset väittämät ja kuvitelmat
Well eiköhän joku noita amd.llakin testaile. Katsotaan miten AMDn omat insinööriti asiaan suhtautuu.
No sviddu… Tänään heti testiin. :geek:
Guru3D:n mukaan kyseinen Power Plan toimii parhaiten Ryzen 3900X ja 3950X prosessoreilla, mikä lienee ihan luonnollista. Mitä enemmän ytimiä prosessorissa on sitä enemmän Power Planillä voidaan vaikuttaa, miten ytimiä käytetään.
Jos emolevynäsi on tuo X470-F Gaming, niin suosittelisin odottamaan AGESA 1.0.0.4B biosia ja sen jälkeen vasta. Tietääkseni ainakaan Asus ei ole vielä tuota uutta biosia lankuilleen julkaissut.
Toki kokeilla aina saa.
Olisi kiva nähdä tästä jotain kunnon testejä. Ainakin tuon techpowerup ketjun perusteella parannukset ovat aikapitkälti virhemarginaalissa.
Ihan samahan tuossa meidän uutisessa sanotaan?
Juurikin näin :tup:. Kunhan nyt mainitsin nuo prosessorit nimeltä, kun kaikki ei voi muistaa, montako CCD:tä missäkin prosessorissa on.
3900X + Crosshair VII (wifi) X470
Auto + PBO + Ryzen Balanced
katso liitettä 299672
katso liitettä 299673
Auto+PBO ja uutisen bios-asetukset + 1usmus Ryzen Power Plan
katso liitettä 299674
katso liitettä 299675
Manual CCD0 4.425GHz + CCD1 4.350GHz
katso liitettä 299676
katso liitettä 299677
Manualin kuva ei mahtunut enää samaan postaukseen.
Toi vaikuttaa lähinnä parin säikeen kuormiin. Ajappa semmoset mielummin. Eihän se scheduleri voi kauheasti vaikuttaa mihinkään jos säikeitä riittää joka ytimelle joka tapauksessa.
Kuten tuossa @pomk totesi, tämä vaikuttaa tilanteissa missä rasitetaan vain osaa ytimistä, eniten luultavasti ihan yhden ytimen rasituksissa.
Kelpaako Passmark?
Auto + PBO + Ryzen Balanced
katso liitettä 299702
Auto+PBO ja 1usmus bios-asetukset + 1usmus Ryzen Power Plan
katso liitettä 299703
Manual CCD0 4.425GHz + CCD1 4.350GHz + Ryzen Balanced
katso liitettä 299704
1usmus:n Power Planilla näyttäisi tulevan paras tulos yhden ytimen testissä. Ero voi tosin mennä virhemarginaalin piikkiinkin.
Seurasin itseasiassa sitä eniten, otin vetoja aika monta molemmilla, sanoisin että menee virhemarginaalin piikkiin.
Jos jaksat niin testaa cinebenchin yhden ytimen testiä
Auto + PBO + Ryzen Balanced
katso liitettä 299747
Auto+PBO ja 1usmus bios-asetukset + 1usmus Ryzen Power Plan
katso liitettä 299748
Manual CCD0 4.425GHz + CCD1 4.350GHz + Ryzen Balanced
katso liitettä 299749
Auto+PBO hetkellinen maksimi kellotaajuus: 4.45GHz
Auto+PBO+1usmus hetkellinen maksimi kellotaajuus: 4.517GHz
Molemmat ajettiin kahdesti ja valittu parempi tulos.
Eli ei ainakaan suuren suurta eroa jos mitään :tup:
Näiden todisteiden valossa meni allcore overclock takaisin ainakin päälle. Käy viileämpänäkin kuin nuo jännitettä pompottelevat auto asetukset.
1usmus kommentoi itsekin tuloksia TechpowerUpin foorumilla. Kyse oli käsittääkseni 3900X prosessorista CineBenchissä.
4.45 Ghz = 513 CB
4.517Ghz = 520 CB
Eli 1.5% kellotaajudella tulee 1.35% parempi CB tulos. Ihan linjassa. Tosin jäähy ei tuolle yksikölle riitä
Oon kysyny tätä ennenkin, mutta kysynpä uudestaan. Mitä järkeä on nostaa kellotaajuuksia, jos laskentateho ei kasva?
Mutta nythän se laskentateho myös kasvaa…yhden säikeen kuormilla. Tosin yks kärpäsen kikkareen verran parempi suorituskyky.
Enemmän merkkaa mahdollinen joukkokanne valmistajaa kohtaa, jos tuote ei vastaa mainostettuja ominaisuuksia, mut se on varmaan eri asia se.
Tuossa shakalin testissä tehot nousivat yhden ytimen rasituksessa n. 1,3% ja monen ytimen rasituksessa ei mitään muutosta. Melkeinpä sanoisin, että eipä ole edes uutisen arvoinen suoritus.
Voitko selventää mitä tarkoitat tällä?
Kyllähän se laskentateho siitä kasvaa?
No jos tuo prossu olisi viileämpänä tuossa CB testissä, niin kellot olisivat suuremmat. Näin siis mutuilisin. Nythän kelit olisi sopivat, niin voi heittää koko koneen pihalle ja ajella siellä CB testit ja näkisi mitä ne maksimi kellot sitten olisi.
Tuota..
Minulla on 1260 (9x140mm) kokoinen radiaattori seinässä ja D5 pumppu siirtää vettä blokille. Paljonko parempi sen tarvisi olla?
Muualta lainattua, kun kyseltiin, kuuluko prossan ruveta laskemaan kelloja
Mutta en siis itsekään tiedä ja ihan tuon viestin perusteella mietin, että paremmalla jäähdytyksellä voisi kulkea kovempaa.
Voin jossain kohtaa ajaa "kaikki täysillä", nyt olivat äänettömyysmoodissa, ja katsoa muuttuvatko tulokset.
Mun takiani ei tartte. Tai en ainakaan usko että "hyöty" tuosta 1usmus -kikkailusta muuttuisi radikaalisti verrattuna normaaliin.
Mikä sun mielestä sitten lasketaan paremmaksi jäähyksi?
Tuossahan on aivan jäätävä vesijäähy, seuraava aste on vetää kompressorilla pakkasta kehiin?
Tuollaisen setin kanssa alkaa jo merkkaamaan blokin ja ihs:n suoruus ja käytetty tahna. Aika vaikea kyllä tosiaan parantaa pelkän jäähyn tehoa.
Tarkoitin vain ettei kyseinen jäähdytys ole riitävä kyseiselle prossuyksilölle. Jäähy voi olla vaikka maailman paras, mutta tuolle yksilölle se ei vielä riitä.
Mutta käytännössähän tuota nyt ei voi parantaa kuin ehkä paremmalla kontaktilla tai sitten jollakin materiaalilla (hopea?) jotta lämpö siirtyisi paremmin, tai kontaktissa olisi jotain ongelmaa. Mutta ei noillakaan ihmeitä tehdä, koska itse prossussa on ongelma tuon lämmönsiirtymisen osalla. Jos tuo kone olisi itsellä antaisin olla, koska mitään ihmeellistä parempaa ei sillä paremmalla jäähdytykselläkään tule.
Niin, uskoisin että harvoilla 3900X omistajalla pelatessa peliä kuin peliä prosessorin lämpötila Ryzen Masterista mitattuna on 45-50C.
Olen tämän päivän nyt silkasta mielenkiinnosta mennyt näillä 1usmus asetuksilla, mutta ei hetkellinen kellotaajuus ole käynyt kuin maksimissaan 4.53GHz
Tuon hyödyt on niin prossukohtaisia. Jos siinä sattuu olemaan muutama hyvin kulkeva ydin niin on tuosta jotain hyötyä. Jos taas kaikki ytimet kulkee saman niin eipä auta.
Nämä amd:een kellot taisi tarkoittaa sitä että pienellä kuormalla reilusti alle 50 asteessa boostaa sinne luvattuihin lukemiin. Kyllähän tuossa sarjoja katsellessa omat 3800x:än kellot ovat käyneet 4.5:ssä parilla corella, mutta pelatessa ei tarvi noista lukemista haaveilla. Tuossa kun pelailin vanhempaa dx11 peliä, niin parin coren keskiarvokellot oli 4.3ghz ja 55 astetta keskilämpötila. Jos olisi 45 astetta, niin varmaan pääsisi lähemmäs max boosteja. Jouduin vielä laittaan -0.12v offsettia kun muuten lämmöt karkaa.
Vaikkei eroja pääosin paljoa olisikaan, niin kyllä Microsoft kädettömyyttä osoittaa, jos ei muutaman säikeen/raskainta kuormaa osaa parhaille ytimille sijoittaa.
Täytyy kuitenkin muistaa että Android-puolellahan kuormien sijoittelu/siirtely hyvin erilaisten ytimien välillä on ollut arkipäivää vuosia.
Ja nythän niitä ytimiä on Androidin skedulerilla hallittavana jo kolmea erikokoa/tehoa!
1909 pitäis kohdistua tohon ytimien säätelyyn…
Niin pitäisi, 1usmus tosin kommentoi asiaa näin:
Jaha… eli vaiheessa…
No ihan Microsoftin toiminnan mukaistahan se on jos korkeimman prioriteetin saavat kaikenmaailman tausta-DRM:t, "telemetria" jne…
Ja johan se on saavutus jos päivitys ei riko jotain muuta.
1usmus Power Plan for AMD Ryzen – New Developments
Päivityksiä tämän tiimoilta
sain tällä 1usmus säädöllä lisäpisteitä benchmarkkeihin mutta lämmöt hyppii miten sattuu ja perus winukka käytössäkin saattaa käydä 70c
prossuna 3600x