AMD on saanut osakseen runsaasti ihmittelyä ja kritiikkiä uusien 3. sukupolven Ryzen-prosessoreiden Boost-kellotaajuuksista, jotka ovat käytännön tasolla jääneet alhaisemmiksi kuin myyntipakkauksessa luvatut lukemat. Aihetta ovat käsitelleet niin Gamers Nexus kuin saksalainen ylikellottaja Der8auer Youtube-videoillaan. Lisää hämmennystä on aiheuttanut se, että AMD ei ole toistaiseksi kertonut kovinkaan tarkkoja yksityiskohtia Boost-ominaisuutensa toiminnasta ja optimaalisista olosuhteista, kuten lämpötilasta, virrankulutuksesta tai kuormasta.
io-techin omissa testeissä ainoastaan Ryzen 5 3600:n kellotaajuus nousi yhden säikeen Blender-rasituksessa luvattuun 4,2 GHz:n Boost-taajuuteen, kun muilla prosessoreilla jäätiin noin 100-300 MHz alle Boost-maksimiarvojen.
AMD on nyt antanut aiheeseen liittyen virallisen lausunnon, jossa se kertoo tarkkailleensa käyttäjäpalautetta ja löytäneensä ongelman biosista, joka laskee Boost-kellotaajuutta joissain tilanteissa. Yhtiö on parhaillaan valmistelemassa BIOS-päivitystä yhteistyössä emolevyvalmistajien kanssa, joka korjaa edellä mainitun ongelman ja sisältää muutamia uusia optimointeja Boost-ominaisuuteen. BIOS-päivityksen aikataulusta kerrotaan tarkemmin 10. syyskuuta.
Yhtiön julkaisema lausunto kokonaisuudessaan:
AMD is pleased with the strong momentum of 3rd Gen AMD Ryzen™ processors in the PC enthusiast and gaming communities. We closely monitor community feedback on our products and understand that some 3rd Gen AMD Ryzen users are reporting boost clock speeds below the expected processor boost frequency. While processor boost frequency is dependent on many variables including workload, system design, and cooling solution, we have closely reviewed the feedback from our customers and have identified an issue in our firmware that reduces boost frequency in some situations. We are in the process of preparing a BIOS update for our motherboard partners that addresses that issue and includes additional boost performance optimizations. We will provide an update on September 10 to the community regarding the availability of the BIOS.
Lähde: AMD
Threadripperillä ilmeisesti varatunnus käytössä :tdown:
Ei niin iso vahinko etteikö Bios päivityksellä hoituisi mutta se päivitys olisi voinut tulla jo ennen "myrskyä"
Tarkoitit varmaan kunhan se on AMD. PISTE!
”Ensi viikolla julkaistava BIOS-päivitys parantaa uusien 3. sukupolven Ryzen-prosessoreiden Boost-ominaisuuden toimintaa.”
Ettei vaan toimittaja olisi liian optimistinen?
Voihan noin käydäkin, mutta AMD ei ole luvannut ensi viikoksi uutta BIOSia.
Ei ole spekulointia vaan tietoa The Stiltiltä ja tämän voi varmistaa jok'ikinen arvosteluiden tekijä + muut asiaan liittyvät. Itsellä oli ennen hiljattain tekemääni päivitystä käytössä io-techille lähetetyn 1st gen Ryzenin review kitin rautaa.
Emolevyvalmistajat lähettävät lankkuja testaajille ja osa arvostelijoista käyttää myös tai vain niitä revikkakitin emon sijasta. Lisäksi voidaan käyttää mm. erilaisia jäähdytysratkaisuja kuin mitä review kitin mukana tulee.
Se että ongelma näyttäytyy tai ei näyttäydy selvänä sinulle tai arvostelijoille ei tarkoita ettei se olisi selkeä AMD:n näkökulmasta
Muilla firmoilla ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa.
Tietenkin, jos muutos ei ollut tietoinen nähtiin arvostelijoiden tuloksista heti, että kaikki ei ole kunnossa ja sen jälkeen on vain ajan kysymys että ongelman syy tiedetään. Toki tarkka päivämäärä oli varmasti arvaus Stiltiltä
Ongelmaa ei esiintynyt tietyillä AGESA-versioilla, eli jos muutos niistä nykyiseen tehtiin tietoisesti tiedetään myös sen syy tietenkin. AGESAt joissa Boost-kellot eivät aina yllä tavoitteisiin julkaistiin kesäkuussa.
Kuvitteletko nyt ihan oikeasti Stiltin oleva jonkin sortin Intel-fanipoika? 😀
Tää kommentti ei pidä paikkaansa. Ei ole yhtään BIOS fixiä tullut miltään valmistajalta 2000 -luvulla parin päivän sisällä bugin löytymisestä. Yksinkertaisesti korjattava, mutta kriittiseen toiminnallisuuteen vaikutta fixi voisi parhaassa tapauksessa tulla parissa päivässä.
Nää boost-kellot nyt ei ole mitään kriittistä toiminnallisuutta, joten todennäköisesti BIOS-päivitykseen halutaan tuoda jotain muitakin juttuja mukaan.
Totta tämäkin, mutta AMD ei ole sama asia kuin emolevyvalmistajat. AMD:lta saattaa tulla jotain nopeastikin ulos, mutta sitten emolevyvalmistajat paketoivat sitä vielä oman aikansa.
Ei ehkä viralliseen jakeluun mutta itte olen esim. seurannut tuota C6H + muutama muu asuksen emon beta bios ketjua ja Shamino on parhammillaan korjannut bugin seuraavana päivänä, eli kyllä niitä nopeastikkin korjataan.
Eikös Shaminoki tuomittu jo intel trolliksi, kun sanoi AMD:n mokanneen?
Saas nähä mitä tulee :think:
Betaa tullut kyllä seuraavaksi päiväksi, mutta ei virallisia validoituja versioita. Miksihän tästäkin nyt tapellaan?
Toivon että tuolla olisi oikeasti ollut joku bugi eikä vain ruuvata jännitteitä kovemmalle. Noh kohta nähdään.
Minäkin olen huomannut ettei 2600 kulje enää yhtä hyvin uusilla biosseilla kuin vanhoilla. Onneksi biosin sai palautettua takaisin vanhempaan versioon ja kulku palautui -Tämän vuoksi uskoisin kyseessä olevan pelkkä biosin kokkareisuus. Ei kai AGESA:a edes pysty donwgrademaan?
Bugi voidaan korjata nopeasti, mutta täyttä validointia sille ei ole tehty ja se bugifixi ei mene viralliseen jakeluun parissa päivässä. Se on lähinnä validoitu sen verran, että voidaan testata että kyseinen fixi korjaa kyseisen bugin ja koodista voidaan päätellä että se on turvallista pistää vaikka beta-jakeluun.
Päätin siis lähinnä korjata mahdollista virheellistä olettamusta, että koska joskus on joku fixi tullut parissa päivässä testattavaksi, niin se korjaus olisi ihan täydellisesti validoitu.
Täällähän on ihan vanhanajan flame menossa;) AMD tuo jotain korjauksia nimenomaan tuohon boostkellotaajuuksiin ja varmaan siinä samalla ruuvaillaan jotain muutakin. Mikä tässä nyt on se ongelma???
En yhtään ihmettelisi vaikka kiivaimmat fanipojut tuohon olisi syyllistynyt. 😀 Omasta mielestäni Shamino on tehnyt ihan hyvin duunia ja jopa kommunikoi tuolla forumilla.
Ja olikohan se toi fan bugi johon teki viikonloppuna beta fiksin. Tosin ihmetyttää että se ei ole viralliseen biossiin vieläkään päätynyt, ellei Asus ole sitten taas kaikessa viisaudessaan julkassut sen fiksin kaikessa hiljaisuudessa samalla versionumerolla kuten tuntuu olevan tapana aina välillä.
Sitä oon miettinyt että miten tuollainen fan bugi on edes mahdollinen, onko noi AM4 biossit niin vittumaisia värkätä että tommosia sitten pääsee mukaan..
Jos tähän asti topikkia luit etkä ymmärtänyt mikä on ongelma, niin tuskin kukaan sitä osaa sulle selittää
Korjaus on saatavilla tietyille MSI:n emoille beta-biosin muodossa.
Testasin itse Asuksen Crosshair VIII Formula emolevyllä vanhalla 1.0.0.3ABB biosilla, johon vaihdoin korjauksen sisältävän SMU firmiksen.
Aiemmin 25-75MHz (ytimestä riippuen) alle markkinoitujen kellotaajuuksien jäänyt 3700X boostaa nyt 7/8 ytimestä 4.4GHz.
Kellotaajuudet myös pysyvät yhden ytimen rasituksessa lähempänä tuota lukemaa, kuin aiemmin.
PBO:n toimintaan korjauksella ei ollut mitään vaikutusta ja vain kaksi kahdeksasta ytimestä pystyy ylittämään markkinoidun maksimiboostin, 25MHz marginaalilla (asetetusta AutoOC-offsetista riippumatta).
Mitä jännitteisiin tulee, niin sanotaanko että korjaus ei ainakaan laskenut niitä. Yhden ytimen rasituksessa jännitteet on ytimestä riippuen 1.45625V – 1.50000V tasoa.
Voidaanko tuosta päätellä, että boosti tuli kestävyyden kustannuksella?
Ei, ehkä ja kyllä.
Missään ei taida julkisesti olla tietoa siitä miten piiri käyttäytyy pitkän ajan saatossa eri jännitteillä. Voi olla että amd on nyt säätänyt jatkuvan käytön kestosta aikaisemman 30v sijasta vaikka 20v kestoon, eli on menty "kestävyyden kustannuksella". Enemmänkin kysymys on siitä että onko kestävyys uusilla asetuksilla riittävällä tasolla? Jos vaikka 99% yksilöistä kestää 24/7 ajoa vaikka 10 vuotta niin sanoisin että mitään ongelmaa ei ole. 10v aikana paljon suurempi osuus noista hajoaa esim pinnien vääntelyyn yms. Harva emolevykään on enää täydessä terässä 10v jälkeen.
Se että amd olisi tehnyt muutokset "kestävyyden kustannuksella" ja piirit hajoaisi seuraavan 5v aikana isommissa määrissä on aika epätodennäköistä. Vaikka elämmekin kertakäyttöyhteiskunnassa niin tuosta vastuusta ei edes amd pääsisi rimpuilemaan irti. Siinä olisi sen verran isoa joukkokannetta tiedossa että tuskin sellaiseen lähtevät.
Toki uudet muutokset saattaa aiheuttaa sen että noista kuolee 10v aikana muutamia yksilöitä. Sama juttu kilpailijan 9900KS yms kanssa. Aina kun mennään vetämään kellot "tappiin" niin käyttöaika saattaa jäädä hieman lyhyemmäksi. Muutokset ei kuitenkaan tainnut koskea esimerkiksi lämpötilarajoja, joten parempi jäähy on myös merkittävä tekijä. Ymmärtääkseni kuumuus on pahempi kuluttaja kuin pieni jännitteen nosto.
Ps. Ajanut nykyistä ja edellisiä prossuja aika "tappojännitteillä" ilman mitään eroa kestossa. Edellinen prossu oli i7 920 ja ajoinkohan sitä 6 vuotta suositusten vastaisilla jännitteillä. Mitään eroa ei alkuperäiseen tullut, paitsi että netistä alkoi saada parilla kympillä parempia "drop in" vaihdokkeja. Jos se prossu olisi kärähtänyt niin olisin ostanut vain paremman tilalle pikkurahalla. 😉
Pikemminkin että ne kaikkein halvimmat emot eivät ehkä kestä pitkässä juoksussa tuota, varsinkin jos paritettu 3900X tai tulevan 3950X prosessorin kera. Tosin kuka käskee ostamaan 750$ prosessorin ja noin 50-80$ B350 emon…
Tuskin kukaan ostaa noita 50€-80€ emoja 39xx prossulle koska niissä on melkein aina vain 2 dimm paikkaa ja 1kpl 16x pce3,1kpl 1kpl pcie2 x1 ja m.2 x4 pcie3 sekä usb3 gen2 portteja.En usko noiden ostajien edes aikovan ostaa mitään 39xx prossuja.
Hitto että noi usb3 jutut on sekavia nykyään,"vanha" usb3 on usb3 gen1,5Gb on usb3 gen2 ja 10Gb on usb3 gen 3 sekä sitten noissa on usb2 portteja näppiksille/hiirille ja muille.
Ei taida yhden coren boosteilla päästä sellaisiin virtamääriin että emo sulais alta..?