
io-tech @ Las Vegas: AMD esitteli tänään järjestetyssä advance_gaming-tapahtumassaan uuden RDNA 3 -grafiikka-arkkitehtuurin, siihen perustuvan Navi 31 -grafiikkapiirin sekä Radeon RX 7900 XTX- ja 7900 XT -näytönohjaimet. Alle 1000 dollarin suositushinnalla AMD keskittyy ensisijaisesti kilpailemaan NVIDIAn tulevien GeForce RTX 4080- ja 4070-näytöohjaimien kanssa, eikä vertailua nähty jo myyntiin saapuneeseen yli 2000 euron GeForce RTX 4090 -lippulaivanäytönohjaimeen.
Yhtiön mukaan sen ensisijaisena tavoitteena on RDNA 3 -näytönohjainten suunnittelussa ollut energiatehokkuus eli performance per watt -suorituskykyyn panostaminen, mutta luonnollisesti myös parempaan suorituskykyyn on panostettu niin säteenseurannassa kuin 2023 tulevassa NVIDIAn DLSS 3 -teknologiaa mukailevassa FSR 3 -teknologiassa, jossa generoidaan ylimääräisiä keinotekoisia ruutuja nostamaan ruudunpäivitysnopeutta. Uusina ominaisuuksina DisplayPort-näyttöliittimet tukevat uusinta 2.1-standardia ja tuettuna on AV1-videoenkoodaus ja -dekoodaus.
Uusi Navi 31 -grafiikkapiiri käyttää Ryzen-prosessoreista tuttua useamman piirin chiplet-suunnittelua eli TSMC:n 5 nanometrin prosessilla valmistetun grafiikkapiirin rinnalla on kuusi kappaletta 6 nanometrin prosessilla valmistettuja MCD- eli Memory Cache Die -välimuistipiirejä. Grafiikkapiirin pinta-ala on 300 ja välimuistipiirien 37 neliömillimetriä ja ne rakentuvat yhteensä 58 miljardista transistorista.
Suorituskykyisemmän 7900 XTX:n täydessä grafiikkapiirissä on 96 kappaletta CU- eli Compute Unit -yksikköjä eli 6144- stream-prosessoria, jotka kykenevät 2,5 GHz:n Boost-kellotaajuudella 61 teraflopsin laskentatehoon ja 384-bittisen muistiväylän jatkeena on 24 gigatavua 20 Gbps nopeudella toimivaa GDDR6-muistia. Yhdistettynä 96 megatavun Infinity Cache -välimuistiin muistiväylän huippukaistanleveys nousee 5,3 teratavuun sekunnissa. Näytönohjaimen tehonkulutus on 355 wattia, AMD suosittelee vähintään 800 watin virtalähdettä ja yhtiön omassa referenssisuunnittelussa käytössä on kaksi perinteistä 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä.
7900 XT on varustettu hieman karsitulla grafiikkapiirillä, jossa on käytössä 84 CU-yksikköä eli 5376 stream-prosessoria ja viisi välimuistipiiriä. Tämä tarkoittaa 80 megatavua Infinity Cache -välimuistia ja 320-bittistä muistiväylää, jonka jatkeena on 20 gigatavua näyttömuistia. Grafiikkapiiri toimii hieman alhaisemmalla 2,4 GHz:n kellotaajuudella, näytönohjaimen tehonkulutus on alhaisempi 300 wattia ja AMD suosittelee vähintään 750 watin virtalähdettä.
Suorituskyvyn suhteen AMD esitteli 7900 XTX:n tarjoavan 4k-resoluutiolla 50-70 % parempaa suorituskykyä rasterointi- ja säteenseurantasuorituskyvyssä verrattuna edellisen RDNA 2 -sukupolven Radeon RX 6950 XT -näytönohjaimeen. Esimerkiksi 70 % parannus Cyberpunk 2077 -pelissä ilman säteenseurantaa tarkoittaisi 7900 XTX:llä lähes vastaavaa ruudunpäivitysnopeutta kuin GeForce RTX 4090:llä.
Radeon RX 7900 XTX:n veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 999 dollaria eli euroissa ja Suomen 24 % arvonlisäverolla 1280 euroa ja 7900 XT:n 899 dollaria eli 1145 euroa. Molemmat näytönohjaimet saapuvat myyntiin 13. joulukuuta.
Pääsimme julkaisutilaisuudessa käsiksi AMD:n omaan Radeon RX 7900 XTX -näytönohjaimeen, joka on hieman pidempi kuin edellisen sukupolven Radeon RX 6950 XT (276 vs 287 mm), mutta edelleen 2,5 korttipaikan paksuinen. 7900 XTX on fyysisesti hieman isompi kuin 7900 XT ja varustettu isommilla tuulettimilla. Näytönohjainvalmistajilta on luvassa omiin suunnitteluihin perustuvat mallit, joiden joukossa on todennäköisesti kolmella lisävirtaliittimellä varustettuja malleja. AMD kommentoi myös ATX 3.0 -standardin uutta 12VHPWR-virtaliittimen käyttöä ja sanoi päättäneensä jo vuosi sitten, ettei aio ensisijaisesti kustannussyistä käyttää uutta virtaliitintä.
yhdessä strem prosessorissa on 2 shader unittia?
Jokainen kykenee 2xFMA per kellojakso, teoriassa vissiin 2x suorituskyky vrt ennen mutta käytännössä jäädään tästä
Jeespoks, aloin tuossa tutkiskelemaan että onko tämä vähän niin kuin sama keissi kun nVidia tuplasi FP32 yksiköt 3000 sarjassa. Hirmu tflopit mutta käytännössä ei näkynyt peleissä samassa suhteessa.
Kyllä näissä on uusi encoderi. Esim AV1 tuki.
GeForce 256 DDR oli julkaisussa noin 2000 markan hintainen. Ostettiin pikkuveljen kanssa semmoinen puokkiin.
Sain omani siis huomattavasti halvemmalla.
Tuosta en vielä päättelisi yhtään mitään. Aikanaan 4870×2 kortti kellottui julkaisuajureilla noin 10MHz. 6kk myöhemmin se kellottuikin useita satoja MHz (vakio 750MHz). Se että julkaisemattomilla testauskäyttöön tehdyillä ajureilla ei kellotu tippaakaan, voidaan estää tehokkaasti vuotoja. Toivottavasti tilanne on taas tämä eikä se että siellä on joku täysin ylitsepääsemätön seinä vastassa minkä yli ei skaalaudu tippaakaan.
Vieläkin tämä myytti jaksaa elää. AMD julkaisi jo alkuvuodesta päivityksen, mikä nosti H.264-laadun ns riittäväksi ja joskus kesällä taisi tulla seuraava minkä myötä se laatu on ihan samaa tasoa NVIDIAn ja Intelin kanssa. H.265 ei ole ollut missään kohtaa ongelma.
Hinnoittelu on "järkevää" vain ja ainoastaan jos ei kyetä kilpailemaan. Zen4 ei ole halpa, koska se oli kilpailukykyinen – Raptor Laken hinta taas oli halvempi koska AMD kykenee tuottamaan hyviä piirejä. Nämä ovat halvempia, koska niiden ei oleteta kilpailevan teholla nVidian kanssa. Muussa tapauksessa AMD myisi niitä samaan hintaan ja saisi hyvät katteet, varsinkin kun AMD:n viimeisin tulos oli todella heikko.
Toki, mutta vanhemmissa Radeoneissa oli/on about vanhempien nVidian korttien videoengineä vastaava enkooderi.
Jos tuo oikeasti olisi noin lähellä 4090:aa, niin kelloja olisi vielä puristettu hieman ylöspäin, että voitaisiin mainostaa nopeimmaksi pelikortiksi. Mielestäni vaikuttaa kohtuu selvältä ettei tuo 4090:lle pärjää
En väittänyt se olisi vieläkin ongelma vaan että se on ollut ongelma. Tosin ei se vieläkään ole paras eikä välttämättä toimi "täysillä" esim. 5700XT kortilla, mutta kuitenkin parempi kuin aiemmin. "Alkuvuosi" taisi olla n. toukokuu ja esim. OBS:n ne uudistukset tuli kesällä.
ts. pointtina että AMD:llä ollut sama toiminnallisuus, mikä ei kuitenkaan ole aiemmin toiminut yhtä hyvin kuin kilpailijoilla.
Alkuvuosi oli maaliskuu ja toka päivityskierros tuli elokuussa, jonka myötä laatu oli sama (AMD 96,07 WMAF-pistettä, NVIDIAn NVENC 96,13 ja Intel 96,37)
Ilmeisesti saivat idean siitä kun testailivat niitä Intelin ajureita ja huomasivat käytännössä että Intel bugasi vaikka missä ja AMD pyöri kuin junan vessa. Tuota Linus ei henkilökohtaisesti odottanut kun on myös huonoja kokemuksia ja kokemuksia myös siitä, että joo on lupailtu että on paljon paremmat ajurit kuin ennen, mutta samaa tavaraa olleet sitten kuitenkin käytännössä.
Kiva julkaisu kaikin puolin. Toivon, että tulee RX 7800 16 Gt perusmalli Suomessa noin 750 euroon ja olisi 3090 tasolla suorituskyvyssä.
Pakko sanoa että on kyllä hyvän näkönen refu kortiksi..
Kiitos tarkennuksista, en ala kuitenkaan korjaamaan mitään alkuperäisestä viestistäni koska se pitää edelleen paikkansa.
Tuliko kaikki korjaukset myös esim. 5700XT:n ajuriin, minulle jäi aiemmin käsitys että kaikki uudet ominaisuudet eivät siinä toimisi.
Joo, kerrankin refu jonka voisi ostaa itsekin. Yleensä noissa on ollut jäähdytys sen verran niukka, että hyrrä kiertää miljoonaa ja desibelit ovat tapissa. Tuo voisi jopa olla suht hiljainen
Eikös tuommoinen kortti ole jo? 6900 XT joka on hieman tehokkaampi kuin 3090, poislukien RT.
Midrange?
Vai oliko tää sarkasmia. 7700 on sitä midrangea.
Kaikille hinnoista uliseville:
tämän päivän työtön ”tienaa” enemmän kuin minimipalkkainen vuonna 2010…selvästi enemmän.
aikoinaan Euro oli 1.5x dollariin, vituiksi vedetty yhteiskunta ja haikailu imperiumi meininkiin on tämän tilanteen luonut, Eurooppa on menettänyt kilpailukykynsä ja ostovoimansa globaaleilla markkinoilla.
Ihan saman verran nää maksaa edelleen kun jaksaa vähän pidemmälle katsoa…
Ihan ok hintaluokka. Onhan tässä laskentatehoa melkein 3x vs. Ps5 piiri.
Joo varmasti kilpailee 4080 kanssa, mutta ei välttämättä kovin tasaväkinen kilpailu. Jos odotat että AMD mätsäisi ainoastaan 4080 16gb suorituskyvyssä, se tarkoittaisi jotain mitä, noin 20-25% hyppyä edellisestä lippulaivasta? Katsoppa ne natiivit suorituskyky tolpat uusiksi, ja mieti onko realistista.
Pata kattilaa soimaa.
Itse ihmettelen tuota ajuri keskustelua. Silloin kun itsellä oli Radeonit oli vielä Catalystit käytössä ja en muista että koskaan olisin törmännyt mihinkään isompaan bugiin. Ehkä jotain idle kellojen puuttumista oli joskus mutta oli niitä nvidiallakin (saattoi johtua windowsin sekoilustakin). Toki mitään multimonitor virityksiä ei ollut vaan 16:10 1200p 60hz ja DVI dual-link. Eniten ongelmia oli Nvidian Abit siluro Geforce 3 ti200 jolla yhdessä vaiheessa ainoa toimiva ajuri oli joku tietty 6 sarjan detonatoreista.
Mitä nyt puuttuva tuki 10-bit HEVC:lle, eli formaatille jolla saavutetaan parhain pakkausteho ja joka on ainoa kaupallisessa käytössä käytetty.
Rauta on tukenut Navi 10 lähtien, softatukea odotellaan edelleen.
Eikö ookki
lähde aikaleimalla:
Aikoinaa julkaistiin 1900XTX 1900XT ja 2900XTX 2900XT niin oisko tämä jatkumoa 6900XTX 6900XT sekä 7900XTX ja 7900XT nimeämiselle?
Eli hypätään randomisti ajassa taaksepäin 15v sen sijaan että pidettäisiin edellisen genin nimeämistyyli. Ei edelleenkään vakuuta.
6900XTX oli myös, mutta ei koskaan julkaistu. Oot siinä oikeassa, että hypätään randomisti taaksepäin, mutta se oli tarkoitus tehdä jo 6000-sarjan kohdalla.
Sekoitat nyt piirin ja mallin nimet. Navi 21 XTX oli, ei 6900 XTX, ja oli vielä sen päällekin paremmin binnattu Navi 21 XTXH
Mihin Blender tehoon viittaat? Ainakin tämän mukaan viime sukupolvessa AMD menestyy ihan hyvin Blenderissä:
Radeon RX 6900 XT vs GeForce RTX 3090 Compute Benchmarks – Page 4 of 7 – The FPS Review
http://www.thefpsreview.com
Eli siis rtx 6000 noilla sampan muisteilla?
Jestas eihän tässä meinaa housuissa pysyä kun odottelee noita revikoita.
Aika harvoin tulee katseltua näitä julkaisu-streameja mutta oli vähän laimea meininki.
mistä ihmeen lappeen Rannan blender tehosta oikein höpiset?
Ei säteenjäljityksessä vaadita enempää muistia kuin rasteroinnissa. Käytännössä usein vähemmän.
Z-puskuri vaihtuu BVH-puuhun, kumpi ojn isompi riippuu resoluution ja geometrian määrän suhteesta.
Ja molempien määrä on todella pieni verrattuna tekstuuridatan määrään.
Mutta kun valaistus tehdään suoraviivaisemmin, tarvitaan säteenjäljityksen kanssa vähemmän jotain valokarttatekstuureita tms., ja kokonaisuudessaan selvitäänkin pienemmällä muistimäärällä.
Ja kun säteenjäljityksessä vääntö ei riitä isojen resoluutioiden pyörittämsieen, jolloin on myös vähemmän tarvetta niille kaikkein korkearesoluutoisimmille tekstuureille, ja tämänkin kautta voidaan käytännössä selvitä pienemmällä tekstuurimäärällä.
Mielestäni on aika pitkälti. Nvidian kohdallahan nähtiin aivan sama homma että teoreettinen flopsiteho lenti taivaisiin mutta todellisuudessa se ei realisoitunut kovinkaan hyvin. Tällä AMD pääsi samalle viivalle noin paperilla (on ilmeisesti siis ihmisiä jotka tuijottaa noita flopseja), mutta eivät ilmeisesti kehtaa kuitenkaan ilmoittaa niitä ns. oikeina shadereinä kuten nvidia teki ja ilmoitti amperessa tuplanneensa cuda määrän per SM.
Tässä on tosin nyt selvästi vielä sekaannusta kun toiset ilmottelee shader määräksi 6144 ja toiset 12288.
Mutta jos uskotaan siihen mitä AMD ilmoittaa itse ja verrataan 6950XT vs 7900XTX
– Boost Frequency: 2310 -> 2500 (+8%)
– Stream processors: 5120 -> 6144 (+20%)
– ROPs: 128 -> 192 (+50%)
– TU’s: 320 -> 384 (+20%)
– CU’s & Ray Accelerators: 80 -> 96 (+20%)
– Memory Bandwidth GB/s: 576 -> 960 (+66,7%)
– Peak Texture Fill-Rate GT/s: 738,2 -> 960 (+29,9%)
– Peak Pixel Fill-Rate GP/s: 295,7 -> 480 (+62,3%)
– Peak Single Precision Compute Performance TFLOPs: 23,65 -> 61 (+158%)
– Infinity Cache MB: 128 -> 96 (-25%)
– TDP: 335 -> 355 (+6%)
Näiden numeroiden valossa näyttäisi siis että muistikaistaa haluttiin selvästi lisää ja ROPs. Ilmeisesti ropsit ollu jarruna. Samalla voidaan melko varmuudella päätellä että jotain 1,62x teoriassa maksimissaan voidaan odottaa tuon tarjoavan tehoa suhteessa 6950XT:n.
Ja jos verrataan AMD:n CU määrää vs nvidian SM, niin 96 vs 128 (-25%), mielestäni nää on aika hyvin keskenään verrannollisia tänäpäivänä, joten on täysin selvää että ei toi kortti yksinkertaisesti pysty kilpailemaan 4090 vastaan. Ja eikös toi Ada piiri ole itseasiassa 144SM sisältävä, joten eroa tulee jo -33,3% sitten kun 4090Ti malli joskus julkaistaan. Eli puhutaan aivan eri kokoluokan siruista jo järeydessäänkin. Sijoittuu siis järeimmän adan ja järeimmnän turingin väliin ollen lähempänä turingia kuin adaa.
Eli summasummarum, Navi 31 ei kasvanut kovinkaan paljoa verrattuna Navi 21. Miksi ei, niin sitä on vaikea sanoa. Mahdollistahan olisi ollut tuota huomattavasti järeämpikin siru. Nää on kuitenkin useamman vuoden projekteja ja Navi 31 speksit on voitu lyödä lukkoon jo vuosia sitten. Selvästi ei ole osattu ennustaa täysin mitä nvidia tulee tekemään.
AMD:n olisi korkea aika päästä eroon myös tästä kierteestä että aina joudutaan tuomaan se täysi piiri heti kun kilpailija mehustelee leikatulla piirillä jolloin takataskusta löytyy aina vastaus. Tätä samaa kissa ja hiiri leikkiä on nyt nähty turhan pitkään. Vanhainkodista uusia ennustajia haettava, sanon minä.
Eikös se B-frame puutos ole vaivannut h265 myöskin joka hiljattain fiksattiin.
Toinen tuo 600mm2 piirin hieman leikattuna ja toinen 300mm2 piirin täytenä. Piikiekosta toista tulee 100% saannoilla alle 100 kpl ja toista yli tuplat. Kummallahan tulee suhteessa enemmän piirejä huippumalliin per kiekko? Nvidialla ne täysin ehjät ja hyvin kulkevat piirit on todella harvassa. AMDllä niitä taas tulee hyvin paljon täysin ehjinä ja niitä voidaan binnailla ihan rauhassa.
Tuntuu tulevan hyvin nvidialla toimivaa tavaraa kun yli 100k 4090 jo toimitettu. Ei siis ihan pientä määrää.
Tähän asti aika hyvin asiaa, paitsi CU vs SM, niiden vertailu ei ole mielekästä ja vaihtelee ihan täysin sukupolvien välillä kun SIMD-leveys ja yhtä aikaa rinnakkain ytimellä suoritettavien säikeiden määrä vaihtelee.
nVidialla SM tarkoittaa oikeasti ydintä, AMDllä RDNAssa CU tarkoittaa vaan puolta ydintä, AMDllä ytimet on tuplasti järeämpiä ja markkinonti sitten laskee puolikkaita ytimiä jotta numerot olisi vertailukelpoisia GCN:n kanssa
Mahdollinen ja järkevä on eri asioita. Kuussakaan ei ole yli 50 vuoteen käyty, vaikka siellä yli 50 vuotta sitten käytiin useamman kerran.
Nyt saatiin aikaiseksi piiri, joka on monelle kuluttajalle järkevä ostos. Isompi ja kalliimpi piiri, joka ei silti pysty kilpailemaan nVidian kanssa säteenjäljityssuorituskyvyssä olisi ollut se tyhjä arpa, samalla tavalla kuin Radeon Fury ja Vega oli vähän tyhjiä arpoja.
Jos en väärin muista niin nvidialla homma menee jotenkin niin että FP32 voi ajaa 2 rinnan, mutta jos on FP16 seassa niin ei sitten se rinnan ajo tyssää siihen. Ja twitterissä joku kertoili että käytännössä ainakaan ilmeisesti peli puolella sellaista tilannetta ei ole juuri koskaan jossa tuosta päästäisiin hyötymään.
Oli miten oli mutta se on faktaa että Navin kohdalla computerbase teki vertailun RX5700 vs RTX2070 samoilla kelloilla (cuda, shader, SM, CU luvut on noilla tismalleen samat) ja suorituskyky oli hyvin identtinen.
AMD Radeon RX 5700 und RX 5700 XT im Test: Architektur-Vergleich, Preis-Leistung, Custom Designs (Update)
http://www.computerbase.de
Nyt kun AMD "tuplasi" myös, niin voi olla että tilanne on taas aika identtinen.
Säteenjäljitys teholla nyt normi kuluttajalle ei ole vielä vuosiin juurikaan merkitystä kun se ei yksinkertaisesti ole siellä 500€ hintaluokassa riittävä ja tuskin tulee edes seuraavassa sukupolvessa olemaan riittävä. 4090 alkaa olla riittävästi potkua. Menee pari generaatiota varmaan että se teho saadaan tuonne 500€ hintaluokkaan.
Tuntuu vaan olevan tarvetta maailmalla tehoille oli hinta mitä tahansa jos on uskomista noihin lukuihin mitä 4090 on myyty. Mutta ilmeisesti siis AMD:tä ja sen osakkeen omistajia ei sitten kiinnosta päästä käsiksi kunnon lypsylehmään.
Tarkoitti varmaankin allelinkattua 3d-mallinnus/renderöintityökalua. Tuohon saa nvidian vekottimilla todellakivan kiihdytyksen mistä artistit nauttivat. Mallinushommissa varsinkin ammattikäytössä isommasta muistinmäärästäon iloa
Blender 3.3 Performance Deep-dive: Cycles, Eevee & Viewport
techgage.com
Melkoista saivartelua tuo sun tuo sun juttu
Nythän sä töksähdit termiin: Suomilisä ja tarjoat tilalle Suomi hinta??? En kyllä osta sitä kun tuo Suomilisä on ihan yleinen termi vs. tämä sun keksimä suomi-lisä on ihan sama asia mutta tahdot vaan nyt epätoivoisesti olla oikeassa…
En ole keksinyt suomi-lisää, pointtina se että eri maissa eri asiat vaikuttavat hintoihin ja kun kaikissa maissa on "lisiä" niin miksi et kutsu niitä kaikissa maissa lisiksi?
Koska täällä käytetään yleisesti termiä "Suomi lisä" Ei se siitä miksikään muutu vaikka kuinka vänkäät. Nytkö se sinuki termi muuttu lisäksi? Vastahan sä selitit että termi pitää olla suomi hinta??? Vastahan sä postasit:
"Miksi ostaa Saksasta kun Kiinasta/jenkeistä/Bagladeshistä saisi vieläkin halvemmalla? Miksi, kuten joku jo mainitsi, ei puhuta Saksa-lisästä? Jos Suomessa on kallista ja jälleenmyyjät lisäävät Suomi-lisää ja muualla halpaa niin osteta vaikka Ruotsista missä ei ilmeisesti ole mitään lisiä hinnoissa.
Parempi termi olisi ihan vaan esimerkiksi Suomi-hinta." Mitä sä nyt sekoilet tämän termistön kanssa…koita edes päättä että kumpi. Ensit vänkäsit että suomilisä on jotenkin huono termi ja sitten seuraavassa vetelet ihan omaan huiviin samaa tarinaa "suomi hinnasta" ja puhut että et ole keksinyt suomilisä termiä…et todellakaan ole kun se on ollut jo lie kuinka pitkään ihan yleistermi täällä missä hinnan päälle laitellaan sitä suomilisää