
io-tech @ Las Vegas: AMD esitteli tänään järjestetyssä advance_gaming-tapahtumassaan uuden RDNA 3 -grafiikka-arkkitehtuurin, siihen perustuvan Navi 31 -grafiikkapiirin sekä Radeon RX 7900 XTX- ja 7900 XT -näytönohjaimet. Alle 1000 dollarin suositushinnalla AMD keskittyy ensisijaisesti kilpailemaan NVIDIAn tulevien GeForce RTX 4080- ja 4070-näytöohjaimien kanssa, eikä vertailua nähty jo myyntiin saapuneeseen yli 2000 euron GeForce RTX 4090 -lippulaivanäytönohjaimeen.
Yhtiön mukaan sen ensisijaisena tavoitteena on RDNA 3 -näytönohjainten suunnittelussa ollut energiatehokkuus eli performance per watt -suorituskykyyn panostaminen, mutta luonnollisesti myös parempaan suorituskykyyn on panostettu niin säteenseurannassa kuin 2023 tulevassa NVIDIAn DLSS 3 -teknologiaa mukailevassa FSR 3 -teknologiassa, jossa generoidaan ylimääräisiä keinotekoisia ruutuja nostamaan ruudunpäivitysnopeutta. Uusina ominaisuuksina DisplayPort-näyttöliittimet tukevat uusinta 2.1-standardia ja tuettuna on AV1-videoenkoodaus ja -dekoodaus.
Uusi Navi 31 -grafiikkapiiri käyttää Ryzen-prosessoreista tuttua useamman piirin chiplet-suunnittelua eli TSMC:n 5 nanometrin prosessilla valmistetun grafiikkapiirin rinnalla on kuusi kappaletta 6 nanometrin prosessilla valmistettuja MCD- eli Memory Cache Die -välimuistipiirejä. Grafiikkapiirin pinta-ala on 300 ja välimuistipiirien 37 neliömillimetriä ja ne rakentuvat yhteensä 58 miljardista transistorista.
Suorituskykyisemmän 7900 XTX:n täydessä grafiikkapiirissä on 96 kappaletta CU- eli Compute Unit -yksikköjä eli 6144- stream-prosessoria, jotka kykenevät 2,5 GHz:n Boost-kellotaajuudella 61 teraflopsin laskentatehoon ja 384-bittisen muistiväylän jatkeena on 24 gigatavua 20 Gbps nopeudella toimivaa GDDR6-muistia. Yhdistettynä 96 megatavun Infinity Cache -välimuistiin muistiväylän huippukaistanleveys nousee 5,3 teratavuun sekunnissa. Näytönohjaimen tehonkulutus on 355 wattia, AMD suosittelee vähintään 800 watin virtalähdettä ja yhtiön omassa referenssisuunnittelussa käytössä on kaksi perinteistä 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä.
7900 XT on varustettu hieman karsitulla grafiikkapiirillä, jossa on käytössä 84 CU-yksikköä eli 5376 stream-prosessoria ja viisi välimuistipiiriä. Tämä tarkoittaa 80 megatavua Infinity Cache -välimuistia ja 320-bittistä muistiväylää, jonka jatkeena on 20 gigatavua näyttömuistia. Grafiikkapiiri toimii hieman alhaisemmalla 2,4 GHz:n kellotaajuudella, näytönohjaimen tehonkulutus on alhaisempi 300 wattia ja AMD suosittelee vähintään 750 watin virtalähdettä.
Suorituskyvyn suhteen AMD esitteli 7900 XTX:n tarjoavan 4k-resoluutiolla 50-70 % parempaa suorituskykyä rasterointi- ja säteenseurantasuorituskyvyssä verrattuna edellisen RDNA 2 -sukupolven Radeon RX 6950 XT -näytönohjaimeen. Esimerkiksi 70 % parannus Cyberpunk 2077 -pelissä ilman säteenseurantaa tarkoittaisi 7900 XTX:llä lähes vastaavaa ruudunpäivitysnopeutta kuin GeForce RTX 4090:llä.
Radeon RX 7900 XTX:n veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 999 dollaria eli euroissa ja Suomen 24 % arvonlisäverolla 1280 euroa ja 7900 XT:n 899 dollaria eli 1145 euroa. Molemmat näytönohjaimet saapuvat myyntiin 13. joulukuuta.
Pääsimme julkaisutilaisuudessa käsiksi AMD:n omaan Radeon RX 7900 XTX -näytönohjaimeen, joka on hieman pidempi kuin edellisen sukupolven Radeon RX 6950 XT (276 vs 287 mm), mutta edelleen 2,5 korttipaikan paksuinen. 7900 XTX on fyysisesti hieman isompi kuin 7900 XT ja varustettu isommilla tuulettimilla. Näytönohjainvalmistajilta on luvassa omiin suunnitteluihin perustuvat mallit, joiden joukossa on todennäköisesti kolmella lisävirtaliittimellä varustettuja malleja. AMD kommentoi myös ATX 3.0 -standardin uutta 12VHPWR-virtaliittimen käyttöä ja sanoi päättäneensä jo vuosi sitten, ettei aio ensisijaisesti kustannussyistä käyttää uutta virtaliitintä.
"RT-/DLSS-kikkoja"
Oli kyllä ehkä forumin viikon typerin kommentti sanoa säteenjäljitystä joksikin "kikaksi" ja rinnastaa se kuvanlaatua huonontavaan DLSSään.
Kun säteenjäljitys on nimenomaan täysin erilainen renderöintitekniikka jolla kaiken maailman "kikkailua" voidaan vähentää.
Ja video täynnä "analyysiä" joka perustuu ekstrapolointiin yhden valmistajan PR-slideseteissä mainostamiin lukemiin
Jos analysoidaan mainoslukuja niin sitten kannattaa analysoida mainoslukuja molemmilta osapuolilta eikä sotkea PR-releasen mainoslukuja ja todellisia benchamarkkeja keskenään.
Virallinen: NVIDIA vs AMD (vs Intel) keskustelu- ja väittelyketju
bbs.io-tech.fi
Voitaisiinko keskustella otsikon aiheesta?
Asus oman TUF-mallinsa paljastanut poislukien hinta ja kellotaajuudet. 3×8 pin virtaliittimet ja myös huomattavasti isompi (352.9 x 158.2 x 72.6 mm) verrattuna refuun (287 x 135 x 50 mm)
ASUS TUF Gaming Radeon RX 7900 XTX OC Edition 24GB GDDR6 | Graphics Card| ASUS Global
Olen kyllä mielestäni oman mielipiteeni ilmaissut varsin selkeästi milloin itselle homma on relevantti. Se ei liity mitenkään siihen että onko se AMD, nvidia vaiko Intel joka sellaisen kortin markkinoille tuo. Vaikka AMD olisi nyt nokittanut RTX4090 RT tehossa, niin omasta mielestäni se ei edelleenkään ole riittävä.
Tai noh, ehkä se alkaa juuri riittämään mutta siitä joutuu maksamaan aivan liian suuren hinnan.
Ihan puhdasta spekulaatiota mutta voihan olla myös niin että AMD on jättänyt AIB partnereille enemmän varaa, ollut ehkä natinkia että homma ei ole oikein kannattavaa kun sirujen valmistaja kilpailee samoista markkinoista. Nyt jos AIB kortteja alkaa ilmestyä markkinoille 3GHz kelloilla, niin kyllähän ne alkaa olla silloin vähän niinkuin omassa teholuokassaan verrattuna refuun.
Jep. Tais olla 1999 mk.
Jep. Cyberpunk on kyllä ihan hiton paljon hienompi RT ja Psykot asetukset päällä Mutta jos ei tiedä paremmasta niin onhan peli kaunis muutenkin
Kun katsoo nVidian premiumhintoja, ei pitäisi olla mikään ylläri että monet etsii halvempia vaihtoehtoja, olkoonkin että joitain kompromisseja joutuu tekemään. Kaikki ei ole niin "pro gamereitä" että ovat valmiita maksamaan mitä tahansa näyttiksestä.
katso liitettä 990923
Tämä on oikeasti vain 2x 4k, kun aito 8k on 4x 4k.
Amd:n esitys oli monin paikoin harhaanjohtavaa, enkä noita tuloksia niele ennen puolueettomia testejä, ja suosittelen samaa kaikille ennen ostopäätöstä.
Tässä ei mielestäni ole mitään yllättävää. Totta kai matalakuvanäytössä on vähemmän pikseleitä kuin vaakaresoluutioltaan vastaavassa korkeammassa näytössä.
Minulle tämä esitys sinänsä kertoi ihan tarpeeksi: heikohkon säteenseurantasuorituskyvyn takia en näitä kortteja valitsisi, jos ylipäänsä olisin näytönohjainta vaihtamassa. Korttia harkitsevien toki kannattaa oikeita testejä odottaa, mutta niinhän se aina on.
Toimii se toisin päinkin, mitä teet DisplayPort 2.1 -tuella jos sille ei ole käyttöä/näyttöjä.
Toisaalta voinee luottaa että suorituskykyä löytyy sen verran että huono kortti XTX ei oikein millään voi olla, ja kun tässä vaikuttaa olevan lineaarinen kehitys niin tuskin hirveitä yllätyksiä tulossa. Jos XTX on realistinen vaihtoehto niin tuskin 4080 mitään sen suhteen tuo pöytään isommalla hinnallaan ja muita vaihtoehtoja ei samaan teho/hintaluokkaan oikein sitten ole. XT tuskin on kortti jota kenenkään kannattaisi ostaa jos hintaero ei jostain syystä repeä loppukäyttäjälle tullessa, sen verran lähellä hinnat on toisiaan.
Muuten hupaisa pointti tuli mieleen kun kuuntelin erästä podcastia aiheesta, AMD on ylpeä miten ei tarvitse PSUta vaihtaa kun kortin sukupolvesta toiseen vaihtaa mutta sitten samaan aikaan odottaa että ostat 8k näytön jotta tämä erityisen tärkeä DP 2.1 tulee hyödynnettyä…
Näin juuri koneen kasanneena niin kyllä tuossa virtalähteen vaihtamisessa saattaa aika isokin homma olla.
Riippuen kopasta, miten viimeistely viimeksi, kaapelien vedot, siihen saattaa mennä pitkäänkin.
Uuden näytön vaihtaminen on kivaa, menee 10-20 min.
Virtalähteen vaihtaminen pakollinen paha.
Virtalähde nyt on helposti näytön ohella pitkäikäisin osa tietokoneessa, turha toimivaa on vaihtaa. Uutena melko lailla suoraan julkaisusta ostettu Corsairin HX520 jatkaa edelleen toimintaansa moitteettomasti. Sen kanssa on eletty mukisematta 4870 Radeonista 1050Ti GeForceen joka on nyt porukoilla kakkoskoneena. Epäilemättä pelittäisi mainiosti vielä jonkun karvalakkimallin Radeon 7000-sarjalaisenkin kanssa.
Taidat nyt lukea kuin piru raamattua siellä, molemmathan on pelkkiä plussia kuluttajalle. Se että pienemmällä virtiksellä pärjää on hyvä asia kuten myös se, että DP 2.1 mahdollistaa korkeammat resot & virkistystaajuudet, jos kuluttaja sellaisia kaipaa. Mikään pakko sitä uutta näyttöä ei ole hankkia.
Itelläkin meni muutama kymppi kun päivitin 750W -> 850W RTX 4090:tä varten.
Pointtina lähinnä siis oli että jos laatikossa on jo 850W tai isompi virtaloota niin ei sitä ole syytä vaihtaa NVIDIAn tarjonnan kanssakaan, ja vaikka vaihtaisi niin hintahaarukka lienee 200-300€. Ja XTX ei juuri pienemmällä virtalähteellä pyöri myöskään, esim. Asus suosittelee vähintään 800W virtalähdettä TUF-mallille. Toki tarve määritty sitten muunkin systeemin mukaan, GPU on vain suurin virtaa haukkaava osa mutta ei suinkaan ainut.
Näyttö on tietysti helppo vaihtaa mutta hintahaarukka 8k näytöissä livahtaa sellaisiin lukemiin että voi ostaa mielummin 4090:n. Tai kaksi.
Lähinnä tämä kontrasti sanomassa että parin sadan upgrade on iso juttu mutta neljän tonnin näyttö peruskauraa oli se mikä rupesi huvittamaan.
Asia erikseen mitä suositellaan. 4090kin on niin tappiin kelloteltu vakiona, että vähän virrankulutusta järkiperäistämällä riittää 650W:n aika kivasti ja suorituskykytappiota tulee ehkä pari prosenttia. Eniten noissa nvidian uutuuksissa nyppii tuo uuden liittimen pakotus, vaikka custom-kortteihin varmaan menisi vanhatkin helposti eikä tarvittaisi typeriä adaptereita tai uusia johtoja.
Juu ja toiseen suuntaan kunhan AIB mallit kolmella 8-pinnisellä pääsee kellotukseen niin ei se "luvattu" 3GHz sieltä tule ilman että niille kaikille kolmelle liittimelle löytyy syy ja hupsistakeikkaa ollankin perus 4090 lukemissa.
AMD ilmeisesti onnistuneesti luo kuvaa että nämä kortit olisi jotenkin erityisen kevyitä mutta voipi olla että vaikkapa se paras kohderyhmä päivitykselle eli 5700XT omistajat ei sen suosituksen mukaisella 550W virtalähteellä pärjää 7000-sarjaan siirtyessä. Ainakaan jos haluaa sitä suorituskykyä mistä maksaa.
Saatan olla vähemmistössä, mutta ajelen näyttiksiäni pitkälti tehorajoitettuna ja tehonkulutuksen suhteen optimoituna. Nykyinen 5700XT on rajoitettu 150 wattiin jolloin suorituskyky pysyy edelleen hyvänä mutta myös lämmöt pysyvät kurissa ja melutaso pysyy kohtuullisena. Varmasti tuleva päivityskin tulee samalla tavalla kuristettua tehonkulutuksen ja suorituskyvyn suhteen paremmalle hyötysuhteelle.
Erona se että jos virtalähde ei riitä on se pakko päivittää parempaan, mutta näytöksi kelpaa lähes mikä tahansa, pakko ei ole uusia. Eli vähän turhasta nillittämistä kun kyseessä kaksi täysin eri ominaisuutta mistä toinen on täysin alaspäin yhteensopiva ja toinen ei.
Jos ja jos ja jos on 550W virtalähde niin sitten AMD vaikuttaa tekopyhältä kun sanoi että ei tarvitse virtalähdettä päivittää vaikka tarviikin jos on liian heikko.
Alkaa olla argumentit vähän tiukassa jos tällaisesta pitää alkaa narista. AMD ei mainostanut muiden tekemiä kortteja vaan ainoastaan omiaan ja on totta että jonkun pitää mahdollisesti päivittää oma 200 watin ATX virtalähteensä joten hyi hyi mitä markkinointia AMD.
Sinänsä pienemmästä koosta ja vähäisemmästä virrankulutuksesta on noissa aika paljon hyötyä ja toki tätä kulmaa kannattaa AMD:n nostaa esiin, koska se on selkeä vahvuus. Ollaan tekemisissä sitten valmiskoneiden tai diy boksien kanssa.
Kyllä. Se on kysymysmerkki onko niitä lähikaupan hyllyssä silloin, mutta ainakin myynnissä AMD:n omilla sivuilla jollei lähempänä.
Myös Asrock on julkaissut omat mallit
ASRock > News
http://www.asrock.com