
io-tech @ San Francisco: Ensimmäisenä markkinoille saapuvat 8-ytimiset Ryzen 7 -sarjan prosessorit, joiden ennakkotilaukset alkavat tänään ja ne saapuvat virallisesti myyntiin 2. maaliskuuta, jolloin päättyy myös median salassapitovelvollisuus omien testitulosten osalta.
Suorituskykyisin malli on Ryzen 7 1800X, joka toimii 3,6 GHz:n perustaajuudella ja 4,0 GHz:n Precision Boost -taajuudella. TDP-arvo on 95 wattia. Veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 499 dollaria ja Suomihinta on 599 euroa.
Toinen 95 watin malli on Ryzen 7 1700X, joka toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella ja 3,8 GHz:n Precision Boost -taajuudella. Suositushinta Yhdysvalloissa on 399 dollaria ja Suomihinta on 469 euroa.
Edullisin ja 65 watin TDP-arvolla varustettu malli on Ryzen 7 1700, joka toimii 3,0 GHz:n perustaajuudella ja 3,7 GHz:n Precision Boost- taajuudella. Suositushinta on 329 dollaria ja Suomihinta on 389 euroa.
Ryzen-prosessorit käyttävät uutta AM4-prosessorikantaa ja ne on varustettu DDR4-muistiohjaimella, joka tukee virallisesti maksimissaan 1333 MHz:n kellotaajuutta (DDR4-2667. Viralliset muistitaajuudet ovat kuitenkin vain JEDECin standardeja ja muistiohjain kykenee todellisuudessa toimimaan huomattavasti korkeammalla kellotaajuudella, kuten esimerkiksi Asuksen Crosshair VI Herolla 1800 MHz:n kellotaajuudella eli DDR4-3600-nopeudella.
Kaikki Ryzen 7 -prosessorit ovat kerroinlukottomia ja varustettu Extended Frequency Range- eli XFR-ominaisuudella, joka mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti hieman yli Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Lämmönlevittäjä on jo valmiiksi juotettu kiinni piisiruun, joten prosessorin korkkaamista ei tarvitse edes harkita.
Loput ja edullisemmat 6- ja 4-ytimiset Ryzen-mallit julkaistaan markkinoille myöhemmin vuoden 2017 aikana.
Ryzen 7 -sarjan suorituskyky
AMD:n omissa tässä vaiheessa julkaistavissa testituloksissa Ryzen 1800X saavutti Cinebench R15 -testin kaikkien ytimien testissä 1601 pistettä eli 9 % paremman tuloksen kuin Core i7-6900K. Cinebenchin yhden ytimen testissä prosessoreiden tulos on sama 162 pistettä.
Ryzen 7 1700X sai Cinebench R15:n kaikkien ytimien testissä tulokseksi 1537 pistettä eli noin 39 % paremman tuloksen kuin Core i7-6800K (1108 pistettä).
Edullisimman Ryzen 7 1700 -mallin tulos Cinebench R15 -testin kaikkien ytimien testissä oli 1410 pistettä eli noin 46 % parempi kuin Kaby Lake -sukupolven neliytimisellä Core i7-7700K:lla (967 pistettä).
Testasimme AMD:n demokoneilla Ryzen 7:n suorituskyvyn myös itse muun muassa Cinebench-, Handbrake-, 3DMark Fire Strike- ja Blender-testeillä ja ilmoitetut tulokset pitävät paikkaansa. Ryzen 7 1800X on joissain testeissä hieman suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K ja päin vastoin. Testaamme kuitenkin Ryzenin suorituskyvyn luonnollisesti kattavammin io-techin omassa testilaboratoriossa.
Ryzen 7 -prosessoreiden tuotesijoittelu verrattuna Inteliin
Kaikki AMD:n Ryzen 7 -prosessorit ovat 8-ytimisiä, mutta ne on hinnoiteltu erittäin kilpailukykyisesti. Edullinen hinnoittelu mahdollistaa AMD:n kilpailun Intelin nykyprosessoreita vastaan suuremmalla määrällä ytimiä ja paremman suorituskyvyn useampaa ydintä hyödyntävissä sovelluksissa ja testeissä. Myös yhden ytimen IPC-suorituskyky on hyvin lähellä Intelin nykyisiä arkkitehtuureita erityisesti samalla kellotaajuudella clock-to-clock-testeissä.
Suorituskykyisin ja kallein 599 euron hintainen Ryzen 7 1800X -malli on suorituskyvyltään verrattavissa Intelin tämän hetken suorituskykyisimpään 8-ytimiseen Broadwell-E-koodnimelliseen Core i7-6900K -prosessoriin, jonka hinta Suomessa on kaksinkertainen eli noin 1220 euroa.
469 euron hintaisen Ryzen 7 1700X -mallin ensisijainen vertailukohta on 6-ytiminen Core i7-6800K -prosessori, jonka hintataso Suomessa on alkaen 475 euroa.
Edullisin 389 euron hintainen Ryzen 7 1700 asettuu kilpailemaan 8 ytimellään ja 16 säikeellä noin 400 euron hintaisen Kaby Lake -sukupolven Core i7-7700K:n kanssa, joka on varustettu neljällä ytimellä ja tukee kahdeksaa säiettä.
Virallisen saatavuuden yhteydessä 2. maaliskuuta AMD odottaa, että markkinoilla on saatavilla 82 AM4-kantaista emolevyä Ryzen-prosessoreille. Pienempiä Mini ITX- ja Micro ATX -emolevyjä odotetaan saapuvan myyntiin huhtikuussa.
Zen-arkkitehtuurin IPC-suorituskyky +52 %
4,8 miljardista transistorista rakentuva Summit Ridge -koodinimellinen piisiru valmistetaan Globalfoundriesin 14 nanometrin FinFet-prosessilla. Uuden Zen-nimisen x86-arkkitehtuurin suunnittelu aloitettiin jo neljä vuotta sitten ja AMD on käyttänyt suunnitteluun kaksi miljoonaa miestyötuntia.
Zenin alkuperäisenä tavoitteena oli saavuttaa 40 % parannus Instructions per Clock- eli IPC-suorituskyvyssä verrattuna edellisen sukupolven Excavator-arkkitehtuuriin, mutta AMD:n toimitusjohtaja paljasti San Franciscossa järjestetyssä Ryzen Tech Day -tapahtumassa, että lopputuloksena yritys saavutti omien laskelmiensa mukaan 52 % parannuksen.
Ryzen 7 1800X saapui io-techin testipenkkiin
io-tech sai ensimmäisenä suomalaisena mediana käsiinsä Ryzen 7 1800X -prosessorin ja sen mukana AMD toimitti Asuksen X370-piirisarjaan perustuvan Crosshair VI Hero -emolevyn. Lisäksi puisen laatikon sisältä löytyy testejä varten 16 gigatavua Corsairin DDR4-3000-muistia ja Noctuan NH-D15 SE-AM4 -cooleri.
oletko varma??
Emolevyn oman muovisen asennuskehikon kynsiin kiinnittyvät jäähdyttimet ovat yhteensopivia, vaikka ne olisi nimellisesti Socket 754 <-> FM2+ prosessoreille. Mikäli jäähdytin käyttää omaa kiinnityskittiään, niin silloin tarvitaan uusi kiinnityskitti jotta jäähytin sopii AM4 kantaisille vehkeille. Jälkimmäinen ei koske ASUS:n Crosshair 6 Hero emolevyä, jossa on piirilevyssä sekä AM2-FM2+ sekä AM4 kiinnitysreiät. En tiedä tuleeko emolevyn retail-myyntipaketissa AM2-FM2+ yhteensopivaa takalevyä mukaan, joten mikäli sellaista ei löydy ennestään niin sitten se on hankittava erikseen.
Riippuu jäähystä, jotkut sopii, jotkut ei, joihinkin on saatavilla sovituspalikat
Olin näköjään väärässä: AMD's AM4 socket will not be compatible with old CPU coolers | CPU & Mainboard | OC3D News
Mutta artikkelin mukaan: "Noctua has already confirmed that their existing CPU coolers will be AM4 compatible, with plans to ship a free AM4 mounting kit to everyone who uses a Noctua CPU cooler that is under 10-years-old"
Stilt jakaa tietoa tuolla paremman väen alaosiolla. Tuosta edellisestä lainauksesta voi olla apua.
Ei muuten käy, se oli uutisankka parin kuukauden takaa. AM4 ei ole AM3 yhteensopiva. Jotkut jäähyt kuitenkin tuurilla sopii, mutta suurin osa ei.
No hitto. Lähti sittenkin tilaukseen 🙂
Epäröin vain että olisko tuo ryzen1700 parempi kuin 6600k tiedän että ei paljoa parannusta tule mut amd on amd. Fanboys are real! Ku tarkotus mennä nyt 4-5 vuotta mahdollisesti samalla setillä.. tulevaisuus tuo kivaa tullessaan
Ok, en ole AMD-puoleen kovin perehtynyt. Häkellyin vain nähdessäni emojen tuettujen prosujen listalla maininnan A-sarjasta ja Athloneista (Jimm'sin sivuilla).
Jooh aika varmasti saa nyt sandy bridge jäädä ansaitulle eläkkeelle.
Mahtavaa vielä tuo juotettu lämmönlevittäjä, ei tarvi kikkailla, eikä ostella mitään ylimääräisiä korkkaus vehkeitä.
Onneksi maltoin odottaa tuon kaby laken yli.
Saako tuossa tavan 1700:ta edelleen kellotettua? Oman tulkinnan mukaan kyllä. Eniten kiinnostaa saako TDP rajan ohitettua ja kerrointa vaihdettua? Kulkuhan voi olla heikompaa, mutta silti.
Juu A-sarja = APUt ja viittaa tässä tapauksessa 7. sukupolven APUihin, Athlonit samoja vehkeitä GPU disabloituna
Kaikki Ryzenit kerroinlukottomia, ei niissä mitään rajoituksia ole.
Eihän intelin X/K- sarjalaisillakaan mitään rajoitteita ole 😀
Haluan vain muistuttaa, että:![[IMG]](https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2017/02/ryzen-ln2-4-22022017.jpg)
Siinä ei kovin hyvää kuvaa kellittelyistä ilmalla/vedellä anna.
@The Stilt saa valaa uskoa, jos haluaa.
Ongelma, 1700 vai X :psmoke:
Kerralla 1800X 😉
Kaikki Ryzen mallit on lukottomia.
Kellotettavuus riippuu emolevyn käyttämästä piirisarjavariantista.
TDP rajoittimet ei ole ongelma.
Itse en ainakaan odota 1800x:ltä kuin 4.2 kellotuksia H100:lla, jos menee 4.5 niin olen erittäin positiivisesti yllättynyt. Arvio ei perustu kuin omaan mututuntumaan. Silti mieluusti sen ostin, riittävän hyvä tuotos ja samalla tukee AMD:ta lompakolla ja piristää kilpailua 🙂
Eli tuo tavan 1700 voi hyvinkin olla the ryzen. Binnausta voi tietty olla, mutta eniten tuossa pelotti tuo TDP, jos se olisi ollut rajattu, niin pahimmassa tapauksessa kellotettuna kaikkilla coreilla olisi menty se 3Ghz ja yksittäinen core olisi vetänyt sen reilut 4Ghz.. 😉
Tässä itse vaan mietin, että paljonkohan muistien hinnat mahtaa nyt nousta, kun kysyntä markkinoilla kasvaa Ryzenin tulon myötä. Kohta DRAM hinnat on varmaan 15€/1gt.:dead:
No onhan tuo nyt vielä ihan perhanan hyvä prosessori.
Mites muuten @Sampsa otitko kaverikuvan Lisa Sun kanssa?
Voi voi, että tässä oikein toivoo tosissaan, että Ryzenit tykittäis Inteliä nekkuun, nimen omaan hinta/laatu suhteessa siellä high-endissä. Oikeaa kilpailua tässä onkin jo kaivattu ja pitkään.
Lisäksi on tulossa hienoja vuosia innokkaille, koska seuraavaksi tulee Intelin "vastaus" ja AMD:n IPC kehitys, huh… ne oikeasti (oletettavasti) pystyi siihen! Ei voi ymmärtää että se näin kauan kesti, mutta kyllä nyt on jo vahvoja viittauksia siihen, että Intelin on pakko alkaa tekemään sitä oikeaa duunia, koska AMD:llä on vilkku päällä ja se on tulossa IPC:ssä ohi. Tuo kun on ollut se AMD:n kompastuskivi jo pitkään ja tällä harppauksella jo huohotetaan niskaan ja pahasti. Siihen kun lyö päälle agressiivisen hinnoittelun ja sen että AMD saa tällä kassavirtaa oikeasti plussalle, niin tulee jännät ajat. Nyt ei ole enää Intel kaukana, koska kaikki merkit viittaa Intelin seuraavankin parantavan vain sen marginaalisen 5-10%. Tämä Ryzen kun tainnut tulla melkoisen puskista, siis nimen omaan IPC:n osalta ja seuraavaan versioon ei millään enää Intel kykene parantamaan. Siellä on kuitenkin suunnittelu aloitettu jo aikaa sitten ja aikana, kun AMD oli lähinnä vitsi. Tällä tahdilla ei edes Intel voi reagoida kunnolla. Sen sijaan AMD:llä on varmasti Ryzenin se seuraava versio jo työn alla ja Intel saattaa jopa aloittaa takamatkalta, ensimmäistä kertaa aikoihin.
Lisää corea on helpohko lisätä. Itse arkkitehtuuria ei niinkään.
No sitten kannattaa pysyä kotosalla , noi UPS-tyypit käy yleensä kerran oven takana ja häipyy vauhdilla jollei heti oteta avosylin vastaan
Mutta mitkä corsun muistit Miss Su oli valikoinut pakettiin , oliko oikein LED-versiot vai pelkät Dominaattorit
Intel itse ilmoitti yhtiökokouksessaan, että seuraavan sukupolven kehitys tulee parantamaan suorituskykyä 30%, joten merkkejä sieltä annetaan. Uhoa tai ei, intel tiedostaa, että parantamista vaaditaan.
Itse en millään jaksa uskoa, että Intelin kokoinen firma olisi seisonut tumput suorina ja antaisi ainoan kilpailijansa kehittää "salassa" paremmat tuotteet, kuin itsellään. Kyllä Intelillä on tiedostettu, että tämä hetki koittaa. Se kuinka kovaa kilpailija iskee on ollut ainut mysteeri, mutta siitäkin on viitteitä ollut koko ajan. Seuraavat kuukaudet toki näyttää tilanteen, mutta pidän itse äärimmäisen epätodennäköisenä, että ryzen olisi yllättänyt Intelin housut kintuissa.
Olo on kyllä nyt kieltämättä kuin lapsena karkkikaupassa. Oma 4770k vaihtuu varmasti tuohon 1800x malliin mikäli säkäli benchmarkit pitävät kutinsa. Miten muuten muistien GHZ-nopeudet vaikuttavat AMD laitteissa kellotukseen? Ymmärtääkseni intelillä memory controlleri on itse CPU:ssa mikä aiheuttaa korkeammilla taajuuksilla enemmän lämpöä ja AMD:lla lienee sama juttu? Entä onko tullut jo selvyyttä kuinka nopeita muisteja ryzenin kanssa voi oikein käyttää?
Nyt puhutaan sellaisista tehoista että pitää alkaa taalerit laskemaan ja miettimään FX-8350 eläkkeelle päästämistä. Mutta onhan se hienoa kun saadaan kilpailukykyistä prosessoria markkinoille kilpailukykyiseen hintaan kilpailu kiristämään :tup:
Pistetään tännekin:
AMD Sockel AM4
Kättelin ja tervehdin, kun sattui samaan hissiin.
Tässä on hyvää aikaa odotella pölyn laskeutumista mATX X370 -emoja odotellessa, sitten kun niitä tulee voi arpoa onko Ryzen nyt sitten se toka AMD:n prossu mun koneessa vai ei
Eipäs levitetä virheellistä tietoa… X EI OLE XFR..
Pahoittelut, olen selkeästi ymmärtänyt väärin. Ilmeisesti erona on sitten vain 65W vs 95W ja nopeuserot X-mallien hyväksi.
Kuinka hyvin tuolla Asuksen X370 Prime Prolla pystyy kellotteleen ryyzeniä vai olisko tuo crosshair parempi valinta?
Itse ottaisin crosshairin. Kannattaa kerralla hankkia kunnon emo niin ei jälkikäteen harmita.
Mun i7-4790K:n arvo romahti just yli 100 euroa huzaa ;-(
Kohta alkaa olla minun vuoro pukea ostohousut jalkaan :think:
Odotellaan nyt vielä kunnollisia arviointeja myöskin noista emoista ja niiden eroavaisuuksista. Vielä on paljon hämärän peitossa..
Hyvältä vaikuttaa, mutta mietityttää lämmöt yms.
Ryzen 7 1800x 5.2 Ghz LN2.
Meneeköhän 4.5 Ghz ilmalla?
Sen verran järkyt jännitteet ollu tuossa 5.2 ghz vedossa, että tosi vaikeaa yrittää päätellä mitä se ilmalla menis.
AMD Ryzen 7 1800X Achieves CPU World Record in Cinebench R15
Itse valitsin sen Primen. En kuitenkaan aio mitään yber kellotusjuttuja harrastaa. SLI tuki riittää minulle.
Hankala siitä tosiaan on mitään päätellä, kun niillä oletettavasti käy samoin kuin intelin FinFet prossuissa (Ivy bridge ->), jossain tulee raja yllättäen vastaan, jonka jälkeen jännitettä pitää lisätä aivan tolkuttomasti saadakseen hiemankin korkeamman kellotuksen vakaaksi.
Intel Broadwell-E sarja myös tarvii tietynrajan jälkeen löylyä oikein kunnolla lisää. Tuskin nyt ketään varmaan odottaisi et 8-ytimisillä otetaan ilmalla jotain 5.0Ghz tuloksia, kun ei 4-ytimellisetkään ihan heittämällä kaikki mene tuota. Keskimäärin Intel 6900K prossun kellotkin jää 4.3 – 4.4Ghz tuntumaan ilmalla.
Helvetin kalliita 🙁
Pitäisi jo näin 8-9v ensimmäisten 4-ydin prossujen jälkeen olla 8-ytimiset peruskauraa.
150€ max niin voisi harkita.
Ja tietysti nuo 4/6 coret maksaa myös yli 150.
50€ 4 ytimisestä olisi ok, jos tehot on ainakin 4x vs Q6600, muuten ihan turhaa päivittää 😀
T:Q6600 forever
4x q6600 eli siis i7 7700k ja 50e pitäis lähteä ja sitten top of the line prossut siihen 150e? Pitäisköhän sun tulla takaisin tänne reaalimaailmaan.
Muuten olisi yksi suositus
Jos olet ostaamssa Intel prosessoria niin se on ihan ok
mutta älä osta sitä ennen kuin Intel tarjoaa
4 ydin peliprosessorista 50-100€ chasbackin ja
E sarjan prosessorista 200-500€ chasbackin
koska niin Intelin on pakko tehdä lähitulevaisuudessa
jos se aikoo estää prosessorejen jumittuminsen kauppojen ja tukkujen varastoihin.
Olennaistahan tässä Ryzen julkaisussa ei Intel ostajan kannalta ole se onko ilmoitetut Ryzen tulokset just oikein vai ei vaan se että
AMD on Ryzen hinnoittelullaan täysin tuhonnut prosessorihintojan statusqn ja
Intelin on pakko nöyrtyä siihen että sen prosessorit on 50-500€ ylihintiaisa.
Eli AMD nappasi setelitukun Intelin kädestä ja tunki sen setelitukun poikittain Intelin ahteriin.
No on Intelillä sentään Pentium G4560 joka mennee kaupaksi. Ainakin siihen asti kunnes tulee joku Athlon, joka pesee sen suohon.
Suosittelisin Primeä, uskoisin että samaan tulokseen pääsee sillä kuin C6H:lla.
Noh, viikko takaperin tuli 7700k saksasta.. menin sinetin jo paketista rikkomaan, joten ei tarvinne takaisinkaa lähetellä :’D hyvään hintaan se sieltä tosin irtosi, eiköhän tuolla joka tapauksessa pärjäile paremmin kuin hyvin kun kyseinen kokoonpano ensisijaisesti pelikäyttöön tulee. Sopivia jäähyjä ja matx-emoja saisin kuitenkin venailla vielä hyvän tovin, hackintosh-”tuesta” puhumattakaan.
Nuo tämän uutisen testitulokset kyllä yllätti, ihan tuohon suorituskykyyn en kaikesta ennakkohypestä huolimatta olisi uskonut.
No van pärjää. 8c saatava hyöty normi ja pelikäytössä nähtäneen ehkä sitten joskus.Eli eiköhän sun kannata pistä pahimman hypen ajaksi hitusen jäitä pipoon ja kasata tuon ympärille kone kun ostit jo. Nyt pahimman hypen aikaan tuota ei varmaan kannata ainakan alkaa yrittää myydä. 🙂
Kyllähän mua itseänikin kovasti polttelisi tilailla 8C lastu tuohon hintaan, mutta kun järjellä mietin tarpeita ja hintaa niin jään odottelemään markkinoiden liikkeitä ja 4 ja 6 core malleja sitten arvotaan uusiksi. Mulla tässä on tosin lehmä silleen ojassa, että haluaisin muutamasta vanhasta raudasta eroon virtualisoinnin avulla, ja tästä 3770k:sta on osa virtualisointi käskyistä disabloitu. Muuten tälläkin pärjäisi varsin kivasti. 🙂
ElCapitan altteroi? :p
Näin AMD-noobina kysyn, onnistuuko Ryzenillä esim. tuolla Crosshairilla SLI ja PCIe NVME kortti helposti? Näyttäisi että se PCIe-kortti menisi ehkä SLI:n seuraksi tuohon alimpaan paikkaan, mutta riittääkö PCIe-linjat?
Ei löydy ko. emosta vielä tuotesivuja Asukselta ainakaan firman verkon kautta. 🙂
Tässä vähän linkkejä:
Asus X370 Prime
Asus Crosshair
MSI X370 Gaming Pro
MSI Xpower
Gigabyte Gaming 7
Gigabyte Gaming 5