
io-tech @ Austin, Texas: AMD julkaisi tänään virallisesti neljä uutta Zen 4 -arkkitehtuuriin perustuvaa Ryzen 7000 -sarjan prosessoria. Edullisempia ei-X-mallisia prosessoreita joudutaan odottamaan ensi vuoteen ja aluksi nykyiset AM4-kantaiset prosessorit tulevat pysymään myynnissä rinnakkain uusien AM5-kantaisten Ryzen 7000 -sarjan prosessoreiden kanssa.
Zen 4 -prosessoriytimet valmistetaan TSMC:n 5 nanometrin ja erillinen I/O-piiri 6 nanometrin prosessilla. Prosessorit sopivat uuteen AM5-prosessorikantaan ja vaativat toimiakseen X670- tai B650-piirisarjan emolevyn. Tuettuna ovat PCI Express 5.0 -väylä ja ainoastaan DDR5-muistit.
Suorituskykyisin malli on 16-ytiminen Ryzen 9 7950X, joka kykenee suorittamaan samanaikaisesti 32 säiettä. Prosessorin kellotaajuus voi nousta yhden ytimen rasituksessa maksimissaan 5,7 GHz:iin, L2- ja L3-välimuistia on yhteensä 80 megatavua ja TDP-arvo on 170 wattia. Prosessorin veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 699 dollaria eli nykyisellä dollarin ja euron vaihtokurssilla ja Suomen 24 % arvonlisäverolla hintalappu on todennäköisesti 869 euroa.
Myös 12-ytimisen Ryzen 9 7900X:n TDP-arvo on 170 wattia, mutta maksimikellotaajuus on 100 MHz alhaisempi 5,6 GHz. 7900X:n Suomihinta nykykurssilla on noin 680 euroa. 6-ytimisen Ryzen 5 7600X:n ja 8-ytimisen Ryzen 7 7700X:n TDP-arvo on alhaisempi 105 wattia, 7600X:n maksimikellotaajuus 5,3 GHz ja 7700X:n 5,4 GHz ja Suomihinnat oletettavasti 7600X:lle 370 euroa ja 7700X:lle 495 euroa.
AMD ilmoitti, että AM5-emolevyt saapuvat markkinoille alkaen noin 150 eurosta ylöspäin ja lupasi, että tuki AM5-kannalle jatkuu ainakin vuoteen 2025 asti.
AMD:n ilmoittama Zen 4 -arkkitehtuurin lopullinen IPC-suorituskykyparannus verrattuna Zen 3:een on 13 % ja kun se yhdistetään 5,7 GHz:n maksimikellotaajuuteen, yhden ytimen suorituskykyparannus on noin 29 % verrattuna Ryzen 5000 -sarjaan.
AMD lupailee Ryzen 9 7950X:n tarjoavan Intelin Core i9-12900K:hon verrattuna yhtiön omiin testeihin perustuen keskimäärin 11 % parempaa pelisuorituskykyä, 44 % parempaa suorituskykyä hyötyohjelmissa ja 47 % parempaa energiatehokkuutta.
Malliston edullisimpaa 6-ytimistä Ryzen 5 7600X:ää AMD mainosti peleissä noin 5 % suorituskykyimmäksi kuin Core i9-12900K.
Myyntiin uudet Ryzen 7000 -sarjan prosessorit saapuvat 27. syyskuuta ja io-tech julkaisee oman testiartikkelinsa päivää aiemmin 26. syyskuuta. Intelin odotetaan julkaisevan Raptor Lake -koodinimelliset 13. sukupolven Core -prosessorit samana päivänä Intel Innovision -tapahtumassa.
Juu, nimenomaan oletin vertailun olevan edelliseen sukupolveen
Geometrinen keskiarvo tuolla n. 14%, joka tosiaan on lähempänä 15%ia kuin 10%ia, mutta muiden sitejen testeissä on tullut tuloksia jotka lähempänä 10%ia.
Nuo nyt julkaistut prossut on oikein päteviä peliprossuja.
Se, mitä sinä haluat on pikemminkin fps-mittari-virtuaalikikkelinvenytysprossut ihmisille jotka on valmiita maksamaan älyttömiä summia FPS-mitarin tuijottamisesta sen sijaan että nautisivat siitä pelaamisesta.
…kyllä? Juuri näin.
Saat ne sitten kun ne on valmiita.
Sen ajan kun sinä valitat ja odotat, minä nautin pelaamisesta tyytyväisenä viime vuonna ostetulla 5800H:llani tuijottamatta mitään FPS-mittareita. Kaikki nykypelit pyörivät tuolla 57800H:llani täydellisesti että nopeampi prossu ei millään tavalla lisäisi pelinautintoa.
Nyt olet kyllä väärässä tuon 5800X3D:n suhteen.
Hardware Unboxed:in erittäin kattavassa 41 pelin testissä 5800X3D oli keskimäärin 15% nopeampi kuin 5800X.
Tuon lisäksi 1% low arvot parani 22%.
Menee nyt todella pilkunviilaamiseksi, mutta:
Arithmeettinen keskiarvo on typerä/väärä mittari, geometrisen keskiarvon mukan ero 14% eikä 15%.
Onko noita tuloksia jossain kirjallisessa muodossa vai vaan jossain youtubessa?
Ja miten laskivat keskiarvon?
Hardware Unboxed taitaa olla vain videomuodossa. En katsonut videota, joten laskentatapaa en tiedä, varmaan selittävät sen jos jaksaa katsoa. Tässä linkki timestampilla ja alla 1080p screenshotit.
katso liitettä 936253
katso liitettä 936255
Kysymys ei ole pelkästään siitä, miltä laite tuntuu sillä hetkellä kun se kannetaan kaupasta ulos.
Ja kyllä, itsekin ostin 5800x:n 3d-mallin sijasta, oli paljon halvempi.
15 % lisää laskentatehoja itselle tärkeissä softissa saattaa kumminkin tarkoittaa 1-2 v pidempää elinkaarta ennen kuin prosu pitää vaihtaa uuteen. Prosun lisäksi voi tulla muutakin uusittavaa ja uusimisesta on vaivaa. Pidempi elinkaari voi olla ok perustelu maksaa laitteesta enemmän.
Jes, eli kun olen pettynyt että AMD mainostaa parhaana peliprossuna pelaajille täysin järjetöntä 7950X:ää eikä suinkaan sitä saman perheen prosessoria joka tulee peittoamaan sen selvällä marginaalilla tämä on "valittamista" ja perusteena on että hkultala on tyytyväinen omaansa; ei tarvita uusia vielä. Katotaan sitten 2025 jos päivitystarvetta on.
Kuinka olinkaan sokea tälle faktalle.
P.S. tämä oli sarkasmia. Ylläpito voi poistaa jos kokee liian piikitteleväksi.
Tämän geometrinen keskiarvo on 14%, ei 15%.
ja aritmeettisten keskiarvojen käyttäminen eri benchmark-tulosten yhdistelyyn on vaan typerää.
Techspot on HWU kirjoitetussa muodossa
Mukava nähdä vihdoinkin konkreettisia arvoja virallisesti, ainakin tulevaisuutta ajatellen. Eipä tässä ole vielä mikään kiire edes työtarkoituksessa vaihtaa pois 5900X:stä, mutta ainakin voi miettiä kunhan päästään johonkin loogiseen hintatasoon sitten pääkoneen osien vaihtamista. Voikin sitten siirtää AM4:n suoraan kakkoskoneeseen puksuttamaan eläkepäiviänsä.
Tuo 2025 on hyvä että pysyy ainakin tuki, tuntuu siltikin suhtkoht lyhyeltä ajalta tässä kohtaa kun miettii että vuoden vaihde on tosiaan piakkoin tulossa. Lähinnä tyytyväinen ainakin ensihätään noista hinnoista kun pyörivät 5000-sarjan julkaisun kanssa samoilla holleilla, tästä vielä pieni tovi eteenpäin niin hinnat putoaa jo emolevyistä muisteihin asti. Tästä siis hyvä jatkaa ja kunnon arvioita odotellessa näistäkin sitten.
Tossahan sä eka ite ihmettelet että mitä väliä mut seuraavassa lauseessa kerrot sen syyn miksi näin
Pitäis ne paikkallaan olla: https://www.amd.com/en/processors/ryzen#Ryzen-7000
Ajat on erilaiset kuin 20v sitten, kun prosessit vaihtuivat about 18kk välein ja uudet transistorit olivat oleellisesti halvempia kuin vanhat. Tähän päälle piirien kasvanut kompleksisuus niin kalliiksihan se tulee suunnitella ja toteuttaa isoja uusia piirejä. Tässä lienee hyvä aasinsilta chipletteihin, kun saadaan piirejä pienemmiksi.
rdna3 myös julistettiin chipletiksi amd:n striimissä.
Muuten näin, mutta joidenkin huhujen mukaan, tuo Zen4:n vcachet valmistettaisiin vanhemmalla valmistusprosessilla, jolloin ei suoraan vaikuttaisi itse suorittimien valmistukseen. Mutta toki silti tuo muu pätee, vaikka näin olisi. Lisäksi prioriteetti noissakin varmasti saada ne ensin EPYCceihin ja mahdollisiin threadrippereihin ym paremman katteen tuotteisiin.
Muuten näin, mutta joidenkin huhujen mukaan, tuo Zen4:n vcachet valmistettaisiin vanhemmalla valmistusprosessilla, jolloin ei suoraan vaikuttaisi itse suorittimien valmistukseen. Mutta toki silti tuo muu pätee, vaikka näin olisi. Lisäksi prioriteetti noissakin varmasti saada ne ensin EPYCceihin ja mahdollisiin threadrippereihin ym paremman katteen tuotteisiin.
Niin noissahan on se grafiikkapiiri ainoastaan sillä tasolla, että sillä saa kuvan ruudulle, ja perus kiihdytykset videoihin ym. Pelaamaanhan noilla ei pysty. APU piirithän tulee sitten erikseen, joissa on sitten kookkaammat GPU:t pelaamiseen.
Ei taida edes sitää kuvaa saada:
katso liitettä 936315
Voi hyvin olla, ettei noille ole mitään ajureita, vaan käytettävissä on vain Windowsin oletusajurit. Eli siltä osin teksti on kyllä totta.
Ei ainakaan tuon nykyisen heat spreaderin alle ihan helpolla taida mahtua yhtä lisä CCD:tä, tai sitten pitää pistää tuo koko CPU:n alusta ja johdotukset uusiksi. Kovasti veikkaan, että 16C on maksimi kuluttaja deskarilla, ellei sitten myöhemmin tule joku Zen4/Zen4c sekoitus.
Heatspreader Zen4 Processor – CPU gets Delidded (photo)
Itselläni on 10700K+RTX3080 ja pelaan 165Hz näytöllä. Ei riitä tuo prossu mitenkään tasaisen frameraten pitämiseen, vaan tulee prossusta riippuvaa dippailua jonkin verran. Kyllä sen huomaa ilman fps-mittariakin, jos keskimääräinen frametime on vaikka 8ms ja muutaman sekunnin välein pukkaa 25ms framea sekaan. Edes G-sync ei tuota piilota.
Miten noi kaksi halvinta vertautuu nykyisten konsolien tehoihin?
Jos lonkalta jotain sinne päin heittoa niin olisiko tuplasti nopeampia mitä konsolit.
Huhumyllyt jauhaa ja sitten niitä toistetaan totuuksina foorumeilla
Oliko sulla nyt joku konkreettinen asia minkä halusit korjata tuosta mun postauksen spekuloinnista? Zen5 lienee 2024 tuote, kun amd on niin sanonut. 3nm applen piirienvalmistuksen huhutaan alkavan q4:lla ja tuotteita alkuvuodesta kuluttajien käsiin. Toki aika noloa huhuajille, jos apple julkistaa ensi viikolla 3nm soc:lla tänä vuonna myyntiin tulevaa iphonea. Mä en onneksi mitään oikeen konkreettista yrittänyt väittää.
Muistin osalta menee jo semmoiseen ryteikköön ettei aurinkokaan paista.
En kyllä ostaisi 5900X kun parempaa on ihan nurkan takana.
Eiköhän tarkoitettu GB. Ihan turhaa pilkunviilausta.
Sitten seuraavalla syklillä joudut uusimaan kaikki vs ostaisit pelkän uuden prosessorin ja päivittäisit biosin. Laskun siirtoa myöhemmälle sanoisin.
Mut säästätkö pitemmän päälle, jos uudempaan lankkuun menis vielä zen5 päivitys ja ei tarvis siinä kohtaa uusia niin paljon osia?
Se Apple ja Intel ostaneet kaiken 3nm alkutuotannon lähinnä
Siinä vaiheessa, kun 5900X on liian mopo-prossu, niin on jo DDRX, uudet emot ja prossut.
Terveisin,
i4770k@4.4 GHz
Odota nyt sentään että uudet ryzenit ovat kauppojen hyllyillä, ennen kuin ostat yhtään mitään. Uudet tuotteet painavat vanhojen osat alas, eikä tarvitse maksaa "uuden hintaa" kun jos nyt ostaisit nuo 5900X + muut.
Itse kun katsoin diat ja tuon julkaisutilaisuuden, niin rivien välistä lukemalla sain käsityksen että amd pyrkii/suunnittelee/haluaisi toteuttaa am5 kannan suurinpiirtein niin että zen 5 tulee 2024 Q1 ja zen 6 tulee 2025 Q2 – Q3. Tämän jälkeen todennäköisesti vaihtuu kanta.
Aika näyttää kuinka pieleen tuo rivien välistä lukeminen meni.
Itse olen varsin tyytyväinen että ostin vuonna 2015 6700K:n DDR4 lankulla, enkä DDR3-lautaa, vaikka moni vakuutteli että se riittää ihan hyvin kaikkeen. Olisin nopeampien muistien lisäksi kokonaan missannut M.2 NVMe paikan SSD:lle (muistaakseni moista ei löytynyt DDR3 lankuista), joka oli kyllä loistolisä kun NVMe levyjen hinnat vuosien myötä halpenivat.
Varmasti ostamalla nyt vanhan DDR4-lankun missaa ominaisuuksia, joista olisi hyötyä uuden emolevyn elinkaaren aikana.
Muistien merkitystä voi laskea huomattavasti, jos satsaa 3d vcache versioon prossusta. Itse jos yrittäisin sniiduilla niin ostaisin halvimman järkevän am5 emon+prossun+vermeet. Myöhemmin sit kun saa järkihinnalla niin joko zen4 tai hypoteettinen zen5 vcache 8core/16thread prosessori. Tai sitten toivoisi joko poistomyynnistä halpaa kamaa tai käytettyä zen3 pakettia.
Menee vähän persiilleen jos vertaat siihen mitä vanhat prossut maksaa tänä päivänä. 5600X oli samaisen 299$ julkkarissa. Suomessakin hinta oli sen 300-330€ aika pitkään. 5600X ensimmäinen tiputus tuonne 250€ paikkeille oli tämän vuoden alussa.
katso liitettä 936379
Käytettynä saa jo nyt ihan hyvään hintaan nuita aiemman sukupolven vehkeitä. Jos nyt saa yhteishintaan esim. 500 eurolla 5900X:n, emolevyn ja muistit, niin ei siinä paljon rahaa hukkaan mene kun ne kuitenkin pysyy käyttökelpoisina varmastikin vielä seuraavat kolme vuotta ihan helposti. Ja mikäli AMD jatkaa vanhaan malliin, niin AM5 alkaa olla tuossa 3 vuoden päästä vasta täydessä iskussa (vrt. X370 ja X570 ominaisuuksia ja muistitukea), jolloin voi sitten ostaa kerralla semmoiset AM5/DDR5-vehkeet mitä ei tarvitse enää uusia ennen seuraavaan sukupolveen siirtymistä.
Itseasiassa Z97 piirisarjassa löytyy integroituna tuki m.2 MVMe-levyille. Z97 m.2 tuki 10 Gb/s nopeutta. Mutta tuossahan se syy oli, että tuolloin arvokkaita.
Ryzen 6000 -sarjassa on jo, niin eiköhän noissakin
Siis 4770K oli 4400/4300/2400 CL11 ja R5 3600 4250/1867/3733 CL15 ja R7 3700X 4200/1867/3733 CL15.
Itse vaihdoin 4770k:n 3700x:ään ja koine pelisuorituskyvyn olevan samoilla hehtaareilla prossun suhteen, mutta ylikellotukset jäi pois ja kone käy viileämpänä. Sen lisäksi tuplaydinmäärä tuonut kyllä jouhevuutta kaikkeen käyttöön ihan omalla tavallaan.
Taidan ensivuonna ostaa sitten alekiven 5k sarjaa kun ei niitä tehoja oikein tarvi mitä nämäkään tuo kun ei mitään viimeisimpiä 3d mäiskeitä oikein tule hakattua…
Suunnattu joo tehokäyttäjille mutta olisivat nyt tehneet edes sen yhden 65W version kuten 5700X oli. Taitaa monella mennä kotona virtalähde vaihtoon lähiaikoina kun vielä uudet näyttikset tulee.
Jep, ellei tässä slidessä jokin nyt harhaanjohda, niin ilmeisesti juuri vähävirtaisemmissa tuotteissa toi Zen4 pääsis todella loistamaan.
170 W tdp:ssäkin on edistytty 35 %, vaikka semmoista tuotetta ei ole aikaisemmin ollut.