io-tech @ Austin, Texas: AMD julkaisi tänään virallisesti neljä uutta Zen 4 -arkkitehtuuriin perustuvaa Ryzen 7000 -sarjan prosessoria. Edullisempia ei-X-mallisia prosessoreita joudutaan odottamaan ensi vuoteen ja aluksi nykyiset AM4-kantaiset prosessorit tulevat pysymään myynnissä rinnakkain uusien AM5-kantaisten Ryzen 7000 -sarjan prosessoreiden kanssa.
Zen 4 -prosessoriytimet valmistetaan TSMC:n 5 nanometrin ja erillinen I/O-piiri 6 nanometrin prosessilla. Prosessorit sopivat uuteen AM5-prosessorikantaan ja vaativat toimiakseen X670- tai B650-piirisarjan emolevyn. Tuettuna ovat PCI Express 5.0 -väylä ja ainoastaan DDR5-muistit.
Suorituskykyisin malli on 16-ytiminen Ryzen 9 7950X, joka kykenee suorittamaan samanaikaisesti 32 säiettä. Prosessorin kellotaajuus voi nousta yhden ytimen rasituksessa maksimissaan 5,7 GHz:iin, L2- ja L3-välimuistia on yhteensä 80 megatavua ja TDP-arvo on 170 wattia. Prosessorin veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 699 dollaria eli nykyisellä dollarin ja euron vaihtokurssilla ja Suomen 24 % arvonlisäverolla hintalappu on todennäköisesti 869 euroa.
Myös 12-ytimisen Ryzen 9 7900X:n TDP-arvo on 170 wattia, mutta maksimikellotaajuus on 100 MHz alhaisempi 5,6 GHz. 7900X:n Suomihinta nykykurssilla on noin 680 euroa. 6-ytimisen Ryzen 5 7600X:n ja 8-ytimisen Ryzen 7 7700X:n TDP-arvo on alhaisempi 105 wattia, 7600X:n maksimikellotaajuus 5,3 GHz ja 7700X:n 5,4 GHz ja Suomihinnat oletettavasti 7600X:lle 370 euroa ja 7700X:lle 495 euroa.
AMD ilmoitti, että AM5-emolevyt saapuvat markkinoille alkaen noin 150 eurosta ylöspäin ja lupasi, että tuki AM5-kannalle jatkuu ainakin vuoteen 2025 asti.
AMD:n ilmoittama Zen 4 -arkkitehtuurin lopullinen IPC-suorituskykyparannus verrattuna Zen 3:een on 13 % ja kun se yhdistetään 5,7 GHz:n maksimikellotaajuuteen, yhden ytimen suorituskykyparannus on noin 29 % verrattuna Ryzen 5000 -sarjaan.
AMD lupailee Ryzen 9 7950X:n tarjoavan Intelin Core i9-12900K:hon verrattuna yhtiön omiin testeihin perustuen keskimäärin 11 % parempaa pelisuorituskykyä, 44 % parempaa suorituskykyä hyötyohjelmissa ja 47 % parempaa energiatehokkuutta.
Malliston edullisimpaa 6-ytimistä Ryzen 5 7600X:ää AMD mainosti peleissä noin 5 % suorituskykyimmäksi kuin Core i9-12900K.
Myyntiin uudet Ryzen 7000 -sarjan prosessorit saapuvat 27. syyskuuta ja io-tech julkaisee oman testiartikkelinsa päivää aiemmin 26. syyskuuta. Intelin odotetaan julkaisevan Raptor Lake -koodinimelliset 13. sukupolven Core -prosessorit samana päivänä Intel Innovision -tapahtumassa.
26.pvä artikkelia siis jääden odottelemaan.
katso liitettä 936170
katso liitettä 936171
Makro16:
Joo saman bongasin AMD sivuilta eilen ja ilahduin, mutta nyt huomasin, että mm. 7900X TPD on 170W, kun 3900X se on 105W, joten pitää selvitellä riittääkö tuo vesijäähy vielä.
Virtalähde ainakin uusiksi, 850W ei enää riitä.
TDP on vain TDP, alustan speksi. Ei se kerro juuri mitään energiatehokkuudesta.
Tää oli kyllä hieno veto.
Itse ollut todella tyytyväinen 3700X:llä ajeluun, ei minkäänlaisia ongelmia päälle parin vuoden aikana ja tehoa enemmän kuin ikinä tarvitsisin nykyisessä käytössä. Tulee alikelloteltua jne tällä hetkellä Tuskin on muutamaan vuoteen tarvetta päivitellä, mutta siistiä, että AMD ylläpitää kantoja näinkin pitkään. Itse varmaan hiivin vaan vastaisuudessa AM4-mallisarjassa ylöspäin, jos kaipaan lisää vääntöä.
Kun oli aikansa Inteliä ryöpytetty niin loppu silauksena mainittiin että 3D cache mallit on tulossa myöhemmin. Eli eiköhän se ole nyt varsin selvää että raptorille vastaus jossain vaiheessa on 3D cache mallit tällä kertaa laajemmalla kirjolla kuin yksi malli.
Ei sanottu mitään. Aikaleimalla pcworldin heppu kysyy 3d v-cache mallista. Alkaa tässä kohtaa epäilyttämään, että noinkohan ne tulee tänä vuonna vai lykkääntyvät ens vuodelle. Siinä samalla kätevästi hoituisi alta pois, että saadaan 2023 vuonna päivitys zen4:lle Zen5 on kuitenkin 2024:en puolella vasta tulossa.
Liekö paljon enempää olisi voinut tehdä 5nm:lla ilman, että hinta pompsahtaa? Zen5 jollain 3nm pohjaisella prosessilla 2024 voi olla isompi hyppäys.
zen4:en 3d-cache versioista on tosin kovaa huhua, että parantaisi suorituskykyä merkittävästi. Pelaajalle voi olla se 8core/16thread 3d v-cache versio paras hinta/laadussa.
imho. noi emolevyt on todella kivoja. Etenkin, kun sivulauseesta vois lukea, että voisivat tukea zen5:sta myös. gen5 gpu+ gen5 ssd tai sit vaan gen5 ssd tarjoaa mukavia vaihtoehtoja kaikenlaisiin tarpeisiin.
Pitäisin äärimmäisen epätodennäköisenä, että tulisi tänä vuonna.
Sitten kommentteja tästä julkaisusta:
Kuten @timo2 jo mainitsi, AVX-512 tosiaan toteutettu 256-bittisellä datapolulla pilkkomalla käskyt kahteen palaan.
Eli datapolku on loppupäästä melko samanlainen kuin Zen3ssa (lisänä lähinnä se mitä VNNI sekä AVX-512n scatter ja predikaattituki tarvii), ja suurimmat muutokset zen3een sitten etupäässä.
Tämä kahteen palaan pilkottu AVX-512-datapolku tosiaan tarkoittaa että
1) voidaan suurelta osin käyttää zen3n SIMD-datapolkua eikä tarvi laittaa siellä kaikkea uusiksi
2) AVX-512n hanskaaminen on (hetkellisen) virrankulutuksen ja lämmönhallinnan kannalta helpompi, ei ole pelkoa että siellä yhtäkkiä aktivoituu hirveä määrä togglausta FPUssa vaatien paljon enemmän virtaa kuin mitä prossu on aiemmin tarvinnut. Intelin Skylaken serverimallien AVX-512 oli aika ongelmissa kun eivät pystyneet reagoimaan näihin riittävän nopeasti joten siinä oli AVX-512lle kaksi eri moodia, rampautettu moodi jossa energiankulutus ei ollut suuri mutta suorituskykykään ei ollut hyvä, ja hiukan matalakelloisempi ei-rampautettu täysleveä moodi johon siirtyminen ja josta pois siirtyminen kesti liian kaan.
Tärkeintä AVX-512ssa on scatter-store ja parempi predikointi, nyt ne on käytettävissä AMDn prossuilla. Se, että toteutus on edelleen vain 256 bittiä ei ole huono asia, vaikka teoreeettista maksimisuorituskykyä rajoittaakin järeässä numeronmurskauksessa.
L2-kakun suurennus varmaan käytännössä tehty kompensoimaan jo zen3ssa tapahtunutta L3-kakun hidastumista, mutta varmaan toteutettiin vasta tässä pinta-ala- /kustannussyistä.
Vaikuttaa siis hyvin järkevältä/tasapainoiselta muutokselta, ja osaltaan selittää IPC-parannusta.
Noita etupään muutoksia:
Mikro-op-välimuistia suurennettu, ROBia (eli käytännössä siis sitä käskyjenuudelleenjärjestely"ikkunaa") suurennettu.
Ilmeisesti haaratuutmisenennustustakin parannettu, mutta tästä en löytäyt vielä mitään.
Lisäksi jossain tuli vastaan joku härö kommentti että tässäolisi joku "yllätys" jota ei vielä ole mainittu.
Nämä jo mainitut muutokset eivät tosiaan mielestäni yksin tuota keskimäärin n. 13% IPC-lisäystä selitä (ellei sitten ole valittu alustojen välillä esim muistit luovasti), että vihjaisi että jotain siellä on vielä kertomatta.
En ainakaan ite lähtis vielä päivittelemään. Antaa intelin tuoda vastauksensa pöytään ja kattoo samalla kuin pitkälle niillä on tuo tuki kannalle. Antaa muitten juosta miinakentän läpi. 😀
Uskon että TDP-arvo on 170 wattia korreloituu jokseenkin myös siihen että maksimi kellot nyt jotain 5.7GHz vs 4.9GHz aiemmassa generaatiossa.
Eli jos tuon 7950X laittaa kulkemaan "vain" jossain 4,8-5GHz kelloissa uskoisin että tuohon 105W päästäisiin kyllä helposti. Kyllähän nytkin osa käyttäjistä tarkoituksella vähentää hieman tehoja että prosessori käy viileämpänä ilman että "kovin paljoa" tehoja joutuu tiputtamaan.
Pienellä varauksella että vain jos cooleri ei vaadi backplaten asentamista. AM5 backplate on kiinteä. Suurin osa coolereista ei välitä, mutta joissain tapauksissa voi aiheuttaa päänvaivaa. Tosin coolerivalmistajille lienee trivaali juttu korjata koska muutoin mitat ovat samat, mutta voi vaatia AM5-päivitystä.
Vähän samalla fiiliksillä. Midrangen emolevytkin maksaa sitten sen 300-400€ niin ei tässä kiirettä ole päivitellä.
8700K toistaiseksi vielä pötkii mukavasti.
Mielenkiinnolla kyllä odotan 7000:n testejä.
Eniten tässä kiinnostelee tässä kohtaa kuinka kiukaita nuo ovat.
Artikkelissa lukikin, että "versus 12900K".
Uutta 7950X:ää tuskin ennen puolueettomia revikoita verrataan energiatehokkuudessa edeltäjä 5950X:ään. Veikkaan nimittäin heikennystä tapahtuneen 5-10 %. Toki tuon uutuuden tehorajoja voi itse kiristää, jolloin se varmasti menee ykköspaikalle. Vakioita AMD ei kehtaa laittaa viivalle, vaan nappaa verrokiksi mieluummin jonkun Intelin syöpön.
On ollut todella typerät oletukset, jos tästä pettyy, kun hyvin selvästi on sanottu että se tulee myöhemmin.
Sen vcachellisen mallin tekeminen vaatii kuitenkin aika paljon enemmän monimutkaista paketointia ja testausta, että todella järkevää että se tulee myöhemmin.
Olisi todella typerää viivyttää normaalein mallien markkinoilletuloa vain jotta nuo erikoismallit saisi markkinoilel samaan aikaan.
Tämä laittoi naurattamaan.
Varmasti, kysymys on vain milloin. Ei välttämättä julkaisussa.
Ne on samalla roadmapilla, mutta ei tule tänä vuonna. Lähde: mutu. Zen5 tulee 2024, ja siinä on 2023 vailla mitään uutuuksia, niin laittavat kuitenkin sen vcachen sinne Zen4:n puoliväliin.
Tässä teoriassani on paljon enemmän järkeä, kuin siinä, että julkaisevat heti paremmat prosessorit, syömään markkinoita noilta muilta. Lisäksi vielä halvempi tai sama hinta – tuskin.. Ne ovat premium-tuote, joka tulee erillisenä tuotejulkaisuna myöhemmin (ja myöhemmin siis mutuilussani vuoden päästä).
2023 tullee uutuuksia sekä Zen4 vcachella että Zen4c.
Mutta Zen4c:tä ei ehkä tule kuluttajatyöpöydälle ollenkaan.
Zen4c on näppärä ydin
1) palvelimiin
2) vähävirtaisiin läppäreihin.
Nythän zen3 skipattiin kokonaan alimmassa markkinasegmentissä.
Zen4sta voisi käyttää myös heterogenisessa systeemissä jossa osa ytimistä on isoja(zen4), osa pieniä(zen4c), mutta AMD ei varmaan kuitenkaan työpöydällä tähän ole lähtemässä ihan heti, vaikka mikroarkkitehtuurin ollessa sama ongelmat on paljon pienemmät kuin piireissä joissa mikroarkkitehtuuri eroaa. Ja vähän veikkaan, että Zen4c saattaa tulla puolen megan L2-kakulla, 16 megan L3-kakulla, ja erikokoiset kakut tarkoittaisi kuitenkin pientä eroa mikroarkkitehtuurissa joka näkyisi kuitenkin jossain (jotkut HPC-softat kai optimoi looppiensa kokoja välimuistimäärän mukaan)
Ehkä eka käyttökohde missä AMDllä voisi olla järkeä tuollaiseen heterogeeniseen systeemiin olisi järeämmät läppäripiirit; joissa tarvitaan niin paljon maksimikelloa että Zen4c ei riitä, mutta silti haltutaan myös energiatehokkuutta.
Eihän perf/W ole mitenkään sidottu sähkönkulutukseen varsinaisesti vaan se metriikka on enemmänkin tämän kaltainen:
"Montako joulea (watti sekuntia) energiaa kuluu 1h pituisen 4k videon enkoodaukseen CPU raskailla tehosteilla"
Tai
"Montako joulea (watti sekuntia) energiaa kuluu kun pelaa yhden tunnin jotain peliä"
Mikään synteettisen kuorman piikkikulutus watteina ei ole mielekäs mittari arvoidessa kuluttajatuotteiden käytöstä tosielämän taskeissa.
On usein energiatehokkaampaa myös ajaa joku raskas taski ns. täysillä pois haitoilta (vaikka 300W) kuin yrittää nuukailla wattien kanssa.
Että kun hinnat lähtee nyt lapasesta prossu / emolevy puolellakin kummallakin (eli AMD:llä ja Intelillä) niin tässähän voi vielä koittaa uusi SERien kulta-aika
Kun eiköhän aika harvalla on tommosia summia laittaa koneeseen kiinni.
Tais se zen3 vcache versio lupaus ja todellisuus olla kuukausia toisistansa erossa? Jonkinlainen kuvio muodostumassa amd:n pr:n ja vcachen suhteen?
Jaa? Missäs näin on sanottu, mennyt minulta ohi.
10%? Jo betamalli oli 15% _keskimäärin_ parempi peleissä (aika monessa vielä reilusti tuota parempi) ja luulisi että toinen versio vaan parantaa siitä. Ymmärsin aiemmista puheista että tämä vcache otettu huomioon kun zen4:ää tehdään eli valmistus pitäisi olla helpompaa ja halvempaa. Ehkä tämä oli optimistinen tulkinta.
Ja toisaalta mitäs väliä kalliimmalla prosessilla on jos hintaa pitäisi olla varaa lätkäistä sen verran että kattaa kulut ja vähän päälle, ostaahan ihmiset innoissaan nykyistäkin vcachea yli satasen premiumilla. Mutta siitä olen samaa mieltä että kyllähän siinä on paljon AMD:lle järkeä että venytetään julkaisusykli pitkäksi niin kuluttajat ostaa enemmän.
AMD on jo tehtaalla tehnyt 7900X/7950X:lle saman minkä moni 5900X/5950X:n omistaja teki kotonaan, eli teho- ja virtarajat ylös.
Enemmän noi TDP:t liittyvät base clockiin kuin yhden ytimen maksimikelloihin.
5900X, 105 W, 3,7 GHz base
vs.
7900X, 170 W, 4,7 GHz base
5950X, 105 W, 3,4 GHz base
vs.
7950X, 170 W, 4,5 GHz base
Nousua peruskelloissa mukavat 27-32 %, mutta samalla TDP:kin nousi 62 %. On luvassa tuntuvaa parannusta moniydintesteihin, sillä etenkin 5950X oli vakiona pahasti tehorajoitettu.
Lähdettä?
AMD Technology Roadmap from AMD Financial Analyst Day 2022 <– noissa slideissä ei ainakaan näy
Iso osa sitä hinnannousua on euron surkea kurssi dollariin nähden
Ei ollut; Sekoitat IPCn ja suorituskyvyn. IPC kasvoi keskimäärin sen n. 15% mutta kun kellot oli n. 5% alemmat, oli todellinens uorituskykyparannus 10% eikä n. 15% luokkaa.
Siihen että näitä uusia AMD prossuja saa ostettua on vielä melkein kuukausi aikaa, niin eiköhän noista v-cachella olevista malleista jotain siihen mennessä kuulu kanssa.
[/QUOTE]
3D-cachen osalta kiinnostaa edelleen tietää onko chipletin koko Zen nelosessa kutistunut yhtään edelliseen verrattuna. Sähköteho (jolla on yhteys maksimikelloihin), minkä chiplettiin pystyy laittamaan, korreloi aika suoraan pinta-alan kanssa.
Ellei sitten voida sallia taas hiukan aiempaa korkeampaa lämpötilaa lastulle. Lämmöt tuntuu ryömivän vähän ylöspäin per sukupolvi.
Oli q2 raportin striimissä ja FAD striimissä, en jaksa kaivaa. Oli sen muutkin kuin minä huomannut ja tais täälläkin olla siitä juttelua, jos jaksaa kaivaa wanhat ketjut esiin.
data-unfurl="true" data-result-id="356305" data-url="https://www.hardwaretimes.com/amds-zen-4-3d-ryzen-7800x3d-7950x3d-cpus-could-be-up-to-30-faster-than-vanilla-zen-4-chips-in-gaming-rumor/" data-host="www.hardwaretimes.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
AMD's "Zen 4 3D" Ryzen 7800X3D/7950X3D CPUs Could be Up to 30% Faster than Vanilla Zen 4 Chips in Gaming [Rumor] | Hardware Times
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.hardwaretimes.com
Zen4-CCD on n. 70mm^2 (zen3-CCD oli n. 81mm^2)
Itse ymmärrän näin että vähintään esittelevät mallin tänä vuonna. Se, voiko sitä ostaa jo tänä vuonna ei ole kirkossa kuullutettu.
5600x julkaisussa 299$
5800x julkaisussa 449$
5900x julkaisussa 549$
5950x julkaisussa 799$
eli hinnat eivät ole nousseet yhtään. Euron arvo tippunut ~ 20% joten suomihintojen nousu johtuu 100% siitä.
Niin no, jos tieto pitää paikkansa niin 14 % pienentynyt pinta-ala. Jos lämmöt ei saa nousta, niin sähkötehoja pitäisi pudottaa saman verran.
Tyyliin, 105 W Zen 3 ja 90 W Zen 4 toimii samoissa lämmöissä jos molemmissa on sama jäähdytys.
Toivottavasti lämmöt saisi vähän nousta aiemmasta.
Mä pitkään toivoin, että tulisi myyntiin tänä vuonna. Niin moni muukin tuon ehkä optimistina halusi ymmärtää. Nyt alan taipumaan enemmän paperijulkaisun tai joku testaajille samplet ja 2 kappaletta myynnissä vuodenlopussa. Worst case on zen3 v-cache kaltainen tilanne missä tuote on ostettavissa joskus q1 loppupuolella tms.
Sehän se olisikin jos uusi tavara tulisi aina vanhan alennushinnalla ulos. Päästäisiin nollaan tusinassa sukupolvessa. Jos nyt vertaillaan omenoita omenoihin eli julkaisuhintoja niin 6&12-ytimet tuli samalla hintalapulla kuin edeltäjät ja 8&16-ytimet viiskymppiä alemmalla.
Tässä todellisessa pelisuorituskykytestissä keskimääräinen parannus oli nimenomaan 15%:
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
https://static.techspot.com/articles-info/2451/bench/1080p.png
Loput viestistäsi kuvasi miten AMD tekee bisnespäätöksiä bisnestä kasvattaakseen, mikä vähän olikin se valituksen aihe. Olisi kiva ollut jos ne pelaajien peliprossut olisi _edes_ julkistettu nyt jotta ostajat tietäisi niitä odottaa. Mutta ehkä kuvittelin liikaa että pelaajia olisi palveltu paremmin erikseen jo nyt.
@Nerkoon ilmeisesti luuli verrattavan edeltäjään, eli 7950X vs. 5950X. Silloin olisikin ollut aika levoton suorituskyky uutuudella:
170 W / 105 W * 1,47 * 100 % = 238 %.
Oikeasti kuitenkin verrattiin 12900K:hon. Techpowerup on mitannut koko keskusyksikölle seuraavat energiamäärät per yksi rundi CB R23 MC:a:
5950X, 6,4 kJ
12900K, 10,2 kJ
Paljonko 5950X saa rendattua enemmän samalla energialla:
((1 / 6,4) / (1 / 10,2) – 1) * 100 % = 59,4 %
Uusi 7950X on "vain" 47 % energiatehokkaampi kuin 12900K. Tällöin:
((1,59375 / 1,47) – 1) * 100 % = 8,4 % energiatehokkaampi 5950X vs. 7950X.
Tuossa tulee pientä heittoa siitä, että käytettiin koko keskusyksikön kulutusta, eikä tiedetä mitä AMD on käyttänyt tuohon 47 %:iin. Pelkkä R9/i9 -suoritin kuluttaa ~ 2/3 – 4/5 keskusyksiköstä@CB R23 MC.
Jaha se on niin että tämä 5900X siirtyy omassa taloudessa kakkoskoneeksi hyvinkin nopeaan tahtiin:) Tahtoo uutta rautaa tulla heti kun vaan Jimssillä hyllyyn saapuu. Alkanutkin jo ärsyttään että tetris tökkii tuolla vanhalla:)
Oikeasti: kyllä taitaa mennä niin että 3dCache prossun laitan seuraavaan koneeseen joten täytyy malttaa odottaa vielä. Hienoa että AMD on noussut sieltä alhon yöstä ja tällä hetkellä ohjailee prosessorien suuntaviivioja vs. se ilkeä iso sininen ahne roisto:)
Todellisuudessa olen hieman hämmästynyt siitä että AMD on mennyt virrankulutuksessa siihen suuntaan että tehokäyttäjän täytyy miettiä virtalähteen vaihtamista suurempaan?
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä