
AMD on julkaissut tänään virallisesti Radeon RX 500 -sarjan näytönohjaimet. Radeon RX 500 -sarja perustuu vanhaan tuttuun Polaris-arkkitehtuuriin ja korvaa markkinoilta RX 400 -sarjan näytönohjaimet.
Radeon RX 580 ja 570 ovat kellotaajuuksiaan lukuun ottamatta käytännössä identtisiä edeltäjiensä RX 480:n ja 470:n kanssa. Piiri on edelleen sama vanha tuttu Polaris 10, vaikkakin nimi on päivittynyt uuden revision myötä Polaris 20:ksi. AMD on saanut viritettyä grafiikkapiiriä hieman korkeammille kellotaajuuksille GlobalFoundriesin 14 nanometrin LPP-prosessin (Low Power Plus) parannusten ja piiristä tehdyn uuden revision myötä.
Radeon RX 560:n takaa löytyy niin ikään vanhan tutun Polaris 11:n uusi Polaris 21 -revisio. Virallisesta RX 460:sta poiketen RX 560 käyttää täyttä Polaris 21 -piiriä, mutta täysin ennennäkemättömästä asiasta ei ole kyse, sillä täysi Polaris 11 on ollut käytössä MacBook Pro -kannettavissa ja Sapphiren Kiinan markkinoille julkaisemassa RX 460 -versiossa.
Uusien revisioiden myötä mukaan on saatu uutena ominaisuutena perinteisten 2D- ja 3D-muistikellotaajuuksien väliin osuva muistitaajuus, mikä säästää virtaa ohjelmilla joille 2D-kellot eivät riitä, mutta 3D-kellotaajuudet ovat turhankin paljon. Ominaisuus pienentää tehonkulutusta myös useamman näytön konfiguraatioissa. Valitettavasti prosessin parannuksista ja uusista piirirevisioista huolimatta korkeammat kellotaajuudet eivät tule ilmaiseksi, vaan piirien TBP-arvoja on jouduttu nostamaan RX 400 -sarjan verrokkeihin nähden.
Radeon RX 500 -perheeseen mahtuu myös yksi täysin uusi tulokas, Polaris 12. Polaris 12 on käytössä RX 550 -mallissa, jolle ei ole verrokkia RX 400 -sarjassa. Piiri ja siihen perustuva näytönohjain on suunniteltu lähinnä HTPC- ja OEM-tietokoneisiin, joihin halutaan integroitua grafiikkaohjainta enemmän puhtia, tai joissa oli aiemmin käytössä Radeon R7 240/250 -näytönohjain.
Radeon RX 550:n ja Polaris 12:n tapaus on sinänsä mielenkiintoinen, että eri lähteet puhuvat siitä eri tavoin. AMD:n RX 500 -diapaketin mukaan RX 550:ssä olisi 8 Compute Unit -yksikköä, mutta verkkosivujen mukaan niitä voisi olla maksimissaan kymmenen.
AMD on tehnyt markkinointimateriaaleissaan selväksi, ettei se tähtää RX 500 -sarjalla viime sukupolvessa näytönohjaimensa päivittäneisiin asiakkaisiin, vaan käyttäjiin joilla pyörii koneessa pari sukupolvea vanhempaa rautaa. Yhtiön dioissa verrokeiksi onkin asetettu yhtiön omat Radeon 300 -sarjan ja NVIDIAn GeForce 900- ja 700 -sarjojen näytönohjaimet. Markkinoinnissa on isossa roolissa myös Radeon Chill -ominaisuus, jolla ruudunpäivitysnopeutta rajoittamalla saadaan paitsi pienempää inputlagia, myös pienempää tehonkulutusta.
Kokosimme kaikki Radeon RX 500 -sarjan oleellisimmat tiedot RX 400 -sarjan verrokkeihin nähden yhteen taulukkoon. Radeon RX 400 -sarjan hinnat ovat Hinta.fi-hintavertailun edullisimmat hinnat uutisen kirjoitushetkellä kullekin muistikonfiguraatiolle.
Päivitys: AMD on lisännyt verkkosivuilleen myös Radeon RX 540 -mallin kannettaviin tietokoneisiin. Lisäsimme näytönohjaimen tiedot alta löytyvään taulukkoon.
io-tech ajaa parhaillaan testejä AMD:n uusilla Polaris-malleilla ja artikkeli niiden suorituskyvystä on luvassa lähiaikoina. Radeon RX 500 -sarja saapuu myyntiin välittömästi, pois lukien RX 550 joka tulee myyntiin virallisesti ylihuomenna.
Myöhemmin tänä vuonna on luvassa vielä kauan kaivattua kilpailua suorituskykyisimpien näytönohjainten luokkaan, kun AMD tulee julkaisemaan Radeon RX Vega -sarjan näytönohjaimet.
Eilen katselin arvostelua tuosta RX 580 STRIX kortista, joka käytännössä on melko sama kortti kuin oma RX 480 pohjainen vastaava. Olivat siitä kortista saaneet kellottamalla irti 1475MHz (sama kuin mitä Sampsa raportoi aikaisemmin).
Ei taida olla tuo ~25MHz olla kyllä BIOS päivittämisen arvoista.
Onko sillä merkityssä käytännön tehoissa vai onko tillanne sama kuin siinä Nvidian mallissa josta on kahdella eri ydimäärällä malleja (toiset on vain Kiinan markkinoilla jos muistan oikein) niin käytännön tehossa ei ollut semmoista erao että sen perusteelal kannatasi vlita se enempi ytimiä sisältävä malli jos se on hnallataa kalliimpi.
Tietenkin kun tuossa RX550 kortissa on se 128bit väylä voi se ydinmääräkin näkyä tehoerona, mutta niissä käyttötarkoituksissa joihin RX550 soveltuu ei niin pieni tehoero taida merkata mitään.
Juu jos se RX480 korttisi ei taivu täysin 100% luotettavasti RX580 lukemiin ylikellottamalla ei sitä BIOS fläshäystä pidä tehdä kun ei se tilannetta mystisesti paranna ja lopputuloksena voi olla kortti joka ei edes käynnisty niin että pystyisi Flashäämän sen alkuperäisen BIOS.in takaisin.
Enpä usko, että tuosta fläshäystä kannattaa edes tehdä. Suorilla custom bios sisään ja löysät irti. Tietty kivemmaltahan GPU-Z näyttää tuolla 580 biosilla :rolleyes:
Nvidialta jytky tulossa. 😆
NVIDIA Readies the GeForce GT 1030 to Compete with Radeon RX 550
Tuohan kuulostaa hyvältä. Näytönohjain perustuu Pascal-arkkitehtuuriin ja valmistetaan 14nm prosessilla. Tuo lienee Gtx 750/750ti tehoinen kortti. Todella passeli näyttis htpc kokoonpanoihin tai vanhempaan tietokoneeseen. Markettikoneeseen tuommoinen olisi myös hyvä, kun näytönohjaimen vaihto tietää yleensä virtalähteen vaihtoa.
Eniten mua tuossa tuo VGA huvitti. :rofl:
Kyseessä saattaa olla kuvituskuva. Pascal ei taida tukea VGA:ta?
Aaivan. Lienee tuokin paska jollain siltapiirillä kikkailtavissa.
Tuon edeltäjä GT 730 on kyllä ihme eläin. Sitä saa Keplerinä ja Ferminä, DDR3:na ja GDDR5:na. Tälläkin palstalla olen törmännyt ihmisiin, joilla ei vaan riittänyt ymmärrys, että sama kortti samalta valmistajalta voi olla markkinoilla nelinkertaisella tehoerolla..
GTX 750 (ei Ti) onkin juuri sopivasti 512 CUDA corella (ja 128bit väylä), niin tehot on varmaan samaa luokkaa.
Juu kummatkin RX 550 ja GT 1030 on ihan valtavia Jytkyjän näyttismarkkinoilla :rofl:
Aasian, Itäeuroopan ja Eteläamerikan markkinoilla on tarvetta halvalle näyttikselle jossa on VGA liitäntä, myös Suomessa on vielä paljon käytössä littunäyttöjä joissa on vain yksi VGA liitin.
Tossa on HDMI 2.0b joka tarvitaan playready:n ja uusin hdcp eli se "saa" toistaa >hd drm materiaalia eli tolla taitaa olla myös jotain tekemistä netflixien ja muiden lisenssien kanssa.Mitä taas tulee tohon vga liittimeen niin taitaa aika suuressa osassa monitoreissa olla vain toi maailmanlaajuisesti.
VGA:n toki saisi nakata jo lopullisesti romukoppaan, näytöt ovat nykyään puoli-ilmaisia, joten jos tuollaisen ser-kortin ostaa, niin tuskin se edes etäisesti moderni näyttö tekee paljoa suurempaa lovea lompakkoon.
AMD:ltä oli loistava päätös kuopata tuo muinaisjäänne jo R9 290:n myötä.
@Kaotik Onko tietoa, että miksi RX 560 malleja ei ole vielä kenelläkään myynnissä? Eikä vissiin lopullisia speksejäkään, ainakaan kellojen suhteen.
Ei mitään tietoa, referenssispeksit on kelloineen tiedossa, mutta tehtaalla kellotettujen mallien osalta ei käryä.
Sinun ikäisiä crt putkia ja tykkejä on vielä käytössä puhumattakaan sadoista miljoonista lcd näytöistä joissa on rgb sisääntulo. Vga liittimiä ei laiteta valmistuskustannuksen tai huvin vuoksi halpoihin kortteihin vaikka amd suuressa viisaudessaan luopui niistä :vihellys:
R5 200 -sarja – AMD Radeon – Jimms.fi
R7 200 -sarja – AMD Radeon – Jimms.fi
Miksi ihmeessä tuiki tarpeellinen VGA liitin ärsyttää SER-poikaa! Onko opinto- ja asumistuet nykyään niin korkeita että tuloihin nähden näytöt on mielestäsi puoli-ilmaisia?
Johan käytettyjä näyttöjä DVI/HDMI/DP:llä saa uloskantohintaan, kerta piti henkilökohtaisuuksiinkin asti mennä.
Kas ettei saa AGP-väyläisenä. :smoke:
Eipä VGA liittimellä nykyään ole oikein mitään muuta virkaa kuin että on valitettavasti aina se, joka löytyy jokaisen neukkarin videotykistä 100% varmuudella.
VGA liitin on ollut turha uusissa korteissa jo ainakin pari vuotta. Joka ainoassa vähänkään uudemmassa näytössä on taatusti olemassa järkevämpiäkin liittimiä kuin kuin tuo antiikkinen VGA. Sen lisäksi, että VGA liitin on turha se myös vie runsaasti tilaa korteista mikä ei sekään ole hyvä asia. Ja @9700 Pro on ihan oikeassa siinä, että muulla kuin VGA liittimellä varustetun näytön hankinta on lähinnä viitsimiskysymys.
Ja voisit oikeasti korjata tuota asennettasi.
Tällaiset turhat provoamiset voit jatkossa jättää kirjoittamatta.:swait:
Saahan niitä, tärkein puolustus vga liitännän tarpeellisuudelle halvimmissa korteissa oli olemassa olevat sadat miljoonat 0-25vuotta vanhat crt putket, lcd näytöt ja videotykit sekä pienemmällä toimeentulolla hankintoja tekevät.
ok
edit: Toisaalta SER-mestarin pohdinnat vga liittimistä tai niiden tarpeellisuudesta ei liity ketjun aiheeseen mitenkään.
No vielä viimevuoden puolella oli Powerilla, Gigantila ja muilla tarjous littunäyttöinä vehkeitä joissa oli vain VGA liitin, en ole tarkistanut että onko tänävuona vielä sama meininkin hinnatalkaen littyunäytöissä.
Tom's RX 550 revikka:
AMD Radeon RX 550 2GB Review
Ei tosiaan mikään mahti kortti ole tuo(hitaampi kuin R7 260x).
Eniten näissä heikkotehoissa ja pieni Wattisissa näyttiksissä nykyään pykii se että vaikka ei tarvi niin niihinn tehdään tehokaannäköinen kaksi korttipaikaa vievä jäähdytys kun yhden korttipaikan vievällä jäähdytyksellä ei menettäisi melussa yhtään ja kortti sopisi moneen sellaiseen käytötarkoitukseen johon se ei sovi paksuutensa takia.
Tuo että kyseisellä kortilla Batlefield 1 ja Doom pelaa ihan pelattavalla nopeudella kohtuullisella tarkkudeella on aika hyvin (Linus pettyy kun ei enää voi valittaa että hinnat alkan piiri on turhanpäiväinen kun sillä ei voi pelata).