AMD on julkaissut uudet toisen sukupolven Ryzen-APU-piirit kannettaviin tietokoneisiin. Picasso-koodinimellä aiemmin tunnetut APU-piirit saapuvat markkinoille ensimmäisinä Ryzen 3000 -sarjan edustajina.
Picasso-koodinimelliset 2. sukupolven Ryzen-APU-piirit perustuvat Zen+-arkkitehtuurin prosessoriytimiin ja Vega-arkkitehtuurin grafiikkaohjaimeen. Ne valmistetaan GlobalFoundriesin 12 nanometrin valmistusprosessilla.
Aiemmista mobiilimalleista tuttuun tapaan APU-piireissä on maksimissaan 4 ydintä, jotka voivat SMT-teknologian avulla suorittaa samanaikaisesti kahdeksaa säiettä, sekä 10 Compute Unit -yksikön Vega-grafiikkaohjain. U-sarjan prosessorit ovat tuttuun tapaan vähävirtaisiin kannettaviin tarkoitettuja, kun H-sarjalaiset 35 watin TDP:llä on tähdätty pelikannettavien puolelle. Lisäksi pakan pohjimmaiseksi julkaistiin samaan arkkitehtuuriin perustuva Athlon 300U -APU-piiri. Voit lukea mallien tarkemmat tiedot yllä olevasta taulukosta.
Toisen sukupolven Ryzen-APU-mobiilipiirien merkittävimmiksi ominaisuuksiksi listataan akkukesto, tuki koneen herätykselle äänikommennoilla, tuki 4K Streaming -palveluille, pelikyky, parhaimmillaan 10 tunnin akkukesto videoita katsellessa sekä moderni lepotila, jonka avulla kannettavan kerrotaan heräävään käyttöön yhtä helposti kuin puhelimen.
AMD:n mukaan sen uusi Ryzen 5 3500U peittoaa Core i5-8250U:n PCMark 10:n Web Test -osiossa 14 prosentilla, Adobe Photoshopissa 27 %:lla ja on yhtä nopea Microsoft Office -skriptitestissä. Ryzen 7 3700U:n kerrotaan puolestaan peittoavan Core i7-8565U:n selkeällä erolla Rocket League-, DOTA 2- ja Fortnite-peleissä 1280×720-resoluutiolla. Pelaajia ilahduttanee myös tieto siitä, että tästä neljänneksestä lähtien kaikki Radeon Software -ajurijulkaisut tulevat tukemaan kaikkia Ryzen-kannettavia.
Uuden Ryzen 3000 -sarjan lisäksi AMD julkaisi kaksi uutta A-sarjan APU-piiriä. Vanhaan tuttuun Excavator-arkkitehtuuriin perustuvat piirit on suunnattu Chromebook-markkinoille ja niiden kerrotaan tarjoavan merkittävästi Intelin samoille markkinoille suunnattuja Atom-pohjaisia Pentium- ja Celeron-prosessoreita parempaa suorituskykyä. APU-piireissä on käytössä yksi Excavator-moduuli ja kolmen Compute Unit -yksikön grafiikkaohjain (GCN 1.2 / 3. sukupolven GCN).
Lähde: AMD
Chromebook, oikeasti onko ne tulossa muotiin uudelleen? 😀
Eivät tietenkään voineet verrata sitten Gemini lakeen.
Ne ovat halpoja. Tunnen oikeasti ihmisiä, jotka ostavat kamaa vain siksi, että se on halpaa. Se, että sillä kamalla ei käytännössä tee mitään ei ole heille olennaista.
On muuten melkoisen kyseenalainen tuo vertailu noihin Intelin halpispiireihin. Valittu Inteliltä vanhaan arkkitehtuuriin perustuvia 2.5 vuotta vanhoja prosessoreita.
Valittaisiin inteliltä vertailuun 2.5 vuotta vanhan mallin sijaan reilun vuoden vanha malli (N5000), jossa sekä uudempi mikroarkkitehtuuri että uudempi valmistustekniikka, niin näyttäsi jo vertailu aika erilaiselta, esimerkiksi cinebench R15 CPU-tulos N5000lla 78/238. AMDn E2-9000(joka on sama piiri kuin tuo nyt julkaistu mutta vaan 19% pienemmällä turbokellolla) pääsee lukuisin 47/84, eli tälle ”uudelle” voisi extraploida tulokseksi n. 58/84.
Mikähän noissa intelin kivissä luo pullonkaulan sähköpostin käsittelyssä? Jotenkin omituinen yksityiskohta, kun muuten niin tasainen suoritus excavatoriin verrattuna o_O Joku paremmin tietävä voi avata, jos osaa.
Miten niin? Eikös ne ole likimain yhtä vanhaan arkkitehtuuriin pohjautuvia? 😀
Etenkin N5000 vastaan (joka moniydinkäytössä jopa tehokkaampi kuin vanhempi i3 suoritin!), ei tulisi pärjäämään, ainakaan CPU puolella, GPU puolesta en sitten tiedä, kuitenkin UHD 605 aikalailla sama HD 505:n kanssa.
Tuo vertailu olisi ollut reilu 2.5 vuotta sitten 😉
Mutta tuo vertailu on tehty kuluttajaa varten, "minkä kuluttaja ostaa" eikä sen vertailemiseksi "kumpi saa samasta teknologiatasosta enemmän irti".
Ja vaikka vertaltaisiin, "kumpi saa samasta teknologiatasosta enemmän irti" niin sitten Intelillekin olisi pitänyt antaa mahkut lisätä kelloaan 2.5 vuoden aikana, kuten AMD nyt lisäsi kelloaan.
No joku kuka sitten julkaiseekaan Gemini lake chromebookin (lähes varmasti Acer tai Lenovo), niin saavat hehkutella noita uusia AMD chromebook suorittimia vastaan.
On kyseenalainen kyllä, ainut "peruste" mitä tuolle itse keksin on Gemini Lakejen olematon saatavuus (viitaten mm. loppusyksyn keissiin jossa joku valmistaja sai viestin Inteliltä että ehkä joskus maaliskuussa tjsp saa seuraavan erän prossuja)
Niin juuri tämän takia varmaankin Gemini Lake jäi vähän varjoon loppuvuodesta 2018 :/ no eiköhän tänä vuonna asia taas korjaannu.
Sitten pitäs vielä saada valmistajat ostamaan näitä siruja koneisiinsa, mutta taitavat pääosin hinkua Inteliä edelleen…
Nyt aluksi ainakin Acer ja HP koittavat näitä uusia AMD piirejä, mutta saas nähdä…
Näillä merkeillä olikin jo ns. valmis pohja valmiina, jos oletetaan että tarvii vain UEFI laittaa ajantasalle.
Acerilta, HP:lta, Lenovolta ja Asukseltakin tullu joku malli ulos. Saisivat kyllä toden teolla lisätä tarjontaa, ostajia luulisi olevan. Itse ostaisin heti vaimolle kevyen kannettavan, jossa pellä APU:n GPU, ilman erillisnäyttistä. Jospa näistä uudemmista sellainen tulisi.
Vielä on myös näkemättä kannettavia edellisen 2000-sarjan H-versioilla, jotka vähän aikaa sitten julkistettiin.
katso liitettä 181514
Noi tais jäädä vähän sellaseksi välivaiheeksi kun nyt noita H-malleja hehkutettiin vähän niin kuin uutena juttuna
AMD:n pitäisi tarjota joku oikeasti merkittävä ratkaisu muistikaistaongelmiin, jotta näissä olisi jotain joka erottaisi ne kilpailijoista.
Joko sen verran sramia CPU:lle, että mahtuu framebuffer 1080p:llä tai joku 1-2GB 32bit GDDR5 ulkoinen muistiväylä (ei pakko populoida) tai IHAN MITÄ VAAN, mikä nostaa sen GPU-osan suorituskyvyn kertaluokkaa nopeammaksi kuin mihin Intel pystyy tarjoamaan vastinetta.
Dualchannel DDR4 -> aivan yhdentekevää mitä siellä on GPU-ytiminä ja paljonko, kun suorituskyky on mallia juuri ja juuri 720p:nä pyörähtää jotain modernia.
Nykyaikana joku pelkälle framepuskurille pyhitetty muisti ei oikein toimisi, kun uusilla rajapinnoilla softa voi tehdä näyttiksenkin muistilla ihan mitä sitä huvittaa.
Eli jäljelle jää ratkaisut:
1) Siitä toisesta muistista tehtäisiin niin iso, että kaikki näyttiksen muisti olisi siellä, eikä jaettaisi samaa muistia CPUn kanssa. Tämä tulisi melko kalliiksi, mutta sen voisi tehdä HBM2-muistilla pitäen kannan ennallaan.
2) Tehtäisiin siitä "jostain nopeammasta muistista" uloimman tason välimuisti.
32-bittinen GDDR5 antaisi vaan vähemmän kaistaa kuin 128-bittinen DDR4, joten sen käyttämisessä välimuistina DDR4lle ei oikein olisi iloa.
Käytännössä sen L4-välimuistin pitäisi olla suuruusluokkaa vähintään 64 megaa, että sinne voisi mahtua koko backpuskuri + z-puskuri, mutta tämä ei pakosti käytännössä riittäisi kovin hyvin, koska muistia käyttää muutkin; Sitä voidaan käyttää CPU-puolelta, frontpuskuria luetaan näytölle lähettämistä varten, ja lisäksi sieltä luetaan tekstuureita yms.
Intelillähän järeimmissä iGPUissa tuo kakku on 128 megaa ja vähemmän järeissä 64 megaa, ja se kakuttaa aivan kaikkea muistille menevää liikennettä (on niinsanottu "memory side cache").
Zenin L3-välimuisti vie n. 2mm²/mega, eli "12nm" valmistustekniikallla 64 megaa tekisi n. 128mm², 128 megaa tekisi 256 mm². "7nm" tekniikalla n. puolet vähemmän eli n. mm² per mega.
Tämä on vielä aika paljon.
AMD Vega 56:sen (koko kortin) saa ostettua 8GB HBM2:lla ja 470mm² GPU:lla + 250W virransyötöllä 400€ verollisella hinnalla.
On pakko olla joku välikoon piiri jossa on vähemmän hbm:ää ja gpu ytimiä, mutta cpu-ytimet mukana jonka kokonaiskustannus on jotain järjellistä.
Ehkä sille ei vaan ole markkinoita, kaipa se AMD tietää minua paremmin.
Playstation 5?
Kertokaa tyhmälle miksei läppäreissä voi olla GDDR5 muistia Ihan vaarn RAMmina niin CPU:lle kuin GPU:lle niin kuin konsoleissa? Tuleeko Zenistä joku jaguaria vastava mopo normaali sovelluksissa jos näin tekee?
Juttua oli aavistuksen hankala lukea jatkuvan englannin ja suomen kielen kanssa vaihtelun takia, mutta käteen jäi se että AMD suorittaa korkeatasoisesti odotetulla tavalla. Ei ole suurtakaan merkitystä viivanleveydellä, jos tuote on valmiiksi jo eritehokas ja erinomaisesti hinnoiteltu. Vähävarainen kaverini osti hetki sitten päälle kolmen sadan 2500U-läppärin ja on sillä tyytyväisesti pelannut kaikenlaisia kevyempiä pelejä. Hintalaatusuhde on lyömätön myös näissä uusissa tuotteissa, kyse on vain parannellusta sarjasta edeltävään nähden.
Iso peukku myös parannellusta ajurituesta, mistä olisi kannettavalamistajien odottanut itse pitävän huolta jo viime vuonna, mutta eivätpähän ymmärrä omaa etuaan ja nyt AMD hoitaa homman. Hienoa että joku sentään hoitaa, sillä uusi ajuriohjelmisto on erittäin houkutteleva paketti.
Niissä ei taida olla GDDR-muistiohjaimia. Toki sellaisen iskeminen sinne piiriin ei olisi mahdotonta, mutta siinä on myös rutkasti ongelmia ihan muistimäärän päivittämisen mahdottomuudesta lähtien
Aika monessa läppärissä muistipiirit on nykyään kolvattu emolevylle. Joten GDDR5 toimisi niissä oikein hyvin.
Ja AMDllähän ON jo olemassa GDDR5-muisteilla varustettu zen-APU. Muistiväyläkin on 256-bittinen eli kaistaa ihan mukavasti.
AMD:lta uusi semi-custom Zen + Vega -järjestelmäpiiri Kiinan markkinoille – io-tech.fi
Aika moni valmistaja myy ihan tyytyväisenä ja menestyksellä kannettavia tietokoneita joissa on emolevylle integroidut muistit, joten tuon ei pitäisi olla mikään välttämätön kuolinisku.
Suurin ongelma lienee virrankulutus. GDDR5 kuluttaa käsittääkseeni kertaluokkaa enemmän tehoa kuin DDR4, joka kuluttaa reilusti enemmpän kuin lpddr3 / lpddr4.
Integroiduista näyttiksistä olisi oikeasti iloa lähinnä läppäreissä, joissa taas tuo lisääntyvä virrankulutus on aika iso haitta. Sen takia pitäisi tarjota joku pieni GDDR5 muisti normaalin DDR4:sen lisäksi ja muistiohjaimen pitäisi tajuta sammuttaa se GDDR5 "cache" siksi aikaa kun sitä ei suorituskyvyn takia tarvita.
No juu, mutta tuo on semi-custom asiakkaalle, onhan niitä GDDR-muistiohjaimia aiemmissakin semi-customeissa ollut
Mikäs tuo lepotilasta äänikomennolla herättäminen on? onko tuo pelkkä tämän piirin juttu vai onko tulossa windows päivityksenä? vähän jo ärsyttää tuo pin-koodin syöttö.
EI ole mitään teknistä syytä, miksi samaa/samanlaista piiriä ei voisi tuoda yleisille PC-markkinoille. Tuon piirin kanssa tosin kaupalliset tekijät saattaa estää sen, AMD ei todennäköisesti saa myydä sitä muille kuin tuolle yhdelle asiakkaalle
Toivottavasti tulee desktop-malleja myös, meinasin HTPC:n kyhätä ASRock J5005-ITX:stä (jossa Intelin Pentium J5005) mutta täytynee odotella vähän aikaa jos tuolta ei-monopolileiristä tulisi jokin vaihtoehto.
”Moderni lepotilahan” on sitten markkinointi-BS termi sille että akku pystyy vajaantumaan lähes samaa tahtia ei yhtään minkään tekemiseen kuin mitä vähävirtaisessa läppärissä päällä ollessa!
https://www.dell.com/community/Laptops-General-Read-Only/Extreme-battery-drain-sleep-mode-Dell-Latitude-5289/td-p/5144092
https://askubuntu.com/questions/1012727/sleep-mode-consumes-as-much-as-battery-as-when-laptop-is-in-use/1024209
https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-X-Series-Laptops/X1-Carbon-6th-Gen-Battery-drain-in-sleep/td-p/4075415
Se että joku implementaatio kusee tuon kanssa ei tarkoita että se kusisi kaikilla
muistelen että gddr ja ddr muistien liukuhihnoissa on eroja sen verran ettei ole järkevää käyttää niitä ristiin. GDDR saattaa olla UMA rakenteeseen järkevä ratkaisu, mutta ei varmaankaan pelkkänä keskusmuistina.
"Although this is the official start of the Ryzen 3000 series, AMD did not reveal when we can expect the desktop counterparts will launch. It did, however, confirm that a wide range of new-generation Ryzen chips would be shown off at CES 2019."
Lähde.
Minkäs takia näissä H-malleissa varsinkin muistinopeudet jääneet DDR4-2400 -tasolle, kun 2000-sarjan H-malleissa se nostettiin DDR4-3200 saakka? Vai tuleeko vielä lisää malleja noihin kolmetonnisiin? @Kaotik
Jaa-a, paha sanoa. xx50-nimeäminen voisi vihjata että tulee lisää malleja vielä, näissä on myös muita eroja kuten 35W TDP vs konfiguroitava 35 – 45W TDP edellisissä H-prosessoreissa
Kyllä niistä on iloa muuallakin. Rakensin juuri itselleni 2400G pohjaisen HTPC/olohuone tietokoneen jolla on ihan mukava pelailla kevyempää kamaa sohvalta.
Toki useimmille sukankuluttajilla ei osaaminen/ymmärrys riitä tälläisiin kun ostetaan se smartTV tai Elisaboksi, mutta olohuonekäyttöön integroitu grafiikka on todella hyvä ratkaisu. Erillisnäyttiksien jäähdytys tuottaa kuitenkin sietämätöntä meteliä, eikä kunnon passiiviversioitakaan keskitason korteista ole myyty enää vuosiin. Ja meneehän se nätisti paljon pienempään boksiin ilman sitä näytönohjainta.
Toki nykyisenkin suorituskyky on aika hyvä ja ihan eri tasolla (ajallisesti suhteutettunakin) ikivanhaan piirisarjapohjaiseen näyttikseen edellisessä HTPC:ssä. Mutta kyllä nopeammastakin olisi kaupat tulleet, jos hinta ei ihan karkaa käsistä.