Haastattelussa varmistettiin muun mussa B650:n täysi ylikellotustuki, vaikka Computex-keynotessa saattoi saada asiasta toisen käsityksen.

AMD esitteli Ryzen 7000 -sarjan Raphael-koodinimellisiä Zen 4 -prosessoreita Computex-messujen keynote-esityksessään. Nyt yhtiön teknisen markkinoinnin johtaja Robert Hallock ja Gaming Solution -puolen pääarkkitehti Frank Azor ovat tarkentaneet joitain yksityiskohtia tulevista prosessoreista.

Hallock ja Azor vastasivat PCWorldin The Full Nerd -lähetyksessä joukkoon AM5- ja Ryzen 7000 -aiheisia kysymyksiä. Ensimmäisenä oleellisena yksityiskohtana Hallock tarkensi, että ilmoitettu 170 watin maksimikulutus viittaa PPT-arvoon (Package Power) ja prosessoreiden maksimi TDP tulee olemaan 125 wattia. Käytännössä siis maksimikulutus nousee 28 watilla AM4-kannan 142 watin PPT-katosta.

Prosessorin esittelyvideolla nähty 5,5 GHz:n kellotaajuus oli niin ikään täysin vakiona ajetulla prosessorilla, eikä sen saavuttamiseen käytetty AMD:n mukaan ylikellotusta. Ian Cutress on puolestaan varmistanut, että kyseisessä kokoonpanossa oli huhti-toukokuun vaihteessa valmistettu 16-ytiminen ES-prosessori AMD:n referenssiemolevyllä ja Asetekin 280 mm:n AIO-nestekierrolla jäähdytettynä. Prosessorin ytimet toimivat pelissä tilanteesta riippuen 5,2-5,5 GHz:n kellotaajuudella jopa siten, että useimpien ydinten kellotaajuus oli 5,5 GHz samanaikaisesti.

Zen 4:n suorituskykyparannuksista osa tulee haastattelun mukaan suoraan kaksinkertaiseksi kasvaneesta L2-välimuistista ja Infinity Fabricia ajetaan oletuksena 1:1-kelloilla DDR5-muistien kanssa ainakin virallisesti tuetuilla muistikellotaajuuksilla. Prosessorin IO-siruun integroitu RDNA2-grafiikkaohjain on tarkoitettu lähinnä diagnostiikkakäyttöön tai hätätilanteisiin eikä se tule olemaan yhtä tehokas, kuin mobiiliprosessoreiden integroidut grafiikkaohjaimet. Grafiikkaohjaimessa on kuitenkin mukana videoyksiköt kiihdytettyä pakkausta ja purkua varten. Prosessorilla on fyysisesti 28 PCIe Gen 5 -linjaa, joista neljä on pyhitetty piirisarjalle.

Myös SmartAccess Storagesta kerrottiin hieman lisätietoja. SAS on tuettu, kun käytössä on sekä AMD:n prosessori, näytönohjain ja tuettu SSD-asema. Haastattelussa ei tarkennettu mitä kaikkia ominaisuuksia NVMe SSD -asemalta vaaditaan, mutta pelkkä PCIe Gen 4- tai 5-tuki ei sellaisenaan vielä riitä.  SAS:n avulla AMD kertoo voivansa optimoida reittiä ja poistaa pullonkauloja standardiin DirectStorageen verrattuna.

Haastatteluun mahtuu myös muita pieniä yksityiskohtia, joten suosittelemme lämpimästi kaikille asiasta kiinnostuneille koko haastattelun katsomista.

This site uses XenWord.
;