AMD:n ensimmäiset Ryzen Threadripper-prosessorit tulivat ennakkotilattaviksi viime kuun lopulla ja kuun vaihteessa yhtiö täydensi tarjontaa vielä yhdellä uudella mallilla. Threadripper -prosessorit ja X399-emolevyt ovat yhtiön vastaus Intelin X299 -HEDT-alustalle.
Ensimmäiset AMD:n julkaisemat Threadripper-prosessorit olivat 12-ytiminen 1920X ja 16-ytiminen 1950X. Kuun vaihteessa ne saivat rinnalleen vielä 8-ytimisen 1900X:n. Prosessorin peruskellotaajuus on korkeampi kuin yhdelläkään Ryzen-mallilla, peräti 3,8 GHz. Boost-kellotaajuus noudattaa puolestaan tuttua kaavaa ja on samat 4 GHz kuin muillakin Threadrippereillä ja nopeimmilla Ryzeneillä.
Ryzen Threadripper 1900X perustuu isoveljiensä tapaan kahteen Zeppelin-siruun, mutta siihen on tehty myös muutoksia. Yhtiö ei paljastanut suoraan prosessorin L3-välimuistikonfiguraatiota, mutta vertailu Intelin Core i9-7820X -prosessoriin kertoo, että AMD on kytkenyt puolet L3-muistista pois käytöstä, eli sitä on käytettävissä yhteensä 16 Mt. Prosessori tukee neljää DDR4-muistikanavaa ja 64 PCI Express -linjaa, joista neljä on varattu piirisarjalle.
Ryzen Threadripper -prosessoreiden TDP-arvo on 180 wattia ja selvästi perinteisiä prosessoreita suuremman fyysisen kokonsa vuoksi se ei ole yhteensopiva suurimman osan markkinoilta löytyvien jäähdyttimien kanssa. AMD:n virallisen diapaketin mukaan Threadripper-yhteensopivia jäähdyttimiä on markkinoilla tällä hetkellä yhteensä 25. Jäähdyttimistä 20 on erilaisia valmisnestekiertoja Arcticilta, Corsairilta, EKWB:lta, NZXT:ltä, Thermaltakelta, Cryorigilta ja EVGA:lta ja loput viisi perinteisiä tornicoolereita Arcticilta, Noctualta ja Coolermasterilta.
X399-piirisarjaan perustuvia emolevyjä on tulossa saataville heti alkuun ainakin ASRockilta, Asukselta, Gigabyteltä ja MSI:ltä. Poikkeuksellisen prosessorikannan vuoksi MSI on julkaissut YouTubessa videon prosessorin ja sen jäähdyttimen asennuksesta oikeaoppisesti.
AMD on hinnoitellut Ryzen Threadripper 1900X -prosessorin verottomana 549 dollariin ja se tulee saataville kuluvan kuun lopussa. Threadripper 1920X ja 1950X tulevat saataville jo 10. päivä tätä kuuta ja ne on hinnoiteltu niin ikään verottomina 799 ja 999 dollariin.
Tulihan se sieltä, vaikka täällä joiltakin loppui usko kahden ytimen CXX:iin…
AMD ei ole käsittääkseni varmistanut onko käytössä 2+2×2 vai 0+4×2 konfiguraatio, mutta 2+2×2 on toki todennäköisempi.
Oliko tuo 549 dollaria veroton vai verollinen hinta?
Verottomia hintoja kaikki
Testejä odotellessa. Saattaisi jopa ylikellottua Ryzeniä paremmin.
Tuskinpa. Sama ydin niissä on. Mutta ehkä helpompi pitää viileänä kun ytimet kauempana toisistaan.
Eikai ryzenillä tuo lämpeäminen ole ollut muutenkaan mikään ongelma. Kellotettaessa tulee valmistusprosessin rajat vastaan. Voltteja nostamalla noi zen ytimet kellottuu tiettyyn pisteeseen asti näillä perusvesi ja ilmajäähyillä, eikä esim custom loopillakaan ihmeitä tehdä. Yli 4ghz rajan päästään vasta, kun aletaan pakastamaan prossuja tai tekemään muita temppuja. En näkisi, että 2+2 configuraatiolla eli eri zen ytimillä päästäisiin sen parempiin lukemiin, kun vastaavaa ei ole nähty esim ryzen 5 tai 3 kivilläkään.
Onhan tämä paljon fiksumpi HEDT-alustan hinnat alkaen-malli kuin Intelin Kaby uudella kannalla -koijaukset.
Noita 1950X:iä esim. ei varmaan edes kannata lähteä kellottamaan, kun on niin kovat turbot jo valmiina, suhteessa maksimi kelloihin kellotettuna. Sama homma 1800X:n kanssa ja jossain määrin jo 1700X:n kanssa, kellottamalla menettää turbot ja yhden ytimen suorituskyky saattaa jopa kellotettuna laskea. Toki matalammilla kelloilla toimivista karvalakeista saa jotain lisäarvoa kellottamalla.
Suomihinta tuolle 1950X:lle tulee olemaan päivän kurssimuunnoksilla n. 1040 euroa. Ei paha siihen nähden, että Intelin i7 6900K taisi vuoden alussa maksaa n. 1200 euroa ja tarjosi 8 ydintä.
Öö, mites nuo muistichannelit toimii noissa? Oman käsityksen mukaan se vaatii sen kaks toimivaa, jotta saadaan quad channel. Vai olenkos minä nyt vain täysin pihalla taas koko asiasta(täytyy myöntää ettei ole tullut paljoa ryzenin sisäistä toimintaa seurattua).
Jotta saataisiin 4 muistikanavaa toimimaan, tarvitaan 2 piiriä x 2 CCX x (4 tai 8 megaa välimuistia).
katso liitettä 33417
Käsittääkseni ei ole vielä varmaa tietoa siitä, onko 1900x:stä puolitettu L3-välimuistin määrä.
Ei tuota ainakaan AMD:n sivuilla mainita
Ultimate Boost for High-End Desktop Market With Aug. 10 Availability of 16- and 12-Core Ryzen™ Threadripper™ Processors
katso liitettä 33418
Kevyt OT, onko noissa X399 emoissa kaikissa 2x lisävirta pakollinen? Mitä kuvia katsonut niin kaikissa joko 8pin + 4pin tai 2x 8pin.
Kyllä se muistiohjain on CCX:ien ulkopuolella ja piirin molemmat kanavat toimii vaikka toinen CCX disabloidaan. Siten 2x(4+0) on ihan mahdollinen neljällä muistikanavalla. Toki tuolloin L3:sta jää puolet poiskytkettyyn CCX:ään. 2+2 konffi mahdollistaa täyden cachen.
Mitä ei siinä 1900X:ssä ole. Mutta silti 2+2 on toki todennäköisempi, L3-välimuistista voi disabloida puolet joka tapauksessa