
AMD:n uudet Ryzen-prosessorit saapuvat myyntiin kuluvan viikon torstaina eli 2. maaliskuuta. Prosessorin hankkiville käyttöjärjestelmävaihtoehtoja on käytännössä kaksi: Windows 10 tai Linuxin 4.10-kerneliä käyttävä jakeluversio.
Microsoft on ehtinyt jo kauan sitten ilmoittaa tukevansa uusia prosessoriarkkitehtuureja vain Windows 10 -käyttöjärjestelmässä. Intelin Skylaken kohdalla tuen piti lopulta rajoittua vain Windows 10:een, mutta sen kohdalla Microsoft teki vielä poikkeuksen. AMD:n Ryzen ja Intelin Kaby Lake eivät saa osakseen vastaavia poikkeuksia, vaan niiden kohdalla tuki todellakin tulee vain Windows 10:lle.
AMD:n huhuttiin aiemmin tuovan omatoimisesti tarvittavat ajurit ja tuen Windows 7:lle, mutta ne huhut osoittautuivat vääriksi. AMD on kertonut PCWorldille, että sisäisesti se on varmistanut Ryzenin toimivan myös Windows 7:lle, mutta ajureita ja tukea on luvassa AMD:nkin puolelta vain Windows 10:lle. Käytännössä myös vanhemmat käyttöjärjestelmät tulevat luultavasti käynnistymään Ryzen-kokoonpanoilla, mutta ne eivät kykene ottamaan prosessorista irti kaikkea mitä sillä olisi tarjottavanaan.
Linux-puolella viime joulukuussa julkaistu 4.10-kerneli toi mukanaan lukuisia Ryzeniin liittyviä päivityksiä. Vanhempien kerneliversioiden kohdalla esimerkiksi Simultaneous Multi-Threading- eli SMT-ominaisuus ei toimi oikein. Toinen ongelma Linux-rintamalla voi löytyä Ryzen-emolevyistä, sillä joidenkin emolevyjen käyttämää Realtek ALC1220 -äänipiiriä tullaan tukemaan vasta tulevassa 4.11-kernelissä. Phoronixin mukaan myös kerneliversion 4.9.10 pitäisi toimia, jos siihen on asennettu SMT:n korjaava päivitys, mutta se ei ilmeisesti kykene ottamaan kaikkea irti Ryzenin ominaisuuksista.
Ei kannata ihmetellä, Kaotika on aina ollut jostain syystä Windows 10 vankkumaton kannattaja 😆
Miksihän muuten on?
Formula 1 -auto vaatii renkaat, mutta tarvitsee sille suunnitellut kumit alleen toimiakseen niin kuin se on suunniteltu.
"Tarvitsee" ei ilmaise (vain) välttämätöntä/pakollista asiaa
Kielitoimiston sanakirja
(juu, siitä voidaan sitten tapella ajasta ikuisuuteen missä kohtaa mene raja "huonosti toimeen tulemisen" kanssa)
Ehkä meillä on eri käsitys myös sanasta "käytännössä". Omassa kielenkäytössäni sen vastaparina ovat usein "periaatteessa" tai "teoriassa", ts tässä tapauksessa voisi sanoa vaikka että "Ryzen toimii periaatteessa/teoriassa kyllä vaikka Win3.1:llä, mutta käytännössä vaatii Windows 10:n" koska se on ainut Windows jolle on tarjolla Ryzenin kaikkia ominaisuuksia tukevat ajurit.
Se toimii seiskalla, mutta sen kaikki ominaisuudet eivät toimi niin kuin ne on suunniteltu seiskalla koska sille ei ole ajureita (ainakaan AMD:n ulkopuolella).
Se, mikä ominaisuus on relevantti tai irrelevantti riippunee enemmänkin käyttäjästä. Jollekin esimerkiksi virransäästöominaisuudet voivat olla irrelevantteja, toiselle taas tärkeimpiä ominaisuuksia.
Mikä osuus tuossa nyt on sitä mutua?
Se, että uudet prosessorit vaativat ajureita kaikkien ominaisuuksien tukemiseen ei ole mutua, AMD:n sanomiset ei ole mutua. Linux-puolen voi kai laskea mutuksi, se perustuu Phoronixin kertomiin seikkoihin, mutta muuta?
Olen toki samaa mieltä, että otsikon olisi voinut muotoilla myös toisin, mutta en ole samaa mieltä siitä että se olisi valheellinen tai edes harhaanjohtava
edit:
Koska se on tarjonnut minulle parhaan käyttäjäkokemuksen mitä Windowsilla on ollut tähän mennessä tarjota.
Mahdatko tässä tarkoittaa käyttöjärjestelmän toimivuutta vai joitain muita ominaisuuksia?
Kokonaisuutta niin käyttöjärjestelmän itsensä toiminnan suhteen kuin sen päällä pyörivien ohjelmienkin suhteen
Microsoft blocks Kaby Lake and Ryzen PCs from Windows 7, 8 updates
Microsoft raises pistol, pulls the trigger on Windows 7, 8 updates for new Intel, AMD chips
Windows 7 ja 8 päivitykset loppuivat nyt uusien prosessorien käyttäjiltä.
Ei siinä kovin kauaa mennyt 😆
Bypass for Windows Update lock for next-gen processors found – gHacks Tech News
Windows 8 News – User Finds Way to Bypass Windows 7 and 8 Update Lock For AMD Ryzen and Intel Kaby Lake CPUs
Tuskin menee kauaa että tuo blokataan 🙂