
AMD valmistelee parhaillaan huhtikuussa tapahtuvaa Pinnacle Ridge -koodinimellisten Zen+-arkkitehtuuriin perustuvien Ryzen-prosessoreiden julkaisua. Pinnacle Ridge -prosessorit sisältävät pieniä päivityksiä nykyisiin Ryzen-prosessoreihin nähden ja ne valmistetaan uudella 12 nanometrin 12LP-prosessilla.
Pinnacle Ridge -prosessoreiden julkaisun lähestyessä niistä on alkanut vuotamaan erilaisia tietoja nettiin. Tällä kertaa vuotovuorossa on ensimmäinen Geekbench-tulos Ryzen 5 2600 -nimen julkaisussa saavan Engineering Sample -prosessorilla. Ryzen 5 2600 on Ryzen 5 1600:n tavoin kuusi ytiminen, 12 säiettä samanaikaisesti suorittava prosessori, mutta edeltäjäänsä nähden sen perus- ja Boost-kellotaajuuksia on viilattu 200 MHz ylöspäin (+6,25 % peruskellotaajuus, +5,55 % Boost-kellotaajuus).
Yhdestä Geekbench-testituloksesta on mahdotonta vielä vetää pitkälle vieviä johtopäätöksiä, mutta vakiokellotaajuuksilla ajettuihin Ryzen 5 1600 -tuloksiin nähden tulokset vaikuttavat olevan hyvin linjassa odotusten kanssa. Yhden ytimen testissä Ryzen 5 2600 peittoaa edeltäjänsä noin keskimäärin noin 6 %:n erolla ja moniydintestissä ero liikkuu noin 10 %:n tuntumassa.
Useimmat Ryzen 5 1600 -testeistä on ajettu uudemmalla versiolla, kuin Pinnacle Ridge -vuoto, mutta tulosten pitäisi olla vertailukelpoiset eri Geekbench 4 -versioiden välillä. Poimimme vertailua varten kourallisen tuoreimpia testejä, joissa prosessori toimi vakiokellotaajuuksillaan. Geekbench-tietokannasta löytyy myös selvästi heikompia vakiokellotaajuuksilla ajettuja Ryzen 5 1600 -tuloksia.
Lähde: Geekbench
Zen 2 kyllä tullaan valmistamaan ihan oikealla highend CPU:lle tarkoitetulla prosessilla, Ei mobiili prosessilla kuten Zen ja Zen+. Eli se jää nähtäväksi miten optimaalinen se sitten mobiili puolelle on.
Mahtaakohan kulkea tuota 5Ghz millään 24/7 kelpoisellä jäähdytyksellä. Hinasen madaltaisin odotuksia jos ja kun GF:llä valmistetaan.
Nykyinen "14nm" sisältää 78nm gate pitchin ja 64nm metal pitchin.
Ensivuotinen "zen 2" tullaan valmistamaan GFn "7nm" prosessilla, jossa on56nm gate pitch ja 40nm metal pitch.
Se on siis aika paljon nykyistä kehittyneempi prosessi numeroidensa perusteella, vaikka samoista numeroista myös näkee, että se ei todellakaan ansaitsisi nimeä "7nm" vaan skaalaus nykyiseen on vain n. 1.5-kertainen (ja silläkin on jo deflatoitunut nimi)
Lisäksi nykyinen "14nm" nimenomaan ei ole paras mahdollinen kellotaajuuden suhteen(vaikka onkin selväsit parempi kuin sitä edeltänyt "28nm" prosessi), muut samankokoiset prosessit on inasen nopeampia, joten parannuksenvaraa on.
Sitten historianäkökulmaa:
Piledriver kulki 5 GHzaa jo vuonna 2013 32nm SoI-prosessilla.
Piledriverin liukuhihnavaiheet on ehkä jonkun korkeintaan 15% lyhempiä kuin zenin, eli globalfoundriesilla olisi niinkuin ollut tässä n. 6 vuotta aikaa tehdä valmistusprosessi joka olisi sen n. 17% nopeampi kuin se muinainen 32nm SoI-prosessi. Ei kuulosta pahalta haasteelta.
Ihan mopo ei pyöri edes crysis.
Viime syksynä piti ostaa Coffeelake, mutta täällä toputteeltiin että elä osta koska välivaihe..
Zen+ on nyt taas välivaihe eli pitäisi odottaa -18, että saan ostettua mahdollisesti Zen2 jolloin Intel ilmoittaa et jotain parempaa taas tulossa.. En siis "pääse" päivittää ikinä 😀
Osta ykkösrytsölä ja päivitä sitten ensivuonna Zen2 samalle emolle 😉
Saattaa olla ettei GF tee Zen 2. AMD on jo ilmoittanut 7nm käytöstä molemmilta TSMCltä ja GFltä, mutta tälläinen uutinen iski silmään "GlobalFoundries is skipping 10nm altogether and heading straight for 7nm, with an AMD Vega chip designed for machine intelligence workloads apparently serving as a so-called “pipe cleaner” to test the design and its capabilities." Olisikohan odotettu kysyntä sen verran isoa ettei kilpailijoitaan pienempi GF pysty tuottamaan tarpeeksi piirejä.
GlobalFoundries to Soon Pilot 7nm and EUV Production – ExtremeTech
Ohan tuo ollut jo jonkun aikaa tiedossa, että vegat siiretään tsmceen 7nm prosessille. Se onnistuu paljon nopeammin kuin oottaa glofon 7nm prosessin toimivan ja vega kaipaa kutistusta ryzeniä kipeämmin
Olispa jokin ratkaisu millä noillle saisi enemmän muistikaistaa. Sehän se on pahin jarru toistaiseksi.
Ei tämä ole APU, muistikaista ei suuremmin jarruta.
Kolmikanavaisella muistiohjaimella varustettu APU olisi kyllä paikallaan. Harmi ettei taida AM4 kannalla onnistua, eli se siitä.
Jutussa sanotaan selvästi 7nm Vegan tulevan GFn laitoksista.
Tiedän.
Kunhan saa kunnolla dataa 2000 sarjan Rytsöleistä niin käännän takkia. 😉
Ei, vaan tiedossa on ollut että AMD tulee tekemään 7nm piirejä sekä TSMC:llä että GF:llä. Se jää nähtäväksi mikä piiri tulee mistäkin.
Tähän olen kyllä varautunut henkisesti. Eipähän tule kiimaa päivittää, kun on vain pikkuparannus luvassa. Ymmärrän kyllä miksi tuote julkaistaan, mutta DDR4 aikakauden prossun omistajalle ihan yhtä tyhjän kanssa.
Tässä tekis jo mieli pistää myyntiketjua 7600K:sta… takinkääntö on luvassa. 😀
Global founder lupailee, että 7nm piireillä voisi päästä viiteen megahertsiin.
Q17: Does the first generation of 7LP target higher frequency clocks than 14LPP?
GP: Definitely. It is a big performance boost – we quoted around 40%. I don’t know how that exactly will translate into frequency, but I would guess that it should be able to get up in the 5GHz range, I would expect.
https://www.anandtech.com/show/12438/the-future-of-silicon-an-exclusive-interview-with-dr-gary-patton-cto-of-globalfoundries
Joten vuoden kuluttua ehkä jotain sellaista.
Niin en tiedä. Omat odotukseni perustan GF:n julkaisemiin tietoihin prosessista jossa ovat ilmaisseet että prosessi on 5GHz optimi.
Kotikäyttäjälle, kuka pelaa tai vääntää muuta raskasta koneella tämä on hyvä juttu, mutta miten käy servupuolella tärkeälle virtapiheydelle? Tämäkin olisi hyvä tietää
Mikäli TSMC saa nopeammin valmiiksi kuin GF (siltä vaikuttaa), TSMC valmistaa alussa Vegaa koska sitä ei tarvitse erikseen viritellä. Zen 2 lienee aikataulutettu samoihin aikoihin kun GF:n prosessi on kunnossa. Voi olla että TSMC valmistaa myös Zen 2:ta mikäli GF:n prosessi floppaa kunnolla. WSA asettaa kuitenkin hieman rajoituksia sille kuinka paljon AMD voi käyttää muita valmistajia.
7nm on joka suhteessa parempi myös virtapiheyden suhteen. Tosin se tuskin on suhteellisesti yhtä virtapihi kuin 14nm LPP kun verrataan maksimikellot vs "60% serverikellot, koska ne "60% serverikellot" menevät 14nm LPP:lla hyvin prosessin "sweet spottiin".
Eli serverien suhteen, 7nm on absoluuttisesti parempi, mutta suhteellisesti huonompi (kuin 14nm LPP).
Huonosti selitetty mutta ehkä tuosta jotain tolkkua saa.
uuden version ’parannus’ aika normi kellotaajuuden nostoon sopiva…. + – 0
no ,aianakin vähän aikaa intel joutuu tekee töitä..kevääseen vaikka 8600/8700 K.t jo jyllää.
amd:lle jää taas vain se hinta…
https://www.3dcenter.org/news/erster-benchmark-eines-ryzen-5-2600-zeigt-auf-5-9-mehrperformance-bei-pinnacle-ridge-zen
Eiköhän sillä viiteen MEGAhertsiin päästä, kun päästiin jo joskus 80-luvulla 😀
Miten näitä voi edes sekoittaa, samaa sarjaa kuin monet puhuu kaloreista eikä kilokaloreista.
Ihan kiinnostavan oloinen tämäkin zen+, vaan taitaa matka jatkua Q6600:lla, ellei hinnat tipu niin että satkulla saa 8ytimisen. Periaatteesta en osta prossua jossa on vähemmän kuin tuplat ytimiä vs tämä 10+ vuotta vanha rotisko, ja näin monen vuoden päästä näiden 8-ytimisien pitäisi olla jo halpiksia.
Tai sitten ostan intel&vega combollisen läppärin, eiköhän tuo Q6600:n pieksäisi vaikka ytimiä ei olekaan "riittävästi"