
Apple on päivittänyt kaikessa hiljaisuudessa TouchBar-kosketuslevyllä varustetut MacBook Pro -tietokoneensa uusiin versioihin. Nykymallin MacBook Prot julkaistiin alun perin syksyllä 2016 ja ne saivat edellisen päivityksensä vuosi sitten heinäkuussa.
Applen uudet MacBook Pro -mallit tarjoavat yhtiön mukaan 13-tuumaisten luokassa parhaimmillaan kaksinkertaista ja 15-tuumaisten luokassa parhaimmillaan 70 prosenttia parempaa suorituskykyä verrattuna edeltäviin malleihin. Kannettavat noudattavat kuitenkin pääosin vanhaa tuttua vuonna 2016 esiteltyä rakennetta.
15-tuumaisten mallien merkittävimmät ominaisuudet ovat 6-ytimiset 8. sukupolven Core i7- ja i9 -prosessorit, maksimissaan 32 Gt:n DDR4-muisti, 4 Gt:n GDDR5-muistilla varustettu Radeon Pro -näytönohjain sekä maksmissaan 4 teratavun SSD-tallennustila. Näyttö tukee Applen True Tone -teknologiaa ja tarjoaa parhaimmillaan 500 nitin kirkkauden sekä täyden P3-väriavaruuden.
13-tuumaisissa päivitetyissä malleissa on käytössä 8. sukupolven neliytimiset Core i5- ja i7 -prosessorit ja mallista riippuen joko Iris Plus 640 -näytönohjain 64 Mt:n eDRAM-muistilla tai Iris Plus 655 -näytönohjain 128 Mt:n eDRAM-muistilla. LPDDR3-muistia on tarjolla maksimissaan 16 Gt ja SSD-tallennustilaa parhaimmillaan 2 teratavua. TrueTone-teknologia on mukana vain TouchBarilla varustetussa 13-tuumaisessa mallissa, mutta molempien mallien näytöt tarjoavat saman 500 nitin maksimikirkkauden ja P3-väriavaruuden.
Täysin uutta MacBook Pro -kannettaville on iMac Pro -tietokoneesta tuttu T2-prosessori. Applen T2 on vastuussa lukuisista tietokoneen turvallisuusominaisuuksista, jonka lisäksi se pyörittää Siri-virtuaaliavustajaa.
Lähde: Apple
Onhan se nyt nopea, eikä siitä mihinkään vänkäämällä pääse 😀 Samanlaisia tuloksia saatiin jo imac pro:n ssd:stä, joka myös sattuu olemaan uuden T2 sirun perässä. Mutta kuten joku jo aiemmin sanoi, odotellaan niitä parempia testejä o_O
Joka, pelkästään tuon testin perusteella, onnistui pudottamaan itsensä ainakin minun silmissäni ”vessapaperikategoriaan”…
Ilmeiset viat testeissä ja niiden raportoinnissa:
* Ajoin sata toistoa, välissä tahalliset 2 sekunnin tauot joiden aikana käyttis voi oikeasti kirjoittaa datan… Noin 80 toistoa meni tuonne 2–2,5 Gt/s välille, noin 20 toistoa meni tauosta huolimatta vain noin 1 Gt/s nopeudella tai hieman sen alle. Yksikään ajo ei mennyt noiden kahden kategorian välille. Hieno vahvasti kaksihuippuinen jakauma. ”Ei kirjoita oikeasti vielä” tai ”kirjoitetaan levyn välimuistiin”. Yhdessäkään noissa testissä ei siis luultavasti vielä ”aikuisten oikeasti” kirjoitettu levylle asti.. joka olisi tuo alle 0,5 Gt/s tuon isomman testin perusteella – välitön sähköjen poisto ja mitään ei vielä luultavasti olisi oikeasti tallessa…
Niin se yleensä tuppaa olemaan, jos testataan liian pieniä tiedostoja. Valitettavasti tuo liian pieni alkaa nykyään olemaan niin iso, että suurin osa testaajista mokaa tämän…
Tuo noiden kopiointitesti kieltämättä kertoo, että Applen ”virtuaalinen kopionti” on aika hidasta, jos 5 Gt läjän sekalaisia tiedostoja ”kahdentaminen” kestää kaksi sekuntia…
Nopeahan tuo asema varmasti on, ei sitä varmaan voi kiistää. Oleellisesti varmaan yksi markkinoiden nopeimmista, ellei jopa nopein. Apple osaa näköjään valita hyviä muistipiirejä, ja tehdä niille nopean ohjaimen.
No kyllähän tiedät että "mäkit" on kaikkein parraimpia laitteita mitä on. Ellet ole samaa mieltä niin a)olet köyhä ja kateellinen b) t1 ja t2 ja a8 piirit on kaikkein parraimpia siruja c) apple ilmoittaa sivuillaan että on nopein d) yksisarviset
Suosittelen lukemaan viestini ihan loppuun asti… siis, ainakin jos sen näkee jotenkin Apple-fanituksena. 😉
PS. Jos kerran tälle tielle lähdetään, niin se Applen nykyinen kännykkä-ARM-prosessori muuten on oikeasti selvästi markkinoiden paras. Valitettavasti. Olisi paljon kivempaa jos Android-puolelle olisi yhtä nopeita (yhden ytimen suorituskyvyltään) prosessoreita. Ero on sentään lähtenyt kaventumaan. Koomista on kun ihmiset jotenkin uskoo, että iLuurit on niin nopeita koska hyvä softa…
PPS. Ja, Apple on myös siitä hyvä firma, että se on käytännössä pakottanut PC-puolen skarppaamaan. Muistan hyvin sen ajan kun kaupan perusläppärissä oli alle kaksi tuntia akkukestoa. Nyt noihin halpisläppäreihinkin on tungettu se 6–8 akkukestoa. Ja, myös tolkullisia resoluutioita… samoin tuo ohuudella kilpailu, korkean resoluution näytöt, yms… (Nyt uusimpien tällaisten joukossa tuli tuoda nopeuskilpailu massamuistiin. Toki tästä saatiin Applen puolella maksaa se tyhmä hinta, että SSD on kiinteä osa emolevyä. Muut malttoivat tyytyä odottamaan standardiliitäntää ja -asemoita.)
Äh, olisi pitänyt laittaa se /s viestin perään, en arvannut että olisi ollut tarpeen…
*naur*
On se piru että "pro" luokan koneista täytyy tehdä noin ohuita ja paskasti jäähdytettyjä. Apple saisi ottaa mallia muista työasemakoneita tuottavista yrityksistä miten "pro" kone pitää jäähdyttää.
Taitaa samaa roskaa olla muilla myös jotka tuota i9:ä käyttää. Ainakin jollain Dellin XPS:llä oli ihan vastaavaa ongelmaa.
Oikea Dellin työasemaläppäri tässä nokan edessä (M6800 core i7 quad + Quadro Geforce), ei ole ongelmaa lämmöissä eikä kellot putoa vaikka laittaa Prime 95 ja Furmark päälle yhtä aikaa. Koneen AC adapteri on muuten 240 Wattinen 😀
Toki puhaltimissa on sitten tehoa niin että paperit lepattaa pöydällä ja ääni kuuluu toiseen huoneeseen jos ovi on auki. Mutta kellot ei laske, eikä GPU pyöri sadassa asteessa. About tätä odottaisin "pro" luokan laitteilta. Hiljaisuus tai paksuus on ihan toissijaisia juttuja.
Jokainen tyylillään. Ei tulisi mieleenkään mitään tiiliskiven paksuista rotiskoa raahata mukanaan, saati pitää pöydällä tai sylissä. Eikä ole kyllä lämmöissä tai kelloissa ongelmia. Tosin en töissä pyörittelekään prime95:sta, furmarkista puhumattakaan.
Kyllä minä vain ajan simulaatioita ja videopakkauksia ja muuta sellaista, hittoko sitä muuten tommosta rautaa käyttäisi.
Onko ongelma noin paha? Siis, että ei pitäisi yllä edes ns. peruskellotaajuuttaan kuin pari sekuntia? Melkoinen hinta maksettavaksi noista parista (8) millimetristä, joilla tuo on ohuempi kuin vaikka T470p. (Tuon videon verrokki-Windows-kone ei ainakaan myöskään pudottanut alle peruskellotaajuuden, vaan piti kellot tuolla perus- ja turbotaajuuksien välillä.)
Tämä toki herättää sen kysymyksen, ertä miten hyvin nuo 13" mallit pitävät tuota 2,7 GHz neljän ytimen peruskellotaajuuttaan… Jos eivät pidä, niin ei ne niitä U-sarjan 15 wattisia tule juuri nopeudessa voittamaan.
Ei tarvitse mennä (täyteen) tiiliskiviluokkaan. Jopa osan kilpailijoista inhimillisen paksuiset 45 watin ei-Xeon prosessoreilla varustetut mallit pitävät peruskellotaajuuttaan yllä… Se vähän niin kuin on tuon peruskellotaajuuden pointti. Että tietää minkä verran voi oikeasti odottaa suorituskykyä koneesta.
Ja, pari sekuntia on ihan liian vähän _peruskellotaajuuden_ ylläpitoa. Sen pitäisi tosiaan olla se jatkuvan kuorman kellotaajuus. Turbot toki erikseen. Ei kukaan varmaan edes oleta läppärin tekevän samaa kuin mitä työpöytäemolevyillä usein tehdään – jatkuva turbokellotaajuus ja parhaimmillaan useammalla ytimellä mennään sille yhden ytimen maksimille.
Oma T470p, kun ei sitä muista H-sarjalaisista ole kokemusta, näyttäisi pitävän aina yllä vähintään peruskellotaajuuttaan. Ja, heti kun kuormitettu ydinmäärä putoaa, niin kellot nousee. (Myös siinä kohtaa kun raskas viikonlopulle jätetty ajo päättyi ja kone muutamaa sekuntia myöhemmin meni nukkumaan. Tämän näki sitten kun koneelle palasi: suorituskykymonitoriin oli jäänyt tyylipuhdas 3,8 GHz piikki ennen nukahdusta. Maksimaalisen nopeasti kaikki nukkumisvalmiiksi heti kun tuo kuorma katosi, ja sitten alle 10 s sisällä kone syvään uneen. Sitä ennen, yli 24 h yhtäjaksoisesti kuormitettunakin kellot oli ollut reilussa kolmessa GHz, eli aavistuksen edelleen peruskellotaajuuden – 2,8 GHz – yläpuolella.)
Riippuu ihan koneen luokituksesta, minun vinkkelistä applen pro koneet viestivät nyt jo hinnallakin olevan siellä työasemaluokassa mutta käytäntö on vähän toinen. Mikä on tavallaan harmi koska esimerkiksi Finalcut on niin vertaansa vailla oleva ohjelmisto maceilla.
Joo, vähän outoa valita tommoinen prossu jos sen meinaa rampauttaa jäähdytyksellä. Lyhyisiin bursteihin kelpais joku toinen kivi varmaan paremmin. Apple on aina painottanut kannettavuutta suorituskyvyn kustannuksella…
Nykyinen 15" 2016-mallinen ei ainakaan throttlaa itsellä, joten aika outoa miten ne tossa onnistuu kun TDP ei pitäis kasvaa?
Hinta nyt ei viesti mitään. Työasema on työasema jos se on semmoiseksi tarkotettu. Mulla on tossa 3000 euron Surface Bookkeja rivissä ja ne ei ole työasemia vaikka hintaa on.
En ole asiaa tutkinut mutta en yllättyisi jos i9 sarjassa TDP ja todellinen täysi kaikkien ydinten sähköteho on vielä kauempana toisistaan kuin aikaisemmin. Intelin TDP määritelmä kun on
Missä kilpailevassa mallissa ei esinny throttlaamista? Ja siis nimenomaan noissa kannettavaksi tarkoitetuissa koneissa.
Kilpailevat koneet throttlaavat jo quadcoreilla ilman modailuja:
How to Fix Throttling on the Dell XPS 15 9570 / 9560
Kritisoin ihan tasaisesti kaikkia tuollaisia pilipalikoneita joita nuo i9 macbookitkin ovat.
Niin no mitä toi tcase.1 meinaa? Ja mitä tarkoitat täydellä sähköteholla? Jos meinaat täyttä turbotaajuutta niin pylläri että ei välttis kyetä siihen kauhean pitkään. Mutta jos vakiokellot throttlaa niin se on ongelma.
Niin siis täysi sähköteho on se teho minkä prosessori ottaa kun ajaa kaikilla ytimillä vaikka IntelBurnTestiä ta Primeä.
TDP on aika kaukana siitä.
https://www.intel.com/content/dam/doc/white-paper/resources-xeon-measuring-processor-power-paper.pdf
Niin eli turbotaajuudet. No yllätys ettei sille kauhean usein suunnitella jäähyä ellei kyse ole tietosanakirjan paksuisesta koneesta…
Tässähän oli kyse siitä ettei pysy edes nimelliskelloilla.
Muoks: Intel Will no Longer Disclose Multi-Core Turbo Boost Frequencies
Ja kaipa se sama pätee mobiiliprossuihinkin
Mutta throttlaako ne oikeasti (lue: alle peruskellot) vai vaan jää vajaaksi turboista?
Jep. Ja, vieläpä oikean maailman softalla. Tuossa videossa taisi olla videorenderöintisofta ajossa.
Kaiken järjen mukaan tuolla softalla pitäisi prosessorin tehon pysyä TDP:ssä peruskellotaajuudella… (tai oikeasti hieman sen alle, koska jos jäähdytys on mitoitettu oikein, niin lämpötilan pitäisi pysyä alle tuon TCASE-lämpötilan)
Eli, jos videon mäkissä ei ole viallinen prosessori, niin sen jäähdytys on vaan todella pahasti alimitoitettu* tuolle 45 W lämpökuormalle. Ei se muuten voisi parissa sekunnissa ruveta painamaan jarrua.
*Kyseessä voi olla myös firmware-vika. Siis, että tuuletin ei ota kierroksia tarpeeksi. Ei olisi ensimmäinen kerta uudessa mäkissä…
Videon tyyppi sanoo, että jää vajaaksi peruskellotaajuudesta. Siis ”throttlaa” oikeasti.
Niin siis tarkoitin noita kilpailijoiden vehkeitä
Joo sitä just meinasin että jos jää vakiokelloistakin sit.
Toivottavasti toi 13" malli ei kärsi näistä kun se kiinnostais eniten.
Dell XPS 15 9560 review – Core i7 CPU, Nivida 1050 graphics and UHD screen configuration
Onko kellot alimmillaan vain 2.3GHz tuossa testissä? 7700hq peruskellojen pitäisi olla 2.8GHz?
Apple Can't Handle the Heat: Severe Core i9 Throttling Found on New MacBook Pros – ExtremeTech
Tuostahan jo postattiin tänne videokin, mutta rumasti tuo tosiaan näyttää ottavan vanhalta huippumallilta pataan