Cupertinossa ei ole epäröity mahdollisuutta valita nimi, joka lyhentyy tekoälyn eli Artificial Intelligencen tapaan AI.

Apple pitää parhaillaan vuoden 2024 Apple Worldwide Developers Conference eli tutummin WWDC-tapahtumaansa Cupertinossa Yhdysvalloissa. Yhtiö on odotetusti julkistanut tapahtumassa AI:n eli pidemmin Apple Intelligencen.

Apple Intelligence on yhtiön mukaan henkilökohtainen älyjärjestelmä, joka yhdistää generatiiviset tekoälymallit henkilökohtaiseen kontekstiin mahdollistaakseen oikeasti hyödyllisiä ja oleellisia apuja käyttäjälle. Apple Intelligence tulee käyttöön iPhoneilla iOS 18:n myötä, iPadeilla iPadOS 18:n myötä ja Maceilla macOS Sequoian kaverina. Apple integroi myös ChatGPT:n osaksi järjestelmiään, mutta sen käyttö tapahtuu esimerkiksi Sirin, Writing Toolsin tai Composen kautta.

Teknologian kerrotaan hyödyntävän Applen järjestelmäpiiriä, oletettavasti tarkemmin sen NPU-kiihdytintä, kuvien ja tekstin tulkintaan ja luontiin, sovelluksesta toiseen vieviin toimintoihin ja muihin vastaaviin jokapäiväisiä hommia nopeuttaviin apuihin. Yksin Applen lähimmästä laitteesta löytyvällä raudalla ei kuitenkaan selvitä, vaan mukaan tulee myös Private Cloud Compute, joka lainaa etälaskentatehoa tarpeen mukaan Applen palvelimilta. Myös palvelinten päässä pyörii yhtiön mukaan sen oma rauta. Apple lupaa sen samalla asettavan uuden standardin yksityisyydelle tekoälyyn liittyen ja se tarjoaa ulkopuolisille asiantuntijoille mahdollisuutta tutkia Applen palvelimilla pyörivää koodia yksityisyyden varmistamiseksi.

Ensimmäisenä käytännön esimerkkinä Apple Intelligencestä yhtiö antoi uuden Writing Tools -järjestelmän. Writing Tools tarjoaa mahdollisuuden tekstin oikolukuun, uudelleenkirjoitukseen, sävyn muuttamiseen ja muihin vastaaviin toimintoihin ja se toimii kaikkialla, missä käyttäjä ylipäätään voi kirjoittaa, oli se sitten Applen oma tai kolmannen osapuolen sovellus.

Sähköpostisovelluksessa Apple Intelligence nostaa esiin tärkeimmiksi sillä hetkellä katsomansa sähköpostit, kuten vaikka saman päivän lentoliput tai pöytävaraukset. Sen lisäksi käyttäjälle näytetään laatikon puolella sähköpostin alun sijasta sen oleellisimmat tiedot tiivistettynä, mikä helpottaa entisestään niiden lentolippujen löytämistä. Luonnollisesti mukana on myös mahdollisuus lähettää sähköposteihin nopeita automatisoituja ”älykkäitä vastauksia”. Uudistunut ilmoitusvalikko noudattaa samaa logiikkaa ja nostaa ylimmäs sillä hetkellä kiireellisimmiksi katsotut ilmoitukset.

Puhelinsovellus ja Notes saavat puolestaan kyvyn nauhoittaa ääntä, siirtokirjoittaa sen sisällön ja poimia siitä tärkeimmät tiedot tiivistelmään. Mikäli äänen nauhoitus aloitetaan puhelun aikana, siitä tulee jonkinlainen ilmoitus puhelun kummallekin osapuolelle. Puhelun jälkeen Apple Intelligence tekee tiivistelmän puhelun oleellisimmista sisällöistä automaattisesti.

Image Playground on Applen uusi kuvanluonti- ja -muokkaustyökalu, joka toimii ainakin useissa Applen sovelluksissa suoraan, vaikka sille on myös oma sovelluksensa. Se auttaa käyttäjää luomaan kuvia animaation, kuvituskuvien ja luonnosten tyyliin ja esimerkiksi Notes-sovelluksella sillä voi esimerkiksi luoda automaattisesti kuvan käyttäen sivulle tehtyjä merkintöjä kuvan sisällön lähteenä.

Valokuvien puolella Apple Intelligence tarjoaa luonnollisesti kätevän haun kuvan sisällön perusteella ja se osaa jopa hakea videoista juuri tiettyä hetkeä kuvauksen pohjalta. Clean Up -työkalu lupaa puolestaan automaattisesti tunnistaa ja poistaa kuvista häiritseviä yksityiskohtia taustalta. Tekoälyn avulla voi myös vaikkapa  luoda muistokollaaseja tietyn lomamatkan kuvista jaettavaksi koko suvulle.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä myös Siri on saanut taakseen Apple Intelligencen ja päälleen uudet vaatteet. Yhtiön tiedotteen mukaan Siri ymmärtää puhetta jatkossa entistä paremmin ja osaa myös vastata paljon aiempaa luonnollisemmin. Sen luvataan olevan myös paremmin kärryillä kulloisenkin asian kontekstista ja tekevän vastauksistaan entistä henkilökohtaisempia käyttäjälle. Sirin kanssa voi jatkossa keskustella puheen lisäksi kirjoittaen ja sen luvataan olevan jatkossa myös käytännössä kaiken tietävä ohjekirja Applen laitteille, ettei yhdelläkään käyttäjälle menee enää suotta sormi suuhun, kun ei osaakaan tehdä jotain. Uudistetussa ulkonäössä Sirin käytöstä ilmaistaan koko näytön ulkoreunan kattavalla efektillä.

Lähde: Apple

This site uses XenWord.
;