Asus Tinker Boardin (90MB0QY1-M0EAY0) piirilevyn ulkomitat (85,6 x 54,1 mm) ja liitinporttien sekä GPIO-pinnien (General-purpose input/output) sijainti ovat lähestulkoon identtiset Raspberry Pi:n kanssa. Asuksen mukaan Tinker Boardin tarkoituksena on laajentaa kuluttajien vaihtoehtoja Raspberry Pi:n suhteen.
Tinker Boardin neliytimisessä Rockchip RK3288 -järjestelmäpiirissä (4 x 1,8 GHz Cortex-A17 & Mali-T764) riittää vääntöä 4K-videon pyörittämiseen ja Geekbenchissä sen mainostetaan saavan lähes kaksinkertaisen tuloksen Raspberry Pi:n uusimpaan versioon nähden. Tinker Boardin tehonkulutukseksi kerrotaan idlatessa HDMI-kaapelin ollessa kytkettynä 2,25 wattia. Koneen maksimitehonkulutus on viisi wattia, joka on noin 35 % enemmän kuin Raspberry Pi:n tuoreimmassa versiossa.
Kaksikanavaista LPDDR3 RAM -muistia koneesta löytyy kaksi gigatavua, joka on tuplasti enemmän kuin Raspberry Pi:ssä. Ääntä kone pystyy toistamaan 24-bittisenä 192 kHz:n näytteenottotaajuudella. Koneen varustukseen lukeutuvat myös neljä USB 2.0 -liitäntää, yksi gigabitin verkkoliitäntä, HDMI-liitäntä, micro-SD-muistikorttipaikka SDIO 3.0 -tuella (Secure Digital Input Output), 3,5 mm ääniliitäntä sekä 802.11b/g/n WiFi- ja Bluetooth 4.0 -yhteydet. Virran Tinker Board ottaa micro-USB-liitännän kautta.
Asus tarjoaa Tinker Boardille omaa Debian Linuxin varianttia, jonka lisäksi koneen kehutaan tukevan mm. Ubuntua ja OpenSUSE:a. Mediatiedostojen toistamiseksi Tinker Board tukee Kodia (entinen XBMC).
Vaikka Tinker Boardin rautaominaisuudet ovat Raspberry Pi:hin nähden vahvat, löytyy siitä toistaiseksi ainakin yksi merkittävä heikkous esikuvaansa nähden. Raspberry Pi:llä on takanaan vahva harrastaja- ja kehittäjäyhteisö, jollaista ilman Tinker Boardin ostajan täytyy ainakin alkuvaiheessa pärjätä.
Suomessa Asus Tinker Board näyttäisi olevan listattuna jo ainakin Verkkokauppa.comin ja Jimm’s PC-Storen valikoimissa 79,90 ja 64,90 euron hintaan. Toistaiseksi laitetta ei kuitenkaan vielä varastossa.
Lähde: Hexus
Ompas mukavaa, kun jutun voi lukea klikkaamatta verkkosivulle.
Hmm… kolme kertaa kalliimpi kuin vaapukka, mutta myös tehokkaampi. Aika tavalla erilaisiin käyttötarkoituksiin nuo mennevät.
kolme kertaa?
Kevyeeseen nettisurffailuun tämä voisi olla sopiva vehje. Oma RPi2 on ainakin hieman hitaan puoleinen arkikäyttöä varten. Saako näihin (tämä tahi raspberry) muuten jo chromeOS asennettua virallisesti?
On kyllä hienoa että Raspberrylle saadaan haastajia lisää. 🙂 Nää yhden piirin tietokoneet innostaa ihmisiä enemmän ja enemmän koko ajan ja miksipä ei kun perus-distrolla(esim. Raspbian) pystyy hoitamaan ihan päivittäisetkin perustarpeet kuten netin selaus+laskujen maksu, musiikin kuuntelu, word hommelit jne.. 🙂
Itselläni ollut Pi2 aiemmin ja nyt Pi3 johon Retropie sekä Raspbian.
Ikinä en ole tällaisten kanssa pelannut, mutta käytännössähän tuo on siis vain emolevy ja prossa. Mitä se valmis vehje maksaa, missä on kotelo, virtalähde ja mitä muuta siihen sitten muka tarvitsee?
Virtalähteenä toimii vaikkapa kännykän laturi ja kotelon voi nikkaroida itse tai ostaa muutamalla eurolla. Käyttikselle tarvitsee muistikortin.
Tuo RK3288 on aika suosittu piiri TV-tikuissa. Jonkin verran löytyy myös tabletteja ja edullisimmat eivät älyttömiä maksa (esim. Pipo P7 noin 100€ +alv). Mahtaisiko tällainen laite vauhdittaa myös tablettien Linux porttauksia :think:?
Minkähänlaisen väylän takana tuo Gbit NIC tuossa on?
Raspberryihinkin on sen gigabitin saanut USB tikulla mutta siinä sitten pullonkaulana ollut itse USB.
Jimmsin 65e hinta ihan kohtuullinen. Voisi tuota harkita.
Tuo layot ja koko näyttäis olevan lähes identtinen RPi:n kanssa, käyköhän tuohon samat kotelotkin. On tässä ollut tarkoitus hankkia toinen RPi3, mutta nyt pitää miettiä lisää että hankkisiko sittenkin tämän Asuksen mallin. Mitenköhän RPi:n kamera ja näyttömoduulit, saakohan niitä toimimaan tämän kanssa vai pitääkö tälle ostaa omat lisävärkkinsä?
Rockchipille vain taitaa olla huono tuki. Jos ei Asus saa tehtyä yhteistyötä avoimmuuden puolesta, jää tähdenlennoksi.
Tää on valitettavasti just se no-no -pointti, jonka perusteella ei kiinnosta pätkääkään. RockChipillä kun ei ole tuo avoimien softien tuki hirveän hyvissä kantimissa, kuten @Antero totesi.
Vielä kun löytyisi audio in ja audio out analogisena yhtäaikaa. Mut taitaa tarvita lisäkortin tämäkin.
Kyllä tuossa olisi saanut olla jo jonkinlainen sata-liitäntä SSD-asemaa varten sekä usb kolmosta. Ehkä tuo Rockchip on se pullonkaula.
Jos ei muuta niin Pi:n kehittäjille tämä tuo ehkä vähän lämpöä takapuoleen. Näyttäisi tehdyn samoihin koppiin käyväksi, eli drop-in replacement.
olis aika fiksu vekotin 😉
Ainahan jaksaa nämä minitietokoneet herättää kiinnostuksen, mutta yleisesti kaatuu siihen artikkelissa mainittuun heikkoon tukeen.
En jaksa etsiä alkuperäistä kommenttia, mutta ei Vadelma ole yrittämässä kilpailla teholla, vaan mahdollisimman tehokas, mahdollisimman halvalla. Unohtamatta jo miljoonia myytyjä laitteita ja tukea vaikka mille härpättimelle ja käyttöjärjestelmälle.
Mikäköhän siinä on, että aina pitää keksiä pyörä uudestaan. Eikö muka olisi ollut sellaisia piirejä, jotka ovat tehokkaampia kuin rasperryssa, mutta joilla on myös tuki valmiina?
Itse en tarvitse ehdottoman pientä vehjettä joten normi pc normikomponenteilla on edelleen ratkaisuni. Vähän kalliimpi se toki on, mutta toimii varmasti.
Tai jos haluaa tuontapaisen, niin 80 euroa näköjään maksaa emo, missä on celeron juotettuna. Ei säkään kauhean kalliiksi tule ja taitaa olla hieman tehokkaampi kuin tuo Asuksen viritelmä.
Heittäisin mutuna, että raha (unohtamatta saatavuutta, Raspberryn järjestelmäpiiriä ei myydä muille, suunniteltu vain heidän käyttöön ja olikohan piirin valmistajakin jotenkin tukenut tuota, ei muista enää). Pitää tehdä mahdollisimman halvalla tuote ja sitten kuitenkin pitää vielä jotenkin kilpailla kilpailijoita vastaan niillä numeroilla (x on tehokkaampi kuin y) yms. Ja otetaan sitten valmistajalta x joku heidän tuotteensa, jossa on sitten taas eri "gpu" ja "cpu" kuin esimerkiksi Raspberryssä. Eikä nuo sitten tietenkään toimi suoraan samalla versiolla Raspbianista, vaan se pitäisi esim. kääntää uudelleen tuolle heidän järjestelmäpiirille sopivaksi, unohtamatta muita säätöjä.
Riippunee minkä Raspberryn ostaa. Uusin ei ole kovinkaan paljon halvempi kuin tuo. Vanhempia saa halvemmalla.
Onpa kallis ja kuten mainittua tuki on lähes olematonta. En sanoisi suoranaisesti kilpailijaksi, mutta toivotaan parasta:cigar:
Muuten laitteeseen kantaa ottamatta, nuo värikoodatut GPIO:t vaikuttaa näppärältä idealta, ei tartte aina ettiä kuvaa pinneistä kun haluaa kytkeä jotain.
2GB muistia on askel oikeaan suuntaan. Tätä voisi kuvitella jo oikeasti käyttävänsä kevyessä työpöytäkäytössäkin. Saisi joku tehdä vielä 4GB muistilla varustetun version, vaikka nostaisikin hintaa selvästi.