Asus on julkaissut yhden piirilevyn Tinker Board -tietokoneen, joka on suunnattu haastajaksi minitietokoneharrastajien keskuudessa suositulle Raspberry PI:lle.

Asus Tinker Boardin (90MB0QY1-M0EAY0) piirilevyn ulkomitat (85,6 x 54,1 mm) ja liitinporttien sekä GPIO-pinnien (General-purpose input/output) sijainti ovat lähestulkoon identtiset Raspberry Pi:n kanssa. Asuksen mukaan Tinker Boardin tarkoituksena on laajentaa kuluttajien vaihtoehtoja Raspberry Pi:n suhteen.

Tinker Boardin neliytimisessä Rockchip RK3288 -järjestelmäpiirissä (4 x 1,8 GHz Cortex-A17 & Mali-T764) riittää vääntöä 4K-videon pyörittämiseen ja Geekbenchissä sen mainostetaan saavan lähes kaksinkertaisen tuloksen Raspberry Pi:n uusimpaan versioon nähden. Tinker Boardin tehonkulutukseksi kerrotaan idlatessa HDMI-kaapelin ollessa kytkettynä 2,25 wattia. Koneen maksimitehonkulutus on viisi wattia, joka on noin 35 % enemmän kuin Raspberry Pi:n tuoreimmassa versiossa.

Kaksikanavaista LPDDR3 RAM -muistia koneesta löytyy kaksi gigatavua, joka on tuplasti enemmän kuin Raspberry Pi:ssä. Ääntä kone pystyy toistamaan 24-bittisenä 192 kHz:n näytteenottotaajuudella. Koneen varustukseen lukeutuvat myös neljä USB 2.0 -liitäntää, yksi gigabitin verkkoliitäntä, HDMI-liitäntä, micro-SD-muistikorttipaikka SDIO 3.0 -tuella (Secure Digital Input Output), 3,5 mm ääniliitäntä sekä 802.11b/g/n WiFi- ja Bluetooth 4.0 -yhteydet. Virran Tinker Board ottaa micro-USB-liitännän kautta.

Asus tarjoaa Tinker Boardille omaa Debian Linuxin varianttia, jonka lisäksi koneen kehutaan tukevan mm. Ubuntua ja OpenSUSE:a. Mediatiedostojen toistamiseksi Tinker Board tukee Kodia (entinen XBMC).

Vaikka Tinker Boardin rautaominaisuudet ovat Raspberry Pi:hin nähden vahvat, löytyy siitä toistaiseksi ainakin yksi merkittävä heikkous esikuvaansa nähden. Raspberry Pi:llä on takanaan vahva harrastaja- ja kehittäjäyhteisö, jollaista ilman Tinker Boardin ostajan täytyy ainakin alkuvaiheessa pärjätä.

Suomessa Asus Tinker Board näyttäisi olevan listattuna jo ainakin Verkkokauppa.comin ja Jimm’s PC-Storen valikoimissa 79,90 ja 64,90 euron hintaan. Toistaiseksi laitetta ei kuitenkaan vielä varastossa.

Lähde: Hexus

This site uses XenWord.
;