AMD on julkaisemassa uudet toisen sukupolven Ryzen-prosessorit ensi kuussa. Pinnacle Ridge -koodinimellisistä prosessoreista on jo paljastunut suurin osa teknisistä yksityiskohdista, mutta nyt julki on saatu myös ensimmäinen arvostelu.
Ensimmäinen Pinnacle Ridge -arvostelu on Canard PC:n käsialaa. Poikkeuksellisena voidaan pitää sitä faktaa, että tällä kertaa arvostelut eivät tulleet ensimmäisenä nettiin, vaan painettuna lehden sivuille.
Redditissä JustFinishedBSG-nimimerkkiä käyttävä käyttäjä on ottanut joukon kuvia arvostelusta ja julkaissut ne omassa Reddit-ketjussaan. Lisäksi hän mainitsee, että X470- ja B450-piirisarjat ovat todellisuudessa vain uudelleen nimetyt X370- ja B350-piirisarjat. Syy uudelleennimeämiselle löytyy 300-sarjan piirisarjoja käyttävistä emolevyistä, joista osa on toteutettu siten, ettei Precision Boost Overdrive -ominaisuus toimi niillä. Välttääkseen tilanteen, jossa ominaisuus toimii osalla emolevyistä ja osalla ei, päätti AMD uudelleennimetä piirisarjat ja varmistaa ettei emolevyvalmistajat oio mutkissa vaan tukevat varmuudella myös Precision Boost Overdriveä.
Precision Boost Overdriven ja muiden päivittyneiden Boost-teknologioiden myötä Ryzen 7 2700X:n kellotaajuus laskee pienin askelin 4,3 GHz:istä 3,9 GHz:iin sen mukaan, miten monta ydintä on käytössä. Ryzen 7 1800X:llä Boost-kellotaajuus tippuu 4 GHz:istä suoraan 3,7 GHz:iin jos rasitetaan useampaa kuin yhtä ydintä.
Redditiin linkattujen kuvien mukaan Canard PC:n testeissä Ryzen 7 2700X:n välimuistien viiveet ovat parantuneet L2-tasolla 5,7 nanosekunnista 4,1 nanosekuntiin ja L3-tasolla 15 ns:stä 13 ns:iin. Muistiviive on puolestaan kutistunut 94 nanosekunnista 87 nanosekuntiin. Verrokkina testissä oli Ryzen 7 1800X, mutta kumpikin prosessori oli asetettu toimimaan 3 GHz:n kellotaajuudella DDR4-2400-muisteilla. Vakiokellotaajuuksilla Ryzen 7 2700X:n muistiviiveet ovat DDR4-2666-nopeudella 76 ns ja DDR4-2933-nopeudella 72 ns.
Eniten ihmisiä kuitenkin kiinnostanee itse prosessoreiden suorituskyky. Suorituskykytaulukossa ovat mukana Ryzen 7 2700X:n lisäksi myös Ryzen 5 2600 ja 2600X. Hyötyohjelmakuormassa, johon kuuluvat 4K HEVC -videon uudelleenpakkaus H.264-koodekille 1080p-resoluutiolla, Mathematica-, PovRay-, Blender-, 3DSMax 2k16- ja Corona-testit, Ryzen 7 2700X peittoaa Ryzen 7 1800X:n reilun 8,5 prosentin erolla. Ryzen 5 2600X:n ero 1600X:ään on niin ikään reilu 8,5 % ja 2600:n ero 1600:aan noin 7,5 %.
Pelitesteissä mukana ovat GTA V, GRID AutoSport, Battlefield 4, ARMA III, X3: TC, Witcher 3: Wild Hunt ja CoH 2. Suorituskykyerot peleissä jäivät hyötyohjelmia pienemmiksi, kun 2700X peittoaa 1800X:n vajaan 3,5 %:n erolla, 2600X 1600X:n reilun 4,5 %:n erolla ja 2600 1600:n vajaan 4,5 %:n erolla.
Tehonkulutuspuolella prosessoreiden lepokulutus on parantunut noin watilla edeltäjiinsä nähden, mutta rasituksessa uudet Ryzen 2000 -perheen prosessorit kuluttavat verrokkejaan enemmän. Ryzen 7 2700X:n kulutus rasituksessa 142,6 wattia, Ryzen 5 2600X:n 103,7 wattia ja Ryzen 5 2600:n 89,3 wattia, kun ensimmäisen sukupolven Ryzen 7 1800X kuluttaa rasituksessa 129,4 wattia ja Ryzen 5 1600X 86,2 wattia. Kulutukset ovat ilmeisesti koko tietokoneen kulutuksia.
Lähde: Reddit
Noh, isompi päivitys kuin mitä Intelillä yleisesti ollut. Kattavempia testejä odotellessa. Varsinkin tuo korkeampien kellotaajuuksien säilyminen kahta ydintä rasittaessa tulee varmasti auttamaan pelisuorituskyvyssä, mikä on positiivista.
Eipä taida kovinkaan suuri hyppy suorituskyvyssä tulla vielä Zen+ ellei piirit ylikellotu kovemmin. Olisi kuitenkin kiva nähdä myös kuinka paljon käytännön eroa on muistiohjaimen (korkeampien muistikellojen) parantamisella. Jännästi kuitenkin näiden testien mukaan suorituskyky ei tunnu nousevan edes 1:1 kellojen kanssa, vaan tuntuu jäävän jotenkin virhemarginaaliin.
Sitten popkornit esiin, ja odottamaan AMD-miesten selityksiä siitä kuinka hyvää kehitystä tämä on.
Aika tavalla oletettua nousua… Eli muutama prosentti tulnee aina uudessa versiossa lisää tästä etiäpäinkin, kunnes jotain tosia isoa muutoksia tehdään.
Lähemmäs 8.5 prossaa oli kyllä enemmmän mitä itse odotin. Luulin jäävän viiteen tai niille korville.
Kyllä Intellin korotukset ovat osoittaneet sen että kun ollaan jo aika tapissa suorituskyvyn suhteen, parannukset ovat marginaalisia jollei ytimien määrää selvästi kasvata. Ja sehän ei peleihin ole juuri vaikuttanut ennenkään.
Prosessorit testattiin A320 piirisarjalla… Ainakin osa uusien prosessoreiden kellotaajuusominaisuuksista ei ollut käytössä ja vähintään yhtä ison kysymysmerkin jättää A320 emolevyn virransyötön tehokkuus.
Joo ehe ehe…tää kun vaatis vielä prosessorin kannan vaihtumisen takia uuden emon niin sitten vasta oliskin popparit tulilla.
Katsoo Intel-miesten saamaa valtaisaa sukupolvien välistä kehitystä, pitäisin ne popparit siellä kaapissa.
Pääsee se punainen leirikin emokaupoille, vaikka socketi pysyy samana
Vain jos haluaa ne muutamat extra hertsit Precision Boost Overdrivestä, se on ainut syy päivittää 300-sarjasta 400-sarjaan
Ja Computerbasen kommentit testistä translaten kautta, Canardin testit oli tehty halvimmalla vanhall A320 piirisarjalla.
"With the choice of the chipset the two X-processors in the test of CanardPC were denied to make use of the two new turbo mechanisms XFR 2 Enhanced and Precision Boost Overdrive , which will give it only for X470 and B450. The even finer Turbo Precision Boost 2 offer, however, the chipsets of the first generation, the current information, the manufacturers are all made by BIOS update fit for Ryzen 2000."
Siinä mielessä on jännä katsoa tuota testin turbokäyrää. Huomattavasti parempi mitä vanhalla boostilla, mutta sen pitäisi vielä parantua tuosta.
Eikö Zen 2:n myötä ole kuitenkin odotettavissa suurempaa loikkaa? Zen+ on käsitykseni mukaan lähinnä valmistusprosessin päivitys muutamalla uudella ominaisuudella.
Zen2 7nm ymmärtääkseen on myös lpp ja kellottuu yhtä huonosti/hyvin kuin zen… zen+ mallit menee nopeammalla tekniikalla. Zen+ ja Zen2 ovat yhtätehokkaita paitsi virran kulutuksessa ero.
Ainakin Zen2 mahdollistaa useammat ytimet tai sitten lisätoimintoja, kun prosessi on pienempi. Mutta ei sieltä mitää hirmunousuja enää tulne.
Eli hyvä Zen2 tulee olemaan, mutta ei siis ihmeitä pidä odottaa. Se, että ollaan ihan Intelin kintereillä ja hinta laatusuhteessa jopa edellä ei ole ihan huono juttu, vaikka isoja tehohyppäyksiä ei enää tapahtuisikaan.
Zen2 pitäisi tulla uudella 7nm tekniikalla, joka on oikeasti parempi kuin nykyinen. Tämä "12nm" on vain uudelleenbrändätty 14nm+. Eli kyllä. Zen2 pitäisi olla selvä teholoikka taas.
Hyvää kehitystä tämäkin, ottaen huomioon että tämä on uuden arkkitehtuurin toinen iteraatio. Intel on vedellyt matalampia parannuksia sukupolvittain ja koko roska pohjautuu perimmiltäänkin samantyyppiseen arkkitehtuurisuunnitteluun kuin Sandy.
Zen2 ja Intel19 ootelles.
Tuossa testissä yllättää kyllä eniten 1800X:n karkea boost-toiminnallisuus, josta en aiemmin itse ollut tietoinen.
Eikö tilanne ole nyt canardin testeissä se että parannukset ovat sen tasoisia kuin (osa:confused:) x370 käyttäjät saavat?
Paremmat boostit parantaa vielä x470 alustalla tuloksia esim. peleissä?
Ei tässä vaiheessa ja yhdelläkään ei tule toimimaan.
Onko jossain jo virallisesti kerrottu etteivät nykyiset X370 voisi saada samoja ominaisuuksia?
Jos kerran uudet piirisarjat ovat vain siksi etteivät emovalmistajat pääsisi oikomaan, niin voisi olettaa että laadukkaampiin vanhoihin emoihin tulisi päivityksellä tuki. Eli onko kyse oikeasti rautarajoituksesta vai pelkästään softasta? Saas nähdä. En yhtään yllättyisi vaikka julkaisun jälkeen pöllähtäisi moneen vanhaan levyyn tuki uudemmalle "piirisarjalle". Tämä olisi juuri sellaista millä erottuisi todella selvästi kilpailijasta, ja nimenomaan eduksi.
Juuri tuon takia AMD on päätynyt uudelleennimeämiseen että kokemus on kaikille sama eikä arvota että tolla emolla toimii, tolla ei.
Vuotaneissa dioissa tuo oli jossain kohtaa
Juuri noin, mutta luultavasti ne valmistajat, joilla on yhteensopiva emo wanhalla piirisarjalla julkaisevat sen biospäivityksenä, mutta virallisesti tuki on vain siis noissa 470 piireissä, Se että saa toimimaan joissain vanhemmissa on sitten plussaa. En jaksa uskoa, että AMD estäisi tuon toiminnallisuuden lisäämisen wanhoihin jos se on mahdollista toisin kuin ehkä Intel… Mutta saas nähdä nyt. Eli odotellaan julkaiseeko mikä valmistaja päivitettyjä bioseja.
Eli BIOS modilla saattaisi toimia ainakin joissain vanhemissa emoissa?
Uutta informaatiota oli sili "mutkien oikominen" ja se että jollakin x370-emolla olisi voinut toimia. Pitäisin äärettömän typeränä politiikkana nyt pakottaa kaikki x370:set tuettomaksi jos joku on alunperin tehnyt hommat oikein.
Vai sittenkin epäreilua kaikkia niitä kohtaa jotka eivät sattuneet arpomaan oikeaa emoa joka tulisi joskus tulevaisuudessa tukemaan ominaisuutta jonka tulosta ei ollut mitään tietoa emoa ostettaessa?
Mutkien oikominen oli ehkä vähän huono ilmaisu.
Ei. Kyllä se on epäreilua että sinulla on syystä tai toisesta , ei mitään väliä tuuri vai mikä, täysin toimivat vehkeet. Siis täysin kunnolliset ja sitten toisten valmistajien (tai mallien) takia sinunkin vehkeet jätetään "päivittämättä". Se on epäreilua.
Sen ymmärrän, että AMD päättii lanseerata uuden piirisarjan, jotta uusi ominaisuus toimii varmasti kaikilla ominaisuuden jälkeen julkistetuilla emoilla. Mutta eihän siinä ole mitään järkeä, että keinotekoisesti estetään ominaisuuden käyttäminen sellaisilta emoilta, jotka ominaisuutta tukisivat?
Palataan asiaan, kuhan saadaan kunnon muisteilla testattua :hungry:
Ei kai noilla boosteilla mitään tee jos käsin kellottaa, kuten tälläkin hetkellä. Ei ainakaan itsellä ole ollut mitään boosteja käytössä, vaan samat kellot kaikilla coreilla 24/7 (jotka korkeammat kuin boost taajuus). En tiedä sitten miten menee ZenStates kanssa, kun en ole sitä tullut käytettyä.
Niinpä, halvin Ryzen 5 tai 7 ja kellot tappiin manuaalisesti 😀 aivan se ja sama mimmosia boosteja löytyy 😉
Kuten jo sanoin, "mutkien oikominen" saattoi olla huono ilmaisu.
Eiköhän kaikki tehneet juuri niiden AMD:n vaatimien speksien mukaan ne emot ja jotkut emot sitten menivät "yli" vaaditusta, mikä sattuisi riittämään nyt tuohonkin toiminnallisuuteen vaikkei siitä mitään tietoa ollutkaan etukäteen. Vaikka joku voisi tuntea olonsa "kusetetuksi" koska emo voisi tukea jotain muttei tue, näen sen ainakin itse pienempänä pahana kuin sen, että kaikki ne jotka eivät puhtaalla tuurilla valkanneet oikeaa emoa tuntisivat vähintään yhtä kusetetuksi.
Kaikki saivat sen mitä ostivat, kyllä. Mutta ne jotka ostivat tarkoituksella "top of the line" vehkeen voisivat hyvin saada uudetkin ominaisuudet päivityksellä. Jos ei ole tarkempaa tietoa niin odotetaan ja katsotaan. En yhtään yllättyisi vaikka parhaille x370 emoille tulisi tuki noihin uusiin ominaisuuksiin. Ei tässä Crosshair 6 Herossa esimerkiksi turhaan ole virransyöttö reilusti yli kaksinkertainen suhteessa vaadittuun. Toki ymmärrän jos on joku tekninen rajoite, mutta en usko tuohon että amd kieltäisi päivittämästä vanhoja levyjä uusille ominaisuuksille. Intelhän toki rajoittaa kaikin keinoin, mutta amd voisi tässä kohtaa tehdä poikkeuksen intelin sääntöön.
Ihan puhtaana omana spekulaation arvelen että tilanne ei ehkä ole noin yksinkertainen että parhaat virransyötöt toimisi ja muut ei. Pakka saattaisi olla jotenkin sekaisempi. Halvimmat gigabytet pelittää, mutta kalliit asukset ei tms. Siksi ei voi antaa kenellekään.
Entä jos tilanne onkin esimerkiksi sellainen että vaikkapa MSI:n "top of the line" emot tukee, Asuksen vastaavat ei tue ja Gigabyten vastaavista puolet tukee?
Sitten asuksissa toimisi vanhan piirisarjan rajoitteiden puitteissa. Uudet piirit toimii myös vanhoilla, vaikkei täydellisesti/optimaalisesti. Turha sitä on silti rajoittaa sellaisilta jotka olisi päivitettävissä.
Tuskin se on keneltäkään pois, jos jokaisella toimii kaikki alkujaan luvatut ominaisuudet ja osa emoista saisi bonuksena uusia ominaisuuksia?
Odotellaan suosiolla Io-Techin arvostelua, jossa tod. näk. käytetään jotain muuta kuin A320 sarjan emolevyä ja 2666 MHz muisteja.
Itse benchmarkkaisin prossut X470 emolevyllä ja DDR4 3000, 3200, 3600 muisteilla sekä loppuun vielä testaisin, että mihin tuo muistiohjain kykenee näissä prossuissa. DDR4 4000 ja nopeammat muistit saattaa vielä jäädä haaveeksi.
Ois kyllä hauska nähdä nimenomaan vertailut x470 emoilla 1800x vs 2700x ja sama x370 emoilla. Onko tuloksilla eroa oikeasti.
Itse ainakin näen reilumpana sen että kaikki saavat sen mistä maksoivat eikä kukaan tunne itseään petetyksi koska sattui valkkaamaan vaikka kolikkoa heittämällä "väärän top-of-the-line-emon" koska niissä ei pitänyt olla eroa.
Ei se ole minulta pois, joku toinen saa uuden ominaisuuden. Kuitenkin minulla olisi kaikki minulle alunperin luvatut ominaisuudet. Mutta ehkä tämä on jokin ihmisyyden kompastuskivistä ylipäätänsä.
Onko parempi heittää tikkari roskiin kuin antaa yhdelle, jotta kaikki jäävät varmasti ilman?
Jos sulla on tossa isompi joukko ihmisiä niin väittäisin että suurempi osa on sitä mieltä että ei kellekään jos kaikki ei saa.
Suomessahan tämä menee tyypillisesti vielä pidemmälle, kuten vanha vitsi kertoo, kun ollaan valmiita vaikka maksamaan 50e ettei naapuri saa 100e:tä
On jo niin hyvät virransyötöt noissa 150 € tai vähän päälle AM4-emoissa, että suorastaan hämmästelin Ryzenin julkaisussa miten porukka osteli noita reilusti yli 200 € vermeitä. Ei kannata useimmiten noita parhaita ostella. Todella vaikea kuvitella että lähes kukaan edes täällä foorumilla tarvitsisi tämän parempaa emoa: PRIME X370-PRO | Motherboards | ASUS Global
Itsehän uskon kyseessä olevan emivalmistajien toiveesta.
Näin mäkin uskoisin. Voisi maine tahriintua, jos omissa emolevyissä ei toimi, mutta kilpailevan valmistajan emolevyissä toimii. Kyseessä sentään on ominaisuus, jota ei ole ollut käytössä ekan sukupolven Ryzeneissä.
Enemmänkin parantaa myyntiä jos on "tarve" päivittää. Uskoisin biospäivitysten tukevan ehkä puolen vuoden päästä uusia ominaisuuksia.
Täähän pitäis olla tietty silleen, että lähtee vaan toimimaan niiden valmistajien emoissa jotka on GPP ohjelmassa mukana. :rofl:
Kaikki ominaisuudet vaan vanhempiinkin jos vaan mahdollista. Jos ei se ns. arpaonni sitten ole osunut kohdalle niin se on voivoi ja ensi kerralla sitten vaikka fundeeraa uudestaan sen emolevyvalmistajan kun seuraavaa lankkua on hankkimassa. Nääkin on näitä juttuja että tehtiin mitenpäin tahansa, niin joku pahoittaa varmasti mielensä.
Eläpäs nyt nvidiadisoi tätä uutista. 😆
Luulisin, ettei amd lähde "nvidiatisoimaan" tätä vaan jättää valinnan emo valmistajille. Mulle on aivan sama toimiiko overdrive vai ei, joka tapauksessa kellot tulisi arvottua itse. Ei se tietenkään haittais, mutta en lähtisi valittamaan siitä etten saa sellaista mistä en ole maksanut, taikka että muut saavat. Pääasia on edelleen se että on kilpailukykyinen vaihtoehto.
Glofo taas väittää sitä LP:ksi eli leading performance :cigar2:
Koska bios tuki. Et tainnut olla ensimmäisten joukossa heti julkaisussa? 😀
Kuten täällä todettu jo moneen kertaan: ei ole minulta pois jos MSI:n vanhoilla levyillä saa uudet ominaisuudet käyttöön bios-päivityksellä. Toki epäreiluus on siinä ettei emovalmistajat ole voineet suunnitella levyjään "future proofiksi", mutta mitä sitten? Hieno homma jos MSI voi vain lätkäistä vanhaan malliinsa uuden biosin ja pakettiin x370 päälle tarra x470. Mitä sitten? Vanhat levyt toimii ihan niin kuin pitääkin. 🙂
Ei ei ei.
"LPP" ei itsessään kerro yhtään mitään prosessista, se on vain suunnittelijan antama lisänimi prosessille. GloFon 7nm:n lisänimi on "LP" ja lyhenne Leading Performancesta. GloFon 7nm on suunniteltu nimenomaan nopeille piireille, ei mobiileille kuten nykyinen prosesssi. Zen+:n käyttämä "12nm" on uudelleennimetty "14nm+", joka on vähän paranneltu 14nm "LPP" prosessi.
Zen 2:n suorituskyvystä ei tiedetä vielä mitään, mutta aivan taatusti se tulee olemaan selvästi korkeampi kuin nykyisten prosessoreiden, ellet sitten ehdota että AMD ottaisi suorituskyvyssä arkkitehtuurimuutoksilla takapakkia.
Ja eikös tämä 7nm prosessi ollu jossaki diassa suunniteltu ~5ghz taajuuksille kun 14nm oli jotaki 3ghz?
GloFo:n dioissa lukee 14nm : >3GHz ja 7nm : 5GHz. Toivottavasti tuo 5GHz ei mikään seinä ole vaikka suurempi-kuin-merkkiä eivät ole laittaneet :S
Suosittelen jättämään nämä ennakkotiedot omaan arvoonsa. Se että GloFo mainostaa "up to 5GHz" prosessille ei tarkoita että prosessorit sillä nopeudella toimisi. Ehkä jotkut pienet piirit siihen kykenisikin. Katsotaan sitten kun se on ajankohtaisempaa. 🙂
Se on viisauttaa…
https://www.youtube.com/watch?v=Zmx9tJ5Kx0s
😉
Mutta kaikki mikä on lähemmäs Inteliä on hyvästää…
No en nyt luota ku kouvostoliittoon mutta jos se 3ghz taipuu ~4ghz niin samapa tuo vaikka ei uus prosessi menis ku 10% yli luvatun. Mutta ootamme rauhas ja katotaa pitääkö puheet paikkansa.
Eipä olisi ensimmäinen kerta kun uusi prosessi myöhästyy jopa vuosilla ja lupauksiin ei päästä lähimainkaan myöhästymiseten jälkeenkään. Jotenkin hirveät odotukset porukalla tästä uudesta prosessista.