Samsung on esitellyt Galaxy Unpacked -tilaisuudessaan odotetusti myös Galaxy Z Flip -älypuhelimen, joka on yrityksen toinen taittuvanäyttöinen puhelinmalli. Toisin kuin syksyllä kauppoihin tullut Galaxy Fold (Kiinassa nimellä W20 5G), uusi Galaxy Z Flip taittuu auki pystysuunnassa vuosituhannen alun simpukkapuhelimien tapaan.
Galaxy Z Flipissä on kaksi näyttöä – ulkopuolella sijaitseva pieni 1,1-tuumainen Super AMOLED -näyttö ilmoituksia varten sekä sisältä avautuva taittuva 6,7-tuumainen AMOLED-näyttö erittäin laajalla kuvasuhteella (21.9:9) ja se on yhtiön ensimmäinen lasilla päällystetty taittuva näyttö. Näyttö hyödyntää yrityksen patentoitua taittuvaa UTG-lasia (Ultra Thin Glass). Päänäyttö taittuu piiloon puhelimen puoliskojen väliin simpukkapuhelimien tapaan. Saranan avautumiskulmaa voi säätää portaattomasti. Samsungin mukaan taittomekanismi on suunniteltu kestämään 200 000 taittokertaa ja sarana on varustettu uudella harjamekanismilla, mikä hyödyntää nylonkuituja pölyn ja roskien torjunnassa.
Teknisesti Galaxy Z Flip nojaa muilta osin pitkälti Samsungin viimevuotisten huippumallien tekniikkaan. Järjestelmäpiirinä on Snapdragon 855+ ja sen parina on kahdeksan gigatavua RAM-muistia. Tallennustilaa löytyy 256 Gt ja sitä voidaan laajentaa microSD-kortilla. Puhelimen takakamera sisältää 12 megapikselin laajakulma- ja ultralaajakulmakamerat ja näytön ylälaita on rei’itetty 10 megapikselin etukameraa varten.
Ohjelmistopuolella Samsung kertoo tehneensä tiivistä yhteistyötä Googlen kanssa toteuttaakseen automaattisen Flex-tilan. Kun puhelin istuu pöydällä osittain auki taitettuna näyttö jakautuu automaattisesti kahteen 4-tuumaiseen osaan, jolloin esimerkiksi ylemmässä osassa voidaan pyörittää videota samalla, kun alempaa käytetään vaikkapa nettiselailuun.
Galaxy Z Flip tekniset ominaisuudet:
- Fyysiset mitat: avattuna 167,9 x 73,6 x 6,9-7,2 mm, suljettuna 87,4 x 73,6 x 15,4-17,3 mm
- Paino 183 g
- Rakenne: alumiinirunko, Gorilla Glass -kuoret, IP68-suojaus
- 6,7” taittuva Dynamic AMOLED-näyttö, 2636 x 1080, 21,9:9 425 PPI
- 1,1″ ulkoinen Super AMOLED -näyttö, 300 x 112 pikseliä, AOD
- Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiri
- 8 Gt LPDDR4X RAM-muistia
- 256 Gt UFS 3.0 -tallennustilaa, microSD-muistikorttipaikka (max. 1 Tt)
- LTE 1000/150 Mbit/s, 5CA, 4×4 MIMO, nanoSIM + eSIM
- WiFi 802.11abgnac, Bluetooth 5.0 (dual audio), NFC, GPS, Galileo, Glonass, Beidou
- Kaksoistakakamera:
- 12 megapikselin laajakulmakamera, 1,4 um pikselikoko, f1.8, OIS, Super Speed Dual Pixel -tarkennus
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2, 12 mm kinovastaava polttoväli
- 4K 60 FPS
- 10 megapikselin etukamera, automaattitarkennus, F2.4, 26 mm kinovastaava polttoväli
- AKG-stereokaiuttimet
- 3300 mAh akku, USB 3.1 Type-C, 15 W pikalataustuki, 9 W langaton lataus WPC
- Android 10, One UI 2
Samsung Galaxy Z Flip saapuu myyntiin rajoitettuna eränä 14. helmikuuta Mirror Purple- ja Mirror Black -värityksissä Yhdysvalloissa ja Koreassa 1380 dollarin suositushintaan. Puhelin tullaan lisäksi julkaisemaan myöhemmin ilmoitettavissa maissa myyntiin Mirror Gold -värityksessä. Mahdollisesta Suomen julkaisusta ei ole tostaiseksi tietoa.
Päivitys: Samsung on julkaissut tiedotteen koskien Galaxy Z Flipin saatavuutta Suomessa. Puhelimen ennakkomyynti alkaa välittömästi ja se saapuu varsinaisesti saataville 21. helmikuuta. Puhelimen hinta Suomessa on 1550 euroa.
Lähde: Samsung
Tuosta Suomen julkaisusta nii ainakin verkkis ja Telia tarjoavat tilattavaksi ja Telia ilmoittaa toimitusten alkavan 21.2… tiiä sitten ?
Upea puhelin.
Tarkemmin ajateltuna aika mielenkiintonen design. Näyttökin paremmassa turvassa kun puhelin on kiinni kaikenlaisilta ulkoisilta uhilta maahan tippuessaan.
Itsellä on useita kertoja luuri tippunut näyttöpuoli alaspäin, joten suojakuoreenkaan ei voi aina luottaa. Ihme kyllä luuri on selvinnyt ehjänä useammasta pudotuksesta. Suojakuoresta ei voi sanoa samaa… 😉
Toki vasta tekemällä oikea puhelin myös viimeinen kehitys ja omat patentit saadaan aikaan.
Edelleekää taittuvuutta ei hyödynnetä kuin saranan tilalla.
Slide-mallinen puhelin olisi mielenkiintoista nähdä tällaisen ohuen näytön kanssa. Luulenpa että jo tänä vuonna tällainen nähdään, jos tuo on ratkaisuna ylipäätään edes toteutettavissa.
Iterointi käy nyt varmasti kuumana niin tuotekehitystasolle jäävissä kuin julkaisuun asti saapuvissa malleissa.
Älä huoli, kyllä tässä viikon-pari sisään tulee jo uutisia juutuubivideoista missä kaadetaan hiekkaa saranoihin, väännetään saranalta "niskat nurin", viilletään puukolla näyttö kahtia ja lopuksi poltetaan toholla akkuineen päivineen. Loppupäätelmä: ei ne kestä mitään.
Kyllähän tästä tuli tietoja jo viime vuoden puolella eli ei tämä mikään yllätysjulkaisu ollut.
Mahtaako näyttöön ihan puukko tepsiä kun on kuitenkin lasia.
Joku C2 tms nokia aikanaan oli kosketusnäyttöpuhelin, jossa oli fyysinen näppäimistö näytön alla. Sellaisen tahtoisin.
Joo muistan kans, esim. tällainen hybridi: Nokia C2-02 – Wikipedia. Touch and Type mallit ei tainnu vaan koskaan tulla edes midrangeen.
Muistan vielä kuinka tuollaiseen mekanismipuhelimeen tottuneena oli ärsyttävää siirtyä puhtaaseen kosketusnäyttöluuriin, kun piti niin tarkasti sohia tietystä kohdasta näyttöä puheluun vastatakseen.
Hirveän kovaa tuo "lasi" tuossa näytön päällä tuskin on.
Nuo C- ja X- sarjalaiset (mm. C3-01 ja X3-02 Touch and Type) tehtiin niin halvoista osista, että tuossa vajaa 10 vuotta sitten kun niitä oli ihan töikseen huoltamassa, niin ei ollut mitenkään erityistä jos koko 8 tunnin työpäivä meni noiden digitizerien vaihdossa, jonka hajoaminen teki koko luurin käyttökelvottomaksi vaikka numeronäppis löytyikin.
Ehkä tuonkin olisi korjannut tekemällä riittävästi fyysisiä näppäimiä tai viilaamalla softan niin, ettei kosketuksen hajoaminen estä laitteen käyttöä, mutta Nokialla nähtiin ettei tuolle formaatille ole oikein markkinasegmenttiä kalliimmissa laitteissa, sillä vanhempi käyttäkunta ei halunnut kosketusta ja nuorempi ei halunnut turhaa ja näytöltä pinta-alaa vievää numeronäppäimistöä.
Jos ihan kokonainen näppämistö tuohon aikaan kelpasi, niin olihan noita useampiakin mid- ja high-endissä:
E7-00: Nokia E7-00 – Wikipedia
N900: Nokia N900 – Wikipedia
N950: Nokia N950 – Wikipedia
N97/mini: Nokia N97 – Wikipedia
C6-00: Nokia C6-00 – Wikipedia
Mistä päättelet ettei ole?
Onko mitään lähdettä/testiä mistä voisi päätellä että olisi alle 5.5 mohs asteikon tuon kovuus?
no hei, ei se hukkaan menny. viet dna:lle niin saat tuntuvan vaihtohyvityksen, yli 200€ lupaavat, mikä on kyllä enemmän kun reilusti käytetystä samsungista.
data-unfurl="true" data-result-id="2651" data-url="https://kampanja3.dna.fi/kaupantarjonta/vaihtohyvitykset" data-host="kampanja3.dna.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
DNA Kauppa
data-onerror="hide-parent"/>
kampanja3.dna.fi
Juurikin tuo. En koskaan käsiini saanut kyseistä vehjettä, mutta helvetin hienolta se näytti kadullakulkijoilla. Itse olen omistanut pitkäaikaisessa käytössä vain yhden Samsungin tyhmän liukupuhelimen, oli se kiva. Mekanismi ajan myötä vaan keräsi hiekkaa sopivasti väliin, ja toimii enää sillä tietyllä arkipäiväisellä otteella ja oikealla kädellä.
Eipä taida vielä olla testejä, mutta eiköhän niitä tule.
Mobiili.fi sanoivat ainakin näin:
"Samsung hyödyntää puhelimen näyttöpaneelin pinnoituksessa myös uutta taittuvaa Ultra Thin Glass -lasimateriaalia mutta lasin päällä on yhä myös kerros muovimaista materiaalia. Käytännössä näytön pintatuntuma on edelleen Galaxy Foldin tavoin pehmeä. Ero Galaxy Foldiin ei ole suuri."
Tuossa ei ole kyllä mitään hyötyä UTG jos pinnalla on kaistales muovia, paitsi jos se olisi vaihdettavissa helposti muutamassa minuutissa ja myyntipakkauksessa tulee kymmenkunta mukana.
Ainakin Marques on sitä mieltä, että UTG on selkeä parannus muovisempiin tovereihinsa nähden (noin 01:45 alkaen):
Kokeilematta on tietysti vaikea sanoa kumpi on oikeassa, Marques sanoo että ei enää tunnu pehmeältä muovilta ja Mobiili.fi sanoo taas toista.
Matkapuhelinfoorumilla yksi sanoi myös että olisi eroa foldiin. Riippuu sitten käyttäjästä varmaan että huomaako eroa.
Kynnellä vetää terävästi niin pitäisi tulla erot esille
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä