Uutuus on markkinoiden tämän hetken edistynein mobiilijärjestelmäpiiri useammalla eri osa-alueella.

Huawein toimitusjohtaja Richard Yu on julkistanut odotetusti tänään IFA-messujen keynote-esityksessään uuden HiSilicon Kirin 980 -järjestelmäpiirin. Piiri on tämän hetken markkinoiden edistynein mm. valmistustekniikan, LTE-modeemin suorituskyvyn, tekoälyominaisuuksien, WiFi-nopeuden ja LPDDR4X-tuen osalta.

Kirin 980 valmistetaan TSMC:n (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) erittäin modernilla seitsemän nanometrin prosessilla ja se koostuu 6,9 miljardista transistorista. Uuden valmistusprosessin myötä Kirin 980:n transistoritiheyden kerrotaan olevan 1,6-kertainen Kirin 970 -piirin nähden.

Kirin 980 sisältää yhteensä kahdeksan prosessoriydintä, jotka on jaettu kolmeen suorituskykyryhmään. Kaksi suorituskykyisintä ”Turbo”-ydintä ovat 2,6 GHz kellotaajuudella toimivia Cortex-A76-ytimiä ja kaksi pitkäkestoisen suorituskyvyn Cortex-A76-ydintä toimivat puolestaan alhaisemmalla 1,92 GHz kellotaajuudella. Lisäksi piiri sisältää neljä 1,8 Ghz vähävirtaista Cortex-A55-ydintä. Ytimiä voidaan käyttää lukuisina yhdistelminä Flex Schedulingin avulla. Kirin 980 on markkinoiden ensimmäinen Cortex-A76-ytimiä käyttävä järjestelmäpiiri. Prosessorisuorituskyvyn kerrotaan parantuneen 75 % Kirin 970:een nähden ja virrankulutuksen vastaavasti 58 %.

LPDDR4X-käyttömuistin osalta Kirin 980 on ensimmäinen järjestelmäpiiri, joka tukee 2133 MHz:n muistikaistaa. Grafiikkapuolella piiri luottaa 720 MHz:n maksimikellotaajuudella toimivaan ARM Mali-G76 MP10 -grafiikkasuorittimeen, jonka kerrotaan kykenevän 46 % parempaan pelisuorituskykyyn ja peräti 178 % parempaan hyötysuhteeseen Kirin 970 -piiriin nähden. Tähän on päästy modernimman valmistusprosessin ja piiritekniikan ohella mm. AI Loading -ominaisuudella, joka osaa ennakoida grafiikkasuorittimen suorituskyvyntarvetta ja optimoida virrankulutusta.

Kirin 980 sisältää lisäksi uuden Dual NPU -tekoälysuorittimen, joka mahdollistaa mm. videosisällön reaaliaikaisen tunnistuksen sekä valokuvien yksityiskohtaisen tunnistuksen. Suorituskyvyn kerrotaan olevan 135 % parempaa ja hyötysuhteen 88 % parempaa kuin Snapdragon 845 -piirissä. Myös neljättä sukupolvea edustavia kuvasignaaliprosessoreita on nyt kaksi (Dual ISP) ja ne tarjoavat nyt mm. edistyneitä HDR-ominaisuuksia sekä 46 % paremman kuvaprosessointitehon edeltäjään nähden.

Piiriin integroitu 4G-modeemi on teoreettiselta huippunopeudeltaan markkinoiden nopein. Modeemi tukee Cat.21-nopeusluokkaa, eli 1,4 Gbit/s latausnopeutta. Myös WiFi-ominaisuuksien kehutaan olevan markkinoiden nopeimmat ja pystyvän jopa 1,7 Gbit/s nopeuksiin. GPS tukee kahta taajuutta (L5 & L1) mahdollistaen luotettavamman ja tarkemman paikannuksen.

Ensimmäiset Kirin 980 -järjestelmäpiiriä käyttävät älypuhelimet ovat lokakuun 16. päivä Lontoossa julkaistavat Mate 20 -mallit. Loppuvuodesta on myös luvassa piiriä käyttävä Honor Magic 2 -puhelin.

Lähde: Huawei, Anandtech

This site uses XenWord.
;