Huawein toimitusjohtaja Richard Yu on julkistanut odotetusti tänään IFA-messujen keynote-esityksessään uuden HiSilicon Kirin 980 -järjestelmäpiirin. Piiri on tämän hetken markkinoiden edistynein mm. valmistustekniikan, LTE-modeemin suorituskyvyn, tekoälyominaisuuksien, WiFi-nopeuden ja LPDDR4X-tuen osalta.
Kirin 980 valmistetaan TSMC:n (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) erittäin modernilla seitsemän nanometrin prosessilla ja se koostuu 6,9 miljardista transistorista. Uuden valmistusprosessin myötä Kirin 980:n transistoritiheyden kerrotaan olevan 1,6-kertainen Kirin 970 -piirin nähden.
Kirin 980 sisältää yhteensä kahdeksan prosessoriydintä, jotka on jaettu kolmeen suorituskykyryhmään. Kaksi suorituskykyisintä ”Turbo”-ydintä ovat 2,6 GHz kellotaajuudella toimivia Cortex-A76-ytimiä ja kaksi pitkäkestoisen suorituskyvyn Cortex-A76-ydintä toimivat puolestaan alhaisemmalla 1,92 GHz kellotaajuudella. Lisäksi piiri sisältää neljä 1,8 Ghz vähävirtaista Cortex-A55-ydintä. Ytimiä voidaan käyttää lukuisina yhdistelminä Flex Schedulingin avulla. Kirin 980 on markkinoiden ensimmäinen Cortex-A76-ytimiä käyttävä järjestelmäpiiri. Prosessorisuorituskyvyn kerrotaan parantuneen 75 % Kirin 970:een nähden ja virrankulutuksen vastaavasti 58 %.
LPDDR4X-käyttömuistin osalta Kirin 980 on ensimmäinen järjestelmäpiiri, joka tukee 2133 MHz:n muistikaistaa. Grafiikkapuolella piiri luottaa 720 MHz:n maksimikellotaajuudella toimivaan ARM Mali-G76 MP10 -grafiikkasuorittimeen, jonka kerrotaan kykenevän 46 % parempaan pelisuorituskykyyn ja peräti 178 % parempaan hyötysuhteeseen Kirin 970 -piiriin nähden. Tähän on päästy modernimman valmistusprosessin ja piiritekniikan ohella mm. AI Loading -ominaisuudella, joka osaa ennakoida grafiikkasuorittimen suorituskyvyntarvetta ja optimoida virrankulutusta.
Kirin 980 sisältää lisäksi uuden Dual NPU -tekoälysuorittimen, joka mahdollistaa mm. videosisällön reaaliaikaisen tunnistuksen sekä valokuvien yksityiskohtaisen tunnistuksen. Suorituskyvyn kerrotaan olevan 135 % parempaa ja hyötysuhteen 88 % parempaa kuin Snapdragon 845 -piirissä. Myös neljättä sukupolvea edustavia kuvasignaaliprosessoreita on nyt kaksi (Dual ISP) ja ne tarjoavat nyt mm. edistyneitä HDR-ominaisuuksia sekä 46 % paremman kuvaprosessointitehon edeltäjään nähden.
Piiriin integroitu 4G-modeemi on teoreettiselta huippunopeudeltaan markkinoiden nopein. Modeemi tukee Cat.21-nopeusluokkaa, eli 1,4 Gbit/s latausnopeutta. Myös WiFi-ominaisuuksien kehutaan olevan markkinoiden nopeimmat ja pystyvän jopa 1,7 Gbit/s nopeuksiin. GPS tukee kahta taajuutta (L5 & L1) mahdollistaen luotettavamman ja tarkemman paikannuksen.
Ensimmäiset Kirin 980 -järjestelmäpiiriä käyttävät älypuhelimet ovat lokakuun 16. päivä Lontoossa julkaistavat Mate 20 -mallit. Loppuvuodesta on myös luvassa piiriä käyttävä Honor Magic 2 -puhelin.
Pitäisi olla varsin mukava ja tuntuva päivitys Kirin 950:sta. Ensivuonna voisi harkita Honor 8:n päivitystä.
"Suorituskyvyn kerrotaan olevan 135 % parempaa ja hyötysuhteen 88 % parempaa kuin Snapdragon 845 -piirissä."
Onhan se suorituskyky puhelimessa ihan kiva, mutta kun tuolla omalla Snapdragon 801 tabletillakin pystyn tekemään ihan kaiken tarvittavan eikä eroa oikein edes huomaa puhelimen SD835:een. Vähän sama kuin se, että nykyään 500€ puhelimeen tungetaan enemmän RAMmia kuin samanhintaiseen läppäriin, mitä en oikein millään käsitä. Ehkä suuri enemmistö sitten käyttää puhelintaan johonkin hienoon, missä näillä tehoilla on merkitystä ja oma tuttavapiirini on vaan kummallinen poikkeus. Jos tällaisia ihmisiä löytyy niin voisi minullekin kertoa – josko saisi laitteiden koko potentiaalin käyttöön.
Töissä ihan tyypillistä että saa pulailla suurikokoisten tiedostojen tai muuten vaan paljon muistia syövien ohjelmien kanssa. Jouhevoittaa käyttöä kun ei tarttee ladata kaikkea uusiksi.
Esim. vanhat iPadit toimii hyvin, mutta aika nopeasti ne alkaa esim. "sulkea" tabeja Safarissa vapauttaakseen muistia. Lopputuloksena se sitten lataa sivun uusiksi kun palaat kyseiseen tabiin. Melko raivostuttava ominaisuus tehokäytössä.
Lisäksi tämmöinen SD835/8GB puhelin kestää helposti kolmekin vuotta täysin vitkastelematta.
Galaxy Tab S3 (SD820) oli eka laite, jolla surffaaminen ei vituta enää kovin paljoa PC:hen verrattuna. Mutta eivät senkään tehot siitä sulavaan surffaamiseen mihin oma PC:ni pystyy. Paljon saavat mobiilin tehot vielä kasvaa, että niitä on oikeasti miellyttävä käyttää netissä yms. Jos siis muuten unohtaa sen postikortin kokoisen ruudun.
SP 845:n seuraaja (855?) tulee 99.99% todennäköisyydellä käyttämään myös A76-ytimiä, joten katotaan sitten kun se julkaistaan, että kuinka paljon Kirin on kuronut Snapdragonia kiinni.
Samoja havaintoja. Itsellä on myös Tab S3 himassa "sohvan välissä" satunnaiskäytössä ja kyllä se ainakin omassa käytössäni tahmaa välillä yllättävän paljon älypuhelimiin verrattuna. Käyttö siis pääosin ihan perus nettiselailua ja Netflixiä. Mutta tämä alkaa nyt mennä vähän offtopiciksi.
Valtaosa ihmisistä on melkoisen vihjeettömiä tekniikan kanssa, mutta isot luvut myyvät silti. Puhelimissa on vahvempi sandboxaus ohjelmissa, korkeamman tason kielet ja osaamattomampia koodareita sekä vähemmän kypsiä tuotteita tarjolla – siksi monet appsit kuluttavat paljon enemmän resursseja saman asian tekemiseksi. Esimerkiksi minulla on monta kertaa muistinkulutukseltaan suurempi email-ohjelma kännykässä kuin PC:llä, vaikka PC:n ohjelmakin on graafinen, sisältää moninkerroin ominaisuuksia ja on vieläpä 64-bittinen kun taas puhelin on prosessoriltaan 32-bittinen.
Huh!
tälläisen kun saa raspi-vastaavaan niin voi pojat sitä tehoa
harmi että ensimmäisiä joutunee odottelemaan ainakin kolme kuukautta
Nyt kuulostaa lupaavalta, käsittääkseni kirin on aina ollut snapdragonia jäljessä, mutta ainakin nyt luvataan isot parannukset. Testejä odotellessa pitääkö suorituskyky lupaukset paikkansa.
En tiedä oletko seurannut noita lautamarkkinoita, mutta raspeja tehokkaampia on vaikka millä mitalla. Isoimmissa on integroitu tuuletin mukaan. Löytyy Atomia ja Rockchippiä ja kaikenlaista. Varusteina esim. 4xUSB3, PCI-E -paikka ja neljä gigaa muistia sekä eMMC:tä reilu sata gigaa.
Joko noi Kirinit on pelisuorituskyvyssä SP:n tasolla? Sehän ollut se suurin ero koko ajan.
Se nähdään kun 980 testejä alkaa tulemaan
Onhan näitä vaikka mitä, mutta 7nm prosessi on aika kova. atomit on pahemmanlaatuista kuraa ja rockchipit on muistaakseni ainakin tuplaten suuremmalla viivanleveydellä tehtyjä
toivottavasti saadaan parin vuoden sisällä 7nm RISC-V prossuja
Huawein mukaan 22 % parempi suorituskyky ja 32 % parempi hyötysuhde NBA 2018 -pelissä. Puolueettomat testitulokset näyttävät myöhemmin syksyllä mikä on käytännössä tilanne.
Hurja tehopiiri tulossa, mutta minullakin vähän sama ajatus, että mihin tätä sitten hyödyntää, varmaankin siihen mobiilipelaamisen. Jos tätä ei harrasta tai ei ole jotain vaativaa työsovellusta olemassa mitä käyttelee, niin eipä sitä kummoisia tehoja tarvitse. Itse pärjäisin ihan noilla keskisarjan piireillä, mutta korkealaatuinen kamera on usein sidottu myös tehokkaaseen piiriin prosessoinnin takia. Voihan sitä ajatella että tehopiiristä hyötyy siinä kuvatessa sitten.
Karttasovellukset voisivat olla graafisempiakin kolmiulotteisilla kartoillaan, jos nyt miettii mihin suurinosa käyttäjistä voisi tehoa upottaa. Tosin kun on akun varassa toimivasta laitteesta kyse, niin prosessoria ei halua rasittaa koko ajan virrankulutuksen vuoksi. Tämän tähden tilanne on ristiriitainen, mutta tehokulutussuhteen parantuminen luulisi hyödyttävän kaikkia kaikessa käytössä.
MP10 vain GPU puolella :/
Mikähän peli ei sitten tollasella kirin970 toimi mutta snapdragon 845 toimii?
Ainut isoin ero tulee tuon huawein käyttiksen ajoittaisesta hitaudesta.
ainuttakaan peliä ei ole kuitenkaan ollut jossa olisin eroja huomannut käytössä.
G76:n toteutuksessa yksi ydin vastaa käytännössä kahta G72 ydintä.
Rahastahan se on kiinni, ainakin mahdollista
Qualcomm adopts cheaper licensing for 5G tech, hoping to appeal to Apple & others
Tuossa on noita ytimiä paljon. Milloin se käyttää esim. noita vähävirtaisia ja milloin turbo? Kumpaa se käyttää vaikka nettiä selaillessa, entä musiikkia kuunnellessa tai videota katsellessa?
Tarpeen mukaan?
Eli kaikki tehot käyttöön, vain kun ajetaan suorituskyky ohjelmaa:D
Koska itse en ole näiden tehoprossujen asikaskuntaa odottelen enemmän että tulisi 8xA55 mielellään 7nm tai 10nm. Todennäköisesti jälkimmäinen tai 12nm koska yleensä uusimmat jutut menee tuonne kärkipään prossuille. Sitten tietysti vielä sopiva luuri tuolle prossulle no onneksi ei ole kiire puhelimen vaihdolla.
https://images.anandtech.com/doci/13298/10_575px.jpg tuollainen on näkemys valmistajalla on noista ytimien käytöistä.
ARM esitteli uudet Cortex-A75- ja -A55-prosessorit sekä Mali-G72-grafiikkasuorittimen – io-tech.fi
1+7 paljon fiksumpi. Siinä vaiheessa kun käyttäjä joutuu odottamaan näyttö päällä esim. jotain javascriptjuttua, niin virrankulutuskin alkaa kallistua nopeamman toteutuksen eduksi.
Tämä, saisivat nuo 8*A5X piirit kuolla pois, ja korvaantua 1+7 (ja ehkä 2+6) piireillä.
Ei oo kummis nopeampi ku edes Applen tämän hetken piiri. Puhumattakaan ens kuussa julkastavasta.
Ainakin osittain on todennäköisesti nopeampi kuin A11 ja toisaalta eipä siitä Applen proprietary-piiristä ole mitään iloa Android-puolella.
No toivottavasti niin saatais hyviä piirejä Android puolellekki.
Hyvin kiri970 itsellä toimii ja mitään aplen hömpötyksiä tarvita.