
Kotimainen huippuylikellottaja Juhani Luumi on lähtenyt jälleen uuteen ennätysjahtiin. Tällä kertaa mukana oli myös TechBBS-keskustelufoorumilla vaikuttava Joel ’Jokot’ Knippare.
Luumin ja Jokotin ylikellotussessiot eivät menneet hukkaan, vaan tuloksena oli kovia lukemia useammassakin testissä. Uusi maailmanennätys saatiin Suomeen Time Spy Extremessä, jossa 24 539 pisteen tulos peittoaa selvästi kakkosena majailevan ruotsalaisylikellottaja Raufin 24 038 pisteen entisen ennätystuloksen. Todellisuudessa meininki oli vieläkin vauhdikkaampaa, sillä taskuun jäi vielä 24 851 pisteen tulos nokittajien varalle.
Uusi maailmanennätys saavutettiin Intelin 5404 MHz:iin ylikellotetulla Xeon W-3175X -prosessorilla ja kahdella EVGA:n GeForce RTX 3090 -näytönohjaimella. Näytönohjainten grafiikkapiirit toimivat 2520 MHz:n ja GDDR6X-muistit 22,9 Gbps:n nopeudella. EVGA:n SR-3 Dark -emolevylle oli asennettu hieman erikoisesti 80 Gt muistia viidellä kammalla, vaikka prosessorin muistiohjain on 6-kanavainen. Luumin mukaan ratkaisu oli välttämätön SLI-testeissä toisen kortin taustalevyn tullessa yhden muistikanavan tielle, mutta viiden ja kuuden kanavan välillä ei ole hänen mukaansa huomattavaa eroa suorituskyvyssä.
Uuden maailmanennätyksen lisäksi maininnan arvoisia tuloksia saatiin myös Port Royalissa, jossa irtosi kakkossija 36 068 pisteen tuloksella. Port Royalin kärjestä löytyy korealainen biso biso pistesaldonaan 36 335. Perusmuotoisessa Time Spyssä vauhti riitti kolmanteen sijaan 38 754 pisteellä, kun kärjessä on Port Royalista tuttu biso biso 40 296 pisteellä.
Luumin ja Jokotin ennätysjahti toteutettiin Aalto-yliopiston sponsoroimalla nestemäisellä typellä yliopiston tiloissa Otaniemessä.
Enhän minä käsittääkseni väittänytkään, että olisi sama asia, vai väitinkö. Se nyt vain on fakta, että jossain paikoissa on rahaa ns. hemmetisti liikkeessä ja siellä on tietotaitoakin ja toisaalla puuhastellaan sillä mitä löytyy harrastuksena. Kuten aiemmin tässä ketjussa sanoin, niin esim. yliopistoilla on jumalaton määrä tietoa siitä miten pitää joku asia kylmänä jos joku tajuaa kysyä. Ne vaan ei välttämättä täällä pyöri.
katso liitettä 545584
Ei tietääkseni ole tuollaista kokeiltu.
Kylmäbugisten rautojen kanssa oli roboclocker joka oli PID säädetty automaattinen LN2 annostelija
ja kulho tulee tosiaan suoraan sirua vasten
Oma kiinnostus näihin prosessori- ja näyttisjäähdytyksiin on enempi tekninen, eli kiinnostaisi selvittää millä keinoilla saisi parhaat tekniset ratkaisut niille ihmisille jotka haluaa kellotella (omat kellotukset on pelkällä ilmalla prossun ja näyttiksen rajojen hakua, tuskin koskaan ajan omia laitteita millään ylärajoilla, vaan haen keskimääräisesti parhaita asetuksia fps-lämpö-virrankulutuskolmiossa omalla setupilla).
Eilen mietin tuota automaattista nestetypen annostelijaa ja kyllähän se onnistuisi, mutta toimivan järjestelmän tekeminen voi olla hieman tyyristä. samalla mietin myös osittain tyhjiöeristettyä kippoa, eikä senkään tekeminen kauhean vaikeaa olisi, mutta toki hyödyt on vähän kyseenalaisia, kun rajapintaan, eli juurikin tuonne GPUn viereen muodostuisi kuitenkin jäätä ja kosteutta.
Vaikka tuollaisen annostelijan saisi toimimaan pitemmässä käytössä tuollainen jäähdytys tuhoaa komponentit, koska sinne koneen sisälle kondensoituu kokoajan lisää kosteutta ilmakehästä liian suuren lämpötilaeron takia. Nykyisiä PC-komponetteja ei ole suunniteltu toimimaan kosteissa olosuhteissa. Jotta tuollainen toimisi pitemmässä käytössä komponentit pitäisi olla IP suojattu.
Koko järjestelmä tyhjiöön tai edes johonkin teollisuuspakastimeen, jossa suhteellinen ilmankosteus on saatu keinolla tai toisella lähestymään nollaa
Se varmaan on totta että naureskelijat naureskelee ja tekijät tekee, mutta se ei johdu niinkään siitä että naureskelijat olisivat väärässä, vaan siitä että se osajoukko missä tekninen ja laskennallinen osaaminen todella kylmästä ja toisaalta kiinnostus ja osaaminen ylikellottamiseen suhteen on tasan nollan ihmisen kokoinen.
Eli kylmän suhteen amatööri pääsee kuitenkin tuollaisella brute force menetelmellä, eli epämääräisellä kipolla johon porailtu kuoppia, tarpeeksi alas lämmöissä. Joku kylmän ammattilainen voisi päästä kylmemmäksi, mutta jos ei osaa kellottaa, niin ei se mitään auta
Sain nyt pitkäksi aikaa kulhon täyteen kun hioin lisää 2000-paperilla ja kulho niin tiukalle mitä uskaltaa vetää ja käyttäen apuna pihtejä. Sirun pinta on nyt tosi jees ja kulho täynnä toista tuntia. Kun sammutin koneen ja vaihdoin SSD:n niin pamahti kun käynnistin eli ei toi mikään ikuinen tila ole, ja jos pamahtaa niin lopetettava. Ei kyllä mene kortti tuon enempää, noin 2800mhz core 1.55v Superposition 8K testissä.
katso liitettä 546050
katso liitettä 546052
On sellainen toimenpide etten näe mitenkään mahdollisena. Lämmönlevittäjiä on näyttiksissä ollut kuten gtx 285, 480 ja gtx 580. Tosin ne oli kaikki tahnoilla alla.
SERlaa näissä piireissä kait eniten arvostetaan?
Huippuylikellottaja Juhani Luumi hioi tiensä uuteen 3DMark Port Royal -ennätykseen – io-tech.fi
http://www.io-tech.fi
Ketjun nimi vaihtui uuden uutisen myötä, alkuperäisuutinen löytyy ensimmäisestä postauksesta uuden alta. Näin kuitenkin järkevimmäksi jatkaa keskustelua tässä ketjussa uuden sijasta.
Hyvä otsikko ja kirjaimellisesti selittää mistä kyse.
Oletko sille kulholle tehnyt mitään? Mietin vain, että kannattaisiko siitäkin hioa vähintään epätasaisuudet pois. Oletettavasti toki oletkin tehnyt näin.
Tavallaan kannattaisi mutta se ei nyt lopputulosta muuta. Tämä kortti ei merkittävästi tätä enempää mene, paremmalla kulholla ehkä 2825 Port Royal.
Joo ehkä tollaisen voisi rakentaa. Menee kyllä samaan sarjaan järkevyydessä kun se harrastus missä yritetään Ladaan asentaa joku ferrarin moottori, koska on kivaa omistaa Lada joka kulkee 400km / h.
Olen muuten ihmetellyt aina, että kun hionnalla saadaan tota lämmönlevittäjää ohuemmaksi, joten lämpö johtuu paremmin, niin miksi noissa kulhoissa kuitenkin se kupariosa on sen prossun kohdalla ihan tuhottoman paksu. Jotenkin sanoisi maalaisjärki, että mahdollisimman ohut siirtää lämmön tehokkaammin pätisi silläkin puolella. En toki tiedä, mutta mietin.
Heatspreaderit hiotaan että saadaan ne suoraksi, ne kun ovat kuveria/koperia lähes aina muuten. Core 2 aikana monet hioivat ja saivat muutaman asteen ihan ilmallakin pois.
Onnittelut Luumille hienoista tuloksista, erittäin hyvää matskua. Videoita on myös mukava katsella, kun lausuminen ja selitystapa on hyvin hanskassa. Aika hyvin saa kiinni asioista täydellisenä amatöörinäkin.
katso liitettä 546317
Tahnatkin oli osuneet tehtaalla 10/10 arvosanalla
katso liitettä 546318
Ei olekaan, koska siinä on heatspreader ja tekstit siinä.
Ne tekstit pitää johonkin saada, jos ei ole lämmönlevittäjiä niin siru itsessään on aika suosittu paikka, AMD on tosin jossain vaiheessa siirtänyt omat tekstinsä grafiikkapiireissä shimmiin.
Korkkasin itse oman GTX 480 lightningin aikanaan ja hirveesti murtumisongelmia. Ilmeisesti jopa helpompi jos jättää korkkaamatta.
Käsittääkseni naarmuinen pinta johtaa lämpöä parhaiten, koska siinä on maksimoitu lämpöäjohtava pinta-ala tilayksikköä kohti. Ainakin jos käytetään nestemetallia siellä pintojen välissä. Se pinta kuitenkin pitää olla mahdollisimman suora, jotta välimatka jäähdyttimen ja prosessorin välillä jää mahdollisimman pieneksi. Koska lämmönjohtavuuteen vaikuttaa pinta-ala ja välimatka materiaalien välillä, sekä käytetty väliaine, josta nestemetalli paras.
Tosin sitä en tiedä päteekö tämä näihin nestetyppi jäähdytyksiin itse en niitä harrasta.
Parhaiten johtaa suora kosketus kahden pinnan välillä, eli kun mitään väliainetta ei tarvita. Kuitenkaan niin tarkkaan noita ei saada hiottua, että se toteutuisi ikinä isoilta osin, vaan siellä on niitä mikroskooppisia rakoja aina. Kohta johon tarvitaan lämpötahnaa on aina epäoptimaalinen ja mitä enemmän sitä menee sitä huonompi asia. Eli täysin tasainen ja suora on optimaalinen, lämpötahnaa käytetään vain siksi, että väliaine ei olisi ilma. Kuitenkin ilma ja lämpötahna toimivat näissä tilanteissa aina eristeenä.
Hiomiseen sellainen vinkki et hommaa 3x 1-2cm lasin palasia hiot 3 plate lapping methodilla tasaiseksi. Kun palat tasaisia niin läppäät sekä kulhon että prossun tasaiseksi. Jos käytät pelkkää lasia ilman läppäystä niin saattaa tulla heittoja (0.01mm) ja pinta menee kuperaksi helposti.
Toinen on hommata mittapalasarja, ne on yleensä hiottu 0.001mm tarkkuudella ja tasaisia valmiiksi, tarttuvat toiseen samanlaiseen kappalaseen niin että niitä ei vetämällä irti saa toisistaan lihasvoimalla kun veto on suoraan.
Prussian blueta vaa pintoihin ja tarkistaa ppi määrän (points per inch), kun on noi läppäyslevyt tehty niin pinnan tasomaisuudessa saattaa päästä gpu ja blokin osalta <0.002 – 0.001mm @ 20*C, periaatteessa mitä ohkaisempi tahnakerros ja suoremmat pinnat, sitä paremmin lämpö siirtyy.
http://psrcentre.org/images/extraimages/18%20413522.pdf
katso liitettä 578006
Miten tämä on mahdollista olla hitaampi noin paljon suuremmilla kellotaajuuksilla? Itse en keksi muuta selitystä kuin korealainen ei ole riisunut käyttöjärjestelmästä pois tarpeeksi suorituskykyä hukkaavia kilkkeitä tai siis tämä on oma spekulaationi miksi näin. Tietty ymmärrän kyllä jos Luumi ei halua spekuloida ja paljastaa omia salaisuuksiaan.
Se selviää kun @Sampsa nähdään ennätysjahdissa juutuubbivideolla
.
Ok täytyy katsella. Spekuloin myös syyksi tuohon jotan ajuri tai laite ongelmaa korealaisen kokoonpanossa, joka generoi laitteistokeskeytyksiä enemmän kuin herra luumin kokoonpanossa. Laitteistokeskeytykset miten ne on toteutettu x86 arkkitehtuurissa syövät suorituskykyä pahimmillaan jumittavat tehokkaankin koneen ihan mato tasolle jos tulee probleemaa. Ongelma voi olla niin pieni, että sitä ei virallisesti edes lasketa ongelmaksi, mutta näissä ennätyksissä kaikki ratkaisee. Pienimmätkin jutut millä saa sen prosentin tuhannesosan enemmän suorituskykyä.
GN:n jutuissa yleensä liikaa jorinointia minusta.
Noilla taajuuksilla olisin yli 19 000.
Sitä vaan että saiskohan hyötyä myös Port Royaleen jotenkin taiottua?
katso liitettä 580272
katso liitettä 580270
katso liitettä 580271
Löytyikin jo.
Thermal Grizzly Kryonaut Extreme, toistaiseksi mulla paras murtumisen suhteen, KPx paras lämmönjohtavuus.
Pistämällä Resizable BAR käyttöön pelissä. NVIDIA käyttää whitelist-metodia peleistä missä se on päällä ja Inspectorilla saa ilmeisesti lisättyä minkä tahansa softan sille listalle.
Joissain peleissä auttaa, joissain haittaa, joissain ei vaikuta lainkaan.
AMD:n tapauksessa 3DMarkeissa näyttäisi vaikutus olevan nollasta negatiiviseen, ei positiivista vaikutusta. Port Royal tuosta tosin puuttuu: AMD Radeon RX 6800 XT Smart Access Memory (SAM) Review
Tää kyllä legendaarinen. Löytyy vielä mummon koneesta ajossa kyseinen kivi. Taisi tulla aikanaan hankittua juuri ton ennätyksen takia…
Joo hyötyy 100 pistettä.