Intelin Sunny Cove on sen ensimmäinen puhtaalta pöydältä suunniteltu tehoprosessorien arkkitehtuuri sitten vuosikymmen sitten julkaistun Nehalemin. Tulevat Ice Lake -prosessorit perustuvat Sunny Cove -prosessoriytimiin ja Gen11 -grafiikkaohjaimeen.

Intel Architecture Day -tapahtumassa esiteltiin paitsi tulevaa grafikka-arkkitehtuuria, myös prosessoripuolen tulevia uudistuksia. Intel tulee tämän hetken tietojen perusteella hylkäämään nykyisen arkkitehtuurien nimeämisen uuden tavan tieltä, kun tehokkaiden ydinten puolella siirrytään ensimmäistä kertaa täysin uuteen arkkitehtuuriin sitten Sandy Bridgen.

Intelin tulevien suorituskykyisten prosessoreiden arkkitehtuurin nimi on Sunny Cove. Arkkitehtuuri on rakennettu alusta asti uudelleen ja sen kerrotaan parantavan paitsi IPC:tä (Instructions per Clock), myös energiatehokkuutta yleisluontoisissa laskentatehtävissä ja tekevän prosessoriytimistä entistä leveämpiä. Arkkitehtuuriin sisältyy uusia tapoja pienentää latensseja ja tuki tekoäly- ja kryptografiasuorituskykyä parantaville SHA-NI- (SHA New Instructions) ja vector-AES-käskylaajennoksille. Arkkitehtuurissa on muun muassa kasavatettu useiden puskureiden ja välimuistien kokoa, minkä kerrotaan hyödyttävän etenkin dataintensiivisissä tehtävissä.

Sunny Coven jälkeen vuorossa on Willow Cove, jossa suunnitellaan välimuistirakenne uudelleen, parannellaan tietoturvaominaisuuksia ja optimoidaan arkkitehtuurin fyysistä rakennetta transistoritasolla. Vuonna 2021 tulee puolestaan Golden Cove, jonka on tarkoitus parantaa yhden säikeen, tekoälyn ja verkkojen suorituskykyä sekä parantaa tietoturvaominaisuuksia entisestään.

Intelin Sailesh Kottapalli esitteli tapahtumassa myös väitettyä Ice Lake -perheen Xeon Scalable -prosessoria, mutta ainakin AnandTechin edustaja epäili, onko kyseessä aito tai ainakaan toimiva esiversio tulevasta prosessorista.

Arkkitehtuurien tarkemmista muutoksista kiinnostuneille suosittelemme lämpimästi AnandTechin syväluotaavampaa katsausta.

Intelin vähävirtainen Atom -prosessorisarja tulee saamaan päivityksiä Core-arkkitehtuuria harvemmin. Ensi vuonna on luvassa yhden säikeen suorituskykyä, akkukestoa ja verkkopalvelinsuorituskykyä parantava Tremont ja vuonna 2021 yhden säikeen suorituskykyyn, vektorisuorituskykyyn ja kellotaajuuksiin parantava Gracemont. Toistaiseksi ”Next mont”- nimellä tunnettu kolmas Atom-uutuus on luvassa 2022 tai 2023 ja se keskittyy yhden säikeen suorituskykyyn, kellotaajuuden kohottamiseen ja uusiin ominaisuuksiin.

Kuten jo todettua, Intel tulee uudistamaan prosessoriarkkitehtuuriensa nimeämistä. Aiemmin prosessoriydinten koodinimi on kattanut prosessorin kokonaisuudessaan, kun jatkossa prosessorilla on oma koodinimensä, prosessoriytimillä omansa ja grafiikkaohjaimella omansa. Esimerkiksi Ice Lake -arkkitehtuurin prosessorit tulevat sisältämään Sunny Cove -prosessoriytimet ja Gen11-grafiikkaohjaimen.

Lähteet: Intel, AnandTech

This site uses XenWord.
;