Intel aikoo julkaista tänä vuonna kannettaviin suunnatun neliytimisen Ice Lake -prosessorin ja erittäin vähävirtaisen Lakefield-hybridiprosessorin. Ensi vuonna kuluttajapuolella vuorossa on Tiger Lake -prosessori Xe-grafiikkaohjaimella, kun palvelinpuoli saa 14 nanometrin Cooper Lake- ja 10 nm:n Ice Lake -prosessorit.

Intel kertoi sijoittajapäivillään muun muassa valmistusprosessiensa tilasta ja lähitulevaisuuden suunnitelmista sekä ensimmäisistä Xe-arkkitehtuurin laskentakorteista. Oman vuoronsa parrasvaloissa sai myös Intelin tulevat prosessorit.

Intelin mukaan 10 nanometrin prosessilla valmistettavien Ice Lake -prosessoreiden toimitukset tullaan aloittamaan kesäkuussa. Kyseessä on kannettaviin suunnattu neliytiminen siru GT2-tason Gen11-grafiikkaohjaimella. Ainakin ensi kuussa julkaistavassa Ice Lakessa yhtiö pysyy edelleen tutussa rengasväyläratkaisussaan, eikä yhtiön suurimmista prosessoreista tuttua mesh-väylää tulla näkemään pienikokoisissa prosessoreissa ainakaan vielä.

Prosessorin grafiikkaohjaimen kerrotaan olevan noin kaksi kertaa niin nopea kuin edeltäjänsä ja prosessorin kykenevän 2,5- – 3-kertaiseen suorituskykyyn AI-tehtävissä, kaksinkertaiseen videonpakkauksessa ja kolminkertaiseen nopeuteen langattomissa yhteyksissä. Prosessoriin on lisäksi integroitu ensimmäistä kertaa USB Type-C -tuki (USB 3.1 Gen 2).

Kuluttajapuolella on Ice Laken lisäksi luvassa tänä vuonna Lakefield, eli ensimmäinen Foveros-paketointia hyödyntävä hybridiprosessori. Lakefieldissä pohjapiiri toimittaa muun muassa piirisarjan ja virransyötön tehtäviä ja sen päälle integroidaan Sunny Cove- ja Tremont-ytimistä sekä Gen11-grafiikkaohjaimesta koostuva laskentapiiri. Koko komeus kruunataan POP-paketoitavilla muistisiruilla.

Ensi vuoden puolella julkaistaan puolestaan Tiger Lake, jonka mukana tulee uuden sukupolven Core-arkkitehtuuri ja Xe-grafiikkaohjain. Prosessori tulee tukemaan tuoreimpia näyttöstandardeja sekä seuraavan sukupolven I/O-väyliä. Prosessorin luvataan määrittelevän uudelleen mitä kannettavuus tarkoittaa tietokoneissa.

Palvelinpuolella yhtiö aikoo julkaista vuonna 2020 kahteen eri arkkitehtuuriin perustuvia prosessoreita. Saataville on tulossa sekä 14 nanometrin Cooper Lake -prosessoreita että 10 nanometrin Ice Lake -prosessoreita. Intelin mukaan se on aloittanut jo Ice Lake -palvelinprosessorin samplauksen asiakkailleen. Intel tulee myös tiivistämään tahtia palvelinprosessoririntamalla nykyisestä 5 – 7 kuukauden julkaisusyklistä 4 – 5 kuukauden julkaisusykliin. Ice Lake -arkkitehtuuria tulee seuraamaan vuonna 2021 Sapphire Rapids ja sitä vuonna 2022 toistaiseksi nimeämätön seuraavan sukupolven arkkitehtuuri.

Lähde: Intel

This site uses XenWord.
;