Intel on yhdistänyt oman prosessorinsa ja AMD:n semi-custom Radeon RX Vega M -grafiikkapiiriin yhdeksi MCM-prosessiksi mahdollistaakseen entistä ohuemmat pelikannettavat.

Intel on julkaissut tänään CES 2018 -messuilla odotetusti 8. sukupolven Core -prosessorit Radeon RX Vega M -näytönohjaimilla. Prosessorit on toteutettu MCM-ratkaisuna, jossa samaan paketointiin on integroitu itse prosessorin lisäksi grafiikkapiiri sekä HBM-muistipino.

Uudet Core-perheen prosessorit on suunnattu ensisijaisesti kannettaviin ja ne tunnistaa uudesta G-liitteestä mallinimen perässä. Vanhaan tuttuun Kaby Lake -arkkitehtuuriin perustuvissa prosessoreissa on käytössä neljä ydintä ja ne tukevat Hyper-threading-teknologiaa riippumatta siitä, onko tuote nimetty osaksi i5- vai i7-sarjaa.

Prosessoreiden Radeon RX Vega M -grafiikkapiiri on kustomoitu Intelin tarpeisiin ja poikkeaa konfiguraatioltaan huomattavasti AMD:n aiemmista GCN-arkkitehtuuriin perustuvista grafiikkapiireistä. RX Vega M GH -mallissa on käytössä 24 Compute Unit -yksikköä, eli 1536 stream-prosessoria, jotka on jaettu neljään lohkoon. ROP-yksiköitä on 64. Grafiikkapiirin peruskellotaajuus on 1063 ja Boost-kellotaajuus 1190 MHz. Kevyemmässä RX Vega GL -mallissa Compute Unit -yksiköitä on 20 ja ROP-yksiköitä 32. Sen kellotaajuudet ovat 931 ja 1011 MHz. Kummassakin mallissa on 1024-bittinen muistiväylä, jonka jatkeena on 4 Gt joko 800 MHz:n (GH) tai 700 MHz:n (GL) HBM2-muistia. Grafiikkapiiri on yhteydessä prosessoriin PCI Express 3.0 x8 -väylän kautta ja HBM2-muistin vaatima leveä väylä on toteutettu Intelin EMIB-sillalla (Embedded Multi-die Interconnect Bridge).

Intel on pitänyt käytössä myös prosessoreiden omat HD Graphics 630 -grafiikkaohjaimet huolimatta samaan paketointiin integroiduista erillisistä grafiikkapiireistä. Ratkaisulla yhtiö kykenee tarjoamaan tuen yhteensä peräti yhdeksälle näytölle, joista kolmea ohjaisi Intelin integroitu grafiikkaohjain ja kuutta Radeon RX Vega M.

Intel julkaisi kerralla yhteensä viisi eri prosessorimallia, joista kaksi käyttää nopeampaa RX Vega M GH- ja kolme hitaampaa RX Vega M GL -grafiikkapiiriä. GH-variantti on käytössä Core i7-8809G- ja i7-8709G -malleissa loppujen tyytyessä kevyempään GL-malliin. Voit lukea prosessoreiden oleellisimmat tekniset tiedot yllä olevasta diasta. Näennäisesti identtiset i7-8706G ja i7-8705G eroavat toisistaan yrityskäyttöön suunnattujen vPro- ja TSX-NI-teknologioiden osalta, jotka ovat käytössä vain ensin mainitussa prosessorissa. Kaikista malleista vain i7-8809G tukee virallisesti ylikellotusta.

MCM-prosessoreiden TDP-arvo on RX Vega M GH -grafiikkapiiriä käyttävien mallien osalta 100 wattia, kun RX Vega M GL:ää käyttävät mallit tyytyvät 65 wattiin. Intelin mukaan jaettua virransyöttöä käyttävä ratkaisu säästää 17,5 wattia tehonkulutusta ja kykenee sopivassa konfiguraatiossa tarjoamaan 18 % parempaa suorituskykyä per watti.

Suorituskyvyn osalta Intel vertailee prosessoreitaan sekä kolme vuotta vanhaan että moderniin pelikannettavaan. Kolme vuotta vanhan kohdalla suorituskykyerot ovat luonnollisesti murskaavat, mutta myös vertailua tuoreeseen pelikannettavaan voidaan pitää suorastaan positiivisena yllätyksenä. Intelin mukaan RX Vega M:n nopeammalla GH-variantilla varustettu prosessori peittoaa Core i7-7700HQ-prosessorilla ja NVIDIA GeForce GTX 1060 Max-Q -näytönohjaimella varustetun kannettavan 7 – 13 prosentin erolla 3DMark 11 -testissä ja Hitman-, Deus Ex: Mankind Divided- ja Total War: Warhammer -peleissä. GL-variantin verrokkina oli puolestaan Corei i5-8550U-prosessorilla ja GeForce GTX 1050 -näytönohjaimella varustettu kokoonpano. Intelin testien mukaan RX Vega M GL:llä varustettu prosessori voitti GTX 1050:llä varustetun kokoonpanon 10 – 30 prosentin erolla samoissa testeissä, poislukien Total War: Warhammer, joka oli vaihdettu Vermintideen.

Uudet 8. sukupolven Core -prosessorit Radeon RX Vega M -näytönohjaimilla saapuvat kannettavien lisäksi myös työpöydälle Intelin uuden NUC 8 Enthusiast -minitietokoneiden mukana. Parhaimmillaan Core i7-8809G -prosessorilla varustetun NUC:n liitännöissä kantavana teemana on kaksinkertaisuus, sillä tietokoneesta löytyy kaksin kappalein Thunderbolt 3-, M.2-, HDMI-, DisplayPort- ja gigabitin verkkoliittimiä. Tietokone saapuu markkinoille tarkemmin määrittelemättömänä ajankohtana tulevan kevään aikana.

Lähde: Intel

This site uses XenWord.
;