Intel on julkaissut tänään CES 2018 -messuilla odotetusti 8. sukupolven Core -prosessorit Radeon RX Vega M -näytönohjaimilla. Prosessorit on toteutettu MCM-ratkaisuna, jossa samaan paketointiin on integroitu itse prosessorin lisäksi grafiikkapiiri sekä HBM-muistipino.
Uudet Core-perheen prosessorit on suunnattu ensisijaisesti kannettaviin ja ne tunnistaa uudesta G-liitteestä mallinimen perässä. Vanhaan tuttuun Kaby Lake -arkkitehtuuriin perustuvissa prosessoreissa on käytössä neljä ydintä ja ne tukevat Hyper-threading-teknologiaa riippumatta siitä, onko tuote nimetty osaksi i5- vai i7-sarjaa.
Prosessoreiden Radeon RX Vega M -grafiikkapiiri on kustomoitu Intelin tarpeisiin ja poikkeaa konfiguraatioltaan huomattavasti AMD:n aiemmista GCN-arkkitehtuuriin perustuvista grafiikkapiireistä. RX Vega M GH -mallissa on käytössä 24 Compute Unit -yksikköä, eli 1536 stream-prosessoria, jotka on jaettu neljään lohkoon. ROP-yksiköitä on 64. Grafiikkapiirin peruskellotaajuus on 1063 ja Boost-kellotaajuus 1190 MHz. Kevyemmässä RX Vega GL -mallissa Compute Unit -yksiköitä on 20 ja ROP-yksiköitä 32. Sen kellotaajuudet ovat 931 ja 1011 MHz. Kummassakin mallissa on 1024-bittinen muistiväylä, jonka jatkeena on 4 Gt joko 800 MHz:n (GH) tai 700 MHz:n (GL) HBM2-muistia. Grafiikkapiiri on yhteydessä prosessoriin PCI Express 3.0 x8 -väylän kautta ja HBM2-muistin vaatima leveä väylä on toteutettu Intelin EMIB-sillalla (Embedded Multi-die Interconnect Bridge).
Intel on pitänyt käytössä myös prosessoreiden omat HD Graphics 630 -grafiikkaohjaimet huolimatta samaan paketointiin integroiduista erillisistä grafiikkapiireistä. Ratkaisulla yhtiö kykenee tarjoamaan tuen yhteensä peräti yhdeksälle näytölle, joista kolmea ohjaisi Intelin integroitu grafiikkaohjain ja kuutta Radeon RX Vega M.
Intel julkaisi kerralla yhteensä viisi eri prosessorimallia, joista kaksi käyttää nopeampaa RX Vega M GH- ja kolme hitaampaa RX Vega M GL -grafiikkapiiriä. GH-variantti on käytössä Core i7-8809G- ja i7-8709G -malleissa loppujen tyytyessä kevyempään GL-malliin. Voit lukea prosessoreiden oleellisimmat tekniset tiedot yllä olevasta diasta. Näennäisesti identtiset i7-8706G ja i7-8705G eroavat toisistaan yrityskäyttöön suunnattujen vPro- ja TSX-NI-teknologioiden osalta, jotka ovat käytössä vain ensin mainitussa prosessorissa. Kaikista malleista vain i7-8809G tukee virallisesti ylikellotusta.
MCM-prosessoreiden TDP-arvo on RX Vega M GH -grafiikkapiiriä käyttävien mallien osalta 100 wattia, kun RX Vega M GL:ää käyttävät mallit tyytyvät 65 wattiin. Intelin mukaan jaettua virransyöttöä käyttävä ratkaisu säästää 17,5 wattia tehonkulutusta ja kykenee sopivassa konfiguraatiossa tarjoamaan 18 % parempaa suorituskykyä per watti.
Suorituskyvyn osalta Intel vertailee prosessoreitaan sekä kolme vuotta vanhaan että moderniin pelikannettavaan. Kolme vuotta vanhan kohdalla suorituskykyerot ovat luonnollisesti murskaavat, mutta myös vertailua tuoreeseen pelikannettavaan voidaan pitää suorastaan positiivisena yllätyksenä. Intelin mukaan RX Vega M:n nopeammalla GH-variantilla varustettu prosessori peittoaa Core i7-7700HQ-prosessorilla ja NVIDIA GeForce GTX 1060 Max-Q -näytönohjaimella varustetun kannettavan 7 – 13 prosentin erolla 3DMark 11 -testissä ja Hitman-, Deus Ex: Mankind Divided- ja Total War: Warhammer -peleissä. GL-variantin verrokkina oli puolestaan Corei i5-8550U-prosessorilla ja GeForce GTX 1050 -näytönohjaimella varustettu kokoonpano. Intelin testien mukaan RX Vega M GL:llä varustettu prosessori voitti GTX 1050:llä varustetun kokoonpanon 10 – 30 prosentin erolla samoissa testeissä, poislukien Total War: Warhammer, joka oli vaihdettu Vermintideen.
Uudet 8. sukupolven Core -prosessorit Radeon RX Vega M -näytönohjaimilla saapuvat kannettavien lisäksi myös työpöydälle Intelin uuden NUC 8 Enthusiast -minitietokoneiden mukana. Parhaimmillaan Core i7-8809G -prosessorilla varustetun NUC:n liitännöissä kantavana teemana on kaksinkertaisuus, sillä tietokoneesta löytyy kaksin kappalein Thunderbolt 3-, M.2-, HDMI-, DisplayPort- ja gigabitin verkkoliittimiä. Tietokone saapuu markkinoille tarkemmin määrittelemättömänä ajankohtana tulevan kevään aikana.
Lähde: Intel
Intel NUC mini PC with 8th-gen Intel Core CPU and Radeon graphics coming soon – Liliputing 😀 mutta joo kallis NUC.
Tämä taitaa olla vähän parempi suhde kuin Vega 64:n 4096/64? :comp:
Käytetystä resoluutiosta ei ole mainintaa? Oletettavasti 1080p?
Kaikki DX12 1080p High, paitsi Warhammerissa muut kuin Vega DX11 1080p High async compute -tuen puutteen vuoksi
Todella yllättävä tuo 64 ROPia.
Mutta positiivinen yllätys, niiden ei ainakaan nyt sitten pitäisi olla pullonkaula.
Käytännössä nuo ROPit ei varmaan keskimäärin shader-kevyissäkään tilanteissa pääse lähellekään 100% utilisatiota kaistapullonkaulan takia, mutta kaistapullonkaulan takia esim. 70% utilisaatiolle jäävät ROPit on silti 1.4 kertaa parempi kuin puolet pienempi määrä ROPeja.
Tosiaan erikoinen konfiguraatio kaikin puolin, 24 CU:ta 4:ssä ryppäässä (4 geometria-yksikköä) ja 64 ROPia, vrt Vega 10 64 CU:ta 4:ssä ryppäässä (4 geometria-yksikköä) ja 64 ROPia
Voisi periaatteessa olla ihan näppärä kapistus työpöydillekin, mutta saa nähdä saako tuota ikinä ostaa ilman tuota NUC-laatikkoa. Jo mATX emolevy juotetulla piirillä voisi olla oikein näppärä, jos hinta pysyisi jotenkin aisoissa.
Paljonkos tuossa tulee suorituskyky eroa tehokkaimman Ryzen 7 2700U Mobilen ja näiden hitaimman i5-8305G välillä? Jonkin verranhan sitä tulee, kun TDP:ssä iso ero.
Ainakin pelisuorituskyvyssä ero on todella suuri, yli 2x kovempi GPU ja sillä oma HBM-muisti
Onhan tuo hintakin komea. Lähes tonni mediapurkista (joka tosin on mediapurkiksi aka NUC) varsin vauhdikas.
Jos ei olis pikkurahan puutetta, niin kyllä tuollainen olohuoneeseen uuden nucin muodossa kelpaisi. Edelleen pienehkö ja tuolla jo kevyesti pelailisikin olohuoneen teltassa.
”Suorituskyvyn osalta Intel vertailee prosessoreitaan sekä kolme vuotta vanhaan että moderniin pelikannettavaan. Kolme vuotta vanhan kohdalla suorituskykyerot ovat luonnollisesti murskaavat, mutta myös vertailua tuoreeseen pelikannettavaan voidaan pitää suorastaan positiivisena yllätyksenä. ”
Eli jos Intel ei pilaa hommaa hinnoittelulla tuo voi syödä paljon kannettavien pelikoneiden markkinoita Nvidialta.
Lihavoitu osuus on se jossa logiikkasi menee pieleen. AMD tekee enemmän rahaa laittamalla kannettaviin näytönohjaimensa Intelin prosessorin kanssa kuin laittamalla saman näytönohjaimen Ryzenin kanssa.
Varsinkin kannettavissa on ihan sama onko AMD 10, 100 vai 1000 kertaa Inteliä nopeampi. Jos kannettavassa ei ole Intelin prosessoria, se ei massoille kelpaa.