Intel julkaisi eilen uudet 9. sukupolven Core-prosessorit. Julkaisutilaisuudesta jäi kuitenkin uupumaan täysin muun muassa kaikenlaiset suorituskykytestit. Core i9-9900K:n ja muutaman muun uutuusmallin testit löysivät tiensä päivänvaloon kuitenkin vielä saman päivän aikana PCGamesN-sivuston kautta. Intel oli antanut testien ajamisen ennakkoon Principled Technologies -nimisen yrityksen tehtäväksi, jonka tulokset PCGamesN julkaisi. Intel itse käytti yhtä Principled Technologiesin testitulosta omassa lehdistötiedotteessaan.
Principled Technologiesin testitulokset olivat odotetusti Intelin prosessoreiden ja etenkin uuden Core i9-9900K:n juhlaa. Hälytyskellot alkoivat kuitenkin soida nopeasti ja tulosten rehellisyyttä kyseenalaistettiin esimerkiksi Hardware Unboxedin toimesta. Principled Technologiesin PDF:n mukaan esimerkiksi käytetyt asetukset olivat kyseenalaisia, sillä Intelillä ladattiin XMP-profiilit mutta AMD:lla käytettiin oletusasetuksia DDR4-2933 -nopeudella.
Hardware Unboxedin lukijat huomasivat myös toisen mielenkiintoisen yksityiskohdan AMD:lla käytetyistä asetuksista: Threadripper-prosessoreille tarkoitettu Gaming Mode oli käytössä myös Ryzen 7 2700X:llä, mikä tarkoittaa prosessorin toimineen 8-ytimisen sijasta 4-ytimisenä.
Hardware Unboxed on julkaissut omat testinsä, joilla pyrittiin replikoimaan Principled Technologiesin demot käyttäen mahdollisimman identtistä rautaa ja samoja asetuksia kolmessa esimerkkipelissä. Testit varmistavat esimerkiksi Ryzen 7 2700X:n todellakin toimineen neliytimisenä Gaming Moden käytön vuoksi. Lisäksi Intelin Core i7-8700K -prosessorin testitulokset on ajettu todennäköisimmin selvästi ilmoitettua nopeammin muistein, sillä Hardware Unboxedin ajamat testit ilmoitetulla DDR4-2666-nopeudella jäävät selvästi jälkeen Principle Technologiesin tuloksista. DDR4-3200-nopeudella ja XMP-profiili käytössä Hardware Unboxedin tulokset olivat samaa luokkaa Principled Technologiesin kanssa.
Valitettavasti tämä epäselvyys muiden testattujen prosessoreiden ympärillä ei kerro mitään Core i9-9900K:n ilmoitetun suorituskyvyn luotettavuudesta, sillä sillä ajettuja testejä ei voida median toimesta julkaista ennen salassapitosopimusten päättymistä. Muiden tulosten vääristely antaa kuitenkin syyn epäillä kaikkia samassa yhteydessä julkaistuja testituloksia.
Päivitys:
Intel on kommentoinut GamersNexukselle luottavansa Principled Technologiesin testituloksiin ja niiden vastaavan yhtiön sisäisiä testejä.
Lähteet: Principled Technologies (PDF), PCGamesN, Hardware Unboxed @ Patreon
Tästä kannattaa vaan lukea se, että PCGamesN julkaisee kaiken käsiinsaamansa ilman lähdekritiikkiä. Sitten lopettaa kyseisen sivuston lukeminen kokonaan, kun ne eivät osaa tehdä omia arvosteluita tai edes suhtautua kriittisesti valmistajalta saamaansa materiaaliin.
No ei tuo Intelinkään lähdekritiiki nyt ihan erityisen hyvä ole.
Welll sitähän nämä mainosprosyyrit ovat. Onneksi meillä on sivustoja jotka sitten testaavat mitä nämä oikeasti kulkevat…
Se on yhdentekevää kelle Intel lykkää testitulokset jotka ovat reippaasti vääristelevät julkaistavaksi, aina löytyy joku. Se on Intel joka on päättänyt että nämä "testitulokset" ovat ne jotka julkaistaan.
Intel ja Nvidia hinnoittelu on strateginen, koska kuinka monella on 2019 varaa kilpailijan tuote kun munuainen ja maksa on myyty darkwebissä.
Mää luottamassa inteliin, amd:hen tai nvidiaan. Tosiasian lienee jo kaikki (itsenäisesti ajattelevat) tajunnut että nuo firmat suoltavat vuosi vuodelta enemmän törkeää omaboostia kilpailijan kustannuksella ja tuloksia vääristellen kotiinpäin.
Surullisinta on se, että noissa firmoissa johtotasolla nämä kusetuksista päättävät hemmot eivät vieläkään ymmärrä että varsinkin nykypäivänä jokaikinen asia kyseenalaistetaan ostajien tai heidän ”edustajiensa” (aidosti puolueettomat tekniikkasivustot) toimesta ja pieninkin epäkohta, kusetusyritys tai muu vastaava, aito vahinkokin, kaivetaan nörttien joukkovoimalla samantien mikroskoopilla tarkasteltavaksi.
Aivan kuin Intelillä ja nVidialla olisi joku veto keskenään, kuka menettää asiakkaitaan enemmän.
Niinpä. Ihan itun outoa toimintaa.
Pörssiyhtiöt eivät hirveästi saa totuutta värittää, siitä seuraa ongelmia. Tässä intelin pelastus on varmasti tuo amd:n oma game mode. Kieroa peliä, muttä ei näillä tietäjiä harhauteta.
Tämän takia varmaan juuri ulkoistavat nämä benchmarkit tuolle "Principled Techologiessille", jotta Inteliä ei voi syyttää vääristelyistä kun ei ole heidän dataansa.
Ensimmäisenä tulee mieleen Dilbert-strippi.
Boss: We can’t compete on price.
Boss: We also can’t compete on quality, features or service.
Boss: That leaves fraud, which I’d like you to call marketing.
Kyllähän Intel on ajettu kohtuu paskaan jamaan. Edellisestä CPU/GPU-arkkitehtuuripäivityksestä (Skylake) on 3 vuotta ja prosessiteknologiassa samanlainen katastrofi 10nm:n suhteen. Näyttää että seuraava arkkitehtuuripäivitys tulee vasta vuoden kuluttua (Ice lake), sama pätee 10 nm:n suhteen.
Applen A12 alkaa olla jo samalla tasolla Skylaken kanssa IPC:n suhteen, puhumattakaan järkyttävästä kaulasta per per wattin suhteen tai graffapuolella.
https://www.anandtech.com/show/13392/the-iphone-xs-xs-max-review-unveiling-the-silicon-secrets/4
”What is quite astonishing, is just how close Apple’s A11 and A12 are to current desktop CPUs. I haven’t had the opportunity to run things in a more comparable manner, but taking our server editor, Johan De Gelas’ recent figures from earlier this summer, we see that the A12 outperforms a moderately-clocked Skylake CPU in single-threaded performance.”
Applen A12 prosessorit on kyllä teknisiä mestariteoksia. Vähävirtasia ja julmetun tehokkaita. En yllättyisi, jos Apple siirtyisi käyttämään niitä kannettavissa tietokoneissa lähitulevaisuudessa.
Apple istuu koko rauta ja softapinon päällä. Tällaista luksusta ei ole kellään muulla valmistajalla. Heillä on ihan eri mahdollisuudet räätälöidä suoritukykyä kuin muilla.
Tuskin A12 ajaa W10 arm version softia lähellekään yhtä nopeasti kuin Intel rauta x86 softia tai vaikka uwp softia.
Noihinhan on asennettu win10 bootcampillä. Olisi ihan hauska tietää kuinka Applen vehkeet toimii winkalla vs. iOSlla… paremmin tottakai iOs käyttiksellä, mutta kuinka iso se ero oikeasti on?
On kyllä mielenkiintoista seurata, miten miljardien kehitysbudjeteilla ei päästä kunnolla pakoon satojen miljoonien kehitysbudjetilla pyöriviä firmoja (Intel vs. AMD tai Nvidia vs AMD) ja nämä isoilla rahoilla pyörivät firmat ei sitten ota huomioon, että jos kehitys ei kehity tulee takaa ohi huomaamatta myös pieniin siruihin keskittyneet firmat (Qualcomm ja Apple) ja voivat jossain vaiheessa siirtyä myös tehopuolelle.
Mutta itse aiheeseen sen verran, että eikös tätä nyt ole tehty jo pidempään, valitaan omaan tarkoitukseen sopivat testit ja ajetaan niitä väärillä asetuksilla (pelejä esim. AMD:n gpu:lla hairworks päällä yms. tai vaihtoehtoisesti AMD valitsi omiin Vega testeihin Doomin ja hyvin AMD:llä 4K:lla pyörivän DX12 pelin) että voidaan näyttää kuinka hyvä oma tuote on.
Nämä on vaan sellaisia asioita, joita pitää osata kriittisesti tulkita ja onneksi on sivuja kuten io-tech, jotka testaa reaalikäytössä käytettävillä asetuksilla pelejä, niin näkee suht suoraan mikä tuotteen käyttöarvo oikeasti on.
Ongelma on, että monestikkaan mikään tuote ei nykyään ole yksiselitteisesti parempi toista. Lukuun pitäisi ottaa mukaan mihin käyttötarkoitukseen tuote ollaan hankkimassa. Sitten testata kuinka hyvin mikäkin sopii kyseiseen käyttötarkoitukseen.
Tuo testien valinta korostamaan omia vahvuuksia on toki ihan perusmarkkinointia nykyään jota tekee about kaikki firmat, mutta mielestäni ei kovin hyvin verrattavissa tähän jossa Intelin testit on ajettu paremmilla asetuksilla (mm. muistin latenssit ja ilmeisesti kellot) sekä Amd:llä puolet ytimistä deaktivoitu. Tuo menee aikapaljon pitemmälle kuin se että näytetään ne pelit joissa oma tuote pärjää parhaiten.
Onhan noita tehty, mutta tuossa ei haettu enää omaa tuotetta suosivaa softaa, vaan vedettiin asetuksetkin kieroon. Intelillä noctuan custom jäähy, amd:llä oma vakio (molempien boostit on lämpöriippuvaiset). Intelillä optimoidut muistiasetukset, amd:llä tarkoituksella ryssityt. Ynnä threadripperille tarkoitettua Game modea ei pitäisi saada ryzenillä päälle kuin ajamalla ryzen masteria jollain compabilitymoodilla.
Mutta onko nörttien joukkovoimalla oikeasti mitään laajempaa merkitystä? Voihan olla, että tällainen propagandakampanja on Inteliltä täysin harkittua, tietoista riskinottoa, jolla saadaan hieman lisättyä myyntiä siinäkin tapauksessa, että nörttikuplan sisällä asiasta nousee kova meteli.
GN haastattelikin jo jotain PT:n omistajaa, jos sitä silmäilisi lounasta syödessä…
Onko tämä Principled Technologies nyt samaa sarjaa kuin se toinen putiikki, joka tuomitsi AMD:n konkurssiin parin pikkubugin takia?
Kato adoredtv viimeisin video. Kertoo aika hyvi asiat, myös tuosta princibled Technologies putiikista
Tarkoitatko sitä israelilaisfirmaa? Eri pumppu.
Juu, eri firma varmasti, mutta onko se samanlaista humpuukisarjaa kuin se toinen?
En ole varma ymmärsinkö mitä tarkoitat, mutta puoleenväliin jaksanut katsoa tuota yllämainittua haastattelua ja ihan puhtaat jauhot vaikuttaa kavereilla olevan pussissa….
Hämmästyttävän vähän Steve painottaa tuota yhden CCX:n disabloimisen vaikutusta tuloksiin. Ei tainnut ensimmäisessä videossaan tätä edes mainita. Ymmärrän, että on paljon muutakin kritisoitavaa, mutta tuo on omasta mielestäni kaikista räikein virhe PT:n bencheissä.
Noniin. Katsoin loppuun asti ja hatunnosto tuolle haastateltavalle, oli suoraselkäinen ukko ja vastasi ilmeisen rehellisesti. Vaikuttaa omaan silmään vahvasti siltä että ne tietämättömyyttään tyrivät testit.
Yhdellä jos toisellakin varmaan mopo lähtenyt lapasesta ja nähty salaliitto tässä… ja kieltämättä kyllähän se olosuhteisiin nähden siltä vahvasti vaikutti.
No on toi benchmarkki kyllä hämmentävän oivallisesti tyritty juuri rahoittajan eduksi. Sattuma tietysti mahdollinen mutta…
Sama rahoittaja? 😉
Juu kritisoinkin lähinnä Gamers Nexusia siitä, ettei tätä kissaa ole nostettu isommin pöydälle koko heidän reportoinnissaan.
Olenkin optimisti 🙂 Tai ainakin miellelläni katson mitä tapahtuu ennen kuin hurjistun.
Myös hurjistumatta voi olla skeptinen tällaisten huonoilla testimetodeilla saatujen, markkinoinnin kannalta suotuisten testitulosten suhteen. Optimisti saa olla, mutta on mielestäni realismia ajatella, ettei Intel jätä tällaisia asioita sattuman varaan.
Eipä välttämättä käynyt Stevellä edes mielessä, että puolet coreista disabloituu 2700X:lla.
Minulla ei ollut hajuakaan, että noin käy myös perus Ryzenillä.
Naurahdin kuitenkin tulokset nähtyäni.. "Virallisissa" testeissä 2990WX voitti 2700X:n kirkkaasti pelitesteissä, vaikka tuo ei ihan vastaa todellisuutta.
Firma mainostaa itseään "Principled Technologies Durham, NC, Industry-leading technology assessment, fact-based marketing services, hands-on testing of technology products," niin kyllä mielestäni on aika perusteltua olettaa että olisivat perillä asioista. Ja miten muutenkaan sitä että esim. xmp profiilit enabloitiin Intelillä mutta ei AMD:llä voi selittää tietämättömyydellä?
Eivät kaikki ”asiantuntijat” ole samalla viivalla…
ja joskus vahinkoja sattuu. Ja tosiaan mainisprosyyrejä kannattaa aina lukea vähän sillä silmällä. Ja eihän tuolla meiningillä maine ainakaan kasva. Eli huonoa testifirman toiminnalle jatkossa.
Kuka uskoo valmistajan tekemiä testejä, oli sitten kyseessä prosessorit, näytönohjaimet tai muu tekniikka? Kannattaa odottaa puolueettomia testejä. En varsinkaan luottaisi valmistajan väittämiin kilpailijasta.
Eikös Skylaken julkaisusta ole jo 3 vuotta aikaa?
i7-6700K ja kumppanit julkaistiin elokuussa 2015.
Ice Lake seuraavana arkkitehtuuripäivityksenä 2020.
Hyvin mahdollista ettei ekaa videota tehdessään ollut tätä vielä hoksannut. Haastiksessa tuosta kyllä jo mainitsee, mutta live-tilanne ja haastateltava oli juuri maininnut että pian pitää lopettaa, jolloin asiaa ei ehdi ja tajua alleviivata.
Game Mode siis tosiaan pistää päälle Legacy Compatibility Moden, joka disabloi toisen CCX:n. Ryzen Master sanoo Legacy Compatibility Modesta "may improve performance of older games and applications".
Ja jos oikein tulkitsen niin Game Mode ilmeisesti laskee corejen lisäksi myös virrankulutusasetukset (PPT, TDC, EDC) puoliin. Voi olla että tämä nyt oli itsestäänselvyys liittyen 1/2 CCX-modeen, mutta pistää kaltaiseni noviisin silmään, kun olen pannut merkille että tuo EDC hakkaa päätään kattoon esim. BF1:stä pelatessa.
Olen tuota EDC:tä Precision Boost Overdrivellä välillä korotellut kokeen vuoksi vakio 140A:sta -> 155A tjsp, mikä nostaa kelloja. Game Mode siis laskee sen 140A -> 70A, eli kellot tuskin ovat tässä 4-core game modessa sen korkeammat kuin 8-core stockina.
Huono selitys. Ei ole vaikea bootin jälkeen vilasta softalla x tai ihan task managerista, että näkyy kaikki coret.
Tietysti parempi olisi RTFM.
Virallisia testituloksia odotellessa :kahvi:
Ei tarvitse näitä miten sattuu huitaistuja mututuloksia mässäillä. :eat:
PT kommentoi testejään:
https://www.principledtechnologies….ng_PC_gaming_processor_study_interim_1018.pdf
Game Mode kritiikkiin vastaavat että "We are now doing additional testing with the AMD systems in Creator Mode. We will update the report with the new results."
Mikähän siinä on niin saatanan vaikeaa ajaa niitä 2700X testejä stock asetuksilla :confused:
Eivät tiedä vissiin AMD raudasta yhtään mitään 😉 No ehkä ne oppii!
Itse asiassa en tiedä kuinka hyvin nuo model on dokumentoitu… Itsellä vielä wanha kunnon Phenom2 eikä varmaa tietoa itsellekään miten nuo eri moder eroavat toisistaan. Joskus tuli luettua artikkeli asiasta, mutta nyt painunut jo unholaan. Mutta, Yep, testaajien olisi ihan hyvä tietää niiden erot ja kertoa kuluttajille. Eli siinä mielessä ei ihan mene vieläkään siis putkeen.
Haisee paniikilta;) Intel on kussut itseään jalkaan jo niin monta vuotta että nyt kun pitäis tehdä steppejä oikeasti niin homma menee himmeleiden kanssa värkkäämiseksi. Onhan se vähän noloa kun tommonen nyrkkipaja tekee paremmat prossut ja helvetti nauraa vielä päälle;) Ja sitten sinisin silmin katsoville; täältä löytyy sekä sinistä että punaista; on aina löytynyt…
Nämää "nörtit" vielä jokupäivä voi päättää isoistakin hankinnoista firmoille…
Onneksi ei tule koskaan ennakkotilattua mitään, tai muutenkaan ostettua uusinta uutta. Kerkeää rauhassa odotella useampia testejä. Valmistajien etukäteishypetys on muutenkin nykyään sellaista ihokarvat pystyyn nostattavaa mainospuppaa vailla mitään rajaa (puolin toisin).
Eiköhän nuo tulokset olleet tarkoituksellisia. Edes Intel ei ole niin typerä, että oikeasti palkkaa jonkun amatööriputiikin hoitamaan testit.
Ice Lakesta ei ole taidettu arkkitehtuurin suhteen kertoa oikeastaan mitään?
Ehkä kuitenkin hyvä vaihtoehto omalle vanhalle 4790k prossulle, tähän mennessä ei ole kannattanut vaihtaa. Olisi vain isompi homma kyseessä kun emo ja muistitkin menisivät vaihtoon. Joten olisi viisainta katsoa myös AMD:n tarjonta.
Katsotaan kuitenkin puolueettomat tulokset 2080 näytönohjaimen kanssa.
Ei mitään konkreettista, mutta Haswell ja Skylake olivat kaksi edellistä arkkitehtuuripäivitystä ja molemmat nostivat IPC:tä kymmenisen prosenttia, mitä pitäisin hyvänä veikkauksena Ice Lakellekin.
Tilaavat testit useammasta paikasta ja ottavat mainoksiin sen parhaalta näyttävän? Testifirma saa paremman provikan kun heidän testit valittu -> kannattaa vähän säätää tilaajan mieleiseksi.
Ei noita xmp toiselle, muttei kilpailijalle sähellyksiä millään tietämättömyydellä selitetä. Saatika puolitehoilla ajoa. :facepalm:
On tää Intelin touhu kyllä yhdenlaista perseilyä. Onneksi on sentään persoonallinen laatikko, joskaan ei pärjää Threadripperille.
Olihan tuo melkoista käsien heiluttelua useiden kysymysten kohdalla. Sen lisäksi siis, että vanha äijä mainosti tehneensä benchmarkkeja ennenkin…
Ei ole, win10 bootcamp on maceille missä on ihan samat Intelin prossut jne
Roger!
Missä edes on sanottu Ice Laken oelvan varsinainen arkkitehtuuripäivitys? Ehkä sinne tulee jotain lisäkäskyjä sun muita jotka eivät varsinaisesti nosta IPC:ta. Eikä X.th generation kerro mitään koska Kaby Laken ja Coffee Laken kohdalla IPC parannus oli nollissa vaikka kaksi generationia päästiinkin eteenpäin.
10% IPC lisäys on utopistinen ajatus nykytiedon valossa.
Juuri näin, viime vuonna noin
ensi vuonna sitten saadaan ? no toivottavasti zen2 ja inteliltä, jotain "uutta"
Intelin tick-tock-mallissa Ice Laken on odotettu olevan seuraava arkkitehtuuripäivitys jo vuosikaudet, sekä samaisen artikkelin taulukossa Kaby, Coffee, Whiskey, Amber ja Cannon Lake on listattu Skylaken alle arkkitehtuurinsa puolesta, kun taas Ice Laken alle tullaan todennäköisemmin listaamaan 7 nanometrin Tiger Laket yms.
joo,enpä usko ollenkaan ja ei moni muukaan että 9600k,9700k ja 9900k prossujen kanssa pitää huijata ryzen 2700x vastaan-
eikä edes 8700k:n ja 9600 kanssa vaikka ovat 6 ytimimisiä.
mutta kun ryzen 2700x joutuu testiin jossa handicapit on poissa,eli vastaan tulee MYÖS 8 ytiminen cpu,on selvää että ryzen 2700x:llä ei ole mahdollisuuksia.oisko amd:n tai amd:ä tukevan tahon omia 'viestejä'?
nooh,olihan jo aiemmin selvää että 6 ytiminen 8700k pesee 8-ytimisen ryzen 2700x:n peleissä ja mikä historiallista 3dmarkissa,koska ennen ei enemmän ytimiä omaava cpu ole hävinnyt. en ainakaan muista…
eiköhän intel 9000 sarjan cput lyö ryzeni2700x:n ihan ilman huiaamista,ainakin tärkeimmissä,eli peleissä ja 3dmarkeissa,muissa ei niin mielestäni niin väliä.
Onko artikkeli jo ulkona missä selitetään kuinka mikrohalkeamista on päästy eroon? 😀