Intel julkaisi tänään tällä tietoa viimeisen Raptor Lake Refresh -prosessorin, Core i9-14900KS:n. Asuksen ylikellotustiimi ei aikaillut, vaan piiskasi uuden huippumallin heti neljään maailmanennätykseen.
Asuksen tiimissä ylikellottava Jon ’Elmor’ Sandström otti ensi töikseen Core i9-14900KS:n kaveriksi yhtiön ROG Maximus 790 Apex Encore -emolevyn ja tonkallisen nestemäistä heliumia (LHe, -269°C). Nestemäisellä heliumilla lotraaminen tuotti myös tuloksia, sillä Raptor Lake Refresh -kukkulan kuningas saatiin venytettyä sillä peräti 9117,75 MHz:n kellotaajuudelle (91×101,19 MHz). Ennätys peittosi aiemman 9043,92 MHz:n ennätyksen lähes 74 MHz:llä. Myös aiempi ennätys, kuten myös kaksi sitä edeltävää sijaa, ovat nekin Elmorin hallussa. Ensimmäinen muun kuin Elmorin ajama ennätyskellotaajuus on edelleen kotimaisen Roger ’The Stilt’ Tolppolan vuonna 2014 AMD:n FX-8370 -prosessorilla ajama 8722,78 MHz.
Elmorin keskittyessä ennätystaajuuksiin Asuksen tiimiin niin ikään kuuluva SoonHo ’Safedisk’ Jeong paiski töitä varsinaisten testiohjelmien merkeissä. Safediskin tili karttui ylikellotussessioissa uusilla ennätyksillä PiFastissa, SuperPi 1M:ssä ja PYPrime 32B:ssä. Enemmän muistipuolesta kiinni olevassa PYPrime 32B:ssä uusi ennätystulos on 1 minuutti 37 sekuntia ja 596 millisekuntia, kun aiempi ennätys oli 1 minuutti 39 sekuntia ja 108 millisekuntia. Nestemäisellä typellä (LN2, -196°C) jäähdytetty Core i9-14900KS toimi testin aikana 8374,91 MHz:n kellotaajuudella ja G.Skillin Trindet Z5 RGB -muistit niin ikään LN2:llä jäähdytettyinä DDR5-9306-nopeudella (4653 MHz) CL32.0 47-42-34 2T -asetuksin.
Safediskin 6,790 sekunnin PiFast- ja 3,768 sekunnin SuperPi 1M -ennätykset eivät ehtineet vanheta kautaa, sillä ASRockin tuotteita käyttävä ylikellotaja Allen ’Splave’ Golibersuch niittasi molemmissa heti perään omat uudet ennätyksensä. Splaven tulosten myötä PiFastin ennätystulos on nyt 6,770 sekuntia ja SuperPi 1M:n 3,662 sekuntia. Myös Splave ajoi tuloksensa nestemäisellä typellä jäähdytetyllä Core i9-14900KS -prosessorilla.
Et lukenut
Harvia jää kakkoseksi.
Kolme tuollaista rinnakkain ja voidaan korvata joensuun jääkarhujen saunan misa merkkinen kiuas
Katselin tuossa varsin HWbotista ja jos tämä lasketaan % isoin lukema alkuperäiseen valmistajan ilmoittamaan maksimikellotaajuuteen niin tämä tulos
6.2GHz > 9.1Ghz = 47% tehonlisäys
En löytänyt suoraa listaa kenellä ennätys, mutta esim Celeron D 347 (vakiona 3.06Ghz) on saatu toimimaan 8.36Ghz eli 173% tehonlisäys.
Reilu 8 vuotta
Kääntäen verrannollista siihen, mitä prossusta on haluttu saada irti vakiokelloilla.
Celeroneja asennetaan halvimpiin toimisto koneisiin, joissa normaalisti on aivan onneton ilmanvaihto.
Tässä haetaan absoluuttista korkeinta kellotaajuutta. Jos haluaa kovia prosentteja on lähdettävä kaivelemaan historian laarista jotain wanhoja työpöytäkäyttöä nähneistä prosessoriytimistä leivottuja matalan kellotaajuuden ja TDP:n erikoisversioita.
Kovimmat prosenttilukemat on käsittääkseni saatu Thoroughbred-B ytimeen perustuvalla AMD Geode NX 1250@6 W prossulla joka on vakiona 667 MHz ja joka on saatu sopivalla Socket A-lankulla lähelle kolmea gigahertsiä. Intelin puolelta erottuu Mobile Celeron 1.2 GHz joka on Northwood-ytimellä ja jonka saa myös työpöytäemolevyyn kiinni. Parhaimmillaan sillä on vedetty nestetypellä 4.6 GHz lukemiin. Itselläni löytyy moinen hyllystä ja AIO:lla olen saanut karvan alle 3.9 GHz validoidun CPU-Z shotin.
data-unfurl="true" data-result-id="591137" data-url="https://hwbot.org/submission/596232" data-host="hwbot.org" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Harkonnen`s SuperPi – 1M score: 2days 12h 21min 0sec 24ms with a A80486SX-20
data-onerror="hide-parent"/>
hwbot.org
Edit: eiku reilu 1,5 vuorokauttahan toi reilu 36h on eikä reilu 2 ja puol?!
1M desimaalia ei mahdu kerrallaan mihinkään float/double datarakenteeseen, joten koodillisesti tuossa on joka tapauksessa kikkailtava. Itse alitehtävien laskenta varmaan on FPU:lla, joten jonkulaien emulaatio penalty tuossa on.
Sinänsä yhdentekevää, mutta kellotuksellisesti tuollainen 36h ajo ainakin vaatii, että rauta on varmasti vakailla kelloilla.
mikä tuossa kellotuksessa on se pointti? joo sori ku kysy tyhmän kysymyksen, mutta onko sillä merkitystä omassa pelikoneessani mikä ei ole mikään huippulaite.
Uusi maailman ennätys lienee myös tehonkulutus sekä lämpöongelma.
Tuote on itsessään äärettömän huono eikä mikään kellotusennätys typellä sitä paremmaksi muuta-
Ylikellotuskäyttöön tarkoitettu prossu on äärettömän huono, koska se kellottuu korkealle?
Se on jo vakiona äärettömän huono, koska parempia vaihtoehtoja on AMD:lla, vähemmän sähköä kuluttavina, helposti ja halvalla jäähdytettävinä ja vielä halvemmallakin. Jopa 13900 sarja on parempi vaihtoehto kuin 14900.
Voi saada lisätehoa tietokoneen komponentteihin.
Pääseekö AMD:llä tällaisiin lukemiin? Ja ei näitä siis normikäyttäjälle ole tarkoitetukaan.
Menitkö ostamaan 14900ks ???
Ennen oli isokin merkitys, kun rupu prossusta sai irti jopa enemmän kuin parhaista… Esim Pentium E2160(1,8GHz) @3,8GHz oli aika bang for bucki.
Nykyään virtuaalipippelin venytys (ja isompi sähkölasku liene se jutttu monille) harrastajille, huippukellottajat toki asia erikseen.
Viimeisin omalla kohdalla merkittävä kellotus ollut liene 2600K@4,5 GHz, sillä pärjäsi hienosti Ryzeneihin saakka, toki R7 1700 all core @3,9GHz oli myös selvä etu vakio 3,4GHz sijaan. Nykään uusilla alivoltitus se olennaisempi (sekä CPU että GPU) —> hiljenee kun tuottavat selvästi vähemmän lämpöä alentuneen tehonkulutuksen vuoksi.
Öö en? Tämä prossu vaan on tarkoitettu ainoastaan tuollaiseen kilpakelloitteluun niin sen haukkuminen koska ei kelpaa normikäyttöön on vain, no, typerää. Maailmassa on isompiakin ongelmia kuin 14900KS.
Esim intelin kilpailukyky.
Alkaa olla lukuisten kiuasfiaskojensa jälkeen aika skeptinen Arrow Lakeakin kohtaan, vaikka pitäsikin jo vihdoin olla jotain uutta tulossa vanhan kiukaan virittämisen sijaan.
Kilpailusta hyödyttäisiin ihan jokainen, joskin duopolit ja hintatasosovut lienevät enemmän tai vähemmän tätä päivää.
Uskon, että custom vesijäähyllä hyvällä blockilla ja isolla täyskupari jäähdyttimellä ei mitään ongelmaa pitää lämpöjä kurissa.
Itsellä ei viimeiseen 15 vuoteen ole muunlaista jäähdytystä ollutkaan.
Nyt käytössä 12900Ks jota myös kiukaaksi haukuttiiin ja lämmöt nettaillessa keskimäärin 24C ja uusilla peleillä 34C.
Jäähdyttimen läpi puhaltaa kolme hiljaista Noctuan 120mm tuuletinta.
katso liitettä 1285186
Paljonka sinulla on huoneessa lämpöä kuin noin viileänä käy?
Eiköhän tuossa ollut kyse veden lämmöstä, ei tuollaisissa lukemissa ainakaan prossun ytimet voi olla rasituksessa.
Kellotaajuudet on alle 5400Mhz ja kunnon rasitusta ei ole kuvassa.
Nyt on kyllä heittämällä kovin dT mitä ikinä nähnyt jos rasituksessa noin +12 astetta, arvosteluissa kun kerrotaan että jopa 360 aio hakkaa lämpörajoihin
20C-22.7C, riippuen mittauspisteestä.
Mulla on emo vaakatasossa tilavassa kotelossa ilmastointi hyvä ja tuuletin, joka ottaa ilmat kotelon alta pölysuodattimen läpi puhaltaa vielä emolevyn alapuolella CPU:ta kohtia
Tuossa on YouTube lämmöt.
Cyberpunkkia pelatessa keskilämmöt puolen tunnin jälkeen 35C.
Ei tolla ole tarkoitus edes mitään Super Pi:tä ajaa vain nettailla käyttää Zbrushia ja pelata pelejä.
Niihin tarkoituksiin ei mitään ongelmaa lämmöissä.
Mulla on muuten 200 litran vetoinen kotelo jonka sisälämmöt eivät suuresti poikkea ulkopuolesta.
Toimii samalla lisä pöytä tilana (kotelo kissan alla).
katso liitettä 1285429
Taitaa tuo 35°C olla kuitenkin nesteen lämpötila, rasituksessa ytimet eivät noin alas pääse millään. Tai ehkä kuivajäällä tai jollain muulla eksoottisella jäähdytyksellä…
Mulla on anturi vesiputken ympärillä, nesteen lämpötila 26C tällä hetkellä.
NZXT comin PC monitoring ohjelman ilmoittamat nuo CPU lämmöt. Samanlaisia arvoja saan myös Core-Tempilla CPU-Z:talla HW monitorilla.
katso liitettä 1285431
Noi AIO:t nyt on ihan paskoja ja jos pumppu kosahtaa saat heittää koko paketin roskiin, tuossa Customissa on ainakin 3 x suurempi jäähdytin tilavuus ja paljon enemmän tuuletus pinta-alaa.
On kyllä niin uskomattomat lämmöt että pistähän kuva hwinfo64:sta kun ollut kunnon rasituksessa.
voisin ajaa jonkun Super Pin kun kerkiän, mutta normaalikäytössä itsekin yllätyin, kun noin vuosi sitten kasasin paketin. Tosin ed. prosu oli rankasti ylikellotettu ja sekin pysyi viileenä, oli tosin saksalaisen ylikellottelijan valikoitu yksilö.
Ei se prosessori ehdi edes lämpeämään vaikka olisi SuperPi 32M, loopilla jotain cinebenchiä 15+min tms niin rupeaa näkymään oikeampia lämpöjä.
Ei se prosessori ehdi edes lämpeämään vaikka olisi SuperPi 32M, loopilla jotain cinebenchiä 15+min tms niin rupeaa näkymään oikeampia lämpöjä.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä