Muun muassa SSD-asemissa käytettäviä NAND Flash -piirejä on markkinoilla useita eri tyyppejä. Alun perin NAND-solut tallensivat vain yhden bitin solua kohden (SLC) ja nykymarkkinoilla käytetään pääasiassa kolme (TLC, 3-bit MLC) tai neljä (QLC, 4-bit MLC) bittiä per solu tallentavia muisteja.
Kioxia on nyt esitellyt International Memory Workshop 2022 -tapahtumassa uusinta saavutustaan NAND Flash -muistien saralla. Yhtiö on onnistunut kehittämään muistin, johon kyetään tallentamaan jopa 7 bittiä per solu. Vaikka 7 bittiä ei sinänsä kuulosta kenties paljolta, se vaatii jopa 128 jännitetasoa saman solun sisälle siinä missä TLC-solut vaativat kahdeksan ja QLC-solut 16 tasoa.
7 bittiä soluun tallentavan muistin valmistaminen ei ollut yksinkertaista, vaan yhtiö joutui käyttämään esimerkiksi sähköä paremmin johtavaa yksikiteistä piitä monikiteisen sijaan. Lisäksi aivan joka kokoonpanosta ei vielä löydy vaadittuun 77 kelvinin eli -196 celsiusasteeseen yltävää jäähdytystä koneen sisuksista. Tästä huolimatta Kioxia suunnittelee jo 8 bittiä soluun tallentavaa muistia, johon vaaditaan jo 256 jännitetasoa. Jos ja kun 7 bittiä soluun tallentavat muistit saapuvat joskus myyntiin, ne tultaneen tuntemaan lyhenteestä 7LC, koska HLC ehtisi menemään 6 bittiä soluun tallentavalle versiolle (Hexa Level Cell, 7 olisi Hepta)
Lähde: Tom’s Hardware
Kuvassa HLC näyttäisi viittaavan 6 bittiä soluun tallentavaan muistiin (olisiko H lyhenne sanasta hexa). 7 bittiä tallentava on kuvassa yksinkertaisesti 7LC.
Kappas, meni ihan ohi tuo kuvasta itseltä
Toki jos keksivät aikanaan keinon jolla sisältö säilyy edes TLC/QLC-tasoisesti, niin laskisihan 7LC merkittävästi flash-hintaa per GB. Sinänsä plussaa jotta joku edes lähtee tekemään tällaistakin kokeellista tutkimusta vaikka tietävät ettei siitä pomminvarmasti seuraavalla kvartaalilla tule kassaan senttiäkään, jos tulee edes vuosiin.
Kyllä SLC:tä ja MLC:tä saa yrityskäyttöön, hinnat ovat vaan tosi kovia.
Linkkaappa joku m.2 formaatin 1-2 tb mlc tai slc ssd, joka on tullut 970 pro:n jälkeen
Ei toi m.2 formaatti ole tommosille rajuun serverikäyttöön tarkoitetuille laitteille hyvä valinta (hotswap ei käytännössä onnistu, ja joku ruuvien ja paljaiden komponenttien kanssa vehtaaminen on tosi huono idea), ja siksi tuotteita ei pahemmin ole. Esim. Kioxia fl6 on slc u.3 levy, jota saa aina 3,2 teraan asti per yksikkö. Sen saa adapterilla m.2 slottiinkin jos on sopivammat liittimet loppu.
Saako käyttää Samsungin tulkintaa MLC:stä?
970 pro on aito 2-bit MLC. 980 pro on 3-bit MLC, eli TLC.
Lähteenä esim tämä:
data-unfurl="true" data-result-id="332523" data-url="https://www.io-tech.fi/artikkelit/testissa-samsung-970-pro-evo/" data-host="www.io-tech.fi" data-pending="false">
class="link link--internal fauxBlockLink-blockLink"
target=""
rel=""
data-proxy-href="">
Testissä Samsung 970 PRO & EVO – io-tech.fi
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.io-tech.fi
Eli aito SLC tai MLC (2-bit MLC) oli hakusessa.
Samsungin tulkinta on täysin oikea vaikka markkinat suosiikin muita termejä, MLC = MultiLevel Cell, mikä viittaa mihin tahansa SLCtä useampibittiseen
Kyllä, mutta tuo käyttötapa vaatii aina tarkennuksen biteistä mukaan tai muuten se on tahallaan harhaanjohtamista.
Eli slc =1lc jne.
Juu, raakaan datanvarastointiin mekaaninen levy on huomattavasti flashiä parempi vaihtoehto. Kaikkein huonoin idea on hankkia joku 4lc levy ja yrittää säilyttää sillä yhtäänmitään tärkeää..
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä