
Koronavilkku-älypuhelinsovellus julkaistiin suomalaisten käyttöön tänään elokuun viimeisenä päivänä. Kyseisen sovelluksen tavoitteena on automatisoida tartuntaketjujen jäljittämistä ja siten mahdollisesti estää taudin laajamittaista toista aaltoa. Sovellus toimii niin Android- kuin myös iOS-laitteilla ja se on saatavilla valmistajien omilta kauppapaikoilta – AppStoresta ja Google Playsta.
Koronavilkku on maksuton sovellus, joka toimii puhelimen taustalla automaattisesti ja lupaa olla vaikuttamatta laitteen akunkestoon. Sovellus arpoo jokaiselle puhelimelle oman yksilöllisen tunnuskoodin, joka ei kuitenkaan sisällä minkäänlaisia tietoja itse puhelimesta tai käyttäjästä. Bluetooth-yhteyttä käyttämällä puhelin viestii toisten Koronavilkku-sovellusta käyttävien puhelinten kanssa jakaen toisilleen tuota yksilöllistä tunnuskoodia. Tiedot tallentuvat tilanteissa, joissa kaksi Koronavilkun puhelimeensa ladannutta käyttäjää viettävät alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan vähintään 15 minuuttia. Sovellus säilyttää nämä tunnuskoodit 21 vuorokauden ajan.
Jos Koronavilkun käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, annetaan hänelle sovellukseen avauskoodi. Tuon koodin syöttämällä laite ilmoittaa kaikille tallessa olleille tunnuskoodeille ilmoituksen mahdollisesta tartunnasta. Ilmoituksen mukana ei ole henkilö- tai sijaintitietoja eikä tietoja mahdollisen tartunnan ajankohdasta, joten altistumisen lähdettä ei ilmoituksen perusteella ole mahdollista päätellä. Mahdollisesta tartunnasta ilmoituksen saaneille sovelluksesta tulee myös toimintaohjeet jatkoa varten.
Sovellus tallentaa ulkoisille palvelimille tiedon siitä, että sovellus on toiminnassa ja siitä, onko käyttäjä mahdollisesti altistunut tartunnalle. Palvelin sijaitsee Suomessa ja sitä hallinnoivat julkishallinnon toimijat.
Koronavilkku-jäljityssovellus on täysin vapaaehtoinen, mutta THL:n tavoitteena on saada syyskuun loppuun mennessä miljoona käyttäjää. THL kuitenkin korostaa Koronavilkun olevan edelleen vain yksi lisätyökalu taudin jäljittämisessä ja käsityönä tehtävän jäljittämisen jatkuvan edelleen.
Lähteet: Koronavilkku, Yle
Mikäli vilkku parantaa testaamisen osumatarkkuutta edes vähän, saadaan veronmaksajien rahoittamat testit hyödyllisempään käyttöön.
Juurihan meille kerrottiin kuinka vilkun piipatessa lähetetään herkällä korvalla koronatestiin. Silloin vilkun tuottamaa informaatiota käytetään osana diagnoosiprosessia, ja se tekee vilkusta lääkinnällisen laitteen.
Jos vilkku ei piippaa, se otaksuttavasti nostaa kynnystä päästä testiin. Jos syy oli se, että vilkku ei tunnistanut todellista altistusta, niin seuraukset nostavat luokitusta. Tarkennan kantaani niin että luokkaan III riittää riskiryhmien ohella myös näiden kanssa tekemisissä olevat, esim testaamaton hoitaja levittää koronaa vanhainkodissa.
…mutta joo, jospa keskittyisi nyt luokan III elintarvikkeisiin, ellei peräti luokkaan IV.
Ei, sitä ei käytetä apuna diagnoosissa. Testaus voidaan suorittaa herkemmin sen ilmoittaman altistumisen seurauksena, mutta diagnoosi tehdään silti ihan täysin siitä erillään. Testaus ei ole diagnoosi.
Jos lääkäri kaivaa taskusta puhelimen, osoittaa sillä potilaan otsaa ja toteaa laitteen näytön perusteella, että "joo, sairas mieli, ei muuta kuin laitokseen", niin sitten se olisi diagnoosin apuna käytetty väline.
Nyt se pullo kiinni. Vilkku ei tee diagnoosia tai auta sen tekemisessä. Lääkäri määrää testin ja lääkäri tekee diagnoosin.
Kyseisessä tapauksessa potilas osasi kertoa altistustilanteen, mutta ei tuo aina kait ole niin selvää. Lääkinnällinen laite vilkku ei missään nimessä ole, ja antamassani esimerkissäni ihminen siis oli yhteydessä vilkun vuoksi, vaikka olisi pitänyt ohjeistuksen mukaan olla muutenkin yhteydessä. Eli ehkä tuo sitten kannustaa altistuneita herkemmin ottamaan yhteyttä. Ja hyvä niin.
Aika hyvin on saavutettu, että voisi ajatella joka toisella suomalaisella kännykkä taskussaan omaavan koronavilkun lukuunottamatta erittäin nuoria sekä aivan vanhuksia, ketkä eivät ymmärrä nykyajan tekniikkaa.
Kannattaisi muistaa myös se, että koronavilkku perustuu siihen eurooppalaiseen vaatimukseen, että kaikki tieto on hajautettuna eikä ole keskittynyttä. Norja mokasi hommassa, että se ei perustunut EU:n vaatimuksiin ja joutuivat hävittämään kaiken ja rakentamaan uudestaan. Samoin Saksakin, kun se keskitti liiaksi viranomaisiin ja nekin hävitettiin. Silloin perustettiin hajautettuja tietoja ja kutsuttiin tietoturvallisuuden ammattilaiset asialle korjaamaan ongelmat.
Minä luotan tähän sovellukseen, kun se sovellus on osallistunut siihen tiukkaan GDPR:n piiriin ja läpäissyt, niin en näe yhtään syytä, että miksi pitäisi sovellusta estellä?
Mikä siinä oikein himottaa? Haluatko sinä saada koronan?
Edelleenkin tämä koronavilkku katselee vain sitä, että jos ollaan liian lähellä ihmistä esim. metrin päästä ja suukotellaan, syödään sormin ruokia, yms. niin silloin se sovellus alkaa varoittelemaan, jos ollaan oltu liian lähekkäin.
Vaikka olisi kuinka monta sataa avainta saatu puhelimeen, niin et varmaan ollut lähellä vähintään 15 minuuttia?
Jos esimerkiksi nyt meillä tilanne koronan kanssa pahenisi, niin siellä palvelimen kautta säädetään 15 minuutista vaikka sinne 1 minuuttiin, jos niin halutaan.
Tuossahan juuri kyseltiin sitä että onko näkynyt matcheja, joista ei ole tullut ilmoitusta. Eli siis että onko lähistöllä ollut laitteita, joiden kantaja on ilmoittanut tartunnasta, mutta joiden kohdalla sovelluksen laskennallinen altistusraja ei ole täyttynyt.
Onhan tuo ihan mielenkiintoinen tieto, mutta ainakin Androidissa osumat pitää kaivaa järjestelmävalikosta jokaisen päivän kohdalta erikseen ja kun päivät eivät ole edes järjestyksessä, niin se on vähän kömpelöä. Vai tietääkö joku paremman tavan selvittää nuo osumat?
Omalla kohdalla näyttää siis nollaa jokaiselle päivälle sovelluksen käyttöönoton jälkeen.
Tässä vilkussahan on enemmän toiminnallisuutta kuin mitä on julkisuudessa kerrottu.
Olen vaan sellainen erakko, joka viihtyy yksin. 14 päivän aikana tietojen keräämiset olivat vain 7 kpl niinä aikoina, kun kävin kotini ulkopuolella.
En ymmärtänyt yhtään mitä tuossa sanottiin.
Et sinä sieltä luurista näe mistään, että kuinka monta laitetta se on sinne lähistöltä rekisteröinyt. Se näyttää vain ne ilmoitetut tunnistetiedot ja ne ovat kaikilla samat ja niitä on yhtä monta. Ja siis tietenkään se ei piippaillut teidän grillailujen aikana, kun ei se altistusilmoitus liity mitenkään siihen ketä milloinkin on lähettyvillä, vaikka olisivat kuinka iholla.
Altistusilmoitus tulee vasta sitten jos jollakin henkilöllä x todetaan koronatartunta ja tämä syöttää koodin sovellukseen ja sinun laitteesi huomaa, että tuon henkilö x:n laite ollut sinun laitteesi lähistöllä viimeisen 14vrk sisällä altistusrajojen ylittävän ajan (todellisuudessa algoritmi päättelee keston, signaalivoimakkuuden ja oireiden alkuhetken perusteella, että oletko nimellisesti altistunut).
Edellisen lisäksi sieltä luurin järjestelmäasetuksista voi nähdä, että onko jonain päivänä ollut sellaisia kohtaamisia koronapositiivisten henkilöden laitteiden kanssa, jotka eivät ole ylittäneet hälytysrajaa. Niistä oli tässä nyt siis kyse.
En näekään, siksi katselenkin omilla silmilläni, että missä oikein seison tai istun. Käsivarrestani ulospäin on kaveri turvallisella etäisyydellä ja minä aina poistun, jos joku yrittää ahtautua väliin. Näen vain sen, mitä siihen kännykkään on rekisteröitynyt, kun joudun käymään kaupoissa. Tavallisesti kännykkä ilmoittaa vain kerran päivässä, jos lojun pelkästään kotona.
Minulla vaihtui tuo lista oikeaan järjestykseen yhtäkkiä perjantaina. Veikkaukseni on että google play services olisi päivittynyt ja osa nyt järjestää tuon oikein. Tuon versio minulla on 20.36.13.
Vielä kerran –>
Sen sovelluksen toiminta tai ilmoitukset eivät muutu millään tavalla, vaikka olisit koko päivän tuhannen ihmisen läjässä messuhallissa. Siis olettaen että joku niistä läjässä olleista ei sitten jossakin vaiheessa myöhemmin ilmoita tartunnastaan koronavilkun kautta. Jos niin tapahtuu, niin sitten siitä seuraavana päivänä kun luurisi käy noutamassa ne uusimmat tunnistetiedot, niin se piippaa jos laitteestasi löytyy ilmoittajan laitteen päiväkohtainen random id ja altistusraja täyttyy. Sitä sinä et itse pääse mistään tosiaan näkemään kuinka monta tunnistetta sinulla on siellä laitteessa kerättynä.
En tiedä mistä puhut.
Päiväkohtaiset tunnistetiedot siis noudetaan palvelimelta ja tarkistetaan joka päivä. Siellä pitäisi näkyä sinulla tämän päivän kohdalla 87 tunnistetta (number of keys), riippumatta siitä oletko poistunut kotoa koskaan. Jos taas sinulla näkyy siellä "number of matches" -kohdassa 9kpl, niin sitten lähelläsi on ollut 9 koronapositiivista henkilöä, mutta altistusraja ei ole täyttynyt. Tätä en kyllä usko, eli varmaan puhut nyt jostakin eri asiasta.
No haista nyt sonta! Minä nyt mihinkään lietteisiin lähde uiskentelemaan. Minä kyllä ymmärrän miten se sovellus toimii ja en pidä sitä mitenkään diagnoosilaitteena. Onneksi on tämä sovellus käytössä, kun viime viikonloppuna omat kuuroporukkani päättivät lähteä Lahden seudulle mökille bilettämään ja siellä oli 30 henkeä. Minä en suostunut menemään, kun en isoa osaa tunne enkä tiedä heidän varovaisuudestakaan. Ne tyypit käyttäytyivät kuin mitään koronaa olisi ollut olemassakaan.
En tiedä mitä selität, mutta yritä nyt ensi alkuun rauhoittua. Koronavilkku ei siellä mökillä olisi sinua auttanut millään tavalla, mutta oli miten oli, niin tuttavasi mökkireissuineen eivät kuulu tänne.
Vaikuttaa siltä, että luulet tietäväsi miten sovellus toimii, mutta ehkä et sitten kuitenkaan tiedä. Kaikki mitä tuossa aiemmin sanoin, pitää varmasti paikkaansa. Itselläni ei ole iOS-laitteita käytössä, niin en tiedä onko siellä jotain erilaisia valikoita, mutta teoriassa sovelluksen tietojen pitäisi olla samat kaikilla alustoilla.
Olennaista on ymmärtää, että se ei ole tutka, joka kertoo reaaliajassa jos joku lähellä oleva on koronapositiivinen. Se rekisteröi ja tallettaa lähellä olevia koronavilkkua käyttäviä laitteita ja ilmoittaa jos jossakin niistä rekisteröidään 14vrk sisällä positiivinen tartunta.
katso liitettä 444909
Niin, noista voit klikata kutakin päivää ja näet sieltä sen päivän tunnistetiedot, jotka luurisi on saanut palvelimelta. Ne ovat jokaisella tosiaan samat.
Sitten siellä on vielä oma kohtansa päivittäisille "osumille". Sitä et näe mistään kuinka monta laitetta se sinun luurisi on rekisteröinyt, eli mihin noita tunnisteita verrataan.
Olenko väittänyt vilkun tekevän diagnoosin? Se riittää, että vilkun tuottamaa informaatiota on tarkoitus käyttää mihin tahansa diagnoosin tekemisessä, esim. käyttää vilkun piipitystä yhtenä perusteena määrätä potilas koronatestiin. Jopa se, että potilas soittaa piipityksen seurauksena lääkärille voisi riittää tuohon.
EU-sääntelyn kanssa toimiminen on suurelta osin selittämisen taidetta, miksi joku ilmeiseltä vaikuttava vaatimus ei koskisikaan juuri nyt… Kyllä tuo asetus siltä näyttää, että ainakin selittämiselle voi olla tarvetta:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R0745&from=EN
-> softa, joka on tarkoitettu lääketieteelliseen tarkoitukseen on lääkinnällinen laite
Lääkinnällisiä tarkoituksia on mm. taudin ehkäiseminen ja diagnoosi. Oliko vilkun päätarkoitus ehkäistä koronan leviämistä tunnistamalla mahdollisia tartunnankantajia ennen kuin nämä ehtivät levittää virusta edelleen?
Jos vilkun piippaukselle on tarkoitus antaa mitään merkitystä mahdollisen koronapotilaan diagnoosissa, niin silloin täyttyy myös diagnoositarkoitus.
Joonas, 30, säikähti – puhelin kertoi altistumisesta, mutta Koronavilkku ei koskaan piipannut
http://www.is.fi
Viikkoyhteenvedossa kyselemäsi matchit ilmeisesti näkyvät. Mullekkin yhteenveto tuli mutta ei siinä matcheja ollut. Saako noita viikkohteenvetoja jälkeenpäin näkyville on kysymysmerkki, en minä ainakaan keksi mistä sen jälkeenpäin pystyisi lukemaan.
Tuo minun kommentti liittyi siis tähän epäselvyyteen aiemmassa viestissäsi:
Et siis näe mitään lojumiseesi tai kaupassa käyntiisi liittyvää siellä luurissa. Lisäksi sen ei pitäisi ilmoittaa yhtään mitään missään vaiheessa, jos et ole saanut altistusilmoitusta.
Tuollaista en ole nähnyt kertaakaan. Näytetäänköhän tuo vasta sitten jos on niitä tunnistettuja kohtaamisia, joista ei ole tullut hälyä?
Pystyykö toimivan vilkun kääntämään itse julkisesta lähdekoodista?
Voisi olla mielenkiintoista modata koodia niin, että vilkku kertoisi jatkuvasti montako kontaktia sillä on seurannassa ja millä etäisyydellä se tulkitsee kontaktien olevan.
Joo ei riitä. Samalla logiikalla saisit merkitä suunnilleen joka ikisen nettisivun lääkinnälliseksi laitteeksi, kun joku saattaa oireita googlattuaan päätyä soittamaan lääkärille.
En näe siinä kuin avaimien lukumääriä.
Joo-o, eiköhän tämä ollut tässä, kun minä en ihan oikeasti saa mitään selvää mitä viesteissäsi tapahtuu tai sanotaan. Kiitos ja näkemiin.
Eli google on lääkintälaite? Siis tilanne jossa potilas googlailee vaivaansa ja sen jälkeen soittaa lääkärille?
Oot aivan kujalla noista lääkintälaitejutuista. Olen noiden parissa työskennellyt ja voin 100% varmuudella sanoa että koronavilkku ei todellakaan täytä lääkintälaitteen ehtoja.
Jokunen päivä sitten yhteenvedon sain mutta ei siinä minusta yhtään tunnistettua kohtaamista ollut. Ja kuten kirjoitin en keksi keinoa lukea uudelleen tuota yhteenvetoa.
Sitä minäkin.
Ei, koska tämä ei ole nimenomainen Googlen tarkoitus. Yleiskäyttöiset softat ei ole lääkinnällisiä laitteita, ei myöskään pehmeää terveystietoa tuottavat "lifestyle and well-being"-softat.
Voitko vähän avata maallikolle, millaisia asioita (pelkän) softan suunnilleen pitäisi tehdä, jotta sitä pidettäisiin lääkinnällisenä laitteena?
Koronavilkun nimenomaisena tarkoituksena on kuitenkin ehkäistä pandemisen sairauden leviämistä, eikä sillä oikein muuta tarkoitusta ole.
Suomessa ei ole yhtäkään pelkkää softaratkaisua käytössä potilastietojärjestelmien ja e-reseptijärjestelmän lisäksi jotka luokiteltaisiin lääkinnälliseksi laitteeksi. IBM watson taisi olla jossain koekäytössä, mutta en ole siitä koekäyttöilmoituksen jälkeen kuullut mitään. Watson on ihan aidosti diagnoosin tekemisessä auttava softajärjestelmä, siinä missä koronavilkun tapauksessa diagnoosi perustuu aina koronatestiin ja koronatestiin sinut määrää lääkäri, ei mikään softajärjestelmä. Tyypillisimmät lääkintälaitteet, joissa on softakomponentteja, tekee jotain mittauksia tai annostelee asioita.
Watsonista löytää lisätietoa googlella, jos aihe kiinnostaa.
Edit: watsonin lisäksi toinen periaatteessa lääkintälaitteen speksit täyttävä jossain määrin Suomessa käytössä oleva softa on noi päiviä laskevat ja ruumiinlämpöä seuraavat ehkäisysoftat jotka oli paljon uutisissa viime vuonna.
Omaolo-palvelu näyttää kuuluvan joukkoon:
Pohditko, täsmäävätkö oireet koronaan? Testaa osoitteessa Omaolo.fi – Solita
http://www.solita.fi
Jep, luokittelisin tuon potilastietojärjestelmäksi.
Ole hyvä vain ja tee. Et tosin tarvitse edes vilkun lähdekoodia vaan riittää ihan BT majakkojen tarkkailuun kykenevä softa. Vilkku/api käyttää tiettyä tunnistetta ja se löytyy ihan dokumentaatiosta.
UUID 0xFD6F Scanner | F-Droid – Free and Open Source Android App Repository
http://www.f-droid.org
The purpose of the app is to scan your current environment for devices running an application that make use of Google’s & Apple’s ExposureNotification Framework and display the found number as sticky notification (and in the main activity).
Ei tosin näytä etäisyyksiä.
Olisin ollut yllättynyt jos tuota ei olisi ollut valmiina.
Majakkaskannereita löytyy toki, mutta mitatusta signaalinvoimakkuudesta ei voi suoraan päätellä miten etäisenä vilkku kontaktia pitää. Oikeastaan pitäisi selvittää lähetysteho mutta se on salattuna majakan Enhanced Metadata -kentässä.
Puukottamalla vilkun lähdekoodia voisi saada näkyville reaaliaikaista infoa siitä miten se on pisteyttämässä havaitsemiaan kontakteja (vai onko tämäkin asia, jonka vilkku teettää Google/Apple API:lla?). Tätä voisi sitten visuaalisesti korreloida ympärillä näkyvään väenpaljouteen.
Miten muuten vilkku on toiminut iOS 14:n beetaversioissa?
Tuliko kukaan asentaneeksi tuota appia? Mitä näkyy?
Se mitä itse kokeilin, niin aika paljon näkyy vaikka parin metrin säteellä ei ole ketään.
Ja millä signaalivahvuuksilla? BLE:n kantama on parhaimmillaan satoja metrejä, mutta sellaisilla signaalivahvuuksilla jotka suodatetaan ulos koronavilkun toimesta.
Kotona näkyy about oikea määrä, joskus on joku naapuri joukossa. Liikenteessä henkilöautossa näkyi 4-10, ruuhkaisessa ruokalassa 30. Luulen että se ei näytäkään yli 30 lukua – joko BT-yhteydellä on se rajana tai softassa on vikaa. Yleisesti se näyttää aika kaukaa kontaktit. Mitään tilastoa, lokia, signaalinvoimakkuutta, tunnisteen seurantaa tai muuta toiminnallisuutta siinä ei ole. Aika turha softa siis ja buginenkin. Yleisellä tasolla siitä näkee, että koronavilkkuja on asenneltu, mutta mitään järkevää tai mielenkiintoista käyttöä sille ei ole.
EIkö kuluttajalaitteet ole jokseenkin yksinomaan Luokan 2 laitteita, joiden lähetysteho on max. pari milliwattia ja nimellinen kantama 10 metriä?
Tuon appin heikkous on toki siinä, että se näyttää kertovan kaiken mitä se kuulee, heikostikin. Toisaalta, eipä siitäkään ole yksikäsitteistä tietoa, mitä signaalinvoimakkuutta vilkku käyttää kynnyksenä. Kolmantena tekijänä vielä se, että eri BT-raudan RSSI-arvot eivät tietääkseni ole yhteismitallisia.
Samantapaisia havaintoja itselläkin. Citymarket/Prisma-kassa-alueella meni selvästi yli 30 vaikka oli niin hiljaista, että kassoille ei tarvinnut jonottaa. Yllättävää oli, että moottoritielläkin löytyi jokunen majakka ja jokseenkin tyhjällä kadulla kävellessä oli 10-15 majakkaa jatkuvasti näkyvissä.
Suurin osa juu. Sillä samalla lähetysteholla päästään kuitenkin muistaakseni jopa 100m päähän jos vaan tiedonsiirtonopeutta lasketaan, BT5 taisi tuosta vielä nostaa hieman. Noi ’luokka 2’ -hommat on jotain legacykamaa.
Itsekkin olet ne tähän ketjuun jo aikaisemmin linkannut.