Kotimaisen Jollan juuret juontavat vuoteen 2011 ja entisiin Nokian MeeGo-projektin työntekijöihin. Yhtiön ensimmäinen puhelin, Jolla, julkaistiin puolestaan tasan seitsemän vuotta sitten, 27. marraskuuta 2013.
Jollan ensimmäinen puhelin herätti aikoinaan paljon mielenkiintoa, mutta suosio ei lähtenyt ikinä varsinaisesti lentoon. Yhtiö ei kuitenkaan ikinä luovuttanut kulttisuosiota nauttineen puhelimensa suhteen, vaan on tukenut sitä aina tähän päivään asti peräti 34 käyttöjärjestelmäpäivityksen muodossa. Tämänhetkinen Sailfish OS 3.4.0 ”Pallas-Yllästunturi” jää viimeiseksi virallisesti tuetuksi Sailfish-versioksi alkuperäisellä Jolla-puhelimella.
Jollan perustajiin kuuluvan toimitusjohtaja Sami Pienimäen julkaisemassa blogikirjoituksessa kerrotaan, että syyt Jolla 1:n päivitystuen lopettamiselle ovat hyvin käytännönläheiset. Sen Android-sovellusten tuki on pahasti vanhentunut, eikä sitä voida päivittää antiikkisen arkkitehtuurin vuoksi, se on ainoa yhtiön tuote, joka nojaa vanhaan 3.4 kerneliversioon, mikä estää uusien ominaisuuksien hyödyntämisen puhelimella ja sen niin ikään vanhaksi käynyt BlueZ 4 Bluetooth -tuki on käynyt hankalaksi ylläpitää. Seitsemän vuoden tukijaksoa voidaan kuitenkin pitää poikkeuksellisen pitkänä mobiilimaailmassa, jossa yleensä puhutaan parin kolmen vuoden tukijaksoista.
Upotimme uutiseen Jollan alkuperäisen julkaisuvideon, jolla verestää muistoja ensimmäisen Jollan tuen päättymisen äärellä.
Lähde: Jolla
Kippis muistolle kuitenkin ja propsit Jollalle pitkäaikaisesta tuesta laitteelle
En ole vähään aikaan seurannut mitään Jollaan ja SailfishOS:ään liittyviä asioita, niin mitkä on tällä hetkellä ne vaihtoehdot käyttää tuota käyttistä? Onko markkinoilla mitään puhelinta jossa on valmiina SailfishOS?
Valmiina Salfish puhelinta ei löydy, mutta jos Android-tuelle on tarvetta, tuettuina puhelimina olisi Sony Xperia 10 ja XA2.
Ilman Android-tukea olisi PinePhone ja Gemini PDA.
Eka Jolla oli kyllä hyvä puhelin.
Mieluummin sitä käytti kuin jotain perus Androidia. Paljon mukavampi.
xperia x, ja pari muuta xperia mallia toimivat hyvin. Yhteisön tekemiä porttauksia on vaikka kuinka monta, mutta niihin ei kovin helpolla saa täyttä toimivuutta ja varsinkin lisensoidut toiminnallisuudet kuten android, exchange jne tuki loistaa yleensä poissaolollaan.
https://wiki.merproject.org/wiki/Adaptations/libhybris
Löytyy laatikosta aika monta Jollaa ja pari on vieläkin ihan aktiivisessa käytössä, päivittäinen ajuri mukaanlukien (xperia x)
Hyvin toimivia community porttauksia löytyy aika paljon ilman Android-tukea mutta Sonyn laitteet ovat tosiaan ainoita, joille saa virallisen Android-tuen Sailfish X -ohjelman kautta. Community porttaukset löytyy alla olevan linkin kautta.
Aiemmin myös Volla Phoneen puuhattiin Sailfish OSia mutta se taisi lopulta vaihtua Ubuntu Touchiin.
Julkaisusta asti olen käyttänyt SailfishOS luureja ja en kyllä kovin helpolla vaihda poies! On se vaan omalla tavallaan niin hyvän käyttöliittymän omaava käyttis ja alla hyrrää Linux kaiken lisäksi. Toivottavasti kehitys jatkuu pitkään, vaikka ei nyt mikään suosituin maailmassa ole, kuitenkin tuo yksityisyys puoli on vähän parempi tässä, ei tarvii jakaa omaa elämäänsä ihan niin avoimesti ku noilla yleisimmillä käyttiksillä esimerkiksi
Ei mitään huippurautaa, mutta xperia x käytettynä pyörittää sailfishiä ihan mukavasti. Puhelin käynnistää alkuruudun näyttämisen jälkeen kaiken 10 sekunnissa ja on ihan näpsäkkä käyttää muutenkin. Pankkisoftaa ei saa asennettua, mutta en ole muuta jäänyt kaipaamaan.
Joo alkuperäinen Jolla tuli haettua paikanpäältä avajaismyynnistä.
Voisi laittaa viimesen version käyttöö ja katella miten se luuri vielä hyrrää.
Ollu pitkään harkinnassa hommata joku noista tuetuista Sonyn laitteista ja laittaa käyttis siihen. Mutta töistä kun saa ilmaiseksi puhelimen niin ei ole jaksanut ainakaan vielä aäätää.
Muotoilisin edellämainitun lauseen eri tavalla. Mobiilimaailmassa = Android alustalla voidaan pitää poikkeuksellisen pitkänä.
Markkinajohtaja Apple julkaisi juuri uuden käyttöjärjestelmän iPad Air 2:lle, joka on julkaistu 2014 eli lähes 7 vuotta sitten. Tavanomainen tukijakso Applella on noin 5 vuotta laitteen hintaluokasta riippumatta.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1606524166"
data-lb-id="_xfUid-1-1606524166">
Taloustietojen perusteella ovat saaneet bisneksen rullaamaan edes jotenkin, kun vuonna 2019 tappio oli vain 372 000€ liikevaihdon ollessa noin 3,5 miljoonaa euroa. Aiemmin tappiot ovat olleet suuremmat kuin liikevaihto, mikä ei luonnollisesti ole kestävää pitkässä juoksussa.
Aurora OS:n (ent. Sailfish Mobile OS RUS) virallinen asema Venäjällä ilmeisesti mahdollistaa liiketoiminnan pyörittämisen. Ainakin INOI on tuonut Venäjän markkinoille Sailfish OS pohjaisia laitteita.
Muita virityksiä Jollalla on Etelä-Amerikassa (Jala) ja Kiinassa (Sailfish OS China). Jalalla oli jossain vaiheessa Sailfish OS -laitteitakin myynnissä mutta ei taida olla enää.
Jollahan ei koskaan lähtenyt liikkeelle ajatuksella että tehdäänpä puhelimia. Ajatus oli tehdä avoin platta ja lisensoida sitä. Koska android piti silloinkin mobiililaitevalmistajia kuristusotteessa, ainut tapa todistaa että kyllä tää hieno käyttis on oli tehdä oma luuri. Se oli kohtuullinen menestys tavoitteisiin nähden (mitään globaalia myyntimenestystä ei tavoiteltukaan) ja tavallaan onnistukin todistamaan että platta toimii.
Se vaan ei riittänyt kumoamaan androidin vetoa monenkaan valmistajan mielessä, intialainen Inex taisi mallin tehdä mutta aika harva muu taho lähti käyttistä lisensoimaan. Sitten tablettiproggis meni reisille ja torppasi finanssit romukoppaan.
Firma selvisi joten kuten kuiville onneksi ja sen jälkeen on käsittääkseni keskittynyt vain softabisneksiin venäjällä ja muissa paikoissa missä androidin suljetut osat tai google firmana hiertää. Tuohon ylle ilmeistyikin sopivasti referenssejä tätä kirjoittaessa.
Tuolla oli uutisotsikoita siitä miten Huawei-tilanne voisi olla mahdollisuus Jollan kaltaisille plattatoimijoille, valitettavasti jos mitä niin se todistaa päinvastaista; pelkkä googlen palveluiden puute riittää romahduttamaan loppukäyttäjien kiinnostuksen tuotteeseen länsimarkkinoilla. Ei kellään ole mahdollisuuksia rikkoa googlen monopolia muuten kuin tekemällä täysin oma ekosysteemi (apple).
Ja se on sääli.
Jolla-Devices Storesta (ei liity suoraan Jollaan mitenkään) on saatavilla Jollan virallisesti tukemia Sonyn puhelimia Sailfish OS:lla. Hinta tosin on aika suolainen, kun Android-sovelluksia varten täytyy ostaa lisenssi erikseen. Mitään ei kuitenkaan tarvitse itse alkaa flashailemaan.
Viralliset Sailfish OS -laitteet toimivat ainakin oman kokemuksen mukaan ihan hyvin mutta se Android-tuki on vähän raakile. Selaimen moottoririkin sai hiljattain päivityksen, joten sekin toimii nykyään paljon paremmin.
Euroopan pitäisi teknologian ja softan osalta yrittää omavaraistua, ettei Kiinalla ja USA:lla olisi niin kovaa otetta näistä. Jollan sailfish os olisi erittäin hyvä vaihtoehto luoda Euroopalle oma vaihtoehtoinen mobiilijärjestelmä. EU:lta vain reippaasti tukea, että saadaan tarvittavat softatuet sailfishille. Ei ihan näin simppeliä tule olemaan tietenkään.
Voidaanko tässä tilanteessa sanoa että : Jolla Jolla Seitsemän 🙂
Kaikkea hyvää Sailfishille ja Jollalle jatkoon, toivottavasti törmätään vielä
Raporttien mukaan Venäjän hallitus oli kutsunut mm. Huawein ja Samsungin saman pöydän ääreen keskustelemaan Sailfish OS:n (tai tarkemmin Aurora OS:n) käyttämisestä yhtiöiden laitteissa. Venäjä oli ilmeisesti etsimässä riittävän suurta valmistajaa Sailfish OS -laitteiden valmistamista ajatellen. Huawei oli lähettänyt Venäjän virkamiehille tarjouksensa mutta Venäjä ei ollut halunnut jatkaa neuvotteluja syystä tai toisesta.
Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen kauppasodan puhkeamisen jälkeen Huawei ja Venäjä ovat väitetysti palanneet neuvottelupöytään mutta mitään konkreettista ei olla toistaiseksi nähty. Huhuissa on kuitenkin puhuttu 360 000 Aurora OS tabletin toimittamisesta Venäjälle.
Huawei-Venäjä kuvio saattaisi toteutuessaan edesauttaa Sailfish OS:ia siinä määrin, että ekosysteemin rakentamiseen olisi enemmän paukkuja. Vaihtoehdon rakentaminen Androidille vaatii sekä laitteet että ohjelmiston. Toistaiseksi vain Apple on kyennyt tarjoamaan tämän paketin. Nokia myös yritti mutta epäonnistui siinä.
Ei perus "ei minulla ole mitään salattavaa" käyttäjälle ole mahdollisilla takaporteilla mitään merkitystä. Valveutuneille käyttäjille on, mutta veikkaan ettei yksikään puhelinvalmistaja menesty valmistamalla puhelimia ainaostaan tälle asiakassegmentille.
miten jolla erosi tässä asiassa esim androidista, jossa ajantasalla olevat tietoturva-päivitykset?
Android = Google. Tarvitseeko sanoa enempää?
Androidista poiketen Sailfish OS ei kerää käyttäjädataa kaupalliseen tarkoitukseen. Tietoja ei siis välitetä kolmansille osapuolille esimerkiksi kohdennettua mainontaa varten.
En ole tässä keskustelussa omalla alueellani, mutta käsitykseni mukaan Android ja Jolla perustuvat molemmat Linuxiin mutta Android on suljettu lähdekoodi ja Sailfish avoimeen. Pitääkö paikkansa? Ja sekin voi olla meriitti etyä softa on suomalaisten tekemä?
Olen kyllä itse kokenut Androidin turvalliseksi enkä onneksi paremmin tiedä.
Osakkeet ovat ihan hyvä ja melko vakaa joukkorahoituksen muoto…
Reisilleenhän se tabletprojekti lopulta meni mutta joukkorahoituskampanjoissa on aina tällainen riski olemassa. Jolla taisi aliarvioida todelliset valmistuskustannukset ja käytti liikaa varoja pelkän softa kehittämiseen.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1606629932"
data-lb-id="_xfUid-1-1606629932">
Muistaakseni Jolla sai lopulta valmistettua 1000 kappaleen erän Jolla tabletteja, joista 661 päätyi tukijoille. Loput jäivät Kiinaan valmistajan haltuun ja ainakin osa päätyi myyntiin eri kanavia pitkin. Tukijoita Indiegogo-kampanjalla oli vähän yli 20 000.
Käsittääkseni kaikki ilman tablettia jääneistä tukijoista saivat puolet rahoista takaisin ja 200 onnekasta koko summan. Noin 800 tukijaa valitsi option käyttää loput palauttamattomista varoista Sailfish X -lisenssiin.
Jollan aikomuksena oli palauttaa rahat kaikille tukijoille mutta tähän päivään mennessä lienee selvää, että tämä jäi puolitiehen. Ilmeisesti taloudellinen tilanne ei mahdollistanut rahojen palauttamista aiemmin ja nyt koko case on nähtävästi lakaistu maton alle. Rahojen palautukseen liittyvää blogikirjoitusta ei ole päivitetty vuoden 2018 jälkeen.
Ei se nyt Jollan vika ole jos ihmiset eivät käsitä mikä ero on joukkorahoitusalustalla ja verkkokaupalla.
Joukkorahoituksen etu on se että hajauttamalla taloudellisen riskin kynnys tehdä radikaaleja innovaatioita, niche tuotteita jne. madaltuu. Näillä alustoilla on toki ollut ihan oikeitakin huijauksia, mutta se että yritys epäonnistuu tehtävässään on riski jonka jokainen rahoitukseen osallistuva hyväksyy eikä se ole kusetusta.
Sillon kun rautaa tehdään vähän veitsenterällä ja rajatuilla resursseilla niin tuollainen on omiaan aiheuttamaan suuria ongelmia.
Kouralliseen projekteja olen minäkin riskirahoittanut kickstartterissa, eikä kaikkien kanssa ole käynyt hyvin. Mutta jos joukkorahoituksen luulee olevan normaali ennakkotilaus niin silloin on kyllä huijannut itseään.
Engadgetin parin vuoden takainen juttu on ihan hyvä katsaus Jollan historiasta:
data-unfurl="true" data-result-id="116054" data-url="https://www.engadget.com/2018-03-01-jolla-sailfish-os-team-interview-mwc.html" data-host="www.engadget.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
The Finns who refuse to give up on Sailfish OS
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.engadget.com
Itsellä oli Jolla käytössä aikoinaan, mutta tätä uusinta versiota ei ole tullut kokeiltua. Muutamalla asialla voisin palata käyttäjäksi, liittyy juuri tässäkin ketjussa mainittuun softatukeen.
Kyllä ainakin itsellä toimi alusta tai lähes alusta saakka Netflixin ja WhatsAppin android-versiot Jolla 1:ssä. WhatsAppiin oli pakko siirtyä, kun tosiaaan se natiiviversio estettiin. Spotifyn android-versio ei aluksi toiminut, mutta käsittääkseni sekin saatiin toimimaan jossain kohtaa. Tätä varten tosin pystyi käyttämään sitä natiivisovellusta.
Android on avointa koodia ja Sailfish OS osin suljettua. Toki kun Androidin käyttäjä saa, niin siinäkin on osa suljettua, mutta Androidista on kokonaan avoimiakin versioita, poislukien ajurit.
Jolla käytti rahat oman kassan paikkaamiseen, raudan tuotekehitykseen sitä ei käytetty (enka usko minuuttiakaan, että se mitä väitettiin hukkuneen softan tuotekehitykseen olisi tablettien osuus tuosta softasta). Jolla shoppaili valmiin tabletin tuotekehityksineen ja jopa ajureineen kiinalaiselta asiaan vihkiytyneeltä firmalta josta voit tilata haluamillasin logoilla ja osilla valmiita tabletteja. Eivät toki tilaustaan koskaana maksaneet ja kiinalainen valmistaja myi sitten noi tabletit ebayssa halukkailla. Osa Jollan kusetukseen osallistuneista jopa lunasti itelleen tabletin sieltä kiinasta.
Tuolloin toki me kaikista lapsellisimmat kuluttajat ei tuote tiedetty ja tajuttu, että omaa kuivaa kassaa sillä koitetaan koijauksella pelastaa kun firma oli niin paskassa kunnossa etteivät enää rahaa saaneet edes riskisijoittajilta. Lähinnä toivoivat, että saavat ko. rahalla lisäaikaa ja sitten joskus voivat maksaa kiinalaisille tarpeeksi jotta saavat asiakkailleen toimitettua ne tabletttinsa (mutta se siis vain jos saavat ensin sen firman kassan kuntoon mitä tuolla tablettien joukkorahoituksella paikkasivat)
Ja kyseessä ei siis ollut mitenkään läpinäkyvä "tilataan kiinasta tabletit täysin valmiina ilman omaa panosta ja sovitetaan meidän käyttis ko. resoluutiolle ja ominaisuuksille" tilanne, vaan leikkivät kovasti tuotekehittävänsä tuota tablettia vaikka rahat oli syöty jo ennenkuin kuin olivat tablettivedätystä edes keksineet. Viestintäkin tuon jälkeen oli sitä samaa leikkiä eli olivat jopa purkaneet pari tilaamansa referenssitablettia ja sitten kuvia missä tabletti osina pöydällä ja työkaluja ja samaan kuvaan random komponenttejä hiukan yleismittaria, juotosasemaa, oskilloskooppia tms rekvisiittaa ja sitten kuvaa rahansa kusetukseen menettäneille, kuinka tässä nyt kovasti suunnitellaan ja rakennetaan prototyyppiä tulevasta tabletista. Silloin kun tuo vaikutti normaalilta ja kiinasta valmiin noin teknisen tuotteen tilaaminen ei oikeasti ollut mitenkään yleistä tietoa.
Joukkorahoitus on edelleen paikallaan varsinkin siihen millä sitä myydään, eli siihen että sillä saadaan joku tuote kehitettyä ja rakennettua jota muuten ei saataisi. Jolla oli sitten yksi ensimmäisiä oikeista yrityksiä jotka tajusi, että oikein tuotteistamalla se itse feikki tuotekehitys saadaan sillä helposti rahaa joka ei ole edes lainaa vaan ihan puhtaasti lahjoitus tyhmiltä.
Jolla vaan avasi silmät siihen millasta paskaa siellä on oikeiden rehellisten tuotekehitysprojektien joukossa. Silloisella opiskelijabudjetilla nuo oli toki kalliit oppirahat siitä millaisia koijareita tähän mailmaan mahtuu.
Ja vaikka kuinka Jolla uskovaiset naureskelee Jollan uhreille, että heh heh luulitteko että valmista tuotetta ostetaan ja ovat jotenkin aidosti onnellisia kun kusetus onnistui niin fakta on, ettei tuollainen kusetus enää nykypäivänä onnistuisi. Silloin tuo vielä upposi jopa minuun kuin kuuma veitsi voihin. Oltiin Nokian kotimaasta ja oman maan firma meinaa oikeasti ihan tabletin kehittää ja tarttee meiltä siihen apua ja upposi meihin tekniikan alan köyhiin opiskelijoihin tosi hyvin. Meilläkin varmaan puolet luokasta tuolloin osallistui.
data-unfurl="true" data-result-id="99599" data-url="https://www.indiegogo.com/projects/pro1-x-smartphone-functionality-choice-control#/" data-host="www.indiegogo.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Pro1 X Smartphone Functionality, Choice & Control
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.indiegogo.com
Joskus oli alkuperäinenkin Jolla, mutta siinä oli niin paljon rajoitteita että taisin jaksaa käyttää sitä pari kuukautta ennen kuin puhelin vaihtui.
Paljon sinulla hyvää asiaa tuossa viestissä mutta ei se tilanne ihan noin mustavalkoinen ollut. "Designed in Finland" hokema oli täyttä huttua, kun Jolla oli vain valinnut tabletin kiinalaisen valmistajan mallistosta ja lisännyt tosiaan vain omat värit ja logot.
Tablettiprojektin tarkoituksena oli todennäköisesti rahoittaa Sailfish OS:n muutostyö mukautumaan paremmin erilaisille ja kokoisille laitteille. Eli varoja ei käytetty suoraan tabletin kehittämiseen vaan Sailfish OS:n jalostamiseen. Jalostaminen vain oli välttämätöntä käyttökokemuksen parantamiseksi suurta näyttöä varten. Olisi tabletissa voinut pyörittää Sailfish OS 1.0 versiotakin (kuten niiden Aigo-tablettien kanssa aluksi tehtiin) muttei käyttökokemus olisi ollut hyvä. Googlekin joutui aikanaan tekemään Android Honeycomb 3.0 tabletille. Ei se skaalautuminen niin yksinkertainen juttu oli, jos käyttöjärjestelmä ei sitä tue.
Näin jälkeen päin katsottuna Jollan olisi pitänyt oll läpinäkyvämpi asian suhteen ja toimittaa, vaikka ne tabletit Sailfish OS 1.0:lla ja kehittää Sailfish 2.0 myöhemmin. Sijoittajia varten Jollan täyttyi vain saada jotain aikaiseksi mahdollisimman nopeasti. Lopulta yksi sijoittajista lähti kuitenkin kävelemään tabletin myöhästymisen jälkeen (joko siitä riippuen tai riippumatta).
Hehe
Jossain kaapissa sekin on. En muistaakseni montaa kertaa ole pitäny päällä
Muistan kun myin ensimmäisen jolla puhelimeni eräälle henkilölle työpuhelimeksi! Itse olin jo rankasti pettynyt markkinointiosaston lupauksiin, jotka eivät sitten toteutuneet alkuunkaan. Ostin puhelimen heti ensimmäisessä julkaisussa ja kun pitkän ajan jälkeen myin puhelimen, näin ostajan silmissä sen saman toiveikkaan ja innostuneen katseen, joka myönnettäköön minullakin oli kun ostin puhelimen! Kaikki voima ja siunaus hänen sielulle <3 (ainakin sai hyvään hintaan)
Melkoista perusteetonta syyttelyä.
Jolla yritti tosissaan tehdä sen tabletin, mutta homma kusi.
Ja tabletin tuotekehityksessä ei ollut kyse pelkästään ajureista vaan mm. siitä että SaildfishOS:n käyttökliittymä tehtiin skaalautumaan isommille ruuduille jne.
Faktoja on, että
1) Tuotekehitys maksaa
2) Hyvätkään projektit ei aina onnistu
Ja siinä vaiheessa kun homma kusi, tuotekehitykseen oli jo laitettu niin paljon, että rahaa kassassa ei ollut siihen että kaikille olisi voitu maksaa takaisin.
Vaihtoehto sille, mitä tehtiin, olisi ollut se, että firma olisi mennyt konkurssiin ja silloinkaan kaikki eivät oliis saaneet rahojaan, koska ei olkisi ollut rhaa, mitä jakaa kaikille.
Melkoista perusteetonta kusettajien puolustelua.
Jolla kerää ympärilleen jostain syystä samanlaisen aivottomien fanipoikien lauman kuin Apple ja Donald Trump.
Ellei sitten kyseessä ole se, että on itsekin ollut osallisena kusetuksee, joka näin tekniikkafoorumilla ei ole mitenkään mahdotonta, etteikö täälläkin olisi kusetusta puolustelemassa jokin paskafirman insinööri jonka palkat olisi jääneet maksamatta jos eivät olisi tablettirahastusta keksineet.
Mitään kusetusta ei tapahtunut, ja viestini sisälsi perustelut.
Ainoa, mitä pystyit sanomaan vastineeksi oli puhdas hyökkäys ilman mitään asiapointteja.
Joo. Itse olin asiakas mutten fanipoika. Ostin ekan jollan, ja vaihdoin siitä pois vuosia sitten.
Se, että joku kerää ympärilleen fanipoikia ei tarkoita, että kaikki ketkä siitä sanoo jotain positiviista on sen fanipoikia.
Alkaa mennä jo melko törkeäksi, jos siitä, että kritisoi typerää syyttelyäsi joutuu itse syytösten kohteeksi.
Mutta selvennetään vielä: En ole koskaan ollut Jollalla töissä, en kirjoittanut riviäkään koodia Meegoon, Maemoon enkä SaiflishOSään. Mutta Jollan johtoportaassa on yksi entinen työkaveri 17-16 vuoden takaa Nokialta, n. vuosi tehtiin siellä samoja hommia.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä