Microsoft julkaisi tällä viikolla Windows 10 October 2018 Update -päivityksen. Ongelmia alkoi kuitenkin ilmetä nopeasti ja päivitys on nyt vedetty pois jakelusta.
Microsoftin mukaan se on keskeyttänyt Windows 10:n versioon 1809 päivittävän October 2018 Update -päivityksen jakelun, koska jotkut käyttäjät ovat raportoineet sen poistavan tiedostoja asennuksen yhteydessä. Myös io-techin TechBBS-keskustelualueella on saatu raportteja, joiden mukaan päivitys poisti asennuksen yhteydessä kaikki käyttäjän dokumentit ja muut vastaavat ”omat tiedostot”.
Ghacks-sivuston mukaan ongelman ei olisi pitänyt tulla Microsoftille yllätyksenä, sillä sen mukaan jo Windows Insider -käyttäjät raportoivat täysin samasta bugista saadessaan 1809-version testiin ennen varsinaista julkaisua.
Windows 10 October 2018 Updaten poisveto jakelusta ei vaikuta niihin käyttäjiin, jotka ovat jo ehtineet asentamaan päivityksen. Bugi, jossa tiedostoja poistetaan, tapahtuu päivityksen asennuksen yhteydessä, mikäli on tapahtuakseen.
Lähde: Microsoft
Itse en onneksi C-asemalla pidä mitään tärkeitä tiedostoja kuin korkeintaan väliaikaisesti. Näin on tullut toimittua jo Win95 ajoista lähtien.
Nämä näennäisen satunnaiset ongelmat on aina pahoja.
Itseltä ei hävinnyt mitään… Kop, kop…
Ja ei ilmeisesti suurimmalta osalta köyttäjistä. Mutta kun osalta häviää, niin syyn löytäminen on viheliäistä puuhaa.
Onko tähän mennessä jokainen Feature Update jouduttu vetämään takaisin julkaisun jälkeen ongelmien vuoksi? Suurin osa ainakin.
Ettei vain olisi ihmiset jotka ovat puukottaneet rekisteriään halutessaan estää Microsoftia ”vakoilemasta”?
Meinaan tuollainen ns. ylimääräinen kikkailu altistaa aina riskeille.
Ei sillä, ei noin saisi käydä missään tapauksessa. Itsellä näytti olevan kaikki tallessa.
Odotettavissa oli.
Ullatys, not
Näähän aiheuttaa joka kerta pelkkiä ongelmia. Miten ne onkin saaneet laadun noin alhaiseksi. Bill Gates kääntyy haudassaan.
Gates haudattu elävältä?!
?
Ehkä Bill Gates kääntyy sängyssään
Ihmettelinkin kun omani ei tätä päivitystä nähnyt, ajattelin että winun updatessa joku vika oli kun 1803:ssa vain pysyi vaikka kuinka olisin halunnut päivittää.
Upea Update!
Parhaalta oli muistaakseni hävinnyt yli 220 Gt tavaraa vuosien ajalta. Asennus saattaa hävittää käyttäjän Documents -kansioiden sisällön, olivatpa ne sitten C:llä, D:llä tai E:llä. Itsellänikin on yli 10000 valokuvaa kiinni Dokumentit/Kuvat -kansiossa, joten taidanpa lisätä nekin backupiin tämän episodin jälkeen. Systeemi ja softalevy on jo backupissa, mutta nyt joutuu lisäämään nuokin vielä omanaan. Haluan ne linkata kuitenkin kiinni Documents -kansioon helppokäyttöisyyden vuoksi.
Näin kävi itsellä. Kaikki paikalliset Documents, Pictures, ym. kansiot pyyhkiytyvät kaikista tiedostoista.
Viime asennuskerralla onneksi jo kaikki tärkeät siirretty Onedriveen, niin huomasin tuon ainoastaan siitä kun hiiren softan asetukset olivat kadonneet ja napit eivät toimineet normaalilla tavalla selaimessa. Se on pakko pitää paikallisella levyllä lokin vuoksi ja Onedrive ottaa kyttyrää lokin jatkuvan päivityksen ja synkan vuoksi..
Eilen illalla ei ainakaan windows update löytänyt tuota 1809 päivitystä. Teamviewer yhteydellä otin yhdestä koneesta Acronis imagen ja piti päivittää tuo 1809, mutta ei sitä sitten ollu tarjolla.
Microsoftin Download Toolilla itsekin jouduin pakolla päivittämään kun ei muuten löytynyt.
Keinoja kyllä löytyy kun haluaa elää varrallisesti.
Onneks oli itellä suht puhdas windows asennus alla, ei mitään hävinnyt.
Tuolla Download Toolilla oils varmaan onnistunu. Onneksi en lähteny päivittämään, koska kyseessä ei ollut oma kone.
Neljä konetta päivittyi ihan hienosti ilman että mitään olisi kadonnut. Näistä kaksi oli (kahdella eri) toimialueella olevia ja kaksi taas henkilökohtaisia koneita. Oikea päätös vetää päivitys pois, kerran tiedostoja voi hävitä näennäisesti satunnaisilta käyttäjiltä. Toivottavasti saavat korjattua pian.
Eikä tuo Documents kansio ole aina automaattisesti samalla asemalla kuin käyttöjärjestelmä?
On se oletuksena, mutta voi sen siirtää mille asemalle haluaa.
Olipa taas komea suoritus Microsoftilta. :smoke:
Heräävätkö ihmiset jossain vaiheessa, vai tuleeko tästäkin uusi normaali?
Urkintaominaisuuksien puukottaminen ei vaikuta Documents-kansion poistumiseen mitenkään, ellei Microsoft tarkoituksella tee sellaista ominaisuutta päivitystyökaluunsa.
Oletuksena on, mutta sijainnin voi muuttaa.
Tuota en tiennytkään kun en noita omia kansioita käytä. Voisi kuvitella, että yrityksissä tuo on aika suuri ongelma kun kaikki tärkeät tiedostot menevät varmasti juurikin noihin oletuskansioihin. Vai tulevatko nämä päivitykset yrityksiin vasta kun ne on ensin testattu yksityishenkilöillä?
Viheliäinen bugi, mutta toisaalta muistuttaa kivasti varmuuskopioiden tarpeesta.
Firmoissa ei kyllä tärkeää kamaa säilytetä tai ainakaan kuulu säilyttää paikallisesti. Mikä tahansa laiterikko maksaa mansikoita siinä kohtaa.
Kyllä yrityksissä kaikki vähänkin tärkeä data on säilötty jonnekin muualle kuin paikalliselle koneelle. Tai ainakin pitäisi olla. Muutenkin harvassa yrityksessä laitetaan isoja päivityksiä jakeluun välittömästi ja kaikille. Usein ne testataan sopivassa laajuudessa, katsotaan meneekö mitään rikki ja jos ei mene, niin testataan vähän lisää ja sitten mahdollisesti jossain vaiheessa annetaan vihreää valoa päivitykselle. Muutenkin yrityksissä näitä isoja päivityksiä on satavarmasti viivästetty sen verran, että pahimmat bugit ja mokat ehtivät hioutua pois.
Ei noista vakoilujen estämisistä pitäisi mitään tiedostoja poistua minkään päivityksen yhteydessä ellei microsoft sitten tee sitä tarkoituksella ja haluaa "kostaa" tällaisille käyttäjille.
Niinhän se koodaus aina toimii, että mitään pahaa ei voi sattumoisin käydä tuollaisista omista/tuntemattomista säädöistä, vaan kaikki tapahtuu tarkoituksella.
Windows 10, ikuinen beta-versio
Aika tunnettuja säätöjä noi on. Eikä missään ole edes kerrottu niiden olevan tuon aiheuttaja vaan pääsyyllinen on tuo päivitys. Tuskin microsoft edes vetäisi sitä päivitystä takaisin, jos se vika johtuisi rekisterin muokkaamisesta.
Kaikki tärkeät iedostot C:ltä tuli otettua talteen, mutta päivitys asentui hienosti, eikä mitään ole kadonnut.
Kuten jo sanottu usean toimesta, harva yritys käyttää paikallista tallennusmediaa millekään tärkeälle datalle. Verkkolevyiltä ne haetaan, ja joissakin firmoissa käytetään myös pilvipalveluita. Myöskään harva firma asentaa päivityksiä heti, vaan yleensä niissä menee huomattavasti aikaa. Meilläkin alkoi eräässä kohtuu isossa organisaatiossa (yli 7000 henkilöä) viime kuussa päivitys vasta versioon 1709. Sitä edeltävä versio oli 1607.
Ja meillä on vielä win7 käytössä 95% koneista…
Mulla kävi updaten takia silleesti että kone boottasi päivityksen aikana ja lakkasi kokonaan tunnistamasta ssd:tä jolla oli c: asema.
reboot ei auttanut.
vaihdoin kahden m.2 ssd aseman paikkaa päikseen emolevyllä niin sitten taas tunnistui molemmat ja päivitys meni loppuun. Kone toimii taas ongelmitta.
Aattelin vaan että täh :confused:
On tuossa Microsoftilla aika suuri työmaa kun noita päivityksiä julkaisee. Applella huomattavasti helpompaa kun muutama hassu konemalli mihin sitten julkaisee uuden käyttöjärjestelmän.
Tuo on totta. Välillä suorastaan ihmettelee, miten joku Winkka tai Linux yleensä voi toimia, kun rautaa on vaikka minkälaista… Eli oletettavaa on, että jokaisen päivityksen yhteydessä joku menee pieleen jonkin ziljoonan asian yhteensattuman seurauksena. Ei niitä kaikkia edes voi testata.
Ja vaikka Applella on vain muutama hassu malli ja käyttävät kunnolla rahaa testaukseen ja koodaukseen, niin silti siitäkin firmasta tulee välillä bugisia päivityksiä.
Summasummarum. Jos kyse on tietoteknisestä laitteesta… näitä tapahtuu aina.
Se mitä voi toivoa, olisi että Winkassa olisi home edikassakin joku sydeemi, jolla käyttäjä voisi valita päivitysajan jostakin riittävän laajasta aikavälistä. Silloin koneet pysyisivät turvallisina tietoturvareikiä vastaan, mutta käyttäjä ehtisi ottaa viimeisimmät kopiot tärkeimmistä tiedostoistaan ennenkuin aloittaa päivityksen.
Kun seuraava päivitys tulee, niin jotain vastaavaa on lähes pakko tapahtua erilaisia kokoonpanoja ja kombinaatioita on vain liikaa. Varmuuskopiointi on ainut keino estää isommat tuhot.
Siten että koodia tekee miljoona intialaista/kiinalaista/jne, joilla ei ole käsitystä kokonaisuudesta, ainoastaan siitä omasta pienestä osa-alueestaan. Sitten kun koko paska vielä varmaan testataan pelkästään insider-ryhmällä, niin tulos on tämä. :kahvi:
Milloinkohan alkavat omistajat vaatia kenkää CEO:lle kuten Intelillä tehtiin…
Ei tämän kyllä pitäisi olla hyväksyttävissä ja on MS:llä sen verran kaikenlaisia päätöksiä tehty joissa on kairattu käyttäjää jokaiseen reikään.
Olihan sitä XP-aikana ongelmia tietoturvassa, mutta nyt siihen tietojen katoamiseen ei enää tarvita haittaohjelmiakaan!
Oli se laitekanta leveä XP-aikanakin, puhumattakaan Seiskasta…
Oli joo. Noissa oli service pack päivitykset ja ei niitä useasti tullu. Nyt päivitetään käyttöjärjestelmä kaksi kertaa vuodessa. Riittäis kyllä, että tulisi vain yksi vuodessa.
No enpä ole XP:tä päivittänyt 10 vuoteen ja hyvin toimii. Ei ole ollut viruksia, ei kaatumisia eikä muuta hämminkiä. Vanhassa toisinaan vara parempi? Softatkin on suht uusia ja ne pelittää. Pelejä en toki voi pelata muuta kuin vanhoja tai tosi vanhoja emulaattorilla, mutta eipä minua tässä vaiheessa pelit enää kiinnostakaan. Vois joku päivä päivittää seiskaan toki. Mutta mitäpä sitä kiirettä pitämään. Jossain vaiheessa kun tietotekniikkaa on harrastanut riittävän pitkään sitä oivaltaa, ettei uusimman perässä ole mikään pakko juosta eikä se välttämättä kannatakaan. Minä olen toki poikkeus, monella tavalla.
Toivottavasti eivät kuitenkaan vedä asentaneilta. Itsellä no prob ollut, oldinkin poistin melkein heti.
Hyvin toimii. Ei ole mikään aiemmista päivityksistä aiheuttanut ongelmia minulle.
4 eri setuppia ollut käytössä Win10 aikana. FX6100, i7 3820, Ryzen 1700 ja nyt 2600X.
Win10 ollut käytössä Tech Previewin alku-ajoista lähtien. :vihellys:
OT: Dark app mode <3 :joy:
Bugi tekee juuri sen että muualla kuin C: asemalla olevat tiedostot katoavat, jos ne on C: asemalla alkuperäisessä polussa ne on turvassa.
Ei se on ihan käyttöjärjestelmän oma ominaisuus jolla määrätään missä polussa Tiedotot fyysisesti on, ei mikään puuukotus.
Ei pidä paikkaansa, raportteja on tullut varmuudella tapauksista joissa tiedostot ovat kadonneet nimenomaan C-aseman vakiopolusta
Jep. Ja itsellä ei ole kaikki vakiopaikoissa ja mitään ei hävinnyt. Jos selitys olisikin noin yksinkertainen, niin se olisi jo korjattu insider julkaisuvaiheen jälkeen. Luultavasti luulivat korjanneensa, jos kerran silloin oli jo jotain samanlaista liikkeellä.
Onneksi tärkeät kuvat/videot ovat tallessa pöytäkoneen lisäksi omalla serverillä(OwnCloud) ja läppärillä niin jos yksi hajoaa niin on vähintään 2 kopiota.
Jep! Se on viisautta!
Jo pelkästään kovalevyn hajoaminen voi viedä kaiken ilman varmuuskopioita… On hajonnut itselläkin kerran tai pari. Silloin oli ulkoinen asema jolla parin viikon takaiset backupit… Eli ei katastrofia, mutta jotain hävisi silloin.
Nykyään sitä käyttää sitten automaattista kopiointia…
Heh, juuri vähän aikaa sitten kuulin kun IT-tyyppi oli tekemässä työkaverin koneelle jotain jossa on Win7. Sanoi siinä, että jos pistän tähän samalla Windows kympin niin sieltä tuli heti, että tähän koneeseen ei sitä kymppiä tule kun siitä tulee vain ongelmia. Että näin näissä yrityksissä :rolleyes:
Ilmeisesti jotain huhua kiertää että tämä olisi liitoksissa onedriveen, ja ne tiedostot jotka ovat vain näissä mainituissa kansioissa, eivätkä syncattuna onedriveen, poistettaisiin päivityksen toimesta.
Windows 10 October update problems: Wiped docs, plus Intel driver warning | ZDNet
Lisäksi päivitys ei ole yhteensopiva tiettyjen Intelin ajureiden kanssa, mutta koskee vain 6:sta generaatiosta lähtien olevia prosessoreita.
Tuohon on jo Intelillä päivitys.
Download Intel® Graphics Driver for Windows® 10
Itsellä aina ollut ja tulee olemaan onedrive deletoituna W10:ssä, kuten muutama muukin asia, ja plussaa toki jos suojaa tälläisiltäkin ongelmilta.
Mulla ei hävinnyt mitään tiedostoja mutta englanninkielisessä windowsissa vaihtui documents kansion nimeksi ”Asiakirjat”. ja sisältö siirtyi onedriveen. paikallisessa hakemistossa on vain linkki ”where are my files” joka johtaa onedrivessa olevaan vastaavaan hakemistoon.
Ei ainakaan mitenkään automaagisesti, mulla ei ole synkattuna onedriveen noita kansioita eikä poistunut.
Niin siis ilmeisesti tässä onedrive voisi pelastaa tilanteen jos bugi osuisi kohdalle tms, ei aiheuttaisi sitä
PC:n rautapuoli on ollut sekava iät ja ajat, eikä XP:n tai Seiskankaan kanssa tällaisia ongelmia päivitysten kanssa ollut.
Joten mistäs tällaiset jatkuvat päivitysongelmat olisivat tulleet, jos ei muutoksista Microsoftin toimintatavoissa/toimissa?
XP ja 7 pysyivät melko muuttumattomina alusta loppuun, Service Packit saattoivat muuttaa jotain ja niiden kanssa sitten joskus säädettiinkin urakalla.
Pilven myötä suunta näyttää nyt muuttuneen ja uusia ominaisuuksia tipahtelee hiljalleen koko ajan vs. vanha malli missä uusi tuote tuli 3-5v välein.
”Ghacks-sivuston mukaan ongelman ei olisi pitänyt tulla Microsoftille yllätyksenä, sillä sen mukaan jo Windows Insider -käyttäjät raportoivat täysin samasta bugista saadessaan 1809-version testiin ennen varsinaista julkaisua.”
Huikeaa toimintaa jälleen. Paskamyrsky olisi ollut vältettävissä mutta kun ei niin ei.
Ilmeisesti muualta c-asemalta ei oo hävinny tiedostoja, kun vaan noista my documents ja vastaavista kansioista? Muistelisin että aiemminkin jonkun windows-version päivitys/korjausasennus ois poistanu noista kansioista kaiken, vaan jättäny muuten c:n tiedostot paikalleen.
En tiedä onko mainittu, mutta tuli sellainen huomattua, kun teen aina windows versio päivityksen jälkeen levypuhdistuksen, mukaanlukien käyttöjärjestelmä tiedostot, tms, niin siellä on defaulttina valittuna ”tyhjennä ladatut tiedostot”, aika iso harmi tostakin voi monelle koitua kun osalla on tapana ao kansiossa säilytellä enemmän ja vähemmän tärkeitä tiedostoja vuosien varrelta. että hyvin ne siellä mikrosoftilla taas ”vetää”.
Mitä selainta käytät XP:ssä? Ainakin Firefox ESR 52.9.0 oli viimeinen tuettu selain XP ja Vista käyttöjärjestelmiin ja sen tuki loppui 28.8 2018.
Tärkeää – Firefoxin tuki Windows XP:lle ja Vistalle on päättynyt | Firefox -tuki
Ajureita voi olla vaikea löytää uusille laitteille XP käyttöjärjestelmään.
Itte olen miettiny, olenko onnekas vai mitä, kun ei ole pöytäkoneen kanssa käyny koskaan mitään hirveätä päivitysten kanssa. Seiskasta kymppiinki päivitin ongelmitta. Läppärillä on ollu ongelmaa, että ei ole halunnu asentaa tai ladata päivityksiä, mutta mikään ei ole räjähtäny.