
Microsoft julkaisi tällä viikolla Windows 10 October 2018 Update -päivityksen. Ongelmia alkoi kuitenkin ilmetä nopeasti ja päivitys on nyt vedetty pois jakelusta.
Microsoftin mukaan se on keskeyttänyt Windows 10:n versioon 1809 päivittävän October 2018 Update -päivityksen jakelun, koska jotkut käyttäjät ovat raportoineet sen poistavan tiedostoja asennuksen yhteydessä. Myös io-techin TechBBS-keskustelualueella on saatu raportteja, joiden mukaan päivitys poisti asennuksen yhteydessä kaikki käyttäjän dokumentit ja muut vastaavat ”omat tiedostot”.
Ghacks-sivuston mukaan ongelman ei olisi pitänyt tulla Microsoftille yllätyksenä, sillä sen mukaan jo Windows Insider -käyttäjät raportoivat täysin samasta bugista saadessaan 1809-version testiin ennen varsinaista julkaisua.
Windows 10 October 2018 Updaten poisveto jakelusta ei vaikuta niihin käyttäjiin, jotka ovat jo ehtineet asentamaan päivityksen. Bugi, jossa tiedostoja poistetaan, tapahtuu päivityksen asennuksen yhteydessä, mikäli on tapahtuakseen.
Lähde: Microsoft
Itse en myöskään käytä My Documents -kansiota mihinkään henkilökohtaisissa koneissa (toki jotkut softat sinne jotain tallentaa, mutta niiden menetys ei sinänsä haittaisi). Oma data on ihan muissa paikoissa (DOS-perua), joten tämä bugi tuskin haittaisi. En kuitenkaan asenna päivitystä vielä, koska luotto Microsoftiin on aika nollissa. Katsotaan tilannetta sitten puolen vuoden päästä. (Ei ole vielä edellistäkään asennettuna omiin koneisiin.)
Ja tiedät tämän mistä?
Kyllä sinne menee ainakin osan pelien savet eli kannattaa siirtää ne jonnekkin muualle sieltä.Eihän toikaan bugi nyt niin paha ollut kuin se että että win7:lla? poisti systeemitiedot c:ltä.Toi oli jo aika paha.:D:kahvi:
Siitä että yhdelläkään käyttöjärjestelmän tai yleensäkään minkään ohjelman päivityksellä ei voi olla pienintäkään tekosyytä poistaa yhtään mitään Documents-kansioista!
Jos se menee sinne yleensäkään pelehtimään, jotain väliaikaistiedostoja tehden, sekin on jo pelkkää paskaista ja todennäköisen kusipäistä päivityksen koodausta.
Tossa ole kyllä ihan oikeassa.Erittäin epämääräistä koodamista.Tosin virheitä on tapahtuu ennen,nyt ja 100% varmasti tulevaisuudessakin.Windowsista on tullut kunnon tilkkutäkki kun halutaan lisätä uusia ominaisuuksia ja siellä on monta tyyppiä tekemässä asioita.
No enpä itse kyllä enää laittaisi XP-konetta nettiin, kirjautuisi mihinkään palveluun. Kotiverkkoon kytkeminenkin on vähän vaarallista. Tuohon kun pääsee pesimään monenmoinen pöpö vaikka tuoreemman samanverkon koneen selaimen kautta. Sämpylä-saabeja saa haalia ja ihailla mutta IT-maailmassa asiat ei mee ihan noin. Vanha on vanhaa ja päivittämätön rauta ja softa on vaarallista.
Täytyy varmaan ruveta askartelemaan foliohattua, kun tässä tulee jo mieleen, että vika olisi päästetty tahallaan läpi tarkoituksena totuttaa käyttäjät huonompaan laatuun.
Eli et tiedä syytä minkä vuoksi niitä tiedostoja Documents kansiosta häviää, sinä tiedät vaan että sen ei pitäisi olla mahdollista koska se olisi huonoa koodaamista. Minä kysyin nimenomaista syytä. Oletko itse edes koodannut koskaan mitään käyttöjärjestelmän tasoista?
Itse näkisin että vaikka syy voi teoriassa olla siinä mitä sanoit, varsinkin siitä syystä että jos he tekisivät jotain arveluttavaa, pitäisi se tehdä alunalkaenkin niin suurella huolella ettei tuollaisia bugeja ole. Todennäköisempi syy voi olla vaikka ongelma jossain virheessä suojatut kansiot toiminnassa tai sen päivittämisessä. Rekisterissä on niin monia muuttujia, että on pikemminkin ihme että homma toimii näinkin luotettavasti.
oliskohan tossa käynyt jotain että yritetty siirtää ne tiedot sieltä mutta ne ei olekkaan siirtyneet mutta deletointi onkin sitten onnistunut jos siellä on ilmeisesti se .old kansio?.:D:kahvi:
Kyllä noi toimii vanhemmallakin raudalla mutta hitaasti eli se softa kusee?.Paitsi että osa softista taitaa vaatia sen sse:n jotain ei ihan vanhemmissa prossuissa ole.
En tiedä johtuuko se windoes päivityksestä mutta kun ASUS emolevylle tuli samoihin aikoihin uudet bios versio sekä intel piirisarja,verkkokortti ja ääniajurit niin asennuksessa ilmeni ongelmia.
Kun klikkasi päivityksen ääniajurissa niin ei ensin tapahtunut mitään ja useamman yrityksen jälkeen se käynnistyii mutta asennuksen jälkeen huomasin että supreme fx ohjauspaneli missä voi vaihtaa lähdöt ja tehdä muita säätöjä oli kokonaan hävinnyt.
Myös intel verkkokortin ajurit käynnistyi mutta ei tullut sen enempää ilmoitusta mutta olivat asentuneet kyllä.
Pitää vielä koittaa siirtyä vanhoihin ajureihin takaisin ja katsoa auttaako se ongelmaan.
Bios versio oli ainakin suuri mutta päivittyi ok.
Windows-päivitykset ovat perseestä, koska ensinnäkin NTFS on muinainen eikä tue avatun/käytössä olevan tiedoston yliajamista josta johtuu mm. tuo pakollinen bootti päivityksen yhteydessä. Lisäksi tämä on omaa mutuiluani, mutta muistaakseni näissä isommissa päivityksissä tapahtuu ilmeisesti jonkinlainen käyttäjä-profiilin migraatio/kopiointi.. miksi ihmeessä? En tiedä. Varmaankin tuossa vaiheessa voi jokin mennä vinoon ja käyttäjän tiedostot jäävät kopioimatta/tuhotaan.
Ei ole itseltä kai tiedostoja hävinnyt mutta netin kans isoja ongelmia… jotain dns vikaa tos päivityksessä kun jatkuvasti firefoxissa ”looking up” eikä mtn tapahdu.. refresh auttaa silloin täillöin..
Eli tämäkin päivitys meni MSlta niin sanotusti lapaan. Samaa sekoiluahan tuolla Applen leirissä harrastettu kanssa jo pidempään.
En ole luottanut koskaan niin paljon näihin käyttöjärjestelmiin, että pitäisin mitään tärkeää C-asemalla taikka Windowsin ”documents” kansiossa. Saa nähdä millainen paskamyrsky syntyy, jos tällaista sattuu tulevaisuudessa, meillä töissä kumminkin user-kansio on se domainissa oleva kansio, joka siis päivittyy koneelle ja koneelta toiselle aina kun ottaa eri koneen käyttöön. Toivottavasti ei koske tuota domainissa olevaa kansiota. Onedrivehän meillä on poistettu käytöstä, koska ei viitsitä MS pilveen laittaa meidän R&D juttuja, ei ole järkevää.
Täsmentävä kysymys.
Hävittääkö tämä bugi tiedostoja vain tuon päivityksen yhteydessä.
Vai
Voiko niitä tiedostoja kadota päivitetystä koneesta myöhemminkin (vaikka käynnistyksen yhteydessä tms).
Kun nyt ei löydy tietyjä tiedostoja jotka oli koneessa vielä päivityksenjälkeen kun tarkistin, niin olisi kivatietää voiko päivitys olla syy tähän katoamiseen vai pitääkö syytä etsiä muualta.
Voin kuvitella miten ottaa pattiin jos tiedostot häviää, vaikkakin nyt sieltä yhden polun takaa vain, mutta siellä on usein itselläkin jotain tärkeää, mitä ei ole vielä varmuuskopioitu, kun fakta vain on, ettei jaksa kovin usein varmuuskopioita tehdä tuon ulkoisen kovalevyn kanssa. Pilvipalvelut ovat taas käteviä vain niille, jotka tarvitsevat tiedostojaan kaikkialla kaikille mahdollisille laitteille ja heillä on nettiliittymät sillä viisiin että lähetysnopeutta riittää. Minulla on vieläkin ADSL, joka lähettää 1 mbps nopeudella, niin ei ole herkkua oikein valokuviakaan lähetellä.
Minulla Windowsin päivitys asentui kivuttomasti, mutta olin tosin lukaisit ennen päivittämistä että ongelmia voi tulla. Tuurilla onnistui hyvin ja ei ole ollut ongelmia, paitsi äänikortin asetukset menivät uusiksi, kuten jokaisen ison päivityksen yhteydessä on käynyt. Jopa tuo asetusten säätäminen, jos sitä tapahtuu monessakin ohjelmassa joka päivityksessä, voi aiheuttaa monille käyttäjille aika paljon pään vaivaa. Nämä päivitykset ovat sinänsä siistejä, mutta ymmärrän hyvin ettei kovin moni työ- ja peruskäytössä näiden kohdalla hirveästi juhli.
Automaattinen varmuuskopiointi vaikka päivittäin pyörimään, niin on aika tuoreet kopiot aina tallessa. Itsellä menee joka päivä klo 18:00 NAS:lle varmuuskopiot ja sieltä vielä pilveen. Jos kämppäkin sattuu palaamaan niin tiedostot on edelleen tallessa.
Nätisti asentui, nätisti toimii ja kissakuvatkin säilyneet C:llä. :tup:
Taidat olla Wanha. Tämä on uusi upea toimintamalli. Elämä saa uutta sisältöä ja jännitystä myös pc master race puolella, kun voi ed-tärinöissään ensin päiwittää windowsin, sitten steam-clientin, sitten pelin, ja sitten vielä näyttiksen ajurit kun ei se upea uusi peli muuten toimi.
Ihan eri jännittävää kuin pyöritellä peukaloita odottaessa että commodore saa latailtua kasetilta sen pelin =)
Server 2019 vedettiin myös takaisin.
Suurin ihmetyksen aihe, ainakin itselläni on se, että miksi päivitys edes koskee käyttäjän dokumentteihin? Liekkö joku päivityksen yhteydessä tehtävä vakoilutemppu, joka tässä tapauksessa menee majesteettisesti perseelleen? Ok, ehkä vähän foliohattua liikaa, mutta ei voi kuin ihmetellä..
Noihin vakio My Documents yms kansioihin on sisältynyt ammoisista ajoista lähtien ominaisuus redirectaa kansio johonkin muuhun sijaintiin, yleensä verkkolevylle palvelimelle. Nyttemmin uuteen Onedriveen on tullut ominaisuus redirectaa se automaattisesti Onedriveen. Näihin ominaisuuksiin liittyen sinne on todennäköisesti koodattu jotain eritystä ja nyt kämmätty jonkin kanssa.
Päivitykset testataan ensin valituilla käyttäjillä, ennen kuin ne jaetaan massoille. Firmoissahan on vielä lisäjännityksenä työsoftien yhteensopivuudet yms.
Ei kai tuossa ole c asemasta kyse vaan omat tiedostot kansiosta.
Eiköhän tuo sama asia ole jo sanottu moneen kertaan. En ole kyllä tuotakaan kansiota ikinä käytä vaan ensimmäiseksi aina selaimesta valitaan asetus: "kysy aina mihin tiedosto tallennetaan". Jotkut ihmiset taas tallentavat kaiken tuohon kansioon eikä muusta edes tiedetä.
Ennen tuli tosiaan pidettyä itselläkin toista levyä, jossa oma data ihan vain jotta voi vetää format C:
Luovuin tästä jossain kohtaa, kun ei toiminut nuo uudelleen määrittelyt kuville jne jostain syystä kuten piti.
https://support.microsoft.com/en-us/help/4464619/windows-10-update-history
Microsoftin mukaan tiedostot on mahdollista palauttaa ja onnistuu helpoiten soittamalla yhtiön asiakaspalveluun. Suomessa numero on 09 8171 0400
En tiedä onko muilla ongelmia, mutta ainakin R6S otti FPSn suhteen hittiä jonkun verran päivityksen jälkeen. Voi olla myös nvidian ajureissa ongelmaa.
Kuvauksen perusteella se "palautus" on samaa luokkaa kuin dossissa aikoinaan ollut undelete komento. Toisin sanoen riippuu ihan tuurista ja taivaankappaleiden asennosta kerittiinkö niiden päälle kirjoittamaan jotain jolloin se palautus ei sitten enää toimi.
Niimpä. Eiköhän sieltä neuvota käyttämään jotain recovery-softaa ellei Windowsissa ole piilotettuna jotain vastaavaa toimintoa.
Tuli eilen joku pätsi 1809-updateen, en vielä asentanut. Helkkari jos tuo sitten rikkoo jotain kun varsinainen pätsi ei mitään.
Updated version of Windows 10 October 2018 Update released to Windows Insiders – Windows Experience Blog
Tuossa muuten kerrotaan myös miten tämä datankatoamisbugi syntyi ja mitä ehtoja koneen piti täyttää että data katoaisi
tl;dr: jos sulla oli siirretty documents jne folderit muualle vakiosijainnista mutta oli saman nimiset kansiot edelleen myös siellä vakiosijainnissa, niin ne vakiosijainnissa olevat kansiot katosi jos tuon oikein luin
Nyt huomasin ekan bugin ikinä päivitysten yhteydessä omalla kohdalla, Last.fm scrobbleri hajosi. :hammer:
Hiukan jo offtopiccia mutta menkööt. Päivityksen bugi hukkaa tiedostoja ainoastaan yhden kerran päivityksen yhteydessä tai sitten ei ollenkaan. Windows 10 sensijaan osaa siivota "tarpeettomia" tiedostoja jatkuvasti. Esimerkkinä vaikkapa yli 30 päivää vanhat tiedostot downloads -kansiossa.
Tosin se kysyy luvan ensin että otetaanko automaaginen siivous käyttöön
ettei käyttistä jonka tuki on loppunut jo vuosia sitten pitäisi enää päästää verkkoon.
Ja tietenkin se Windowsin oma siirtotoiminto luo uudet kansiot ja jättää ne alkuperäiset jäljelle sinne alkuperäisieen paikkaan.
Ja minä kun oli käyttänuyt nimenomaan sitä Windowsin oma siirto-ominaisuutta juuri siksi että Microsoft tukisi sitä eikä rikkoisi systeemejä silloin kun on käyttänyt Microsoftin omaa ominaisuutta.
Kiitos taas kerran Microsoft kun toditsit että et ota vastuuta omista tekemisistäsi.
Itsellä ei valittamista kun alun perinkin kaikki vielä toimi, eikä se pikku lisäpätsikään mitään rikkonut.
Ne varmuuskopiot (!)
Tuohon automaattisen siivouksen tekemään kysymykseenkin on ihan liian helppo klikata ookoota ja sitten ihmetellä mihin ne tiedostot katosivat. Toki jos allekirjoittaneelta kysytään niin aina jos on vaara tärkeiden tietojen katoamisesta ja peruskäyttäjä kyseessä niin pitäisi olla moninkertainen "oletko nyt ihan varma" -tarkistus ettei sokkona sohaista sitä ookoota.
Tehokäyttäjät erikseen, mutta niille ko. toiminto tuntuu muutenkin reikäpäiseltä jos ei ilman apua osaa pitää huolta siitä jotta tilaa on riittävästi…
On muuten saatanan ärsyttäviä ne windowsin joka paikan "haluatko tehdä sitä ja tätä", tottakai haluan jos olen jotain alunperinkin painanut… Duunissa menee hermo niihin "toiset käyttävät konetta" tms jos sammuttelee päivän päätteeksi sellaista missä välillä joku muukin ollut kirjautuneena.
Varsinkin kun Windows 10 tulon yhteydessä käyttölogiikkaa muutettiin siten että koneen käyttäjät herkästi poistuvat koneelta siten että luulivat kirjautuneensa ulos vaikka niin ei todellisuudessa tapahtunut.
Kaikki tärkeimmät asiat ei ole Windowsin hoidettavana 🙂 Eli tärkeät asiat pidetään erikseen windowsista. PS. Ei ongelmia päivityksen kanssa. Wanha perinne.